Свържете се с нас

Банки

Немската полиция нахлу в офиси на Deutsche Bank заради Досиетата от Панама

Публикувана

на

German police

Офисите във Франкфурт са претърсвани като част от разследването за предполагаемо пране на пари.

Вчера следобед полицията нахлу в офисите на Deutsche Bank във връзка с разкритията на Досиетата от Панама и като част от разследване на предполагаемото изпиране на пари.

Полицейската акция продължава и днес за втори ден заради глемият обем материали, съобщиха от местната прокуратура.

Около 170 полицейски служители, прокурори и данъчни инспектори претърсиха шест офиса на Deutsche Bank във и около Франкфурт, съобщи прокуратурата.

Тя допълни, че инспекторите разглеждат дейността на двама служители на Deutsche Bank, които са помогнали на клиенти да създадат офшорни компании, за да перат пари.

Досиетата от Панама са набор от 11,5 милиона поверителни документи на панамската адвокатска кантора Mossack Fonseca. Те предоставят информация за повече от 214 000 офшорни фирми, включително идентичността на техните собственици и директори.

Досиетата бяха публикувани от Guardian и консорциум от международни журналисти през април 2016 г., като разкриха, как тези офшорни данъчни убежища, включително Британските Вирджински острови, са били използвани за скриване на милиарди долари.

Прокуратурата съобщи, че е заловила писмени и електронни бизнес документи.

В свое изявление Deutsche Bank заяви, че ще „сътрудничи тясно с прокурорите“, като добави, че е „нетърпелива да изясни всички съмнения“.

Банката заяви още, че вярва, че преди това е предала на властите цялата необходима информация по случая „Досиетата от Панама“.

Разкритията предизвикаха протести в няколко държави и доведоха до оставката на държавните глави, включително в Исландия и Пакистан.

Бе разкрито, че клонът на Deutsche Bank в Женева е държал сметки на две офшорни компании, принадлежащи на семейството на бившия премиер на Пакистан Наваз Шариф.

През юли Пакистанският съд за борба с корупцията осъди Шариф на 10 години затвор, а дъщеря му Мариам на 7.  През септември те бяха освободени в очакване на обжалване.

Антикорупционните групи приветстваха нахлуването във Франкфурт и казаха, че това е „гвоздей в ковчега на непрозрачния офшорен свят„, разказва Guardian.

Почти три години по-късно и правоохранителните органи все още разчитат на Досиетата от Панама за своята работа. Това показва, че разследващата журналистика е в челните редици на отварянето на вратата към блатото на морално съмнителната, а понякога и незаконна, дейност на банките„, каза Ава Лий, асистент в Global Witness.

Тя добави: „Колко още пари трябва да бъдат вкарани в данъчни убежища, преди да кажем, стига толкова?

Deutsche Bank участва в офшорния свят в продължение на десетилетия. Четиринадесет германски банки са използвали панамската правна фирма, за да създадат повече от 1200 анонимни компании.

До 2007 г. Deutsche Bank е обслужвала или управлявала повече от 400 от тях.

Няколко банки, включително шведският кредитор Nordea, вече бяха глобени от финансови регулатори за нарушаване на правилата за пране на пари в резултат на Досиетата от Панама.

Немските прокурори заявиха, че проверяват дали Deutsche Bank е помогнала на клиентите да създадат „офшорни“ компании в данъчните убежища.

Засега се твърди, че замесени са двама банкови служители на немската банка – на възраст 50 и 46 години, а други все още не са идентифицирани.

Само през 2016 г. повече от 900 клиенти са били обслужени от дъщерното дружество на Deutsche Bank, регистрирано на британските Вирджински острови, което генерира 300 млн. евро, съобщиха прокурорите.

Според тях служителите на Deutsche Bank са нарушили задълженията си, като са пренебрегнали докладването на подозрения за изпиране на пари за клиенти и офшорни компании, участващи в схеми за избягване на данъчно облагане.

Банки

Германската икономика остава стабилна според Bundesbank

Публикувана

на

Bundesbank

Банката предвижда ръст на БВП от 1,5% за тази година.

Въпреки неуспеха през третото тримесечие на 2018 г., германската икономика ще продължи стабилния си растеж за момента, според оценката на Германската централна банка.

Bundesbank публикува есенната си прогноза, в която приписва лекото понижение на икономическата продукция през предходното тримесечие главно на временните трудности в автомобилната индустрия и смята, че ще то бъде преодоляно бързо.

Централна банка предвижда ръст на БВП от 1,5% през 2018 г. и 1,6% през 2019 г. и 2020 г. и потенциално 1,5% през 2021 г.

Президентът на Bundesbank Вайдман коментира, че за разлика от прогнозата от юни 2018 г. новите прогнози показват, че немският икономически растеж е малко по-висок от потенциалния ръст на производството през следващата година.

Един от ключовите фактори, които трябва да се следят през следващите няколко години, е прогресивното застаряване на населението, което води до увеличаване на дефицита на пазара на труда и спирачка на потенциала за растеж, според г-н Вайдман.

Също така намалява търсенето на жилища и склонността на предприятията да инвестират.

За икономистите на Bundesbank частната консумация е основната причина, поради която вътрешното търсене все пак е толкова оживено.

Благоприятното икономическо положение и ограничените условия на пазара на труда водят до силен ръст на заплатите, което от своя страна стимулира частното потребление. Икономистите на Бундесбанк заявяват, че вътрешното търсене ще бъде допълнително стимулирано от амбициозната фискална политика, особено през 2019 г.

По-високите разходи са планирани преди всичко за пенсии, здравеопазване и дългосрочни грижи, както и за образование, транспортна инфраструктура, вътрешна сигурност и отбрана. Наред със силната местна дейност, износът допринася за насърчаване на перспективите за растеж.

Централната банка прогнозира още, че процентът на инфлацията, измерен чрез Хармонизирания индекс на потребителските цени (ХИПЦ), първоначално ще спадне от 1,9% през 2018 г. на 1,4% през 2019 г., преди отново да достигне 1,8% през 2020 г. и 2021 г.

Цените на енергията и хранителните продукти ще бъдат основният фактор за спада между 2018 г. и 2019 г. „Докато през 2018 г. те нарастват силно, през следващата година ще виждат ограничен растеж„, допълва Вайдман.

Според икономистите на Вайдман несигурността, свързана с макроикономическите перспективи, е намаляла като цяло в сравнение с прогнозите за юни, но въпреки това все още е повишена.

Според тях непредвидимото развитие на бъдещите международни търговски отношения или твърд Брекзит например, може да доведе до отклонения от прогнозата.

 

Пълната прогноза на Bundesbank можете да намерите тук.

Прочети още

Банки

Германското правителство е обсъждало сливането на Deutsche Bank с Commerzbank

Публикувана

на

Deutsche bank

След тази новина акциите и на двете банки скочиха нагоре.

Германският финансов министър Олаф Шолц и главният изпълнителен директор на  Deutsche Bank Кристиан Сюинг, избран през април, са се срещнали, според агенция Bloomberg, за да обсъдят възможността за сливане на Deutsche Bank с Commerzbank.

Акциите на Deutsche Bank веднага поскъпнаха с 6,2%, след тази новина, след като преди това бяха паднали с повече от 50% през тази година, след като многобройните скандали, които разтърсиха кредитора.

Тези Commerzbank също нараснага с 5,9%.

В разговорите е станало дума за промяна на съществуващите данъчни закони, за се направи потенциалното сливане по-евтино.

Една от възможностите била Deutsche Bank да стане холдингово дружество, въпреки че това би могло да създаде голяма данъчна тежест за банката, ако се наложи тя да преоценява активите си.

Да се направи германското данъчно законодателство по-малко неблагоприятно за холдингови структури е сред темите, обсъдени в разговорите на високо равнище.

Германското правителство иска да има един слят германски заемодател, в опит да предотврати излизането на чуждестранен капитал от икономиката на страната.

Deutsche Bank бе въвлечена в няколко скандала тази година.

Наскоро централата ѝ във Франкфурт бе атакувана от германската прокуратура в рамките на разследването по Досиетата от Панама за интернационално пране на пари.

Също така миналия месец банката попадна и в центъра на скандала за изпирането на 150 милиарда долара, от клона на Danske Bank в Естония.

Смята се, че именно Deutsche Bank е изпрала по-голяма част от парите за Danske Bank идващи от Русия пред Талин на международните между 2007 и 2015 г.

Прочети още

Банки

Credit Suisse изкупува обратно свои акции за около 1.33 млрд. евро

Публикувана

на

Credit Suisse HQ

Банката приключва тригодишното си преструктуриране и повишава дивидентите си.

Вчера на т. нар. Деня на инвеститора, Бордът на директорите на една от най-големите швейцарски банки одобри обратно изкупуване на обикновени акции на Credit Suisse Group AG до 1.5 млрд. швейцарски франка (1.33 млрд. евро) през 2019 г.

С това действие бордът планира да увеличи дивидента на банката с най-малко 5% от 2019 г. нататък, потвърждавайки стратегията си, след края на тригодишното преструктуриране под ръководството на изпълнителния директор Тиджане Тиам.

Действията, предприети по време на преструктурирането, означават, че банката сега е по-устойчива в условията на турбулентност на пазара„, каза Тиам в изявление преди Деня на инвеститорите.

Успоредно с това засилихме капиталовата позиция на банката, намалихме рисковете и инвестирахме в укрепването на нашите регулаторни функции и функции за спазване на изискванията.

В резултат на тези действия, които са под нашия контрол, очакваме да постигнем поне 10% възвращаемост на собствения капитал без нематериалните активи, т.нар. return on tangible equity, (ROTE) през 2019 г.“ – каза в допълнение той.

Credit Suisse обяви миналата година нови цели за доходност и намерение да разпредели поне 50% от нетния си доход за 2019 и 2020 г. на акционерите си, главно чрез обратно изкупуване на акции или специални дивиденти, заявявайки, че е постигнала силен напредък в амбициите си да се превърне във водещ мениджър в инвестиционното банкиране.

 

Пълният доклад на Credit Suisse за обратното изкупуване на акции, можете да намерите тук.

 

Прочети още

Банки

Банки и полиция в съвместна кампания срещу финансовите “мулета”

Публикувана

на

За трета поредна година АББ и българските правоохранителни органи участват в Европейска кампания, посветена на борбата срещу финансовите “мулета” /European Money Mule Action – EMMA/.

Финансово “муле” е лице, което прехвърля незаконно придобити финансови средства между различни банкови сметки, често в различни държави, като за тази дейност получава комисионна. Според статистика на Европол, в 95% от случаите “финансовите мулета” се използват за усвояване на неправомерно трансферирани финансови средства, придобити от предходна киберпрестъпна дейност. Често средствата са предназначени за финансиране на други криминални дейности и изпиране на пари.

Кампанията е организирана от Европейския център за борба с киберпрестъпленията към Европол /EC3 – EUROPOL/ и координационният орган на ЕС за съдебно сътрудничество – Евроджъст, а партньор е Европейската банкова федерация, на която и АББ е член. Оперативни дейности са проведени на територията на 29 държави (Австрия, Белгия, България, Хърватска, Чехия, Дания, Естония, Финландия, Франция, Гърция, Германия, Унгария, Ирландия, Италия, Латвия, Малта, Холандия, Полша, Португалия, Румъния, Словения, Испания, Швеция, Австралия, Молдова, Норвегия, Швейцария, Обединено Кралство и САЩ) и са с цел предотвратяване и противодействие на финансови престъпления в Интернет, осъществявани чрез финансови “мулета“.

По информация от Европол, са установени 1504 финансови “мулета”, както и 26 376 неправомерни транзакции на обща стойност около 72,4 милиона евро, идентифицирани са повече от 24 500 жертви на престъпления, предшестващи последващото нареждане на парични средства към сметки на финансови “мулета” и са предотвратени щети в размер на 36,1 милиона евро. Задържани са 168 лица, проведени са 2409 разпита и са инициирани 837 разследвания. От страна на българските правоохранителни органи, съгласно информация от ГДБОП, са идентифицирани 112 финансови “мулета” и 52 жертви на престъпната дейност.

Банковият сектор подкрепя усилията на полицията и прокуратурата, като съдейства по всякакъв начин за ограничаването на такива измамни практики.

АББ смята, че сътрудничеството между държавните органи и частния сектор на европейско ниво е от изключително значение при борбата с финансовите “мулета“, тъй като престъпниците често действат трансгранично. Ето защо, Асоциацията на банките в България си партнира успешно с правоохранителните органи, както в България, така и на европейско ниво, за провеждането на информационни кампании относно рисковете и заплахите, свързани с финансови мулета. Тези кампании целят да подпомогнат интернет потребителите да различат съмнителните и потенциално опасни обяви, с които се набират “мулетата” с обещания за лесни печалби. Едно от основните средства за превенция на този род престъпления е повишаването на информираността по въпроса.

Как да се предпазим и какво трябва да направим в случай, че получим имейл със съмнително съдържание, в което се искат детайли за нас, например, банковата ни сметка, и имаме съмнения, че някой се опитва да ни въвлече в незаконна дейност – вижте в информационните брошури и клипове по-долу, които разкриват детайли относно механизмите на действие на финансовите “мулета“.

Прочети още

Банки

Италианската Banco BPM продаде лоши кредити за 7,8 млрд. евро.

Публикувана

на

Купувачи са американският фонд Elliott International и римската Credito Fondiario.

След уведомление до пазара от 30 ноември 2018 г., вчера Съветът на директорите на третата по големина банка в Италия – Banco BPM одобри офертата, подадена от Elliott International (американски инвестиционен фонд) и Credito Fondiario (римска банка, специализирана в управлението на необслужвани кредити).

Тя е за продажбата на портфейл от лоши кредити на Banco BPM за номинална сума от 7,8 млрд. евро в контекста на секюритизационна сделка;

Banco BPM ще има правото да намали размера на портфейла на 7 млрд. евро

Продажбата ще позволи на Banco BPM да намали проблемното съотношение на кредитите си от 15.9% до 10.6%.

Окончателното приключване на сделката се очаква до края на второто тримесечие на 2019 г.,

Deutsche Bank и Banca Akrosса били финансови съветници по сделката.

 

Пълният текст на публикацията на банката за сделката, можете да намерите тук.

 

 

Прочети още

Банки

БНБ пусна в обращение златна възпоменателна монета „Св. Първомъченик Стефан“

Публикувана

на

От 10 декември 2018 г. Българската народна банка пусна в обращение златна възпоменателна монета „Св. Първомъченик Стефан“ от серията „Българска иконография“.

Цената на монетата е 890 (осемстотин и деветдесет) лева.

Монетата ще се продава в Българската народна банка – на две каси на пл. „Княз Александър I“ № 1 и на четири каси в Касов център на БНБ на ул. „Михаил Тенев“ № 10, както и в офиси и клонове на Първа инвестиционна банка АД, Райфайзенбанк (България) ЕАД и Тексим Банк АД.

В периода от 10 декември до 12 декември 2018 г. включително всеки клиент (физическо или юридическо лице) ще може да закупи от Българската народна банка до 2 броя монети, след което възпоменателната монета „Св. Първомъченик Стефан“ ще се продава без ограничения.

 

Прочети още
Реклама

Най-четени