Connect with us

Банки

Райфайзенбанк с ръст в кредитирането на фирмите и домакинствата

Published

on

Райфайзенбанк (България) ЕАД отчита ръст в кредитирането от 14.6%, като в края на 2018 г. кредитният й портфейл възлезе на близо 5 млрд. лв., спрямо 4.36 млрд. лв. през 2017 г. През 2018 г. активите достигнаха 7.78 млрд. лв., което представлява ръст от 11% спрямо 2017 г. Печалбата след данъци е 131.5 млн. лв.

„Продължаваме да се представяме много добре във всички ключови сегменти. Растем над средното за пазара в потребителското и фирменото кредитиране, а новите ни бизнес обеми са с отлично качество. В същото време допълнително намаля показателят необслужвани кредити – под 3%, което е едно много здравословно ниво“, каза Оливер Рьогл, Председател на УС на Райфайзенбанк, по време на годишната закуска с медиите.  

Той коментира и макроикономическата среда в България: „Българската икономика достигна пика в развитието си. През 2018 г. ръстът на БВП продължи да се забавя в сравнение с предходните години като възлезе на 3.1%. Прогнозата на Райфайзен Рисърч е, че тази тенденция ще продължи и през тази година българската икономика ще нарасне с 3.0%, в унисон със забавянето на глобалната икономика.“

16% ръст на корпоративните кредити

През 2018 г. корпоративният кредитен портфейл на Райфайзенбанк надхвърли 2 млрд. лв. и възлезе на 2.23 млрд. лв. спрямо 1.9 млрд. лв. през 2017 г.

Преглед на портфейла на банката към 31 декември 2018 г. показва, че основните сектори на икономиката, които са финансирани, са търговия (36%), производство (29%) и земеделие (10%). Средната сума, която фирмите теглят за инвестиционен кредит, е 367 745 евро, а при оборотното финансиране – 443 639 евро. Оборотните кредити в портфейла на Райфайзенбанк са 56% спрямо 44% за инвестиционните кредити. През 2018 г. със средства по европейски програми банката е финансирала над 1700 проекта на българския бизнес с повече от 255 млн. евро.

Все повече клиенти банкират онлайн

През 2018 г. Райфайзенбанк отчита 15% ръст на кредитния си портфейл в сегмент „Граждани“, като към 31 декември 2018 г. той възлезе на 1.86 млрд. лв. Новите потребителски и ипотечни кредити нарастват с 25% спрямо 2017 г. с превес при ипотечното кредитиране. Кредитният портфейл при микрофирмите също отбелязва растеж – с 19% до 697.2 млн. лв.

Според данните на банката 91% от всички банкови преводи в Райфайзенбанк са наредени онлайн. От друга страна 34% от клиентите ползват онлайн или мобилно банкиране.

Анализ на портфейла на Райфайзенбанк показва, че през 2018 г. средният размер на потребителските кредити, които хората са теглели, възлиза на 16 700 лв., като най-често финансирането е ползвано за ремонт (43%), рефинансиране (33%), обзавеждане и техника (17%). Средният размер на месечната вноска, която хората плащат, е 245 лв. спрямо 225 лв. през 2017 г.

Според анализа на банката, през 2018 г. средният размер на ипотечния кредит е бил 118 000 лв. – ръст от 12 000 лв. спрямо 2017 г. Средната месечна вноска е 637 лв., а срокът 22 години. С финансиране от банката са се купували предимно апартаменти (89%), а 11% са били за къща или вила, като делът на купените къщи и вили расте с 3 пр.п. спрямо 2017 г. И през 2018 г. предпочитанията на клиентите към монолитното строителство се запазват – 73% от жилищата, купени с ипотечен кредит от Райфайзенбанк.

Третото издание на Elevator Lab започва през април

Третото издание на глобалния финтех акселератор на Райфайзен Elevator Lab започва през април, когато българските стартъпи ще могат да кандидатстват с иновативните си проекти на платформата на програмата. През лятото ще бъде определен българския победител, който ще може да се включи в глобалното предизвикателство в конкуренция със стартъпи от целия свят.

Решения на финтех компании от предходното издание вече бяха въведени в Райфайзенбанк – онлайн кредитиране, биометрично оторизиране на трети страни, решение за сигурност, базирано на блокчейн в основната система на банката, както и платформа за измерване на клиентското преживяване в точките за контакт на клиентите с банката.

В рамките на инициативата си Think Tank Райфайзенбанк си сътрудничи със Софийския университет в областта на анализа на големи бази данни. Банката стимулира и предприемаческия дух у служителите с вътрешния акселератор Innovation Garden.    

Банки

БНБ вече е с нов подуправител

Published

on

Радослав Миленков
Парламентът избра единодушно със 115 гласа “за” Радослав Миленков за подуправител – ръководител на управление “Банков надзор”, на Българската народна банка, предава БТА.
Управителят на централната банка Димитър Радев предложи за поста Радослав Миленков, като в официалното съобщение на БНБ аргументите са, че той е добре познат и уважаван специалист в банковите среди, който е доказал своите професионални познания и добра репутация.
Управителят на БНБ Димитър Радев посочи, че Миленков има значителен управленски опит в няколко търговски банки, а от ноември 2014 г. досега заема длъжността председател на Управителния съвет на Фонда за гарантиране на влоговете в банките. Според него Миленков може да осигури приемственост в ключова сфера от мандата на Централната банка – регулирането и надзора върху банките в страната, и да доразвие капацитета на управление “Банков надзор” в продължение на реформите, извършени там през последните няколко години.
Основният приоритет, по който ще работя, е присъединяване към Единния надзорен механизъм“, коментира пред журналисти новоизбраният подуправител на БНБ Радослав Миленков. Правителството ясно е заявило своите цели и се работи в този времеви хоризонт, за да бъдем приети до средата на тази година в чакалнята на еврозоната и в Банковия съюз, каза Миленков в отговор на въпрос. Попитан изключени ли са случаи като КТБ, новият подуправител се ангажира да направи всичко възможно да не се допусне това.

Continue Reading

Банки

JP Morgan обвинена за манипулации в Турция

Published

on

BDDK Turkey

Освен срещу нея, тече разследване на турските финансови регулатори и срещу други банки.

Турският банков регулатор (BDDK) и този на капиталовите пазари (SPK) започнаха отделни разследвания на няколко банки и към JP Morgan след волатилността на турските пазари.

Получихме оплаквания, че някои банки са накарали клиентите да купуват чуждестранни валути по манипулативен и подвеждащ начин. Нашата агенция започна разследване и ще проведе необходимите административни и съдебни процеси ”, се казва в изявление на Агенцията за банков регулации и надзор (BDDK) от 23 март, съобщава Hurriyet Daily News.

BDDK обаче не посочва кои са банките, споменати в изявлението.

В отделни съобщения от 23 март, BDDK и бордът за капиталовите пазари (SPK) заявиха още, че са започнали разследвания конкретно на JP Morgan заради доклад, публикуван от инвестиционната банка на 22 март.

Надзорните органи заявиха, че са получили оплаквания, че въпросният доклад вреди на репутацията на турските банки и е довел до нестабилност на финансовите пазари. Според тях той има подвеждащо и манипулативно съдържание.

На 22 март турската лира падна с 4% спрямо щатския долар.

Неотдавнашният спад на валутните резерви на централната банка на Турция произтича от продажбите на валута на фирмите вносители на енергия и изплащането на външен дълг на обща стойност 5.3 млрд. долара, съобщи представител на централната банка на 22 март.

Длъжностното лице заяви, че спадът в резервите не е извънреден и че банката поддържа политика на натрупване на резерви.

На 22 март Централната банка заяви, че предвид развитието на финансовите пазари, тя ще прекрати едноседмичните аукциони за репо за известно време.

Continue Reading

Банки

На служители на Deutsche Bank е забранено да продават акциите си

Published

on

Забраната е за периода докато се водят преговорите за сливане с Commerzbank.

На мениджърите на Deutsche Bank е забранено да продават каквито и да било акции, които притежават в кредитора, докато тече проучването за сливане с Commerzbank.

Тези от тях, които са се опитали да продадат акции след приключване на задължителния период на забрана, приключил този месец, са били блокирани от отдела за съвместимост, като им е било заявено, че „нарушават политиката за търговия на служителите“, защото акциите им са добавени към „вътрешния списък на конфликтни активи“ на Deutsche Bank, твърдят няколко вътрешни лица, разказва MSN.

Това се е случило, след като двете германски банки разкриха, че са започнали официални дискусии за сливане миналата неделя.

При обявяването на преговорите беше въведено пълно ограничение за целия брой акции на служителите в Deutsche и Commerzbank, за да се гарантира пълно съответствие с регламентите“, заяви говорител. „Това е стандартна практика за тези ситуации и на служителите е предоставено ръководство.“

Повече старши служители, които могат да участват в due diligence на сделката или да имат достъп до чувствителна информация, са били уведомени, че забраната за тях е неопределена, а собственият капитал на Deutsche ще остане в списъка „без продажба“, докато сливането не бъде решено по друг начин.

Макар забраната за продажба на акции от служители да е стандартна процедура за сделки по сливания и придобивания, в която участва Deutsche Bank, много от високопоставените от тях не са особено щастливи от този факт, защото след финансовата криза по-голямата част от заплащането им е под формата на акции, отложени със седем години.

Акциите на Deutsche Bank спаднаха с 58% през миналата година и са намалели с повече от 90% от началото на 2008 г.

Също така преди 3 години банката отмени почти всички бонуси, заради лошите си финансови резултати и глобите за милиарди за неправомерно поведение, което наложи болезнено преструктуриране.

Междувременно тази седмица стана ясно, че повечето от директорите на банката все пак работят за от два пъти по-големи от заплатите през 2018 г.

Например шефът на инвестиционния отдел банка Гарт Ричи е получавал допълнително 250 000 евро на месец, за да наблюдава плановете за Brexit на Групата.

Общото възнаграждение на управителния съвет пък се е повишило на 55,8 млн. евро от 29,8 млн. евро през 2017 г.

На фона на това, бонусната схема, за другите служители според позицията, е намалена с 14% до малко под 1,9 млрд. евро, според годишния доклад на Deutsche Bank от петък.

През 2018 г. печалбата на Deutsche Bank преди данъчно облагане е намаляла с 52%. Приходите ѝ са намалели с 8% и реализират възвращаемост на собствения капитал под 1%.

Ето защо германското правителството, загрижено за стабилността на банковата система на страната притисна банката да започне преговори за сливане с Commerzbank. Ако тя в крайна сметка бъде осъществена – ще създаде втория по големина заемодател в еврозоната с 1,9 трилиона евро активи, 140 000 служители и 845 милиарда евро депозити.

Continue Reading

Fintech

Fitch повиши перспективата за кредитния рейтинг на България на положителна

Published

on

Fitch ratings

Международната рейтингова агенция Fitch повиши перспективата на дългосрочния кредитен рейтинг на България от стабилна на положителна.

Агенцията потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България „BBB“ в чуждестранна и местна валута, тавана за рейтинг на страната „A-“, както и краткосрочния кредитен рейтинг в чуждестранна и местна валута „F2“, съобщиха от Министерство на финансите.

Подобряването на перспективата до положителна, отразява оценката на Fitch за това, че ключови показатели влияещи на крайната оценка за рейтинга имат по-добро изпълнение за България в сравнение с групата държави с рейтинг „BBB“.

Бюджетните резултати са преизпълнени, с което допълнително се засилва фискалната и дълговата позиция на България в сравнение с останалите държави. Оценяваният бюджетен излишък през 2018 г. на начислена основа се очертава да бъде по-висок в сравнение с предишната прогноза, което е най-доброто представяне на страната през последните 20 години.

От гледна точка на Fitch, ангажиментът на България за разумна фискална политика ограничава рисковете пред страната. От рейтинговата агенция очакват растежът на БВП да се засили през 2019-2020 г. (средно 3,3 %) след по-силно от очакваното забавяне през 2018 г. до 3,1 %.

Според агенцията показателите за външните финанси на България продължават да се подобряват и превъзхождат тези за държавите с рейтинг „BBB“. В края на 2018 г., положителната външна позиция на страната се затвърди, докато държавите със сходен рейтинг са нетни длъжници.

Fitch посочи факторите, които поотделно или заедно биха предизвикали повишаване на оценката за рейтинга.

Те са: продължаващо подобряване на външните и фискални баланси; напредък в присъединяването към еврозоната; благоприятни перспективи за икономически растеж, които водят до по-бързо сближаване към нивата на доходите за държавите от групата със сходен рейтинг.

Бъдещи развития, които поотделно или заедно биха довели до негативни действия по рейтинга, са появата на външни дисбаланси, влошаване на външната конкурентоспособност, както и рязко покачване на държавния дълг, водено от фискално разхлабване или материализиране на условни задължения в баланса на държавата.

Continue Reading

Банки

УниКредит Булбанк подписа споразумение за 75 млн. евро с ЕБВР

Published

on

Българските предприятия ще могат да се възползват от по-лесен достъп до финансиране благодарение на споразумението за споделяне на риска без предоставяне на паричен ресурс в размер до 75 млн. евро, което Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) подписа с УниКредит Булбанк.

ЕБВР ще гарантира до 65% от всеки заем, отпускан от УниКредит Булбанк на клиенти, които отговарят на условията на споразумението. Това е второто споразумение за споделяне на риска, което Европейската банка за възстановяване и развитие подписва в България. То укрепва партньорството с УниКредит Булбанк и подпомага подкрепата за растежа и конкурентоспособността на предприятията в страната.

„Радваме се, че УниКредит Булбанк е предпочитан партньор на Европейската банка за възстановяване и развитие. Това споразумение подкрепя развитието на малките и средни предприятия (МСП) в страната, които са ключов фактор в развитието на българската икономика.  Партньорството ще облагороди допълнително средата за ефективно развитие на бизнеса като предостави по-лесен достъп до финансиране“, коментира по време на официалното подписване на споразумението Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на УниКредит Булбанк.

„Много съм доволен от подписването на съвместното споразумение между ЕБВР и УниКредит Булбанк. Това партньорството ни позволява да предложим продукт, които е подходящ за местния пазар и ще бъде полезен на клиентите в България“, коментира Ален Пилу, вицепрезидент в Европейската банка за възстановяване и развитие.

Инструментът за споделяне на риска е един от трите основни финансови инструмента на Инициативата за малкия бизнес на ЕБВР – програма, насочена към подкрепа и развитие на малките и средни предприятия (МСП) в страните, в които ЕБВР инвестира. Той е разработен, за да може ЕБВР да участва в кредитните експозиции на своите банки-партньори, с или без предоставяне на паричен ресурс.

УниКредит Булбанк е дългогодишен и стабилен партньор на ЕБВР по редица програми в подкрепа на МСП и инвестиции в устойчива енергия, както и активен участник в съвместни финансирания от 2001 г. насам. УниКредит Булбанк  е лидерът в корпоративното и инвестиционно банкиране в България и носи на българския пазар богатия опит на групата УниКредит – банкова група с инвестиционен кредитен рейтинг, чиято ясна и дългосрочна стратегия е да е успешна паневропейска търговска банка.

Съвместната работа по инструмента за споделяне на риска ще подпомогне стратегията на най-голямата българска банка за продължаващ устойчив растеж в бъдеще.

Засилването на конкурентоспособността на българските предприятия и подкрепата за финансовото посредничество чрез продукти за споделяне на риска са ключови приоритети за ЕБВР в страната. Като един от големите институционални инвеститори в България, ЕБВР е инвестирала почти 3,9 млрд. евро в 253 проекта в страната, предимно в частния сектор.

Continue Reading

Банки

84 000 жертви на банкови измами във Великобритания за 2018 г.

Published

on

Bank Fraud

Банките са възстановили едва 83 от 354 млн. паунда откраднати от физически и юридически лица.

Измамите, в които престъпници подвеждат клиентите на банки да им превеждат пари от личните си сметки, са скочили с 45% през втората половина на миналата година във Великобритания, съобщава BBC.

През шестте месеца до декември 135 милиона лири са били прехвърлени от лични сметки към измамници с разрешение на клиента.

През първата половина на 2018 г. общият им размер е 93 милиона паунда.

Общо за цялата 2018 г. жертвите на банкови измами са повече от 84 000 души, като много от тях са загубили десетки хиляди лири.

Банките твърдят, че търговците на измами пренасочват вниманието си от опити за проникване в банковите системи, директно към хората.

Освен физическите лица, тяхна цел вече са и юридически. Измамите в бизнес сектора за миналата година се оценяват на 74 млн. паунда подозрителни трансфери, които несъзнателно са упълномощени от членове на персонала на измамени фирми.

Измамите варират. Някои са за фалшиви или несъществуващи стоки, продавани онлайн, в които извършителят се преструва, че е известен на клиента търговец и изисква плащания.

В някои от най-тежките случаи престъпниците хакват имейл акаунтите на адвокати, които обработват жилищни продажби или строители, които действително строят дадена къща и след това изпращат фактури, с които искат клиентите да прехвърлят пари към измамна сметка.

Увеличението на документираните банкови измами, се случва отчасти поради факта, че все повече банки ги откриват и докладват.

Често обаче банките обвиняват клиентите за разрешаването на плащанията и в крайна сметка отказват компенсации.

От загубени заради измами над 354 млн. паунда за физически лица и предприятия през 2018 г., банките са възстановили едва 83 млн.

От 28 май тази година, финансовите институции са обещали да следват нов доброволен кодекс, при който парите на жертвите ще бъдат възстановени, ако те са изпълнили очакваните стандарти на поведение.

И все пак банките ще могат да избегнат плащането, ако докажат груба небрежност от страна на клиента.

 

Continue Reading

Най-четени