Connect with us

Лайфстайл

Над 1 млрд. пътници са летели в ЕС през 2017 г.

Published

on

Air France

Това е около 71 млн. повече, отколкото през 2016 г.

През 2017 г. в Европейския съюз (ЕС) са пътували 1.043 милиарда пътници, което е с 7% повече в сравнение с 2016 г. и с 39% в сравнение с 2009 г., показаха последните данни публикувани от Евростат. През този период въздушният пътнически транспорт постоянно се е увеличил в ЕС.

През 2017 г. транспортът в границите на ЕС е почти половината (47%) от общия въздушен пътнически транспорт в ЕС, транспортът извън ЕС е над една трета (36%), докато националният транспорт е по-малко от 1 на всеки 5 пътници (17%).

 

През 2017 г. най-голям брой пътници е регистриран в Обединеното кралство (265 млн.), следвана от Германия (212 млн.), Испания (210 млн.), Франция (154 млн.) и Италия (144 млн.).

Броят на пътниците, превозени през 2017 г., се е увеличил във всички държави-членки на ЕС в сравнение с 2016 г.

Най-високи са увеличенията в Словения (+ 20%), Люксембург, Естония, България и Чехия (всички с по + 19%), Румъния, Хърватия и Малта (всички с + 18%), Полша и Португалия (и двете с по +17%).

Сред първите 5 държави-членки с най-голямо увеличение на въздушните пътници през 2017 г., са Испания (+ 8%) и Великобритания (+ 6%).

Лондон / Хийтроу остава най-натовареното летище за пътници в ЕС през 2017 г., с 78 милиона пътници, с леко увеличение нагоре (+ 3%) в сравнение с 2016 г.

Париж / Шарл дьо Гол (с 69 млн., с + 5% увеличение), Амстердам / Шипхол (с 68 млн., + 8%), Франкфурт / Майн (с 64 млн., + 6%) и Мадрид / Барахас (с 52 млн., + 6%) допълват топ 5 на най-натоварените летища в ЕС.

След тях Барселона / Ел Прат (с 47 млн., + 7%), Лондон / Гетуик (с 46 млн., + 6%), Мюнхен (с 45 млн., + 6%) и Рим / Фюмичино (с 45 млн., -2%).

 

Всяко от първите 30 летища в ЕС е регистрирало увеличение на броя на пътниците, обслужени през 2017 г., с изключение на Берлин / Тегел (-4%) и Рим / Фюмичино (-2%).

Най-високият ръст сред 30-те най-големи европейски летища пък е регистриран в Варшава / Шопина (+ 23%), Лисабон и Прага / Ружин (с по + 19%), Милано / Малпенса и Брюксел / Национални (и двете с + 14%), Малага / Коста дел Сол (+ 12%), Аликанте и Хелзинки / Вантаа (и двете с по + 11%).

 

През 2017 г. Лондон / Хийтроу (с 46 млн.) е обслужило най-много пътници за транспорт извън ЕС, Амстердам / Шипхол (41 млн.) – най-много за вътрешен ЕС транспорт, а Мадрид / Бахарас (с 15 млн.) е начело при националния транспорт.

Лайфстайл

Материaлните блага са основен приоритет за българите

Published

on

wallet

81% от българите са изцяло съсредоточени върху постигането на материални блага, и това се превръща в основен приоритет за тях. От друга страна, 56,9% от българите за нищо на света не биха погазили закон, дори от това да имат материална или друга полза, показват резултатите от проект ”Икономиката в сянка като девиантна практика” на екип от Института за изследване на обществата и знанието към БАН.

На обратната страна, обаче, са останалите 43,1%, които имат явни нагласи за неспазване на законодателството, и ако не се страхуваха от последствията, лесно биха нарушили нормите.

Резултатите от изследването показват, че едва близо 32% от анкетираните българи смятат, че законите в страната са добре написани и лесно приложими на практика. Според авторите на изследването това е знак, че българското общество е с нараснала критичност към народните представители като законодателен орган, и към законите като правни норми.

Резултатите от това проучване показват, че по-голямата част от обществото вече поставя условие – законите ще бъдат спазвани, ако са адекватни, обслужват интереса на обществто и са приложими на практика, показва още проучването.

Близо 19.8% от запитаните са абсолютно съгласни, а над 41% – съгласни до известна степен с твърдението, че ако даден закон им пречи, ще намерят начин да го заобиколят и да постигнат своите цели.

Почти 53% от българите пък смятат, че докато има хора, които са над законите, в обществото няма да има равнопоставеност. За над 65% от обществото сивата икономика е най-бързият начин да се изкарат пари.

Проучването на Института за изследване на обществата и знанието към БАН сочи и още: че работодателите, и дори работниците имат по-голяма склонност да спазват и зачитат законите.

Учениците, безработните лица и дори домакините са по-склонни да имат по-фриволно поведение и открито да не зачитат и спазват настоящото законодателство. Така в обществото се насажда мнението, че неспазването на законите е естествена и логична реакция на евентуалната пълна с пропуски и несъвършенства законова среда.

Според изследването в последните години в българското общество могат да се откроят осем социологически типажа според поведението на хората:

34% от изследваните се самоопределят като конформисти – т.е. поддават се на натиска на обществото и бързо се съгласяват с него;

6% считат себе си за иноватори;

4% – за хора, които задължително спазват определени повтарящи се ритуали;

10% – за пасивни в социален смисъл;

6% – като бунтари;

16% – като преувеличаващи;

18% – като неутрализатори;

и 6% – като особено избухливи.

С изключение на хората, които се поддават на натиска на обществото, останалите модели на поведение представляват отклонение от социално приемливите норми и морални разбирания и склонност към нарушаване на правилата.

Според изследването на учените, това разделение на групите в обществото е в резултат на безнаказаността вследствие на посегателството върху личната собственост, моделите на управление на публичните и частните бизнес процеси в страната.

Continue Reading

Автомобили

Fiat Chrysler оттегли офертата си за сливане с Renault

Published

on

Alfa-Romeo
Alfa Romeo, една от марките на Fiat Chrysler. Снимка: fiatpress.com.

Причината е забрана на френското правителство.

Fiat Chrysler оттегли предложението си за сливане с френския автомобилен производител Renault, съобщи днес CNN.

Компанията заяви в сряда, че “стана ясно, че понастоящем във Франция не съществуват политическите условия, за да може подобна комбинация да продължи успешно“.

По-рано същия ден и от Renault обявиха, че френското правителство е поискало от борда на директорите да отложи гласуването на сливането.

Франция, която притежава 15% от Renault и е най-големият акционер в компанията, преди това е посочила, че ще подкрепи сливането, само ако след него бъдат запазени френските работни места и автомобилните заводи в страната.

Renault обяви днес, че е разочаровано, че не може да продължи сливането, което според него има “големи финансови заслуги” и “непреодолима индустриална логика”.

След новината за спирането на сливането, акциите на Renault паднаха с близо 7% в Париж, а те тези Fiat Chrysler отвориха по-ниско в Милано, но по-късно възстановиха загубите си.

Сделката щеше да създаде третия по големина в света производител на автомобили след Volkswagen и Toyota, а General Motors щеше да падне на четвърто място.

Когато направи предложението за сливане миналия месец, Fiat Chrysler каза, че то ще доведе до годишни икономии от над 5 милиарда евро (5.6 милиарда долара). Тогава компанията заяви още, че нито едно предприятие няма да бъде затворено.

Renault вече е част от Алианс с японските автомобилни производители Nissan и Mitsubishi Motors. Renault и Nissan притежават големи дялове един от друг.

Този съюз беше подложен на натиск, когато Карлос Гон, негов създател  и бивш председател на Nissan и Renault, бе арестуван миналата година в Япония по обвинения за крупни финансови злоупотреби.

Nissan отказа да коментира оттеглянето на Fiat Chrysler.

В Nissan, Renault и Mitsubishi Motors заедно работят повече от 470 000 души в близо 200 страни. През 2018 г. те са продали повече от 10,6 милиона коли по света.

И тримата членове на този Алианс подновиха ангажимента си един към друг миналата година, след като Гон беше арестуван, но напрежението между тях остана.

Обединението Fiat Chrysler пък се създава от двата затруднени автомобилни производители. Началото му е поставено през 2009 г., когато Fiat закупи контролния пакет в Chrysler след спасяването му от американското правителство. Официално двете компании се обединиха през 2014 г.

В момента Fiat Chrysler е четвърто място по продажби в САЩ и осми в световен мащаб.

Нейният бивш главен изпълнителен директор, който почина преди година, Серджо Маркионе, открито се изказваше за необходимостта от сливане с по-голям автомобилен производител, за да  има тя мащаб и ресурси за борба с конкуренцията.

Той дори е искал сливане с General Motors, което е било отхвърлено. Анализатори твърдят, че Маркионе е бил далеч по-наясно от останалите ръководители в автомобилната индустрия за заплахите, които новите участници като Google поставят пред нея.

Continue Reading

Автомобили

Nissan и Renault обсъдиха предложението за сливане на Fiat Chrysler

Published

on

Renault Nissan Mitsubishi

Японците са били силно изненадани, защото не са били уведомени за преговорите на френският им партньор.

Nissan и Renault се срещнаха в сряда, за да обсъдят бъдещето на своя автомобилен съюз след изненадващо изявление на френския автомобилен производител, че обмисля сливане с Fiat Chrysler, разказва New York Times.

Предложението за сливане изненада индустрията като цяло и по-специално Nissan, които не бяха част от преговорите на партньора им Renault с Fiat Chrysler и бяха информирани за тях преди обявяването на предложението за сливане в понеделник.

Срещата в сряда за членовете на Renault Nissan Alliance, която включва и Mitsubishi, се проведе в централата на Nissan в Йокохама и приключи скоро преди обяд.

Групата направи кратко изявление, че производителите са извършили „открита и прозрачна дискусия“ по предложението за сливане, както и по други въпроси.

Nissan се е опитал да се справи със ситуацията. На срещата в сряда сутринта главният изпълнителен директор на Nissan, Хирото Сайкава, заяви, че проучва, как ще се отрази сделката върху неговата компания, съобщи икономическият ежедневник Nikkei.

Той каза още, че сливането в крайна сметка може да бъде от полза, но първо трябва „да го разгледа внимателно от гледна точка на Nissan“.

Ако сделката се придвижи, обединеният автомобилен производител Renault и Fiat Chrysler ще стане третият по големина в света, след Volkswagen и Toyota.

Партньорството между Renault, Nissan и Mitsubishi, което е продало 10,7 млн. автомобила, през 2018 г. – попадна в сътресение през ноември 2018 г., след ареста на главния изпълнителен директор на Алианса Карлос Гон.

След продължилото усложняване на отношенията между японските и френската компании, ръководството на Nissan отхвърли призивите на Renault за по-тясно партньорство и дори сливане.

Карлос Гон, който е обвинен в финансови злоупотреби, отрече всички обвинения и все още очаква процес в Япония.

Срещата в сряда беше втората от новия оперативен съвет на Алианса, създаден след свалянето на Гон. Както Renault, така и Nissan са се опитали да изгладят различията си, за да се справят с бързо променящите се изисквания на индустрията и засилената конкуренция в развитието на електрическите и автономните превозни средства.

Новият председател на Renault, Жан-Доминик Сенар, предупреди, че двете компании трябва да работят по-близо от всякога, ако се надяват да преживеят драматична технологична трансформация.

Nissan, който съобщи за рязък спад в печалбите си за 2019 г. и прогнозира лоши резултати и за 2020 г., заяви, че първо трябва да постави в ред собствения си дом, преди да може да обмисли промени в структурата на Алианса.

 

Continue Reading

Кредитен рейтинг

България е сред петте страни в ЕС с най-нисък дял на лица с временна заетост

Published

on

България е сред петте страни в ЕС с най-нисък дял на лица с временна заетост, показват данни от анализ на Евростат за тенденциите на пазара в Евросъюза за временно наемане на работници през миналата година. Страната ни е с дял едва от 4 процента на временно заети лица на възраст 15-64 г. през 2018 г., при среден показател за ЕС от 14 процента.

Така според данните на родната статистика у нас през миналата година е имало около 130 хиляди временно заети лица при общо 3,2 млн. души, които са били икономически активни за посочения период. Най-висок дял от лицата на временна заетост е регистриран във възрастовата група 25-55 г. – близо 100 хиляди души.

Друг фактор, който определя временната заетост, е степента на образование – тук най-много са били хората с основно или по-ниско образование – 80 хиляди, със средно – около 40 хиляди и с висше – близо 10 000.

Голяма част от временно наетите лица са били без специална квалификация, с насоченост към работническата професия, както и ангажирани с фактора “сезонност”.

Факторът “сезонност” остава като един от определящите на пазара на труда, като само за последните няколко години се отчита значителен брой на работещи на временна заетост, предимно в сферите на хотелиерството, ресторантьорството, селското стопанство, преработващата промишленост, строителството и др.

Така например през 2016 г. сезонно наети са били около 24 хиляди души, през 2017 г. около 22 хиляди, а през 2018 г. – приблизително 25 хиляди.

Според експерти пазарът на кадри с недобра квалификация е значително стеснен, докато се наблюдава тенденция за търсене на специалисти с висока квалификация – технически и инженерни кадри, лекари, медицински сестри, както и професии, които изискват висока компетентност.

Така например заетите у нас лица с висше образование през м. г. са били малко над 1 милион души, докато със средно образование те са били около 1,8 млн. души, а с основно или по-ниско образование – около 400 хиляди души, тоест 2/3 от работещите българи са били със средно или ниско ниво на квалификация.

При съседите ни данните показват, че най-висок дял временна заетост е бил регистриран в Република Северна Македония – 15 на сто, следват Сърбия – 14 процента, Турция – 12 процента и Гърция – 11 процента, /при данни на Румъния – 1 процент и България – от 4 на сто/, сочат данните на Евростат.

Continue Reading

Банки

Проучване на ABN AMRO – дънките имат почти 33 евро скрити разходи

Published

on

jeans

Според банката те са за неплатени нормални условия за труд и въздействие върху околната среда.

В края на миналата седмица третата по големина холандска банка ABN AMRO, публикува на сайта си доклад от проучване, поръчано от нея, за производството на най-масовите панталони в света – джинсите (дънките).

То показа, че търговец на дребно би платил почти 33 евро повече за чифт, ако се начислят скритите разходи.

Изследователите от Института за въздействие (The Impact Institute) в Холандия са изследвали цялата производствена верига: от плантациите за памук в Индия, през фабриките за джинси в Бангладеш, до транспортирането им до европейските пазари.

Те са изчислили  “истинската ценова разлика” между покупната цена, която плащат търговците на дребно и действителните общи производствени разходи.

В момента разходи, като замърсяването и консумацията на вода, неразрешен – следователно по-евтин принудителен и детски труд, сега не се заплащат.

Банката се надява, че чрез препоръките в доклада ѝ модните компании да бъдат насърчени да положат повече усилия, за да започнат да правят веригата по-устойчива.

Това може да се постигне, например, чрез по-добро организиране на производствените процеси в съответните държави и чрез дългосрочни взаимоотношения с производители, правителства и социални организации.

Докладът също така дава на холандските потребители представа за структурата на разходите на дънките. „Потребителите искат повече прозрачност и истинският метод на цената им дава прозрения, с които те могат да направят по-добър избор“, казва Хенк Хофстеде, шеф на отдела за банкиране на дребно на ABN AMRO.

Банката иска да помогне на предприемачите, включително търговците на дребно и модните компании, да направят преход към по-устойчив бизнес модел. Методите, които правят социалните разходи на продуктите, видими в евро, са добър инструмент за това.

ABN AMRO очаква прилагането на действително ценообразуване да нарасне рязко във всички сектори на икономиката през следващите пет години.

Това се дължи на нарастващото осъзнаване, че суровините стават все по-оскъдни, работниците трябва да бъдат справедливо възнаграждавани и трябва да опазваме околната среда.

Пълният доклад (на холандски, PDF, 4.6 MB) – можете да намерите тук: De verborgen kosten van een spijkerbroek – True Pricing in de jeansketen.

Continue Reading

Лайфстайл

Пореден спад на безработицата у нас

Published

on

Коефициентът на икономическа активност за населението на възраст 15 – 64 навършени години е 71.9%, като в сравнение със същото тримесечие на 2018 г. се увеличава с 1.3 процентни пункта. Заетостта при населението  е 68.3%, като в сравнение със същото тримесечие на 2018 г. се увеличава с 1.8 процентни пункта. Безработицата е 5.0%, или с 0.7 процентни пункта по-нисък в сравнение с първото тримесечие на 2018 година, показват данните на НСИ.

Коефициентът на безработица за мъжете е 5.3%, а за жените – 4.6%.

През първото тримесечие на 2019 г. 2 016.0 хил. души, или 64.0% от всички заети, работят в сектора на услугите, 934.6 хил. (29.7%) работят в индустрията и 197.2 хил. (6.3%) – в селското, горското и рибното стопанство.

От всички заети 3.6% (112.4 хил.) са работодатели, 7.1% (223.2 хил.) – самостоятелно заети лица (без наети), 88.6% (2 789.8 хил.) – наети лица, и 0.7% (22.3 хил.) – неплатени семейни работници. От общия брой на наетите лица 2 111.3 хил. (75.7%) работят в частния сектор, а 678.5 хил. (24.3%) – в обществения.

С временна работа са 92.1 хил., или 3.3% от наетите лица.

От всички безработни лица 15.4% са с висше образование, 44.3% – със средно, и 40.3% – с основно или по-ниско образование. Коефициентите на безработица по степени на образование са съответно: 2.4% за висше образование, 4.0% за средно образование и 15.8% за основно и по-ниско образование.

През първото тримесечие на 2019 г. продължително безработни (от една или повече години) са 87.5 хил., или 52.9% от всички безработни лица. Коефициентът на продължителна безработица е 2.6% – 2.9% за мъжете и 2.3% за жените.

От общия брой на безработните лица 26.5 хил., или 16.0%, търсят първа работа.

Общият брой на икономически неактивните лица (лицата извън работната сила) на 15 и повече навършени години е 2 657.0 хил., от които 1 086.8 хил. (40.9%) са мъже и 1 570.2 хил. (59.1%) са жени. Икономически неактивните лица на възраст 15 – 64 навършени години са 1 260.3 хил., или 28.1% от населението в същата възрастова група. За повече от една трета от тях (36.0%) причината да не са на пазара на труда е участието в образование и обучение, а 23.7% са неактивни поради лични или семейни причини.

 

Continue Reading

Най-четени