Свържете се с нас

Fintech

Немска дигитална банка интегрира Google Pay и в услугите си за Германия

Публикувана

на

N26 digital bank card

Водещата европейска дигитална банка N26 интегрира в своите услуги Google Pay, позволявайки на Android клиентите си да плащат просто и сигурно чрез своите мобилни телефони.

N26 е немска компания, създадена през 2013 г., но стартирала първите си продукти две години по-късно.

Досега банката има над един милион клиенти и е събрала над 215 млн. долара от някои от най-големите инвеститори в света. През тази година тя се като се готви за международно разширяване във Великобритания и САЩ.

По-рано тази година N26 пусна Google Pay в Белгия, Ирландия, Словакия, Испания, Франция и Финландия, но чак сега прави това и в родната Германия.

Германските клиенти вече ще могат да плащат за стоки с няколко кликвания.

Те просто трябва да добавят своята N26 банкова карта към Google Pay. После чрез приложение на N26 или самата услуга Google Pay и после просто трябва да задържат телефона си в близост до терминали с безконтактна възможност за плащане.

За транзакции под 25 евро трябва телефонът им трябва да бъде отключен, а екранът му да бъде активиран.

Виждаме непрекъснато нарастващо търсене на решения за мобилни плащания сред нашите клиенти в Германия. Внедряването на Google Pay в Германия е насочено към това търсене„, заяви Лоренц Юнглинг, главен продуктов мениджър в N26.

N26 има над 430 служители и офиси в Берлин и Ню Йорк.

Fintech

Експерти от Софтуер Груп и Булпрос ще са лектори на първата у нас блокчейн магистратура

Публикувана

на

Лектори на първата българска блокчейн магистратура ще бъдат експерти с дългогодишен опит (при някои от тях над 15 години) във водещи технологични компании като Софтуер Груп и Булпрос Консултинг.

Сред тях са и едни от първите български специалисти в сферата на блокчейн и криптовалутите, които следят сектора още от неговото създаване – Николай Живанкин, Радой Стоянов, Александър Захариев и Ангел Парасков.

Припомняме, че новата магистърска програма не изисква предишен опит в областта на програмирането. Тя е с бизнес насоченост и ще създава специалисти в актуалната област на внедряването, консултирането, продажбата и стратегическото управление на блокчейн – една от най-значимите за развитието на света технологии, която стана разпознаваема за широката аудитория най-вече около навлизането на криптовалутите.

За незапознатите – блокчейн е отворена и напълно прозрачна технология, на която са базирани биткоин и останалите криптовалути, но нейният потенциал отива много отвъд тях. С нея могат да се управляват активи, компании и дори цели общности, а все повече институции и организации по света тестват блокчейн в своите проекти. Затова и завършването на магистърска програма в тази сфера може да предостави изключително добри възможности за реализация в бъдеще.

Прочети още

Fintech

Пощенска банка пусна банков кредитен чатбот

Публикувана

на

Пощенска банка е разработила първия банков кредитен чатбот у нас – EVA, съобщиха нейни представители за Parite.info. Софтуерният робот ще отговаря на клиенти в популярното приложение Facebook Messenger. Той ще е на линия 24/7, за да предоставя полезна и структурирана информация за различни банкови продукти като потребителски кредити, кредитни карти и програми за обединение на задълженията.

„Идеята за създаването на EVA дойде като естествено продължение на стратегията за дигитализация на Пощенска банка и стремежа ни да общуваме с клиентите си по най-удобния за тях начин. Броят на използващите платформата Facebook, непрекъснато се увеличава, като техният брой в България, по данни на www.statista.com, е повече от два милиона. Анализите ни показаха, че хората все по-често търсят неформално общуване със своята банка, независимо дали са вкъщи, в офиса, на кафе или пътуват с приятели – те искат банковият клон да е в телефоните им. Нашият отговор на тази потребност е създаването на чатбота EVA. Сега потребителите могат да получат необходимата им информация в директен разговор с него в Messenger-а, без да нарушават комфорта си. Чрез EVA даваме на потребителите уникалната възможност да изберат подходящи решения според финансовите си нужди, като общуват с банката лесно – така, както комуникират със своите познати. Идеята ни е чатботът постоянно да се развива и услугите, които ще се предоставят чрез него, да стават все повече“ – коментираха от Пощенска банка.

Чатботът представлява софтуерно решение, което позволява да се отговаря автоматично на най-често задаваните въпроси чрез текст, снимки, линкове и други елементи. Той е електронен виртуален асистент, който консултира потребителите дистанционно по-бързо и чрез предпочитаните от тях устройствата. Чатботът е модерен и все по-предпочитан начин за комуникация, защото подобрява процеса на обслужване, предлага на потребителите персонализирани услуги и подобрява изживяването им в контакта с компанията. Големият му позитив е, че е на линия 24 часа и е леснодостъпен – само с влизане в Messenger.

EVA, чатботът на Пощенска банка, има собствена Facebook страница –www.facebook.com/evapostbank. Потребителите могат да пишат на EVA и през официалната фейсбук страницата на Пощенска банка – www.facebook.com/PostbankBG.

Прочети още

Fintech

По-леки мерки за прането на пари за финтех фирми

Публикувана

на

FINMA

Това предлага швейцарския финансов регулатор FINMA след решение на парламента.

В средата на юни 2018 г. швейцарският парламент стартира нова лицензионна категория, известна като FinTech лиценз, с цел насърчаване на иновациите на финансовите пазари.

Тази нова категория за лицензиране по Закона за банките (BA) ще се прилага за институции, които приемат публични депозити в размер до 100 млн. швейцарски франка, но не инвестират или плащат лихва върху тях.

Тези институции ще получат облекчения по Закона за борба с изпирането на пари (AMLA) и изискванията за надлежна проверка.

Тъй като повечето кандидати за FinTech лиценз вероятно ще бъдат по-малки институции, швейцарският финансов регулатор FINMA предлага да се въведат някои организационни облекчения за тях. Те ще бъдат определени в Наредбата за банките.

За целите на проектонаредбата „малки“ институции са тези с брутни приходи по-малко от 1,5 млн. швейцарски франка.

Основното облекчение, което FINMA предвижда за тях е да им позволи за разлика от банките, да бъдат освободени от изискването да създават независим отдел за борба с изпирането на пари с мониторинг.

За целта FINMA откри консултация по темата.

Тя ще продължи до 26 октомври 2018 г., като после Федералният съвет ще съгласува прилагането на частично преработения Закон за банките от 1 януари 2019 г.

Ако е възможно, измененията на наредбата срещу изпирането на пари (AMLO-FINMA), ще влязат в сила едновременно.

Прочети още

Fintech

В България стартира една от първите три магистратури по блокчейн в целия Европейски съюз

Публикувана

на

В България стартира една от първите три магистърски програми по блокчейн в Европейския съюз. Тя се нарича „Бизнес и дигитална трансформация – блокчейн иновации“ и е създадена от водещи технологични консултанти и експерти в партньорство с Висше училище по застраховане и финанси (ВУЗФ). Подходяща е за всеки, който има желание да придобие дълбоки методологични и технологични познания за блокчейн и да стане конкурентен специалист в тази перспективна област.

Новата магистърска програма не изисква предишен опит в областта на програмирането. Тя е с бизнес насоченост и ще създава специалисти в актуалната област на внедряването, консултирането, продажбата и стратегическото управление на блокчейн – една от най-значимите за развитието на света технологии, която стана разпознаваема за широката аудитория най-вече около навлизането на криптовалутите. За незапознатите – блокчейн е отворена и напълно прозрачна технология, на която са базирани биткоин и останалите криптовалути, но нейният потенциал отива много отвъд тях. С нея могат да се управляват активи, компании и дори цели общности, а все повече институции и организации по света тестват блокчейн в своите проекти. Затова и завършването на магистърска програма в тази сфера може да предостави изключително добри възможности за реализация в бъдеще.

Сред лекторите в програмата са специалисти с дългогодишен опит в сферата на технологиите, финансите и бизнеса като Николай Живанкин, Радой Стоянов, Александър Захариев и Ангел Парасков. Повече информация за лекторите е достъпна на адрес: http://bdt.vuzf.bg/%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8/.

По време на обучението си студентите ще изучават основите на блокчейн технологията, крипто-портфейлите, криптовалутите, крипто-борсите, умните договори (Smart Contracts) и иновациите в контекста на блокчейн технологията. Освен специализираните предмети, свързани с блокчейн технологиите, те ще придобият знания, свързани с традиционните икономически и бизнес специалности, което ще ги превърне в завършени професионални кадри за технологичните и финансови компании, както и ще ги улесни при стартирането на собствен бизнес в тази област.

Магистратурата във ВУЗФ представлява най-изгодната възможност, в целия западен свят, за придобиване на европейска магистърска степен по блокчейн. Освен това, oрганизаторите ще предложат стипендии и възможности за разсрочено плащане за участниците в нея.

Крайният срок за кандидатстване в магистърската програма „Бизнес и дигитална трансформация – блокчейн иновации“ е 1 октомври.

Прочети още

Fintech

Германска финтех брокерска платформа дава бързи кредити до 750 000 евро

Публикувана

на

Compeon, германска платформа за кредитно посредничество за малки и средни предприятия (МСП), представи нов продукт под името Digitaler Mittelstandskredit (DMK) – „дигитални кредити за МСП“.

Той представлява цифров корпоративен заем до 750 000 евро, който отнема максимум 48 часа за одобрение.

Кредити в размер  до 100 000 евро могат да бъдат договорени само за 24 часа. Тази скорост е възможна благодарение на данните, извлечени от регистъра на компанията, кредитните агенции и електронния баланс, който се подава във всяка оферта.

Compeon твърдят, че DMK предлага най-бързото изплащане на кредити на пазара.

Кредитите идват от SolarisBank, като Compeon действа като техен изключителен търговски представител.

SolarisBank е една от първите финтех компании с пълен банков лиценз в Германия, основана през март 2016 г. Тя е бизнес тип „банкирането като платформа“. Продуктовото ѝ портфолио включва три продуктови линии: цифрово банкиране и карти; финансови и кредитни услуги; услуги за плащане и доверителни услуги

Compeon и SolarisBank са подготвили дълбока интеграция, от проверката на клиентите до изплащането на заема.

С приемането на този нов продукт в сътрудничество с SolarisBank, ние можем да предложим на нашите клиенти заем, който да бъде адаптиран към финансовите нужди на дружеството изключително бързо, удобно и гъвкаво. Финансирането за  срок от 6 до 60 месеца е възможно за заеми от 10 000 евро и нагоре. Номиналният лихвен процент по заемите започва от 2,7%, без да е необходимо обезпечение„, заяви Нико Петерс, управляващ директор на Compeon.

Compeon е финтех брокерска платформа, която работи с повече от 220 банки и алтернативни финансови фирми, за да улесни редица финансови услуги за бизнес кредитополучатели, включително заеми и лизинг, факторинг, мецанин капитал, финансиране и финансиране на проекти.

Компанията събра 12 млн. евро в серия Б, в която са участваха фондовете за набиране на средства през октомври миналата година.

Прочети още

Fintech

ЕИБ проведе 48-часово блокчейн състезание в централата си (видео)

Публикувана

на

Участниците в блокчейн предизикателството в централата на ЕИБ. Снимка: ЕИБ.

Там 56 програмисти в 12 отбора трябваше са използват иновативната технология за редизайн на обработката на транзакции.

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) – финансиращата институция на Европейския съюз, заедно с Telindus (доставчик на ИКТ, финтех и телекомуникационни решения и услуги) проведоха двудневно блокчейн предизвикателство, събирайки 56 програмисти (12 отбора) от 15 държави в централата на банката в Люксембург между 9 и 10 август.

Събитието се проведе едновременно с ежегодния форум, които ЕЦБ организира за 25-те основни европейски контрагенти в банковия сектор.

На откриването на ЕИБ блокчейн предизвикателството, Пиер Граменя, министър на финансите на Люксембург заяви: „Перфектната проследяемост, която е в основата на блокчейн технологията, има много потенциални употреби за финансите, които надхвърлят криптовалутите. В това отношение приветствам факта, че ЕИБ стартира първото блокчейн предизвикателство тук в Люксембург, един от водещите европейски финтех центрове, за да разработим нови интелигентни решения, които ще бъдат от полза за финансовите институции и ще спомогнат за навлизането на финтех иновациите в ЕС“.

От своя страна заместник-председателят на ЕИБ, Александър Щуб заяви: „Ще има значителни ползи от използването на нови технологии като блокчейн, създадени от опростяването и рационализирането на съществуващите финансови процеси. Новите перспективи, открити от цифровизацията и технологиите на Distributed Ledger, трябва да бъдат оценени и всички трябва да сме готови да ги използваме. Като финансова институция на ЕС решихме да бъдем активни, да се учим от опита и да караме нещата да се случват, да бъдем фасилитатор и да се присъединим към нашите банкови партньори, за да проправим пътя за бъдещата финансова индустрия„.

48-часовото предизвикателството за програмистите бе да използват блокчейн технологията за подобряване на транзакционния процес на търговски документ – краткосрочен финансов инструмент (дългови ценни книжа, емитирани на паричния пазар).

Те се използват в световен мащаб в операции със съкровищни бонове и все още разчитат на „архаичен“ и сложен процес.

За ЕИБ предизвикателството беше да се проучи потенциалът на блокчейн за такъв инструмент и на участниците в семинарите на годишния финансов форум да се покажат потенциалните ползи от блокчейн за тяхната собствена дейност.

Банкерите, касиерите и адвокатите участваха в редовни обмени с програмистите, като предоставиха експертна информация за финансовите процеси.

Тъй като предизвикателството се случваше в централата на ЕИБ, Telindus предостави на програмистите сигурна свързаност, отделена от мрежата на ЕИБ.

Състезанието бе спечелено от екипа на Ernst & Young (EY) с иновативно решение за подобряване на транзакциите, като използва комбинация от блокчейн инструменти, роботика и изкуствен бизнес интелект, за да оптимизира процеса на издаване и да намали броя на трансакциите между ЕИБ и нейните контрагенти, докато всеки от тях запази ролята си в екосистемата.

Наградата им бе 5000 евро и договор с ЕИБ, за да доразвиване на т. нар. proof of concept, работеща концепция на решението.

Прочети още
Реклама

Най-четени