Connect with us

Бързи кредити

Потребителите на бързи кредити не съжаляват за решението си

Published

on

Потребителите, които прибягват до бързи кредити, рядко съжаляват за това, дори и при невъзможност да се справят с лихвите. Те дори търсят начини да усвоят още заеми, с които да се справят с първоначално изтеглените.

По този начин се получава затворен цикъл, типичен за конкретен потребителски кръг – този на хората, ползващи бързи кредити не при извънредни ситуации, а като стандартен начин за финансиране на спонтанно възникнали желания.

Това показва проучване на компанията за изкупуване и управление на задължения “Фронтекс Интернешънъл”, цитирано от economic.bg. То е разработено с цел разбиране на потребителските нагласи и причините за изпадане в задлъжнялост.

Истината е, че ползващите бързи кредити могат да се разделят условно да три групи: 

Хора със сравнително ниски доходи, за които възниква неочаквана ситуация – от медицинско естество, наложително пътуване, ремонт на жилището или автомобила или друг неочакван и непланиран разход. Те не разполагат със заделени средства и единствената им възможност да реагират бързо е този тип заем. Тези хора обичайно се стремят да върнат парите.

Втората група също са добри платци, които търсят бързо одобрение и са готови да платят по-високата лихва впоследствие.

Третият тип хора също разполагат с ниски доходи, за съжаление, съпроводени от ниска финансова култура. Те са наясно, че приходите им не отговарят на сумите за покриване на ежемесечните вноски, което ги лишава от реалната възможност  да се справят със заема. Това обаче не ги кара да предприемат мерки, просто теглят още и още кредити”, коментира Лилия Димитрова, изпълнителен директор на компанията.

По думите ѝ са необходими мерки за увеличаване на финансовата култура на някои социални групи у нас и на населението като цяло.

Димитрова очертава и друго потребителско поведение, което води до висока задлъжнялост и ниска плащаемост по кредитите. „Много от нас купуват стоки на изплащане. Но у някои клиенти съществува изкривяване в потребителското съзнание, че качеството на стоката, която са закупили, и кредитът за нея, са в права пропорционалност. Съответно ако стоката се развали или счупи, клиентите считат, че имат морално основание да спрат да плащат дължимата сума”, казва тя.

Според нея това представлява трудност при по-дългосрочните заеми, тъй като повечето продукти – най-често бяла или черна техника, рядко се повреждат в рамките на две години, какъвто е стандартният срок за покриване на вноските за изплащане на стоката.

Често потребителите се налага да изплащат продукти, които не използват – обикновено допълнителни придобивки към вече сключени договори. Това е най-обичайно при мобилните оператори. „В повечето случаи хората осъзнават, че придобивките всъщност не са им влезли в употреба, а задълженията по тях се трупат. Затова е ключово да четем внимателно всеки договор или анекс, който подписваме”, казва Димитрова.

Сред „проблемните” платци според проучването на Frontex се нареждат и тези, които имат възможност, но съзнателно отказват да платят дълга си. „Когато срещнем такъв потребител, се опитваме да намерим решение за ситуацията му заедно. Често тези хора разбират, че с нас ще получат по-гъвкави решения. Все пак има и такива, които категорично отказват плащане. Това, разбира се, е временно. В даден момент те решават да се възползват от нов кредитен или лизингов продукт, а информацията в Централния кредитен регистър (ЦКР) е един от основните фактори за одобрение”, казва Димитрова.

Според Frontex субективните фактори като потребителски грешки или слаба финансова култура са само част от трудностите при събирането на дълговете. В анализа си от компанията подреждат видовете кредити според трудността на събирането.

Практиката многократно е показала, че потребителите масово плащат първо ипотеката, а после всичко останало. Те са отговорни към този разход, но изпаднат ли в невъзможност при него, решенията вече не са така лесни”, казва Димитрова.

Според проучването следващо по трудност е събирането на непогасени „бързи” заеми поради факта, че тези клиенти често имат няколко подобни кредита и честата липса на постоянен трудов договор, което ги прави недосегаеми за запор или съдебни действия.

Кредитните карти са друг вид задължение, което се събира трудно, главно поради слабото познаване на този тип продукт. Много потребители не разбират правилно условията за ползването ѝ – например, че лихвата е на месечна, а не на годишна база, както и срока на гратисния период.

Немалко са и потребителите, които са получили кредитна карта като бонус към друг банков продукт. След изплащането му те трябва да закрият картата, тъй като в противен случай се трупат такси за поддръжка. Това незнание е честа причина за задлъжняване, което обичайно изненадва потребителите, посочват още от компанията.

Бързи кредити

Как да изберем институция за бързи кредити – Cash Credit

Published

on

Когато сте изправени пред финансови спешни ситуации, първото нещо, за което ще помислите, е да вземете бърз заем. Независимо дали става въпрос за личен заем, заем за автомобил или за бизнес, трябва да проучите изискванията и да изберете възможно най-добрия кредитор.

Оценката на възможностите на кредиторите в бранша ще ви помогне да намерите най-добрия избор, който предоставя финансово решение незабавно при реалистични лихвени проценти. Изборът на най-добър кредитор за заем обаче може да бъде разочароващ предвид огромния брой фирми, които съществуват в индустрията. Ето защо ви е необходимо сериозно проучване.

Следните фактори са най-важните, които трябва да се вземат предвид при избора на най-добра компания за бързи кредити.

Лицензиран ли е заемодателят?

Преди да кандидатствате за заем, трябва да се уверите, че кредиторът има валиден лиценз. Важно е да работите с само финансова институция или физическо лице, което ръководи регистриран бизнес. Когато кредиторът е лицензиран, това означава, че там се спазват изискванията и че има висока надеждност на опериране.

По същия начин лицензът ще символизира знак за качествени услуги и приемливи условия на заеми. Лицензираният заемодател технически разбира кодексите на поведение в бизнеса и работи в съответствие с всеки регламент на бранша и държавата. Ето защо трябва да проверите статуса на лиценза, за да се чувствате напълно спокойни, когато вземате назаем от такива кредитори.

Лихвените проценти

Колкото и бързият кредитор да улеснява всеки човек да придобие бързи пари в случай на финансова спешност, трябва да познавате много добре лихвите. Заемите отнемат най-кратко време за обработка, но лихвените проценти се различават във всеки индивидуален случай. Трябва да сте сигурни в лихвите и да определите способността си да ги плащате.

Затова разговаряйте с повече от един кредитор, за да се поинтересувате за най-добрите лихви, които могат да отговорят на вашите изисквания. Вероятно ще искате да вземете заем от кредитор, който предлага ниски лихви.

Все пак не се подвеждайте и по твърде ниските лихви и приказни условия, защото ако нещо е твърде хубаво, за да е истина, вероятно не е. Имайте едно наум и бъдете много внимателни!

Гъвкавост за плащанията

Когато търсите най-добрия кредитор за бърз заем, трябва да сте наясно дали фирмата има гъвкава схема на разплащане. Не можете да прогнозирате бъдещото си финансово състояние; следователно, трябва да намерите кредитор, който може да договори схемата за изплащане, в случай че допуснете забавяне. Можете да избегнете неустойки и други допълнителни такси, когато работите с кредитор, който ви позволява гъвкави плащания.

В зависимост от вида на бързия заем, който заемате, трябва да намерите надежден кредитор с най-добрите възможности за плащане. Уверете се, че сте прочели условията на кредитите, преди да се съгласите да на каквато и да е сделка и преди да сте оставили подписа си върху някой документ.

Добра документация

Документацията може да бъде свързана с много и досадна работа, но това е ясен и легален метод на обработване на вашите заеми. Трябва да имате всички ваши транзакции и договори в писмен вид. Освен това те трябва да са добре съхранявани за бъдещи цели.

Уверете се, че заемодателят ви пази копие от вашите записи, така че битовизмите да не пречат на условията за изплащане на заема. Кредиторът също така трябва да предостави всички правни документи, препоръчани от заемните съвети или други органи във вашата държава. Не разчитайте на обещания, които не са документирани от заемодателя. Помнете, че винаги се нуждаете от кредитор, който е готов да вложи всичко в писмена форма.

Изключително важно е да познавате правата си максимално добре и да ги следвате стриктно във всяка една ситуация. Много често човек се разсейва и забравя да пита важни неща или пък подписва някой документ, без да го е прочел правилно, но това е огромна грешка, която не бива и няма да допуснете. Бъдете разумни и внимателни!

Continue Reading

Бързи кредити

Как Профи Кредит България се грижи за сигурността на данните на своите клиенти?

Published

on

Клиентите на Профи Кредит България могат да бъдат напълно сигурни в неприкосновеността на своите лични данни. Темата стана особено актуална след хакерската атака срещу Националната агенция по приходите (НАП), при която бяха засегнати личните данни на близо пет милиона български граждани. В тази връзка кредитната институция съобщава на всички свои настоящи и бъдещи клиенти с какви механизми гарантира сигурността на техните данни и по какъв начин ги предпазва от кражби и злоупотреби.

Още от създаването си през 2006-та година финансово дружество Профи Кредит България поддържа изключително високо ниво на сигурност по отношение на личните данни на своите клиенти и гарантира, че няма никаква вероятност те да бъдат хакнати или да бъдат изтеглени пари на заем на името на друго лице.

Като част от международната финансова група Профиреал Груп, България следва безкомпромисна политика за сигурност и инвестира средства в техническото обезпечаване на данните на своите клиенти.

От 2010-та година дружеството е регистрирано като небанкова финансова институция в Българската народна банка (БНБ), което означава, че спазва стриктно изискванията и стандартите за сигурност, наложени от българското законодателство. Освен това дейността му е синхронизирана с изискванията на Регламент ЕС 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета за защита на личните данни, уверяват още от дружеството.

В Профи Кредит България можете да изтеглите бърз кредит като предоставите минимум документи при кандидатстване – в общия случай се изисква единствено лична карта. Личните данни, които предоставите (като например имена, EГН, адрес, телефон, електронна поща, банкова сметка, образование и др.), се обработват при изключителна конфиденциалност, пазят се и се унищожават, съгласно предвидения в договора срок. В този период дружеството гарантира високото ниво на сигурност и защита на данните, включително срещу неразрешеното и незаконосъобразното им обработване като прилага необходимите технически и организационни мерки за целта.

Съгласно изискванията на Общия регламент за защита на личните данни на ЕС (GDPR), клиентите на небанковата финансова институция имат право да поискат коригиране на неточни или неактуални данни, както и тяхното изтриване и забрава, в случай че вече не са необходими за целите, за които са събрани. От своя страна Профи Кредит България се ангажира да информира клиентите си при всяко коригиране или изтриване на личните им данни.

Изброените мерки за защита се спазват в дейността на всичките петдесет и девет офиса на дружеството, които покриват почти цялата територия на страната. Освен това, Профи Кредит България разполага с над 600 кредитни експерти, които работят при изключителна конфиденциалност и високо ниво на защита на личните данни. Служителите на дружеството работят с повишено внимание при идентифицирането на кандидатите за кредит и прилагат всички съществуващи механизми за установяване на самоличността им.

От Профи Кредит България уверяват, че техните служители извършват задължително, както идентификация по документи, така и лична идентификация на всеки свой клиент, така че сключване или промени по договор за кредит не могат да се извършат без личното присъствие или надлежната електронна идентификация с валиден електронен сертификат. Прилагат се значителен брой надеждни мерки за проверка на самоличността на новите кредитоискатели и текущите кредитополучатели, поради което до злоупотреби с чужди лични данни не би могло да се стигне.

Дори предварителното одобрение за кредит да става онлайн, след това задължително се сключва писмен договор, подписан на хартия или електронно от страните. При подписването му служителите на Профи Кредит България задължително се уверяват, че лицето, чиито данни от документа за самоличност са вписани в договора, е същото, което го сключва.

Всичко изброено до момента гарантира на клиентите на дружеството, че могат да бъдат напълно спокойни за своите лични данни и че риск от потенциални злоупотреби с тях не съществува.

Continue Reading

Бързи кредити

За какво тегли кредит българинът

Published

on

euro coins

В периода ноември 2018 г. – май 2019 г. се отчита ръст с 16% на средната сума на молбите за кредити в сравнение с 2018 г., сочи новото издание на „Потребителският кредит на българина“ .

Според пролетното издание на обзора хората управляват по-умело личните си финанси като консолидират кредите си. Интересът към този кредит расте постоянно и делът му достигна 31% от молбите.

За първи път кредитът за обединяване на задължения настига безспорния лидер досега – кредитът за ремонт на дома, който е с дял от около 31.5%.

През последните шест месеца средната сума на заявленията за потребителски кредит се повиши с 16% – знак за повишаването на финансовата култура и по-отговорно и умело управление на личните финанси.

Трите топ проекта на този сезон формират 75% % от всички заявления за потребителски кредити, подадени към БНП Париба Лични Финанси: ремонт на дома, обединяване на задължения, покупка на автомобил.

Българите избират внимателно и дългосрочно кои проекти да финансират с потребителски кредит. Новото издание на обзора показва, че хората кандидатстват за кредити с по-висока средна сума, като повишението на годишна база е 16% до 6 633 лева.

Хората се чувстват уверени да използват потребителските кредити както за реализиране на по-големи планове, така и за повишаване на стандарта си на живот. Най голямо повишение се отчита при кредитите за покупка на мебели – 20% от 3 819 лева до 4 567 лева.

Продължава да се наблюдава постоянно висок интерес и към алтернативните канали за кандидатстване – делът на онлайн заявленията нарасна със 7,2% до 41%.

 

Continue Reading

Бързи кредити

Омбудсманът вкарва закон за личния фалит

Published

on

unemployment

800 млн. лева на годишна база са лошите, забавени, необслужени потребителски кредити. Това са приблизителни числа, защото една част от банките и небанковите финансови институции продават на предварителна фаза своите вземания, така че да не си утежняват кредитния портфейл.

Тези числа изнесе омбудсманът Мая Манолова на форум в институцията, на който бе представен проект на Закон за несъстоятелност на физическите лица.

България все още е единствената държава в Европейския съюз, в която липсва законодателна уредба за личния фалит, като същевременно страната ни се наражда в топ 5 по лоши кредити в Европа.

Екипът на омбудсмана и експерти работят по изготвянето на такъв проект от миналата година. Общественият защитник отбеляза, че първите проекти на такъв закон са отпреди 7-8 години, но е имало сериозен проблем с качеството на проектите, както и с нежеланието на народното представителство да се заеме с темата. Манолова подчерта, че изготвеният законопроект е отворен за предоставяне на мнения и конкретни предложения.

Омбудсманът информира, че Законът за личния фалит реално ще се отнася както за граждани в качеството им на потребители, така и за упражняващите свободни професии, които не са търговци.

Общественият защитник акцентира, че свръхзадължеността на гражданите у нас се е превърнала в обществен проблем, защото сивата икономика расте и социално изключените и отчаяните хора, без перспектива пред себе си, стават все повече. Манолова подчерта, че ще бъдат изключени гражданите, които в процеса на производството укриват доходи, не съобщават за всички поети дългове или се отклоняват от поетите ангажименти в рамките на производството.

Тя предлага процедурата да се развива пред съда, но акцентира, че има резонни предложения за двуфазово производство.  Омбудсманът обобщи, че текстовете, които представя в закона, ще могат реално да заработят в кратки срокове, като предвиждат възможност за медиация и за други извънсъдебни способи за решаване на спора.

Производството трябва да бъде удобно, бързо, ефективно и евтино за българина, за да се постигне ефект“, каза Манолова. По думите й самото приемане на закона ще представлява една „червена лампичка“ за кредиторите, че притискането докрай на длъжника, изхвърлянето му в сивия сектор, превръщайки го в социално изключено лице, не е единственото решение.

Според нея тогава самите кредитори ще бъдат активни за постигане на споразумения със своите длъжници, защото скъпите производства и дългите изпълнителни процеси, било пред частен или държавен съдебен изпълнител, натоварват и кредитор, и длъжник.

Continue Reading

Банки

75% от младите хора ползват небанкови кредитиращи институции

Published

on

Под 25% – такъв е делът на най-младите потребители у нас, които при необходимост от външен кредит, се обръщат към банка. Останалите над 75% от младите хора ползват небанкови кредитиращи институции. Данните са от проучване на Фронтекс Интернешънъл, компания в областта на изкупуване и управление на задължения, направено сред клиентите между 18 и 23 години.

„Финансовите навици на този тип потребители са изключително специфични. Това са хора, навършили пълнолетие наскоро, което често прави финансовия им опит недостатъчен, за да се предпазят навреме от изпадане в просрочие. Те са млади, динамични, спонтанни и търсят бързи и гъвкави решения за възникналите им нужди. В съзнанието им стои убеждението, че процедурата в банковите институции е по-бавна и сложна. Затова избират източник на финансиране, който ще реши казуса им още днес, но без да мислят за дългосрочните последствия”, коментира Лилия Димитрова, изпълнителен директор на компанията.

Според проучването най-често хората до 23-годишна възраст изпитват затруднения за заеми между 1000 и 3000 лева. Онази част от тях, която предпочита банковия заем, обичайно тегли по-значителни суми – около 5000 лева.

Като най-честа причина за теглене на кредит половината от младежите посочват „съдействие за трети лица”. Останалите заеми най-често са за почивки, техника, често срещани са и разходите около абитуриентския бал. Съществува и дял, прибегнал до външно финансиране за образование, посочват от Фронтекс.

„Добрата новината е, че макар необмислени, заемите на потребителите между 18 и 23 години са за сравнително малки суми, те имат желание да се справят със затруднението и заедно намираме решения за ефективно погасяване. Поръчителството е честа причина при тях, тъй като на тази възраст хората са водени от желанието да помогнат на приятелите си в реализирането на дори мимолетно желание, без да преценят потенциалните рискове. Бих посъветвала младежите да не забравят, че разходите за образование в този етап от живота могат да бъдат много съществени и значително по-важни за бъдещото им развитие отколкото финансирането на лятна отпуска или бал.“, казва още Лилия Димитрова.

По думите ѝ, абитуриентският бал на кредит се е превърнал в традиционна практика у нас през последните няколко години. Родители, а и навършили пълнолетие зрелостници, прибягват до външно финасиране, за да покрият разноските по празника.

„Наблюденията ни от последните няколко години сочат, че тегленето на кредит за бала не означава на всяка цена невъзможност за справяне с разноските. Често за хората това е допълнителен, понякога немалък разход и даването на парите наведнъж би „разклатило” месечния им бюджет. Затова е важно този заем да бъде добре преценен и планиран. С тази задача се справят по-добре родителите на базата на натрупания си финансов опит”.

По думите на Димитрова, самите гимназисти също прибягват до кредит за бала, но обичайно тази стъпка не е така добре обмислена.

„Абитуриентите, водени от еуфорията покрай празника, решават да пристъпят към разходи извън „договореното” с родителите. Някои се решават на прекалено скъп аксесоар или да удължат празненствата с приятели. Те теглят определена сума, чието погасяване впоследствие не са обмислили. Част от тях не споделят с родителите си решението и подценяват бързината, с която се налага да покрият вноските си”.

Според данните на компанията от последните години, просрочието около бала за повечето потребители не продължава повече от 2 – 3 месеца или дори по-малко, тъй като, изпаднали в невъзможност да изплатят кредита си, зрелостниците се обръщат към родителите за помощ. От Фронтекс отбелязват, че разговорите с хората, изпаднали в просрочие заради бала, сочат, че потребителите най-често съжаляват за предприетите стъпки.

„Празникът носи определен вид ентусиазъм и стремеж всичко да е идеално, като в същото време желанията на младите са неизчерпаеми. Но именно разговорите ни с нашите клиенти показват, че децата, а не родителите, съжаляват повече, защото споделят, че при повторна възможност за това решение по-скоро биха спестили средства за лятната почивка след тежките кандидатстудентски изпити или биха заделили за разходите, които неминуемо съпъстват първия семестър в университета”, допълва Лилия Димитрова.

Continue Reading

Бързи кредити

Българската Bcard сключи споразумение за сътрудничество с Discover Financial Services

Published

on

Българската Национална Картова Схема Bcard, част от БОРИКА АД, и Discover Financial Services подписаха стратегическо споразумение, което ще позволи на картите с лога Bcard и Discover да бъдат приемани извън България в мрежата на Discover Global Network.

Официално българската карта Bcard влезе в обръщение през юни 2018 година. В момента в процес на внедряване е безконтактна технология за картовите продукти с бранда Bcard. Следваща стъпка от стратегическата програма за развитие на Националната Картова Схема е осигуряване на международен достъп на продуктите на Схемата, като през 2020 година предстои да започне издаването на международни карти Bcard – Discover. Партньорството с Discover ще осигури достъп на притежателите на карти Bcard – Discover в над 44 млн. търговски обекта и 2 млн. банкомата, в над 190 държави.

“Инвестицията в иновации за развитие на продуктите с лого Bcard, както и внедряването на решения за приемане на карти извън пределите на страната, са наши основни приоритети”, споделя г-жа Стоилка Арсова, директор на Национална Картова Схема Bcard. “България натрупа знание, опит и технологии, с които отговаря на световните стандарти във финансовите технологии и сигурността на разплащанията. Стратегическото партньорство с Discover е в резултат на стремежа на екипа на Bcard непрекъснато да разширява гамата от картови продукти и услуги за своите участници, с което допринася и за развитието на картовия пазар в България.“

За да гарантират по-сигурни международни трансакции, Bcard и Discover ще си партнират за интегрирането на решения за  EMV  контактна, безконтактна и мобилната технология на Discover D-PAS за международно ползване.

“Discover се наложи като гъвкав и кооперативен партньор на локалните схеми, предоставяйки им средства и ресурси за растеж и разширяване приемането на карти в световен мащаб,” каза Джо Хърли, вицепрезидент и глобален ръководител бизнес развитие в Discover. “Споразумението с Bcard допълва стратегията на Discover за осъществяване на международен алианс, който предоставя на клиентите по-голям избор как и къде да се разплащат.”

Мрежата на Discover Global Network включва редица партньорски мрежи в цял свят, сред които са мрежи в Бразилия, Китай, Индия, Япония, Близкия Изток, Нигерия, Пуерто Рико, Сърбия, Турция, Южна Корея, Виетнам, Тайван, Мексико и други в Европа.

Continue Reading

Най-четени