Свържете се с нас

Банки

Пощенска банка стартира партньорство със СофтУни

Публикувана

на

Пощенска банка стартира съвместен проект със СофтУни (SoftUni) в подкрепа на българското образование. Той включва различни активности за подготовка на младите хора за професиите на бъдещето и реализация в България. Със стратегическото партньорство двете организации имат за цел да насърчат студентите да развият потенциала си като IT и дигитални лидери, подготвени за динамично променящата се среда и новите тенденции в банкирането. Проектът е част от стратегията на банката за дигитализация и цялостната ѝ политика за корпоративна социална отговорност.

В рамките на партньорството курсистите ще имат уникалната възможност да работят по реални проекти и казуси на Пощенска банка. Те ще могат да обсъждат своите идеи и планове за собствен бизнес с експертите, да предлагат и разработват различни дигитални решения за реализация в банката, като някои от тях лично ще участват в тяхното интегриране. В допълнение, партньорството дава възможност за професионална реализация в банката на завършилите студенти от СофтУни. Те ще могат да се присъединят към екипите на специализираните отдели на Пощенска банка за разработване на дигитални иновации, като статистици, анализатори, специалисти по дигитален маркетинг и комуникации, специалисти по цифрови продукти и други. Всички желаещи студенти от университета ще могат да се включат и в Innovation Lab на Пощенска банка.

В рамките на инициативата Пощенска банка се включи в първия SoftUni Fest, който събра на едно място хора с интереси в програмирането, дигиталния маркетинг и дизайна. Студентите в една от категориите имаха възможност да работят по реален практически казус, зададен от финансовата институция. Банката подкрепи и SoftUni Camp 2018 – летния лагер за програмисти и ИТ ентусиасти.

Прочети още
Коментирай

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Банки

До дни ЕЦБ започва стрес тестове на шест български банки

Публикувана

на

ecb logo

Резултатите ще бъдат публикувани през юли 2019 г.

Днес Европейската централна банка (ЕЦБ) публикува на сайта си съобщение, че ще извърши цялостна оценка на шест български банки.

Процедурата включва преглед на качеството на активите и стрес тест.

Тя е резултат от искането на България от 18 юли 2018 г. за установяване на тясно сътрудничество с ЕЦБ.

Цялостната оценка е задължителна част от този процес, за държава членка на ЕС, чиято парична единица е различна от еврото.

На стрес тест ще бъдат подложени:

  • УниКредит Булбанк АД
  • Банка ДСК ЕАД
  • Обединена българска банка АД
  • Първа инвестиционна банка АД
  • Централна кооперативна банка АД
  • Инвестбанк АД

Прегледът на качеството на активите и стрес тестът ще се основават на методологиите, които банковият надзор в ЕЦБ прилага в редовните си цялостни оценки на банките.

Процедурата ще започне още този месец, а резултатите – в агрегиран вид и поотделно за всяка банка – се очаква да бъдат публикувани през юли 2019 г.

Крайната дата на процедурата ще бъде 31 декември 2018 г.

Регламентът за единния надзорен механизъм (ЕНМ) изисква националното законодателство на държава членка, която желае сътрудничество да гарантира, че националният компетентен орган ще бъде задължен да приеме всяка изискана от ЕЦБ мярка по отношение на кредитните институции.

Успоредно с това банковият надзор в ЕЦБ работи в тясно сътрудничество с Българската народна банка с оглед на потенциалната ѝ бъдеща роля на национален компетентен орган, за да подпомогне безпрепятственото ѝ интегриране в ЕНМ.

 

Прочети още

Банки

Райфайзенбанк: Ипотечното кредитиране бележи ръст

Публикувана

на

Raiffeisenbank

Средният размер на ипотечните кредити е нараснал от началото на годината и достига 119 хил. лв., при 106 хил. лв. през 2017 г. и 94 хил. лв. през 2016 г., сочи анализ на Райфайзенбанк. Като резултат и средният срок за погасяване запазва тенденцията за увеличение и вече е 22 г., спрямо 21 г. към края на 2017 г. и 19 г. през 2016 година.

Според данните на Райфайзенбанк, профилът на най-честия получател на ипотечен кредит е семеен мъж на 38 г., с висше образование. С финансиране от банката се купуват най-вече апартаменти (92%), като в 86% от случаите предпочитаният имот се намира в големите градове София, Варна, Пловдив, Стара Загора, Русе или Велико Търново. Изборът на клиентите най-често се спира на монолитното строителство (80%), като и през тази година най-търсени продължават да бъдат апартаментите в сгради, строени след 2000 г. – 54%, което бележи ръст от 8 пр.п. спрямо данните за 2017 година.

Райфайзенбанк предлага ипотечно кредитиране до 400 хиляди лева и срок за погасяване до 30 години. В продължение на кампанията „Smart решения за дома“, банката подарява на клиентите с усвоен кредит умна крушка с опция за дистанционно управление чрез приложение за мобилния телефон, задаване на време за включване и изключване, различни степени на яркост и избор от над 16 милиона цвята. Кампанията е валидна до 22 януари 2019 г. или до изчерпване на количествата на подаръците.

Прочети още

Банки

САЩ заведе дело за измама срещу швейцарската UBS

Публикувана

на

Банката заяви, че „енергично“ ще оспорва делото.

Вчера правителството на САЩ заведе съдебно дело за гражданска измама, обвиняващо UBS, най-голямата банка в Швейцария, че е измамила инвеститорите при продажбата на ценни книжа, обезпечени с жилищни ипотечни кредити, довели до световната финансова криза през 2008-2009 г.

Новината за това бе очаквана още късно в четвъртък и UBS вече публикува на сайта си изявление, в което заяви, че „енергично“ ще оспорва делото.

UBS е обвинена в заблуда на инвеститорите за качеството на над 41 милиарда щатски долара (41 милиарда швейцарски франка) високорискови ипотечни кредити и рискови ипотечни заеми, подкрепени от 40 оферти за ценни книжа през 2006 и 2007 г., съобщи американското Министерство на правосъдието в жалба, подадена пред федералния съд в Бруклин.

UBS заяви, че е произвела само малка част от жилищните ипотеки в САЩ между 2005 и 2007 г. (само 1,5 милиарда щатски долара от общо повече от 5 трилиона щатски долара) и не е довела до никакви рискови заеми.

Огромното мнозинство от заемите, залегнали в 40-те жилищни ипотечни ценни книжа (RMBS), посочени в жалбата, произхождат от други финансови институции, много от които издават свои собствени. През 2007 г. UBS е спряла издаването на RMBS.

Швейцарската банка заявява още, че: „Твърденията на Министерство на правосъдието не се подкрепят от фактите или от закона. UBS ще оспорва енергично жалбата в интерес на своите акционери. UBS е уверена в правното си положение и от известно време е напълно подготвена да се защити в съда„.

UBS твърди, че възнамерява да разчита на някои „съществени факти“ в защитата си и че очаква те да бъдат „обосновани в хода на производството“.

UBS претърпя огромни загуби от американските ипотечни активи, включително от жилищните ипотечни ценни книжа, цитирани в жалбата, което изключва извод за измама“ – се казва още в изявлението.

Многобройни банки вече са изплатили санкции в размер на милиарди долари вследствие на граждански дела, подадени от американското Министерство на правосъдието, съгласно Закона за реформата, възстановяването и изпълнението на финансовите институции на САЩ.

След финансовата криза банките бяха обвинени в заблуждаване на инвеститорите за заемите, залегнали в основата на ценните книжа, обезпечени с ипотека, които са продали. Тези заеми са били отпуснати на кредитополучатели, които не са могли да ги върнат, както и въз основа на инфлационни оценки на жилищата.

 

Пълното изявление на UBS, можете да прочете тук.

Прочети още

Банки

TBI придобива миноритарен дял в норвежка дигитална банка

Публикувана

на

Monobank ASA е добре позиционирана в скандинавския регион.

TBI Bank придобива миноритарен дял в норвежката Monobank ASA. Тя инвестира почти 6 млн. евро за дял от над 9% от акциите Monobank, регистрирани на фондова борса в Осло.

Monobank е дигитална банка, специализирана в областта на потребителското финансиране, с операции в Норвегия и Финландия.

Създадена е през 2015 г. и към момента притежава нетен кредитен портфейл от около 360 млн. eвро. Тя се развива успешно в скандинавския регион, защото де модерна дигитална банка с високоефективни бизнес дейности, базирани на иновативни технологии.

Ние от TBI Bank вярваме, че тази инвестиция ще ни позволи да споделяме най-добрите практики с една от водещите скандинавски финтех банки. Това е в съответствие с нашата стратегия да станем дигитална банка от следващо поколение”, каза Питър Барон, изпълнителен директор на TBI Bank.

Освен това този миниритарен дял е първата стъпка в потенциалното сътрудничество с Monobank като част от стратегията на компанията майка 4finance Group за развитие на бизнеса в скандинавския регион” – допълни той.

 

Прочети още

Банки

Юробанк придобива Банка Пиреос България

Публикувана

на

Така Пощенска банка ще има очакван пазарен дял от над 10% в България.

Снощи от Eurobank Ergasias S.A. обявиха, че е приключило споразумението с Piraeus Bank S.A. за придобиването на Банка Пиреос България, дъщерно дружество на Пиреос Банк, от дъщерното дружество на Юробанк, Юробанк България („Пощенска банка“).

Сделката ще затвърди позицията на Пощенска банка на българския банков пазар, като по този начин банката ще има очакван пазарен дял от над 10% и ще бъде на трето място по размер на кредитния портфейл.

След приключването ѝ Пощенска банка ще има активи на обща стойност над 5 милиарда, капитал от над 600 милиона евро и, след реализирането на очакваните синергии, приходи преди провизии и нетна печалба в размер съответно на над 150 и над 70 милиона евро. Отделно от това, банката ще запази солидните си коефициенти на капиталова адекватност и ликвидност.

Стойността на акциите е 75 милиона евро, като след приключването на сделката отражението върху капитала от първи ред на Юробанк ще бъде минимално в размер на 14 базисни точки, а след реализирането на очакваните синергии, сделката се очаква да има положителен ефект върху капитала.

Приключването на сделката е обект на одобрение от съответните регулаторни и надзорни органи и се очаква да приключи през първото тримесечие на 2019 година.

Прочети още

Банки

Борика подпомогна създаването на платформа за дарения в помощ на недоносените деца

Публикувана

на

И тази година платежният и картов оператор Борика АД подкрепи фондация “Нашите недоносени деца”. Със средствата, дарени от компанията, беше разработена специална онлайн платформа www.donate.premature-bg.com, на която всеки желаещ да подпомогне Фондацията, може да се запознае с проблемите на недоносените бебета и техните семейства, да си избере конкретна кауза и да дари средства за нея.

Създаването на платформата е част от тазгодишната кампания на Фондацията, която ще протече под надслов „Големи чудеса за малките герои“. Организаторите са се фокусирали в три основни направления: набиране на средства за закупуване на животоспасяваща апаратура в неонатологичните отделения в страната; изграждане на семейни стаи в тях, които да позволят на родителите да бъдат с децата си по време на продължителен болничен престой, и подпомагане на работата на семеен център за недоносени деца “Малки чудеса”.

„Партньорството ни с фондация „Нашите недоносени деца“ датира от няколко години, през които имахме шанса да бъдем част от редица значими кампании, които пред очите ни променяха съдби“. Ще продължим да ги подкрепяме, защото вярваме, че заедно, стъпка по стъпка, правим големи чудеса за малките герои“, коментира Мирослав Вичев, главен изпълнителен директор на БОРИКА АД.

В подкрепа на кампанията тази година се включват популярни личности, сред които Ники Кънчев, Михаела Филева, Румяна Нейкова, Диляна Попова, както и водещи лекари неонатолози, в лицето на доц. Ралица Георгиева, началник на неонатологичното отделение на Специализирана болница за активно лечение по детски болести – София, д-р Донка Узунова, завеждащ отделение по неонатология към ІІ САГБАЛ “Шейново“, и др.

Съществена част от кампанията „Големи чудеса за малките герои“ е и специалното събитие, което ще се проведе на 14 ноември под надслов „Вечер на чудесата“. Събитието, подкрепено от БОРИКА, се организира по повод Световния ден на недоносените бебета. Благотворителната вечер включва специална програма, в която ще вземат участие известни български артисти, представители на шоубизнеса, журналисти, както и представители на държавната власт, на социално-отговорния бизнес, на неправителствения сектор, доказали се като сериозно ангажирани с каузата на фондация “Нашите недоносени деца”. Водещ ще бъде Милена Златкова, журналист и радиоводещ в предаването „Тройка на разсъмване“ по радио „Витоша“, а участници в събитието ще бъдат известни български изпълнители като Михаела Филева, Маги Джанаварова и Славин Славчев. Средствата, събрани в рамките на благотворителната вечер, ще бъдат използвани за трите основни и най-важни проекта на фондацията в тазгодишната кампания.

В рамките на кампанията ще бъде организиран и Коледен базар, на който хората ще могат да изразят своята подкрепа за най-малките. Допълнително всеки, който желае да дари за каузата за недоносените деца в България, може да изпрати СМС с текст DMS BEBE на номер 17 777 за абонати на Telenor, Vivacom и A1.

Прочети още
Реклама

Най-четени