Свържете се с нас

Рискови инвестиции

Германия – облекчаването на гръцкия дълг ще струва 34 млрд. евро

Публикувана

на

Greek Flag Santorini

Това е изчислило местното финансово министерство.

Германското правителство изчисли за първи път, че мерките за облекчаване на дълга на Гърция, договорени от министрите на финансите на ЕС миналия месец, ще струват около 34 милиарда евро през следващото десетилетие, съобщи немския вестник Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) в сряда.

FAZ цитира документ на финансовото министерство, според който цитираната цифра зависи от условията по лихвените проценти.

Обемът на допълнителните лихвени отсрочки в продължение на 10 години зависи от действителните лихвени условия и понастоящем се оценява от федералното министерство на финансите на около 34 милиарда евро„, заяви немското министерство в писмен отговор на парламентарен въпрос.

То добави, че всички авансови плащания на лихвите ще бъдат възстановени от правителството на Атина след 2033 г.

Според вестника, това отсрочване на лихвите би довело до намаляване с до 230 млн. евро годишно на приходите от Европейския механизъм за финансово стабилизиране (ЕМФС) – (European Financial Stability Facility – EFSF) – фонд, създаден за справяне с дълговата кризата на еврото.

Освобождаването от печалби от облигации, държани от други централни банки, ще струва 417 милиона евро само в бюджета на Германия за 2018 г.

През юни министрите на финансите на Еврозоната и Международния валутен фонд (МВФ) удължиха падежите и отсрочените лихвени плащания на гръцкия дълг в размер на 96 млрд. евро, което представлява около една трета от общата структура на дълга на страната.

Сделката включваше и по-нататъшно удължаване на срока на кредита, като средният му срок бе 42,5 години, като същевременно позволи отсрочването на лихвите и изплащането им с 15 години.

Гърция има най-високо съотношение на държавен дълг спрямо БВП в еврозоната от 180%.

Споразумението от миналия месец бе отхвърлено от бизнес партията на Германия „Свободни демократи“ (FDP) и от крайнодясната “Алтернатива за Германия” (AfD).

FAZ цитира уважавания икономист Фридрих Хайнман от Центъра за европейски икономически изследвания, който подкрепи критиките им.

Хайнеман заяви, че непрекъснатото удължаване на падежите и отсрочените лихвени проценти в крайна сметка е „забавяне на фалита„, добавяйки, че повечето от заемите ще трябва да бъдат отписани.

Идеята, че последната сделка за спасяване няма да струва на Германия или на останалите заемодателите и гаранти пари, е икономически абсурдна. Номиналната стойност на вземанията от Гърция е чисто обещание на хартия и те по никакъв начин не могат да бъдат възстановени„, заяви в заключение Хайнеман.

 

Дялово финансиране

Пенсионният фонд на HSBC UK инвестира 250 млн. паунда във възобновяема енергия

Публикувана

на

solar panels

Те ще бъдат за изграждането на фотоволтаични и ветрогенераторни  паркове.

Един от най-големите инвеститори на Обединеното кралство във възобновяеми енергийни източници с над 2 милиарда лири под управление, Greencoat Capital спечели мандат от пенсионния фонд на HSBC в Обединеното кралство, съобщава realassets.ipe.com.

Greencoat Capital ще управлява 250 млн. паунда (284,7 млн. евро) от инфраструктурните активи на фонда.

Те ще бъдат инвестирани в големи соларни и по-малки вятърни активи на сушата.

Ричард Нурсе, управляващият съдружник в Greencoat Capital, заяви: „Радваме се да си партнираме с един от най-големите пенсионни фондове в страната и да подпомогнем финансирането на изпълнението на целите на Обединеното кралство в областта на климата. Пенсионната схема на HSBC Великобритания е в челните редици на отговорните инвестиции“.

Чрез своите различни фондове Greencoat се съгласил да придобие, притежава и експлоатира за дългосрочни клиенти повече от 40 ветрогенераторни парка и 70 соларни ферми.

Марк Томпсън, главен изпълнителен директор на HSBC Bank Pension Trust Великобритания, заяви: „Разглеждаме нови екологични възможности, защото те имат ясен финансов смисъл. Схеми като нашата искат постоянни потоци от приходи, коригирани спрямо инфлацията.

Възобновяемите инфраструктурни активи осигуряват този профил на възвръщаемост и до голяма степен не са свързани с традиционните капиталови пазари. Greencoat Capital са опитни мениджъри в този сектор и очакваме да изградим дългосрочни отношения„.

Пенсионният фонд на HSBC Великобритания управлява активи от името на 190 000 души.

Прочети още

Рискови инвестиции

SEC е изпратила призовка на Tesla след туита на Елън Мъск

Публикувана

на

Elon Musk

Тя ще бъде една от първите стъпки в официално разследване.

Американската Комисия по ценни книжа и фондови борси (U.S. Securities and Exchange Commission – SEC) e връчилa призовка на компанията Tesla, след като изпълнителният ѝ директор Елън Мъск пусна туит, че възнамерява да я направи частното дружество и че разполага с необходимото финансиране, според репортаж на New York Times, публикуван в сряда, съобщава CNBC.

По-ранни репортажи вече съобщиха, че комисията веднага е насочила вниманието си към автомобилния производител след спорния туит. Призовката ще бъде една от първите стъпки в официално разследване срещу него.

След тази новина, акциите на Tesla се понижиха с 3% в следобедната търговия.

Миналата седмица Мъск публично пусна слуха, че има възможност да направи компанията частна в туит, който разколеба акциите ѝ и обърка ръководството.

Твърдението му, че има „обезпечено финансиране“, попада под особен контрол, тъй като с него, той може да е нарушил регулация на SEC, която казва, че всяко публично изявление на ръководител на компания трябва да бъде истина.

Мъск обясни по-рано тази седмица, че Фондът за държавни инвестиции на Саудитска Арабия е изразил интерес да направи Tesla частна. Засега фондът отказва коментар.

Чарлз Гаспарино от Fox Business Network съобщи за призовката в сряда, няколко часа преди доклада на New York Times, като по този начин допринесе още за загубите на Tesla за деня.

 

 

Прочети още

Крипто

Огромен ръст на инвестициите в блокчейн проекти в САЩ тази година

Публикувана

на

money

Броят им надвиши тези за цялата минала година.

Инвестициите в блокчейн проекти в САЩ отбелязват стабилен ръст през тази година. Те вече са надвишили инвестициите в блокчейн за цялата минала година, показва доклад на KPMG, цитиран от CCN.

Има голям ръст на инвестициите в блокчейн, но инвеститорите са насочени предимно към вече действащи компании и консорциуми. Интересът към стартъпи е по-малък поне в този сектор.

KPMG отчита ръст на интереса и инвестициите в блокчейн и в други региони и държави. САЩ обаче засега запазват лидерска позиция. Финансирането на финтех проекти също вече е надвишило инвестициите за миналата година.

KPMG прогнозира, че инвестициите във финтех имат шанс да надскочат и пика от 2015 г. Само за първата половина на годината те са 57,9 млрд. долара. Това ще се отрази благоприятно и на блокчейн проектите, както и на останалите инициативи. Това е и ясен признак, че инвеститорите отново виждат голям потенциал за развитие във финтех индустрията.

Прочети още

Крипто

Само 44% от компаниите оцеляват след ICO процедура

Публикувана

на

coins

ICO (Initial Coin Offering) процедурите придобиват популярност сред стартиращите компании като по-лесно средство за набиране на финансиране и привидно по-малко отговорности. Въпреки това, реалността е по-сурова и за повечето подобни компании се оказва доста трудно да оцелеят дори сред успешно ICO, показва проучване на College Carroll School of Management.

Проучването е разгледало над 4000 ICO процедури през периода януари 2017 г. – март 2018 г., като тези процедури общо са генерирали $12 млрд. капитал. Данните показват, че ICO пазарът още е много незрял и заради това често цените са доста по-ниски от очакваното.

Една успешна ICO процедура средно генерира около $11.5 млн., но това е заедно с шепата „мега ICO“ процедури, които генерираха по няколкостотин милиона. Когато те се махнат от статистиката, тогава средната сума пада на $3.8 млн.

Освен това само 48% от ICO процедурите в проучването реално са постигнали целите си или са казали колко пари са събрали. Другите 52% или не са казали колко пари са получили и са продължили работа, или не са успели да достигнат минималните си цели и са върнали парите. В по-големият процент влизат и измамите.

Проучването е изчислило, че само 44.2% от компаниите с успешна ICO оцеляват след 120 дни. Компаниите, които искат ICO, средно са на около 9.4 месеца.

Прочети още

Рискови инвестиции

JPMorgan Chase инвестира в компания за изкуствен интелект

Публикувана

на

Volley

Финансирането е за ускоряване на старта на платформа за синтезиране на знания за компаниите.

JPMorgan Chase & Co е направила стратегическа инвестиция в Volley, компания за изкуствен интелект, която е разработила виртуална машина за знание, която генерира, синтезира и препоръчва персонализирано съдържание за обучение на приложения за мениджмънт, съобщава venturebeat.com.

Служителите днес са изправени пред“ безпрецедентна мащабна „експлозия на знанието“, обяснява основателя на Volley и главен технически директор Карсън Кан. „Мисията на Volley чрез компютър да синтезира световните знания, представлява огромен скок към помагането на света да се научи по-бързо и по-евтино чрез изкуствен интелект„.

Иновативната технология на Volley за автоматично поглъщане, интегриране и насочване на микро-учебно съдържание може съществено да промени начина, по който фирмите като нас използват обучението и  управлението на знания„, заяви Джоузеф Инвозино, ръководител на платформите за обучение в JPMorgan Chase.

Ще използваме финансирането на JPMorgan, за да разширим уникалния си опит в областта на изкуствения интелект, да ускорим техническите си възможности и да продължим да разширяваме достъпа на комерсиалната платформа на Volley и за различни други водещи банки и фирми от Fortune 500„, каза основателя и главен изпълнителен директор на Volley Зейд Раман.

Volley се справя и решава един от най-трудните и важни проблеми при машинното обучение: извличането на знания от неструктурирана информация.

Чрез извличането на „латентната педагогика „от нашите информационни бази за автоматично генериране на учебни ресурси, ние създаваме по-информирана и гъвкава работна сила в днешното информационно предприятие“ – заяви д-р Пол Уолкър, главен консултант на Volley и бивш замесник ръководител на отдела за технологии на Goldman Sachs.

Освен JPMorgan, досега инвеститори във Volley са компании като Zuckerberg Ventures, TAL и различни високопоставени настоящи и бивши ръководители на Goldman Sachs, Apple, Facebook, Udemy и Dropbox.

Прочети още

Инвестиции

ЕИБ публикува доклад за трудностите при финансирането на суперкомпютри за нуждите на ЕС

Публикувана

на

Titan supercomputer
Американският суперкомпютър "Титан" в Националната лаборатория Oak Ridge в Тенеси. Снимка: www.olcf.ornl.gov

Капацитетът и инвестициите на ЕС в тази сфера изостават от конкурентите в световен мащаб.

Нов доклад, изготвен от Съвместната консултативна комисия InnovFin на Европейската комисия и Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), показа, че използването на суперкомпютри за промишлени и търговски приложения в Европа нараства бързо през последните години.

Търсенето на възможности за суперкомпютри от страна на европейските индустрии, по-малките компании и изследователите обаче далеч надхвърля европейското предлагане на такива ресурси.

В резултат на това европейските новатори използват суперкомпютри извън ЕС, което представлява риск от гледна точка на достъпа, защитата на данните, киберсигурността и неприкосновеността на личните данни.

За да успее Европа да развие следващото поколение суперкомпютри и да остане конкурентоспособна, в доклада се препоръчва:

  • засилване на европейската обществена подкрепа и финансиране по координиран начин в континентален мащаб, както и разработване на финансови инструменти, които да позволят повече частни инвестиции в този сектор.

Освен това, новите бизнес модели трябва да осигурят по-добър достъп на по-малки иновационни компании до суперкомпютърни решения.

Други държави вече инвестират сериозно в суперкомпютърна инфраструктура и капацитет. Китай например до 2001 г. няма нито един суперкомпютър. Днес страната е притежава най-големия брой от 500 суперкомпютри в целия свят.

Броя на топ 500 суперкомпютри в света по държави.

Броя на топ 500 суперкомпютри в света по държави.

Като банка на ЕС разбираме, както уникалните възможности, така и предизвикателните условия за финансиране, с които се сблъскват проектите за суперкомпютри в Европа„, каза Вернер Хойър, президент на Европейската инвестиционна банка.

За да стане Европа лидер в световен мащаб в този сектор, публичният и частният сектор трябва да работят заедно. С нашите консултантски услуги и финансови инструменти като InnovFin и Европейския фонд за стратегически инвестиции ние сме в добра позиция да подкрепим съчетанието от частно и публично финансиране, необходимо за отключване на безпрецедентните възможности, предлагани от следващото поколение“ – допълва той.

 

Финансирането на суперкомпютри е предизвикателство, което се дължи на високите първоначални инвестиционни разходи, както и на високата степен на несигурност относно приходите от тези инвестиции, докато технологията стане по-утвърдена и може да бъде пряко комерсиализирана или прилагана от индустрията.

Публичният сектор може да осигури необходимото дългосрочно и устойчиво финансиране. Това обаче не е достатъчно, за да се преодолее недостигът на инвестиции в суперкомпютрите.

Ето защо докладът препоръчва:

  • подобряването на координацията и обединяването на подкрепата от страна на ЕС, държавите-членки, регионите и частния сектор чрез разработване на нови инициативи за финансиране, основани например на подход на публично частно партньорство.

Суперкомпютрите или високопроизводителните изчислителни машини позволяват да се проектират и симулират ефектите от нови лекарства, да се осигури по-бърза диагноза и по-добро лечение, да се контролират епидемиите и да се подпомогне по-доброто вземане на решения в много области като разпределение на електроенергия или вода или градско планиране.

Приложенията в областта на технологиите и инженеринга са безброй, от по-енергийно ефективни сгради до по-добри и по-безопасни коли и самолети.

Суперкомпютрите са абсолютно необходими за цифровата трансформация в Европа и за всякакви иновации в бъдеще.

 

Пълният текст на доклада на ЕИБ, в PDF, можете да свалите оттук.

Прочети още
Реклама

Най-четени