Свържете се с нас

Финанси

НКА разследва британска компания свързана с Danske Bank

Публикувана

на

NCA

Според криминалната агенция Великобритания е част от маршрута за пране на пари.

Националната криминална агенция (НКА) (National Crime Agency) на Обединеното кралство (НКК) започна разследване срещу британско дружество, свързано с естонския клон на Danske Bank, който е разследван за пране на пари в размер на 200 млрд. евро., разказва Financial times.

Разследването е първото на властите във Великобритания и е съсредоточено върху събитията свързани с най-големия кредитор на Дания, Danske Bank, чийто главен изпълнителен директор Томас Борген, който подаде осатавка на 19 септември, заради скандала.

Проблемът идва от това, че от уличените около 15 000 сметки, по които са били придвижени около 200 млрд. евро между 2007 г. и 2015 г. през естонския клон Danske Bank след руските, най-много са тези на корпоративни юридически лица от Обединеното кралство.

В свое вътрешно разследване Danske Bank обяви, че голяма част от тях са подозрителни, с което скандалът за пране на пари придоби най-големият мащаб за подобно престъпление досега.

Разследването на НКА на свързани със случая британски компании, идва след като същата агенция, наричана още Британското ФБР, засили борбата си срещу руски активи след атаката с нервопаралитичен газ срещу бивш руски шпионин на британска земя, което разтърси отношенията между двете страни до най-ниските нива от Студената война насам.

Национална криминална агенция заяви: „НКА е наясно с използването на регистрирани в Обединеното кралство дружества в този случай и има текуща оперативна дейност. Заплахата, която представлява използването на британски структури на фирми като маршрут за изпиране на пари, е широко признато и НКА работи с партньори от цялото правителство, за да ограничи способността на престъпниците да ги използват по този начин„.

НКА, която е водеща агенция за борба с организираната престъпност и мръсните пари в Обединеното кралство, отказа да коментира по-нататък. Danske Bank засега също отказва коментар.

Сагата Danske и ролята на анонимните компании в Обединеното кралство повдигнаха нови въпроси дали правителството на Великобритания прави достатъчно, за да се противопостави на репутацията на Лондон като пералня за пари на света.

Според на официални оценки градът изпира стотици милиарди лири мръсни пари всяка година.

Крипто

Bitcoin Cash се раздели на два блокчейна

Публикувана

на

Криптовалутата Bitcoin Cash се раздели на два блокчейна, съобщава Coindesk. Това е процес, който се очаква от известно време и най-накрая се случи след като двете спорещи страни не намериха решение на различията си.

Причина за разделението е, че трябваше да се избере един от два конкуриращи се протокола за ъпдейт на Bitcoin Cash. Тъй като поддръжниците не са склонни на компромиси, в крайна сметка вече са активирани и двата протокола.

Първият е дело на Bitcoin ABC и въвежда промени и ъпгрейди в мрежата като промяна на реда на транзакциите, за да се увеличи „вместимостта“ на блока, както и съвместимост с други криптовалути.

Вторият ъпдейт е Bitcon SV, който категорично отхвърля промените и иска завръщането на стария код от оригиналния Bitcoin протокол на Сатоши Накамото. Основната промяна тук е рязкото увеличение на размера на блока от 32МВ на 128МВ.

За сега не е ясно коя от двете вериги ще придобие по-голяма популярност нито дали и двете ще продължат да съществуват.

Bitcoin Cash се създаде именно от разделение от основния Bitcoin след подобен спор за нови промени в него.

Прочети още

Банки

Бивш търговец на банка UBS във Великобритания бе депортиран

Публикувана

на

Kweku Adoboli
Квеку Адоболи по време на делото срещу него. Снимка: wikipedia.

Той е излежал присъдата си за фиктивни сделки с цел прикриване за загуби по време на финансовата криза.

Квеку Адоболи, бивш търговец на швейцарската UBS, осъден за измама, е бил депортиран в Гана, въпреки продължителната кампания за неговото оставане във Великобритания, разказва BBC.

Адвокатът му потвърди, че е излетял от летище Хийтроу вчера вечерта, след като е бил задържан в Шотландия в понеделник.

Адоболи, на 38 години, живее в Обединеното кралство от 26 години.

Местният депутат на Адоболи, Хана Бардел, която проведе кампания за спиране на депортацията му, е говорила с него по телефона преди заминаването му и заяви пред BBC, че „той се бори, да не се разпадне„.

Това е пародия на справедливостта. Квеку е тук от 12-годишна възраст и щеше да има право на британско гражданство. Никой не казва, че той не е извършил престъпление, но е бил рехабилитиран и сега е наказан два пъти“ – заяви още тя.

Ник Хоупуел-Смит, един от адвокатите на Адоболи, от своя страна заяви: „Дълбоко сме разочаровани от начина, по който той бе изхвърлен, защото дори нямаше възможност да се каже сбогом.

Неговите приятели и всичките му привърженици ще продължат кампанията, за да го доведат вкъщи, защото това е неговият дом.

Той подкрепя Лийдс Юнайтед. Той е йоркширец, а сега е изпратен на място, където не е живял, откакто е бил на четири“.

Роден в Гана, Квеку я напуска на четиригодишна възраст и живее в Обединеното кралство от 12-годишна възраст. Той оставя партньорката си Алис, с която живее в Ливингстън, Уест Лотиан.

Адоболи е признат за виновен в регистрирането на фиктивни сделки, за да покрие големи загуби по време на финансовата криза между 2008 г. и 2011 г.

По време на делото срещу него той пледира, че е невинен и заяви, че висшите му мениджъри са знаели какво прави и го насърчили да поема рискове.

Въпреки това е осъден и изтърпява четири години от седемгодишна присъда за измама за 1,4 млрд. паунда. Освободен е през 2015 г.

Министърът по имиграцията Каролин Ноукс заяви, че всички чужденци, осъдени на повече от четири години лишаване от свобода, са обект на автоматично депортиране, освен ако няма убедителни причини те да останат.

Очакваше се Адоболи да бъде качен на чартърен полет още през септември, но заради обжалване, съдия уважи отсрочването на присъдата му в последната минута.

Оттогава повече от 74 000 души се подписаха в петиция срещу депортацията му.

Повече от 130 членове на парламентите на Обединеното кралство и Шотландия подписаха и писмо, в което поискаха от министъра на вътрешните работи Саджид Джавид да се намеси.

Парламентаристката Хана Бардел заяви, че екипът на Адоболи ще проучи по-нататъшните правни средства за гарантиране на завръщането му, но каза, че това може да се окаже трудно заради разстоянието.

 

Прочети още

Банки

ЕЦБ публикува консолидираните банкови данни до края на юни 2018 г.

Публикувана

на

ecb logo

Степента на необслужваните кредити е спаднала с 1.1 % и на годишна база и с 0.1% в сравнение с данните от март.

Вчера Европейската централна банка (ЕЦБ) публикува Консолидираните банкови данни (КБР) до края на юни 2018 г. Те представляват набор от данни от банковата система на Европейския съюз (ЕС), изготвен на групова консолидирана основа. Тримесечното КБД обхваща съответната информация, необходима за анализа на банковия сектор на ЕС.

Данните за края на юни 2018 г. са от 381 банкови групи и 2824 самостоятелни кредитни институции, които извършват дейност в ЕС (включително чуждестранни дъщерни дружества и клонове), като по този начин те обхващат почти 100% от баланса на банковия сектор в ЕС.

Наборът от данните включва широк спектър от показатели за рентабилността и ефективността, балансите, ликвидността и финансирането, качеството на активите, тежестта на активите, капиталовата адекватност и платежоспособността.

Агрегати и индикатори се публикуват за цялата извадка от банковия сектор.

Големите докладчици са приложили Международните стандарти за финансово отчитане (IFRS) и Техническите стандарти за прилагане (ИТС) на Европейския банков орган (ЕБО) относно надзорното отчитане, докато някои по-малки докладчици могат да прилагат националните счетоводни стандарти.

Съответно агрегираните показатели и показателите обхващат и данни, базирани на национални счетоводни стандарти, в зависимост от наличието на базовите елементи.

Заедно с данните от края на юни 2018 г. се оповестяват няколко ревизии на предишни данни.

Няколко на предишни данни се оповестяват заедно с данните от края на юни 2018 г.

Най-важните изводи от публикуваните данни са:

  • Общият размер на активите на кредитните институции със седалище в ЕС остава стабилен на годишна база и възлиза на 33,2 трилиона евро.
  • Обемът на необслужваните кредити е спаднала с 1.1 процентни пункта до 3.63% на годишна база. През март тази година той е бил 3,90%.

 

Пълна информация за 381-те банкови групи, за които има публикувани данни, можете да намерите тук.

Пълна информация за 2824-те самостоятелни кредитни институции предмет на Консолидираните банкови данни в края юни 2018 г. можете да намерите тук.

Пълната информация за Консолидираните банкови данни до края на юни 2018 г. можете да намерите тук.

Прочети още

Крипто

Bitcoin падна до най-ниските си нива за годината

Публикувана

на

Cryptocurrency, bitcoin

Криптовалутата Bitcoin отново не успява да отговори на оптимизма на инвеститори и анализатори. Малко след като се появиха повече по-положителни прогнози и очаквания, цената на виртуалната валута се срина до най-ниските си нива през тази година.

Bitcoin се срина до $5280, преди да върне част от загубите си и да се задържи около на нива около $5640. С това криптовалутата наруши и стабилното си представяне без резки промени в цената си, което продължи около месец и половина.

Именно затова повечето инвеститори и анализатори смятаха, че това ще е най-ниската точка и пазарът ще започне да се възстановява. Bitcoin обаче отново изненада, като това е най-ниското ниво не само през тази година, но и от октомври 2017 г. насам.

Сегашната ситуация е сложна и трудно предвидима. Тя може да уплаши инвеститорите допълнително и да ги накара да продават още. Други ще се мотивират да купуват на по-ниските цени. Броят на ентусиастите обаче може да не е достатъчно голям, за да покрие загубите и цената на Bitcoin може да се задържи ниска още известно време.

Криптовалутата се нуждае от поредица от положителни новини, които да върнат увереността на инвеститорите. Засега обаче подобни новини липсват.

Прочети още

Fintech

Основният бизнес Alipay скоро ще бъдат технологичните услуги, а не плащанията

Публикувана

на

Ant Financial

Финтех компанията на Alibaba ще развива финансови технологии.

Ant Financial – финтех филиала на Alibaba, вижда своето бъдеще в технологични услуги, а не само в плащанията, заяви главният ѝ изпълнителен директор Ерик Джинг в ексклузивно интервю за CNBC.

Ant Financial управлява една от най-големите платформи за мобилни плащания в Китай, Alipay, която има повече от 700 милиона активни потребители. Това е и основната дейност на компанията в момента.

Наскоро обаче обяви нов бранд, под който ще продава технологични услуги на финансови институции като банките.

Ant Financial вече е инвестирала в редица технологии като блокчейн.

Ерик Джинг, заяви, че те се приемат като финтех компания и че Alipay е начална инициатива, чиято цел е да покаже, какво може да се направи с технологиите.

Ant Financial, още от първия ден, се позиционира като технологична компания. Преди това просто искахме да сме сигурни, че наистина използваме технологиите, за да сме иновативни, за да създадем примери, за да предефинираме финансовите услуги по начин, които хората да могат да почувстват, да пипнат“ – разказва той в интервюто, излъчено днес.

Засега 50% от приходите на Ant Financial идват от плащанията през Alipay.

Запитан дали технологичните услуги, ще бъдат основният бизнес в бъдеще, Ерик Джинг заяви: „В дългосрочен план, да, но Alipay ще бъде водещият потребителски продукт“.

Понеже последните години финтех фирмите в Китай изобщо бяха проверявани от регулаторите, сега те затягат правилата за тях.

Например, Китайската народна банка, този месец предложи правила, които ще наложат по-стриктни изисквания за капиталови резерви за Ant Financial и другите играчи.

Очаква се те да влязат в сила през първата половина на 2019 г.

Ерик Джинг обяви, че пренасочването на фокуса на компанията към технологичните услуги, не е свързан с повишените изисквания на Пекин. Той добави, че регулаторите са изиграли „поддържаща роля“, както за Ant Financial, така и за целия финтех бранш в Китай.

Друга тема засегната в интервюто бе за евентуалното първоначално публично предлагане (IPO) на Ant Financial, която е една от най-ценните частни финтех компании в света с оценка от 150 милиарда долара.

Неотдавна Financial Times цитира банкери в свой доклад, че листването на Ant Financial отново е на дневен ред.

Според Ерик Джинг обаче, компанията никога не си е определяла график за IPO.

Никога не сме имали програма за това. Ако бъда откровен, повече се интересуваме от това, върху което трябва да се фокусираме. Номер едно – да разработваме технологии. Номер две – как реално да използваме технологията, за да даваме стойност на повече хора по целия свят, да направят финансово включване„.

Виждаме огромна възможност пред нас … ето защо IPO е само един вид етап на развитие, нещо естествено, но не сме си го поставили като крайна цел. Нашата цел е на колко потребители можем да служим“ – заяви в заключение Ерик Джинг.

Прочети още

Финанси

БВП е нараснало в ЕС и Еврозоната през Q3 на 2018 г.

Публикувана

на

statistics

Увеличението е 0.2% за Еврозоната и 0.3% за ЕС28.

Сезонно изравнения БВП е нараснал с 0,2% в еврозоната (EA19) и с 0.3% в EU28 през третото тримесечие на 2018 в сравнение с предходното тримесечие, според бързата оценка, публикувана от Евростат днес.

През второто тримесечие на 2018 г. нарастването на БВП е било 0.4% в еврозоната и 0.5% в ЕС.

При сравнение със същото тримесечие на 2017 г., сезонно изравнения БВП е нараснал с 1,7% в еврозоната и с 1,9% в ЕС28 през третото тримесечие на 2018 г.

През третото тримесечие на 2018 г. БВП в САЩ се е увеличил с 0,9% спрямо предходното тримесечие.

В сравнение със същото тримесечие на предишната година, БВП там е нараснал с 3.0%.

За България нарастването на БВП през Q3 в сравнение с Q2 на 2018 г. е 0.5%, а в сравнение със същото тримесечие на 2017 г. увеличението е 3.0%.

Прочети още
Реклама

Най-четени