Connect with us

Банки

Китай намали съотношенията на задължителните резерви за банките си

Published

on

People's Bank of China

Мярката се прави с цел да компенсира спада в икономиката.

В сряда Китайската народна банка предприе действия, за да намали стандартите за кредитна оценка на финансовите институции.

Мярката ще позволи на повече от тях да депозират по-малко средства в централната банка като задължителни резерви, според изявление на уебсайта на Банката, публикувано днес.

Това ще помогне на преференциално насочените съотношения на задължителните резерви (reserve requirement ratio),  да покрият повече финансови институции, като ги насърчават да обслужват повече малки и микро фирми“, се казва в доклада.

Новата мярка е структурен инструмент, чиято цел е да насърчава търговските банки да финансират малки и микро компании, които обикновено са с високо търсене на кредити.

Този ход, който влезе в сила незабавно, може да освободи повече от 700 милиарда юана (101,86 милиарда долара), които да допълнят недостига на базови пари от 4 трилиона юана преди китайската Нова година на 5 февруари, според оценката на някои брокери.

Ускоряването на емитирането на облигации на местните правителства, което вече е в процес на подготовка, също ще изисква ликвидна добавка за търговските банки, като най-голям притежател на облигациите, каза Минг Минг, икономист от CITIC Securities.

Китайският законодател прие в събота решение да ускори емитирането на облигации на местните власти преди одобряването на годишния фискален бюджет.

Държавният съвет може да преотстъпи на местните власти облигации за 1,39 трилиона юана, преди новите квоти да бъдат обявени през март.

Необходими са допълнителни операции по паричната политика през януари, включително ново съотношение на задължителните резерви и някои новаторски инструменти, каза още Минг.

През 2018 г. централната банка съкрати съотношението на задължителните резерви цели четири пъти, с което съотношенията за големите банки намаляха с 2.5 процентни пункта до 13-14.5%.

RRR все още е един от най-важните и ефективни инструменти за управление на ликвидността и ключов канал в процеса на създаване на пари, особено с обръщането на динамиката на валутните резерви“, заяви Жу Хайбин, главен икономист и ръководител на китайската стратегия за дялово участие в JPMorgan пред China Daily.

По-строгите условия на кредитиране, които биха могли да бъдат резултат от спад на финансирането в сянка на банките, трябва да бъдат предотвратени, особено когато икономическият растеж отслабва, каза още Жу. “Можем обаче да видим, че ръстът на банковите кредити е стабилен през последните месеци и финансирането на облигациите се подобрява“.

Регулирането от страна на страната на банковите дейности в сянка, което се интензифицира от средата на 2016 г., доведе до непредвидени последици от това, че банките бяха по-склонни да отпускат кредити на държавните, а не по-рисковите микро и малки предприятия.

През първите три тримесечия на миналата година общите нови кредити за микро и малки предприятия възлизат на 1,48 трилиона юана, което представлява само 22,4% от общия ръст на корпоративните кредити.

През първата половина на 2018 г. този дял леко се е увеличил от 20.9% – най-ниското ниво откакто данните за първи път станаха достъпни през 2012 г., според Китайската народна банка.

Тази “по-гъвкава” парична политика ще се координира с “по-активна” фискална политика тази година, за да се противодейства на натиска за намаляване на икономическия растеж, каза Джордж Ксу, анализатор в международната рейтингова агенция Moody’s.

Очакваме общият ръст на кредитите да се стабилизира, като по-силното кредитиране на банките ще поддържа растежа на БВП на фона на несигурността във външната среда“, каза в заключение Ксу.

Банки

УниКредит Булбанк подписа споразумение за 75 млн. евро с ЕБВР

Published

on

Българските предприятия ще могат да се възползват от по-лесен достъп до финансиране благодарение на споразумението за споделяне на риска без предоставяне на паричен ресурс в размер до 75 млн. евро, което Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) подписа с УниКредит Булбанк.

ЕБВР ще гарантира до 65% от всеки заем, отпускан от УниКредит Булбанк на клиенти, които отговарят на условията на споразумението. Това е второто споразумение за споделяне на риска, което Европейската банка за възстановяване и развитие подписва в България. То укрепва партньорството с УниКредит Булбанк и подпомага подкрепата за растежа и конкурентоспособността на предприятията в страната.

„Радваме се, че УниКредит Булбанк е предпочитан партньор на Европейската банка за възстановяване и развитие. Това споразумение подкрепя развитието на малките и средни предприятия (МСП) в страната, които са ключов фактор в развитието на българската икономика.  Партньорството ще облагороди допълнително средата за ефективно развитие на бизнеса като предостави по-лесен достъп до финансиране“, коментира по време на официалното подписване на споразумението Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на УниКредит Булбанк.

„Много съм доволен от подписването на съвместното споразумение между ЕБВР и УниКредит Булбанк. Това партньорството ни позволява да предложим продукт, които е подходящ за местния пазар и ще бъде полезен на клиентите в България“, коментира Ален Пилу, вицепрезидент в Европейската банка за възстановяване и развитие.

Инструментът за споделяне на риска е един от трите основни финансови инструмента на Инициативата за малкия бизнес на ЕБВР – програма, насочена към подкрепа и развитие на малките и средни предприятия (МСП) в страните, в които ЕБВР инвестира. Той е разработен, за да може ЕБВР да участва в кредитните експозиции на своите банки-партньори, с или без предоставяне на паричен ресурс.

УниКредит Булбанк е дългогодишен и стабилен партньор на ЕБВР по редица програми в подкрепа на МСП и инвестиции в устойчива енергия, както и активен участник в съвместни финансирания от 2001 г. насам. УниКредит Булбанк  е лидерът в корпоративното и инвестиционно банкиране в България и носи на българския пазар богатия опит на групата УниКредит – банкова група с инвестиционен кредитен рейтинг, чиято ясна и дългосрочна стратегия е да е успешна паневропейска търговска банка.

Съвместната работа по инструмента за споделяне на риска ще подпомогне стратегията на най-голямата българска банка за продължаващ устойчив растеж в бъдеще.

Засилването на конкурентоспособността на българските предприятия и подкрепата за финансовото посредничество чрез продукти за споделяне на риска са ключови приоритети за ЕБВР в страната. Като един от големите институционални инвеститори в България, ЕБВР е инвестирала почти 3,9 млрд. евро в 253 проекта в страната, предимно в частния сектор.

Continue Reading

Банки

84 000 жертви на банкови измами във Великобритания за 2018 г.

Published

on

Bank Fraud

Банките са възстановили едва 83 от 354 млн. паунда откраднати от физически и юридически лица.

Измамите, в които престъпници подвеждат клиентите на банки да им превеждат пари от личните си сметки, са скочили с 45% през втората половина на миналата година във Великобритания, съобщава BBC.

През шестте месеца до декември 135 милиона лири са били прехвърлени от лични сметки към измамници с разрешение на клиента.

През първата половина на 2018 г. общият им размер е 93 милиона паунда.

Общо за цялата 2018 г. жертвите на банкови измами са повече от 84 000 души, като много от тях са загубили десетки хиляди лири.

Банките твърдят, че търговците на измами пренасочват вниманието си от опити за проникване в банковите системи, директно към хората.

Освен физическите лица, тяхна цел вече са и юридически. Измамите в бизнес сектора за миналата година се оценяват на 74 млн. паунда подозрителни трансфери, които несъзнателно са упълномощени от членове на персонала на измамени фирми.

Измамите варират. Някои са за фалшиви или несъществуващи стоки, продавани онлайн, в които извършителят се преструва, че е известен на клиента търговец и изисква плащания.

В някои от най-тежките случаи престъпниците хакват имейл акаунтите на адвокати, които обработват жилищни продажби или строители, които действително строят дадена къща и след това изпращат фактури, с които искат клиентите да прехвърлят пари към измамна сметка.

Увеличението на документираните банкови измами, се случва отчасти поради факта, че все повече банки ги откриват и докладват.

Често обаче банките обвиняват клиентите за разрешаването на плащанията и в крайна сметка отказват компенсации.

От загубени заради измами над 354 млн. паунда за физически лица и предприятия през 2018 г., банките са възстановили едва 83 млн.

От 28 май тази година, финансовите институции са обещали да следват нов доброволен кодекс, при който парите на жертвите ще бъдат възстановени, ако те са изпълнили очакваните стандарти на поведение.

И все пак банките ще могат да избегнат плащането, ако докажат груба небрежност от страна на клиента.

 

Continue Reading

Банки

Леонардо Ди Каприо влиза в Консултативния съвет на екологичнa банка

Published

on

Leonardo DiCaprio

Освен стратегически съвети, звездата ще осигури на Aspiration достъп до влиятелни личности.

Вчера Aspiration обяви, че холивудският актьор Леонардо Ди Каприо ще се присъедини към консултативния ѝ съвет и ще инвестира в нея.

Aspiration е алтернатива на големите банки, предназначена да помогне на хората да спасят планетата, докато спестяват пари. Компанията предлага устойчиви банкови услуги и инвестиционни продукти. Те се бори срещу традиционната банкова система, при която клиентите на големите банки често не знаят, че техните депозити се използват за финансиране на петролопроводи или че таксите им се превръщат във вноски за кампании на политици, които те не може да не подкрепят.

Ди Каприо е дългогодишен защитник на климата и основател фондация за екологична осведоменост „Леонардо ди Каприо”. През последните 20 години, тя подкрепя глобални проекти, предназначени да защитят уязвимите диви животни и застрашени екосистеми.

Като част от застъпничеството си, ди Каприо е инвестирал в няколко устойчиви компании, като Beyond Meat, AllBirds, Runa и др.

По случай неговото участие в дейността на Aspiration, звездата заяви: “Всяка година тръбопроводи, сондажи и други проекти за добив на изкопаеми горива на стойност 100 млрд. долара се финансират с пари, депозирани в традиционни банки. За да постигнем дългосрочни решения за нашата планета, се нуждаем от алтернативи, които дават възможност на ежедневните потребители да предприемат действия срещу изменението на климата. Aspiration помага на хората да защитават нашата планета, като гарантират, че техните депозити не се инвестират в проекти с изкопаеми горива и чрез възнаграждаване на социално-съзнателните разходи. Горд съм, че съм част от Aspiration и тяхната работа, за да помогна за спасяването на планетата.

Като член на консултативния съвет Леонардо Ди Каприо ще дава стратегически съвети относно управлението на компанията и най-важното – ще осигури на Aspiration достъп до влиятелни личности. Така той ще помогне за разпространението на мисията на компанията и ще разшири мрежата ѝ от контакти.

Continue Reading

Банки

Райфайзенбанк: Износът задържа растежа на икономиката

Published

on

Райфайзенбанк (България) ЕАД публикува редовния си месечен икономически обзор с коментар на данните, налични към март, с фокус върху брутния вътрешен продукт.

Анализаторите на банката отчитат, че според данните на НСИ, през 2018 г. реалният БВП нарасна с 3.1% на годишна база, което бе под очакваното, поради слабо трето и четвърто тримесечие на годината.

От страна на търсенето, за положителната динамика на икономиката през 2018 г. повлия главно вътрешното търсене, което бе движено както от потреблението с ръст от 6.0%, така и от инвестициите, които се увеличиха с 6.5%. При външното търсене, износът през 2018 г. спадна с 0.8% на годишна база при ръст от 5.8% за 2017 г. От друга страна, увеличението на вноса също се забави до 3.7% (7.5% за 2017 г.), вследствие на което нетният експорт се сви, преминавайки в отрицателната област, като вече не допринасяше за ускоряване, а за задържане ръста на БВП“, коментира икономическият анализатор на Райфайзенбанк Емил Калчев.

От страна на предлагането, положителен принос за ръста на БВП имаха не само услугите, които се увеличиха с 3.9% на годишна база, но и индустрията, включително строителството, която също нарасна, макар и относително слабо – с 1.9% през годината. На този фон селското стопанство увеличи продукцията си значително със 7.8%.

Структурата на брутната добавена стойност през 2018 г. показа известно изменение спрямо тази от 2017 г. В нея услугите заемаха относителен дял от 68.4% (+1.5 пр.п. спрямо 2017 г.), индустрията 27.4% (-1.0 пр.п.), а селското стопанство 4.2% (-0.5 пр.п.)“, допълни Калчев.

Continue Reading

Банки

CEO-то на UBS обяви, че това е най-лошото им тримесечие от години

Published

on

Sergio Ermotti, UBS
Сержио Ермоти, CEO на UBS. Снимка: UBS.

Най-голямата швейцарската банка ще спре да наема персонал и ще намали разходите си с 300 млн. долара.

UBS ще се въздържи от наемането на нов персонал  и ще намали разходите си с 300 милиона долара тази година, тъй като се справя с “една от най-лошите първи тримесечия в близката история“.

Това заяви изпълнителният директор на банката Серджо Ермоти на конференция на инвеститорите в Лондон в сряда.

Банката има спад с около 9% на приходите си от управлението на благосъстоянието (управление на активите на богати частни или юридически лица) заради предпазливи азиатски и американски клиенти, които в момента трупат пари в брой, вместо да ги реинвестират.

Ермоти обяви, че например американските им клиенти са повишили своите парични наличности до рекордно високи стойности – с около 24% от техните салда в брой.

Отделно недостигът на сливания и нови пазарни листвания извън САЩ са намали с около една трета приходите на банката от инвестиционно банкиране.

След изказването на Ермоти акциите на UBS веднага се понижиха с 3%. В момента те се търгуват с 30% под цената им преди година.

Заради тези лоши резултати швейцарската банка очаква да коригира възвръщаемостта от приписания капитал – мярка за това колко изгодни са инвестициите ѝ – с около 5% за първото тримесечие, според CNBC.

Това е далеч от целта от 15% за периода 2019-2021 г. и е рязък спад от обещанията за 12,9%, които тя даде през 2018 г.

Ермоти каза на инвеститорите, че смята това за “приемлив изход, ако е еднократно”, в светлината на тежката пазарна среда.

Пазарите  продължават да страдат от несигурността около Brexit, от американско-китайската търговска война и от признаците за глобално забавяне на икономиката.

Лошите предвиждания на CEO-то на UBS, предизвикаха подобни забавяния и за конкурентните инвестиционни банки, като акциите на Credit Suisse също паднаха с 3,5%.

Това не е първият негативен коментар на Сержио Ермоти.

В свое изказване през януари тази година по повод на четвъртото тримесечие на банката за 2018 г. той заяви: “Сближаването на макроикономическите, геополитическите и геоикономическите проблеми продължава да оказва отрицателно въздействие върху настроенията на клиентите. Наред с негативните фактори за сезонност, това имаше влияние върху ликвидността, създавайки горчив коктейл.

 

Continue Reading

Банки

ИПИ: Насърчаването на инвестиционната активност повишава качеството на живот

Published

on

Според прогнозите за развитие на българската икономика (закон за бюджет 2019 г.; Българска народна банка, Европейска комисия) може да се очаква темпът на растеж на инвестициите (бруто образуване на основен капитал) през 2019 г. да се запази и дори да се увеличи. Аргументите зад тези очаквания са основно по линия на продължаващите ниски лихви, както и ускорено усвояване на европейски средства, а оттам и ръст в публичните инвестиции.

Тези прогнози отново ни връщат към опасенията от 2018 г. за спад в преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ), пише в свой анализ Калоян Стайков от ИПИ.

Тук трябва да се направят две уточнения:

1) оценката за евентуален спад на ПЧИ може да се направи след излизане на окончателните данни, което ще бъде през 2020 г. и

2) каквото и да е развитието им то не е изолирано само до България. Въпреки всичко страната продължава да е на челните места в Европейския съюз както по привлечени ПЧИ, така и по инвестиции в икономиката (както местни, така и чужди).

Размерът на преките чуждестранни инвестиции в България към края на 2017 г. възлиза на около 82% от БВП през същата година, което нарежда страната на осмо място сред страните от Европейския съюз (ЕС) след Естония, Белгия, Холандия, Ирландия, Люксембург, Кипър и Малта. Първите четири страни обаче не са показателни за инвеститорския интерес, тъй като са с неофициален статут на данъчни убежища, което се изразява и в огромен дял на размера на ПЧИ – между 2,5 и 16,5 пъти по-големи в сравнение с БВП на тези страни в сравнение със средно ниво от около 45% за останалите страни.

Към тях може да се прибави и Белгия, въпреки че не спада към горната група, тъй като в периода 2005-2011 г. средногодишните ПЧИ достигат близо 160% от БВП за съответната година на фона на около 32% от БВП средно за останалите страни за този период. Холандия също би трябвало да спада в тази група, тъй като страната е известна с агресивната си политика за привличане на преки чуждестранни инвестиции[1], но размерът на ПЧИ през 2017 г. е около 117% от БВП, което не много по-далеч от този на Естония и България от 80-90%.

Разглеждайки размера на преките чуждестранни инвестиции спрямо БВП в периода 2005-2017 г. се вижда, че България винаги е била над средното ниво за ЕС с изключение на гореспоменатите пет страни членки. Нещо повече – от 2008 до 2013 г. именно България е с най-голям размер на ПЧИ спрямо БВП на страната, след което водещата позиция заема Холандия, което вероятно се дължи на гореспоменатото обяснение. С други думи спад на чуждестранните инвестиции наистина има, но той нито е катастрофален, както често се преувеличава, нито е изолирано явление за България, а се наблюдава и в други страни членки на ЕС.

Нещо повече – според предварителните данни на БНБ размерът на чуждестранните инвестиции в периода януари – септември 2018 г. е около 41,76 млрд. евро, докато през същия период на предходната година е бил около 41,12 млрд. евро. Ако тази динамика се запазила до края на 2018 г., това ще затвърди тенденцията на нарастване на размера на ПЧИ, която започва през последното тримесечие на 2016 г.

По отношение на частните инвестиции в икономиката ситуацията е малко по-различна, но е далеч от отчайваща. В предкризисния период частните инвестиции в България като дял от БВП бързо се приближават до най-високите нива, наблюдавани в други страни членки от ЕС, но от началото на 2009 г. започват да намаляват. В периода от третото тримесечие на 2010 до първото тримесечие на 2016 г. запазват почти постоянно ниво от около 18,5% от БВП, което е малко над средното за ЕС в същия период.

Трябва да се отбележи, че това е период, в който размерът на ПЧИ спрямо БВП в страната е сравнително постоянен и е налице политическа криза (2013-2014 г.). В края на 2014 г. фалира четвъртата по големина банка, а в следващите две години финансовият сектор се фокусира върху подобряване на стабилността си, включително намаляване на дела на необслужвани кредити, както и успешно преминаване през тогавашната оценка на качеството на активите на банковия и небанковия сектори и стрес тестове през 2016 г.

Свиването на инвестициите не е характерно само за България – максималният дял на бруто образуването на основен капитал в БВП през третото тримесечие на 2018 г. бележи ръст в сравнение с предходните няколко осем тримесечия, но остава под нивата си от четвъртото тримесечие на 2014 г. и значително под нивата от 2007-2008 г. Същото се отнася и за минималния и средния дял на инвестициите в ЕС, които са значително под предкризисния пик. Именно този общоевропейски спад в инвестиционната активност е причината за създаването на Инвестиционен план за Европа, който е „резултат на призива на Европейския съвет от юни 2014 г. за справяне с ниските равнища на инвестициите в ЕС с цел да се даде тласък на растежа и заетостта”.

Инвестициите в икономиката са ключови както за стимулиране на икономическата активност, повишаване на заетостта, а оттам – подобряване на благосъстоянието на населението, така и за повишаване на потенциала за растеж на икономиката. Несъмнено те следва да бъдат във фокуса на всяка правителствена политика – нещо, което, за съжаление, не се вижда през последните години. Въпреки това изопачаването на фактите и използването на полуистини относно колко лоша е инвестиционната среда в страната по-скоро биха влошили настоящата ситуация, отколкото да й помогнат, заключава икономистът.

 

Continue Reading

Най-четени