Свържете се с нас

Регулации

Сабине Лаутеншльогер, ЕЦБ: „Стриктният надзор води до силни банки“

Публикувана

на

Sabine Lautenschlaeger, ECB
Сабине Лаутеншльогер, член на Изпълнителния съвет и заместник-председател на Надзорния съвет на ЕЦБ. Снимка: ЕЦБ.

Интервю със Сабине Лаутеншльогер, член на Изпълнителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) и заместник-председател на Надзорния съвет на ЕЦБ, публикувано на 5 август 2018 г. в германския вестник Welt am Sonntag.

На 15 септември отбелязваме 10-та годишнина от банкрута на американската инвестиционна банка Lehman Brothers. Тогава бяхте главен банков инспектор във Федералния орган за финансов надзор (BaFin). Спомняте ли си този ден?
Да, спомням си го живо. През уикенда бях в BaFin и участвах в кризисните разговори с международните надзорни органи. Видях от първа ръка, как през уикенда нещата ескалираха. През нощта на неделя срещу понеделник колегите от САЩ решиха да не спасяват Lehman.

Бяхте ли веднага наясно с размера на случващото се?
Знаехме, че колапсът на такава банка няма да остави финансовия свят незасегнат. Въпреки това, всички подценихме сериозността на последствията. Никой не предвиди кризата на доверие, която доведе до застой цели пазари.

Дали Lehman все още са възможни и днес?
Не бих казала, че никога няма да има друга криза. Но няма съмнение, че институциите и надзорните органи вече са по-добре подготвени. Банките притежават много повече капитал и ликвидност. Тяхното управление на риска и корпоративното управление също са по-добри, макар не достатъчно добри във всяка институция.

Как реагирате на критиките, че надзорът е станал твърде силен – и отчасти затова европейските банки са толкова слаби в сравнение със своите колеги от САЩ.
Мислите ли, че това е вярно?

Печелившите американски банки оставиха европейските банки далеч назад.
Намирам тази идея за доста забавна. Обратно, това означава, че колкото по-слаб е надзорът, толкова по-силни са банките. Истината е, че стриктният надзор води до силни банки. Институциите стават по-устойчиви, когато надзорните органи изискват от тях да притежават адекватен капитал за покриване на рисковете си и настояват за достатъчна ликвидност и по-добро управление на риска.

Американските институции получиха изчерпателна държавна помощ по време на кризата. Сега Съединените щати намаляват още регулацията. Мислите ли, че тези два фактора представляват недостатък за местните банки?!
Досега американските власти като цяло са отменили само правила, които нарушават международните стандарти. Но да, има нещо вярно, в това, което казвате. Важно е големите международни институции да отговарят на същите стандарти, особено в търговията. Ето защо е необходимо новите правила на Базелският комитет по банков надзор да се прилагат във всички големи финансови центрове. Освен това нека не забравяме, че Съединените щати успяха бързо да се върнат към пътя на растежа. Това разбира се е от голяма полза и за американската банкова система. Ние бяхме много по-бавни в това отношение, а също и в борбата със структурните проблеми.

Един от резултатите на финансовата криза беше спорната програма за покупка на активи на ЕЦБ. Управителният съвет действително реши да спре покупките, но много бавно. Междувременно германските фондове за социално осигуряване отдавна страдат от отрицателните лихвени проценти. Не трябва ли да се движите по-бързо?
Прекратяването на програмата за изкупуване на активи е важна първа стъпка. Но съм съгласна, че страничните ефекти от извънредно разхлабената парична политика нарастват с течение на времето и многократно съм го посочвала. Но след като предприехме такава експанзионистична парична политика, би било погрешно да направим рязко движение в другата посока. Това няма да помогне нито за икономиката, нито за ценовата стабилност.

А как тогава ще се справите?
Напълно подкрепям нормализирането на паричната политика. Това означава, че трябва постепенно отново да увеличаваме лихвените проценти. Но можем да направим това, само ако сме поели по устойчивия път към стабилност на цените. Освен това не трябва да забравяме, че фондовете за социално осигуряване щяха да бъдат в много по-слаба финансова позиция днес, ако икономическият растеж беше възпрепятстван от прекалено строга парична политика и висока безработица. Немските граждани, които спестяват, понякога забравят, че могат да го правят само ако имат работа. Затова трикът е да се придвижим стабилно към изхода, без да прекъсваме растежа.

Необслужваните заеми са друг проблем. Всъщност съществуват нови правила за тяхното намаляване. В сравнение с предходните планове на ЕЦБ, компромисът изглежда много нерешителен.
Възразявам. Правилата определено не са колебливи. Бяха формирани еднакви очаквания за бъдещите необслужвани заеми и всяка банка ще получи ясни и амбициозни надзорни цели за наличностите си от съществуващи необслужвани кредити. Имайте предвид, че началното ниво на запасите от необслужвани кредити е различно във всяка банка.

Независимо от това, единната валутна зона се нуждае от еднакви правила.
Това е точно така в момента. Намерихме критерий за всички заеми, които станат необслужвани, и то не само за новоподписаните, но и за вече съществуващите, които ще престанат да бъдат обслужвани в бъдеще. Смятам, че това е много важно, защото не позволява на институциите да отлагат прекалено много разпоредбите при загуба на заеми.

Изглежда, че не сте много доволна от резултата?
Мисля, че концепцията е добра. Но в някои отношения бих искала да е малко по-амбициозна.

Плановете заради Италия ли се провалиха?
Сега постигнатото споразумение е решение, взето от Надзорния съвет на ЕЦБ, в който 25 надзорни органи намират обща позиция. Резултатът е много добър пакет, общо взето.

Институциите с дълги преходни периоди биха ли могли да бъдат третирани снизходително?
Не е наша работа като надзорен орган, да предотвратяваме излизането на банки от пазара. С други думи, ние не сме тук, за да осигурим оцеляването на всяка банка. Ние сме тук, за да реагираме бързо на рискове. Също и за да разпознаем кога една банка наистина вече не е жизнеспособна и как трябва да решим този проблем.

Как може тогава според ЕЦБ банка като Monte dei Paschi все още да е жизнеспособна?
Не мога да говоря за отделни институции. Но банките, засегнати от криза, следва също да получат нов шанс да станат жизнеспособни чрез подходящи мерки, като например капиталова инжекция или промяна в бизнес модела.

Значи националните шампиони все още са много важни?
Бих искал да видя повече шампиони в еврозоната.

Компаниите в Германия имат добри кредитни линии, но банките не печелят почти нищо от кредитната си дейност.
Конкуренцията наистина е ожесточена. Твърде голямата конкуренция може да доведе и до недостатъци.

Какво може да се направи срещу това?
Надзорните органи трябва да работят със съществуващия банков пазар. Консолидирането е преди всичко въпрос на пазара. Нещо повече, клиентите трябва да осъзнаят, че трябва да плащат за добри услуги.

Като ви слушам, всичко звучи чудесно. Има ли нещо, което да ви държи будна през нощта?
Винаги спя много добре. Ако бъда сериозна обаче, това, за което наистина се тревожа е заплахата от дерегулация. Не само в Съединените щати, но и в Европа.

Банките в Германия все още не са забелязали това.
Това може да е така, но виждам ясно движение в тази посока в настоящите предложения за промяна на европейското законодателство. Нагласите към силен надзор вече не са толкова положителни. След финансовата криза политиците засилиха надзорната функция и ѝ дадоха инструменти за предотвратяване на задаващите се рискове. Преди това надзорните органи често не са били в състояние да реагират, докато не се случат щетите. Трябва да внимаваме махалото да не се върне обратно.

Къде виждате признаци за това?
Има няколко предложения в Директивата за капиталовите изисквания, за които съм загрижена. За надзорните органи може да стане по-трудно да изискват повече капитал за определени рискове. Това би отслабило надзорните инструменти.

(със съкращения)

Други регулации

Прокуратурата започна проверка в КФН

Публикувана

на

Прокуратурата започна проверка на дейността на Комисията за финансов надзор (КФН), във връзка с фалиралата неотдавна застрахователна компания „Олимпик“.

Проверката е разпоредена лично от главния прокурор Сотир Цацаров. Тя ще се извършва от Върховната касационна прокуратура, съвместно с Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС).

Фокус на проверката ще бъде работата на Ралица Агайн-Гури, зам. – председател на регулаторния орган и ръководител на ууправление „Застрахователен надзор“ в него, чиито подопечен ресор е застраховането. Представителите на държавното обвинение ще проверяват как тя е надзиравала работата на българския клон на фалиралото дружество.

Междувременно стана ясно, че правителството е поискало оставката на Ралица Агайн – Гури от ръководния пост в КФН. Самата тя от своя страна заяви, че случилото се с „Олимпик“ е заради европейските правила за отворен пазар, които позволяват на компания от една страна – членка на ЕС да работи в други държави от Общността.

Прочети още

Регулации

Британски финансов регулатор глоби KPMG с 3 млн. паунда

Публикувана

на

KPMG logo

Наказанието е за злоупотреби свързани с одити на британската модна верига Ted Baker.

Днес Съветът за финансово отчитане (Financial Reporting Council – FRC) оповести на сайта си, че глобява и порицава KPMG Audit Plc (KPMG) и Майкъл Франсис Барадел, старши одитор и партньор за неправомерно поведение във връзка с одита на финансовите отчети на Ted Baker за финансовите години, приключващи на 26 януари 2013 г. и 25 януари 2014 г.

Глобата е в размер на £ 3000000 (дисконтирана за сетълмент до £ 2100000), а освен това KPMG трябва да плати и £ 112000 за всички разходи на регулатора.

Майкъл Барадел получава порицание и глоба от £ 80000 (намалена на £ 46800 след корекция за смекчаващи фактори и отстъпка за сетълмент).

Недобросъвестното поведение е възникнало от KPMG, предоставяйки услуги на експертен свидетел на Ted Baker в иск пред търговския съд, което е в нарушение на етичните стандарти и е довело до загуба на независимостта на KPMG по отношение на одитите.

Клаудия Мортиморе, временно изпълняващ длъжността изпълнителен директор на FRC, заяви: „Етичните стандарти са от решаващо значение за поддържането на доверието, което трети лица могат да имат във финансовите отчети, за да преценят дали одиторът е действително обективен. Когато тези стандарти са нарушени, така че независимостта на одитора е изгубена, е вероятно доверието на потребителите да бъде подкопано; FRC разяснява чрез тези санкции сериозността, с която се разглеждат тези нарушения и последиците от тях„.

Прочети още

Данъци

Редица нередности констатира НАП в пловдивски автошколи

Публикувана

на

NAP Nacionalna Agencia za prihodite

В три центъра за обучение на водачи на МПС, стопанисвани от две юридически лица, в Пловдив беше извършена съвместна проверка от служители на Икономическа полиция в Главната дирекция „Национална полиция“ и ОДМВР-Пловдив, Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“ и НАП Пловдив.

При извършената проверка на един адрес, собственост на юридическото лице, стопанисващо две школи, е установено, че паричните преводи от курсистите към учебния център се извършват предимно на ръка, като им се издават квитанции от друга автошкола. След снети подробни обяснения и извършена проверка от страна на НАП, е взето решение да бъде затворен въпросният учебен център до отстраняване на пропуските.

При проверка на дружеството във втори обект е установено, че са налице несъответствия в касовата наличност, големи разминавания в реализираните обороти и оборотите, декларирани пред НАП в месечните счетоводни декларации и годишните данъчни декларации. Констатирани бяха и други нередности по линия на ИА „АА“ и предстои налагане на актове за установени административни нарушения по отношение водене документация на курсистите в автошколата.

Работата по случая продължава за изясняване обстоятелствата, свързани с отчетността на школата.

Прочети още

Други регулации

Възобновено е подаването на данни от Търговския регистър

Публикувана

на

От 17 август 2018 г., петък, в изпълнение на поетия ангажимент от Агенция по вписванията, е възобновено подаването на данни от Търговския регистър и регистър на юридическите лица с нестопанска цел към средата за междурегистров обмен (RegiX)поддържана от Държавната агенция „Електронно управление“. Това улеснява значително сделките по закупуване и прехвърляне на собственост, включително и на МПС, за които нотариуси и МВР обменят информация по служебен път електронно чрез достъп до средата за междурегистров обмен (RegiX).

Продължава работата по възобновяване на достъпа до останалите функционалности на регистъра. Всички специалисти от поддържащата фирма и от агенцията работят денонощно, уточняват от Агенцията по вписванията.

Предприети са мерки по недопускане на сривове в инфраструктурата за възстановяване на регистъра, както и за устойчивата работа на останалите регистри. Агенция отново подчертава, че нарушаването на работата на регистъра не е свързано със злонамерена външна намеса, нито е свързано с инцидент в киберпространството.

Прочети още

Други регулации

Шефката на Агенцията по вписванията подаде оставка

Публикувана

на

Шефката на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова подаде оставка. Повод за решението й е напрежението около Търговския регистър, който не работи пълноценно вече повече от седмица.

Министърът на правосъдието Цецка Цачева прие оставката. Премиерът Бойко Борисов пък коментира, че не е доволен от работата на Даскалова.

И докато общественото внимание е приковано към сринатия Търговски регистър, сайтовете на Министерството на правосъдието и на ГРАО вчера също спряха. Обясненнието за всички тези събития е технически проблем.

Прочети още

Други регулации

Достъпни са справките за актуалното състояние на фирмите в Търговския регистър

Публикувана

на

Потребителите вече могат да извършват справки за актуалното състояние на фирмите в Търговския регистър и регистър на юридическите лица с нестопанска цел. Това съобщи Агенцията по вписванията.

Продължава дейността по възобновяване на достъпа до останалите функционалности на регистъра, който спря да работи преди няколко дни. Предполагаемата причина е техническа. Характерът на технологичните процеси предполага регистърът да функционира пълноценно и с пълния си набор от вписани данни не по-рано от следващата седмица.

Агенция по вписванията посочва, че нарушаването на работата на регистъра не е свързано със злонамерена външна намеса, нито е свързано с инцидент в киберпространството. Рискове за злоупотреби с наличните данни не съществуват, категорични са от там.

Прочети още

Най-четени