Свържете се с нас

Инвестиции

Над 200 млн. евро са инвестирали румънски компании в българската икономика

Публикувана

на

еПовече от 200 млн. евро са инвестирали румънски компании в България. Това съобщи заместник-министърът на икономиката Александър Манолев по време на откриването на  българо-румънски бизнес форум, който се провежда във Велико Търново.

В  събитието участие взе и кметът на общината Даниел Панов, а в двустранните разговори се включиха повече от 70 компании.

По думите му за 2017 г. износът ни за Румъния възлиза на 2,1 млрд. евро, а двустранният стокообмен e на стойност 4,3 млрд. евро. Зад тези цифри обаче стоят множество съвместни проекти между бизнеса от двете страни.

Зам.-министър Манолев се спря и на някои от  икономическите предимства на област Велико Търново. Промишлеността е основен структуроопределящ отрасъл за регионалната икономика с водещо значение по редица показатели, стана ясно от неговите думи.

През 2016 г. предприятията от нефинансовия сектор в област Велико Търново са реализирали приходи от дейността в размер на близо 5 млрд. лв., а по данни на НСИ, най-голям дял в БДС на регионалната икономика имат услугите заемащи 63%. След тях се нарежда индустрията с 29% и селското стопанство с 8% дял.

„Това е и един от регионите, които най-успешно се възползват от европейската безвъзмездна помощ“, посочи икономическият заместник-министър.

Според представената от него статистика, в областта са усвоени средно по 746 лв. на човек от населението, а за община Велико Търново този показател е още по-висок, достигайки до средно 1000 лв. на жител.

Прочети още
Коментирай

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Рискови инвестиции

JPMorgan Chase инвестира в компания за изкуствен интелект

Публикувана

на

Volley

Финансирането е за ускоряване на старта на платформа за синтезиране на знания за компаниите.

JPMorgan Chase & Co е направила стратегическа инвестиция в Volley, компания за изкуствен интелект, която е разработила виртуална машина за знание, която генерира, синтезира и препоръчва персонализирано съдържание за обучение на приложения за мениджмънт, съобщава venturebeat.com.

Служителите днес са изправени пред“ безпрецедентна мащабна „експлозия на знанието“, обяснява основателя на Volley и главен технически директор Карсън Кан. „Мисията на Volley чрез компютър да синтезира световните знания, представлява огромен скок към помагането на света да се научи по-бързо и по-евтино чрез изкуствен интелект„.

Иновативната технология на Volley за автоматично поглъщане, интегриране и насочване на микро-учебно съдържание може съществено да промени начина, по който фирмите като нас използват обучението и  управлението на знания„, заяви Джоузеф Инвозино, ръководител на платформите за обучение в JPMorgan Chase.

Ще използваме финансирането на JPMorgan, за да разширим уникалния си опит в областта на изкуствения интелект, да ускорим техническите си възможности и да продължим да разширяваме достъпа на комерсиалната платформа на Volley и за различни други водещи банки и фирми от Fortune 500„, каза основателя и главен изпълнителен директор на Volley Зейд Раман.

Volley се справя и решава един от най-трудните и важни проблеми при машинното обучение: извличането на знания от неструктурирана информация.

Чрез извличането на „латентната педагогика „от нашите информационни бази за автоматично генериране на учебни ресурси, ние създаваме по-информирана и гъвкава работна сила в днешното информационно предприятие“ – заяви д-р Пол Уолкър, главен консултант на Volley и бивш замесник ръководител на отдела за технологии на Goldman Sachs.

Освен JPMorgan, досега инвеститори във Volley са компании като Zuckerberg Ventures, TAL и различни високопоставени настоящи и бивши ръководители на Goldman Sachs, Apple, Facebook, Udemy и Dropbox.

Прочети още

Еврофинансиране

ЕИБ одобри 12,6 млрд. евро за инвестиции в ЕС, Азия, Латинска Америка и Африка

Публикувана

на

Werner Hoyer, President of the EIB
Вернер Хойер, президент на ЕИБ. Снимка: ЕИБ.

Те ще подобрят достъпа до финансиране в партньорство с местни банки.

Днес Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) оповести, че е одобрила общо 12,6 милиарда евро за ново финансиране за 83 проекта, в Европа, Азия, Латинска Америка и Африка.

Това е рекордно ниво на подкрепа, договаряна някога на ежемесечната среща на Борда на директорите на ЕИБ.

С одобрението на 48 проекта за инвестиции в размер на 6,1 млрд. евро, гарантирани от Инвестиционния план за Европа, Управителният съвет на ЕИБ ще позволи на Европейския фонд за стратегически инвестиции (EFSI) да надхвърли първоначалната инвестиционна цел от 315 млрд. евро.

След одобрението на Борда, ЕИБ ще финализира нови програми за подобряване на достъпа до финансиране от малкия бизнес в партньорство с местните банки и ще подкрепя новите инвестиции в енергетиката, транспорта, комуникациите и градското развитие.

Вернер Хойер, президент на ЕИБ, заяви: „Планът Юнкер“ е успешен. Групата на ЕИБ надхвърли ангажиментите си за финансиране, много над планираните 315 милиарда евро за периода от три години, който завършва този месец.

Но няма причина за самодоволство. Европа все още изостава от световните конкуренти и от собствените си цели по отношение на инвестициите в иновации, образование и други стратегически сектори.

Банката на ЕС се оказа ключов актив за инвестициите и икономическата политика в Европа. Заедно с други институции на ЕС трябва да надграждаме над този успех и по този модел да удвоим усилията си и да направим Европа по-силна и по-приобщаваща„.

Ето и някои от конкретните области и проекти, които ще бъдат финансирани:

4,5 млрд. евро отиват за подкрепа на инвестициите в бизнеса в Европа и извън нея.

Това ще даде възможност на местните финансови партньори да се справят с недостига на инвестиции в 17  държави от ЕС и безработицата сред младите хора в Босна и Херцеговина.

 

Ще бъде подкрепена и нова схема за подпомагане на инвестициите на социални предприятия в цяла Европа.

Това включва:

– специализирано кредитиране на селскостопански фирми в Румъния;

– туристически предприятия в Италия;

– микропредприятия в Полша и Германия;

– експортно ориентирани компании в Словакия.

Новото финансиране за малки и средни предприятия ще бъде осигурено чрез кредитни линии с местни банки, гаранционни структури, дългови и капиталови фондове и програми с национални банки.

Директната подкрепа за индустриални иновации включва:

– изследване и разработване на леки и електрически мотоциклети от KTM в Австрия;

– подобрени ескалатори и асансьори от Kone във Финландия;

– и производство на биоетанол, използващ отработените газове от стоманодобивната фабрика на Arcelor Mittal в Белгия.

Повече от 3,4 млрд. евро са за нови инвестиции в възобновяеми енергийни източници, енергийна ефективност, сгради с ниска енергийна ефективност, водноелектрически централи и топлофикационни системи.

Одобрени енергийните проекти, включват подкрепа за:

– нова белгийска офшорна вятърна енергия;

– соларни централи в Испания;

– централно отопление в Будапеща;

– 3 ВЕЦ-а в северна Португалия;

– нови инвестиции за намаляване на загубите на енергия в Ямайка;

– нова инициатива за финансиране на местна възобновяема енергия в Нидерландия.

1,8 милиарда са за подкрепа на проекти за устойчив транспорт. Това включва:

– нов подвижен железопътен възел в Берлин;

– разширяване на летищата в Гуадалупе и Венеция;

– изграждането на първата линия на метрото в Богота;

– автобуси с ниски емисии във Варшава;

– разширяването на станциите за зареждане на електрически коли в Италия;

– нов воден транспортен възел в Китай;

– и подобряване на обществения транспорт в Испания.

1,8 милиарда евро са предназначени за обществените услуги, градската регенерация, здравеопазването, водните и енергийно ефективни схеми за улично осветление за градове и местни власти в цяла Европа.

Специфичните схеми включват:

– устойчиво градско развитие в Сардиния, Сицилия, Северна Германия и полския град Валбрич;

– подобряване на енергийната ефективност в публични и частни сгради в Латвия;

– подобряване на качеството на отпадъчните води в Ливан;

– интелигентни градски инвестиционни проекти в цяла Белгия;

– финансиране за реконструкция на най-голямата пречиствателна станция за отпадъчни води в Минск, столицата на Беларус;

 

Средства са отделени и за проекти за по-добри мобилни и интернет комуникации:

– подкрепа за високоскоростен интернет достъп в Италия;

– разширяването на мобилните и широколентовите мрежи в Кения;

– и разпространението на следващите поколения мобилни мрежи в Европа.

Прочети още

Дялово финансиране

Малки и средни предприятия могат да се възползват от 50 хил. лв. финансиране на фондовата борса

Публикувана

на

Малки и средни предприятия могат да се възползват от 50 хил. лв. безвъзмездно финансиране за излизане на фондовата борса. Официалния старт на инициативата бе даден от заместник-министърът на икономиката Александър Манолев, председателят на Комисията по енергетика в Народното събрание Делян Добрев,  заместник-председателят на Съвета на директорите на Българска фондова борса Васил Големански и заместник-изпълнителният директор на Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средни предприятия Александър Минев.

„От днес на сайта на агенцията е публикувана подробна информация за схемата, за да могат компаниите да се запознаят с тях, а от септември започва и физическото подаване на проектите“, съобщи зам.-министър Манолев. По думите му, финансирането по схемата ще се осъществява посредством предоставянето на ваучери на стойност 50 000 лева, а подобна инициатива се реализира за първи път в страната.

Очаква се да се реализират 15 млн. лв. инвестиции в български малки и средни предприятия в резултат от схемата или активиране на 10 пъти повече средства от вложения публичен ресурс.

„81% от публичните компании на БФБ са малки и средни фирми. Убеден съм, че тази ваучерна схема ще стимулира още повече такива компании да набират капитал през борсата, за да инвестират в своето развитие и растеж“, коментира Васил Големански.

Прочети още

Инвестиции

ЕС и Япония подписаха важно икономическо споразумение

Публикувана

на

EU-Japan agreement
Жан-Клод Юнкер, Доналд Туск и Шиндзо Абе по време на церемонията в Токио днес. Снимка: ЕК

То е най-мащабното между двете страни досега.

Ден след срещата на върха в Китай, такава се състоя днес и в Токио, между ЕС и Япония.

На нея председателите на Европейската комисия и на Европейския съвет Жан-Клод Юнкер и Доналд Туск и японският министър-председател Шиндзо Абе подписаха важно споразумение за икономическо партньорство между ЕС и Япония.

По този повод председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви: „Документът, който подписахме днес, е нещо много повече от търговско споразумение. Той е инструмент, който ще разкрие нови възможности за нашите фирми, нашите работници и нашите граждани и ще даде импулс на европейската и японската икономика.

Вярваме в откритата и справедлива търговия, основаваща се на правила. Настоящото споразумение ще носи осезаеми ползи за двете страни, като същевременно е съобразено с чувствителните за тях въпроси“.

Комисарят по въпросите на търговията Сесилия Малмстрьом добави: „Заедно с Япония изпращаме сериозен сигнал до целия свят, че две от най-големите икономики все още вярват в откритата търговия, в противовес на едностранния подход и протекционизма.

Икономическите ползи от това споразумение са очевидни. Като премахва мита, възлизащи на милиарди евро, като опростява митническите процедури и като отстранява пречките пред търговията, които възникват „след границата“, то ще предложи възможности за фирмите от двете страни да увеличават своя износ и да разширяват дейността си“.

Споразумение ще премахне много голяма част от възлизащите на 1 милиард евро мита, заплащани всяка година от фирмите от ЕС, които изнасят за Япония, както и редица дългогодишни регулаторни пречки, например по отношение на автомобилите.

То ще отвори и японския пазар от 127 милиона потребители, за износа на ключови селскостопански продукти от ЕС и ще увеличи възможностите за износ на ЕС в други сектори.

Някои от ключовите елементи:

  • Премахва много от японските мита за храни и напитки от ЕС.
  • Отваря и пазарите на услуги, по-специално в областта на финансовите услуги, електронната търговия, далекосъобщенията и транспорта.
  • Урежда чувствителни за ЕС въпроси в автомобилния сектор, като въвежда преходни периоди с продължителност до 7 години до премахването на митата.
  • Укрепва ангажиментите на ЕС и Япония във връзка с устойчивото развитие и изменението на климата и включва пълни защитни мерки по отношение на обществените услуги.

Отделно ЕС и Япония ще признаят взаимно системите си за защита на данните за равностойни, с което ще се даде възможност за безопасно движение на данни между тях.

Предстои споразумението да бъде ратифицирано от Европейския парламент и от парламента на Япония, след което то би могло да влезе в сила през 2019 г.

В същото време продължават преговорите с Япония за стандартите за защита на инвестициите и решаването на спорове в тази област.

Прочети още

Капиталови пазари

Акциите на Netflix се сринаха с 14%

Публикувана

на

Money_packs

Причината е по-слаби финансови резултати.

Акциите на Netflix се сринаха с малко над 14%, след като компанията обяви малко по-слаби резултати от очакваното.

Тя предупреди, че и през третото тримесечие може да има подобно разминаване, съобщава BusinessInsider.

Все още сме в правилна посока за силен ръст тази година. Може би той ще дойде по малко по-различен начин от този, който очаквахме„, коментира главният финансов директор на Netflix Дейвид Уелс.

Компанията е достигнала 3.91 млрд. долара приходи при очаквани 3.94 млрд. долара от анализаторите. За второто тримесечие на миналата година Netflix е генерирала 2.79 млрд. долара.

Основното разминаване е при новите абонати. Реално те са 5.1 млн., при очаквани от анализаторите 6.3 млн. Те са и малко по-малко спрямо миналата година, когато за същия период бяха 5.2 млн.

Netflix занижи прогнозите и за третото тримесечие. Анализаторите очакваха 4.13 млрд. долара, а компанията обяви, че очаква 3.99 млрд. долара.

Разминаване има и в очакванията за нови абонати – 5 млн. нови абонати – според Netflix и 5.93 млн.  – според анализаторите.

Прочети още

Инвестиции

ЕС и Китай договориха Стратегическа програма за сътрудничество

Публикувана

на

От ляво на дясно: Жан-Клод Юнкер, китайският премиер Ли Кечианг и Доналд Туск. Снимка: ЕК.

Днес в Пекин се проведе среща на върха между лидерите на ЕС и Китай.

В делегацията от европейска страна влизат: президента на Европейския съвет Доналд Туск, председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, заместник-председателя на ЕК, отговарящ за заетостта, растежа, инвестициите и конкурентоспособността – Юрки Катайнен,  еврокомисаря за търговията – Сесилия Малмстрьом и еврокомисаря по транспорта Виолета Булц.

На тази 20-та среща на високо равнище между ЕС и Китай, двете страни отбелязаха 15-годишнината от цялостното стратегическо партньорство помежду си.

Постигнати бяха и нови резултати в политиката, икономиката, търговията, културата, обмена на хора и други области.

Лидерите отново потвърдиха ангажимента си да задълбочат партньорството чрез цялостно прилагане на Стратегическата програма за сътрудничество ЕС-Китай 2020.

На пресконференцията по случая, Жан-Клод Юнкер, заяви: „Заедно ние заемаме около една трета от световната икономика. Европа е най-големият търговски партньор на Китай, а Китай е вторият по големина търговски партньор на Европа. Търговията със стоки между нас струва над 1,5 милиарда евро всеки ден.

Само миналата година Европа е изнесла стоки на стойност 198 млрд. евро – и 38 млрд. евро в услуги за Китай. Това създава работни места и растеж както за двете страни, както и за потенциала на нашето търговско партньорство“.

Според него обаче европейските преки чуждестранни инвестиции в Китай са се понижили през 2017 г. на около 6 млрд. евро, срещу над 30 млрд. евро, инвестирани от Китай в Европа за само за миналата година.

Ето защо ЕС поиска от Китай намаляване на регулаторната и административната тежест за европейските инвеститори.

На срещата бе направена и първа обмяна на оферти за Общо споразумение за инвестиции между ЕС и Китай.

В заключение Юнкер заяви: „Това е важна стъпка, но е само първата; това, от което се нуждаем, е споразумение, което изпълнява общата ни амбиция и дава на инвеститорите от двете страни предвидим и дългосрочен достъп до съответните ни пазари“.

Прочети още

Най-четени