Connect with us

Интервю

Паскал Таларида: Очаквам повечето от днешните криптовалути да изчезнат

Published

on

Паскал Таларида, роден и израснал във Франция, е професионален форекс трейдър с повече от 11 години опит в областта. Основател е на трейдинг школата DMTrading, която бързо се превръща в една от най-големите във Франция. Участвал е като спикър в много конференции, лектор е и в няколко университета. Паскал е съосновател на Jarvis, блокчейн финтех компания, базирана в София.

Въпрос: Вие сте френски предприемач, който е дошъл в България, за да започне бизнеса си. Какви са впечатленията Ви от държавата и от възможностите за бизнеса тук?

Отговор: Всъщност аз не дойдох тук, за да започна бизнеса си. Преместих се в България, защото държавата ми хареса и реших да се установя в София. Първоначалният ми план беше да живея в различна държава всяка година, но в деня, в който дойдох тук се влюбих в града. След няколко месеца знаех, че ще поостана известно време.

Харесва ми свободата на живота тук: цената и качеството на живот са страхотни! Не говоря само за София, а за България като цяло: селата, планините, морето. Не мога да го обясня, просто обичам да пътувам из страната в търсене на интересни места.

От бизнес гледна точка, разбира се, данъците и ниските цени, скоростта на интернета, многото квалифицирани IT кадри, са огромни плюсове, които намаляват риска и улесняват стартирането на бизнес тук. Тъй като Джарвис е насочен към световния пазар, не мога да коментирам националния пазар тук, но да организираш бизнеса си в България е страхотна възможност. Надявам се само, че няма да приемете еврото, тъй като би убило конкурентоспособността на държавата като хъб за бизнеси.

Въпрос: Можете ли накратко да ни представите Джарвис?

Отговор: С Джарвис искаме да обясним процесите в блокчейн общността и да създадем синергия между различните проекти. Когато видим нещо супер сложно, което отнема много време, труд и е объркващо – виждаме възможност в пазара.

Накратко, блокчейн технологиите ни позволяват да пресъздадем финансовата система и да променим начина, по който хората управляват парите си – как ги търгуват, обменят, спестяват, заемат. Днес има стотици ексчейнджи, приложения, решения, които са абсолютно необединени, несвързани и ограничени… крипто ентусиастът днес се намира в лабиринт. Именно това ни вдъхнови да създадем Джарвис!

Джарвис Едж (Jarvis-Edge.io) обединява и свързва ексчейнджите, банките, портфейлите, блокчейн проектите и приложенията, за да ги обединим и да ги направим достъпни и лесни за ползване. За да го постигнем, искаме да ги съберем в един интерфейс: Джарвис.

Потребителите ще могат да търгуват на всеки финансов пазар, използвайки само един профил, менажирайки криптовалутите си, банковите си сметки, разплащайки се навсякъде по света със своя смартфон или крипто дебитна карта и т.н.

Джарвис Едж ще ни позволи да виждаме щури примери и истории, свързвайки банки, ексчейнджи, брокери, разплащателни услуги и правейки ги напълно съвместими. Ние ще дадем възможност на потребителите да платят в ресторант със своите активи в Apple, с Bitcoin или просто директно от банковата си сметка.

За да постигнем това, строим мощен ексчейндж, с огромен капацитет за разрастване, който работи с традиционни и крипто валути, с активи, злато и дори токенизирани активи. Също така създаваме няколко решения за разплащане и банкиране и си партнираме с някои от най-добрите доставчици на ликвидност.

Работим върху гъвкава и изключително сигурна инфраструктура, която да свърже всички тези приложения и проекти – нашият лесен единен интерфейс. Можете да си го представите концептуално като смартфон – обединен интерфейс, който в себе си побира всякакви услуги и апликации, които могат да се ползват заедно или отделно.

Въпрос: Как ще промените крипто индустрията със своя проект?

Платформата ще промени фундаментално крипто света както за потребителите, така и за самите проекти.

За потребителите, в краткосрочен план, Джарвис Едж отговаря на конкретната нужда да направим всичко достъпно и лесно за ползване – потребителят да има достъп до всичко с един клик и с удобен за ползване интерфейс. Ще обясним и улесним тяхното пътешествие в крипто сферата и ще им дадем конкретни примери за това как могат да успеят.

В дългосрочен план, Джарвис ще бъде устройство за банкиране, което ще донесе масовата употреба на криптовалутите и блокчейн проектите, позволявайки на потребителите да управляват всички свои финанси от едно място, без дори да им се налага да знаят, че зад проекта стои блокчейн. Ще бъде нещо подобно на банка, но потребителят ще бъде собственик на услугите, които блокчейн проектите предлагат и правят нашата екосистема по-евтина, по-добра и по-бърза. Безгранично и обединено финансово изживяване.

За собствениците на проекти, да свържат приложението си с Джарвис Едж би било подсилващо решение. Джарвис обединява и свързва разнообразните приложения помежду им, за да създаде синергии между тях, от която всички печелят. Разработвайки операционна рамка, в която всичко това е възможно, Джарвис ще създаде силна и абсолютно взаимосвързана екосистема от финансови продукти.

Въпрос: Какви са очакванията Ви за бъдещето на криптовалутите и блокчейн като технология?

Отговор: Очаквам те най-сетне да достигнат зряла фаза. За блокчейн технологията, очаквам да видя все повече бизнеси, които я прилагат в различни аспекти от работата си, особено финансовата индустрия и операторите на доставки. Като това няма да бъдат нови криптовалути и ICO-та, а просто технологично приложение на блокчейна, за подобряване на работния процес.

Относно криптовалутите, днес има толкова много: очаквам повечето от тях да изчезнат или просто да останат маргинални устройства за спекулация от трейдърите. Ще има и някои, които ще оцелеят и вероятно те ще бъдат крипто активи, които могат да представляват истински актив (дялове, недвижими имоти, договори и др.).

Въпрос: Неотдавна бяхте част от интересно събитие за токенизация на активи. Можете ли да обясните понятието на читателите ни? Кои сфери, според вас, ще бъдат най-засегнати от токенизацията?

Отговор: Токенизацията не е нищо ново – тя се състои в това да създадем финасов инструмент, изграден върху реален актив и да го направим възможен за търгуване, обмен и ликвидация. Един дял например представлява час от компанията, която дефакто е токенизирана.

Това, което е ново, е употребата на блокчейн технологиите, които могат да подпомогнат процеса на токенизация. Токенизацията е огромна тема, а аз ще се фокусирам само върху инвестиционната страна. В случая с инвестициите в активи, токенизацията демократизира инвестициите, премахвайки финансовите и географски бариери.

Днес, ако искаш да инвестираш в недвижими имоти или да наемеш апартамент, можеш да срещнеш финансови ограничения, или легални бариери. Ако имаш 20,000лв. няма да можеш да инвестираш в Малайзия или в имение в ЛА за няколко милиона. Също така няма да можеш да разпределиш своите 20,000 лв. сред 10 различни инвестиции, за да разпределиш риска на всяка инвестиция. Ще ти е нужен заем от банката, ще се наложи да се справиш с много бюрокрация, а веднага щом инвестираш, ще си заключил всички свои фондове в недвижимия имот и няма да имаш никаква ликвидност.

Благодарение на токенизацията, можеш да инвестираш 1 ст., 1лв., 1000 лв във всеки апартамент, който пожелаеш и навсякъде по света, без да се занимаваш с досадна бюрокрация в рамките на няколко секунди. Можеш да създадеш портфолио с много малко пари, можеш да инвестираш сутринта и след това да смениш решението си и да препродадеш. Токенизацията позволява на всеки да има еднакви шансове и възможности за инвестиция.

Начина, по който работи е много прост: първо, потребител или юридическо лице, трябва да дигитализира доказателството за собственост на актива. Ако вземем за пример апартамент, можеш да го даваш под наем, но и да му дадеш ликвидност. След като доказателството за собственост е одобрено от вещо лице и качено в блокчейна (дигитализирано), можеш да разделиш апартамента на 10,000 или 1, 000, 000 части – токени. Например, ако се издадат 1 милион токени, без право на собственост, но с право на процент от наема. Тъй като всеки токен може да се раздели и на микротокени, инвестициите стават възможни за всички.

За мен токенизацията може да се използва в сферата на недвижимите имоти и финансите. Например, ако искате да инвестирате в Apple, трябва да инвестирате поне $187 само за 1 дял. Ако искате да инвестирате $0,50 – не можете. Токенизирайки активите на Аpple, става възможно да инвестираме 1 цент в Apple, 1 цент в Microsoft и т.н.

Continue Reading
3 Comments

Интервю

Какво се случи с турската лира и какви последствия носи този срив?

Published

on

Интервюто бе осъществено с финансовия експерт от Tavex Мартин Миланов.

– През последните седмици една от водещите финансови новини е тази за падането на турската лира. Какво причини това?

Факторите са много. Трябва да отбележим, че турската лира пада плавно спрямо долара и еврото, а оттам и към лева от няколко години насам. Сега нестабилната доскорошна политика на свръх лесни заеми за бизнеса, както и ниска инфлационна монетарна политика от страна на правителството на Реджеп Ердоган, доведоха до инфлационни нива далеч над обявените от централната банка на Турция. Митата и тарифите на американския президент Доналд Тръмп от преди няколко седмици бяха катализаторът, който накара международните финансови институции да преосмислят позициите си спрямо турската лира.

– Какъв е начинът за излизане от ситуацията?

Зависи кой икономист питате. И дали Ердоган търси бързо, но твърдо приземяване на икономиката на Турция или по-скъпа, но по-плавна спирачка, обвързана с покриване на ликвидност и „спасяване“ на бизнеси и банки, с цел омилостивяване на турските граждани. Няма правилен ход, има по-малко популистки. 

– Какво значи ниската стойност на турската лира – за България, за Европа и за света изобщо?

За България означава огромен наплив на българи, пълнещи багажниците догоре в Одрин и летуващи на пет звездни турски курорти за два пъти и повече по-малко левове на вечер. Само за последните 4 дни имаме над 1200 поръчки през онлайн платформата ни за продажба на валута, което е няколко пъти повече от очакването. За Европа е рано да се каже.

Имаше коментари от страна на ЕЦБ спрямо няколко големи банки с огромни инвестиции и дадени заеми в Турция, че вторите трябва да предприемат мерки да подсигурят ликвидността си, ако кризата в южната ни съседка се задълбочи. Тази по-скоро негативна реторика смъкна почти всички европейски индекси значително и отслаби еврото. Дали това ще се задържи обаче, все още не знаем

– Как ще бъде повлияна турската икономика?

Всичко зависи от това дали централната банка на страната ще предприеме бързи, макар и непопулярни мерки. Също, ако Турция се отдалечи още от Европа и потърси помощ от Русия, Китай и арабските страни, като Катар, това може да разреши проблемите и сега, но да ги задълбочи в бъдеще. Все пак голяма част от турската икономика гледа към Европа.

– Какво е влиянието върху туристическия поток към южната ни съседка?

Както вече споменах – голямо. Има голям ръст на заявките за покупка на турски лири от страна на българите. В допълнение, турските курорти са и значително по-евтини, заради ниската заинтересованост от страна на традиционните руски и немски туристи.

Continue Reading

Fintech

Мирослав Божилов, Paysafe “Безконтактните разплащания вече имат значително влияние”

Published

on

Мирослав Божилов, генерален директор на Paysafe България

За бъдещето на финтех индустрията, навлизането на изкуствен интелект в нея, както и развитието на Paysafe разговаряме с генералния директор на Paysafe България Мирослав Божилов.

ВЪПРОС: Какви са целите зад създаването на новата корпоративна идентичност на Paysafe? Какви послания носи тя?

ОТГОВОР: Новата ни идентичност е следващата стъпка в развитието на компанията и е основна част от нашата стратегия за растеж. Това започна през 2015 г., когато компанията премина към групата на Paysafe. Тази следваща стъпка изразява намерението ни да продължим развитието на Paysafe и да станем водещата платформа за разплащания в модерната икономика.

Новото ни мото „Plug into Paysafe” подчертава как един търговец може да се „включи“ към уникалната и различна платформа на Paysafe. Тя покрива всеки аспект на разплащанията (кешово разплащане, предплатени карти, мобилно предплащане, кредитни възможности, дигитални портфейли и POS технологии). Нашата нова стратегия за марката е много повече от просто маркетинг промяна, а по-скоро представлява значителен крайъгълен камък в нашата еволюция като компания и символизира следващия етап от развитието ни.

ВЪПРОС: Бихте ли разказали повече за новата разплащателна услуга Paysafecash?

ОТГОВОР: Paysafecash позволява на клиентите да използват кеш за онлайн пазаруване, вместо да предоставят банкова сметка или информация за кредитни карти онлайн. Това е първото решение за кешово разплащане, което може да бъде използвано за добавяне на средства в дигитални портфейли, включително нашите собствени Skrill и NETELLER. Това означава, че Paysafe предлага на клиентите, които желаят, една цяла сфера на разплащанията, която изцяло работи с кеш. Тя изключва нуждата от ползването на банкова сметка или споделянето на финансова информация онлайн. Освен това, новото решение предоставя на потребителите възможността да плащат за стоки в точни суми, вместо да се налага да закръглят сумата до предварително фиксирана стойност.

Как работи:

1. Генериране на баркод: Потребителят избира “Paysafecash” като метод за плащане в онлайн магазина, зарежда генерирания QR/баркод в неговия портфейл, праща го до мобилния си телефона или го принтира.

2. Намиране на платежна локация: използвайки търсачката на www.paysafecash.com, клиентът намира най-близката такава точка на Paysafecash.

3. Сканиране и плащане: Потребителят дава QR/баркод-а си да бъде сканиран от служител и плаща дължимата сума. Онлайн магазинът обработва поръчката веднага след плащането.

ВЪПРОС: Вашата платформа Skrill напоследък успя да се наложи като ключов играч в онлайн разплащанията и според мнозина има потенциала да конкурира PayPal и другите водещи играчи. Какви са плановете ви за нея?

ОТГОВОР: Ние постоянно инвестираме в добавянето на нови функционалности, уеб-базирани и мобилни, които според нас биха били привлекателни за настоящите и потенциалните ни клиенти. Съвсем скоро например ще можем да предложим на нашите клиенти възможността да купуват и продават криптовалути в портфейлите си. В допълнение планираме да продължим да разширяваме обхвата ни в нови географски зони (например САЩ) и да развиваме партньорства с доставчици на платежни услуги, които предлагат популярни местни възможности за разплащане. Също така постоянно се стремим да подобряваме опита, както на клиенти, така и на търговци, при работата с нашите решения. Така улесняваме регистрацията и транзакциите, като същевременно поддържаме необходимите процеси по управление на риска и спазването на нормативните изисквания.

ВЪПРОС: Каква е визията ви за развитието на финтех пазара през тази и следващата година – както у нас, така и по света?

ОТГОВОР: Финтех пазарът ще продължава да е много динамичен, като аз очаквам увеличение на иновативните партньорства в сферата на разплащанията. Например един от видовете партньорства, където очаквам развитие, е между финтех компаниите и традиционните банкови институции. Artificial Intelligence (AI) и Machine Learning ще продължават да заемат все по-голямо място от гледна точка на тяхното приложение за повишаване на ефективността на важни процеси във финтех сектора, като например за управлението на риска при онлайн разплащанията.

ВЪПРОС: А какви са прогнозите ви конкретно за развитието на мобилните плащания – един сегмент, в който доскоро мнозина залагаха на NFC технологията, но изглежда, че тя няма да се наложи?

ОТГОВОР: Безконтактните разплащания вече имат значително влияние и потребителите оцениха удобството им. Според скорошно проучване, което проведохме за нашия доклад Lost in Transaction 2018, 54% от потребителите във Великобритания са използвали метода tap-to-pay в последния месец. В международен план потребителите, използвали този метод, са 24%. Според мен следващата стъпка в тази насока е потребителите да извършват разплащания с доближаване на телефона до безконтактен POS терминал (през Apple Pay, Google Pay, Samsung Pay и др.) директно в магазина. Така използването на биометрика като TouchID ще осигури удобство и сигурност. Според нашето проучване една от основните пречки за приемането на технологията са опасенията дали устройството няма да бъде откраднато (30%). Въпреки това 85% от потребителите на мобилни портфейли вярват, че в следващите две години ще използват телефоните си много повече за разплащания.

ВЪПРОС: Как се позиционира вашата компания сред разнообразието от нови решения за е-разплащания?

ОТГОВОР: Нашите дигитални портфейли Skrill и NETELLER предлагат обхват, възможности и удобство, благодарение на които сме световни лидери в глобалните разплащания за бизнес и развлечения, както за депозиране на средства в гейминг сайт, така и за онлайн пазаруване или изпращане на пари до роднини или приятели. Skrill Send Direct, нашето решение за P2P разплащания, позволява на клиентите да изпращат парични средства директно до банковата сметка на получателя (например, ако получателят няма портфейл в Skrill) до много държави в света, включително и в България. Тези преводи се извършват по изключително конкурентен, удобен и прозрачен начин. Нашата разрастваща се мрежа за разплащателни партньорства в света ни позволява да предложим на клиентите ни множество местни, специфични за съответната локация разплащателни опции. Това ни отличава от много от нашите конкуренти.

ВЪПРОС: През последните години Paysafe се наложи като един от водещите български работодатели в ИТ сектора. Какви са предимствата на работата при вас?

ОТГОВОР: Ние предоставяме възможност на българските ИТ специалисти да участват в разработката и поддръжката на нашия дигитален портфейл, Skrill, който е един много иновативен продукт, използващ се по цял свят. Работата при нас е свързана с постоянно взаимодействие с колеги от нашите офиси в Лондон, САЩ, Канада и други места, което я прави предизвикателна, но и много интересна. Също така сме горди и с нашата работна среда, част от която е и нашият офис. Преди около година той бе отличен от едно водещо глобално онлайн издание за офис дизайн като 7-то най-добро в цял свят и 2-ро в Европа.

Continue Reading
Advertisement

Най-четени