Connect with us

Регулации

Сабине Лаутеншльогер, ЕЦБ: „Стриктният надзор води до силни банки“

Published

on

Sabine Lautenschlaeger, ECB
Сабине Лаутеншльогер, член на Изпълнителния съвет и заместник-председател на Надзорния съвет на ЕЦБ. Снимка: ЕЦБ.

Интервю със Сабине Лаутеншльогер, член на Изпълнителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) и заместник-председател на Надзорния съвет на ЕЦБ, публикувано на 5 август 2018 г. в германския вестник Welt am Sonntag.

На 15 септември отбелязваме 10-та годишнина от банкрута на американската инвестиционна банка Lehman Brothers. Тогава бяхте главен банков инспектор във Федералния орган за финансов надзор (BaFin). Спомняте ли си този ден?
Да, спомням си го живо. През уикенда бях в BaFin и участвах в кризисните разговори с международните надзорни органи. Видях от първа ръка, как през уикенда нещата ескалираха. През нощта на неделя срещу понеделник колегите от САЩ решиха да не спасяват Lehman.

Бяхте ли веднага наясно с размера на случващото се?
Знаехме, че колапсът на такава банка няма да остави финансовия свят незасегнат. Въпреки това, всички подценихме сериозността на последствията. Никой не предвиди кризата на доверие, която доведе до застой цели пазари.

Дали Lehman все още са възможни и днес?
Не бих казала, че никога няма да има друга криза. Но няма съмнение, че институциите и надзорните органи вече са по-добре подготвени. Банките притежават много повече капитал и ликвидност. Тяхното управление на риска и корпоративното управление също са по-добри, макар не достатъчно добри във всяка институция.

Как реагирате на критиките, че надзорът е станал твърде силен – и отчасти затова европейските банки са толкова слаби в сравнение със своите колеги от САЩ.
Мислите ли, че това е вярно?

Печелившите американски банки оставиха европейските банки далеч назад.
Намирам тази идея за доста забавна. Обратно, това означава, че колкото по-слаб е надзорът, толкова по-силни са банките. Истината е, че стриктният надзор води до силни банки. Институциите стават по-устойчиви, когато надзорните органи изискват от тях да притежават адекватен капитал за покриване на рисковете си и настояват за достатъчна ликвидност и по-добро управление на риска.

Американските институции получиха изчерпателна държавна помощ по време на кризата. Сега Съединените щати намаляват още регулацията. Мислите ли, че тези два фактора представляват недостатък за местните банки?!
Досега американските власти като цяло са отменили само правила, които нарушават международните стандарти. Но да, има нещо вярно, в това, което казвате. Важно е големите международни институции да отговарят на същите стандарти, особено в търговията. Ето защо е необходимо новите правила на Базелският комитет по банков надзор да се прилагат във всички големи финансови центрове. Освен това нека не забравяме, че Съединените щати успяха бързо да се върнат към пътя на растежа. Това разбира се е от голяма полза и за американската банкова система. Ние бяхме много по-бавни в това отношение, а също и в борбата със структурните проблеми.

Един от резултатите на финансовата криза беше спорната програма за покупка на активи на ЕЦБ. Управителният съвет действително реши да спре покупките, но много бавно. Междувременно германските фондове за социално осигуряване отдавна страдат от отрицателните лихвени проценти. Не трябва ли да се движите по-бързо?
Прекратяването на програмата за изкупуване на активи е важна първа стъпка. Но съм съгласна, че страничните ефекти от извънредно разхлабената парична политика нарастват с течение на времето и многократно съм го посочвала. Но след като предприехме такава експанзионистична парична политика, би било погрешно да направим рязко движение в другата посока. Това няма да помогне нито за икономиката, нито за ценовата стабилност.

А как тогава ще се справите?
Напълно подкрепям нормализирането на паричната политика. Това означава, че трябва постепенно отново да увеличаваме лихвените проценти. Но можем да направим това, само ако сме поели по устойчивия път към стабилност на цените. Освен това не трябва да забравяме, че фондовете за социално осигуряване щяха да бъдат в много по-слаба финансова позиция днес, ако икономическият растеж беше възпрепятстван от прекалено строга парична политика и висока безработица. Немските граждани, които спестяват, понякога забравят, че могат да го правят само ако имат работа. Затова трикът е да се придвижим стабилно към изхода, без да прекъсваме растежа.

Необслужваните заеми са друг проблем. Всъщност съществуват нови правила за тяхното намаляване. В сравнение с предходните планове на ЕЦБ, компромисът изглежда много нерешителен.
Възразявам. Правилата определено не са колебливи. Бяха формирани еднакви очаквания за бъдещите необслужвани заеми и всяка банка ще получи ясни и амбициозни надзорни цели за наличностите си от съществуващи необслужвани кредити. Имайте предвид, че началното ниво на запасите от необслужвани кредити е различно във всяка банка.

Независимо от това, единната валутна зона се нуждае от еднакви правила.
Това е точно така в момента. Намерихме критерий за всички заеми, които станат необслужвани, и то не само за новоподписаните, но и за вече съществуващите, които ще престанат да бъдат обслужвани в бъдеще. Смятам, че това е много важно, защото не позволява на институциите да отлагат прекалено много разпоредбите при загуба на заеми.

Изглежда, че не сте много доволна от резултата?
Мисля, че концепцията е добра. Но в някои отношения бих искала да е малко по-амбициозна.

Плановете заради Италия ли се провалиха?
Сега постигнатото споразумение е решение, взето от Надзорния съвет на ЕЦБ, в който 25 надзорни органи намират обща позиция. Резултатът е много добър пакет, общо взето.

Институциите с дълги преходни периоди биха ли могли да бъдат третирани снизходително?
Не е наша работа като надзорен орган, да предотвратяваме излизането на банки от пазара. С други думи, ние не сме тук, за да осигурим оцеляването на всяка банка. Ние сме тук, за да реагираме бързо на рискове. Също и за да разпознаем кога една банка наистина вече не е жизнеспособна и как трябва да решим този проблем.

Как може тогава според ЕЦБ банка като Monte dei Paschi все още да е жизнеспособна?
Не мога да говоря за отделни институции. Но банките, засегнати от криза, следва също да получат нов шанс да станат жизнеспособни чрез подходящи мерки, като например капиталова инжекция или промяна в бизнес модела.

Значи националните шампиони все още са много важни?
Бих искал да видя повече шампиони в еврозоната.

Компаниите в Германия имат добри кредитни линии, но банките не печелят почти нищо от кредитната си дейност.
Конкуренцията наистина е ожесточена. Твърде голямата конкуренция може да доведе и до недостатъци.

Какво може да се направи срещу това?
Надзорните органи трябва да работят със съществуващия банков пазар. Консолидирането е преди всичко въпрос на пазара. Нещо повече, клиентите трябва да осъзнаят, че трябва да плащат за добри услуги.

Като ви слушам, всичко звучи чудесно. Има ли нещо, което да ви държи будна през нощта?
Винаги спя много добре. Ако бъда сериозна обаче, това, за което наистина се тревожа е заплахата от дерегулация. Не само в Съединените щати, но и в Европа.

Банките в Германия все още не са забелязали това.
Това може да е така, но виждам ясно движение в тази посока в настоящите предложения за промяна на европейското законодателство. Нагласите към силен надзор вече не са толкова положителни. След финансовата криза политиците засилиха надзорната функция и ѝ дадоха инструменти за предотвратяване на задаващите се рискове. Преди това надзорните органи често не са били в състояние да реагират, докато не се случат щетите. Трябва да внимаваме махалото да не се върне обратно.

Къде виждате признаци за това?
Има няколко предложения в Директивата за капиталовите изисквания, за които съм загрижена. За надзорните органи може да стане по-трудно да изискват повече капитал за определени рискове. Това би отслабило надзорните инструменти.

(със съкращения)

Банки

JP Morgan обвинена за манипулации в Турция

Published

on

BDDK Turkey

Освен срещу нея, тече разследване на турските финансови регулатори и срещу други банки.

Турският банков регулатор (BDDK) и този на капиталовите пазари (SPK) започнаха отделни разследвания на няколко банки и към JP Morgan след волатилността на турските пазари.

Получихме оплаквания, че някои банки са накарали клиентите да купуват чуждестранни валути по манипулативен и подвеждащ начин. Нашата агенция започна разследване и ще проведе необходимите административни и съдебни процеси ”, се казва в изявление на Агенцията за банков регулации и надзор (BDDK) от 23 март, съобщава Hurriyet Daily News.

BDDK обаче не посочва кои са банките, споменати в изявлението.

В отделни съобщения от 23 март, BDDK и бордът за капиталовите пазари (SPK) заявиха още, че са започнали разследвания конкретно на JP Morgan заради доклад, публикуван от инвестиционната банка на 22 март.

Надзорните органи заявиха, че са получили оплаквания, че въпросният доклад вреди на репутацията на турските банки и е довел до нестабилност на финансовите пазари. Според тях той има подвеждащо и манипулативно съдържание.

На 22 март турската лира падна с 4% спрямо щатския долар.

Неотдавнашният спад на валутните резерви на централната банка на Турция произтича от продажбите на валута на фирмите вносители на енергия и изплащането на външен дълг на обща стойност 5.3 млрд. долара, съобщи представител на централната банка на 22 март.

Длъжностното лице заяви, че спадът в резервите не е извънреден и че банката поддържа политика на натрупване на резерви.

На 22 март Централната банка заяви, че предвид развитието на финансовите пазари, тя ще прекрати едноседмичните аукциони за репо за известно време.

Continue Reading

Други регулации

КЗК одобри сделката за Нова телевизия

Published

on

Комисия за защита на конкуренцията

Комисията за защита на конкуренцията разреши сделката по продажбата на 100% от Нова Броудкастинг Груп АД, става ясно от съобщение на сайта на регулатора.

Купувач е “Адванс медия груп”, собственост на Кирил и Георги Домусчиеви.

„Адванс Медиа Груп“ ЕАД е дъщерна компания на инвестиционния холдинг „Адванс Пропъртис“ ООД , собственост на братята Кирил и Георги Домусчиеви. „Адванс Пропъртис“ ООД притежава 117 компании в 23 държави от 10 различни индустрии. В портфолиото на холдинга е мултинационалната фармацевтична група „Хювефарма“, с дългогодишен опит и традиции в разработката, производството и продажбите на продукти за ветеринарната и хуманната медицина. Инвестиционното дружество притежава и българската корабна компания със 126-годишна история „Параходство Български Морски Флот“ АД, както и пристанищния оператор „БМФ Порт Бургас“ ЕАД.

През февруари „Адванс Медиа Груп“ ЕАД и шведската медийна група Modern Times Group (MTG) подписаха договор за продажба на „Нова Броудкастинг Груп“ АД. Общата стойност на сделката е 185 млн. евро. Споразумението предвижда българската компания да придобие 100% от „Нова телевизия“ и мажоритарен дял в „Нет Инфо“.

„Нова Броудкастинг Груп“ АД притежава най-голямата медийна група в България. В портфолиото на компанията влизат 7 телевизионни канала. Компанията е най-големият участник на онлайн пазара в страната, достигайки до около 75% от хората, използващи интернет в България.

Приходите от продажби на „Нова Броудкастинг Груп“ АД за 2018 г. се оценяват на 112.5 млн. евро, а оперативната печалба (EBIT) е достигнала 21.8 млн. евро. В компанията работят 650 души.

Continue Reading

Други регулации

Русия отложи предвидените дискусии за въвеждане на крипторегулации

Published

on

Crypto-currency, bitcoin

Руската Дума отложи предвидените дискусии и въвеждане на регулации за криптовалутите, съобщава CCN. Планираните за 22-ри март дебати не се състояха, а вместо това те може да е проведат през април, но дата все още не е избрана.

Последната версия на закона породи още разговори, защото от нея бяха премахнати термини като “токен”, “умни договори” и дори “криптовалути”. Страната вече няколко пъти променя позицията си по отношение на криптоактивите.

През миналата година руският президент Владимир Путин дори обяви, че криптовалутите не са подсигурени с нищо и не могат да се използват като форма на разплащане или като метод за съхранение на стойност.

Не е дадено и обяснение защо сега дискусиите и евентуалното въвеждане на регулацията беше отложено. Това трябваше да е нейното второ четене след редакциите. Първоначалната версия предлагаше въвеждането на регулаторна рамка за криптовалутите и токените и приемаше валидността на умните договори.

Continue Reading

Други регулации

EK глоби Google с 1,49 млрд. евро за лоши практики при рекламирането в интернет

Published

on

Google

Това са 1,29% от оборота на компанията за 2018 г. заради продължителността и тежестта на нарушението.

Вчера Европейската комисия (ЕК) оповести официално, че е наложила на Google глоба в размер на 1,49 млрд. евро за нарушаване на антитръстовите правила на ЕС.

Американският технологичен гигант е злоупотребил с господстващото си положение на пазара, като е наложил ограничителни клаузи в договори с уебсайтове на трети страни, които не позволяват на конкурентите на Google да пласират на тях свои реклами, свързани с търсене.

Комисарят за политиката в областта на конкуренцията Маргрете Вестегер заяви: “Комисията наложи на Google глоба в размер на 1,49 милиарда евро заради неправомерна злоупотреба с неговото господстващо положение на пазара за разпространение на реклами, свързани с търсене в интернет.

Google е укрепил господстващото си положение и се е защитил от натиска на конкуренцията, като е наложил антиконкурентни договорни ограничения на уебсайтове на трети страни.

Съгласно антитръстовите правила на ЕС това е незаконно. Неправомерните действия са продължили над 10 години и заради тях други компании са били лишени от възможността да се конкурират въз основа на качества и да правят иновации, а потребителите не са се възползвали от конкуренцията.“

Google е бил най-силният участник в посредничеството при рекламиране, свързано с търсене в интернет, в Европейското икономическо пространство (ЕИП), като делът му на този пазар за периода 2006 – 2016 г. е бил над 70 %.

През 2016 г. той като цяло е скочил над 90 % на националните пазари за обикновено търсене и над 75 % на повечето национални пазари за рекламиране, свързано с търсене в интернет.

Не е било възможно конкуренти като Microsoft и Yahoo, да продават място за реклама на страниците, на които излизат резултатите от търсачката на Google.

Уебсайтовете на трети страни представляват важна входна точка, позволяваща на тези други доставчици да развиват своя бизнес и да се опитват да се конкурират с Google.

За ги спре, Google е започнал да включва клаузи за изключителност в своите договори през 2006 г. На публикуващите съдържание уебсайтове е било забранено да показват конкурентни реклами, свързани с търсене, на своите страници с резултати от търсения.

От март 2009 г. Google започна постепенно да замества клаузите за изключителност с т.нар. клаузи „Premium Placement“, които изискват от публикуващите съдържание уебсайтове да пазят за рекламите на Google най-печелившото пространство на страниците си.

В резултат на това не е било възможно конкурентите на Google да пласират своите реклами на най-видимите места.

Google не спира дотук, а включва и клаузи, които изискват сайтовете публикуващи съдържание да искат писмено одобрение от него преди въвеждането на промени в начина, по който са изложени конкурентните реклами. По този начин Google е упражнявал контрол над привлекателността на рекламите, свързани с търсене.

Google не е привел доказателства, че тези клаузи са довели до ефективни резултати, които могат да обосноват неговите практики.

Глобата на Комисията в размер на 1 494 459 000 евро (1,29% от оборота на Google през 2018 г.) заради продължителността и тежестта на нарушението.

Google прекрати незаконните практики преди няколко месеца, след като през юли 2016 г. Комисията направи възражение по този случай.

Решението изисква от Google да прекрати незаконното си поведение, доколкото това вече не е направено, и да се въздържа от всякакви мерки, които имат същия или еквивалентен предмет или въздействие.

Google носи отговорност и за бъдещи граждански искове за обезщетения, които могат да бъдат предявени от всяко лице или предприятие на държавите членки, засегнато от антиконкурентното му поведение.

Това не е първата глоба на ЕК срещу гиганта.  

През юни 2017 г. ЕК го глоби с 2,42 милиарда евро заради това, че злоупотребява с господстващото си положение на търсачка, като дава незаконно предимство на своята услуга за сравнително пазаруване.

През юли 2018 г. Google получи глоба от 4,34 милиарда евро за незаконни практики по отношение на мобилни устройства, използващи операционната система Android, за укрепване на господстващото положение на търсачката му.

Повече информация за решение за последната глоба е публикувано в публичния регистър на делата на ЕК, както и на сайта на ГД „Конкуренция“, под дело номер 40411.

 

Continue Reading

Регулации

Дончев: Няма да има ощетени пенсионери при изчисление по новата формула

Published

on

coins

“Волята на премиера за промените в пенсионната формула е да не се допуска ощетяване на нито един човек”. Това каза социалният министър Бисер Петков след спешната среща, свикана от премиера Бойко Борисов заради казуса с промяната в изчисляването на пенсиите.

По думите на Бисер Петков ще бъде продължен разговорът с експертите, за да се изпълни поръчението на премиера, предава БТА.

Според новата формула, която влиза в сила от тази година, хората, които предстои да се пенсионират може да взимат по-малки пенсии от очакваното.

След като беше публикуван предварителен анализ на НОИ за ефекта от отпадането на трите години за периода 1997-1999 г., правен на база симулация за бъдещите пенсионери, данните по думите на министър Петков показват, че промяната ще се отрази благоприятно за повече от 60% от пенсионерите, за някои ще има неутрален ефект, а за около 30 на сто ще има намаление на пенсиите от най-много 5%.

Петков припомни, че промяната касае само бъдещи пенсионери, а не такива с вече отпуснати пенсии.

“Спекулация е, че ще се намаляват пенсиите. Никой няма намерение да намалява пенсията на нито един български пенсионер”, заяви на брифинг в Министерския съвет вицепремиерът Томислав Дончев, цитиран от investor.bg.

Имаме амбицията да осигурим 50-53 млн. лв. за великденски добавки за пенсионерите, каза още пред журналисти Дончев. Той съобщи, че това вероятно ще бъде взето като решение още тази седмица.

Continue Reading

Регулации

Нов метод за изчисляването на пенсиите няма да зачита доходите между 1997-1999 г.

Published

on

wallet

Във връзка с промяната в пенсионното законодателство от началото на 2019 г. Националният осигурителен институт (НОИ) подготвя последваща оценка на ефектите от влезлите в сила разпоредби на Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2019 г., с фокус върху ефекта от отпадането на дохода за 1997-1999 г. при изчисляване на индивидуалния коефициент (ИК) на лицата с пенсии, които ще бъдат отпуснати след 31 декември 2018 г.

Предварителните резултати относно влиянието на промяната върху размера на индивидуалния коефициент се извършва въз основа на данни за 67 881 осигурени лица, на които от НОИ са изпратени уведомителни писма през 2018 г., че им предстои да навършат изискуемите години за пенсия през следващата година.

Изключването на доходите за 1997, 1998 и 1999 г. и налагането на ограничение върху крайната стойност на ИК води до увеличение в размера на ИК за 56,8% от обхванатите лица, без промяна остават размерите на ИК на 11,9%, а при 31,3% се получава намаление в ИК. Очаква се в бъдеще делът на негативно засегнатите да продължи да намалява.

Предварителният анализ на данните сочи, че общият ефект от прилагането на промените е увеличение с 0,3% на средния ИК на лицата от разглежданата съвкупност, което показва, че от гледна точка на системата, ефектът е неутрален. Средното увеличение на ИК е 4,3% за съвкупността на лицата с увеличение и запазване на размера, а средното намаление на лицата, за които беше изчислен по-нисък ИК, е 8,3%.

От гледна точка на бюджета на държавното обществено осигуряване, очакванията са промяната да доведе до намаление на разходите за пенсии с 9,1 млн. лв. за 2019 г., което е само 0,09% от общия разход за пенсии, заложен в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за настоящата година.

Към този момент намаление на размера на ИК се наблюдава предимно при лица, които в периода 1997-1998 са се осигурявали за по-малък брой месеци на високи доходи.

Continue Reading

Най-четени