Connect with us

Други регулации

Министерството на икономиката подкрепя ускоряването на членството в ERM II и еврозоната

Published

on

Влизането в „чакалнята“ на еврозоната и последващото членство в нея ще доведат до повишаване на кредитния рейтинг и ще донесат след себе си редица перспективи в полза на бизнеса. Тази идея лансира заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов по време на конференция на тема „Бъдещето на икономическия паричен съюз“. Той бе категоричен, че Министерството на икономиката заедно с работодателските организации твърдо подкрепят ускоряването на работата за членството в ERM II и еврозоната.

По думите на заместник-министъра вдигането на рейтинга ще допринесе и за по-ниски лихви (при равни други условия), по-лесен достъп до финансиране и повече инвестиции. Нарастването на инвестиционната активност от своя страна има и пряко отражение върху оценките и нагласите на предприемачите за състоянието на бизнес климата, който при нарастващи очаквания за бизнес операции следва да се подобрява. Според Лъчезар Борисов това би довело до една бърза репутационна печалба, която трудно би могла да бъде оценена, но в дългосрочен план тя би следвало да се мултиплицира и със сигурност ще има отражение в милиарди евро годишно по линия на инвестициите.

Заместник-министърът на икономиката онагледи и редица глобални и регионални тенденции, които имат пряка връзка с бъдещото членство на България в еврозоната. За да потвърди зависимостта на българската икономика от страните членки на еврозоната, той даде за пример последните данни за външната търговия публикувани от НСИ (за първите седем месеца на 2018 г.). Данните показват, че 50.1% от българския износ е за страни от еврозоната, 46% от вноса в България отново е от тази група страни. Ръстът на износа за еврозоната за този период е почти 11%, а ръстът на вноса 12,8%., при условие, че за същия период износът на България за трети страни (страни извън ЕС) намалява с 23,2%. Според него влизането в еврозоната ще активизира още повече тези процеси и ще даде възможност за по-бързо конвергиране на бизнеса и на икономиките с останалите страни членки, както по отношение на растежа на бизнеса, така и по отношение на икономическия растеж, покупателната способност и други.

Като още една полза от членството, зам.-министър Лъчезар Борисов подчерта приключването на спекулациите за девалвация, свързани с промени в бюджетната политика, контрола над инфлацията, състоянието на търговските банки, външните капиталови и текущи трансфери. Той изрази мнение още, че в рамките на контекста на Българското европредседателство и изведения приоритет за интегриране на Западните Балкани, влизането на България в еврозоната, би превърнала страната ни в успешен регионален модел за стабилност и просперитет. Това може да бъде модел, базиран върху развитието на малките и средните предприятия, с акцент върху иновациите и инвестициите и лидерското свързване с икономиките, които са ни съседи.

Други регулации

От 1 април 2019 г. касовите бележки за гориво на бензиностанциите стават по-подробни

Published

on

До края на следващата седмица експертите на НАП ще докладват в Министерството на финансите готовността на бизнеса да изпълни изискванията за смяна на касовите апарати и софтуера за управление на продажбите.

Досега данните на приходната агенция сочат, че повечето регистрирани по ДДС фирми ползват софтуер за продажбите, а относително по-малък дял използват само касов апарат, без софтуер.

Според НАП компаниите, които имат само фискални устройства, но не и софтуер напредват в изпълнението на новите изискванията, като над 70 % от тях вече оперират по новите правила.

Не такова е положението обаче при фирмите, които работят със софтуер за продажбите, за които сегашните срокове могат да се окажат предизвикателство, казаха на пресконференция днес представители на приходната агенция.

Мобилно приложение на НАП позволява всеки гражданин да проверява валидността на касовите бележки, които получава със сканирането на QR код, беше съобщено още на брифинга. Приложението е достъпно безплатно за устройства с операционни системи Андроид и IOS.

Говорителят на НАП Росен Бъчваров съобщи, че от 1 април 2019 г. всички касови бележки, които получаваме за заредено гориво на бензиностанциите, ще са по-подробни.

Целта е крайният потребител да бъде информиран за това каква част от платената от него сума за закупените течни горива представлява косвени данъци, както и каква е продажната стойност на горивата и стойността на тяхното придобиване от търговеца.

Съгласно новите изисквания при продажба на течни горива във фискалния бон, издаван на бензиностанциите, ще трябва да е отпечатана на отделни редове по вид гориво и информация за: – размер на ДДС за продаденото/зареденото гориво;- размер на акциза за продаденото гориво;- продажна цена на горивото без акциз и без данък върху добавената стойност (нето стойност);- покупна цена на горивото без акциз и без ДДС (покупна стойност).

От НАП обръщат внимание, че разликата между крайната продажна цена и покупната му цена не трябва да се възприема като печалба за търговеца, тъй като в този марж се включват и други разходи на съответната бензиностанция за продажбата на горивото – заплати, обучения, сервиз и др. Доработването на фискалните системи на бензиностанциите съгласно последните изисквания в Наредба Н-18 няма да е необходимо допълнително изпитване, тестване и одобрение от Българския институт по метрология.

Continue Reading

Други регулации

Нови по-засилени правила за борба с финансирането на тероризма

Published

on

European Parliament

Правоприлагащите органи в ЕС вече ще имат бърз достъп до финансова информация на заподозрени лица.

Днес Европейският парламент и Съветът постигнаха политическо съгласие по предложението на Комисията за улесняване на трансграничния достъп до финансова информация от правоприлагащите органи.

Новите мерки ще позволят на полицията да получи бърз достъп до критична финансова информация за наказателни разследвания, засилвайки реакцията на ЕС срещу тероризма и други тежки престъпления.

Приветствайки споразумението, комисарят по въпросите на миграцията, вътрешните работи и гражданството Димитрис Аврамопулос заяви: „Ако искате да хванете престъпници и терористи, трябва да можете да ги следите. Новите правила, договорени днес, ще осигурят бърз достъп до финансова информация и по-гладко сътрудничество в цяла Европа, така че никой престъпник или заподозрян да не може да се промъкне под радара или да се измъкне с мръсни пари.

Комисарят по правосъдието, потребителите и равенството между половете Вера Юрова каза: „Подобряването на сътрудничеството между звената за финансово разузнаване и правоприлагането в ЕС ще ни позволи да се справим по-бързо и по-ефективно с прането на пари. Трябва да бъдем бдителни към подозрителни прехвърляния на пари, което може да бъде един от сигналите, че се подготвя терористична атака. Такава информация трябва да се предава бързо и това може да стане само ако имаме силна мрежа.”

С модерните технологии престъпниците и терористите могат да прехвърлят пари между финансовите институции само за минути.

Достъпът на правоохранителните органи до финансова информация често е твърде бавен и тромав, което им пречи да приключат разследването на престъпления и ефективно да се справят с терористи и сериозни престъпници.

В допълнение към рамката на ЕС за борба с изпирането на пари, договорените днес мерки ще:

 – ​​позволят навременен достъп до финансова информация: правоприлагащите органи и службите за възстановяване на активи (ARO) ще имат пряк достъп до информацията за банковата сметка, която се съдържа в националните централизирани регистри на банковите сметки или в системите за извличане на данни. Непряко и Европол ще има достъп до тази информация.

подобрят сътрудничеството: между националните органи, Европол и звената за финансово разузнаване.

гарантират защита на данните: правоприлагащите органи ще имат достъп до ограничена информация само за самоличността на притежателя на банковата сметка. При конкретни случаи на тежко престъпление или тероризъм, те ще гарантират, че правата, заедно с правото на защита на личните данни и свободите на лицата са напълно защитени.

Директивата ще трябва да бъде официално приета от Европейския парламент и Съвета. След влизането ѝ в сила, държавите-членки ще разполагат с 24 месеца, за да приложат новите правила в националното си законодателство.

Continue Reading

Други регулации

Въвеждат нови изисквания за касовите бележки от бензиностанциите

Published

on

Само пет месеца след като бе решено да се подменят всички касови апарати и да се въведат по-строги изисквания за софтуера, който управлява продажбите, управляващите наложиха нови промени, пише в. “Сега”.

Този път ударът е върху бензиностанциите, за които се въвеждат допълнителни изисквания как да изглеждат касовите бележки при покупка на горива. Според експерти допълнителните разходи могат да доведат и до повишаване на цената на горивата.

От 1 април всяка бензиностанция е задължена да издава касови бележки, в които да е видно каква част от платената сума е за акциз и ДДС и каква е стойността на горивото без тях. Освен това търговците трябва да посочат и на каква цена са купили горивото от доставчика си. На бележките трябва да бъде отпечатан и QR код, който при сканиране със смартфон дава информация на потребителя дали покупката му е отчетена в НАП. Това е описано в обнародваните в петък изменения в наредбата в “Държавен вестник”.

Промените пораждат пореден технически проблем пред бизнеса. Въпреки че са регистрирани по ДДС, срокът, в който бензиностанциите трябва да се съобразят с новите изисквания за софтуера, който управлява електронните им системи с фискална памет, т.нар. ЕСФП, е 30 юни 2019 г.

Появата на нова дата за покриване на изискванията на наредбата – 31 март 2019 г., напряга фирмите. В момента собствениците на бензиностанции гадаят дали от тях се иска до края на март да съобразят системите си с новите изисквания срещу манипулации при продажби, или тази нова дата се отнася само за касовите бележки с отделни редове за ДДС, акциз, нетна и покупна стойност на горивото.

Дори да става въпрос само за промяна в софтуера на фискалните устройство, така че да отпечатват касови бележки с отделни редове и QR код, това е сложна операция, която не става за ден-два, тъй като имаме по-сложен обект като бензиностанция“, обясни за в. “Сега” Ясен Танев от Българската асоциация за развитие на бизнес софтуер. Това, разбира се, ще струва нови разходи за фирмите, които ще бъдат най-големи за веригите бензиностанции. И в крайна сметка може да доведат до вдигане на цената на бензина.

Идеята за новите подробности в касовите бележки на бензиностанциите бе лансирана от финансовия министър Владислав Горанов след поредицата протести в цялата страна през есента на миналата година срещу високите цени на горивата. В началото на декември цената на литър от най-масовия бензин бе стигнала до 2.40 лв. и това възмути много българи, които блокираха пътища и магистрали. Според финансовия министър, за да се “повиши доверието в системата”, трябва да се покаже колко от крайната цена отива в бюджета и колко е печалбата за търговеца.

Експерти разясниха за в. “Сега”, че посочената разлика между нетната стойност на горивото (чистата стойност без акциз и ДДС) и покупната му стойност от доставчика е търговският марж, а не печалбата. Проблемът е, че ако търговец прави допълнителни разходи, за да повиши качеството на услугата, за него маржът е по-висок, но печалбата е по-ниска.

И обратно – ако бензиностанцията е на самообслужване, без разходи за персонал, почистване, осветление и т.н., собственикът й ще има нисък марж, но по-висока печалба. Така на практика информацията от касовата бележка по-скоро би заблудила потребителите, за това колко печели търговецът.

Сметки

От приложения в наредбата образец на новите касови бележки при покупка на бензин е видно, че 50% от крайната цена са акциз и ДДС. България е една от държавите в ЕС с най-ниска крайна цена за масовия бензин. Когато обаче се извади тежестта на акциза и ДДС, картината коренно се променя.

Изследване на Би Ти Ви показа, че в 24 от 27 държави – членки на ЕС, чистата стойност на бензина е по-ниска, отколкото в България. Така например при цена на А-95 без акциз и ДДС у нас от 63 евроцента във Франция тя е 59 евроцента, в Италия – 62, във Финландия – 57.

По-скъпо е само в Испания, Германия и Дания.

Continue Reading

Други регулации

КЗП: Потребителите вече ще избират ремонт или замяна на дефектната стока

Published

on

shopping

При покупка на дефектна стока потребителите вече ще могат да избират между безплатен ремонт или замяна, докато към настоящия момент това решение се взима от търговеца в зависимост от вида на дефекта и необходимите средства и усилия за поправката. Това съобщи Константин Райков, член на Комисията за защита на потребителите (КЗП), по Bloomberg TV Bulgaria във връзка с предстоящите промени с оглед договорените от Европейския парламент нови правила при покупка на дефектен продукт.

Целта е унифициране на правилата по този въпрос във всички държави-членки, за да се постигне по-висока защита правата на потребителите и едни и същи условия за икономическите оператори“, коментира Райков. Той обясни, че новите правила са продиктувани от т.нар. REFIT на европейското законодателство.

На всеки пет години се прави проверка на приети вече директиви и регламенти и при установяване на проблеми с оглед прилагането им от различните национални органи, се извършват промени в нормативната уредба.

Константин Райков посочи, че практика в България е търговците да удовлетворяват рекламациите преди всичко чрез ремонт, тъй като това ги затруднява в най-малка степен. Но сега директивата предвижда изборът да е на потребителя. Той уточни, че все пак ще има някои обективни ограничения при избора, които са свързани с правилото за пропорционалност.

Към момента българското законодателство предвижда рекламациите да бъдат решавани чрез отбив от цената на стоката или разваляне на договора като крайна мярка и според Райков е логично да бъде така.

Трябва потреблението да бъде подкрепено от самата държава, т.е. бизнесът трябва си върви, естествено като бъдат защитени правата на потребителите. Представете си ситуацията, ако всеки можеше като първа възможност, вместо да поиска ремонт на стоката, да получи разваляне на договора. Тогава ще се получи една правна несигурност и самият пазар няма да понесе тази нередност“, разясни той.

Затова до развалянето на договор се стига, когато стоката продължава да е неизправна след три извършени ремонта. Райков уточни, че според настоящото законодателство в областта на потребителската защита в България правата при закупуването на дефектна стока са унифицирани в офлайн и онлайн търговията, докато за някои държави това тепърва предстои.

Continue Reading

Други регулации

Индия подготвя регулации за криптовалути

Published

on

Bitcoin

Индийското правителство подготвя въвеждането на регулации за криптовалути, съобщава Bitcoin.com.

Правителството е потвърдило, че вече е на финалната права в подготовката на доклада, който да предложи конкретните правила.

Специална комисия към Министерството на финансите работи от доста време, за да проучи криптовалутите в дейтали, както и криптоактивите и да прецени какви регулации са нужни за тях.

За сега няма информация какви регулации се планират. Не се очаква да се предлагат забрани.

Междувременно в индийските медии има доста противоречия какво се подготвя в доклада. Според някои публикации има предложения криптоактивите да се обявят за нелегални, но според други комисията препоръчва те да се регулират.

Министерството коментира единствено, че е трудно да се вземат конкретни препоръки, защото липсват и глобално приети решения. Затова то не се наема със срок кога ще представи предложенията си.

Continue Reading

Други регулации

Агенцията по вписванията става обект със стратегическо значение

Published

on

Правителството включи Агенцията по вписванията в Списъка на стратегическите обекти и дейности от значение за националната сигурност като измени свое Постановление № 181/2009 г.

Гарантирането на нормалното функциониране на Агенцията налага преосмисляне на съществуващата система за сигурност и въвеждането на допълнителни мерки, роли, верификационни и контролни механизми. Изграждането на такива механизми за защита ще стане възможно след включването на Агенцията в списъка на обектите от стратегическо значение. Същевременно промяната ще спомогне да бъдат предприети всички възможни мерки за бързо и ефективно предотвратяване и ограничаване на риска от нов срив, подобен на случилия се през август 2018 г.

На Агенцията е възложено да води и поддържа следните регистри: Имотен регистър; Регистър БУЛСТАТ; Търговски регистър и регистър на юридическите лица с нестопанска цел; Регистър на имуществените отношения между съпрузите. Всеки от тях съдържа важна информация относно правния статут и правата на изключително широк кръг от правни субекти, а вписванията в тях имат определено от закона правопораждащо, защитно или оповестително действие. В този смисъл воденето и поддържането на регистрите от Агенцията по вписванията има основно значение за обезпечаване на правната сигурност в страната.

Continue Reading
Advertisement

Най-четени