Свържете се с нас

Данъци

НАП отчита рекордни постъпления за 2017 година

Публикувана

на

Приходите, събрани от Националната агенция за приходите през 2017 г. са близо 19,2 млрд. лв., което е с милиард и половина повече спрямо предходната година. За последните три години пък увеличението на постъпленията в бюджета, администрирани от НАП, е достигнало 5 млрд. лева. Това отчете пред парламентарната Комисия за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата, изпълнителният директор на НАП Галя Димитрова.

Тя представи и данни за близо двойно по-голямото увеличение на постъпленията от данъци и осигурителни вноски спрямо ръста на БВП и отчете, че 96% от всички декларирани през годината задължения към фиска се внасят доброволно, като паралелно с това се отчита увеличение на събираемостта на просрочени вземания с 10%.

„Основната ни стратегическа цел е да насърчаваме доброволното спазване на закона“ – каза в изложението си Галя Димитрова и добави, че фокусът на НАП е върху поведението на клиентите, включително с използването на електронна комуникация и телефонен контакт. През 2017 г. по повод на събиране на закъснели плащания администрацията е комуникирала с над 40 000 души, като в резултат от телефонните разговори размерът на просрочените задължения е намалял с 64%.

НАП извършва постоянен мониторинг на компании с големи задължения, стана ясно още на изслушването, като в резултат на лични срещи и постоянното наблюдение от страна на териториалните директори на приходната агенция се отчита намаление на дълга с 306 млн. лв. През миналата година Агенцията е събрала и 230 млн. лв. от компании, които получават публични средства като обществен поръчки и плащания от държавата, но имат неплатени задължения към бюджета. Сумата, платена по този ред от 2014 г. до края на миналата година е близо 600 млн. лв.

През 2017 г. към стоките с висок фискален риск бяха добавени и горивата, а звеното за фискален контрол е проследило движението на над 1,2 млрд. кг. рискови стоки. Доброто взаимодействие на приходната агенция със структурите на Агенция “Митници“ МВР, Междуведомствения координационен център и Прокуратурата също беше отчетено от ръководството на НАП по време на изслушването.

Данъци

Калкулатор изчислява колко губим, ако не се осигуряваме на реалния си доход

Публикувана

на

NAP Nacionalna Agencia za prihodite

С калкулатор на загубите всеки може да изчисли колко би загубил в следващите 30 години, ако се осигурява на по-нисък от реалния си доход, съобщи Националната приходна агенция. Софтуерът е достъпен на интернет страницата www.zaplatavplik.bg и до момента е използван над 4 200 пъти.

Калкулаторът позволява, след попълване на данни за действителния и деклариран доход, всеки да разбере колко средства няма да получи в бъдеще под формата на неизплатени средства от болнични, майчинство, обезщетения за безработица, както и пенсии. Най-голям интерес софтуерът предизвиква сред потребители на възраст между 18 и 34 години. 61 % от посетителите на сайта попадат в този диапазон, а 54 % от тях са мъже.

Калкулаторът е изработен съвместно от експерти на НАП и НОИ, за да подкрепи кампанията на приходната администрация срещу укриването на част от трудовите възнаграждения на наетите лица.

Прочети още

Данъци

Планирано е спиране на системата за дистанционна връзка с НАП на 17 юли

Публикувана

на

NAP Nacionalna Agencia za prihodite

В периода между 09:00 и 20:00 часа на 17 юли 2018 г. е възможен ограничен достъп до справките за фискални устройства и отчети на НАП, е-услугите за подаване на данни за наличните съдове за съхранение и/или зареждане с течни горива, подаване на уведомления по чл. 47а от Закон за акцизите и данъчните складове и др. Причината е планирано спиране на системата за дистанционна връзка с приходната агенция, съобщават оттам.

Данъчните уточняват, че профилактиката има за цел подобряване работата на системата и предоставянето на по-добри услуги на клиентите на администрацията.

Прочети още

Данъци

НАП пусна наръчник за данъците на физическите лица за 2018 г.

Публикувана

на

NAP Nacionalna Agencia za prihodite

Националната агенция по приходите публикува актуален Наръчник за данъците върху доходите на физическите лица за 2018 г.

С него можете да се запознаете в рубрика „Становища, указания, наръчници“ в уеб страницата на регулатора.

Прочети още

Данъци

Стотици инспектори на НАП започват проверки по Черноморието

Публикувана

на

NAP Nacionalna Agencia za prihodite

Стотици данъчни инспектори, съвместно с други държавни органи, започват лятната контролна кампания по Черноморието. Над 25 000 проверки предстоят до края на туристическия сезон, с основен акцент отчитането на обороти и издаване на касови бележки. От НАП припомнят, че и през тази година неиздаването на касова бележка се санкционира незабавно със запечатване на търговския обект, освен обичайната глоба, но основната цел на проверяващите е да насърчат доброволното спазване на данъчните изисквания.

От приходното ведомство отново ще използват дистанционната връзка на всеки касов апарат със сървърите си, за да откриват рискови търговци, чиито продажби значително се различават от обичайните.

Освен хотели, ресторанти, барове, магазини, паркинги и други търговски обекти, на мониторинг ще бъдат подложени борси и тържища, които снабдяват хотелите с храни и напитки, допълват от НАП. В проверките, които ще обхванат цялото Черноморско крайбрежие, а не само големите курорти, ще участват инспекторите на звеното „Фискален контрол“. Част от проверките ще са на принципа „таен клиент“, но едновременно с това ще патрулират и съвместни екипи на НАП и правоохранителните органи с отличителни знаци.

Сигнали за неиздаване на касови бележки и данъчни нарушения могат да се подават на телефона на НАП 0700 18 700 или по електронна поща на infocenter@nra.bg.

Прочети още

Данъци

НАП погна лица с огромни разходи, но без доходи

Публикувана

на

NAP Nacionalna Agencia za prihodite

Инспекторите на Националната агенция по приходите (НАП) започват проверки на 290 души, които са извършили разходи за минали години над 50 000 лв., но едновременно с това нямат никакви официално декларирани доходи.

Общото между всички, на които са възложени проверки е, че са се осигурявали върху минималния осигурителен доход, но дори не са подали данъчна декларация за доходите, поясняват от НАП. Едновременно с това тези физически лица са извършили значителни разходи от 50 000 лв. за година.

Инспекторите на НАП ще изследват източниците на доходи в семействата на проверяваните, както и издръжката на домакинствата и разходите им.

Ако бъдат установени несъответствия между имущество и доходи, ще бъдат възложени данъчни ревизии за последните 5 години, допълват от приходната администрация.

Тези 300 случая са най-очевидните несъответствия между официален доход и разходи на домакинствата. Освен тях има и други физически лица, чието имущество е повече от декларираните приходи, които също ще бъдат проверени“, каза по повод контролните мерки заместник-изпълнителният директор на НАП Пламен Димитров.

Прочети още

Данъци

НАП публикува Наръчника по корпоративно подоходно облагане за 2018 г.

Публикувана

на

calculator

Националната агенция по приходите публикува Наръчник по корпоративно подоходно облагане за 2018 г. 

С документа приходната администрация цели да улесни фирмите, както и служителите на НАП, при прилагането на действащото данъчно законодателство.

В него са отразени промените в Закона за корпоративно подоходно облагане (ЗКПО) за 2018 г., като документът е допълнен с актуална данъчна практика.

Извършена е и актуализация, в съответствие с направени промени в други нормативни актове, имащи отношение към прилагането на ЗКПО.

Наръчникът е полезно помагало за всички клиенти на НАП, които искат да се запознаят със същността, полето на действие и особеностите при прилагането на ЗКПО.

Прочети още
Реклама

Най-четени