Connect with us

Банки

От днес банките трябва да въведат новите правила на ЕС за прозрачност

Published

on

EU flags

Според тях потребителите трябва да получат пълна информация за банковите такси и разходите по сметките си.

От днес банките и доставчиците на финансови услуги в ЕС ще трябва да информират по-добре своите клиенти за таксите, свързани с отварянето и поддържането на банкови сметки, благодарение на новите правила на ЕС.

Валдис Домбровскис, вицепрезидент, отговарящ за финансовата стабилност и финансовите услуги в ЕС, заяви: “Банковите сметки са важна част от ежедневието, което ни позволява да правим и получаваме плащания, да пазаруваме онлайн и да плащаме сметките си.

Благодарение на Директивата за платежните сметки от 2016 г. потребителите имат правото да откриват основна банкова сметка навсякъде в ЕС, както и да преминат към нов доставчик.

С новите правила ще увеличим прозрачността на таксите за всички потребители. Това ще улесни намирането на най-добрите и най-евтините оферти от банките“.

Комисар Вера Йоурова добави: “Последните цифри показват, че доверието на потребителите в банковите услуги е ниско поради липсата на прозрачност. Тези нови правила ще гарантират, че офертите на банките са по-прозрачни и по-ясни относно таксите. Това е добра новина за потребителите: не само ще им помогне да получат преглед на таксите, но и да сравняват различни оферти“.

Информационен документ за таксите” (Fee Information Document – FID) е документа с кратко резюме, в което се представят таксите, свързани с най-често използваните услуги, като например парични преводи, които банката трябва да предоставя на своите клиенти при откриване на банкова сметка.

Според новите правила, поне веднъж годишно потребителите на ЕС трябва да получават безплатно справка: “Заявление за таксите” (Statement of fees). В нея банките трябва да опишат в детайли всички разходи направени от клиента, както и информация за лихвените проценти за услугите, свързани с банковата му сметка.

Директивата за платежните сметки изисква всички банки в ЕС да предоставят този документ към 31 октомври 2018 г., с изключение на Франция и Италия, които вече имат подобни изисквания за информация и ще приложат тези промени до края на юли 2019 г.

Повече информация за новите задължения на банките за прозрачност, могат да бъде намерена на уеб страницата “Достъп до банкови сметки“.

Индексът за пазарите на дребно от 2018 г, представящ доверието на потребителите към различните пазари, е наличен тук.

Fintech

Най-голямата банка в Корея се подготвя да съхранява цифрови активи

Published

on

KB Kookmin Bank

Това може да окаже голямо влияние върху индустрията на криптовалутите.

KB Kookmin, най-голямата банка в Южна Корея, подготвя пускането на оферта за съхранение на цифрови активи, съобщава CoinDesk Korea

Банката е обединила усилията си със стартъпа Atomrigs Lab, като двете организации подписаха стратегическо бизнес споразумение на 10 юни.

Atomrigs Lab разработва продукт, наречен Lime, който осигурява цифрови активи като криптовалути, използвайки сигурна MPC (multiparty computation) технология.

Kookmin и Atomrigs Lab ще разработят услуги за съхранение на дигитални активи, които комбинират технологията на Atomrigs Lab и инфраструктурата за вътрешен контрол и технологиите за защита на информацията на KB Kookmin Bank .

Двете компании ще разработват и технологии за защита на цифровите активи, приложения за интелигентни договори, както и създаването на блокчейн мрежа и свързана екосистема.

Включването на такава голяма банка в бизнеса с цифровите активи може да окаже голямо влияние върху индустрията на криптовалутите, посочва публикацията.

Финансова институция, която вече има висока степен на доверие, би могла потенциално да помогне за премахване на опасенията относно сигурността на дигиталните портфейли на клиентите и съмнителни оператори на криптовалути.

Надяваме се, че двете компании ще растат заедно чрез откриване на иновативни услуги в областта на управлението на цифровите активи“, заяви представител на банката.

 

 

Continue Reading

Банки

Централната банка на Турция запази основната си лихва без промяна на 24 %

Published

on

Turkish Central Bank

Тя очаква балансът по текущата сметка на страната да продължи да се подобрява.

Централната банка на Турция запази лихвения процент (едноседмичния курс на репо сделките) непроменен на 24%, както всички очакваха, съобщи вчера Hurriyet Daily.

Наскоро публикуваните данни показват, че тенденцията за ребалансиране в икономиката продължава“, се казва в изявление на банката, публикувано онзи ден след заседание на Комитета по паричната политика (КПП).

Външното търсене запазва относителната си сила, докато икономическата активност показва бавни темпове, отчасти поради трудните финансови условия“, добави тя.

Банката заяви още, че очаква балансът по текущата сметка на страната да запази тенденцията си за подобряване.

Според последните налични данни, дефицитът по текущата сметка на Турция се е свил до 589 млн. долара през март, намалявайки с 4,14 млрд. долара в сравнение със същия месец на 2018 г.

Министърът на финансите Берат Албайрак заяви на 3 юни, че Турция вероятно ще публикува излишък по текущата сметка през юни.

Ще укрепим нашия производствен и експортно ориентиран икономически модел със стъпки във всяка област и ще извадим проблема за текущата сметка от дневния ред”, каза още той.

В изявлението, публикувано след заседанието на МПП, Централната банка отбеляза също, че развитието на условията на вътрешното търсене и строгата парична политика подкрепят дезинфлацията.

За да се ограничат рисковете за ценовото поведение и да се засили дезинфлационният процес, Комитетът реши да запази строгата позиция на паричната политика.“

Банката повтори, че ще продължи да използва всички налични инструменти за постигане на целта за ценова стабилност.

Факторите, влияещи върху инфлацията, ще бъдат внимателно наблюдавани, а паричната позиция ще бъде насочена да поддържа инфлацията в съответствие с целевия път“, се казва в него.

Централната банка ще проведе повече заседания на КПП през останалата част от 2019 г.

През 2018 г. банката проведе девет заседания на КПП, като лихвените проценти се покачиха от 8% на 24%.

Continue Reading

Банки

Германското правителство проучва потенциално сливане на Commerzbank с ING

Published

on

Ralph Hamers, CEO, ING
Ралф Хамерс, CEO на ING. Снимка: ING.

Финансовите министрите на Нидерландия и Германия са обсъждали темата още през май.

Германското правителство проучва въздействието от потенциално сливане между холандската група за финансови услуги ING и германската Commerzbank, въпреки че преговорите все още не са в ход, съобщиха от агенция Bloomberg в края на миналата седмица.

Сливането между двете банки е възможност за създаване на европейска супер финансова организация, са съобщили за агенцията, хора запознати с дискусиите.

Нидерландският финансов министър Вопке Хоекстра и заместник-министърът на финансите на Германия Йорг Кукис са обсъдили въпроса в Берлин през май, съобщиха източниците.

Тези дискусии включват желанието на Берлин да види всяка нова банка със седалище в Германия, казва Bloomberg.

И двете банки са отказали да коментират.

През април Financial Times обяви, че главният изпълнителен директор на ING Ралф Хамерс се е обърнал към шефа на Commerzbank Мартин Зилке, като е предложил трансгранично сливане със седалище във Франкфурт, но добавя, че в момента не се провеждат преговори.

FT предполага, че Хамърс е отворен за такъв ход поради строгите холандски правила за банковите бонуси, като ги ограничават до 20% от фиксираното възнаграждение.

Миналата година Ралф Хамърс бе остро критикуван в страната си, след като надзорният съвет предложи заплатата му да се повиши с 50%.

По-рано той заяви пред FT: “Ако смятате, че инвестиционните банкери, хората, работещи на финансовите пазари, са стимулирани от променливо заплащане, то тогава… Амстердам не е естествено място за разширяване.”

Немското бизнес списание Manager Magazin също посочи ING като потенциален партньор за сливане с Commerzbank.

Continue Reading

Банки

75% от младите хора ползват небанкови кредитиращи институции

Published

on

Под 25% – такъв е делът на най-младите потребители у нас, които при необходимост от външен кредит, се обръщат към банка. Останалите над 75% от младите хора ползват небанкови кредитиращи институции. Данните са от проучване на Фронтекс Интернешънъл, компания в областта на изкупуване и управление на задължения, направено сред клиентите между 18 и 23 години.

„Финансовите навици на този тип потребители са изключително специфични. Това са хора, навършили пълнолетие наскоро, което често прави финансовия им опит недостатъчен, за да се предпазят навреме от изпадане в просрочие. Те са млади, динамични, спонтанни и търсят бързи и гъвкави решения за възникналите им нужди. В съзнанието им стои убеждението, че процедурата в банковите институции е по-бавна и сложна. Затова избират източник на финансиране, който ще реши казуса им още днес, но без да мислят за дългосрочните последствия”, коментира Лилия Димитрова, изпълнителен директор на компанията.

Според проучването най-често хората до 23-годишна възраст изпитват затруднения за заеми между 1000 и 3000 лева. Онази част от тях, която предпочита банковия заем, обичайно тегли по-значителни суми – около 5000 лева.

Като най-честа причина за теглене на кредит половината от младежите посочват „съдействие за трети лица”. Останалите заеми най-често са за почивки, техника, често срещани са и разходите около абитуриентския бал. Съществува и дял, прибегнал до външно финансиране за образование, посочват от Фронтекс.

„Добрата новината е, че макар необмислени, заемите на потребителите между 18 и 23 години са за сравнително малки суми, те имат желание да се справят със затруднението и заедно намираме решения за ефективно погасяване. Поръчителството е честа причина при тях, тъй като на тази възраст хората са водени от желанието да помогнат на приятелите си в реализирането на дори мимолетно желание, без да преценят потенциалните рискове. Бих посъветвала младежите да не забравят, че разходите за образование в този етап от живота могат да бъдат много съществени и значително по-важни за бъдещото им развитие отколкото финансирането на лятна отпуска или бал.“, казва още Лилия Димитрова.

По думите ѝ, абитуриентският бал на кредит се е превърнал в традиционна практика у нас през последните няколко години. Родители, а и навършили пълнолетие зрелостници, прибягват до външно финасиране, за да покрият разноските по празника.

„Наблюденията ни от последните няколко години сочат, че тегленето на кредит за бала не означава на всяка цена невъзможност за справяне с разноските. Често за хората това е допълнителен, понякога немалък разход и даването на парите наведнъж би „разклатило” месечния им бюджет. Затова е важно този заем да бъде добре преценен и планиран. С тази задача се справят по-добре родителите на базата на натрупания си финансов опит”.

По думите на Димитрова, самите гимназисти също прибягват до кредит за бала, но обичайно тази стъпка не е така добре обмислена.

„Абитуриентите, водени от еуфорията покрай празника, решават да пристъпят към разходи извън „договореното” с родителите. Някои се решават на прекалено скъп аксесоар или да удължат празненствата с приятели. Те теглят определена сума, чието погасяване впоследствие не са обмислили. Част от тях не споделят с родителите си решението и подценяват бързината, с която се налага да покрият вноските си”.

Според данните на компанията от последните години, просрочието около бала за повечето потребители не продължава повече от 2 – 3 месеца или дори по-малко, тъй като, изпаднали в невъзможност да изплатят кредита си, зрелостниците се обръщат към родителите за помощ. От Фронтекс отбелязват, че разговорите с хората, изпаднали в просрочие заради бала, сочат, че потребителите най-често съжаляват за предприетите стъпки.

„Празникът носи определен вид ентусиазъм и стремеж всичко да е идеално, като в същото време желанията на младите са неизчерпаеми. Но именно разговорите ни с нашите клиенти показват, че децата, а не родителите, съжаляват повече, защото споделят, че при повторна възможност за това решение по-скоро биха спестили средства за лятната почивка след тежките кандидатстудентски изпити или биха заделили за разходите, които неминуемо съпъстват първия семестър в университета”, допълва Лилия Димитрова.

Continue Reading

Банки

Global Finance обяви УниКредит Булбанк за най-добра попечителска банка в България за 2019

Published

on

UniCredit Bulbank

Международното финансово списание Global Finance обяви УниКредит Булбанк за „Най-добра попечителска банка в България“ за 2019 г. за шеста поредна година. През март същото издание избра УниКредит Булбанк за „Най-добра банка в България“ за 2019 г.

Global Finance обяви УниКредит за най-добра попечителска банка за 2019 г. за Централна и Източна Европа (ЦИЕ). Освен това в още 5 отделни държави като най-добра попечителска банка в Австрия, Чехия, Унгария, Словения и Сърбия.

„Много се радваме, че за шеста поредна година сме избрани за лидер на попечителските услуги в България. Подходът на УниКредит Булбанк в обслужването на клиентите ни ще продължи да бъде съсредоточен върху повишаване на клиентската удовлетвореност и предлагане на продукти, съобразени с нуждите на всеки клиент. Високата експертна оценка на Global Finance е още едно доказателство за професионализма на нашия екип, високо признат на местно и глобално ниво“, коментира Антоанета Куртяну, директор Корпоративно, инвестиционно и частно банкиране и член на Управителния съвет на УниКредит Булбанк.

„Уникредит Булбанк затвърждава водещата си позиция в предлагането на попечителски услуги в България. Банката обслужва широк набор от институционални клиенти – банки, инвестиционни посредници, договорни фондове, пенсионни фондове, глобални попечители и други, като предлага пълния набор от попечителски услуги, съобразени с нуждите на клиента. Активите, съхранявани под попечителство от УниКредит Булбанк нарастват устойчиво през последните няколко години, като само за последната бележат ръст от над 11%, а получената от банката награда на Global Finance „Най-добра попечителска банка в България за 2019“, за шести пореден път е доказателство за професионализма, широката пазарната експертиза и усилията, които екипът ни полага ежедневно, за да отговорим на високите изисквания на нашите институционални клиенти“, коментира Александър Киров, директор на управление Глобални транзакции в УниКредит Булбанк.

Наградата се връчва на база на пазарно проучване, информация от външни източници и информация от банки. По тази начин за победители се избират институциите, които надеждно предоставят най-добрите услуги на местните пазари и региони.

Обективните критерии, които се оценяват при избора на най-добри банки, са: отношения с клиентите, качество на обслужването, конкурентно ценообразуване, безпроблемно обработване на необичайни заявки, технологични платформи, пост сетълмент операции, планове за бизнес непрекъсваемост и познаване на местните регулации и практики. Global Finance получи информация и от лица, които ползват попечителски услуги. Представянето бе оценено за периода от 1.01.2018 г. до 31.12.2018 г.
„Тези награди отличават институциите с експертен опит на местните пазари и технологични способности за системно предоставяне на попечителски услуги с отлично качество на попечители в целия свят“ – каза Джоузеф Джарапуто – издател и главен редактор на Global Finance. „Нашите победители предлагат сигурност, прозрачност, ефикасност и качествени консултации, които защитават активите на клиентите и добавят стойност.“

Continue Reading

Банки

Deutsche Bank е задържала 20 тона злато на Венецуела

Published

on

Gold

Латиноамериканската държава е пропуснала плащания довели до ускоряване на споразумението за суап на златото.

Венецуела не е изпълнила споразумение за суап на злато на стойност 750 милиона долара с Deutsche Bank, което е принудило заемодателя да поеме контрола върху благородния метал, използван като обезпечение и да закрие договора.

Новината бе съобщена вчера от агенция Bloomberg, която се позовава се на два свои анонимни източници.

През 2016 г., Венецуела е получила паричен заем от Deutsche Bank, който е обезпечила с 20 тона злато. Споразумението е трябвало да изтече през 2021 г., но заради пропуснати плащания на лихвите е било прекратено от банката.

Правителството на опозиционния лидер Хуан Гуайдо, вече е поискало от Deutsche Bank да депозира 120 млн. долара в сметка извън обсега на президента Никола Мадуро.

Сумата е разликата в цената на златото тогава, когато то е било пробито и настоящите му цени на пазара.

Като част от усилията да се свали Мадуро, САЩ и повече от 50 страни са признали

Гуайдо вече е признат за легитимен лидер на Венецуела от САЩ и други повече от 50 страни, въпреки че все още той не контролира ключови институции в страната, включително централната банка.

Ние сме във връзка с Deutsche Bank, за да договорим условията, при които разликата, дължима на централната банка, ще бъде изплатена на законното правителство на Венецуела“, заяви Хосе Игнасио Ернандес, адвокат на Гуайдо, намиращ се в САЩ.

Deutsche Bank не могат да рискуват да преговарят с нелегитимните власти на централната банка, особено след като те са санкционирани от американското правителство“, допълва Ернандес.

Говорител на Deutsche Bank засега е отказал коментир.

Официален представител на централната банка на Венецуела също не отказал коментар пред агенцията.

Режимът на Мадуро за втори път тази година, не успява да се справи със споразумения за финансиране, които водят го огромни финансови загуби в момент, когато резервите на Венецуела от злато са на рекордно ниско ниво. Именно те са един от последните останали източници, които подържат режима му и лоялността на армията.

През март Централната банка на Венецуела пропусна срока за обратно изкупуване на злато от Citigroup за близо 1.1 млрд. долара.

Преди това през януари Bank of England отказа да върне на режима на Мадуро венецуелско злато на стойност 1.2 млрд. долара, поради несъвместимост на искането с правилата на банката.

 

Continue Reading

Най-четени