Connect with us

Рискови инвестиции

Германия – облекчаването на гръцкия дълг ще струва 34 млрд. евро

Published

on

Greek Flag Santorini

Това е изчислило местното финансово министерство.

Германското правителство изчисли за първи път, че мерките за облекчаване на дълга на Гърция, договорени от министрите на финансите на ЕС миналия месец, ще струват около 34 милиарда евро през следващото десетилетие, съобщи немския вестник Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) в сряда.

FAZ цитира документ на финансовото министерство, според който цитираната цифра зависи от условията по лихвените проценти.

Обемът на допълнителните лихвени отсрочки в продължение на 10 години зависи от действителните лихвени условия и понастоящем се оценява от федералното министерство на финансите на около 34 милиарда евро“, заяви немското министерство в писмен отговор на парламентарен въпрос.

То добави, че всички авансови плащания на лихвите ще бъдат възстановени от правителството на Атина след 2033 г.

Според вестника, това отсрочване на лихвите би довело до намаляване с до 230 млн. евро годишно на приходите от Европейския механизъм за финансово стабилизиране (ЕМФС) – (European Financial Stability Facility – EFSF) – фонд, създаден за справяне с дълговата кризата на еврото.

Освобождаването от печалби от облигации, държани от други централни банки, ще струва 417 милиона евро само в бюджета на Германия за 2018 г.

През юни министрите на финансите на Еврозоната и Международния валутен фонд (МВФ) удължиха падежите и отсрочените лихвени плащания на гръцкия дълг в размер на 96 млрд. евро, което представлява около една трета от общата структура на дълга на страната.

Сделката включваше и по-нататъшно удължаване на срока на кредита, като средният му срок бе 42,5 години, като същевременно позволи отсрочването на лихвите и изплащането им с 15 години.

Гърция има най-високо съотношение на държавен дълг спрямо БВП в еврозоната от 180%.

Споразумението от миналия месец бе отхвърлено от бизнес партията на Германия “Свободни демократи” (FDP) и от крайнодясната “Алтернатива за Германия” (AfD).

FAZ цитира уважавания икономист Фридрих Хайнман от Центъра за европейски икономически изследвания, който подкрепи критиките им.

Хайнеман заяви, че непрекъснатото удължаване на падежите и отсрочените лихвени проценти в крайна сметка е “забавяне на фалита“, добавяйки, че повечето от заемите ще трябва да бъдат отписани.

Идеята, че последната сделка за спасяване няма да струва на Германия или на останалите заемодателите и гаранти пари, е икономически абсурдна. Номиналната стойност на вземанията от Гърция е чисто обещание на хартия и те по никакъв начин не могат да бъдат възстановени“, заяви в заключение Хайнеман.

 

Инвестиции

ИТ компанията Acronis инвестира 1.2 млн. лв. у нас

Published

on

Министърът на икономиката Емил Караниколов и Стамен Янев, Изпълнителен директор на Българска агенция за инвестиции връчиха сертификат за инвестиция клас „А“ на „Акронис България“ ЕООД.

Размерът на инвестицията, като обща стойност на материални и нематериални активи, за периода на инвестицията, възлиза на 1 204 000,00 лв. и ще се финансира изцяло със собствени средства.

В периода на осъществяване на инвестиционния проект и като резултат от него ще бъдат наети 130 местни висококачествени инженери.

Целта на проекта е разширение на дружеството чрез създаване на европейски център за изследователска и развойна дейност за кибернетична защита, AI и Blockchain проекти.

Разширяването на научноизследователския център на „Акронис България“ ЕООД в София е свързано с разработването на нов продукт, наречен Acronis Total Protection (ATP). Това е ново решение, което има за цел да направи бизнеса на доставчика на услуги по-мащабен и печеливш, да се справи с вирусните атаки и да намали оперативните му разходи.

Новият продукт ще се основава на проактивни защитни технологии, управлявани от изкуствен интелект, напълно интегриран с бекъп енджин и се очаква да се превърне във водещ продукт на пазара, благодарение на интеграцията на ниво ядро, незабавното възстановяване на данни, мултидисциплинарния R&D екип, съчетан с клиентската база данни и пазарен опит.

Фирмата – майка Акронис е основана в Сингапур през 2003г. и до днес на фирмата се доверяват повече от 5 милиона потребители и 500 000 бизнеса по света, включително 79 от топ 100 най-ценни марки.

В дейността си фирмата залага стандарта за кибер защита и хибридно облачно съхранение чрез иновативните си архив, анти-рансъмуеър; възстановяване след бедствие, съхранение и решения за синхронизиране на корпоративни файлове и споделяне.

Министър Караниколов изтъкна, че от началото на 2019 г. до момента са издадени сертификати на 14 проекта,  на обща стойност над 210 млн. лв., които ще разкрият 1637 нови работни места. Те са предимно в секторите: Производство, ИТ, логистика и др.

Continue Reading

Инвестиции

Холандците инвестират 65 млн. евро за превръщането на страната в “нация на еднорози”

Published

on

Принц Константин Кристоф Фредерик Ашуин. Снимка: royal-house.nl.

Лично братът на краля, принц Константин, стои зад проекта.

Лобистката статъп група StartupDelta на холандското правителство се преименува и получи ново финансиране, с цел да превърне Нидерландия в “нация на еднорози”, съобщава DutchNew.

В речника на инвеститорите „еднорог“ (unicorn) се нарича технологичен стартъп, които успее да премине капитализация от 1 млрд. долара само с рисково финансиране.

Министрите се съгласиха да вложат още 65 милиона евро в проект до 2023 г., който се ръководи от принц Константин, брат на холандския крал Вилем-Александър.

Проектът се преименува на Techleap.nl. „Искаме да подчертаем растежа, който младите технологични компании могат да реализират за Холандия“, каза министърът на икономиката Мона Кейцер. „Те са тези, които генерират нови работни места и доходи“.

Увеличеният бюджет трябва да бъде използван, за да помогне на младите стартъпи да се превърнат в големи, устойчиви компании и да направи средата по-привлекателна за чуждестранни стартъпи, които да започнат бизнес в Холандия, заяви министерството на икономиката.

Предвидените мерки включват промени в режима за данъчно облагане на акции и създаването на шест стартъп старши служители в шест метрополисни центъра.

Около 15 млн. евро от общото финансиране ще бъдат инвестирани в мерки, които ще улеснят младите компании да извършват бизнес, включително изпитания на нова визова система за работници извън Европейския съюз.

Новата организационна структура и уебсайтът ѝ ще стартират през есента.

Continue Reading

Банки

Goldman Sachs придобива United Capital

Published

on

Goldman Sachs

Това ще разшири бизнеса за управление на богатството на банката.

Вчера Goldman Sachs Group официално обяви, че придобива на United Capital Financial Partners, Inc. за 750 млн. dолара в брой.

United Capital е регистриран инвестиционен консултант, управляващ 25 млрд долара, с над 220 финансови консултанти, обслужващи 22 000 клиенти в над 90 офиса в САЩ. Компанията управлява и FinLife CX – цифрова платформа, която помага на независимите консултанти да развиват бизнеса си и да създават по-силни връзки с клиентите си.

Ние имаме водещ франчайз за управление на благосъстоянието, воден от нашата прекрасна компания за управление на частното богатство – Ayco, които ще служат като крайъгълен камък на нашия бизнес, докато изпълняваме дългосрочната си стратегия – да предложим на клиентите си решения в целия спектър на управление на богатствата”, каза Дейвид. М. Соломон, председател и главен изпълнителен директор на Goldman Sachs.

United Capital ще помогне за ускоряване на тази стратегия, като разшири обхвата ни, като позволи на повече клиенти да имат достъп до интелектуалния капитал и инвестиционните възможности на Goldman Sachs” – допълни той.

Ayco предоставя финансови консултации и услуги за управление на инвестициите на корпоративни ръководители и служители. Тя обслужва над 400 компании, включително около 60 от Fortune 100.

United Capital ще подобри способността на Goldman Sachs да покрие широк кръг клиенти в нарастващата корпоративна клиентска база на Ayco и в крайна сметка ще даде на банката възможността да предоставя пълен набор от услуги в целия спектър на управление на богатството.

Като част от сделката, Джо Дюран, основател и главен изпълнителен директор на United Capital, ще се присъедини към Goldman Sachs.

Банката ще приветства и екипа от служители на United Capital, включително неговите съветници в офисите си в САЩ.

Очаква се сделката да приключи през третото тримесечие на 2019 г. при спазване на обичайните регулаторни одобрения.

Continue Reading

Инвестиции

Почти 33 млн. евро е най-високата оферта за концесия на летище “София”

Published

on

Отворени бяха офертите от процедурата за концесия.

Предложенията на участниците в процедурата по концесиониране на летище София показват много сериозно отношение за развитието на летището и превръщането му в достоен авиационен хъб в Европа и извън Европа“. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков по време на днешното отваряне на офертите на участниците в откритата процедура за концесиониране на летище София.

Росен Желязков подчерта, че няма отстранени кандидати и направените от петте участника предложения ще бъдат сериозно и обстойно разгледани.

Относно срока за приключване на работата на комисията министърът заяви, че това е дълъг и сложен процес. „След като се види целия обем на документацията, както и детайлите по бизнес модела, техническите и икономическите предложения ще има по-голяма яснота, но трябва да се има предвид, че това не е процедура по Закона за обществените поръчки, а е процес, в който се изследват много елементи от предложенията за дългогодишно публично-частно партньорство, какъвто е Законът за концесиите“, допълни още той.

Министърът призова да не се правят спекулации и прибързани заключения, кой ще бъде избраният концесионер. „Предстои не лек и много отговорен процес, при който ще бъдат оценявани финансовите предложения, с относителна тежест от 55% и техническите предложения, с относителна тежест от 45%, като крайната оценка ще бъде комплексна“, уточни Росен Желязков.

Той подчерта, че както до сега ще се разчита и на експертната оценка на международните консултанти по процедурата от Международната финансова корпорация (МФК), част от групата на Световната банка, в партньорство с Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). „За нас е важно оценяването на офертите да е професионално и направено по всички международни стандарти за оценяване на подобен тип оферти, защото предложенията са комплексни и се разглежда бизнес модел за изключително дълъг период от време. Вярвам че процедурата ще оправдае очакванията, които обществото има към законосъобразното, целесъобразното и прозрачното ѝ провеждане“, каза министър Желязков.

Министърът изтъкна, че това е първата процедура, която е изцяло електронна като поясни, че заявленията и офертите са на електронни носители, а единствено на хартия са обвързващите предложения, които бяха отворени и прочетени публично.

Росен Желязков поясни, че е направено максималното, за да се гарантира сигурността и прозрачността на процедурата. По думите му всички документи се съхраняват в защитени сейфове, които са под 24-часово видеонаблюдение като е осигурено и 24-часово видеонаблюдение на сървърите, в които се съхраняват записите от видеонаблюдението.

Офертите на участниците в процедурата за концесия на летище София по реда на тяхното отваряне са:

1. Консорциум „Витоша“ с водещ член Манчестър Еърпорт Груп Оувърсийз Инвестмънтс Лимитид. Участник в консорциума е и BCEGI Кънстракшън (Великобритания) Лтд, с едноличен собственик Бейджин Кънстракшън Ейнджиниринг Груп:

Годишно концесионно възнаграждение: 19 948 052,75 евро или 26,01 %.
Размер на планираните инвестиции: 1 002 927 412 евро.

2. Консорциум „Соф Кънект“ с водещ член Меридиам Ийстърн Юръп Инвестмънтс САС. За изпълнение на изискването за летищен оператор е посочено Флугхафен Мюнхен:

Годишно концесионно възнаграждение: 24 542 010,30 евро или 32 %.
Размер на планираните инвестиции: 608 000 000 евро.

3. Консорциум ССБ София Еърпорт ДжейВи с водещ член ССБ Зауервайн & Шефер Бау АГ. За изпълнение на изискването за летищен оператор е посочено Копенхаген Еърпортс А/С:

Годишно концесионно възнаграждение: 26 050 000 евро или 30,97 %.
Размер на планираните инвестиции: в обвързващото предложение няма посочен конкретен размер.

4. „Фрапорт България“ ЕАД. За изпълнението на изискването за технически способности и финансови възможности е посочено Фрапорт АГ Франкфурт Еърпорт Сървисис Уърлдуайд:

Годишно концесионно възнаграждение: 21 000 000 евро или 27,39 %.
Размер на планираните инвестиции: около 615 000 000 евро.

5. Консорциум „Еърпортс Де Пари“ ЕС. ЕЙ и „ТАВ Хавалиманларъ Холдинг“ А. Ш. с водещ член „Еърпортс Де Пари“ ЕС. ЕЙ. За изпълнение на изискването за летищен оператор е посочено „Еърпортс Де Пари“ ЕС. ЕЙ:

Годишно концесионно възнаграждение: 32 824 938,77 евро или 42,80 %.
Размер на планираните инвестиции: 903 000 000 евро.

Continue Reading

Крипто

Криптофондът на Новограц е загубил $272 млн. през 2018 г.

Published

on

bitcoin coins

Фондът Galaxy Digital Holdings на милиардера Майк Новограц е загубил общо $272.7 млн. за 2018 г., съобщава CoinDesk. Това е първата пълна година на работа на фонда, като той записва загуби през всяко тримесечие.

По-голямата част от загубите не идват от погрешни инвестиции, а заради ниските цени на криптовалутите. Компанията е загубила $101.4 млн. през миналата година именно от продажби на дигитални активи. Нереализираните загуби от инвестиции са едва $8.5 млн. Фондът има и оперативни разходи в размер на $88.4 млн., както и $75.5 млн. загуба от спада на цените на виртуалните валути.

Въпреки това компанията все още има положителни очаквания за криптовалутите. През 2018 г. тя дори е увеличила количеството Bitcoin и Ether, с които разполага. Компанията е намалила загубите си и чрез продажби на криптовалути на късо, което ѝ е донесло $54.3 млн., но не уточнява кои виртуални пари е използвала за това. Тя казва, че е загубила почти $47 млн. заради залеза на токена Wax, който има за цел да улеснява търговията с виртуални продукти във видеоигри например.

Фондът е инвестирал милиони в няколко криптокомпании с най-различни дейности. Най-често става дума за разработка на протоколи, “копане” на криптовалути и ICO.

Continue Reading

Банки

Италиански банки в разговори с BlackRock за спасяването на Banca Carige

Published

on

Очаква се американският мениджър на активи да инвестира в закъсалата банка.

Днес италианските банки, чрез Фонда за гарантиране на влоговете, финансиран от тях, са преговаряли с BlackRock за възможна сделка за спасяване на проблемния кредитор Banca Carige, съобщи неговия президент Салваторе Макароне.

BlackRock е американска корпорация за глобално управление на инвестиции, базирана в Ню Йорк. Основана e през 1988 г., първоначално като мениджър за управление на риска и на активи с фиксиран доход. Днес е най-големият мениджър на активи в света с 6.29 трлн. долара активи към декември 2017 г.

През ноември миналата година италианските банки използваха схема за доброволно подпомагане, създадена чрез фонда на вложителите, за да помогнат за спасяването на Carige.

Чрез схемата, те купиха хибридни облигации за 320 милиона евро, необходими за увеличаване на общия капитал на банката. Преобразуването на акции в облигации сега ще подкрепи спасителния план на BlackRock за Carige.

Припомняме, че 2 януари тази година Европейската централна банка наложи временна администрация на Banca Carige. Тя назначи трима комисари: Фабио Иноченци, Пиетро Модианo и Рафаеле Ленер.

Мярката бе взета вследствие на оставката на мнозинството от членовете на Борда на директорите.

До там се стигна след като през декември 2018 г. Борда не успя да получи подкрепата на акционерите за издаването на акции от 400 милиона евро, като част от спасителен план срещу срив.

Лятото на 2018 г. ЕЦБ отхвърли капиталовия план на Carige и поиска от нея нови мерки до 30 ноември, които да ѝ позволят да спази задължителните капиталови нива до 30 декември, в условията на продължаваща криза в управлението ѝ.

Преобразуването вече е “много вероятно”, но решението все още не е взето, заяви президентът Макароне пред репортери след среща по въпроса, като добави, че преговорите продължават.

Blackrock, във всеки случай, “е единственият събеседник” на Фонда, уточни той. На въпрос дали американската компания има готовност да инвестира в Carige, Макароне отговори: „Те са се включили в плана на комисарите. Там вече беше направена оценка и сега те ще я видят. Капитализационните нужди ще се разглеждат с развитието на плана“.

Управителният съвет на Фонда за гарантиране на влоговете ще се върне за нова среща през първата половина на май, но точна дата още не е определена.

Салваторе Макароне призна, че все пак срещата ще бъде преди 17 май, защото това е крайния срок за представяне на оферта от BlackRock.

 

 

Continue Reading

Най-четени