Свържете се с нас

Крипто

По света вече има над 3500 „банкомата“ за Bitcoin

Публикувана

на

bitcoins

Макар Bitcoin все още да се счита предимно като средство за онлайн търговия с активи, тя има известен досег и с физическия свят. Той е благодарение на „банкоматите“ за Bitcoin – апарати, от които може да се купят виртуални Bitcoin срещу реални банкноти и обратното.

Според анализ на Coinatmradar, по света вече има над 3500 „банкомата“ за виртуална валута. При това проблемите на криптовалутата през последните месеци не са повлияли на темпото на инсталиране на нови Bitcoin „банкомати“.

Само преди 17 месеца по света е имало едва 1000 такива устройства. През май т.г. броят им е минал 3000.

Днес те вече са много повече, като преобладаващата част от тях са в Северна Америка – 2594 броя. На второ място е Великобритания, а на трето – Австралия, следвани от Русия и Чехия.

Темпото на инсталиране на нови устройства се е увеличило от 5.88 „банкомата“ до над 8.91 машини на ден.

Най-популярни са „банкоматите“ на Genesis Coin (33.69% от всички), следвани от тези на General Bytes (26.89%).

Около 52.7% от всички Bitcoin „банкомати“ поддържат и алтернативни криптовалути или т.нар. altcoins. Останалите могат да работят само с Bitcoin.

Крипто

Bitcoin записа 11% скок, но още е далеч от траен ръст

Публикувана

на

Cryptocurrency, bitcoin

Bitcoin записа около 11% скок на цената си, но въпреки това остава в зоната на скептицизма, отбелязва CoinDesk.  За кратко криптовалутата достигна цена от 7 788 долара, което е най-високото ниво от почти три месеца.

Въпреки това почти веднага след този пик Bitcoin се понижи до около 6150 долара, но в последствие се повиши до 6580 долара, като се задържа в тези граници. Една от смятаните причини за ръста е голямо продаване на „стабилната монета“ tether (USDT), за която се твърди, че е обвързана с долара. Друга изтъквана причина е голямата инфлация във Венецуела, която увеличава обема и интереса към Bitcoin.

Една от смятаните причини за бързото връщане на цените към по-ниски нива е скептицизмът около регулацията на криптовалутите в САЩ. За момента прогнозите са по-скоро неутрални като Bitcoin остава сравнително далеч от зоната на трайния ръст. За такава е определена цена от 7402 долара.

Прочети още

Други регулации

Великобритания може да въведе крипторегулации след 24 месеца

Публикувана

на

Bitcoin

Великобритания може да се нуждае от 24 месеца за разработка и въвеждане на регулации на криптовалутите и критпоактивите. Това казва Джеймс Кауфман, директор в Reynolds Porter Chamberlain (RPC) във Великобритания, цитиран от CCN.

Кантората отбелязва, че това е най-добрият и оптимистичен вариант. Той е базиран на вероятност, в която предложенията, които са дадени и направени към регулаторите и комисиите в парламента реално започнат да се придвижват.

Според Кауфман процесът по приемането на подобни регулации е доста дълъг. Освен това криптовалутите са много сложна и бързоразвиваща се темата, отбелязва Кауфман. Проблемите с и около Брекзит също не помагат на процеса.

Освен това е нужно и време на институциите да проучат внимателно темата, да обърнат внимание на „определени активности“ и др. Трябва да се отдели време за консултации, обществен дебат и най-накрая да се напишат финалните версии, да се приемат и да се определи дата за тяхното влизане в сила.

Всичко това ще отнеме доста време, отбелязва Кауфман. В комбинация с останалите проблеми около Брекзит, той казва, че дори 24-те месеца срок са доста амбициозна цел.

Прочети още

Крипто

Криптоактивите не са опасни за финансовата стабилност в момента

Публикувана

на

bitcoin, cryptocurrency

Криптоактивите в момента не са опасни за финансовата стабилност на света. Това казва Бордът за финансова стабилност в свой доклад, цитиран от Coindesk.

Докладът е резултат на продължил няколко месеца анализ за ефекта на криптоактивите върху икономиката и финансовата стабилност. Бордът казва, че според него в момента криптовалутите не са ефективен начин за разплащания или за съхранение на стойност.

Организацията посочва, че криптовалутите имат проблеми с ниска ликвидност, висок риск на пазара от нестабилност и оперативни рискове и др. За сега криптоактивите не са опасни, защото не са и особено голям пазар.

Бордът обаче казва, че е нужен „бдителен мониторинг“, защото пазарът се развива бързо. „Ако използването на криптоактиви продължи да се развива, то може да има влияние върху финансовата стабилност в бъдеще“, казва докладът. Това най-вече може да се случи чрез влияние върху увереността на инвеститорите. Организацията казва още, че правилата и регулацията трябва да се работят паралелно на национално и международно ниво.

Прочети още

Крипто

Венецуелците ще плащат таксите за паспорти само с криптовалута

Публикувана

на

Гражданите на Венецуела ще могат да плащат таксите за паспорти и лични документи само чрез криптовалута, съобщи вицепрезидентът на страната Делчи Родригез, цитиран от CCN. Ще се приемат плащания само в държавната криптовалута Petro, като решението влиза в сила от следващата седмица.

Новите паспорти ще струват две Petro, а продължаването на срока на съществуващ паспорт ще е наполовина по-евтино. Според анализ на Bloomberg тази цена е 4 пъти над минималната заплата в страната, което ще направи пътуванията недостъпни за много хора. Венецуелците, които живеят зад граница, пък ще трябва да плащат съответно $200 и $100 за същите услуги.

Решението идва месец преди официалния старт на Petro. Правителството твърди, че криптовалутата е базирана на петрол, като целта ѝ е да въведе стабилност в икономиката на страната, която се бори с хиперинфлация от 2014 г. насам.

Petro ще се търгува на големите криптоборси, но въпреки това има и критики към нея, например, че е клонинг на Dash и др. Въпреки това правителството е твърдо решено да наложи Petro в страната.

Прочети още

Други регулации

Рубини: Криптовалутите са по-централизирани от Северна Корея

Публикувана

на

Nouriel Roubini
Нуриел Рубини. Снимка: wikimedia.org

Известният икономист Нуриел Рубини излезе с нова остра критика срещу криптовалутите.

В профила си в Twitter той написа няколко неща, насочени срещу най-изтъкваните предимства на виртуалните пари.

Децентрализацията в криптовалутите е мит. Това е система, която е по-централизирана от Северна Корея: „копачите“ са централизирани, борсите са централизирани, разработчиците са централизирани диктатори (Бутерин е „пожизнен диктатор“) и коефициентът за неравенство Gini на Bitcoin е по-лош от този на Северна Корея„, смята Рубини.

Тази седмица той ще бъде и в американския Сенат, където ще отговаря на въпроси за блокчейн и криптовалутите.

Рубини е един от най-активните и гласовити критици на виртуалните пари, като по-рано тази година определи и блокчейн като „прехвален документ в Excel„.

Прочети още

Крипто

Bitcoin може да прехвърли 10 000 долара още тази година, твърди топ мениджър

Публикувана

на

bitcoin coins

През последните дни цената на Bitcoin се задържа около $6500, като това провокира нова порция оптимизъм в сектора. Според Спенсър Богарт от Blockchain Capital криптовалутата може да се завърне на нивата от над $10 000 още тази година, съобщава CCN.

Според него резултатите на криптовалутите като цяло от последните няколко седмици показват, че тенденцията на спад е към своя край. Богарт казва, че Bitcoin е близо до „дъното“, след което ще започне нов период на по-траен ръст.

„Мисля, че ще завършим годината на нива над $10 000“, казва Богарт. „В края на миналата година бяхме в пика на пазара и изглеждаше, че дори лошите новини нямаха никакъв ефект върху цените. Сега сме от другата страна и когато имаме седмица от положителни новини в TD, Рик Еделман и Yale, но и те почти нямат ефект върху цента“, допълва той.

Според него това не е проблем в момента, защото стабилизира основите на пазара. Ако големи имена заявяват интерес към криптовалутите в сегашната ситуация, това подсказва по-доброто им бъдеще, което постепенно ще започне да вдига цените, прогнозира Богарт.

Прочети още
Реклама

Най-четени