Connect with us

Финанси

Маринела Петрова: През юни ще минем следващия етап по пътя към еврото

Published

on

„Латвия е много добър пример за България по пътя й към еврото, защото между двете държави има много общи неща.“ Това заяви заместник-министърът на финансите Маринела Петрова по време на конференция на високо равнище, посветена на първите пет години на Латвия в еврозоната, която се провежда на 7 и 8 януари в Рига. Заместник-министър Петрова участва в панела „Предизвикателствата пред членството в еврозоната“. По думите й една от разликите между България и Латвия е, че страната ни не е станала член на Валутния механизъм 2 едновременно с присъединяването си към ЕС и това ни е поставило стъпка и половина назад в сравнение със страните от предишното разширяване на ЕС.

Пред участниците в конференцията, съорганизирана от Европейската комисия по повод 20-та годишнина от въвеждането на еврото като единна парична единица в ЕС, Маринела Петрова припомни, че голямата финансова криза преди 10 години остави много научени уроци и държавите в еврозоната, заедно с Европейската комисия и Европейската централна банка, се опитват да се развиват устойчиво след края й. „Затова всяка държава, която желае да се присъедини към този клуб, вкл. и България, трябва да съблюдава новата реалност и да дефинира нови решения“, посочи тя.

Сред предизвикателствата пред страната ни заместник-министърът на финансите очерта преодоляване на негативното възприемане и предразсъдъците за България.  Тя обърна внимание, че през последните над 20 години България е в условия на Валутен борд, фискалната ни позиция е стабилна, бюджетното салдо през повечето години е положително и по време на кризата не сме разчитали на финансова помощ.

„По време на Българското председателство на Съвета на ЕС правителството взе решение да ускори процеса ни на присъединяване към Икономическия и паричен съюз, защото имаме нужда да доведем нашата европейска интеграция до нейния естествен край“, отбеляза тя. Заместник-финансовият министър напомни, че като ротационен председател на Съвета на ЕС България е успяла да постигне компромисно решение за едно от ключовите досиета, свързано с пакета от мерки за намаляване на риска в Банковия съюз.

За справяне с недоверието и негативното възприемане българското правителството избра нов подход, с който да се засили процесът по присъединяване към еврозоната. „Първата стъпка беше напасване към новата форма на паричния съюз, част от която са Банковият съюз, мерките срещу изпирането на пари и несъстоятелността. Посветихме усилията си в тази насока, очертахме пътна карта, приехме законодателни текстове, необходими за установяване на тясно сътрудничество с ЕЦБ и нашата увереност е, че към края на юни 2019 г. ще постигнем успех и ще преминем  към следващия етап“, допълни тя.

По време на дискусията в рамките на панела Маринела Петрова изрази надежда, че България ще успее да изпълни всички изисквания за присъединяване към еврото в рамките на минималния срок от две години престой във Валутния механизъм 2. „Все пак, има известна вероятност този период да е по-дълъг. Ще направим всичко възможно, за да направим престоя ни в ERMII колкото се може по-кратък“, уточни тя.

Банки

Две юридически компании завеждат ново дело срещу Danske Bank

Published

on

Danske bank

То може да се превърне в „едно от най-големите дела за искове в датската правна история”.

Два международни юридически компания завеждат иск в Дания срещу Danske Bank от името на няколко нейни големи акционери, заради понесените от тях щети, заради случая на пране на пари. Това съобщиха двете компании в изявление, разказва датския Finans.dk.

Това е международен екип, състоящ се от финансовата компания IMF LFS, която е специализирана в разследване, управление и финансиране на съдебни искове и най-голямата юридическа фирма в света, специализирана в делови спорове и арбитраж, адвокатско дружество Njord.

IMF LFS е европейското дъщерно дружество на австралийската IMF Bentham.

Те завеждат сериозно дело за щети срещу Danske Bank след разкриването на продължителното пране на пари чрез естонския клон на банката в продължение на много години.

Адвокатите от Njord ще представлява акционерите по делото, което според тях може да се превърне в “едно от най-големите дела за искове в датската правна история“.

IMF LFS обяви условията си за финансиране на делото срещу Danske Bank и ще представлява в него – пенсионни фондове, управители на активи и други институционални инвеститори, които са претърпели загуби.

Смятаме, че Danske Bank е укривала информация от пазара за по-дълго време, отколкото е позволено за сериозността и обхвата на случая. Това доведе до изкуствено високи цени на акциите”, обяснява адвокат Кристиан Бенедиктсен-Нислев, партньор в Njord.

Фондовият пазар до голяма степен се основава на доверие. Човек трябва да може да вярва, че информацията, която идва от котираните компании, е вярна и пълна. Това не е така в този случай и с нетърпение очакваме да представим основните акционери, които търсят обезщетение за загубите, които са претърпели”, допълва адвокат Томас Рил, също партньор в Njord.

Делото е отворено за инвеститори, претърпели загуби след придобиване на акции в Danske Bank между 29 април 2014 г. и 19 септември 2018 г.

Danske Bank за момента е отказала коментар пред Finans за завеждането на делото.

Continue Reading

Крипто

Швед ще трябва да плати близо $1 млн. данъци заради търговия с Bitcoin

Published

on

bitcoin

Шведски търговец на криптовалути бил доста изненадан, когато получил писмо от местната данъчна служба, че дължи почти $1 млн. долара данък, съобщава CCN. Местната данъчна служба започва да затяга контрола над печалбите от криптовалути.

През миналата година службата е анализирала действията на около 400 шведи, които се занимават с търговия и обмен на криптовалути, което е 10 пъти повече спрямо 2017 г.

Анализът показал, че има “неразпознати действия” и затова данъчните вече ще отделят повече ресурси за криптотърговията.

Според Линус Дънкер, който е получил и рекордната данъчна сметка, искането на институцията е “неразумно”. Причината е, че според него исканият данък е 300% от неговата обща печалба. Той твърди, че между 2014 г. и 2016 г. е търгувал около $2.75 млн. в криптовалути, но реалната му печалба е малка.

Данъчните обаче казват, че причината е в действията на самия Дънкер. Той не е декларирал и не е приспаднал цената на първоначалната си покупка на Bitcoin, която е направил в брой. Шведските закони понижават данъка, когато това бъде направено, но го повишават значително, когато не бъде направено.

Дънкер отговаря, че през 2014 г. не е имало ясни данъчни закони за криптовалутите и той е сментал, че те попадат в “хоби активност”.

Едва през 2016 г. бил уведомен от данъчните, че всъщност търговията с криптоактиви попада в капиталовите приходи. Дори тогава не бил сигурен как да попълни декларацията и добавил бележка, че е отворен на разговори и корекции. Получил отговор едва през 2018 г. за ревизия, която  решила, че той дължи рекордно високия данък – 300% вместо 30%.

Continue Reading

Банки

Алианц Банк България започва цялостна дигитална трансформация

Published

on

Алианц Банк България стартира проект за цялостна дигитална трансформация, която ще помогне на финансовата институция да отговори на актуалните очаквания на клиентите и ще направи общуването с банката още по-лесно и удобно.

Проектът ще се изпълнява в партньорство със Софтуер Груп – глобална технологична компания с централа в София, като ще бъде внедряван поетапно в рамките на две години и половина. Очаква се първите резултати да бъдат налице още в края на 2019 г.

Внедряване на дигитална банкова платформа, която да се използва от клиенти и служители, автоматизиране и дигитализиране на процесите по отпускане на кредити и агентско банкиране, както и единен портал за управление на лични данни са част от решенията, които ще бъдат реализирани.

Също така ще бъде разработено приложение, чрез което крайните потребители ще могат да управляват личните си финанси. Клиентските услуги на банката ще бъдат подпомогнати от чат бот, който да предоставя възможности за самообслужване, спестявайки време и осигурявайки удобство на потребителите.

За нас е изключително важно да отговорим на нуждите на модерните хора, които са все по-информирани и имат все по-високи изисквания към компаниите, чиито услуги ползват. Наш приоритет е да предложим на клиентите си съвременно дигитално обслужване с фокус към бързината, качеството и индивидуалния подход. Внедряването на новата дигитална платформа е част от стратегията на Алианц България за дигитална трансформация и ще осигури изцяло ново и подобрено клиентско преживяване“ – каза Георги Заманов, Главен изпълнителен директор на Алианц Банк България.

Новата платформа, ще предостави дигитални канали, които да подпомогнат по-лесния достъп до финансовите услуги на банката, намаляването на оперативните разходи, преминаването към изцяло дигитални процеси без необходимост от хартия, както и осигуряването на по-качествено клиентско обслужване онлайн и офлайн.

Гордеем се да установим дългосрочно партньорство с Алианц Банк България и да ги подпомогнем в процеса на цялостна дигитална трансформация. Ще се радваме да виждаме все повече примери на динамично развиващи се финансови институции, които инвестират сериозно в иновации, следвайки глобалните тенденции“ – коментира Калин Радев, главен изпълнителен директор на Софтуер Груп.

Според проучване на Еrnst & Young България, което проследява доверието на висшия банков мениджмънт към икономиката, банките и банковата система през 2018-а година, 100% от банките в България посочват оптимизирането на процесите като един от най-важните приоритети за тяхната институция. Те определят като приоритет също така и инвестицията в технологии за подобряване на обслужването на клиенти.

Continue Reading

Банки

Продажбата на дела на Австрия в Hypo Steiermark не представлява държавна помощ

Published

on

Така банката вече е изцяло собственост на Raiffeisen-Landesbank Steiermark.

Днес Европейската комисия (ЕК), публикува анонс, че е установила, че продажбата от страна на австрийската държава на дела ѝ от 25% плюс 2 акции, които притежава в Landeshypothekenbank Steiermark AG (по-известна като Hypo Steiermark) на частната банка Raiffeisen-Landesbank Steiermark AG не включва държавна помощ.

Raiffeisen вече притежава 75% минус 2 акции от Hypo Steiermark и има право на закупуване на останалите акции.

Австрия е уведомила ЕК за продажбата и е представила оценки на акциите на Hypo Steiermark от двама независими експерти.

С тези данни и въз основа на допълнителна информация, предоставена от австрийската държава, Комисията заключи, че продажната цена е в съответствие с пазарните условия. Следователно сделката не включва никаква държавна помощ по смисъла на правилата на ЕС.

Повече информация ще бъде достъпна на уебсайта на Комисията по конкуренцията, в публичния регистър на делата, под номер SA.51650, след като бъдат разрешени всички въпроси, свързани с поверителността.

Continue Reading

Финанси

Държавният дълг спрямо БВП е намалял в целия ЕС през Q3 на 2018 г

Published

on

savings, debt

За ЕС28 той е паднал до 80,8%, а в еврозоната до 86,1%.

В края на третото тримесечие на 2018 г. съотношението държавен дълг / БВП в еврозоната (EA19) възлиза на 86.1%, в сравнение с 86.3% в края на второто тримесечие на 2018 г., оповести днес Евростат, статистическата служба на Европейския съюз.

В ЕС28 това съотношение е намаляло от 81.0% на 80.8%.

В сравнение с Q3 на 2017 г. същото съотношение пак бележи, намаление като за еврозоната е от 88.2% на 86.1%), а за целия ЕС (ЕС28) от 82.5% на 80.8%.

За Q3 на 2018 г. дълговите ценни книжа представляват 81.2% от държавния дълг еврозоната и 82.0% от този на ЕС28.

Кредитите са съответно 15.7% и 13.8%, а валутата и депозитите са 3.1% от еврозоната и 4.2% от общия дълг на ЕС28.

Най-високите съотношения на държавния дълг към БВП в края на третото тримесечие на 2018 г. са регистрирани в: Гърция (182.2%), Италия (133.0%), Португалия (125.0%), Кипър (110.9%) и Белгия (105.4%),

Най-ниските нива са в: Естония (8.0%), Люксембург (21.7%) и България (23.1%).

В края на третото тримесечие на 2018 г., в сравнение с второто тримесечие на същата година, 6 държави-членки са регистрирали увеличение на съотношението дълг / БВП, 19 намаление, а в 3 то е останало стабилно.

Най-голямо увеличение на съотношението е регистрирано в Кипър (+6.9 процентни пункта) и Гърция (+ 4.8 п.п.).

Най-голямо намаление е регистрирано в Малта (-3.1 п.п.), Словения и Хърватия (-1.6 п.п.), Унгария и Чехия (-1.4 п.п.), Холандия (-1.1 п.п.) и Полша (-1.0 п.п.).

В края на Q3 на 2018 г. в сравнение с Q3 третото тримесечие на 2017 г. – 4 държави-членки са регистрирали нарастване на съотношението държавен дълг към БВП, а 24 от тях – намаление.

Увеличение на съотношението е регистрирано в Кипър (+9.7 п.п.), Гърция (+7.4 п.п.), Обединеното кралство (+0.4 п.п.) и Словакия (+0.1 п.п.).

Най-голямо намаление е регистрирано в Словения (-8.0 п.п.), Малта (-6,8 п.п.), Португалия (-4,6 п.п.), Австрия (-4,3 п.п.), Литва (-4,2 п.п.), Нидерландия (-4,1 п.п.), Ирландия и Хърватия (и двете с по -4,0 п.п.).

 

Continue Reading

Fintech

Лични данни от хакнати криптоборси се продават онлайн за дребни суми

Published

on

Хакването на криптоборси води не само до директни загуби за потребителите им. CCN съобщава, че е получила информация и за продажби на откраднатите лични данни на потребителите в “тъмния интернет”.

Документите се разпространяват поне от юли 2018 г. Те съдържат големи подробности като лични документи, адреси, сметки и др.

Данните са събрани от множество криптоборси, включително Bittrex, Poloniex, Bitfinex, Binance и др. Информацията е част от задължителните данни за удостоверяване на самоличността, които някои борси трябва да събират по закон, в зависимост от страната, в която оперират.

Цялата тази информация се продава за дребни суми – 10 долара за 100 документа, като има и отстъпки за по-големи поръчки.

Експерт по киберсигурност, който се е свързал със CCN и е пожелал анонимност, е обявил, че се е свързал с продавача и е поискал от него мостри, които да потвърдят данните. Получил е такива и данните са били истински.

Експертът казва, че говорил и с Binance, които са проверили данните и са заявили, че има известни несъответствия.

Няма индикации за хакерски пробив и затова не е ясно как хакерът се е сдобил с информацията.

Continue Reading
Advertisement

Най-четени