Свържете се с нас

Банки

Онлайн банкирането на ДСК е с обновен дизайн

Публикувана

на

DSK Direkt

От банка ДСК съобщиха, че имат нов дизайн на платформата си за онлайн банкиране ДСК Директ. Дизайнът, включващ нова организация на менютата в секциите Средства, карти и битови сметки, има за цел да подобри навигацията и да улесни достъпа до най-полезната за потребителите информация.

Обновената визия е активна от 17.04 и е изцяло съобразена с корпоративните изисквания за улеснен достъп до услугите, компактно оформление, подобрена и добре организирана информация и е в унисон с освежения корпоративен облик на уеб страницата на Банка ДСК.

Създадена е по-интуитивна навигация и бърз достъп до функционалности с един клик върху нагледно позиционирани бутони, контекстно разположени до банковите услуги.

Банки

Deutsche Bank ще прехвъри много от лондонските си активи във Франкфурт

Публикувана

на

Deutsche_Bank Towers HQ Frankfurt
Deutsche Bank Towers - централата на банката във Франкфурт; Снимка: Deutsche Bank.

Това се налага заради Брекзит.

Deutsche Bank обмисля прехвърлянето на голяма чат от активите от Лондон във Франкфурт където е централата ѝ.

Заради планираното от Великобритания излизане от Европейския съюз през март 2019 г., банката трябва да покрие изизкванията на европейските регулатори.

Ето защо тя ще преобразува клона си в Лондон в дъщерно дружество и ще намали обема и сложността на британските си операции, е заявил в неделя добре осведомен източник, цитиран от FT.

Вестникът разказва още, че Deutsche Bank може в крайна сметка да прехвърли около три четвърти от очакваните си капитали от 600 милиарда евро от Лондон в немската си централа.

Още обаче не е взето окончателно решение относно размера на активите, които ще бъдат трансферирани.

Един от възможните варианти е да се намали размерът на баланса в Лондон, така че той да стане по-малък и от американския клон на банката, който има приблизително 145 милиарда долара активи.

Всяко мащабно прехвърляне на активи отнема между три и пет години или дори повече, твърди FT и добавя, че създаването на дъщерно дружество в Обединеното кралство би струвало на Deutsche Bank стотици милиони евро.

Засега Deutsche Bank и Европейската Централна Банка отказват коментар.

Прочети още

Банки

УниКредит Булбанк пуска дебитни карти за деца и младежи

Публикувана

на

UniCredit Bulbank

УниКредит Булбанк представя своите дебитни карти за деца и младежи. Новият продукт има за цел да предостави възможност на родителите да дадат първите финансови уроци на децата как да управляват малки бюджети като едновременно с това осигурява максимална защита на средствата.

Новите дебитни карти за деца (10-14г.), тийнейджъри (14-18г.) и младежи (18-25 г.) Debit Mastercard на УниКредит Булбанк са международни дебитни карти с безконтактна функционалност и специален дизайн. Картите дават възможност за контрол на разходите на децата чрез намаляване на транзакционните лимити по тях.

Debit Mastercard за деца, тийнейджъри и младежи се издават като основна или допълнителна карта към нова или съществуваща сметка и са без такси при теглене на банкомат на УниКредит в България и чужбина.

В същото време специално разработените от банката Debit Mastercard Kids, Teens и Youngsters карти, дават възможност на родителите да следят поведението на детето и да се намесят във всеки момент. 

Множеството предимства на детските карти ще бъдат представени на клиентите на банката в рамките на поредица от двуседмични събития.

Те ще се провеждат всеки делничен ден от 17.09.2018 г. до 28.09.2018 г. в интервала 12:00 – 18:00 ч. на пл. Св. Неделя № 7 в София, пред централния вход на УниКредит Булбанк.

Поканени са всички родители и деца, които искат да научат повече за управлението на финансите, да отговорят на въпроса „Кога трябва да бъде издадена първата дебитна карта на детето?“, да поиграят заедно и да спечелят атрактивни награди.

4 причини, защо издаването на детска дебитна карта е добра идея:

  • Губят картата, но не и парите

За едно дете е много лесно да загуби 20 лева. Можете да намерите банкнотата, залепнала за задния джоб на дънките, когато разпределяте пералнята, а може и да не я откриете изобщо, защото изчезването ѝ е безследно и необратимо. С дебитна карта не е нужно да се безпокоите, че детето ви ще загуби джобните си пари. Ако все пак направи това с пластиката, пин кода осигурява спокойствие и освен това вие ще може да блокирате картата му докато не извадите нова. Без изгубени пари. Без загубено време.

  • Спокойни на екскурзия

Когато дойде време за първата екскурзия със съучениците, дали предвидената сума за пътешествие ще бъде достатъчна и какво ще се случи при възникване на извънредни ситуации? Джобните в брой по време на екскурзия крият доста рискове – детето ви може да загуби парите или да ги изхарчи наведнъж. С дебитна карта тези рискове не съществуват. При възникването на подобна ситуация, можете мигновено да преведете нова сума, както и да наложите дневен или седмичен лимит.

  • Управлявате разходите

С дебитна карта имате родителски контрол над лимита и вида плащания, които детето ви прави. Така то ще разполага с финанси, без да се притеснявате, че ще надвиши бюджета или ще го изразходи за покупки, които не одобрявате. Ако дъщеря ви или синът ви поиска да купи нещо над дневния или седмичен бюджет, който сте определили, може допълнително да ви попита за този допълнителен разход, а вие – да се съгласите или да отхвърлите.

  • Възпитавате финансова култура

Ако дадете на детето си джобни в кеш и изнесете лекция как и по колко е добре да ги изразходва, то може тактично да ви изслуша и след няколко минути напълно да забрави думите ви. В този случай степента ви на влияние е ограничена. С дебитна карта можете наистина да влияете на децата си и да ги научите как да управляват по-добре парите си. Децата с навици за управление на личните финанси растат като отговорни и предприемчиви възрастни. Колкото повече разговори имате с тях относно техните финанси, толкова по-добре ще могат да управляват парите си в бъдеще.

Прочети още

Банки

ЕЦБ препотвърди някои от решенията си за монетарната политика в ЕС

Публикувана

на

Mario Draghi, President, European Central Bank
Марио Драги, президент на Европейската централна банка; Снимка: ЕЦБ.

Поне още година лихвите няма да бъдат увеличени.

На вчерашното си заседание Управителният съвет (УС) на Европейската централна банка (ЕЦБ) реши, че лихвеният процент на основните операции по рефинансиране, лихвените проценти по пределното кредитно улеснение и депозитното улеснение ще останат непроменени – съответно  0,00%, 0,25% и -0,40%.

УС очаква те да останат на сегашните си равнища поне до лятото на 2019 г. или толкова дълго, колкото е необходимо, за да се гарантира инфлация на нива, по-ниски от 2% в средносрочен план.

По отношение на нестандартните мерки на паричната политика, до края на този месец УС ще продължи да прави нетни покупки по програмата за покупка на активи с настоящите месечни темпове от 30 млрд. евро.

След септември 2018 г. УС ще намали месечния темп на покупките на нетни активи на 15 млрд. евро до края на декември 2018 г. и очаква, че при спазване на входящите данни, потвърждаващи средносрочните перспективи за инфлацията, нетните покупки да приключат.

УС ще реинвестира главницата на ценните книжа, закупени по програмата за покупка на активи, на които им предстои падеж, дълго след края на покупките, за да поддържа благоприятни условия за ликвидност и достатъчна парична наличност.

На пресконфренцията, президентът на ЕЦБ, Марио Драги – обобщи монетарната политика на банката така: „За да се възползват пълноценно от нашите мерки в областта на паричната политика, други области на политиката трябва да допринесат по-решително за повишаване на потенциала за дългосрочен растеж и намаляване на уязвимостта.

Що се отнася до фискалната политика, широкообхватната експанзия изисква възстановяване на фискалните буфери. Това е особено важно в страни, в които държавният дълг е висок и за които пълното придържане към Пакта за стабилност и растеж е от решаващо значение за запазването на стабилни фискални позиции. По същия начин прозрачното и последователно прилагане на рамката на ЕС за фискално и икономическо управление във времето и между отделните страни остава от съществено значение за укрепване на устойчивостта на икономиката на еврозоната.

Подобряването на функционирането на Икономическия и паричен съюз остава приоритет. Управителният съвет призовава за конкретни и решителни стъпки за завършване на банковия съюз и на Съюза на капиталовите пазари“.

 

 

Прочети още

Банки

ЕИБ издаде първата си 5-годишна EARN облигация

Публикувана

на

EIB

Тя е четвъртата за тази година година и събра 4.2 млрд. евро.

В сряда, 12 септември, Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) издаде нова 5-годишна EARN облигация за 3 млрд. евро.

Тя има доходност 0.20% годишен купон и емисионна стойност от 99.717%.

Това е четвъртата EARN облигация на ЕИБ за 2018 г., след 30-годишната EARN от 2,5 млрд. евро, пусната през януари, 10-годишната транзакция от 5 млрд. евро издадена през март и 7-годишната от 4 млрд. евро, издадена през юни тази година.

EARN (Euro Area Reference Note) e облигация емитирана от Европейската инвестиционна банка. Издаването и започва 1999 г. и тя е сред първите деноминирани в евро. Целта на EARN облигациите бе да помогнат за създаването на пазар за ценни книжа в евро.

ЕИБ обяви издаването на новата дългосрочна 5-годишна EARN във вторник, 11 септември, в 14:00 ч. CET.

Поръчките за нея бяха отворени в сряда, 12 септември, в 9:00 ч. централноевропейско време с ценови указания за средни суапове минус 18 базисни точки.

Сделката протече при голямо търсене, като книжата надхвърлиха 3 млрд. евро до 10:22 ч. централноевропейско време.

Спредът беше настроен на средни суапове минус 18 базисни пункта, като поръчките приключиха в 12:30 ч.

Окончателният обем на поръчките е за над 4,2 млрд. евро (включително 150 млн. евро лихва по JLM).

 

Прочети още

Банки

Blackstone Group купува 60% от Luminor Bank от Nordea и DNB

Публикувана

на

Двете скандинавски банки продават дял от литовския си бранд на американския фонд.

Днес Nordea и DNB обявиха, че като част от стратегията на Nordea за съсредоточаване на операциите ѝ върху северните пазари, заедно с DNB са сключили споразумение за съвместна продажба на 60% от Luminor на консорциум, ръководен от фондове за дялово участие, управлявани от Blackstone.

Nordea Bank AB или Nordea, е голяма шведска финансова група, оперираща в Северна Европа.

DNB е най-голямата група за финансови услуги в Норвегия.

Luminor Bank е голяма литовска банка, със централа в Рига, собственост на Nordea Bank AB Baltic. От 1 октомври 2017 г. активите и пасивите на нейниет клонове в балтийските страни бяха придобити от DNB Bank, като част от консоциума на Nordea и DNB в Балтийския регион. DNB Балтийски банки (преименувани на Luminor Banks) са лицензирани да използват търговските марки на Nordea.

Blackstone е американски фонд. Той е един водещите световни инвестиционни посредници, упраляващ приблизително 440 милиарда щатски долара активи.

Продажбата е естествената следваща стъпка след създаването на Luminor през 2017 г., когато Nordea и DNB създадоха третата по големина банка в балтийския регион. С тази транзакция ние можем допълнително да консолидираме фокуса и усилията си към нашите основни северни пазари и това ни позволява да пренасочим капитал към тези северни пазари през следващите години „, казва Топи Манър, ръководител на Personal Banking в Nordea.

В резултат на сделката всеки от Nordea и DNB ще задържат приблизително. 20% от Luminor и ще поддържат постоянно представителство в Борда на директорите на Luminor.

Nordea и Blackstone сключиха допълнително споразумение за продажбата на останалите 20% от Nordea в близък до средносрочен план.

Сделката подлежи на обичайните регулаторни одобрения и се очаква да приключи през първата половина на 2019 г.

Договорената покупна цена при предварителна продажба на приблизително 36% от акциите на Nordea възлизат на 600 млн. евро

Прочети още

Банки

Lloyds Bank закрива още клонове

Публикувана

на

Lloyds buidling
Централата на Lloyds в Лондон. Снимка: Lloyds

Банката се опитва да се реорганизира, за да отговори на дигитализицията в банкирането.

Lloyds Banking Group ще отреже още 15 клона на Lloyds до края на март 2019 г., което ще доведе до загуба на 23 работни места, съобщава The Sun.

Решението идва, след като групата вече реши да затвори и 49 клона на нейните брандове Lloyds и Halifax в периода юли и октомври тази година, което значи съкращение на 325 служители.

Говорител набанката заяви: „Потвърдихме местоположението на малък брой банкови клонове на Lloyds, които ще затворят между януари и март 2019 г.  Тези затваряния на клонове са в отговор на променящото се поведение на клиентите и намалелия брой сделки, извършвани в тях. Всички клонове, обявени за закриване, имат пощенска станция, разположена на по-малко от половин миля от тях, така че клиентите ни все още ще имат достъп до банкови услуги по местоживеене.

Продължаваме да правим значителна инвестиция в нашите клонове и се гордеем, че имаме най-голямата мрежа в Обединеното кралство.

Банката – под ръководството на шефа Антонио Хорта Осорио – през последните месеци започна реорганизация на работната сила и клоновата си мрежа, което има за цел да я направи по-адекватна в условията на бума на цифровото банкиране.

Прочети още
Реклама

Най-четени