Connect with us

Банки

При сливане CEO-то на Deutsche Bank и председателят ѝ ще оглавят новата банка

Published

on

Christian Sewing, CEO, Deutsche Bank
Кристиян Севинг, CEO на Deutsche Bank. Снимка: банката.

Мартин Зилке ще бъде заместник на Кристиян Севинг, според Der Spiegel.

Днес друго авторитетно германско издание Der Spiegel публикува материал, в които описва как ще бъдат разпределени топ мениджърските позиции ако има сливане между Deutsche Bank и Commerzbank.

Според източници на списанието позициите вече са надлежно разпределени както следва:

  • Главният изпълнителният директор на Deutsche Bank Кристиян Севинг ще управлява новата голяма банка.
  • Главният изпълнителен директор на Commerzbank Мартин Зилке е посочен като негов заместник и ръководител на бизнеса с частни и корпоративни клиенти.
  • Досега ръководител на това подразделение в Deutsche Bank бе Франк Страус, който трябва да освободи поста си.
  • За инвестиционното банкиране на новата банка ще продължи да отговаря южноафриканеца Гарт Ричи, който в момента е вицепрезидент на Deutsche Bank.
  • Очаква се председателят на надзорния съвет също да дойде от Deutsche Bank: Пол Ахлайнер ще продължи работата си след сливането – поне в преходната му фаза. Ахлайтнер се счита за привърженик на сливането, но от известно време той е силно критикуван и обвинен в стратегически грешки.

Каквото и да се случи, то ще се случи скоро. Управителните съвети и на двете банки са си дали срок до преди католическия Великден (21 април) да решат дали ще започнат due diligence. Ако те стартират тази процедура, вече няма да има връщане назад.

Въпреки договореното управление при сливане, препятствията пред него са все още много големи.

Представителите на служителите в двете банки са категорично против него. Те се опасяват, че до 30 000 работни места ще бъдат съкратени. В Надзорния съвет те могат да бъдат отхвърлени от представителите на акционерите, но много от инвеститорите също не са наистина убедени, че трябва да има сливане.

Освен това планът за сливане не е любима тема и на германските политици. Макар финансовият министър Олаф Шолц и държавния секретар Йорг Кукис (и двата съпартийци от социалдемократическата партия) да се считат за големи привърженици на сливането, те не обичат да го заявяват публично.

В крайна сметка, сливане, което ще доведе до ликвидирането на десетки хиляди работни места, е всичко друго, но не и печеливша тема за политиците, казва в заключение Spiegel.

Fintech

Руската централна банка обмисля пускането на дигитална валута

Published

on

Централната банка на Русия разглежда възможностите за пускането на дигитална валута. Това обаче не означава, че ще се случи скоро, казва председателят на банката Елвира Набюлина, цитирана от ТАСС.

Основното изискване на банката е технологиите да са достатъчно зрели и развити, за да гарантират продължителна и надеждна работа. Също така е много важно и дали самите граждани са готови да оставят хартиените пари и да преминат на дигитални.

Според Набюлина предпочитанията към хартиените пари не са изненада. За много хора те идват с анонимност и поверителност.

Затова банката разглежда и други приложения на дигиталните пари. Например да се използват при някои услуги като бързи междубанкови преводи.

Засега обаче всичко това остава само в сферата на проучванията и анализите. Смекчаването на руските институции към криптовалутите продължава, но с бавно темпо.

Continue Reading

Fintech

Банка Lloyds пусна приложение което свързва акаунтите на три от брандовете ѝ

Published

on

То се нарича Open Banking app и работи за Lloyds Bank, Halifax и Bank of Scotland.

Lloyds Banking Group стартира мобилно приложение, което позволява на клиентите ѝ да виждат своите текущи сметки, спестявания и други функции в три от своите брандове, съобщава AltFi.

Новото приложение свързва акаунти на потребители на Lloyds Bank, Halifax и Bank of Scotland в реално време.

Банковата група заяви, че чрез новото приложение клиент със сметка в Halifax ще може да вижда и информацията за кредитната си карта и спестовната си сметка и в Lloyds Bank.

Системата използва технологията Open Banking, която работи според предписанията на Директивата за платежните услуги.

Open banking (отвореното банкиране) е финтех услуга, която използва отворени API, които позволяват на разработчици от трети страни да създават приложения и услуги около дадена финансова институция.

Това дава възможност на клиентите чрез логване през един уебсайт или чрез отваряне на едно приложение от телефон или таблет да виждат всичките си банкови и спестовни сметки, кредитни карти и друга информация на едно място, независимо в коя банка са те.

Промяната в правото на Европейския съюз в началото на годината въведе отвореното банкиране, което означава, че чрез него потребителите могат да позволят на компании, различни от тяхната банка, да имат достъп до финансовите им данни.

Според привържениците на тази технология, това ще позволи на потребителите да получават по-добри сделки, като по-евтини овърдрафти, по-бърза смяна на банките и др.

Lloyds добави, че приложението ѝ вече разполага със сигурна 24-часова услуга за съобщения, чрез която клиентите могат получават съпорт редица услуги от извършване на плащания до пътуване в чужбина директно през апликацията.

Ако на даден клиент не може да бъде отговорено незабавно, той бива свързан директно със консултант, без да му се налага да преминава през по-нататъшна идентификация.

Директорът на отдела за трансформация на Lloyds Banking Group Стивън Ноукс заяви: „Клиентите вече използват Open Banking, за да получат по-пълна картина за финансите си. Добавянето на спестовни сметки и кредитни карти в микса ще им помогне да видят моментална снимка на своя  финансов живот, което ще улесни вземането на решения за разходите и спестяванията им. По-късно тази година ще добавим и възможността за извършване на плащания и прехвърляне на пари от сметки на други банки.”

Lloyds Banking Group твърди, че е най-голямата дигитална банка в Обединеното кралство, с повече от 15 милиона клиенти, които управляват своите сметки онлайн и други 9 милиона, които го правят през мобилни устройства.

 

 

Continue Reading

Fintech

Най-голямата банка в Корея се подготвя да съхранява цифрови активи

Published

on

KB Kookmin Bank

Това може да окаже голямо влияние върху индустрията на криптовалутите.

KB Kookmin, най-голямата банка в Южна Корея, подготвя пускането на оферта за съхранение на цифрови активи, съобщава CoinDesk Korea

Банката е обединила усилията си със стартъпа Atomrigs Lab, като двете организации подписаха стратегическо бизнес споразумение на 10 юни.

Atomrigs Lab разработва продукт, наречен Lime, който осигурява цифрови активи като криптовалути, използвайки сигурна MPC (multiparty computation) технология.

Kookmin и Atomrigs Lab ще разработят услуги за съхранение на дигитални активи, които комбинират технологията на Atomrigs Lab и инфраструктурата за вътрешен контрол и технологиите за защита на информацията на KB Kookmin Bank .

Двете компании ще разработват и технологии за защита на цифровите активи, приложения за интелигентни договори, както и създаването на блокчейн мрежа и свързана екосистема.

Включването на такава голяма банка в бизнеса с цифровите активи може да окаже голямо влияние върху индустрията на криптовалутите, посочва публикацията.

Финансова институция, която вече има висока степен на доверие, би могла потенциално да помогне за премахване на опасенията относно сигурността на дигиталните портфейли на клиентите и съмнителни оператори на криптовалути.

Надяваме се, че двете компании ще растат заедно чрез откриване на иновативни услуги в областта на управлението на цифровите активи“, заяви представител на банката.

 

 

Continue Reading

Банки

Централната банка на Турция запази основната си лихва без промяна на 24 %

Published

on

Turkish Central Bank

Тя очаква балансът по текущата сметка на страната да продължи да се подобрява.

Централната банка на Турция запази лихвения процент (едноседмичния курс на репо сделките) непроменен на 24%, както всички очакваха, съобщи вчера Hurriyet Daily.

Наскоро публикуваните данни показват, че тенденцията за ребалансиране в икономиката продължава“, се казва в изявление на банката, публикувано онзи ден след заседание на Комитета по паричната политика (КПП).

Външното търсене запазва относителната си сила, докато икономическата активност показва бавни темпове, отчасти поради трудните финансови условия“, добави тя.

Банката заяви още, че очаква балансът по текущата сметка на страната да запази тенденцията си за подобряване.

Според последните налични данни, дефицитът по текущата сметка на Турция се е свил до 589 млн. долара през март, намалявайки с 4,14 млрд. долара в сравнение със същия месец на 2018 г.

Министърът на финансите Берат Албайрак заяви на 3 юни, че Турция вероятно ще публикува излишък по текущата сметка през юни.

Ще укрепим нашия производствен и експортно ориентиран икономически модел със стъпки във всяка област и ще извадим проблема за текущата сметка от дневния ред”, каза още той.

В изявлението, публикувано след заседанието на МПП, Централната банка отбеляза също, че развитието на условията на вътрешното търсене и строгата парична политика подкрепят дезинфлацията.

За да се ограничат рисковете за ценовото поведение и да се засили дезинфлационният процес, Комитетът реши да запази строгата позиция на паричната политика.“

Банката повтори, че ще продължи да използва всички налични инструменти за постигане на целта за ценова стабилност.

Факторите, влияещи върху инфлацията, ще бъдат внимателно наблюдавани, а паричната позиция ще бъде насочена да поддържа инфлацията в съответствие с целевия път“, се казва в него.

Централната банка ще проведе повече заседания на КПП през останалата част от 2019 г.

През 2018 г. банката проведе девет заседания на КПП, като лихвените проценти се покачиха от 8% на 24%.

Continue Reading

Банки

Германското правителство проучва потенциално сливане на Commerzbank с ING

Published

on

Ralph Hamers, CEO, ING
Ралф Хамерс, CEO на ING. Снимка: ING.

Финансовите министрите на Нидерландия и Германия са обсъждали темата още през май.

Германското правителство проучва въздействието от потенциално сливане между холандската група за финансови услуги ING и германската Commerzbank, въпреки че преговорите все още не са в ход, съобщиха от агенция Bloomberg в края на миналата седмица.

Сливането между двете банки е възможност за създаване на европейска супер финансова организация, са съобщили за агенцията, хора запознати с дискусиите.

Нидерландският финансов министър Вопке Хоекстра и заместник-министърът на финансите на Германия Йорг Кукис са обсъдили въпроса в Берлин през май, съобщиха източниците.

Тези дискусии включват желанието на Берлин да види всяка нова банка със седалище в Германия, казва Bloomberg.

И двете банки са отказали да коментират.

През април Financial Times обяви, че главният изпълнителен директор на ING Ралф Хамерс се е обърнал към шефа на Commerzbank Мартин Зилке, като е предложил трансгранично сливане със седалище във Франкфурт, но добавя, че в момента не се провеждат преговори.

FT предполага, че Хамърс е отворен за такъв ход поради строгите холандски правила за банковите бонуси, като ги ограничават до 20% от фиксираното възнаграждение.

Миналата година Ралф Хамърс бе остро критикуван в страната си, след като надзорният съвет предложи заплатата му да се повиши с 50%.

По-рано той заяви пред FT: “Ако смятате, че инвестиционните банкери, хората, работещи на финансовите пазари, са стимулирани от променливо заплащане, то тогава… Амстердам не е естествено място за разширяване.”

Немското бизнес списание Manager Magazin също посочи ING като потенциален партньор за сливане с Commerzbank.

Continue Reading

Банки

75% от младите хора ползват небанкови кредитиращи институции

Published

on

Под 25% – такъв е делът на най-младите потребители у нас, които при необходимост от външен кредит, се обръщат към банка. Останалите над 75% от младите хора ползват небанкови кредитиращи институции. Данните са от проучване на Фронтекс Интернешънъл, компания в областта на изкупуване и управление на задължения, направено сред клиентите между 18 и 23 години.

„Финансовите навици на този тип потребители са изключително специфични. Това са хора, навършили пълнолетие наскоро, което често прави финансовия им опит недостатъчен, за да се предпазят навреме от изпадане в просрочие. Те са млади, динамични, спонтанни и търсят бързи и гъвкави решения за възникналите им нужди. В съзнанието им стои убеждението, че процедурата в банковите институции е по-бавна и сложна. Затова избират източник на финансиране, който ще реши казуса им още днес, но без да мислят за дългосрочните последствия”, коментира Лилия Димитрова, изпълнителен директор на компанията.

Според проучването най-често хората до 23-годишна възраст изпитват затруднения за заеми между 1000 и 3000 лева. Онази част от тях, която предпочита банковия заем, обичайно тегли по-значителни суми – около 5000 лева.

Като най-честа причина за теглене на кредит половината от младежите посочват „съдействие за трети лица”. Останалите заеми най-често са за почивки, техника, често срещани са и разходите около абитуриентския бал. Съществува и дял, прибегнал до външно финансиране за образование, посочват от Фронтекс.

„Добрата новината е, че макар необмислени, заемите на потребителите между 18 и 23 години са за сравнително малки суми, те имат желание да се справят със затруднението и заедно намираме решения за ефективно погасяване. Поръчителството е честа причина при тях, тъй като на тази възраст хората са водени от желанието да помогнат на приятелите си в реализирането на дори мимолетно желание, без да преценят потенциалните рискове. Бих посъветвала младежите да не забравят, че разходите за образование в този етап от живота могат да бъдат много съществени и значително по-важни за бъдещото им развитие отколкото финансирането на лятна отпуска или бал.“, казва още Лилия Димитрова.

По думите ѝ, абитуриентският бал на кредит се е превърнал в традиционна практика у нас през последните няколко години. Родители, а и навършили пълнолетие зрелостници, прибягват до външно финасиране, за да покрият разноските по празника.

„Наблюденията ни от последните няколко години сочат, че тегленето на кредит за бала не означава на всяка цена невъзможност за справяне с разноските. Често за хората това е допълнителен, понякога немалък разход и даването на парите наведнъж би „разклатило” месечния им бюджет. Затова е важно този заем да бъде добре преценен и планиран. С тази задача се справят по-добре родителите на базата на натрупания си финансов опит”.

По думите на Димитрова, самите гимназисти също прибягват до кредит за бала, но обичайно тази стъпка не е така добре обмислена.

„Абитуриентите, водени от еуфорията покрай празника, решават да пристъпят към разходи извън „договореното” с родителите. Някои се решават на прекалено скъп аксесоар или да удължат празненствата с приятели. Те теглят определена сума, чието погасяване впоследствие не са обмислили. Част от тях не споделят с родителите си решението и подценяват бързината, с която се налага да покрият вноските си”.

Според данните на компанията от последните години, просрочието около бала за повечето потребители не продължава повече от 2 – 3 месеца или дори по-малко, тъй като, изпаднали в невъзможност да изплатят кредита си, зрелостниците се обръщат към родителите за помощ. От Фронтекс отбелязват, че разговорите с хората, изпаднали в просрочие заради бала, сочат, че потребителите най-често съжаляват за предприетите стъпки.

„Празникът носи определен вид ентусиазъм и стремеж всичко да е идеално, като в същото време желанията на младите са неизчерпаеми. Но именно разговорите ни с нашите клиенти показват, че децата, а не родителите, съжаляват повече, защото споделят, че при повторна възможност за това решение по-скоро биха спестили средства за лятната почивка след тежките кандидатстудентски изпити или биха заделили за разходите, които неминуемо съпъстват първия семестър в университета”, допълва Лилия Димитрова.

Continue Reading

Най-четени