Connect with us

Банки

Китай намали съотношенията на задължителните резерви за банките си

Published

on

People's Bank of China

Мярката се прави с цел да компенсира спада в икономиката.

В сряда Китайската народна банка предприе действия, за да намали стандартите за кредитна оценка на финансовите институции.

Мярката ще позволи на повече от тях да депозират по-малко средства в централната банка като задължителни резерви, според изявление на уебсайта на Банката, публикувано днес.

Това ще помогне на преференциално насочените съотношения на задължителните резерви (reserve requirement ratio),  да покрият повече финансови институции, като ги насърчават да обслужват повече малки и микро фирми“, се казва в доклада.

Новата мярка е структурен инструмент, чиято цел е да насърчава търговските банки да финансират малки и микро компании, които обикновено са с високо търсене на кредити.

Този ход, който влезе в сила незабавно, може да освободи повече от 700 милиарда юана (101,86 милиарда долара), които да допълнят недостига на базови пари от 4 трилиона юана преди китайската Нова година на 5 февруари, според оценката на някои брокери.

Ускоряването на емитирането на облигации на местните правителства, което вече е в процес на подготовка, също ще изисква ликвидна добавка за търговските банки, като най-голям притежател на облигациите, каза Минг Минг, икономист от CITIC Securities.

Китайският законодател прие в събота решение да ускори емитирането на облигации на местните власти преди одобряването на годишния фискален бюджет.

Държавният съвет може да преотстъпи на местните власти облигации за 1,39 трилиона юана, преди новите квоти да бъдат обявени през март.

Необходими са допълнителни операции по паричната политика през януари, включително ново съотношение на задължителните резерви и някои новаторски инструменти, каза още Минг.

През 2018 г. централната банка съкрати съотношението на задължителните резерви цели четири пъти, с което съотношенията за големите банки намаляха с 2.5 процентни пункта до 13-14.5%.

RRR все още е един от най-важните и ефективни инструменти за управление на ликвидността и ключов канал в процеса на създаване на пари, особено с обръщането на динамиката на валутните резерви“, заяви Жу Хайбин, главен икономист и ръководител на китайската стратегия за дялово участие в JPMorgan пред China Daily.

По-строгите условия на кредитиране, които биха могли да бъдат резултат от спад на финансирането в сянка на банките, трябва да бъдат предотвратени, особено когато икономическият растеж отслабва, каза още Жу. “Можем обаче да видим, че ръстът на банковите кредити е стабилен през последните месеци и финансирането на облигациите се подобрява“.

Регулирането от страна на страната на банковите дейности в сянка, което се интензифицира от средата на 2016 г., доведе до непредвидени последици от това, че банките бяха по-склонни да отпускат кредити на държавните, а не по-рисковите микро и малки предприятия.

През първите три тримесечия на миналата година общите нови кредити за микро и малки предприятия възлизат на 1,48 трилиона юана, което представлява само 22,4% от общия ръст на корпоративните кредити.

През първата половина на 2018 г. този дял леко се е увеличил от 20.9% – най-ниското ниво откакто данните за първи път станаха достъпни през 2012 г., според Китайската народна банка.

Тази “по-гъвкава” парична политика ще се координира с “по-активна” фискална политика тази година, за да се противодейства на натиска за намаляване на икономическия растеж, каза Джордж Ксу, анализатор в международната рейтингова агенция Moody’s.

Очакваме общият ръст на кредитите да се стабилизира, като по-силното кредитиране на банките ще поддържа растежа на БВП на фона на несигурността във външната среда“, каза в заключение Ксу.

Банки

Две юридически компании завеждат ново дело срещу Danske Bank

Published

on

Danske bank

То може да се превърне в „едно от най-големите дела за искове в датската правна история”.

Два международни юридически компания завеждат иск в Дания срещу Danske Bank от името на няколко нейни големи акционери, заради понесените от тях щети, заради случая на пране на пари. Това съобщиха двете компании в изявление, разказва датския Finans.dk.

Това е международен екип, състоящ се от финансовата компания IMF LFS, която е специализирана в разследване, управление и финансиране на съдебни искове и най-голямата юридическа фирма в света, специализирана в делови спорове и арбитраж, адвокатско дружество Njord.

IMF LFS е европейското дъщерно дружество на австралийската IMF Bentham.

Те завеждат сериозно дело за щети срещу Danske Bank след разкриването на продължителното пране на пари чрез естонския клон на банката в продължение на много години.

Адвокатите от Njord ще представлява акционерите по делото, което според тях може да се превърне в “едно от най-големите дела за искове в датската правна история“.

IMF LFS обяви условията си за финансиране на делото срещу Danske Bank и ще представлява в него – пенсионни фондове, управители на активи и други институционални инвеститори, които са претърпели загуби.

Смятаме, че Danske Bank е укривала информация от пазара за по-дълго време, отколкото е позволено за сериозността и обхвата на случая. Това доведе до изкуствено високи цени на акциите”, обяснява адвокат Кристиан Бенедиктсен-Нислев, партньор в Njord.

Фондовият пазар до голяма степен се основава на доверие. Човек трябва да може да вярва, че информацията, която идва от котираните компании, е вярна и пълна. Това не е така в този случай и с нетърпение очакваме да представим основните акционери, които търсят обезщетение за загубите, които са претърпели”, допълва адвокат Томас Рил, също партньор в Njord.

Делото е отворено за инвеститори, претърпели загуби след придобиване на акции в Danske Bank между 29 април 2014 г. и 19 септември 2018 г.

Danske Bank за момента е отказала коментар пред Finans за завеждането на делото.

Continue Reading

Банки

Алианц Банк България започва цялостна дигитална трансформация

Published

on

Алианц Банк България стартира проект за цялостна дигитална трансформация, която ще помогне на финансовата институция да отговори на актуалните очаквания на клиентите и ще направи общуването с банката още по-лесно и удобно.

Проектът ще се изпълнява в партньорство със Софтуер Груп – глобална технологична компания с централа в София, като ще бъде внедряван поетапно в рамките на две години и половина. Очаква се първите резултати да бъдат налице още в края на 2019 г.

Внедряване на дигитална банкова платформа, която да се използва от клиенти и служители, автоматизиране и дигитализиране на процесите по отпускане на кредити и агентско банкиране, както и единен портал за управление на лични данни са част от решенията, които ще бъдат реализирани.

Също така ще бъде разработено приложение, чрез което крайните потребители ще могат да управляват личните си финанси. Клиентските услуги на банката ще бъдат подпомогнати от чат бот, който да предоставя възможности за самообслужване, спестявайки време и осигурявайки удобство на потребителите.

За нас е изключително важно да отговорим на нуждите на модерните хора, които са все по-информирани и имат все по-високи изисквания към компаниите, чиито услуги ползват. Наш приоритет е да предложим на клиентите си съвременно дигитално обслужване с фокус към бързината, качеството и индивидуалния подход. Внедряването на новата дигитална платформа е част от стратегията на Алианц България за дигитална трансформация и ще осигури изцяло ново и подобрено клиентско преживяване“ – каза Георги Заманов, Главен изпълнителен директор на Алианц Банк България.

Новата платформа, ще предостави дигитални канали, които да подпомогнат по-лесния достъп до финансовите услуги на банката, намаляването на оперативните разходи, преминаването към изцяло дигитални процеси без необходимост от хартия, както и осигуряването на по-качествено клиентско обслужване онлайн и офлайн.

Гордеем се да установим дългосрочно партньорство с Алианц Банк България и да ги подпомогнем в процеса на цялостна дигитална трансформация. Ще се радваме да виждаме все повече примери на динамично развиващи се финансови институции, които инвестират сериозно в иновации, следвайки глобалните тенденции“ – коментира Калин Радев, главен изпълнителен директор на Софтуер Груп.

Според проучване на Еrnst & Young България, което проследява доверието на висшия банков мениджмънт към икономиката, банките и банковата система през 2018-а година, 100% от банките в България посочват оптимизирането на процесите като един от най-важните приоритети за тяхната институция. Те определят като приоритет също така и инвестицията в технологии за подобряване на обслужването на клиенти.

Continue Reading

Банки

Продажбата на дела на Австрия в Hypo Steiermark не представлява държавна помощ

Published

on

Така банката вече е изцяло собственост на Raiffeisen-Landesbank Steiermark.

Днес Европейската комисия (ЕК), публикува анонс, че е установила, че продажбата от страна на австрийската държава на дела ѝ от 25% плюс 2 акции, които притежава в Landeshypothekenbank Steiermark AG (по-известна като Hypo Steiermark) на частната банка Raiffeisen-Landesbank Steiermark AG не включва държавна помощ.

Raiffeisen вече притежава 75% минус 2 акции от Hypo Steiermark и има право на закупуване на останалите акции.

Австрия е уведомила ЕК за продажбата и е представила оценки на акциите на Hypo Steiermark от двама независими експерти.

С тези данни и въз основа на допълнителна информация, предоставена от австрийската държава, Комисията заключи, че продажната цена е в съответствие с пазарните условия. Следователно сделката не включва никаква държавна помощ по смисъла на правилата на ЕС.

Повече информация ще бъде достъпна на уебсайта на Комисията по конкуренцията, в публичния регистър на делата, под номер SA.51650, след като бъдат разрешени всички въпроси, свързани с поверителността.

Continue Reading

Банки

Какво казват експертите на Deutsche Bank за изхода от Брекзит?

Published

on

Deutsche bank

Като цяло, те са оптимисти за намиране на решение.

Вчера Deutsche Bank публикува мненията на шестима свои топ икономически експерти за изхода на преговорите за Брекзит и последстивята му както за британската, така и за икономиката на ЕС.

Дейвид Фолкерц-Ландау, главен икономист на групата и глобален ръководител на отдела за проучвания:Въпросът дали споразумението може да бъде постигнато, зависи от това доколко ЕС е готов да признае, че е използвал силната си позиция за преговори, за да тласне правителството на Мей към споразумение, което не е приемливо. По този въпрос не съм прекалено оптимистичен.

Така нареченият “хаотичен” изход няма да бъде толкова хаотичен, както се пише. Икономическата необходимост от двете страни на Ламанша ще доведе до приемане на преходни спешни мерки за продължаване на трансграничната търговия. Краткосрочната болка ще се поеме от двете страни на Ламанша

Можем да предскажем с увереност, че хаотичното излизане без преходни спешни мерки ще доведе до рецесия през 2019 г. при вече отслабващата ЕС икономика. Дори и с така наречения хаотичен изход, Великобритания ще се възстанови икономически от 3 до 4 години. В дългосрочен план е много вероятно извън ЕС Обединеното кралство да го изпревари икономически.”

Оливър Харви, директор на проучванията за Брекзит в Deutsche Bank:След повече от две години, откакто Обединеното кралство задейства Член 50, за да напусне ЕС и след 18 месеца преговори, най-накрая се вижда положително решение за Брекзит. Ние сме оптимисти за паунда и целим курс 0,84 EUR за 1 GBP.

Хелмут Кайзер, главен стратег за Германия в управлението на благосъстоянието:Както се вижда от гласуването през юни 2016 г., съдбата на британските акции е силно зависима от посоката на британския паунд. Всякакви решения или политики, които ще доведат до Брекзит „без сделка“, биха засилили отблъскването на инвеститорите към активите на Великобритания. Въпреки че резкият спад на британския паунд би могъл да послужи като възглавница за акциите на Великобритания, подобни сценарии биха допринесли за значителна несигурност и биха могли да доведат до скок на волатилността, придружена от общо отрицателни пазарни настроения.

Стефан Кройцкамп, главен инвестиционен директор (CIO) и съпредседател на инвестиционната група:За съжаление всичко остава възможно: нови избори, удължаване на срока за Член 50 или дори втори референдум. Подобно на много от нашите колеги, ние продължаваме да се надяваме на организирано излизане на Обединеното кралство от ЕС. Но пътят за постигането му остава неясен и при всеки случай е пълен с много препятствия. Също така трябва да признаем, че вероятността за твърд Брекзит се е увеличила.

Стефан Шнайдер, главен икономист за Германия:В това има известен парадокс: ясното поражение на премиера Тереза Мей сега може да проправи пътя за междупартийно решение в Лондон. Защото непопулярният компромис с ЕС, който се разпадна до провал, все още може да стане приемлив с някои промени в Лондон. По-голямата част от депутатите не искат хаотичен Брекзит.

Несигурността за германската икономика, причинена от Брекзит, вероятно ще продължи още известно време. Въпреки това, през последните месеци германската експортна индустрия си написа домашното и също се подготвя за труден Брекзит. Компаниите изграждат нови вериги за доставки и ще използват по-пълноценно складовите си бази, вместо непрекъснато да произвеждат.

Улрих Стефан, главен инвестиционен директор за частни и търговски клиенти:
Много анализатори повишиха прогнозите си за паунда поради вероятния спад на несигурността и като цяло са положителни за бъдещето на британската икономика. Аз също очаквам паундът да остане силен: възможно е катастрофалното поражение на Мей да предизвика консенсус в парламента, който ще доведе до предоговаряне с ЕС и може да предотврати тежък Брекзит.

Continue Reading

Банки

При твърд Брекзит – ЕС банките с достъп до клиринговите къщи във Великобритания

Published

on

Sabine Lautenschlaeger, ECB
Сабине Лаутеншльогер. Снимка: ЕЦБ.

ЕК ще осигури това, но мерките ще са временни, докато се намери по-постоянно решение.

Клирингът на дериватите в централните контрагенти в Обединеното кралство е от решаващо значение за банките от еврозоната. При твърд Брекзит, това може да означава, това че те ще загубят достъпа до тези услуги.

Ето защо Европейската комисия (ЕК) планира да предприеме временни мерки за запазване на достъпа до централните контрагенти във Великобритания.

Тези мерки ще бъдат обаче са само временни и банките трябва да се уверят, че са подготвени за това, което ще се случи по-нататък.

„Така че няма време за почивка; има само още малко време за подготовка.“ – заяви Сабине Лаутеншльогер, член на Изпълнителния съвет и заместник-председател на Надзорния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) на конференция за управление на риска и надзор, организирана от Ирландската Федерация на банкиране и плащания, провела се в Дъблин днес.

Тя обясни още, че още от самото начало ЕЦБ е идентифицирала областите след Брекзит, които пораждат загриженост за отделните банки – особено онези, които планират да се преместят от Обединеното кралство в ЕС.

Централната банка няма да приеме „празни черупки”, както и практики за обратно разклоняване, т.е. банките да предоставят услуги на клиенти от ЕС само от клонове в Обединеното кралство.

ЕЦБ очаква още, че всички банки ще разполагат с достатъчно възможности за управление на всички съществени рискове на местно равнище, т.е. от в еврозоната. Аутсорсингът на функции или услуги не трябва да компрометира оперативната им независимост.

Според Сабине Лаутеншльогер Брекзит засяга не само банките, а и регулирането и надзора, които също ще трябва да се адаптират.

Европейските банкови надзорници работят усилено, за да се подготвят добре за него.

 

Пълната реч на Сабине Лаутеншльогер, можете да намерите тук.

Continue Reading

Банки

Унгарският собственик на ДСК обяви придобиването на Сосиете Женерал Експресбанк

Published

on

Унгарската банка OTP Bank Plc. официално обяви придобиването на Сосиете Женерал Експресбанк от страна на българското й дружество Банка ДСК. Процесът по интеграция на двете банки, ще бъде ръководен от настоящия главен изпълнителен директор на Банка ДСК Виолина Маринова.

Очаква се интеграцията да приключи през 2020 г. като до тогава двете банки ще функционират като отделни юридически дружества. Тази година предстои да се извърши ребрандиране на Сосиете Женерал Експресбанк, която вече ще се казва Експресбанк ОТП. Купената банка ще има нов управителен съвет.

Стойността на сделката не беше официално обявена, но малко преди нея капиталът на Банка ДСК беше увеличен с 600 млн. евро. С обединението на двете институции ДСК ще управлява активи на обща стойност над 18 млрд. лв – колкото има и най-голямата банка в България Уникредит Булбанк.

Групата ОТП започва придобиванията си в региона през 2001 г. – с банки в Словакия, България, Хърватия, Сърбия, Украйна, Русия и Черна гора. Сега групата присъства в девет държави като се очаква до края на годината да придобие поне още три банки в региона.

Continue Reading
Advertisement

Най-четени