Connect with us

Финанси

Министърът на финансите ще води делегацията в срещите на СБ и МВФ

Published

on

Със свое протоколно решение правителството определи състава на делегацията, с която страната ни ще участва в редовните годишни срещи на Съветите на управителите на Групата на Световната банка и на Международния валутен фонд (МВФ), които ще се проведат в периода 12-14 октомври в Бали, Индонезия.

Българската делегация ще се води от министъра на финансите Владислав Горанов в качеството му на управител за Република България в организациите от Групата на Световната банка. В състава на делегацията влизат още управителят на БНБ и управител за България в МВФ Димитър Радев, заместник-министърът на финансите и заместник-управител за България в МВФ Маринела Петрова и подуправителят на БНБ и заместник-управител за страната в Световната банка Димитър Костов.

В рамките на форума българските делегати ще се срещнат с висши ръководни екипи на МВФ и на Световната банка, с представители на международни финансови институции, на инвестиционни и централни банки. Участието на България в тези годишни срещи увеличава възможностите на страната ни за разширяване и стабилизиране на международните контакти.

Банки

Bank of Ireland създава Брекзит фонд от 2 млрд. евро

Published

on

Central Bank of Ireland
Централата на Bank of Ireland на Dockland Campus в Дъблин. Снимка: банката.

Той ще кредитира МСП при проблеми с излизането на Великобритания от ЕС.

Bank of Ireland обяви, че е заделила 2 млрд. евро за фонд, който да отпуска кредити на малки и средни предприятия (МСО), които се нуждаят от капитал, за да се адаптират към предизвикателствата на Брекзит. .

За Централната банка Брекзит без сделка, може да има много тежки и незабавни ефекти върху почти всички области на ирландската икономика.

Според оценката ѝ твърдият Брекзит може да свали до 4 процентни пункта от ръста на ирландската икономика през първата си пълна година и до 6 процентни пункта за едно десетилетие.

Този фонд от 2 млрд. евро ще осигури подкрепа за бизнеса, независимо от това как Великобритания излезе от ЕС“, заяви Гавин Кели, главен изпълнителен директор на Retail Ireland в Bank of Ireland, съобщава rte.ie.

Мнозина ще трябва да адаптират начина, по който работят, тъй като резултатът от Брекзит става по-ясен. Брекзит не е” обичайният бизнес“, допълва той.

Говорител на Bank of Ireland заяви, че фондът е за кредитиране, свързано с Брекзит, но той също така ще подкрепя и предприятията, които са отложили плановете си, заради повишената несигурност на пазара поради продължаващите преговори.

Някои от тези фирми нямат никакви отношения с или чрез Обединеното кралство, но са решили да изчакат, докато има ясен резултат, за да продължат с плановете си.

По-рано този месец ръководителят на Централната банка Филип Лейн каза: “Внезапен сценарий без сделка би имал незабавни разрушителни ефекти, които биха проникнали почти във всички области на икономическата дейност. Секторът на земеделските храни би бил непропорционално засегнат, със съответното огромно негативно влияние върху селските райони, особено в близост до границата“.

Continue Reading

Банки

FED изключи завинаги от банковата индустрия бивш директор на JPMorgan Chase

Published

on

Fed interior
Федерален резерв на САЩ, интериор. Снимка: FED.

Той е обвинен, че е неправомерно е наемал роднини на китайски чиновници, за да получи бизнес предимства.

Бордът на Федералния резерв в четвъртък трайно забрани на Тимоти Флетчър, бивш управляващ директор на дъщерна компания на J.P. Morgan Chase & Co., да работи някога отново в банковата индустрия.

Бордът обвинява Флечър, че “неправилно е администрирал” програмата за наемане на работа в банката, за да назначи роднини на китайски чиновници”, чрез което да получи неправомерни бизнес предимства за фирмата. Той е работил в клона на банката в Хонг Конг.

През 2016 г. JPMorgan Chase се съгласи да плати общо $264 млн. санкции на Американската комисия по ценните книжа и фондовите борси, Министерството на правосъдието и Федералния резерв, за да разреши твърденията, че програмата ѝ за наемане на работа е нарушила Закона за чуждестранните корупционни практики на САЩ.

Федералният резерв казва в изявленеито си, че Флетчър е съгласен със забраната. Съветът на директорите също така изисква от него да сътрудничи във всички висящи или бъдещи принудителни действия срещу други лица, които са или са били свързани с клона, който той е управлявал.

 

Пълното решение на Борда на Федералния резерв, можете да прочетете тук.

Continue Reading

Инвестиции

Търси се възможност за стимули за електромобили в следващия програмен период на ОПОС

Published

on

Кръговата икономика и чистотата на въздуха с акцент върху електромобилността ще са приоритет при подготовката на следващия програмен период на Оперативна програма “Околна среда” /ОПОС/. Това e съобщил министърът на околната среда и водите Нено Димов, цитиран от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите /МОСВ/.

Министърът е запознал комисията с напредъка по изпълнението на ОПОС 2014-2020 г. и с хода на подготовката на следващия програмен период.Димов е посочил, че според изчисленията на Световната банка при подготовката на Националната програма за подобряване качеството на атмосферния въздух /2018-2024 г./ между 480 млн. и 880 млн. лв. ще са необходими за справяне с проблемите със замърсяването на въздуха. Освен за смяна на отоплителните уреди, ще опитаме да договорим средства за намаляване на замърсяването от автомобилния трафик чрез електрификация на публичния транспорт, както и за стимулиране на домакинствата за закупуване на електромобили, е казал министър Димов. Той е посочил, че се търси възможност за финансиране и по програма LIFE на ЕС, както и от държавния бюджет. Според него общините също трябва да имат своя ангажимент.

Важно е как ще се справим в график с подаването на проекти на 14-те консолидирани ВиК по ОПОС 2014-2020, за да може да защитим достатъчно голяма сума за следващия програмен период и за подобряване на водоснабдяването и пречистването на отпадъчните води, е казал Нено Димов.

Министърът е представил промените в закона, с които се въвежда нов подход за управление на зоните от “Натура 2000” с акцент върху местните общности. Той предвижда създаването на нови структури, които да въведат активни мерки за управление на зоните. В тях ще се включи по-широк кръг заинтересовани страни. “От самото начало на мандата се опитвам да сложа местните общности във фокуса на политиката по околна среда. Местните общности знаят най-добре как да развиват своите райони. Целта на ЗБР е да даде повече възможности те да взимат решения”, е казал министърът.

Нено Димов е информирал депутатите за хода на изпълнението на ОПОС 2014-2020. През май 2017 г. сме започнали с 3 процента изплатени суми и сертифицирани 1,3 на сто. Към 1 януари 2019 г. вече са изплатени 16 процента и са сертифицирани 15 на сто, е отбелязал той.

Continue Reading

Fintech

Блокчейн шефът на IBM очаква Bitcoin да стигне $1 млн.

Published

on

bitcoin, cryptocurrency

Вицепрезидентът на IBM за блокчейн и дигитални валути Джеси Лунд обяви доста смела прогноза за бъдещето на Bitcoin. Според него в дългосрочен план цената на криптовалутата ще достигне $1 млн., съобщава CCN.

Лунд прави тази прогноза по време на интервю с Фред Шебеста. Той смята, че колкото по-висока е цената на даден криптоактив, толкова повече приложения има за него. Затова Лунд твърди, че е по-важно инвеститорите да гледат какви са възможностите пред криптоактивите, а не толкова цените им.

“Ако цената на Bitcoin беше по-висока, щеше да има по-голяма ликвидност на мрежата и можеше да имаме и доста по-различни дискусии с банките”, казва той. Според него един от проблемите са спекулантите, които вредят на криптовалутите, защото подхождат грешно към тях.

Въпреки това Лунд запазва оптимизъм. Той прогнозира, че към края на тази година цената на Bitcoin ще е около границата от $5000. В дългосрочен план обаче той смята, че цената ще е $1 млн. с над $20 трилиона ликвидност, което ще промени начина на мислене и ще въведе нови технологии в сферата.

Continue Reading

Банки

Deutsche Bank загубила $1,6 млрд. от сделка с една облигация

Published

on

Тя включвала застраховка от Berkshire Hathaway на Уорън Бъфет.

Германският заемодател Deutsche Bank загубил 1,6 милиарда долара от търговията с една облигация, която включвала застраховка от Berkshire Hathaway на финансиста Уорън Бъфет, според The Wall Street Journal.

Уорън Бъфет, който е считан за най-великия инвеститор в историята на модерните финансови пазари, е главен изпълнителен директор и най-голям акционер на Berkshire Hathaway. Към декември 2014 г. богатството му се оценява на около 73,5 милиарда щатски долара. На 5 март 2008 г. списание Forbes го класира като най-богатият човек на света.

През 2007 г., немската банка закупила портфейл от общински облигации в размер на 7,8 млрд. долара се казва в публикацията. Следващата година Deutsche Bank закупила защита за тези облигации от Berkshire, плащайки 140 млн. долара за застраховката.

През десетилетието след покупката мениджърите на Deutsche Bank отказвали да признаят намаляването на стойността на тези облигации и свързаните с тях деривати в книгите си до нивата, които пазарите предполагали, че те имат стойност. Те отхвърляли и опасенията, повдигнати от финансовите одитори на банката за това как оценяват тази търговия, съобщава вестникът.

Сделката се превърнала в много губеща за банката, която в крайна сметка избрала да продаде въпросните облигации на загуба и да оттегли застраховката си от Berkshire, признавайки през 2016 г. загуба от 1,6 млрд. долара.

До миналата година мениджърите на банката още обсъждали дали е трябвало да преизчисляват  доходите си от търговията с тези облигации през годините, но в крайна сметка решили да не го правят.

Тази транзакция бе премахната през 2016 г. като част от затварянето на наша не-основна операция. Външните адвокати и одитори прегледаха сделката и потвърдиха, че тя е в съответствие със счетоводните стандарти и практики.“, заявил говорител на банката за вестника.

 

Continue Reading

Регулации

Кметствата ще имат по-голяма финансова самостоятелност

Published

on

coins

Промени в Закона за местното самоуправление и местната администрация предвиждат по-голяма финансова самостоятелност на кметствата и участие на кметовете в класирането на кандидати при обществени поръчки, стана ясно след заседание на Правителството.

Проектът предвижда въвеждане на задължение на общинския съвет при приемането на бюджета на общината да одобрява разходи по определени показатели на кметствата в рамките на общия бюджет на общината. Изрично се регламентира задължение за кмета на общината в хода на изпълнение на бюджета да осигурява своевременно през годината одобрените разходи по бюджетите на кметствата.

Създава се и възможност кметовете на кметства или оправомощени от тях лица да участват в комисиите за подбор на кандидатите и участниците, разглеждане и оценка на офертите и провеждане на преговори и диалог при реализиране на обществени поръчки, в комисиите за въвеждане в експлоатация на строежите, както и при съставяне на актове и протоколи по време на строителството, когато обектите са на територията на кметствата.

Предлаганите промени ще гарантират по-голяма финансова самостоятелност на кметствата, ще се засили личната отговорност на всеки кмет на кметство по отношение изразходването на одобрените годишни разходи по бюджета на общината, ще се даде възможност кметовете чрез свои представители да участват в цялостния процес по подготовката на офертите, строително-ремонтните работи и приемателните комисии за обекти, които се намират на територията на кметството, се казва в прессъобщение на Кабинета.

Контролът по спазване на новите разпоредби ще бъде изпълняван по общия ред при финансови инспекции – от органите на Агенцията за държавна финансова инспекция за спазване на нормативните актове, уреждащи бюджетната, финансово-стопанската и отчетната дейност на общините.

Continue Reading
Advertisement

Най-четени