Connect with us

Капиталови пазари

Лятната прогноза на ЕК за икономиката на ЕС остава почти непроменена

Published

on

European Commission Building Berlaymont

Растеж ще има, но той е изложен на риск, заради външни фактори.

Във вторник Европейската комисия публикува официалната си икономическа лятна прогноза за 2019 г.

ЕК публикува четири прогнози през годината. Следващата ще бъде есенната, която ще бъде публикувана през ноември 2019 г.

Според прогнозата през първото тримесечие на годината растежът в еврозоната е по-силен от очакваното заради редица временни фактори като меките зимни условия и възстановяването на продажбите на автомобили. Той също така се възползва от мерките на фискалната политика, които увеличиха разполагаемия доход на домакинствата в няколко държави-членки.

Близките перспективи за европейската икономика обаче са затъмнени от външни фактори, включително напрежението в световната търговия и значителна политическа несигурност. Те продължават да оказват влияние върху доверието в производствения сектор, който е най-изложен на международната търговия, и се очаква той да отслаби перспективите за растеж и за останалата част от годината.

Ето защо лятната прогноза за ръста на БВП в еврозоната през 2019 г. остава непроменена – 1,2%, докато прогнозата за 2020 г. е леко намалена до 1,4% след по-умерените темпове, очаквани през останалата част от тази година (при пролетната прогноза за 1,5%).

Прогнозата за БВП за ЕС остава непроменена – 1,4% през 2019 г. и 1,6% през 2020 г.

Валдис Домбровскис, заместник-председател на ЕК за еврото, отговарящ и за финансовата стабилност, финансовите услуги и Съюза на капиталовите пазари, заяви: “Всички икономики в ЕС все още ще растат тази и следващата година, дори ако силният растеж в Централна и Източна Европа е в контраст със забавянето в Германия и Италия. Устойчивостта на нашите икономики се изпитва чрез продължаващата слабост на производството, породена от търговските напрежения и политическата несигурност, у дома, Брекзит без сделка остава основния източник на риск.”

Пиер Московиси, комисар по икономическите и финансовите въпроси, данъчното облагане и митниците, заяви: “Европейската икономика продължава да се разраства в труден глобален контекст. Всички страни от ЕС ще растат отново през 2019 и 2020 г., със силен пазар на труда, който ще подкрепя търсенето. Като се имат предвид многобройните рискове в перспектива, трябва да засилим усилията за по-нататъшно укрепване на устойчивостта на нашите икономики и на еврозоната като цяло.”

В лятната прогноза предвижданията за общата инфлация в еврозоната и ЕС бяха намалени с 0.1 процентни пункта през тази и следващата година, главно поради по-ниските цени на петрола и малко по-слабите икономически перспективи.

Инфлацията (хармонизиран индекс на потребителските цени) в еврозоната се очаква да достигне средно 1,3% през 2019 г. и 2020 г. (при прогноза за пролетта за 1,4% през 2019 г. и 2020 г.), докато в ЕС се предвижда да достигне средно 1,5% през 2019 г. и 1.6% през 2020 г. (при пролетната прогноза за 1.6% през 2019 г. и 1.7% през 2020 г.).

Рисковете за глобалните икономически перспективи остават силно взаимосвързани и са предимно отрицателни.

Продължителното икономическо конфронтация между САЩ и Китай, заедно с повишената несигурност около търговската политика на САЩ, може да удължи сегашния спад в световната търговия и производството и да засегне други региони и сектори. Това би могло да има отрицателни последици за световната икономика, включително чрез прекъсвания на финансовите пазари.

Напрежението в Близкия изток също повишава потенциала за значителни увеличения на цените на петрола.

На национално ниво Брекзит остава основен източник на несигурност.

Съществуват и значителни рискове, свързани с краткосрочните двигатели на растежа и икономическия импулс в еврозоната. Слабостта в производствения сектор и намалялото доверие в бизнеса, може да се пренесе в други сектори и да навреди на условията на пазара на труда, на частното потребление и в крайна сметка на растежа.

 

Пълната лятна прогноза на ЕК за икономиката на ЕС, можете да намерите тук.

 

Капиталови пазари

Dr. Martens може би ще бъде пуснат на борсата до 2020 г.

Published

on

Dr. Martens shoes
Един от най-известните модели мъжки кубинки на марката. Снимка: Dr. Martens.

Собственикът на култовия производител на обувки е обсъждал с Goldman Sachs бъдещето му.

 

В петък агенция Bloomberg първа съобщи, че компанията Permira, работи с Goldman Sachs Group Inc., за проучи възможностите за продажба на култовият британски производител на обувки Dr. Martens (Док Мартенс).

Агенцията се позовава на вътрешни източници, пожелали да останат анонимни.

Permira е европейска частна инвестиционна компания, основава през 1985 г. До момента тя управлява  фондове с общ усреднен капитал от приблизително 200 милиарда евро. Тя събира средствата си от пенсионни фондове и други институции. От създаването си досега е направила близо двеста частни капиталови инвестиции.

Permira купува Dr. Martens през 2014 г. за 380 милиона евро. Сред целите, които си поставя за бъдещето на компанията са, да я превърне от производител на едро в модерен търговец на дребно, продаващ чрез много канали, насочен към потребителите, както и да увеличи приходите чрез директни продажби на дребно и електронна търговия.

Оттогава инвеститорът е увеличил значително глобалното присъствие на компанията, както и приходите ѝ.

Само през 2018 г. Dr. Martens откри 24 нови магазина, като общият брой на всички тях достигна 94.

Миналата година тя пусна и своя марка в марка в Китай, а продажбите ѝ за EMEA региона са нараснали с 32% през годината до 156 млн. лири. Оперативната ѝ печалба (EBITDA) за миналата година също е нараснала с 45% до 24,9 млн. паунда.

Според един от източниците Dr. Martens е обявил повече от 80 милиона лири приходи преди лихви, данъци и амортизация за финансовата година до март 2019 г.

Инвестирани са и много средства и в собствена платформа за електронна търговия за стимулиране на силен онлайн растеж.

Понеже е изпълнила инвестиционните си намерения, Permira иска да излезе от този бизнес до 2020 г., според източниците. Ето защо тя е поискала от Goldman Sachs и други финансови консултанти да проучат възможностите или за продажба на Dr. Martens на друг или за пускането ѝ на борсата.

Представители на Permira и Goldman Sachs са отказали коментар.

Dr. Martens е създадена през 1945 г. в следвоенен Мюнхен от доктор Клаус Мартенс, тогава 25-годишен войник, който, докато лекува счупения си крак, създава уникална подметка с въздушна възглавница (вместо традиционна подметка от твърда кожа).

През 60-те на 20 в. британската фамилия Григс, производител на висококачествени обувки, купува ексклузивен лиценз за производството на тези обувки и така започва техният път към превръщането им в културна икона.

Първоначално носени от обикновени работници, през 70-те, те стават любими обувки на скинове, пънкове – изобщо на всякакви хора от средната класа, които изразяват някаква форма на протест.

В края на 60-те те стават емблематични и за рок сцената след като Пийт Тауншенд от The Who започва да ги носи на сцената.

Постепенно Dr. Martens се превръщат в култов моден аксесоар.

Continue Reading

Имоти

Елана: Външните рискове могат да се усетят в икономиката ни към края на годината

Published

on

Рисковете пред глобалната икономика са на дневен ред, но все още не може да се говори за предстояща рецесия. Това сочат прогнозите на анализаторите на ЕЛАНА Трейдинг за втората половина на 2019 г., публикувани в края на миналата седмица.

В България външните рискове могат да се усетят в икономиката към края на годината, докато инфлацията ще продължи ръста си. „Важно е инвеститорите да намалят рисковите компоненти от инвестициите си и да подбират варианти с фиксиран доход и компании с дългосрочна перспектива и доходност от дивиденти“ – обяснява Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант в ЕЛАНА Трейдинг.

Анализаторите потвърждават, че златото ще расте до края на годината и цената му ще достигне 1 450 долара за тройунция. Според тях американските акции са пред риск от спадове, но при намаляване на лихвите от Федералния резерв са възможни и големи ръстове. Експертите смятат, че централните банкери ще се намесят извънредно при големи спадове на индексите.

Българската икономика запазва ръста си, инфлацията продължава да расте

Анализаторите на ЕЛАНА Трейдинг потвърждават прогнозата си за икономически растеж от 3% през годината, като очакват глобалните рискове да започнат да се отразяват към края на годината. Инфлацията ще продължава да се увеличава с бавни темпове поради вътрешни причини, сред които е ръстът на заплатите. Издадените разрешителни и новото строителство продължават да растат с високи темпове, което ще доведе до огромно предлагане на жилища през следващите 2-3 години.

Портфейл от български акции на дивидентни и гъвкави компании дава перспектива за ръст

Българският фондов пазар от първото полугодие потвърди прогнозата за стабилизиране. Инвеститорите продължават да проявяват предпочитания към акциите с висок дивидент и добри резултати, които дават перспектива за дългосрочен растеж. Анализаторите  обръщат внимание, че най-голямата конкуренция на Българска фондова борса остава строителството и силните темпове на поскъпване на имотите, които отдръпнаха спекулативните и инвестиционни капитали от акциите. Рисковете пред недвижимите имоти, обаче, стават все по-големи с огромните мащаби на новото строителство и покачването на цените, така че е въпрос на време тези капитали да започнат да се насочват и към акции в търсене на алтернативи.

Златото ще расте до края на годината

Анализаторите посочват, че дългосрочната картина на цената на златото става все по-позитивна, но това е тенденция, която се развива от няколко години. Златото привлича дългосрочни инвеститори, които не вярват в способността на Федералния резерв да спаси американската икономика с понижение на лихвите. Ценните метали може да си върнат статута на алтернатива на парите и с това да привлекат повече купувачи. Другата им функция като застраховка от пазарния спад също ще допринесе за поскъпване. Експертите запазват ценовата цел за златото до края на годината на 1 450 долара за тройунция.

 

Continue Reading

Инвестиции

БФБ ще прави проучване на социално отговорното инвестиране в България

Published

on

Българска фондова борса (БФБ) като председателстваща Националната комисия по корпоративно управление (НККУ) прави първо по рода си в България проучване на социално отговорното инвестиране (Environmental, Social and Corporate Governance – ESG). Проучването цели да даде отговори относно разпознаваемостта на проблематиката сред българските инвеститори, наличието на предубеденост и степента на влияние на регулаторната рамка върху инвестиционната им стратегия и хоризонт, съобщиха от Борсата.

Ударението е поставено върху изследване на вътрешните политики и правила за вземане на инвестиционни решения, съобразени с факторите за социално отговорното инвестиране и степента на ангажираност на инвеститорите по отношение на рисковете за такъв вид инвестиране в дружества от тяхното портфолио.

“Устойчивите финанси и отговорното инвестиране са най-актуалната тема в пан-европейски аспект в момента. Предстои мащабна регулаторна промяна на ниво ЕС, която цели най-общо създаването на реална устойчивост в развитието на икономиките и обръщане на ред застрашителни трендове. Независимо че в световен план са налице достатъчно данни и изследвания на степента, в която ESG аспектите оказват влияние при инвестиране, желанието ни е получим обратна връзка и от местните участници”, каза Иван Такев , изпълнителен директор на БФБ.

Проучването е изготвено от д-р Елина Кърпачева – адвокат с научен и преподавателски опит и председател на European Compliance Centre. Извършва се чрез попълване на електронна анкета от 40 въпроса, като нейни адресати са институционални, дружества управляващи активи и индивидуални инвеститори. Отговори ще се събират до края на юни като след това въз основа на анализ на събраните данни ще бъде изготвен доклад.

Той ще включва единствено агрегирани данни и изводи, без посочване на конкретните интервюирани лица или техните отговори. Докладът ще бъде представен на кръгла маса по темата през есента. БФБ планира да провежда това проучване на всеки две години, за да проследи тенденциите в социално отговорното инвестиране в страната ни.

Continue Reading

Капиталови пазари

Холандското правителство издаде първата си зелена облигация

Published

on

Holland
Град Харлем, Холандия. Снимка: А. Симеонов.

Тя има ААА кредитен рейтинг.

Холандското министерство на финансите издаде във вторник първата си зелена държавна облигация, първата зелена облигация, издадена от европейска страна с кредитен рейтинг тройно А, съобщи DutchNews.

Правителството иска да използва събраните средства чрез облигацията за финансиране на устойчиви проекти през следващите години. Целевият обем е от 4 до 6 милиарда евро, но постепенно той ще бъде увеличен до около 10 милиарда евро, съобщи финансовото министерство.

Холандската банка ABN Amro е уредила абонамента сред инвеститорите и координира разпределението на облигацията, която ще изтече през 2040 г.

Финансовият министър Вопке Хоекстра за пръв път обяви плановете си за издаване на зелена облигация миналия октомври, като заяви, че тя ще представлява “солиден актив за всеки зелен портфейл“.

Парите, събрани чрез облигацията, ще бъдат използвани за зелени инвестиции, включително вятърни паркове, големи паркове за велосипеди, укрепване на диги и подобряване на изолацията на домове.

Ако холандските пенсионни фондове, застрахователите и банките искат да инвестират в зелени облигации, в момента те трябва да отидат при чуждестранни доставчици“, заяви Хоекстра на презентацията в понеделник. „Тази зелена облигация ще спомогне за по-нататъшното развитие на зеления капиталов пазар в Нидерландия.

Continue Reading

Банки

ИПИ: Насърчаването на инвестиционната активност повишава качеството на живот

Published

on

Според прогнозите за развитие на българската икономика (закон за бюджет 2019 г.; Българска народна банка, Европейска комисия) може да се очаква темпът на растеж на инвестициите (бруто образуване на основен капитал) през 2019 г. да се запази и дори да се увеличи. Аргументите зад тези очаквания са основно по линия на продължаващите ниски лихви, както и ускорено усвояване на европейски средства, а оттам и ръст в публичните инвестиции.

Тези прогнози отново ни връщат към опасенията от 2018 г. за спад в преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ), пише в свой анализ Калоян Стайков от ИПИ.

Тук трябва да се направят две уточнения:

1) оценката за евентуален спад на ПЧИ може да се направи след излизане на окончателните данни, което ще бъде през 2020 г. и

2) каквото и да е развитието им то не е изолирано само до България. Въпреки всичко страната продължава да е на челните места в Европейския съюз както по привлечени ПЧИ, така и по инвестиции в икономиката (както местни, така и чужди).

Размерът на преките чуждестранни инвестиции в България към края на 2017 г. възлиза на около 82% от БВП през същата година, което нарежда страната на осмо място сред страните от Европейския съюз (ЕС) след Естония, Белгия, Холандия, Ирландия, Люксембург, Кипър и Малта. Първите четири страни обаче не са показателни за инвеститорския интерес, тъй като са с неофициален статут на данъчни убежища, което се изразява и в огромен дял на размера на ПЧИ – между 2,5 и 16,5 пъти по-големи в сравнение с БВП на тези страни в сравнение със средно ниво от около 45% за останалите страни.

Към тях може да се прибави и Белгия, въпреки че не спада към горната група, тъй като в периода 2005-2011 г. средногодишните ПЧИ достигат близо 160% от БВП за съответната година на фона на около 32% от БВП средно за останалите страни за този период. Холандия също би трябвало да спада в тази група, тъй като страната е известна с агресивната си политика за привличане на преки чуждестранни инвестиции[1], но размерът на ПЧИ през 2017 г. е около 117% от БВП, което не много по-далеч от този на Естония и България от 80-90%.

Разглеждайки размера на преките чуждестранни инвестиции спрямо БВП в периода 2005-2017 г. се вижда, че България винаги е била над средното ниво за ЕС с изключение на гореспоменатите пет страни членки. Нещо повече – от 2008 до 2013 г. именно България е с най-голям размер на ПЧИ спрямо БВП на страната, след което водещата позиция заема Холандия, което вероятно се дължи на гореспоменатото обяснение. С други думи спад на чуждестранните инвестиции наистина има, но той нито е катастрофален, както често се преувеличава, нито е изолирано явление за България, а се наблюдава и в други страни членки на ЕС.

Нещо повече – според предварителните данни на БНБ размерът на чуждестранните инвестиции в периода януари – септември 2018 г. е около 41,76 млрд. евро, докато през същия период на предходната година е бил около 41,12 млрд. евро. Ако тази динамика се запазила до края на 2018 г., това ще затвърди тенденцията на нарастване на размера на ПЧИ, която започва през последното тримесечие на 2016 г.

По отношение на частните инвестиции в икономиката ситуацията е малко по-различна, но е далеч от отчайваща. В предкризисния период частните инвестиции в България като дял от БВП бързо се приближават до най-високите нива, наблюдавани в други страни членки от ЕС, но от началото на 2009 г. започват да намаляват. В периода от третото тримесечие на 2010 до първото тримесечие на 2016 г. запазват почти постоянно ниво от около 18,5% от БВП, което е малко над средното за ЕС в същия период.

Трябва да се отбележи, че това е период, в който размерът на ПЧИ спрямо БВП в страната е сравнително постоянен и е налице политическа криза (2013-2014 г.). В края на 2014 г. фалира четвъртата по големина банка, а в следващите две години финансовият сектор се фокусира върху подобряване на стабилността си, включително намаляване на дела на необслужвани кредити, както и успешно преминаване през тогавашната оценка на качеството на активите на банковия и небанковия сектори и стрес тестове през 2016 г.

Свиването на инвестициите не е характерно само за България – максималният дял на бруто образуването на основен капитал в БВП през третото тримесечие на 2018 г. бележи ръст в сравнение с предходните няколко осем тримесечия, но остава под нивата си от четвъртото тримесечие на 2014 г. и значително под нивата от 2007-2008 г. Същото се отнася и за минималния и средния дял на инвестициите в ЕС, които са значително под предкризисния пик. Именно този общоевропейски спад в инвестиционната активност е причината за създаването на Инвестиционен план за Европа, който е „резултат на призива на Европейския съвет от юни 2014 г. за справяне с ниските равнища на инвестициите в ЕС с цел да се даде тласък на растежа и заетостта”.

Инвестициите в икономиката са ключови както за стимулиране на икономическата активност, повишаване на заетостта, а оттам – подобряване на благосъстоянието на населението, така и за повишаване на потенциала за растеж на икономиката. Несъмнено те следва да бъдат във фокуса на всяка правителствена политика – нещо, което, за съжаление, не се вижда през последните години. Въпреки това изопачаването на фактите и използването на полуистини относно колко лоша е инвестиционната среда в страната по-скоро биха влошили настоящата ситуация, отколкото да й помогнат, заключава икономистът.

 

Continue Reading

Инвестиции

Регистрираният ръст на ПЧИ надхвърля 1 млрд. лв за 2 години

Published

on

За две години регистрираният ръст на преките чуждестранни инвестиции надхвърля 1 млрд. лв. – това съобщи заместник-министърът на икономиката Александър Манолев по време на форум “Европа и бизнеса: икономика, младежко предприемачество и трансгранично сътрудничество”, съобщиха от Министерството на икономиката.

Манолев отбеляза, че от началото на мандата на правителството общият размер на преките чуждестранни инвестиции е над 5,6 млрд. лв. “Това е статистиката само, ако проследим данните, които БНБ отчита. Но ако обърнем внимание на общия размер на инвестициите – вътрешни и външни, които НСИ отчита, ще видим, че те приближават 20 млрд. лв. на година“, обясни зам.-министърът. Според него страната ни има много добри шансове да задържи тези високи нива на инвестиционния интерес и в следващите години.

Високи резултати се отчитат и в българския износ, който задържа ниво от над 56 млрд. лв. на година. “Друг позитивен факт – основният ни пазар са страните-членки на ЕС, което означава, че нашата продукция е качествена, след като се реализира на най-конкурентния пазар“, подчерта Александър Манолев. В топ 10 на нашите пазари има само една държава, която е извън ЕС – съседна Турция. Сред другите страни, извън ЕС, България развива най-интензивна търговия със Сърбия, Съединените американски щати, Северна Македония, Руската федерация и др., стана ясно от направената презентация.

Акцент в изказването му бяха и възможностите за предприемачество и стартиране на бизнес в България. Към момента е ход процедура по Оперативна програма “Иновации и конкурентоспособност” с бюджет от 67 млн. лв. за насърчаване на предприемачеството, по която са получени над 2 хил. проекта, които са в процес на оценка. “Огромният интерес към процедурата показва, че в България вече има развита стартъп екосистема и много млади, мислещи хора с идеи, които с правилната подкрепа и малко късмет могат да покорят глобалните пазари“, каза още Александър Манолев.

Continue Reading

Най-четени