Connect with us

Банки

Райфайзенбанк стартира партньорство със Софийския университет

Published

on

Райфайзенбанк стартира проект в сътрудничество със студенти от Стопанския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, от специалността „Моделиране на големи данни в бизнеса и финансите“. Екип на банката представи реален практически казус в сферата на Big Data/Advanced Analytics, свързан с кредитните карти.

Върху тази задача студентите ще работят по време на семестъра, а разработилите най-добрия модел за обработка на големи бази данни ще имат възможността да представят работата си пред управителния съвет на Райфайзенбанк и да тестват модела си в реална бизнес среда.

„Даваме възможност на студентите да тестват знанията си в практиката. Ние като бизнес, от своя страна, можем да използваме иновативно решение на младите хора в областта на анализа на големи бази данни“, коментира Даниел Алексиев, началник отдел „Дигитално банкиране и Иновации“ в Райфайзенбанк.

Проектът за сътрудничество със Стопанския факултет е част от инициативата на банката Тинк танк (Think Tank), която обединява служители от различни отдели, с цел прилагането на иновации и нови технологии.

Банки

Bank of Ireland създава Брекзит фонд от 2 млрд. евро

Published

on

Central Bank of Ireland
Централата на Bank of Ireland на Dockland Campus в Дъблин. Снимка: банката.

Той ще кредитира МСП при проблеми с излизането на Великобритания от ЕС.

Bank of Ireland обяви, че е заделила 2 млрд. евро за фонд, който да отпуска кредити на малки и средни предприятия (МСО), които се нуждаят от капитал, за да се адаптират към предизвикателствата на Брекзит. .

За Централната банка Брекзит без сделка, може да има много тежки и незабавни ефекти върху почти всички области на ирландската икономика.

Според оценката ѝ твърдият Брекзит може да свали до 4 процентни пункта от ръста на ирландската икономика през първата си пълна година и до 6 процентни пункта за едно десетилетие.

Този фонд от 2 млрд. евро ще осигури подкрепа за бизнеса, независимо от това как Великобритания излезе от ЕС“, заяви Гавин Кели, главен изпълнителен директор на Retail Ireland в Bank of Ireland, съобщава rte.ie.

Мнозина ще трябва да адаптират начина, по който работят, тъй като резултатът от Брекзит става по-ясен. Брекзит не е” обичайният бизнес“, допълва той.

Говорител на Bank of Ireland заяви, че фондът е за кредитиране, свързано с Брекзит, но той също така ще подкрепя и предприятията, които са отложили плановете си, заради повишената несигурност на пазара поради продължаващите преговори.

Някои от тези фирми нямат никакви отношения с или чрез Обединеното кралство, но са решили да изчакат, докато има ясен резултат, за да продължат с плановете си.

По-рано този месец ръководителят на Централната банка Филип Лейн каза: “Внезапен сценарий без сделка би имал незабавни разрушителни ефекти, които биха проникнали почти във всички области на икономическата дейност. Секторът на земеделските храни би бил непропорционално засегнат, със съответното огромно негативно влияние върху селските райони, особено в близост до границата“.

Continue Reading

Банки

FED изключи завинаги от банковата индустрия бивш директор на JPMorgan Chase

Published

on

Fed interior
Федерален резерв на САЩ, интериор. Снимка: FED.

Той е обвинен, че е неправомерно е наемал роднини на китайски чиновници, за да получи бизнес предимства.

Бордът на Федералния резерв в четвъртък трайно забрани на Тимоти Флетчър, бивш управляващ директор на дъщерна компания на J.P. Morgan Chase & Co., да работи някога отново в банковата индустрия.

Бордът обвинява Флечър, че “неправилно е администрирал” програмата за наемане на работа в банката, за да назначи роднини на китайски чиновници”, чрез което да получи неправомерни бизнес предимства за фирмата. Той е работил в клона на банката в Хонг Конг.

През 2016 г. JPMorgan Chase се съгласи да плати общо $264 млн. санкции на Американската комисия по ценните книжа и фондовите борси, Министерството на правосъдието и Федералния резерв, за да разреши твърденията, че програмата ѝ за наемане на работа е нарушила Закона за чуждестранните корупционни практики на САЩ.

Федералният резерв казва в изявленеито си, че Флетчър е съгласен със забраната. Съветът на директорите също така изисква от него да сътрудничи във всички висящи или бъдещи принудителни действия срещу други лица, които са или са били свързани с клона, който той е управлявал.

 

Пълното решение на Борда на Федералния резерв, можете да прочетете тук.

Continue Reading

Банки

Deutsche Bank загубила $1,6 млрд. от сделка с една облигация

Published

on

Тя включвала застраховка от Berkshire Hathaway на Уорън Бъфет.

Германският заемодател Deutsche Bank загубил 1,6 милиарда долара от търговията с една облигация, която включвала застраховка от Berkshire Hathaway на финансиста Уорън Бъфет, според The Wall Street Journal.

Уорън Бъфет, който е считан за най-великия инвеститор в историята на модерните финансови пазари, е главен изпълнителен директор и най-голям акционер на Berkshire Hathaway. Към декември 2014 г. богатството му се оценява на около 73,5 милиарда щатски долара. На 5 март 2008 г. списание Forbes го класира като най-богатият човек на света.

През 2007 г., немската банка закупила портфейл от общински облигации в размер на 7,8 млрд. долара се казва в публикацията. Следващата година Deutsche Bank закупила защита за тези облигации от Berkshire, плащайки 140 млн. долара за застраховката.

През десетилетието след покупката мениджърите на Deutsche Bank отказвали да признаят намаляването на стойността на тези облигации и свързаните с тях деривати в книгите си до нивата, които пазарите предполагали, че те имат стойност. Те отхвърляли и опасенията, повдигнати от финансовите одитори на банката за това как оценяват тази търговия, съобщава вестникът.

Сделката се превърнала в много губеща за банката, която в крайна сметка избрала да продаде въпросните облигации на загуба и да оттегли застраховката си от Berkshire, признавайки през 2016 г. загуба от 1,6 млрд. долара.

До миналата година мениджърите на банката още обсъждали дали е трябвало да преизчисляват  доходите си от търговията с тези облигации през годините, но в крайна сметка решили да не го правят.

Тази транзакция бе премахната през 2016 г. като част от затварянето на наша не-основна операция. Външните адвокати и одитори прегледаха сделката и потвърдиха, че тя е в съответствие със счетоводните стандарти и практики.“, заявил говорител на банката за вестника.

 

Continue Reading

Банки

МС одобри текстове за изменение на Закона за банковата несъстоятелност

Published

on

Министерският съвет одобри проекта на Закон за изменение и допълнение на Закона за банковата несъстоятелност.

С предложения законопроект се въвеждат разпоредбите на Директива (ЕС) 2017/2399 на Европейския парламент и на Съвета от 12 декември 2017 г. за изменение на Директива 2014/59/ЕС във връзка с реда на вземанията по необезпечени дългови инструменти при несъстоятелност.

С Директива (ЕС) 2017/2399 се хармонизира частично йерархията на кредиторите при несъстоятелност на банки и инвестиционни посредници.

Хармонизацията се отнася до реда на вземанията на притежателите на необезпечени първостепенни дългови инструменти, които са приемливи за целите на минимално изискване за собствен капитал и приемливи задължения (МИПЗ), съгласно Директива 2014/59/ЕС на Европейския парламент и на Съвета от 15 май 2014 г. за създаване на рамка за възстановяване и преструктуриране на кредитни институции и инвестиционни посредници и стандарта за общия капацитет за поемане на загуби на Съвета за финансова стабилност, и по-специално на изискването за подчиненост.

С приемането на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за банковата несъстоятелност българското законодателство ще бъде приведено в съответствие с европейското право, ще се гарантира правната сигурност и ще бъдат осигурени необходимите законови положения за изграждане на капацитет за поемане на загуби и рекапитализация на банките.

Continue Reading

Банки

BBVA издаде блокчейн базирана зелена облигация

Published

on

BBVA Madrid new bulding
Сграда на BBVA в Мадрид. Снимка: банката.

Тя за испанската застрахователна компания MAPFRE.

Втората по големина банка в Испания, Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA), обяви днес в прессъобщение на сайта си, пускането на първата структурирана зелена облигация, която използва блокчейн технология за договаряне на условията.

Това е частно пласиране, в което испанската застрахователна къща MAPFRE инвестира шестгодишна облигация в размер на 35 милиона евро за финансиране на устойчиви продукти.

С тази емисия облигации групата BBVA демонстрира, че притежава средствата, знанията и ангажимента да предоставя на своите клиенти най-съвременни продукти, базирани на най-новите технологии и иновативни устойчиви решения.

Тази сделка е едновременно устойчива и високотехнологична.

Структурираните облигации са прехвърляеми активи с фиксиран падеж и възвръщаемост, която може да се основава на лихвени проценти, акции, индекс или валутен курс.

Хуан Гарат, ръководител на BBVA за глобалните продажби, отбеляза: „Използването на технологията за споделена счетоводна книга (distributed ledger technology, DLT) – за тази транзакция ни позволи да опростим процесите и да рационализираме сроковете за преговори, което е в съответствие с нашето преследване на върхови постижения в обслужването на клиенти”.

Хосе Луис Хименес, главен инвестиционен директор на MAPFRE, обясни, че тази облигация „допринася за диверсификацията на инвестиционния портфейл на MAPFRE и го прави с иновативен и устойчив продукт – две качества, които напълно съответстват на инвестиционната политика на компанията“.

Continue Reading

Банки

Danske Bank закрива дейността си в Балтийските страни и Русия

Published

on

Danske Bank Vilnius
Сградата на Danske Bank във Вилнюс, Литва. Снимка: банката.

Естонският орган за финансов надзор нареди на банката да преустанови работата си в страната му.

След скандала със съмнителни транзакции на естонския клон на Danske Bank за периода 2007 – 2015 г. основно към Русия, естонският Орган за финансов надзор (FSA) нареди на датската банка да преустанови банковите си операции в Естония, съобщи днес самата тя в съобщение на сайта си.

Признаваме, че сериозният случай на евентуално пране на пари в Естония е оказал отрицателно въздействие върху естонското общество и на този фон е най-добре, че Danske Bank прекратява дейността си в Естония”, заяви Йеспер Нилсен, временно изпълняващ длъжността – главен изпълнителен директор на Danske Bank.

Съжаляваме, че напускаме Естония по този начин, но разбираме сериозността, с която естонската FSA гледа на този случай, и ще закрием останалите си дейности, както се изисква. Ще продължим сътрудничеството си с естонските и други компетентни органи” – допълни той.

Независимо от нотификацията от страна на естонската FSA и в съответствие със стратегията си за фокусиране върху основните ѝ скандинавски пазари, освен в Естония, Danske Bank е взела решение едновременно с това да закрие и дейностите си в Латвия и Литва, както и в Русия.

Остава да работи само центърът за споделени услуги на Danske Bank в Литва, който изпълнява редица административни функции.

По този повод, Йеспер Нилсен продължава: „През последните години проведохме стратегия за фокусиране върху нашите основни скандинавски пазари и също така намалихме балтийските си дейности във връзка с това. Решението за пълно закриване на нашите дейности в Балтийските страни и в Русия е изцяло в съответствие с тази стратегия. В тясно сътрудничество със съответните органи ще гарантираме, че процесът отчита интересите на клиентите и служителите по най-добрия възможен начин.

 

Continue Reading
Advertisement

Най-четени