Connect with us

Лизинг

Райфайзен Лизинг подписа нова кредитна линия с Банката за Развитие към Съвета на Европа

Published

on

Райфайзен Лизинг България ЕООД и Банката за Развитие към Съвета на Европа (БРСЕ) подписаха нова кредитна линия в размер на 20 млн. евро за финансиране на лизингови сделки на малки и средни предприятия (МСП) в България.

Със средствата от заема Райфайзен Лизинг ще отпуска на българските компании лизингово финансиране за покупката на машини и оборудване, транспортни средства, медицинска техника, оборудване за магазини, складове и производство, специализирани производствени линии, строителни машини и др.

„Споразумението ще отблокира достъпа до финансиране за много български малки и средни предприятия, и ще помогне за създаването на нови работни места, във време когато създаването им и запазването им е приоритет за правителствата в Европа, както и за Банката за Развитие на Съвета на Европа. Удовлетворени сме от възможността да си сътрудничим по тази тема с Райфайзен Лизинг България“, коментира Ролф Венцел, Гуверньор на БРСЕ.

„Благодарение на финансирането от БРСЕ допълнително ще разширим подкрепата си за малките и средни фирми в България – гръбнакът на националната икономика и ще помогнем за повишаване на тяхната конкурентоспособност“, коментира Добромир Добрев, Заместник-председател на УС Райфайзенбанк (България), който отговаря за корпоративното банкиране, капиталовите пазари и лизинговата компания.

Това е шестата кредитна линия, отпусната на компания от Групата Райфайзен в България, като с нея общата сума на предоставеното финансиране от БРСЕ ще възлезе на 120 млн. евро.

Към момента отворените линии с европейска подкрепа, по които Райфайзенбанк и Райфайзен Лизинг България отпускат финансиране на българския бизнес възлизат на 505 млн. евро – както по гаранционни споразумения, така и по кредитни линии.

Банки

ЕИБ и гръцката Eurobank подписаха договор за два нови заема

Published

on

Greece

100 млн. евро от тях са за подпомагане на средни предприятия и още 50 млн. евро са за финансиране чрез Eurobank Leasing.

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и гръцката Еurobank (у нас тя е собственик на Пощенска банка) подписаха нови договори за два заема от 100 млн. и от 50 млн. евро за финансиране на инвестиционни проекти на малки и средни предприятия, опериращи в Гърция.

Първият заем от 100 млн. незабавно ще бъде предоставен от Eurobank на дружества с цел пълното им усвояване до края на 2018 г.

Той е част от кредитната линия „Кредити за МСП (малки и средни предприятия) и MidCaps“ от 1 милиард евро на ЕИБ към гръцките банки.

MidCap е компания с пазарна капитализация между $ 2 млрд. и $ 10 млрд.

Чрез тази кредитна линия МСП и MidCaps, които работят в областта на селското стопанство, туризма, производството, услугите и други сектори, получават финансиране под формата на инвестиционни заеми и оборотен капитал при благоприятни ценови условия.

Вторият заем от 50 млн. евро, ще се използва чрез дъщерното дружество Eurobank Leasing за МСП и MidCaps, които желаят да отдават оборудване и помещения под наем.

На фирмите, които подкрепят заетостта на младите хора, ще бъдат дадени по-благоприятни условия.

Фокион Каравиас, главен изпълнителен директор на Eurobank, заяви: “Eurobank продължава да разширява успешното и дългосрочно сътрудничество с Европейската инвестиционна банка, като укрепва стратегията си за подпомагане на малки и средни предприятия и средни капитали, опериращи в Гърция с изгодно кредитиране.

Новите споразумения ще бъдат друг ценен актив на Eurobank в непрекъснатите и усилия да допринесе за финансиране на стабилни и устойчиви инвестиционни проекти и възстановяване на реалната икономика“.

Джонатан Тейлър, заместник-председател на ЕИБ, отговарящ за Гърция, заяви: “Плановете за разширение на компаниите в цяла Гърция ще се възползват от тази нова специализирана подкрепа за финансиране на лизингови компании. Европейската инвестиционна банка има удоволствието да укрепи дългогодишното си и успешно партньорство с Eurobank, както чрез новия лизинг от 50 млн. евро, така и чрез допълнителния заем от 100 млн. евро“.

Continue Reading

Лизинг

ЕИБ предостави 100 млн. евро на германската финансова група

Published

on

От ляво на дясно зам.-председателят на ЕИБ Амброаз Файоле, Себастиан Хирш и Г. Крист (GRENKE). Снимка: ЕИБ

Кредитът е за стимулиране малки и средни предприятия (МСП).

Днес Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) предостави на немската GRENKE дългосрочен кредит с ниска лихва до 100 млн. евро.

Базираната в Баден-Баден, германска финансова група е партньор на малки и средни предприятия (МСП). Тя предлага на клиентите си услуги на едно гише за лизинг, факторинг и банкови продукти. Това е първото подобно споразумение между банката на ЕС и GRENKE.

Заместник-председателят на ЕИБ, Амброаз Файоле, отговарящ за операциите в Германия, подчерта: “С продуктовия си микс GRENKE предоставя подкрепа за растежа и развитието на на иновативни малки и средни предприятия. Насърчаването и укрепването на този сектор, особено на начинаещите предприемачи и стартъпите, е един от основните приоритети на ЕИБ. Именно те ще осигурят растеж в Европа и работни места в бъдеще. Затова приветствам факта, че в лицето на GRENKE открихме нов и силен партньор в сферата на финансовите услуги. Със своя бизнес модел те допринасят за устойчивото постигане на тази цел, както в Германия, така и извън нея.

Членът на борда на директорите на GRENKE AG Себастиан Хирш от своя страна заяви: “Ние сме много доволни, че чрез това сътрудничество с ЕИБ малките и средни предприятия в цяла Европа вече могат да се възползват от атрактивни лизингови условия. Работейки в 26 европейски държави, GRENKE е партньор на МСП в продължение на 40 години. Нашата сила е бързата и лесна процедура за обработка на лизинг заявки. Вече сме сключили около 39 000 лизингови договора в Германия чрез партньорства с банки.”

Continue Reading
Advertisement

Най-четени