Свържете се с нас

Бързи кредити

Нараства търсенето на кредити в еврозоната

Публикувана

на

Euro

Това сочи проучване на ЕЦБ.

Днес Европейската централна банка (ЕЦБ) публикува своето поредно проучване на банковото кредитиране за еврозоната.

То е проведено между 18 юни – 3 юли 2018 г. сред 149 банки, които имат коефициент на отговори от 100%. Резултатите от него са свързани с промените през второто тримесечие на 2018 г. и очакванията за промени през третото тримесечие на 2018 г

Какви са основните тенденции:

– Нетно облекчаване на кредитните стандарти (т.е. на вътрешните правила на банките или критериите за одобрение за кредитиране) за:

Корпоративно кредитиране с -3%; жилищното кредитиране за домакинствата с -8%; и потребителски кредити и други кредити за домакинствата с -3%, непроменено спрямо предходния период.

В трите сегмента кредити (корпоративни, жилищни и потребителски) конкурентният натиск и разбирането за риска оказват понижаващо въздействие върху кредитните стандарти, докато разходите за средства на банките и ограниченията в баланса и тяхната толерантност към риска са неутрални.

За Q3 на 2018 г. банките очакват да продължи нетното облекчаване на кредитните стандарти и за трите сегмента.

 

– Увеличаване на нетното търсене на всички категории кредити.

Нетното нарастване на корпоративни кредити се дължи основно на общото равнище на лихвените проценти, инвентаризациите и оборотния капитал, както и дейностите по сливания и придобивания.

Нетното търсене на жилищни кредити продължава да се дължи най-вече на ниското общо ниво на лихвените проценти, благоприятните перспективи на пазара на жилища и доверието на потребителите.

Потребителското доверие, разходите за дълготрайни стоки и ниското общо равнище на лихвените проценти продължават да допринасят положително за нетното търсене на потребителски кредити и други кредити на домакинствата.

– Намалява влиянието на необслужваните кредити върху кредитните стандарти на банките.

Макар лошите кредити да са допринесли за затягане на кредитните стандарти във всички категории кредити през последните шест месеца и това въздействие като цяло намалява, спрямо въздействието за периода между 2014 г. и 2017 г.

Очаква се то да намалее допълнително през следващите шест месеца.

 

– Най-важните фактори за определяне на маржовете за кредитиране на банките са целите за конкуренция и рентабилност за всички категории кредити през последните шест месеца.

Тези фактори също се увеличили най-много от 2014 г. до края на 2017 г.

Проучването на банковото кредитиране се провежда четири пъти годишно.

То е разработено от Евросистемата, за да се подобри разбирането за поведението на банките за кредитирането в еврозоната.

Пълният текст на проучването, заедно с копие на въпросника към банките, речник на термините и потребителско ръководство за него, можете да намерите тук.

Прочети още
Коментирай

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бързи кредити

Credirect.bg – бъдещето на онлайн кредитирането

Публикувана

на

Когато говорим за кредитиране, основното желание на потребителите е да получат желаната сума бързо и безпроблемно. Само за две години от своето създаване Credirect.bg се превърна в най-бързо растящата фирма за бързи кредити у нас, която напълно отговаря на тези клиентски потребности.

Със стремежа си да намира индивидуално решение за всяко финансово затруднение, Credirect чертае бъдещето на онлайн кредитирането в България. Иновативността на компанията се изразява в оптимизираните процеси по отпускане на заем, които се реализират изцяло онлайн. Credirect е и първата небанкова финансова институция в България, която предоставя възможност на кандидатите за кредит да проверяват онлайн до къде е стигнал процеса по одобрението им.

Условия, отговарящи на нуждите на клиента

Фирма Credirect предлага разнообразни решения за превъзмогване на финансовите затруднения на клиентите си като услугите й са достъпни за хора от цяла България. Бързият й темп на развитие се дължи не само на предлаганите изгодни условия по кредитите, а и на максимално опростеното им отпускане, което се осъществява без необходимост от посещение на офис.

Клиентите на дружеството могат да се възползват от различни видове кредитни услуги, най-популярната от които е потребителският кредит за суми до 3000 лева, който се връща на равни месечни вноски за срок от два до девет месеца. Другият най-предпочитан продукт на финансовата институция е „кредит до заплата“, който е за суми до 600 лева и се изплаща на една вноска за период от четиринадесет или двадесет и осем дни. Всеки нов клиент на фирмата има право да се възползва от изгодния безлихвен „кредит до заплата“.

Опростен процес на кандидатстване

Както вече споменахме, кандидатстването за кредит от Credirect става изцяло онлайн като от кандидатите не се изисква постоянен доход, трудов договор, гарант или обезпечения. Всичко, което е нужно да направите, ако желаете да кандидатствате за заем от филмата, е да въведете данните от личната си карта във формата за одобрение, достъпна на сайта й. Срокът, в който служителите на дружеството ще обработят заявката ви е гарантирано кратък като желаната сума можете да получите минути след одобрението.

Иновативен и прозрачен процес на одобрение

Credirect отваря широко вратите пред своите бъдещи клиeнти като въвежда иновативен и напълно прозрачен процес на одобрение, който може да се следи от тях през сайта на фирмата. Така те са напълно наясно какво се случва през цялото време – от заявката на кредита до неговото одобрение.

Обслужване с индивидуална грижа за клиента

Credirect фокусира усилията си върху предоставянето на обслужване, което се отличава със своята индивидуална грижа за всеки клиент.

Изграждането на патньорски отношения с кредитополучателите е важна част от мисията на фирмата. А екипът й се стреми да установи персонален контакт и да откликва с финансов съвет на всяка тяхна парична нужда.

Изцяло в услуга на потребителите са наложени гъвкави работни практики, при които на тях е предоставена възможността сами да определят срока на връщане и размера на вностите си по кредита. За тяхно удобство са осигурени и три варианта за плащане – по банков път, в брой или онлайн.

Да отговаряме своевременно и дискретно на потребностите на всички наши клиенти е основия ни приоритет. Надяваме се, че с усилията, които полагаме, в наше лице всеки ще може да припознае своя доверен партньор в трудни финансови ситуации. Удовлетворението, което наблюдаваме у нашите постоянни клиенти, е най-големият ни стимул да продължаваме да растем и да се усъвършенстваме споделят от ръководството на Credirect.

Занапред дружеството планира да поддържа лидерската си позиция в сектора като продължава да се фокусира върху бързината, качеството и прозрачността на обслужване на своите клиенти. Друг основен стремеж на фирмата е да бъде отлично място за работа, в което служителите са насърчавани да дават най-доброто от себе си.

Прочети още

Бързи кредити

MasterIndex 2018: 65% от българските картодържатели плащат безконтактно

Публикувана

на

Mastercard

За 80.8% от потребителите този вид транзакции са лесни и удобни.

Безконтактните плащания се употребяват все по-често от българските потребители – това показват данните от MasterIndex 2018, годишното проучване на Mastercard, което се провежда сред активните картодържатели в България.

Броят на потребителите, които плащат безконтактно през последната година, се е увеличил с цели 11% до 65%, докато само година по-рано делът им е бил 54%.

Увеличава се възрастта на потребителите, които плащат безконтактно – през 2018 г. безконтактните трансакции са най-популярни сред потребителите между 35 и 44 години, докато през 2017 – сред 18 – 24 годишни потребители (59%).

Основните предимства на безконтактните плащания, посочени от потребителите, са лесните и удобни трансакции (80.8%), по-бързото осъществяване на плащанията в сравнение с други методи (78.4%) и сигурността (29.1%).

8.9% от потребителите предпочитат безконтактни плащания, защото ги намират за забавни.

Повечето български потребители плащат безконтактно при пазаруване в хипермаркети и супермаркети (84%), търговски вериги (67%), бензиностанции (47%), парфюмерии и дрогерии (16%), както и кина и театри (4%). Всеки четвърти картодържател плаща безконтактно сметките си в ресторанти, кафенета и заведения за бързо хранене.

Проучването MasterIndex 2018 също така показва, че 94.3% от потребителите не са срещали проблеми при безконтактно плащане през последните 6 месеца.  

По-рано тази година паневропейско проучване на Mastercard за безконтактните разплащания на европейския пазар потвърди увеличението в ползването на безконтактните разплащания в цяла Европа като отчете ръст до 97% на безконтактните трансакции за последната година.

Българският пазар отбеляза впечатляващ ръст от 151%, което е далеч над средното, с тенденция за постоянен растеж.

Прочети още

Банки

Финтех компаниите превземат кредитирането на малкия бизнес в САЩ

Публикувана

на

PayPal

PayPal и Square използват данните, които събират от платформите си като предимство пред банките.

 

Финтех компаниите стават все по-популярен финансов ресурс за собствениците на малки предприятия, които имат лош кредит, или за тези, които искат да избягнат ненужната бумащина, за да получат по-бърз достъп до средства, разказва CNBC.

PayPal и Square, конкурентите във финтех бизнеса с плащания, отбелязаха значителен ръст на кредитните си портфейли през третото тримесечие на тази година.

Електронният гигант Amazon предлага подобни продукти на търговците в своята платежна мрежа чрез „Amazon Lending“ – програма само с покани за кредити започващи от едва $1000.

Технологичните компании имат няколко предимства пред традиционните кредитори: могат да поддържат ниски разходи; и имат достъп до данните за транзакциите на клиентите си за месеци и дори години.

Именно данните за продажбите им дават алтернатива пред традиционните кредитни рейтинги на банките, когато решават дали да отпускат заеми.

Техническите компании се възползваха и възможността да работят с малките предприятия в САЩ, които бяха изоставени от банките след финансовата криза.

В началото на годината малките фирми съобщиха за по-силен ръст на приходите и рентабилността си, но въпреки това, за тях още е трудно да получат заеми, за да платят оперативните си разходи и заплати, според проучване за малкия бизнес на Федералния резерв на САЩ.

Според доклада от него – около 70% от търговците не са получили финансирането, което са искали през миналата година.

Нещо повече, банка Wells Fargo, един от най-големите доставчици на заеми за малкия бизнес, миналата година затвори 200 от клонове си, като планира да закрие още 800 до 2020 г.

Ето защо не е изненада, че алтернативните заемодатели запълват нишата, като например PayPal има 56% одобрени заеми за малкия бизнес –  в сравнение с 26% одобрение от големите банки, според данни от Biz2Credit.

Въпреки че банките имат достъп до депозитите и банковите сметки на своите клиенти от  малкия бизнес, те често не могат да видят цялата картина на продажбите на една компания.

PayPal и Square, от друга страна, имат достъп до всяка транзакция. Вместо да се занимават с кредитни рейтинги, те разглеждат здравето на един бизнес въз основа на продажбите, които се извършват през техните мрежи.

Моделът със сигурност работи за PayPal. В речта си за третото си тримесечие на тази година, главния изпълнителен директор Дан Шулман каза, че PayPal вече е един от петте най-големи кредитори в САЩ и се нарежда сред Wall Street банките като Wells Fargo, Bank of America, JP Morgan Chase като заемодател.

Когато PayPal Working Capital стартира преди пет години, горницата за бизнес заем 20 000 долара. От тогава тази сума се е увеличила до 125 000 долара за първите два PayPal Working Capital заеми, а всички последващи достигат до 200 000 долара.

Бизнес кредитите на PayPal  варират между $ 5000 до $ 500,000.

Различен е и начинът, по който техно компаниите печелят от заемите, които дават.

Вместо да се начислява фиксиран лихвен процент, Square и PayPal автоматично прибират малка сума от всяка транзакция, без търговецът да подава допълнителна документация.

В случая на PayPal, продавачът трябва да е регистриран на платформата поне три месеца, за да си осигури достатъчно видима активност от продажби, за да може да бъде одобрен за заем.

Нещо повече PayPal и Square посочват своите такси предварително за всеки отделен случай.

Срокът за връщането на заемите е от едва 5 месеца до 15 години.

Прочети още

Бързи кредити

Три четвърти от българските картодържатели желаят да плащат с мобилния си телефон

Публикувана

на

Mastercard

Най-голям интерес към мобилните разплащания заявяват потребителите между 18-24 и 35-44 години.

Българските картодържатели са силно заинтересовани от възможността за извършване на плащане чрез своите мобилни телефони, показва изследването на Mastercard MasterIndex 2018.

Според него три четвърти от активните картодържатели в България биха желали да използват своя смартфон за онлайн трансакции чрез мобилни приложения и за разплащания в търговската мрежа, като просто докоснат мобилното устройство до безконтактен терминал.

Най-голям интерес към мобилните разплащания (около 80%) заявяват потребителите във възрастовите групи 18-24 и 35-44 години.

Според данните от MasterIndex 2018 потребителите в нашата страна използват мобилния си телефон главно за обаждания (96%), достъп до социални мрежи (77,1%), сърфиране в интернет (71,9%), чат (59,8%), работа и достъп до електронна поща (58,7%) и правене на снимки (66,8%).

Когато имат възможността да използват своето мобилно устройство за разплащания, 50.0% от хората биха използвали услугата при пазаруване в супермаркети, 40.7% – за  плащане на сметки, 27.3% – за покупки на дрехи и обувки.

Всеки пети потребител би използвал мобилния си телефон за плащане в ресторанти, кафенета и барове, а всеки шести – за покупка на билети и други транспортни документи.

През последната година значително се е увеличил делът на картодържателите, които биха използвали мобилния си телефон за безконтактни плащания в супермаркетите (50% през 2018 г. срещу 42% през 2017 г.).

Нарастващият тренд за предпочитане на мобилните разплащания е най-забележим сред картодържатели на възраст между 35 и 44 години, сред жителите на големите градове и притежателите на дебитни карти.

Мобилните разплащания в страната стават все по-популярни, което се дължи както на положителните нагласи на потребителите към иновативни методи на плащане, така и на удобството и безопасността на мобилните трансакции.

Всеки трети българин използва повече от 10 цифрови услуги и прекарва повече от пет часа на ден пред своето мобилно устройство, което поставя България на лидерска позиция в Европа, показват данните от международното изследване на Mastercard Mastercard’s Innovation Study, проведено през 2017 г.

70% от българите посочват телефона като предпочитана алтернатива за извършване на плащане. Също така 34% от сънародниците ни биха използвали таблетите си за извършване на плащания, а 16% биха разчитали на смарт устройства, часовници и гривни.

Основният двигател на глобалната тенденция за развитие на пазара на мобилни разплащания е разработената от Mastercard платформа за токенизация Mastercard Digital Enablement Service (MDES).

Технологията позволява на издателите на платежни карти да заменят PAN номера на картите със защитени дигитални токен символи, които са уникални само за едно мобилно устройство. Така всяка карта става уникална за един мобилен телефон и в случай на кражба няма да работи с друг. По този начин данните от картата се съхраняват безопасно, а при загуба или кражба на устройството иновативната платформа на Mastercard блокира конкретното означение за съответното устройство.

Първият мобилен NFC портфейл на българския пазар се появява през 2016 г. Той е издаден от Първа инвестиционна банка и оперира под технология на Mastercard.

Две години по-късно, благодарение на добрата безконтактна инфраструктура, развитието на пазара и технологичния напредък, българските потребители вече могат  да избират между 4 мобилни портфейла: на мобилния оператор A1, myFibank, iCard и приложението phyre – всеки от тях базиран на технология на  Mastercard.

Страната ни е сред малкото европейски пазари, на които финтех компании, оператори на мобилни мрежи, небанкови институции и други нетрадиционни участници навлизат на пазара на мобилните разплащания. По този начин хиляди потребители ежедневно използват мобилния си телефон като безконтактна карта.

Прочети още

Банки

Проучване на ЕЦБ: фирмите и домакинствата изискват повече кредити

Публикувана

на

ecb logo

Докладът от ноемрви 2018 г. сочи, че кредитните стандарти допълнително облекчават заемите за предприятията.

Вчера Европейската Централна Банка (ЕЦБ) публикува своето проучването на банковото кредитиране в еврозоната от октомври 2018 г.

То се провежда четири пъти годишно и е разработено от Евросистемата, за да се подобри разбирането за поведението на банките в кредитирането в еврозоната.

Резултатите от октомври 2018 г., се отнасят до промените, наблюдавани през третото тримесечие на 2018 г., и очакваните промени през четвъртото тримесечие на 2018 г.

Анкетата е проведена между 14 септември и 1 октомври 2018 г. с 147 банки, които са дали 100% отговори.

 

Основните изводи в проучването:

Кредитните стандарти заеми на предприятията са се улеснили допълнително в нетен размер.

Нетното облекчение на кредитните стандарти – т.е. вътрешните насоки на банките за одобрение на кредитите за предприятия е -6% през Q3, при нетен процент от -3% през предходното тримесечие. Това надхвърля очакванията, отчетени от банките в предишния кръг на проучването.

Кредитните стандарти за кредити за домакинства за закупуване на жилища също се понижили леко (с нетен процент от -2% в сравнение с -8% в предходния кръг).

Кредитните стандарти за потребителски кредити и други кредити на домакинствата остават непроменени (с нетен процент от 1%, в сравнение с -3% в предходния кръг).

При трите кредитни сегмента конкурентният натиск и по-ниското възприятие на риска са основните фактори, които са допринесли за облекчаване на кредитните стандарти.

За четвъртото тримесечие на 2018 г. банките очакват широко непроменени кредитни стандарти на заемите за предприятия и нетно облекчаване на кредитните стандарти за жилищни кредити, потребителски кредити и други кредити на домакинствата.

През Q3 на 2018 г., Общите условия на банките са се облекчили за нови заеми за предприятия и нови жилищни кредити докато, и са останали непроменени за потребителски кредити и другите кредити за домакинствата.

Маржовете за средните стойности са се свили и в трите кредитни сегмента.

Продължава да се увеличава нетното търсене във всички категории кредити за посочения период.

Нетното нарастване на търсенето на кредити за предприятията се дължи: на ниското общо ниво на лихвените проценти, на фиксираните инвестиции, на запасите и оборотния капитал, както и на сливането и придобиването.

Нетното търсене на жилищни кредити се дължи най-вече на: ниското общо ниво на лихвените проценти, благоприятните перспективи на пазара на жилища и доверието на потребителите.

Доверието на потребителите, разходите за дълготрайни стоки и ниското общо равнище на лихвените проценти продължиха да допринасят положително за нетното търсене на потребителски кредити и други кредити на домакинствата.

По отношение на програмата за изкупуване на активи на ЕЦБ, банките от еврозоната, участвали в проучването, съобщават, че тя има положително въздействие върху ликвидните им позиции и условията за пазарно финансиране през последните шест месеца, но отрицателно въздействие върху тяхната рентабилност в резултат на по-ниските нетни лихвени маржове.

Програмата продължава да допринася за нетното облекчаване на условията и има положително въздействие върху обема на кредитирането.

Въпреки че има неблагоприятно въздействие върху нетния лихвен доход на банките, отрицателният депозит на ЕЦБ се приема от тях за положително въздействие върху обема на кредитирането през последните шест месеца.

Тук можете да намерите пълният текст на Проучването за ноември 2018 г. (на английски)

Прочети още

Fintech

BNP Paribas става партньор с британската CODE Investing

Публикувана

на

Partnership

По този начин банката иска да разва своята платформа за алтернативно финансиране на МСП.

CODE Investing – една от водещите платформи за алтернативно финансиране във Великобритания, обяви в прессъобщение  на сайта си, че е влязла в дългосрочно стратегическо партньорство с BNP Paribas Asset Management (BNPP AM).

Целта му е разработването на алтернативната платформа за финансиране на малки и средни предприятия (МСП) на BNPP AM.

Чрез нея банката ще инвестира в заеми за малкия бизнес, възникнали чрез CODE Investing, които
предоставят директен достъп до кредитиране на необезпечени кредити за МСП между £ 500,000 и £5 милиона.

Понастоящем платформата функционира само в Обединеното кралство, но чрез това споразумение започва да реализира плановете си разполагане и на други пазари в континентална Европа.

BNP Paribas се присъединява към широкия спектър от институции в кредитния панел на CODE Investing, като с това иска да подчертае все по-важната роля на алтернативните финансови платформи за стимулиране на реалната икономика.

Стефан Бланхош, ръководител на отдел „Алтернативно финансиране на МСП“ в BNP Paribas Asset Management, заяви: „Като се има предвид структурната промяна в начина, по който МСП имат достъп до финансиране, ние сме много доволни, че влизаме в партньорство с CODE Investing като част от развитието на нашето алтернативно финансиране на франчайз за МСП.“

Аян Митра, главен изпълнителен директор и основател на CODE Investing заяви: „Достъпът до финансиране традиционно е дълъг и разочароващ процес за МСП. CODE има за цел да им осигури по-рационализирано, сигурно и лесно изживяване в търсенето на възможности за нарастване на капитала им. Чрез нашето съсредоточаване върху институционалните кредитори, а не към дребните, ние вярваме, че платформата на CODE ще бъде в състояние да предостави на МСП обобщена визия на наличните за тях възможности за финансиране на пазара.

За нас е удоволствие да бъдем избрани от BNPP AM като един от първите им партньори за платформата им за алтернативно финансиране на МСП. С нетърпение очакваме да допринесем за успеха й през следващите години

.

Прочети още
Реклама

Най-четени