Connect with us

Финанси

Как Business Intelligence софтуерът постепенно променя начина, по който работим

Published

on

business

 

Един от най-перспективните типове бизнес софтуер може значително да подобри дейността на всяка организация

 

От анализ на продажбите в търговските обекти по различни периоди и типове продукти, през подобряване на медицинските услуги, до повишаване ефекта от маркетинговите активности – през последните години Business Intelligence (BI) технологиите навлязоха във все повече области на живота ни. Много фирми, включително и в България, които преди не бяха използвали такива софтуерни решения за анализи, сега установяват, че почти няма аспект от бизнеса, който да не може да бъде подобрен с тях.

 

Business Intelligence привлече вниманието на мениджърите със способността си да предоставя като на длан информацията за процесите и ресурсите в компанията – с различни възможности за визуализиране и за представяне на ключови индикатори за производителност (т.нар. KPI – Key Performance Indicators). Този клас софтуерни системи на практика може да промени работата на всеки в една организация – от мениджмънта, който получава инструмент за вземане на по-добри управленски решения, до редовите екипи по продажбите, маркетинга, складовете и производството. Всеки отдел или звено може да се възползва от BI системите по уникален начин, съобразен със специфичните изисквания на работата му. Тази тенденция важи с още по-голяма сила за модерни BI решения като Tableau, които разполагат с достъпен интерфейс и могат да се използват дори от хора без технически познания.

 

Начините, по които софтуерът за бизнес анализи може да промени работата в една организация, са стотици, но в следващите редове ще изброим най-важните сред тях.

 

Съществуващите данни във фирмата получават по-голяма добавена стойност

 

Системите за бизнес анализи на практика могат да вземат всевъзможни данни, събирани в една организация и да ги превърнат в анализи и изводи за бизнеса, както и предложения за неговото подобряване. За целта могат да бъдат използвани както данни от модерна ERP система, така и от обикновена таблица или друг източник. Това означава, че ако една компания разполага с много данни, натрупани през годините, внедряването на Business Intelligence система ще започне да се изплаща на практика веднага. Повечето ръководители на фирми дори не подозират колко ценна може да се окаже информацията, трупана с години от различни отдели.

 

Много по-добро разбиране на клиентите и аудиториите

 

Анализите на данните за продажбите на дадена компания могат да подобрят осезаемо разбирането за навиците на нейните клиенти. До такава степен, че мениджмънтът може да знае през кои дни от седмицата се купува най-много определен артикул или коя маркетингова кампания е повлияла най-добре на търсенето и продажбите му. Някои онлайн услуги използват BI за по-добро управление на препоръките от клиенти. Други организации – от разработчиците на видеоигри, до операторите на презокеански круизи – проследяват чрез такива системи навиците на своите клиенти и потребители, повишавайки тяхната удовлетвореност, както и средния приход от един клиент.

 

Намаляване на разходите

 

Някои BI функционалности са насочени към анализ и оптимизиране на основните пера в бизнес организациите, включително разходите за заплати и хонорари, за комуникационни услуги, за гориво и т.н. Мениджърите получават възможност да анализират в реално време направените разходи и да ги оптимизират.

 

Увеличават приходите

 

В някои случаи Business Intelligence решенията могат да увеличат приходите на компаниите с десетки проценти. Внедряването им има пряк ефект върху повишаването на продажбите и подобряване на ефекта от маркетинговите кампании. По този начин те не само се изплащат бързо, а и генерират печалба за своите клиенти.

 

По-добри управленски решения

 

Една от основните цели на Business Intelligence технологиите е да подпомагат мениджърите при взимането на правилните управленски решения. За целта на тяхно разположение са разнообразни справки за бизнес процесите, анализ на тяхната ефективност, информация за различни тенденции, за ключови индикатори и предложения за оптимизирането на дейността.

 

Повишаване ефективността на екипите

 

BI системите предоставят на служителите цялата необходима информация за тяхната дейност. Финансовите екипи например могат да оптимизират управлението на разходите, както и да подобрят бюджетирането и планирането. Сейлс екипите от своя страна измерват ефективността на продажбите и откриват нови пазарни възможности. Маркетинговите екипи могат да анализират поведението на клиентите, както и на потенциалните такива и да насочат кампаниите си към най-успешните канали за комуникация с тях.

 

Реални прогнози за бъдещото развитие на компанията

 

Сред основните предимства на BI технологиите са възможностите им за надеждно планиране на бъдещото развитие на една организация. Tова става с помощта на инструменти за анализ на досегашната дейност, вграден изкуствен интелект и интелигентни визуализации, които могат да представят различни сценарии за бъдещето по един достъпен начин.

 

Лесен интерфейс и богата функционалност

 

Времето на трудните за разбиране и управление Business Intelligence системи отмина. В наши дни решения като Tableau предлагат множество различни възможности за работа с данни, включително достъпни и разбираеми таблици, дашборди, графики, вградени картографски услуги, възможност за извършване на изчисления, за свързване на различни типове данни и други. Повечето операции могат да се извършат с броени кликове или чрез drag and drop функционалност, което прави системата още по-интуитивна и удобна.

 

Всички желаещи да тества на практика водещата система за бизнес анализи Tableau и да се убедят сами в нейните възможности, могат да направят това на https://partners.tableau.com/UserData//335/Mailings/b6d0e246-a108-4758-b208-753d57d59f56.htm, а само до края на месец декември 2020 г. нови потребители могат да поръчат лицензи за работа с решението с 20% отстъпка от Тим ВИЖЪН България – партньор на Tableau в страната.

 

 

Банки

Всеки служител на УниКредит може да засади дърво дистанционно и да наблюдава онлайн как расте чрез платформата Treedom

Published

on

UniCredit Bulbank

 

 • Инициативата е предвидена да създаде гората на УниКредит от най-малко 90 000 нови дървета;
 • Целта е намаляване на емисиите на CO2 и ангажираност на всички служители

 

УниКредит си партнира с Treedom, онлайн платформа, която дава възможност на хората да засаждат дървета дистанционно и да следят техния растеж онлайн. Инициативата има за цел да създаде гората на УниКредит от най-малко 90 000 нови дървета, които ще бъдат засадени в Италия, Колумбия, Хаити, Кения, Мадагаскар и Танзания. Гората на УниКредит ще спомогне за намаляването на емисиите на CO2 в света с приблизително         20 500 тона в следващите 10 години, което се равнява на емисиите, генерирани от близо 4 400 автомобила годишно. Засаждането на дървета вече е започнало и се очаква да приключи до март тази година.

 

Всички служители на групата ще имат възможност да участват в проекта като засадят безплатно свое собствено дърво в градината на УниКредит. На служителите ще бъдат изпратени инструкции как да се регистрират и засадят дърво чрез платформата Treedom, където също ще могат да следят растежа на гората. При желание да засадят повече от едно дърво, колегите ще могат да се възползват от специална отстъпка.

 

Проектът идва като продължение на глобалната седмица за действия за климата от 2019 г., когато групата окуражи служителите да обменят идеи помежду си и с клиентите за това какво може да направи УниКредит, така че да има сериозен принос в каузата за климата. Създаването на гората на УниКредит бе един от проектите, които се родиха от този обмен на идеи и е следен отблизо от Милениъл Борда на групата.

Милениъл Бордът се състои от служители на възраст между 22 и 32 години, които работят за повишаване на осведомеността в банката за възгледите на новите поколения и за предлагане на нови идеи и решения.

Continue Reading

Банки

Райфайзенбанк отвори безкасови офиси

Published

on

 

 • Новите специализирани центрове съчетават предимствата на дигиталните технологии с консултациите и банковото обслужване с иновативен подход
 • Трансакциите с пари в брой се извършват на последно поколение АТМ-и
 • Клиентите спестяват време и средства от такси

 

Следвайки световната тенденция за увеличаване дела на електронните банкови операции и стимулиране на дигитализацията в ежедневието, Райфайзенбанк отвори първите си безкасови офиси в България. Специализираните центрове за консултации и банково обслужване вече работят за клиенти в София и Пловдив, а в началото на февруари ще заработи първият подобен офис и в Пазарджик.

В новите офиси клиентите получават всички банкови услуги с фокус върху консултациите и електронните банкови операции. Внасянето и тегленето на пари в брой се прави удобно, лесно и сигурно на последно поколение АТМ-и, с които са оборудвани новите офиси. По този начин се намалява възможността за образуване на опашка, а освен време, клиентите спестяват и средства от такси за операции на каса.

„Чрез новите специализирани офиси искаме допълнително да насърчим още хора да се възползват от предимствата на дигиталното банкиране като бързина, удобство и сигурност. Благодарение на електронните канали и модерните АТМ-и, можем да създадем още по-добро преживяване за онези наши клиенти, които търсят бързина и удобство и да отделим повече време и внимание на тези, които се нуждаят от по-задълбочена консултация на живо, за да вземат най-правилното за тях финансово решение. По този начин можем да бъдем още по-близо до клиентите“, казва Ани Ангелова, изпълнителен директор Банкиране на дребно.

В новите офиси клиентите ще получават съдействие и консултация за сметки и пакети, кредитиране, застрахователни полици, откриване и работа с онлайн и мобилно банкиране, както и при всички видове безкасови преводи в лева и чуждестранна валута.

Continue Reading

Банки

Чатбот от ново поколение помага на клиентите на Райфайзенбанк

Published

on

 

 • RAIA вече съдейства при над 7500 въпроса за продуктите и услугите на банката
 • Използваната иновативна технология при създаването на чатбота позволява непрестанно развитие на компетенциите и ученето, на база натрупани данни от сесии с клиенти

Чатбот с последно поколение изкуствен интелект помага на клиентите на Райфайзенбанк да получат нужната информация за продуктите и услугите на банката. RAIA (Raiffeisen Artificial Intelligence Assistant) вече е в дигиталните каналите, през които хората най-често общуват със своите близки – Facebook Messenger и Viber. Точно толкова лесно, колкото се откриват и се изпращат съобщения на познати, всеки може да влезе в контакт с RAIA по всяко време на деня и седмицата. Тя се появява мигновено, за да помогне винаги, когато клиентите искат да се свържат с Райфайзенбанк чрез съобщения във Facebook Messenger и Viber. Съвсем скоро RAIA ще съдейства по същия лесен и интуитивен начин и през още три канала за комуникация с банката – Райфайзен ОНЛАЙН, мобилното банкиране RaiMobile и сайта на Райфайзенбанк. По този начин, благодарение на съвременната технология, клиентите получават още по-бърз начин за контакт с банката, а RAIA им оказва нужното съдействие в най-удобния и най-често използвания от тях електронен канал.

„Общуването с RAIA носи търсената от нашите клиенти лекота, бързина на комуникацията и удобство, защото тя е на разположение да им съдейства по всяко време и от всяка точка. RAIA не е обикновен FAQ-бот. На клиентите вече прави впечатление, че тя винаги дава изчерпателен отговор с допълнителна информация и насочва към следващи стъпки. Логиката в разговора, който тя води, е „какво още би могъл да попита или иска да знае клиентът“.  RAIA е най-новият дигитален член на нашия екип и с нея допълваме технологичните иновации, с които непрестанно подобряваме клиентското преживяване в различните точки за общуване с банката“, казва Ани Ангелова, изпълнителен директор с ресор Банкиране на дребно.

RAIA вече може да разпознава и отговаря при над 7500 въпроса по ключови теми като кандидатстване за кредит, нареждане на превод, видове функционалности, откриване на сметки и карти, работно време на офиси, регистрация в мобилното банкиране, използване на Райфайзен ОНЛАЙН, RaiMobile и дигиталния портфейл RaiPay. При нужда от лична банкова информация или други по-специфични запивания, клиентите се пренасочват към консултант на живо.

Чатботът е програмиран на база решение на RBI AI (Artificial Intelligence) Lab, а използваната технология е една от най-добрите в сферата – RASA, като моделът е допълнен от специалисти от контактния център и ИТ отдела на Райфайзенбанк (България), за да се адаптира така, че да оказва най-доброто възможно съдействие на българските клиенти.

Използваната иновация при създаването на RAIA позволява непрестанното подобряване и разширяване на нейните компетенции спрямо актуалните въпроси на клиентите, а в бъдеще и предоставянето на персонализирана информация след идентификация от клиента.

Continue Reading

Банки

Персонални дистанционни банкери ще обслужват клиентите на УниКредит Булбанк

Published

on

 

 • Новата услуга дава възможност на клиентите да ползват всички банкови услуги без да посещават филиал;

Част от клиентите на УниКредит Булбанк ще имат възможност да ползват всички банкови услуги и продукти напълно дистанционно. 20 дистанционни банкери в София и Пловдив обслужват физически лица и клиенти с малък бизнес. За момента за останалите региони в страната са отговорни четирима от персоналните дистанционни банкери, но заради изцяло положителната обратна връзка от клиенти, до края на годината техният брой ще нарасне.

При необходимост клиентите, които ползват услугата имат възможност за избор – да посетят филиал на банката, или да получат от дистанционния си банкер всички банкови документи, услуги, продукти и консултации.

„Клиентите на УниКредит Булбанк търсят персонализирани услуги и продукти, които да отговарят на техните нужди. Все повече от тях започват да предпочитат предимствата да получат тези услуги и продукти без да напускат дома или офиса си и да се редят на опашки. В УниКредит Булбанк, необходимостта от въвеждането на тази нова услуга за персонални дистанционни банкери е отдавна на фокус, още преди форсмажорните обстоятелства, наложили карантинните мерки от изминалата година. Затова в УниКредит Булбанк работихме усилено, за да я предложим на нашите клиенти. По този начин осигурихме пълно дигитално обслужване за ежедневни банкови дейности и отново показахме, че банката поставя фокус върху по-доброто клиентско преживяване. Клиентите, които ползват услугата могат да обсъдят с дистанционните си банкери различни потребности, нужди, които имат и могат да се обръщат към тях за помощ в ежедневното им банкиране, както и да получат консултация за кредитиране.“, коментира Екатерина Кирилова, директор „Продажби“, Банкиране на дребно в УниКредит Булбанк.

Голяма част от клиентите, получили възможност да бъдат обслужвани от персонален дистанционен банкер, вече са получили уведомление за телефоните за контакт или самите банкери са се свързали с тях. Това не е първата услуга, която клиентите на банката могат да ползват изцяло дистанционно. Над 80% от услугите на банката за всички индивидуални клиенти са достъпни и с обаждане на телефон 0700 1 84 84 в Центъра за контакт с клиенти. Освен това всички клиенти на УниКредит Булбанк могат да правят преводи и да заплащат битови сметки изцяло дистанционно чрез Булбанк Онлайн и Булбанк Мобайл;   могат да се възползват от изцяло дигитално отпускане на потребителски и стокови кредити; да правят разплащания с телефона си чрез дигитален портфейл или Apple Pay и др.

Continue Reading

Банки

ЕИФ и Райфайзенбанк подписаха гаранционно споразумение за 100 млн. евро по програма JEREMIE за търговско финансиране и факторинг

Published

on

Raiffeisenbank

 

 • Благодарение на гаранционната схема на ЕИФ българските малки и средни предприятия ще могат да се възползват от по-добри условия за кредитиране, търговско финансиране и факторинг.
 • Програмата е подкрепена от JEREMIE Bulgaria.

 

Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ) и Райфайзенбанк (България) ЕАД подписаха гаранционно споразумение за 100 млн. евро, благодарение на което банката ще продължи да подкрепя и разширява продуктовата гама за подпомагане на българските малки, средни и междинни предприятия (с по-малко от 500 служители). Трансакциите се ползват с подкрепа в рамките на Гаранционен инструмент за търговско финансиране, изпълняван от Европейския инвестиционен фонд и финансиран от Министерството на икономиката на Република България с национални средства, възстановени от изпълнението на операциите по Инициативата JEREMIE.

 

В рамките на следващите три години Райфайзенбанк (България) ще предоставя при по-благоприятни условия банкови продукти, свързани с търговско финансиране: банкови гаранции, акредитиви, факторинг, финансиране за оборотни средства и овърдрафти.

 

Добромир Добрев, заместник-председател на УС на Райфайзенбанк (България) с ресор Корпоративно банкиране и капиталови пазари каза: „Благодарение на отличното ни партньорство с Европейския инвестиционен фонд сме оказали подкрепа на 4 000 проекта на български малки и средни фирми с повече от 450 млн. евро. Сега разширяваме тази подкрепа и към търговското финансиране и факторинга за малки и средни предприятия. Това споразумение идва във важен момент, за да може бизнесът у нас по-лесно да преодолее кризата, предизвикана от пандемията.“

Continue Reading

Банки

Програмата Call for Europe на Фондация УниКредит и УниКредит Булбанк подкрепя за втора поредна година благотворителни каузи, свързани с деца

Published

on

 

 • Фонд от 30,000 евро ще бъде разпределен между максимум три проекта;
 • Банката кани всички представители на неправителствения сектор, които работят с деца, да кандидатстват с проектите си до 29 януари 2020;
 • Жури от експерти ще избере пет победители, които ще бъдат оценявани от Фондация УниКредит

Фондация УниКредит и УниКредит Булбанк дават начало на второто издание на програмата за подкрепа на благотворителни каузи, свързани с деца Call for Europe. Банката кани всички представители на неправителствения сектор да кандидатстват с най-добрите си предложения до 29 януари 2021 на callforeurope@unicreditgroup.bg.

След тази дата експертно жури, формирано от представители на неправителствения и корпоративния сектор, ще заседава и определи пет проекта, които ще продължат в надпреварата. Съставът на журито е следният:

 • Теодора Петкова, главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк (председател)
 • Красимира Величкова, директор на Българския дарителски форум
 • Мария Брестничка, координатор мрежа в “Национална мрежа за децата
 • Анна Адамова, програмен директор, Български център за нестопанско право
 • Диляна Стоянова, старши мениджър „Спонсорства и събития“ в УниКредит Булбанк
 • Екатерина Анчева, старши мениджър „Комуникации и корпоративна култура“ в УниКредит Булбанк.

Избраните проекти ще бъдат изпратени за разглеждане и оценка на Фондация УниКредит като от тях ще бъдат избрани между един и три проекта за финансиране.

Всички проекти, изпратени към Фондация УниКредит, трябва да изпълняват следните условия:

 • Да са предложени от организации, основани преди 31 декември 2018
 • Да са фокусирани върху потребностите на деца и подрастващи (до 18 години)
 • Да се реализират в България

Всички заинтересовани могат да се запознаят с пълния регламент и правилата за участие, както и да изтеглят всички задължителни документи от тук.

През изминалата година Фондация УниКредит и УниКредит Булбанк насочиха 90,000 евро към гражданския сектор по програмите си за подкрепа на деца Call for Europe и на най-засегнатите от Covid-19 групи в българското общество.

 

Continue Reading
Advertisement

Най-четени