Connect with us

Бързи кредити

Как се развива пазарът на бързи кредити в България

Published

on

Пазарът на бързи кредити в България се развива все по-бързо и с огромни темпове, сочат данните за изминалата 2018 година. Оказва се, че българинът все повече предпочита този начин за набавяне на пари до заплата.

Многобройни изследвания, социологически проучвания и анкети сред гражданите са единодушни, че този начин на финансиране заема все по-солидно място в бюджетното планиране на домакинствата у нас, като страховете в това отношение намаляват с висока скорост за сметка на необходимостта.

Причините за ръста на потребление

Това явление е съвсем оправдано. В една толкова несигурна икономически среда, е напълно възможно и действително се случва човек да не успее да „свърже двата края“ само със заплатата, която получава всеки месец. Предвид инфлацията и голямото поскъпване на всички услуги и стоки за бита, изчерпването на едната заплата преди пристигането на другата е нещо, което вече сме свикнали да виждаме и да изпитваме на свой собствен гръб.

В този ред на мисли, все повече хора успяват да измерят плюсовете и минусите на едно решение като взимането на бързи кредити съвсем адекватно и правилно да се насочат към разумно решение, което да реши проблемите на домакинството.

Големият плюс несъмнено е това, че фирмите за бързи кредити ни осигуряват парите, от които се нуждаем, за максимално кратко време. Сумата се получава почти веднага, а размерът й е точно толкова, от колкото се нуждаете.

При всички случаи си спестявате много време, нерви и усилия. Както и неудобството от това да искате пари на заем от някой близък или роднина. Историята сочи, че това не винаги е добра идея и в повечето случаи може да доведе до повече главоболия, отколкото ползи.

Затова не е никак случайно, че пазарът на бързи кредити в България расте с главоломни темпове. Много е просто, когато човек избира удобството и сигурността. И ако още не сте се убедили в тази истина, можете с лекота да го направите още следващия път, когато се нуждаете от пари до заплата.

Бързи кредити

Около 5% от бързите кредити са лоши

Published

on

money

Около 5% от бързите кредити са лоши и хората не успяват да ги върнат навреме, сочат данни на Асоциацията за отговорно небанково кредитиране, цитирани от Нова Тв. За да са сигурни, че ще получат парите си обратно, фирмите за мигновени заеми почти винаги изискват гарант по договора. Това обаче може да оскъпи кредита двойно.

Основният проблем на пазара на бързите кредити, според бранша, е, че хората не четат достатъчно на какво се съгласяват – например, такси за гарант, за просрочие, за бързина. По закон, фирмите за бързи кредити могат да начисляват лихва най-много до 50%. За тези, които не успеят да си намерят гарант, фирмите предлагат това като услуга – специално дружество гарантира за клиента.

“Ако всички други социално са го изключили и не го подкрепят в този момент, има една компания, която си слага главата в торбата за това. За мен е логично при този риск това да има и съответната цена”, обясни председателят на Асоциацията за отговорно небанково кредитиране Николай Цветанов.

“Таксата гарант обикновено е в рамките на 200-300 лева, а именно тези такси, а не лихвата, оскъпяват тези кредити. При заем 250 лв. за срок на изплащане 1 месец общото оскъпяване на кредита лихви, такси, не бива да надвишава 8-9 лева”, уточни Десислава Николова, финансов анализатор – “Моите пари”.

Continue Reading

Бързи кредити

Нови такси заобикалят закона за лихвите по бързите кредити

Published

on

Бързите кредити и заложните къщи измислиха как да заобиколят правилата, според които не трябва да изискват по-високи лихви от онези, които имат право да събират по закон, пише в. “Стандарт”.

Според поправките отпреди няколко години, горната граница на лихвата, която фирмите за бързи кредити могат да искат от потребителите, е пет пъти законната лихва. За заложните къщи пък таванът на оскъпяването е 3%.

Небанковите институции, които отпускат заеми обаче намериха начин да заобикалят закона. Те обявяват ниски лихви, но след това изискват от кандидата за кредит да представи поръчител или банкова гаранция в срок до три или пет дни.

Тъй като обикновено хората, които се възползват от този вид услуги, нямат възможност за подобно нещо и често дори са в сивата икономика, фирмата предлага “улеснение” – нейно подразделение да стане гарант.

Първоначално, когато влезеш в сайта на компанията и кликнеш върху нейния калкулатор, за да провериш какви вноски ще заплащаш върху дадена сума, те изглеждат съвсем поносими и лихвите са съвсем малко по-високи от банковите. В момента, в който се съгласиш кредиторът ти да се превърне в твой гарант посредством друго негово дружество, сумата набъбва от 50 до 100%, показва проверка на изданието.

При начисляването на т.нар. “такса гаранция” се случва заем от 1000 лева да се оскъпи така, че накрая да се наложи да върнеш над 2000. Клиентът има право да откаже услугата и кредита, но много от финансово притиснатите хора приемат да се възползват от услугата.

Единствените реално неоскъпяващи се кредити са рекламираните “първи заем до заплата” на някои от водещите компании в бранша, където можеш да получиш до 500 лева и, ако ги изплатиш до 30 дни, наистина няма да се наложи да внасяш лихва.

Заложните къщи, чиито лихви също бяха поставени в регулация, пък използват друга вратичка – освен ниската лихва, те начисляват и “такса за съхранение”, която е по-висока от лихвата и не е регламентирана в нормативни документи.

Continue Reading

Бързи кредити

5 причини да предпочетем бърз кредит

Published

on

wallet

Независимо колко усърдно планираме бюджета си, появата на непредвидени и неочаквани разходи изглежда сякаш неизбежна. Това е реалността за много хора и в такъв случай често оставаме без друг избор освен да вземем пари, които нямаме на момента. В подобни моменти най-удобните и сигурни места са фирмите за бързи кредити.

Много хора са на мнение, че е по-добре да се доверят на роднина, приятел или колега за вземане на пари назаем, но истината е, че подобен вариант често създава проблеми, които ни се струват невъзможни в началото. Бързите кредити, от друга страна, са сигурни, лесни за получаване и… бързи. Нужна ни е единствено лична карта и в рамките на няколко часа вече разполагаме с така нужните ни пари.

Предлагаме ви топ 5 причини да се доверите и да предпочетете взимането на бърз кредит.

1. Сигурността

Често приятелите или роднините, в желанието си да ни помогнат, ни обещават пари, с които те самите на разполагат на момента. Ако се доверите на фирма за бърз кредит, то парите със сигурност ще са в банковата ви сметка веднага, щом бъдете одобрени.

Ако финансовите ви нужди са неотложни (например катастрофа или нужда от медицинска помощ) е по-добре да не си играете със случайността, а да се доверите на сигурните пари.

2. Бързината

Повечето фирми за бързи кредити одобряват отдаването на пари назаем в рамките на само няколко часа, а фирми като CashCredit го правят до 6 минути. Един кредит от банка може да отнеме няколко дни, за да бъде одобрен, а приятелите ни често нямат възможност да ни дадат пари още в същия ден.

3. Лесно е

Освен, че е бърза, процедурата е и изключително опростена и улеснена. В повечето случаи не се изисква нищо повече от лична карта.

Повечето фирми разполагат и със свои сайтове, в които процедурата се извършва само с помощта на няколко клика на мишката.

Процедурата определена е създадена, за да не губи времето на своите клиенти и да им позволи да вземат своите пари, колкото се може по-бързо.

4. Прозрачни условия

За разлика от банковото кредитиране, например, при бързите кредити няма да получите един плик с документи, условия и стотици редове, които няма да имате време или желание да изчетете.

Условията във фирмите за бързо кредитирани са кратки, точни, ясни и ще знаете колко точно взимате и колко точно ще трябва да върнете.

5. Удобно е

Както вече споменахме, повечето фирми предлагат онлайн отдаване на пари назаем, а това означава само едно нещо – без повече опашки.

Най-вероятно всички сме се сблъсквали с нуждата от това да отидем в някой физически офис, да се наредим на опашка и да чакаме, понякога и с часове, за парите, които често ни трябват на момента.

Е, сега е повече от удобно да получим нужните пари. Харесахте си нови обувки или телевизор за хола ви? Трябват ви няколко клика, след което получавате парите по банков превод и вече може да започнете с пазаруването.

Continue Reading

Банки

Броят на бързите кредити намалява

Published

on

Bulgarian National Bank

В края на декември 2018 година вземанията по заеми на дружествата, специализирани в кредитиране, са в размер на 2,446 млрд. лв. (2,3% от БВП), докато в края на декември 2017 година бяха за 2,748 млрд. лева (2,7% от БВП ), показват предварителните данни на Българската народна банка.

Те намаляват с 11% (302,3 млн. лева) на годишна база, а нарастват с 0,5% (12,6 млн. лева) в сравнение с края на септември 2018 година. Върху вземанията по кредити оказват влияние и нетните продажби на кредити от дружествата, които за последните дванадесет месеца са в размер на 92,4 млн. лева. На годишна база продадените кредити са в размер на 94,5 млн. лева (в т.ч. 18,5 млн. лева през четвъртото тримесечие на 2018 г.), а закупените – 2,1 млн. лева (в т.ч. 0,4 млн. лева през четвъртото тримесечие на миналата година).

За трето тримесечие банковата статистика регистрира забавяне на ръста на заемите от компании, отпускащи “бързи кредити”, след като в продължение на 12 поредни тримесечия, до март миналата година кредитирането на небанковите дружества непрекъснато растеше.

В матуритетната структура преобладават кредитите за над пет години, които са 1,073 млрд. лева в края на декември. Те се увеличават с 1,9% (19,9 млн. лева) в сравнение с година по-рано и с 1,2% (12,8 млн. лева) на тримесечна база.

Относителният дял на тези кредити в общия размер на вземанията по кредити нараства от 38,3% в края на декември 2017 г. до 43,9% в края на четвъртото тримесечие на 2018 година.

Към 31 декември 2018 г. вземанията по кредити с матуритет над една до пет години са 664 млн. лева. Те намаляват с 15,7% (123,8 млн. лева) на годишна база, а се увеличават с 1,7% (11,2 млн. лева) на тримесечна.

Вземанията по кредити с матуритет до една година в края на миналата година са 498,5 млн. лева, като за една година намаляват с 11,8% (66,5 млн. лева), а нарастват с 2,5% (12,2 млн. лева) в сравнение с края на септември миналата година.

 

Continue Reading

Бързи кредити

Как да се справим с непредвидените разходи през януари?

Published

on

money

На всеки човек се случва да се сблъска с непредвидени разходи като ремонт у дома, замяна на повредени електроуреди или просто да има нужда от допълнителни средства, за да закърпи разклатения си бюджет след празничния декември.

 

Освен харчовете за подаръци и почивки по Коледа и Нова година, които компенсираме,във финансово тежкия януари, трябва да покрием и разходите си за храна, ток, вода, парно и други традиционнни плащания.

 

Когато ситуацията е спешна и разходите не търпят отлагане, едва ли решението да “стискаме зъби” до заплата е най-правилното. А през трудния януари вероятно не са много и приятелите и роднините, към които можем да се обърнем за помощ.

 

Бърз кредит от City Cash

 

Добър вариант в този случай е да се обърнем към услугите на някоя кредитна компания като например City Cash, която може да ни осигури бърз достъп до сумата, от която се нуждаем.

 

Фирмата е член на Асоциацията за отговорно небанково кредитиране и осигурява изгодни потребителски кредити от 200 до 3000 лева. Административните процедури при теглене

на заем са сведени до минимум като погасяването може да се извършва на седмична или месечна база, в зависимост от избрания от клиента продукт.

 

City Cash предлага и кредити за пенсионери, чието изплащане е съобразено с финансовите им възможности.

 

Кога тегленето на бърз кредит е наистина от помощ?

 

Кандидатстването за заем от небанкова финансова организация е много бързо и лесно и можем да го направим буквално за минути. Тегленето на бързи кредити обаче ще ни бъде от полза само, ако сме наясно с отговорностите, които произтичат от тях – а именно да преценим реалните си възможности да ги обслужваме коректно и навреме.

 

Финансовите специалисти съветват и през януари да планираме разходите си разумно, за да избегнем неприятни изненади през следващите месеци на годината. За да сме стабилни финансово, е важно да следим разплащанията си всеки месец, както и да сме наясно за какво харчим най-много и дали е разумно да си позволим дадена покупка.

 

Въпреки съветите на експертите, все повече българи прибягват до тегленето на бързи кредити с цел да изчистят други свои задължения към финансови компании. Това поведение крие опасност от попадане в сиралата на непрекъснато теглене на заеми и живот на кредит. В тези случаи финансистите съветват да подхождаме с повишено внимание при избора на кредит, както и към кредитната компания, на която се доверяваме.

Continue Reading

Fintech

Финтех пазара в Канада е нараснал със 159% през 2017 г.

Published

on

office, report, finance

Това сочи проучване на университета в Кеймбридж.

Алтернативният финансов пазар в Северна и Южна Америка е нараснал с 26% през 2017 г., значително подсилен от темповете на растеж на Канада с 159%.

В Северна, Централна и Южна Америка, на САЩ се падат 97% от растежа на пазара за алтернативни финанси през 2017 г., според доклада.

Той позовавана на данни, събрани от 376 алтернативни финансови платформи в 35 държави и територии на трите региона.

Във всички тях този финтех пазара е нараснал на 44,3 млрд. долара през 2017 г., което представлява увеличение от 26% от 35,2 млрд. долара през 2016 г.

На САЩ се падат 97% от пазара ($ 42,8 млрд.) заедно с Канада (868 млн. долара).

Латинска Америка и Карибите (663 млн. долара), представляват останалите 3%.

Балансовото потребителско кредитиране и peer-to-peer потребителското кредитиране са водещи фактори за доминиращия пазарен дял на САЩ. Извън Щатите, ръстът на пазара се дължи на алтернативното финансиране на бизнеса, насочено към подпомагане на малки и средни предприятия.

В Канада фонтех отбелязва значителен ръст със 159% от $ 335 млн. през 2016 г. до $ 868 млн. през 2017 г.

Основен двигател за това е алтернативното бизнес финансиране, което представлява 61% от растежа.

Това е значително по-високо от 35-процентния ръст на Обединеното кралство, посочен в британския доклад на университета.

Латинска Америка и Карибите отбелязват ръст със 78% за същия период, след като Бразилия стана лидер на пазара в региона, изпреварвайки Мексико и Чили.

Continue Reading

Най-четени