Connect with us

Финанси

Финансовите резултати на общините са колебливи през второто тримесечие

Published

on

calculator

Анализът на данните на Министерството на финансите в края на второто тримесечие на 2018 г. спрямо края на 2017 г., както и спрямо същия период на 2017 г., показва, че средният дял на приходите в общите постъпления за страната нараства до 41,95% спрямо 38,39% в края на 2017 г., но остава по-нисък спрямо същия период на миналата година (43,52%). Приходите превишават разходите за местни дейности към края на второто тримесечие на 2018 г. при 29% от общините (при 77 общини), подобрение спрямо същия период на миналата година (при 70 общини и 26%), докато към края на 2017 г. този резултат се наблюдава само при 9% от всички общини (24 общини).

Броят на общините, които отчитат дял на приходите от общите постъпления, по-висок от средния за страната, не се променя значително и в трите разглеждани периода. Наличните в края на юни 2018 г. задължения за разходи към годишния размер на разходите на общините достига 3,9% (при 4,8% към 30.06.2017 г. и 7,2% към 31.12.2017 г.). Броят на общините, превишаващи средните нива за страната, е 82 (при 75 за същия период на миналата година и 63 към края на 2017 г.). Към 30.06.2018 г. в 20 общини задълженията за разходи към годишния размер на разходите превишава 15 на сто (при 27 общини за същия период на миналата година и също толкова в края на 2017 г.). Като цяло, приходите на общините са около 40% от общия размер на постъпленията им (приходи и трансфери), като делът на общините с равнище на този показател над средното за страната е 14,3% (около 38 общини).

Просрочените задължения на общините към 30.06.2018 г. са в размер на 138,2 млн. лв., в т.ч. по бюджета на общините 126,1 млн. лв., като са формирани от 134 общини (50,6% от общия брой общини). Над 49% (131 общини) завършват второто тримесечие на 2018 г. без просрочени задължения в бюджета. Сравнено със същия период на миналата година, намаление на просрочените задължения отчитат 38,5% (102 общини), като общият размер на реализираното от тях намаление е приблизително 36,6 млн. лв. В същото време 44 общини (16,6% от всички) увеличават просрочените си задължения в рамките на една година общо с 16,2 млн. лв. Само 5 общини (Генерал Тошево, Ябланица, Разград, Котел, Стралджа) запазват размера на просрочените си задължения без изменение в рамките на последната година. В делегираните от държавата дейности просрочените задължения са в размер на 3,0 млн. лв. и съставляват около 2,4% от размера на просрочените задължения в бюджета.

Общинският дълг и общинските гаранции към 30.06.2018 г. възлизат на 1 347,8 млн. лв., в т.ч 578,1 млн. лв. вътрешен (42,9%) и 769,7 млн. лв. (57,1%) външен дълг. Дългът на Столична община формира 54,1% от общия размер на дълга. Спрямо края на 2017 година, размерът на общинския дълг и общинските гаранции се увеличава с 85,9 млн. лв., което се дължи на намаление на размера на вътрешните заеми с 17,9 млн. лв. и на увеличение на размера на външните заеми с 103,8 млн. лв.

Банки

Две юридически компании завеждат ново дело срещу Danske Bank

Published

on

Danske bank

То може да се превърне в „едно от най-големите дела за искове в датската правна история”.

Два международни юридически компания завеждат иск в Дания срещу Danske Bank от името на няколко нейни големи акционери, заради понесените от тях щети, заради случая на пране на пари. Това съобщиха двете компании в изявление, разказва датския Finans.dk.

Това е международен екип, състоящ се от финансовата компания IMF LFS, която е специализирана в разследване, управление и финансиране на съдебни искове и най-голямата юридическа фирма в света, специализирана в делови спорове и арбитраж, адвокатско дружество Njord.

IMF LFS е европейското дъщерно дружество на австралийската IMF Bentham.

Те завеждат сериозно дело за щети срещу Danske Bank след разкриването на продължителното пране на пари чрез естонския клон на банката в продължение на много години.

Адвокатите от Njord ще представлява акционерите по делото, което според тях може да се превърне в “едно от най-големите дела за искове в датската правна история“.

IMF LFS обяви условията си за финансиране на делото срещу Danske Bank и ще представлява в него – пенсионни фондове, управители на активи и други институционални инвеститори, които са претърпели загуби.

Смятаме, че Danske Bank е укривала информация от пазара за по-дълго време, отколкото е позволено за сериозността и обхвата на случая. Това доведе до изкуствено високи цени на акциите”, обяснява адвокат Кристиан Бенедиктсен-Нислев, партньор в Njord.

Фондовият пазар до голяма степен се основава на доверие. Човек трябва да може да вярва, че информацията, която идва от котираните компании, е вярна и пълна. Това не е така в този случай и с нетърпение очакваме да представим основните акционери, които търсят обезщетение за загубите, които са претърпели”, допълва адвокат Томас Рил, също партньор в Njord.

Делото е отворено за инвеститори, претърпели загуби след придобиване на акции в Danske Bank между 29 април 2014 г. и 19 септември 2018 г.

Danske Bank за момента е отказала коментар пред Finans за завеждането на делото.

Continue Reading

Крипто

Швед ще трябва да плати близо $1 млн. данъци заради търговия с Bitcoin

Published

on

bitcoin

Шведски търговец на криптовалути бил доста изненадан, когато получил писмо от местната данъчна служба, че дължи почти $1 млн. долара данък, съобщава CCN. Местната данъчна служба започва да затяга контрола над печалбите от криптовалути.

През миналата година службата е анализирала действията на около 400 шведи, които се занимават с търговия и обмен на криптовалути, което е 10 пъти повече спрямо 2017 г.

Анализът показал, че има “неразпознати действия” и затова данъчните вече ще отделят повече ресурси за криптотърговията.

Според Линус Дънкер, който е получил и рекордната данъчна сметка, искането на институцията е “неразумно”. Причината е, че според него исканият данък е 300% от неговата обща печалба. Той твърди, че между 2014 г. и 2016 г. е търгувал около $2.75 млн. в криптовалути, но реалната му печалба е малка.

Данъчните обаче казват, че причината е в действията на самия Дънкер. Той не е декларирал и не е приспаднал цената на първоначалната си покупка на Bitcoin, която е направил в брой. Шведските закони понижават данъка, когато това бъде направено, но го повишават значително, когато не бъде направено.

Дънкер отговаря, че през 2014 г. не е имало ясни данъчни закони за криптовалутите и той е сментал, че те попадат в “хоби активност”.

Едва през 2016 г. бил уведомен от данъчните, че всъщност търговията с криптоактиви попада в капиталовите приходи. Дори тогава не бил сигурен как да попълни декларацията и добавил бележка, че е отворен на разговори и корекции. Получил отговор едва през 2018 г. за ревизия, която  решила, че той дължи рекордно високия данък – 300% вместо 30%.

Continue Reading

Банки

Алианц Банк България започва цялостна дигитална трансформация

Published

on

Алианц Банк България стартира проект за цялостна дигитална трансформация, която ще помогне на финансовата институция да отговори на актуалните очаквания на клиентите и ще направи общуването с банката още по-лесно и удобно.

Проектът ще се изпълнява в партньорство със Софтуер Груп – глобална технологична компания с централа в София, като ще бъде внедряван поетапно в рамките на две години и половина. Очаква се първите резултати да бъдат налице още в края на 2019 г.

Внедряване на дигитална банкова платформа, която да се използва от клиенти и служители, автоматизиране и дигитализиране на процесите по отпускане на кредити и агентско банкиране, както и единен портал за управление на лични данни са част от решенията, които ще бъдат реализирани.

Също така ще бъде разработено приложение, чрез което крайните потребители ще могат да управляват личните си финанси. Клиентските услуги на банката ще бъдат подпомогнати от чат бот, който да предоставя възможности за самообслужване, спестявайки време и осигурявайки удобство на потребителите.

За нас е изключително важно да отговорим на нуждите на модерните хора, които са все по-информирани и имат все по-високи изисквания към компаниите, чиито услуги ползват. Наш приоритет е да предложим на клиентите си съвременно дигитално обслужване с фокус към бързината, качеството и индивидуалния подход. Внедряването на новата дигитална платформа е част от стратегията на Алианц България за дигитална трансформация и ще осигури изцяло ново и подобрено клиентско преживяване“ – каза Георги Заманов, Главен изпълнителен директор на Алианц Банк България.

Новата платформа, ще предостави дигитални канали, които да подпомогнат по-лесния достъп до финансовите услуги на банката, намаляването на оперативните разходи, преминаването към изцяло дигитални процеси без необходимост от хартия, както и осигуряването на по-качествено клиентско обслужване онлайн и офлайн.

Гордеем се да установим дългосрочно партньорство с Алианц Банк България и да ги подпомогнем в процеса на цялостна дигитална трансформация. Ще се радваме да виждаме все повече примери на динамично развиващи се финансови институции, които инвестират сериозно в иновации, следвайки глобалните тенденции“ – коментира Калин Радев, главен изпълнителен директор на Софтуер Груп.

Според проучване на Еrnst & Young България, което проследява доверието на висшия банков мениджмънт към икономиката, банките и банковата система през 2018-а година, 100% от банките в България посочват оптимизирането на процесите като един от най-важните приоритети за тяхната институция. Те определят като приоритет също така и инвестицията в технологии за подобряване на обслужването на клиенти.

Continue Reading

Банки

Продажбата на дела на Австрия в Hypo Steiermark не представлява държавна помощ

Published

on

Така банката вече е изцяло собственост на Raiffeisen-Landesbank Steiermark.

Днес Европейската комисия (ЕК), публикува анонс, че е установила, че продажбата от страна на австрийската държава на дела ѝ от 25% плюс 2 акции, които притежава в Landeshypothekenbank Steiermark AG (по-известна като Hypo Steiermark) на частната банка Raiffeisen-Landesbank Steiermark AG не включва държавна помощ.

Raiffeisen вече притежава 75% минус 2 акции от Hypo Steiermark и има право на закупуване на останалите акции.

Австрия е уведомила ЕК за продажбата и е представила оценки на акциите на Hypo Steiermark от двама независими експерти.

С тези данни и въз основа на допълнителна информация, предоставена от австрийската държава, Комисията заключи, че продажната цена е в съответствие с пазарните условия. Следователно сделката не включва никаква държавна помощ по смисъла на правилата на ЕС.

Повече информация ще бъде достъпна на уебсайта на Комисията по конкуренцията, в публичния регистър на делата, под номер SA.51650, след като бъдат разрешени всички въпроси, свързани с поверителността.

Continue Reading

Финанси

Държавният дълг спрямо БВП е намалял в целия ЕС през Q3 на 2018 г

Published

on

savings, debt

За ЕС28 той е паднал до 80,8%, а в еврозоната до 86,1%.

В края на третото тримесечие на 2018 г. съотношението държавен дълг / БВП в еврозоната (EA19) възлиза на 86.1%, в сравнение с 86.3% в края на второто тримесечие на 2018 г., оповести днес Евростат, статистическата служба на Европейския съюз.

В ЕС28 това съотношение е намаляло от 81.0% на 80.8%.

В сравнение с Q3 на 2017 г. същото съотношение пак бележи, намаление като за еврозоната е от 88.2% на 86.1%), а за целия ЕС (ЕС28) от 82.5% на 80.8%.

За Q3 на 2018 г. дълговите ценни книжа представляват 81.2% от държавния дълг еврозоната и 82.0% от този на ЕС28.

Кредитите са съответно 15.7% и 13.8%, а валутата и депозитите са 3.1% от еврозоната и 4.2% от общия дълг на ЕС28.

Най-високите съотношения на държавния дълг към БВП в края на третото тримесечие на 2018 г. са регистрирани в: Гърция (182.2%), Италия (133.0%), Португалия (125.0%), Кипър (110.9%) и Белгия (105.4%),

Най-ниските нива са в: Естония (8.0%), Люксембург (21.7%) и България (23.1%).

В края на третото тримесечие на 2018 г., в сравнение с второто тримесечие на същата година, 6 държави-членки са регистрирали увеличение на съотношението дълг / БВП, 19 намаление, а в 3 то е останало стабилно.

Най-голямо увеличение на съотношението е регистрирано в Кипър (+6.9 процентни пункта) и Гърция (+ 4.8 п.п.).

Най-голямо намаление е регистрирано в Малта (-3.1 п.п.), Словения и Хърватия (-1.6 п.п.), Унгария и Чехия (-1.4 п.п.), Холандия (-1.1 п.п.) и Полша (-1.0 п.п.).

В края на Q3 на 2018 г. в сравнение с Q3 третото тримесечие на 2017 г. – 4 държави-членки са регистрирали нарастване на съотношението държавен дълг към БВП, а 24 от тях – намаление.

Увеличение на съотношението е регистрирано в Кипър (+9.7 п.п.), Гърция (+7.4 п.п.), Обединеното кралство (+0.4 п.п.) и Словакия (+0.1 п.п.).

Най-голямо намаление е регистрирано в Словения (-8.0 п.п.), Малта (-6,8 п.п.), Португалия (-4,6 п.п.), Австрия (-4,3 п.п.), Литва (-4,2 п.п.), Нидерландия (-4,1 п.п.), Ирландия и Хърватия (и двете с по -4,0 п.п.).

 

Continue Reading

Fintech

Лични данни от хакнати криптоборси се продават онлайн за дребни суми

Published

on

Хакването на криптоборси води не само до директни загуби за потребителите им. CCN съобщава, че е получила информация и за продажби на откраднатите лични данни на потребителите в “тъмния интернет”.

Документите се разпространяват поне от юли 2018 г. Те съдържат големи подробности като лични документи, адреси, сметки и др.

Данните са събрани от множество криптоборси, включително Bittrex, Poloniex, Bitfinex, Binance и др. Информацията е част от задължителните данни за удостоверяване на самоличността, които някои борси трябва да събират по закон, в зависимост от страната, в която оперират.

Цялата тази информация се продава за дребни суми – 10 долара за 100 документа, като има и отстъпки за по-големи поръчки.

Експерт по киберсигурност, който се е свързал със CCN и е пожелал анонимност, е обявил, че се е свързал с продавача и е поискал от него мостри, които да потвърдят данните. Получил е такива и данните са били истински.

Експертът казва, че говорил и с Binance, които са проверили данните и са заявили, че има известни несъответствия.

Няма индикации за хакерски пробив и затова не е ясно как хакерът се е сдобил с информацията.

Continue Reading
Advertisement

Най-четени