Свържете се с нас

Крипто

Роналдиньо пуска своя криптовалута с футболна цел

Публикувана

на

Money_packs

Бразилският футболист Роналдиньо обяви, че пуска своя криптовалута. Тя ще се казва Ronaldinho Soccer Coin (RSC), която поема постигнатото до момента от World Soccer Coin, съобщава CCN.

Целта на RSC е да помогне за развитието на футбола в дигиталната ера. Роналдиньо се надява с времето чрез криптовалутата да създаде футболна академия, футболни турнирни на аматьорско и дори глобално ниво, както и да има платформа за онлайн залагания.

Освен това RSC ще се използва и за създаването на дигитални VR стадиони, които ще анализират постиженията на играчите и ще са по-зрелищни. Предвижда се да има и блокчейн база данни, с която да се създават отбори и да се пази информацията за тях.

Виртуалните стадиони ще са на 300 места по света, като трябва да се появят до три години в Африка, Азия и Близкия Изток. Първите два VR стадиона трябва да са готови в Югоизточна Азия още този месец. Предвиждат се и eSports турнири.

Крипто

Квебек вдига цените на тока за „копаене“ на криптовалути

Публикувана

на

bitcoin

Един от най-големите разходи при „копаенето“ на криптовалути е сметката за електричество.

Именно затова „фермите“ за Bitcoin се правят най-вече в региони, където цените на енергията са значително по-ниски. Един от тези региони е Квебек. Или поне беше.

Сега и там цените на електричеството за „миньорите“ на криптовалути се вдигат, съобщава CCN.

Квебек ще изисква от криптоминьорите да плащат двойно по-висока тарифа спрямо тази, която се предлага на домакинствата и фирмите. Това означава, че те ще плащат по 15 цента на киловатчас.

Целта на новите тарифи е да откажат почитателите на криптовалути да идват в региона.

Те ще са валидни докато не влязат в сила нови регулации.

Новата тарифа влиза в сила със задна дата – от 6-ти юли т.г. и важи само за нови клиенти. Настоящите запазват сегашните си тарифи.

Целта е да се намали натоварването върху мрежата в региона, която се затруднява, особено в пиковите часове.

Квебек стана предпочитана дестинация за криптоминьорите след като Китай затегна контрола в страната и също вдигна цените за „копаене“ на виртуални пари.

Прочети още

Други регулации

Шефът на ФЕД: Криптовалутите не са истински валути и са опасни

Публикувана

на

bitcoin, cryptocurrency

Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл излезе с предупреждение към инвеститорите и критика към криптовалутите. Според него виртуалните пари не са истински валути и не трябва да се смятат за такива, казва Пауъл, цитиран от CNBC.

Криптовалутите може да са рискови за сравнително неопитните инвеститори, които виждат ръста на цената на актив и си мислят: „Това е страхотно, ще си купя“, но всъщност няма обещание, че цената ще расте„, смята Пауъл.

Той допълва, че според него „има проблеми със защитата на инвеститори и потребители и критповалутите не трябва да се смятат за истински валути, защото те нямат присъща стойност„.

Пауъл е критик на виртуалните валути от доста време. Той е казвал, че има голям потенциал в технологията на блокчейна, включително за платежна система, но е недоверчив към самите криптовалути.

Междувременно Федералният резерв на Сан Франциско публикува свой анализ, в който заключва, че реалната стойност на Bitcoin е $1800 на базата на разходите, нужни за „изкопаването“ на един биткойн.

Прочети още

Интервю

Паскал Таларида: Очаквам повечето от днешните криптовалути да изчезнат

Публикувана

на

Паскал Таларида, роден и израснал във Франция, е професионален форекс трейдър с повече от 11 години опит в областта. Основател е на трейдинг школата DMTrading, която бързо се превръща в една от най-големите във Франция. Участвал е като спикър в много конференции, лектор е и в няколко университета. Паскал е съосновател на Jarvis, блокчейн финтех компания, базирана в София.

Въпрос: Вие сте френски предприемач, който е дошъл в България, за да започне бизнеса си. Какви са впечатленията Ви от държавата и от възможностите за бизнеса тук?

Отговор: Всъщност аз не дойдох тук, за да започна бизнеса си. Преместих се в България, защото държавата ми хареса и реших да се установя в София. Първоначалният ми план беше да живея в различна държава всяка година, но в деня, в който дойдох тук се влюбих в града. След няколко месеца знаех, че ще поостана известно време.

Харесва ми свободата на живота тук: цената и качеството на живот са страхотни! Не говоря само за София, а за България като цяло: селата, планините, морето. Не мога да го обясня, просто обичам да пътувам из страната в търсене на интересни места.

От бизнес гледна точка, разбира се, данъците и ниските цени, скоростта на интернета, многото квалифицирани IT кадри, са огромни плюсове, които намаляват риска и улесняват стартирането на бизнес тук. Тъй като Джарвис е насочен към световния пазар, не мога да коментирам националния пазар тук, но да организираш бизнеса си в България е страхотна възможност. Надявам се само, че няма да приемете еврото, тъй като би убило конкурентоспособността на държавата като хъб за бизнеси.

Въпрос: Можете ли накратко да ни представите Джарвис?

Отговор: С Джарвис искаме да обясним процесите в блокчейн общността и да създадем синергия между различните проекти. Когато видим нещо супер сложно, което отнема много време, труд и е объркващо – виждаме възможност в пазара.

Накратко, блокчейн технологиите ни позволяват да пресъздадем финансовата система и да променим начина, по който хората управляват парите си – как ги търгуват, обменят, спестяват, заемат. Днес има стотици ексчейнджи, приложения, решения, които са абсолютно необединени, несвързани и ограничени… крипто ентусиастът днес се намира в лабиринт. Именно това ни вдъхнови да създадем Джарвис!

Джарвис Едж (Jarvis-Edge.io) обединява и свързва ексчейнджите, банките, портфейлите, блокчейн проектите и приложенията, за да ги обединим и да ги направим достъпни и лесни за ползване. За да го постигнем, искаме да ги съберем в един интерфейс: Джарвис.

Потребителите ще могат да търгуват на всеки финансов пазар, използвайки само един профил, менажирайки криптовалутите си, банковите си сметки, разплащайки се навсякъде по света със своя смартфон или крипто дебитна карта и т.н.

Джарвис Едж ще ни позволи да виждаме щури примери и истории, свързвайки банки, ексчейнджи, брокери, разплащателни услуги и правейки ги напълно съвместими. Ние ще дадем възможност на потребителите да платят в ресторант със своите активи в Apple, с Bitcoin или просто директно от банковата си сметка.

За да постигнем това, строим мощен ексчейндж, с огромен капацитет за разрастване, който работи с традиционни и крипто валути, с активи, злато и дори токенизирани активи. Също така създаваме няколко решения за разплащане и банкиране и си партнираме с някои от най-добрите доставчици на ликвидност.

Работим върху гъвкава и изключително сигурна инфраструктура, която да свърже всички тези приложения и проекти – нашият лесен единен интерфейс. Можете да си го представите концептуално като смартфон – обединен интерфейс, който в себе си побира всякакви услуги и апликации, които могат да се ползват заедно или отделно.

Въпрос: Как ще промените крипто индустрията със своя проект?

Платформата ще промени фундаментално крипто света както за потребителите, така и за самите проекти.

За потребителите, в краткосрочен план, Джарвис Едж отговаря на конкретната нужда да направим всичко достъпно и лесно за ползване – потребителят да има достъп до всичко с един клик и с удобен за ползване интерфейс. Ще обясним и улесним тяхното пътешествие в крипто сферата и ще им дадем конкретни примери за това как могат да успеят.

В дългосрочен план, Джарвис ще бъде устройство за банкиране, което ще донесе масовата употреба на криптовалутите и блокчейн проектите, позволявайки на потребителите да управляват всички свои финанси от едно място, без дори да им се налага да знаят, че зад проекта стои блокчейн. Ще бъде нещо подобно на банка, но потребителят ще бъде собственик на услугите, които блокчейн проектите предлагат и правят нашата екосистема по-евтина, по-добра и по-бърза. Безгранично и обединено финансово изживяване.

За собствениците на проекти, да свържат приложението си с Джарвис Едж би било подсилващо решение. Джарвис обединява и свързва разнообразните приложения помежду им, за да създаде синергии между тях, от която всички печелят. Разработвайки операционна рамка, в която всичко това е възможно, Джарвис ще създаде силна и абсолютно взаимосвързана екосистема от финансови продукти.

Въпрос: Какви са очакванията Ви за бъдещето на криптовалутите и блокчейн като технология?

Отговор: Очаквам те най-сетне да достигнат зряла фаза. За блокчейн технологията, очаквам да видя все повече бизнеси, които я прилагат в различни аспекти от работата си, особено финансовата индустрия и операторите на доставки. Като това няма да бъдат нови криптовалути и ICO-та, а просто технологично приложение на блокчейна, за подобряване на работния процес.

Относно криптовалутите, днес има толкова много: очаквам повечето от тях да изчезнат или просто да останат маргинални устройства за спекулация от трейдърите. Ще има и някои, които ще оцелеят и вероятно те ще бъдат крипто активи, които могат да представляват истински актив (дялове, недвижими имоти, договори и др.).

Въпрос: Неотдавна бяхте част от интересно събитие за токенизация на активи. Можете ли да обясните понятието на читателите ни? Кои сфери, според вас, ще бъдат най-засегнати от токенизацията?

Отговор: Токенизацията не е нищо ново – тя се състои в това да създадем финасов инструмент, изграден върху реален актив и да го направим възможен за търгуване, обмен и ликвидация. Един дял например представлява час от компанията, която дефакто е токенизирана.

Това, което е ново, е употребата на блокчейн технологиите, които могат да подпомогнат процеса на токенизация. Токенизацията е огромна тема, а аз ще се фокусирам само върху инвестиционната страна. В случая с инвестициите в активи, токенизацията демократизира инвестициите, премахвайки финансовите и географски бариери.

Днес, ако искаш да инвестираш в недвижими имоти или да наемеш апартамент, можеш да срещнеш финансови ограничения, или легални бариери. Ако имаш 20,000лв. няма да можеш да инвестираш в Малайзия или в имение в ЛА за няколко милиона. Също така няма да можеш да разпределиш своите 20,000 лв. сред 10 различни инвестиции, за да разпределиш риска на всяка инвестиция. Ще ти е нужен заем от банката, ще се наложи да се справиш с много бюрокрация, а веднага щом инвестираш, ще си заключил всички свои фондове в недвижимия имот и няма да имаш никаква ликвидност.

Благодарение на токенизацията, можеш да инвестираш 1 ст., 1лв., 1000 лв във всеки апартамент, който пожелаеш и навсякъде по света, без да се занимаваш с досадна бюрокрация в рамките на няколко секунди. Можеш да създадеш портфолио с много малко пари, можеш да инвестираш сутринта и след това да смениш решението си и да препродадеш. Токенизацията позволява на всеки да има еднакви шансове и възможности за инвестиция.

Начина, по който работи е много прост: първо, потребител или юридическо лице, трябва да дигитализира доказателството за собственост на актива. Ако вземем за пример апартамент, можеш да го даваш под наем, но и да му дадеш ликвидност. След като доказателството за собственост е одобрено от вещо лице и качено в блокчейна (дигитализирано), можеш да разделиш апартамента на 10,000 или 1, 000, 000 части – токени. Например, ако се издадат 1 милион токени, без право на собственост, но с право на процент от наема. Тъй като всеки токен може да се раздели и на микротокени, инвестициите стават възможни за всички.

За мен токенизацията може да се използва в сферата на недвижимите имоти и финансите. Например, ако искате да инвестирате в Apple, трябва да инвестирате поне $187 само за 1 дял. Ако искате да инвестирате $0,50 – не можете. Токенизирайки активите на Аpple, става възможно да инвестираме 1 цент в Apple, 1 цент в Microsoft и т.н.

Прочети още

Крипто

Oracle представи своя клауд блокчейн платформа за корпорации

Публикувана

на

blockchain

Oracle представи своя нова клауд блокчейн платформа за корпоративни клиенти. Компанията казва, че разработва Oracle Blockchain Cloud Service от няколко години и вече услугата е готова, като има и доста клиенти.

Новата платформа ще може да се интегрира със съществуващите услуги и мрежи на корпорациите. Чрез нея клиентите ще могат да изграждат и тестват нови, по-сигурни мрежи и да интегрират услуги както на Oracle, така и свои разработки или на трети лица.

Платформата ще предлага и „умни договори“, както и възможност да се свързват с други компании. Системата ще цели да улесни процеса на работа и да увеличи значително сигурността на мрежите.

Oracle е използвала Hyperledger Fabric на Linux Foundation за основа на новата платформа. С нея разработката на приложения и настройката им трябва да става по-бързо. Освен това се подобрява и съвместимостта с други платформи и услуги, които използват Hyperledger Fabric.

Сред първите клиенти на Oracle Blockchain Cloud Service са CargoSmart, Intelipost, Neurosoft, TradeFin, Solar Site Design, митническите служби на Нигерия и др.

Прочети още

Крипто

81% от ICO процедурите са измама, твърди ново проучване

Публикувана

на

coins

Около 81% от всички Initial Coin Offering (ICO) процедури са измама. Това твърди компанията Satis Group Crypto Research в свое ново проучване, цитирано от CCN.

Данните са за 2017 г. Според Satis, въпреки че повечето на брой ICO процедури са измама, инвеститорите внимават и им дават малко пари.

Резултатът е, че само 11% от всички 12 млрд. долара, които са набрани чрез ICO, са отишли при измамниците. Най-големите измами са Pincoin и Arisebank, които са генерирали съответно по 660 млн. и 600 млн. долара. В момента се разследват от регулаторите.

От началото на годината досега чрез ICO процедури вече са генерирани 7 млрд. долара. Общо ICO процедурите държат около 20% от целия IPO (Initial Public Offering) пазар в САЩ.

Основната трудност за ICO остава неясната позиция на регулаторите. Част от тях искат да регулират ICO, но нямат нужните правомощия. Други имат правомощия, но частични и все още не могат да ги дефинират. Въпреки това, поне за сега, инвеститорите като цяло успяват да внимават и не влагат твърде големи суми в тези проекти.

Прочети още

Крипто

Сривът на Bitcoin доведе до поевтиняване на видеокартите

Публикувана

на

bitcoin coins

Периодът на спад и задържане на ниските цени на Bitcoin доведе до поевтиняване на видеокартите от висок клас, съобщава ComputerWorld. В продължение на месеци цените на най-скъпите видеокарти скочиха значително заради огромното търсене.

Причината обаче не беше рязък скок на броя геймъри по света. Видеокартите са най-лесният и достъпен хардуер за „копане“ на криптовалути. Компютърни конфигурации с 6 и повече карти от висок клас могат да генерират сравнително прилично количество виртуални пари.

Огромният интерес към такива карти създаде недостиг на пазара. Nvidia и AMD избягваха да увеличават производството, защото знаеха, че еуфорията ще е временна и може да останат с пълни складове. Освен това увеличаването на производството изисква и инвестиции в заводите.

Това създаде допълнително напрежение на пазара и цените на видеокартите от висок клас почти се удвоиха. В резултат, доходите от продажби на видеокарти също почти се удвоиха.

През последните месеци обаче цените на криптовалутите не са в рамките на желаното от много инвеститори и „миньори“. Това обръща тенденцията и според Jon Peddie Research тенденцията на спад в цените на видеокартите ще продължи. Това е добра новина за геймърите, които отново ще могат да купуват видеокарти и да не плащат космически суми. Нещо, което беше почти невъзможно по време на големия бум.

Прочети още

Най-четени