Свържете се с нас

Данъци

НАП домакинства международна конференция за недекларирания труд

Публикувана

на

NAP Nacionalna Agencia za prihodite

Международна конференция на тема „Недекларирани възнаграждения – заплати в плик“ се проведе в края на миналата седмица във Варна. Събитието бе организирано с подкрепата на програма „Фискалис“ на ЕК с участието на представители на данъчните администрации на повече от 20 държави в ЕС.

В рамките на конференцията бяха представени практиките на приходните ведомства и структурите на министерствата на финансите за оценяване на мащабите на недекларираната заетост и мерките за противодействието й.

Делегатите почерпиха опит взаимно и обсъдиха различни аспекти на нерегламентираната заетост, включително трудова миграция и работа извън формалната икономика, плащането на данък и осигурителни вноски върху по-ниски от реалните възнаграждения, полагане на труд значително по-дълго от обявеното и други. В рамките на конференцията бяха представени и мерките за анализиране на рисковете и остойностяване на фискалните щети от т.нар. заплати в плик, планирането на контролно-ревизионни и превантивни мерки и важността на образоването и обучението на обществото по темата.

Презентации изнесоха експерти от България, Малта, Унгария, Естония, Австрия и Великобритания, както и представители на Федерацията на независимите синдикати в земеделието, които изпълняват международен проект в сферата на заетостта на българи в селското стопанство.

„Недекларираната заетост, както всеки друг фискален риск, трябва първо да бъде анализирана и оценена, за да се въздейства върху нея. Допълнителна трудност е и честата практика тя да е по взаимно съгласие между работодател и работник. И вместо да се фокусираме единствено върху контрола, е добре да се насочим и върху превантивни мерки спрямо поведението на хората, включително комуникация и обучение“, каза по време на срещата Николай Петков, директор на „Управление на риска“ в НАП.

Данъци

НАП партнира на МВР в европейската инициатива за ден без загинали на пътя – EDWARD

Публикувана

на

NAP Nacionalna Agencia za prihodite

НАП се включва като партньор на Министерство на вътрешните работи в европейския проект „Европейски ден без загинали на пътя – EDWARD” (European Day Without A Road Death). Инициативата ще се проведе на 19 септември 2018 г. и е част от европейската седмица на мобилността 16-22 септември.

Идеята на EDWARD е да насърчи всички участници в движението по пътищата, да се замислят за опасностите, с които се сблъскват, и за това как сами могат да допринесат за намаляването на рисковете на пътя. Крайната цел е на 19 септември в България да няма загинали при пътни инциденти.

Повече информация за  EDWARD може да намерите тук.

Прочети още

Данъци

Вижте бюлетина „Основни икономически и политически решения в ЕС“ за септември месец

Публикувана

на

На интернет страницата на Министерството на финансите е публикуван бюлетинът с резултатите от заседанието на Съвет ЕКОФИН, проведено на 7-8 септември 2018 г. във Виена, Австрия. Съветът обсъди въздействието от покачването на лихвените проценти върху финансовата стабилност, както и икономическия потенциал и риск от криптоактивите.

Министрите на финансите обсъдиха задълбочаването на икономическия и паричен съюз в контекста на Многогодишната финансова рамка 2021-2027. ЕКОФИН проведе дискусия относно справедливото данъчно облагане на цифровата икономика.

Прочети още

Данъци

НАП изпраща е-писма до земеделските стопани

Публикувана

на

NAP Nacionalna Agencia za prihodite

НАП започна изпращането на електронни писма до земеделски стопани, при които са установени разминавания между данните за изплатени субсидии от Държавен фонд „Земеделие“ и декларираните суми пред приходната агенция. Заедно с уведомленията за корекции, земеделците ще получат и специална брошура, която подробно обяснява данъчните и осигурителните им ангажименти към бюджета.

Предстоят срещи с кметовете на общини, в които са открити най-много пропуски, офисите на НАП също имат готовност да дадат информация.

От НАП напомнят, че според закона земеделските стопани, които са допуснали неточности, имат право да подадат коригираща декларация за доходите до 1 октомври 2018 г.

Прочети още

Данъци

120 млн. лв. доход от субсидии не са декларирани пред НАП от земеделци

Публикувана

на

NAP Nacionalna Agencia za prihodite

50 000 регистрирани земеделски производители са получили субсидии в общ размер 120 млн. лв. през 2017 г., не са подали данъчни декларации и не са платили данъци и осигуровки върху тях. Това стана ясно, след като НАП получи данни от Държавен фонд „Земеделие“ за изплатените през миналата година субсидии.

Има и значителен брой земеделци, които са подали данъчни декларации, но в тях са посочили по-малък доход от получения. Най-голям брой отклонения са засечени в Кърджали, Хасково и Благоевград, сочи анализът на данъчните.

През седмицата Национална агенция за приходите започва информационна кампания към всички земеделски производители, които са допуснали неточности в данъчните си документи. Според закона те имат право да подадат коригираща декларация за доходите до 1 октомври 2018 г. Освен с писма по електронната поща, гражданите ще бъдат уведомени и по телефона, допълват от приходната агенция.

Предстоят срещи с кметовете на общини, в които са открити най-много пропуски, офисите на НАП също имат готовност да дадат информация. Консултация по въпроса може да се получи и на телефона на информационния център на НАП 0700 18 700.

Прочети още

Данъци

НАП отново предупреждава за фалшиви имейли от името на агенцията

Публикувана

на

NAP Nacionalna Agencia za prihodite

Фалшиви имейли за потвърждаване на банкова сметка за възстановяване на данък от името на НАП се разпространяват отново в интернет, предупреждават от агенцията. В електронното писмо се съобщава, че адресатът му трябва да получи обратно известна сума пари от надвнесени данъци  и се приканва да последва линк, на който да потвърди своята банкова сметка. Като подател на фалшивото електронно писмо се визуализира електронният адрес на самия получател, обръщат внимание данъчните.

От НАП заявяват, че не са изпращали имейли с подобно съдържание до своите клиенти. Според приходната агенция най-вероятно става въпрос за т. нар. „фишинг“ или опит за кражба на лична информация чрез интернет – потребителски имена за достъп, пароли, банкови сметки, и т. н.

От приходната агенция са сигнализирали специализираните служби и работят съвместно с тях за издирването на извършителите.

Прочети още

Данъци

Растат оборотите по морето, отчитат данъчните

Публикувана

на

NAP Nacionalna Agencia za prihodite

Ръст на оборотите на обектите по цялото Черноморие за юни 2018 г. в сравнение със същия период на миналата година, отчитат от НАП. Данните, които фискалните устройства подават към НАП всеки месец, показват тенденция за увеличаване на отчитаните приходи от магазините и заведенията по морето. Оборотите на всички обекти по цялото ни Черноморие през юни 2018 г. са 1,127 млрд. лв.

От НАП уточняват също, че по-високи приходи са регистрирани от заведения и магазини, както на юг, така и на север. Така например, в Приморско през юни тази година, в сравнение с юни 2017 г., е отчетен 75% ръст, а в Кранево – 57 на сто. Повишаване на регистрираните обороти има и в Обзор – 21%, Варвара – 41 на сто, Синеморец – 23%.

Според приходната администрация, чувствителното подобряване на фискалната дисциплина се дължи на засиленото присъствие на служителите от звеното за фискален контрол на НАП по българското Черноморие.  И тази година стотици данъчни инспектори, съвместно с органите на МВР и Агенция „Митници“, извършват лятна контролна кампания по Черноморието. От началото на кампанията досега са осъществени общо над 8900 проверки, като запечатаните до този момент обекти са 210.

От НАП припомнят, че и през тази година неиздаването на касова бележка се санкционира незабавно със запечатване на търговския обект, освен обичайната глоба, но основната цел на проверяващите е да насърчат доброволното спазване на данъчните изисквания.

Прочети още
Реклама

Най-четени