Connect with us

Други регулации

Прокуратурата започна проверка в КФН

Published

on

Прокуратурата започна проверка на дейността на Комисията за финансов надзор (КФН), във връзка с фалиралата неотдавна застрахователна компания „Олимпик“.

Проверката е разпоредена лично от главния прокурор Сотир Цацаров. Тя ще се извършва от Върховната касационна прокуратура, съвместно с Държавната агенция “Национална сигурност” (ДАНС).

Фокус на проверката ще бъде работата на Ралица Агайн-Гури, зам. – председател на регулаторния орган и ръководител на ууправление “Застрахователен надзор” в него, чиито подопечен ресор е застраховането. Представителите на държавното обвинение ще проверяват как тя е надзиравала работата на българския клон на фалиралото дружество.

Междувременно стана ясно, че правителството е поискало оставката на Ралица Агайн – Гури от ръководния пост в КФН. Самата тя от своя страна заяви, че случилото се с “Олимпик” е заради европейските правила за отворен пазар, които позволяват на компания от една страна – членка на ЕС да работи в други държави от Общността.

Fintech

Индия изолира криптостартъпите от финтех програмата си

Published

on

Централната банка на Индия подготвя “пясъчник”, в който ще позволи на финтех компании да работят и да тестват и предлагат услугите си. В него ще се допускат блокчейн стартъпи, но не и фирми, които използват криптовалути или криптоактиви, съобщава CoinDesk.

“Пясъчникът” е резултат от почти 3-годишни анализи и проучвания от специален екип на банката. Той ще позволи на финтех компаниите да достигнат по-лесно до клиенти и да развиват технологиите си и услугите си в рамките на известни правила и защити. Системата ще позволи и на институциите да опознаят технологиите по-добре в подготовката на окончателните правила.

Изненадващото е, че всякаква форма на криптовалути и активности, свързани с тях, ICO например, не попадат в разрешените дейности. Решението е свързано със съществуващата забрана в Индия за традиционните банки да използват криптовалути и да работят със стартиращи компании, които ги използват.

За сега институциите не отстъпват от позицията си срещу криптовалутите. Те обаче са отворени към блокчейн проекти, които използват технологията за други дейности. Като примери са дадени търговски плащания, трансфери на пари, дигитална идентичност и др.

Continue Reading

Други регулации

МИ публикува електронен бизнес наръчник в подкрепа на малкия и среден бизнес

Published

on

Електронен Бизнес наръчник за малки и средни предприятия, който е разработен специално да улесни предприемачите в процеса на търсене на информация, да подобри достъпа до законодателството и да облекчи бизнеса в справянето с най-сложните административни процедури е публикуван на уебстраницата на Министерството на икономиката. Чрез електронния наръчник предприемачите ще намират бързо синтезирана информация за множество бизнес операции, които са предизвикателство, особено за малките и стартиращите фирми. В същото време от него ще могат да се възползват всички предприятия, независимо дали сега започват своята дейност, искат да разширят своя бизнес или да прекратят дейността си.

Бизнес наръчникът бе официално представен днес в присъствието на представители на Европейската комисия, публични институции, малкия и среден бизнес и работодателските организации. Наръчникът е достъпен на интернет страницата на Министерство на икономиката, на български и на английски език.

„Подобряването на ефикасността на политиките в подкрепа на малките и средните предприятия и създаването на по-благоприятна среда за растеж за компаниите, опериращи в България са сред основните приоритети на Министерство на икономиката“, посочи на представянето на електронния наръчник Началникът на политическия кабинет на министерството г-жа Миглена Александрова.

Бизнес наръчникът съдържа кратки описания и насоки за над 120 регулации, разпределени според фазата на жизнения цикъл на предприятията. Те имат за цел да обяснят и насочат МСП в процесите на стартиране на бизнес, административно управление, финансови и счетоводни операции, търговски дейности, защита на личните данни, участие в процедури по ЗОП, научна и развойна дейност, промяна в структурата на бизнеса или прекратяване на дейността. Наръчникът съдържа множество препратки към други институции, програми и образци на документи, с цел да повиши достъпа до информация и облекчи бизнеса в справянето с разнообразни административни процедури.

Проектът бе реализиран на няколко етапа, в рамките на които бяха проведени проучвания и интервюта със заинтересовани страни и представители на бизнеса, със специален фокус върху малките и средните предприятия, за да бъдат идентифицирани най-често прилаганите и най-сложните правни и регулаторни разпоредби, засягащи дейността на малките фирми в България. В резултат на проведения анализ бяха определени законодателните актове, които се явяват най-трудни за прилагане и бе разработен Бизнес наръчник, представящ на разбираема за бизнеса лексика по-голямата част от режимите и процедурите, които МСП трябва да спазват в своята дейност.

Бизнес наръчникът е разработен по проект „Техническа подкрепа за изготвяне на Инструмент за подпомагане на малките и средните предприятия за прилагане на регулационни режими“ и се финансира от Програмата за подкрепа на структурните реформи към Европейската комисия. Проектът е реализиран от ПрайсуотърхаусКупърс заедно със Службата за подкрепа на структурните реформи.

Адрес към Бизнес наръчник за малки и средни предприятия може да намерите тук – http://www.mi.government.bg/bg/pages/msp-info-220.html

 

 

Continue Reading

Fintech

Франция препоръчва своя проект за крипторегулация на ЕС

Published

on

Bitcoin

Франция има свой проект за регулация на криптоактиви и вече го препоръчва и на останалите държави-членки на Европейския съюз, съобщава CCN.  Това казва и самият финансов министър на страната Бруно Ле Мари по време на Paris Blockchain Conference.

“Ще предложа на моите европейски партньори да създадем единна регулаторна рамка за криптоактивите, която да е вдъхновена от френския опит. Нашият модел е правилният”, казва той.

А според предложението на Франция, ще се въведат някои нови правила. Едно от тях е проверка на историята на всеки основател на компания или съветник, който се занимава с криптоактиви.

Криптокомпаниите, които са базирани в друга държава, но искат да предлагат услугите си във Франция, също ще трябва да преминават проверка и верификация на своя бизнес план. Успешно преминалите ще получават сертификат от правителството.

Франция иска да е сред водещите държави в ЕС по отношение на криптоактивите и тяхната регулация. Правилата ще улеснят и ICO процедурите, като ще въведат повече прозрачност в тях.

Continue Reading

Банки

Европейският парламент гласува пакета от банкови реформи, предложен от ЕК

Published

on

European Parliament
Европейският парламент в сесия. Снимка: ЕП.

С него се завършва създаването на Европейския банков съюз.

Днес Европейският парламент одобри окончателното споразумението за пакета от реформи, предложен от Европейската комисия за укрепване на устойчивостта и възможността за преструктуриране на европейските банки.

С този акт, формално се завършва създаването на Европейския банков съюз.

След кризата Европейският съюз предприе важни стъпки за намаляване на рисковете в европейската банкова система. Въз основа на съществуващите правила наборът от приети мерки ще разгледа оставащите предизвикателства пред финансовата стабилност, като в същото време ще засили конкурентоспособността на банковия сектор на ЕС в световен мащаб. Този пакет вече беше съгласуван със Съвета на ЕС.

Валдис Домбровскис, заместник-председател на Комисията за финансова стабилност, финансовите услуги и Съюза на капиталовите пазари, заяви: “Днес Европейският парламент отбелязва още една важна стъпка към намаляване на рисковете в европейската банкова система. Този вот павира пътя за по-нататъшен прогрес по отношение на споделянето на рискове в рамките на Европейския банков съюз, като например въвеждането на единния фонд за единно разрешаване на авиационна безопасност.

ЕК също така приветства приемането на позицията на Парламента относно ценните книжа, обезпечени с държавни облигации (sovereign bond-backed securities – SBBS).

Това предложение беше представено, за да помогне на банките да диверсифицират експозициите си в държавни облигации и допълнително да отслабят връзките им правителствата на техните държави.

По отношение на мерките за ускоряване на намаляването на необслужвани кредити в банковия сектор, представени през март 2018 г., Комисията потвърждава необходимостта от постигане на ранно споразумение между съзаконодателите, за да се ускори намаляването на необслужваните кредити, които все още съществуват в някои части на банковата система.

 

Лист с детайлите по приетия пакет за банкови реформи, можете да намерите тук (на английски).

 

Continue Reading

Банки

Британски регулатор глоби Goldman Sachs с 34,3 млн. паунда за грешни отчети

Published

on

Goldman Sachs

Банката не е дала правилни данни за 220,2 милиона свои трансакции.

Един от британските финансови регулатори, Financial Conduct Authority (FCA) – Органа за финансово поведение, обяви днес официално на сайта си, че глобява банка Goldman Sachs International (GSI) с 34 344 700 паунда за това, че не е предоставила точни и навременни отчети за 220,2 милиона свои трансакции за периода ноември 2007 – март 2017 г.

GSI не е могла да гарантира, че предоставя пълна, точна и навременна информация във връзка с приблизително 213,6 милиона отчетни трансакции.

Нещо повече – банката грешно е докладвала за 6,6 милиона други от тях. Така за 9 години и половина, Goldman Sachs е допуснала 220,2 милиона грешки, нарушавайки правилата на FCA.

FCA също така установи, че банката не е взела разумни мерки за контрол на отчитането. Тези недостатъци са свързани с лоши процеси на управление.

Марк Стюард, изпълнителен директор на FCA по прилагане и пазарен надзор, заяви: „Този случай показва неуспех за продължителен период от време в управлението и тестването на контролите, които са жизненоважни за целостта на нашите пазари. Това бяха сериозни и продължителни неуспехи. Очакваме всички фирми да се възползват от тази възможност, за да гарантират, че могат подробно да описват дейността си и редовно да проверяват системите си, така че всички проблеми да бъдат открити и отстранени незабавно, за разлика от този случай.

Точното и пълно отчитане на транзакциите помага да се гарантира целостта на пазара и да се контролират фирмите и пазарите. По-специално, отчетите за трансакциите помагат на FCA да идентифицира потенциални случаи на пазарна злоупотреба и да се бори с финансовите престъпления.“

Goldman Sachs се е съгласила да коригира пропуските си и така е успяла да получи 30% намаление на общото наказание. Без тази отстъпка, пълният размер на глобата е щял да бъде 49 063 900 лири стерлинги.

Continue Reading

Други регулации

Промени в закона за Търговския регистър ще подобрят организацията и ефективността в работа

Published

on

Заявленията за обявяване на декларация, чрез която предприятията, които не са осъществявали дейност през отчетния период, се освобождават от задължението за публикуване на годишния финансов отчет, консолидирания финансов отчет и годишния доклад за дейността си, ще се разглеждат по реда на постъпването им отделно от другите заявления.

По същия ред ще се разглеждат и заявленията за вписване на действителните собственици по Закона за мерките срещу изпирането на пари и Закона за икономическите и финансовите отношения с дружествата, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим, контролираните от тях лица и техните действителни собственици.

Това предвижда проект за изменение и допълнение на Закона за Търговския регистър и Регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, приет от Министерския съвет.

Декларацията, чрез която неактивни през отчетния период предприятия се освобождават от задължението за публикуване на годишния финансов отчет, консолидирания финансов отчет и годишния доклад за дейността си, се публикува в Търговския регистър в срок до 31 март на следващата година. По данни на Националния статистически институт броят на тези предприятия е между 150 хил. и 200 хил. Заявленията за действителни собственици трябва да се подадат в срок до 4 месеца, считано от 31.01.2019 г., съобщава Нова тв.

Законът предвижда кратки срокове за разглеждане на заявленията за вписване, заличаване и обявяване, като длъжностните лица по регистрация се произнасят незабавно след изтичане на три работни дни от постъпването им. При първоначална регистрация на търговец произнасяното е до края на следващия работен ден от постъпването на заявлението, гласят още промените.

Целта на законопроекта е подобряване на организацията и ефективността в работата на Търговския регистър и на Регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, преодоляване на забавянето при обработването и разглеждането на всички категории заявления за вписване, заличаване и обявяване, чрез което се съобразява принципът на бързина и процесуална икономия на дейността по регистрацията, се посочва в съобщението.

 

 

Continue Reading
Advertisement

Най-четени