Connect with us

Uncategorized

Сирма Груп Холдинг придобива Сайънт и отключва потенциал за синергия и растеж

Published

on

 

 

Сирма Груп Холдинг АД, една от най-големите софтуерни групи в България, днес обяви, че е сключила окончателно споразумение за придобиване мажоритарен дял от Сайънт – бързо развиващ се, вертикално фокусиран доставчик на ИТ решения със седалище в София. Сайънт официално ще стане част от Сирма Груп Холдинг, запазвайки своята мисия, фокус и мениджърски екип, като същевременно се радва на подкрепата на по-голямата група.

 

„Днес семейството на Сирма Груп се разрасна с още един член – Сайънт. Нашият експортен фокус, целеви пазари и портфолио от продукти и услуги си пасват чудесно. Заедно ставаме по-силни и по-конкурентоспособни”,  сподели Цветан Алексиев, Изпълнителен директор на Сирма Груп Холдинг.

 

Придобиването е в съответствие със Стратегията за растеж и развитие на Сирма Груп Холдинг и се очаква да улесни навлизането на групата в нови вертикални пазари и географски региони, докато Сайънт ще може да се възползва от ускорен растеж и инвестиции в бизнес линии с голямо търсене на клиенти, като например управлявани услуги и поръчков SaaS.

 

„Докато Сайънт ще работи като независимо дъщерно дружество, присъединяването към Сирма Груп Холдинг засилва способността ни да обслужваме нашите клиенти и да предоставяме качествени решения, като получаваме достъп до допълнителни ресурси, включително допълнително финансиране и разширен фонд от таланти“, каза Ангел Митев, Изпълнителен директор на Сайънт.

 

„Екипите на Сайънт и Сирма Груп Холдинг споделят една и съща култура на качество, компетентност, собственост и прозрачност. Това беше ключов фактор за нашето решение да се присъединим към групата на Сирма“, добави Евлоги Георгиев, Изпълнителен директор на Сайънт.

Fintech

КЦМ АД със 100% електронни отпуски от Си Дотс

Published

on

 

Едно от най-големите металургични предприятия на Балканския полуостров КЦМ АД дигитализира на 100% отпуските на своите служители в цялата си структура. Решението е разработено на базата на системите за електронна администрация от Си Дотс, като са въведени специфични модули и разширения така, че близо 1500 служители от структурата могат да пуснат своето заявление от всяко модерно устройство, от всяка точка на света.

 

Инвестицията е направена като част от цялостната дигитализация на предприятието. Компютърната система е разработена така, че да бъде разширена с допълнителни модули за графици на служителите, автоматично генериране на присъствени форми за целите на администрацията (Форма 76), като са предвидени и други модули за електронно управление като функции за проследяване на Лични Предпазни Средства (ЛПС/БЗР), много важен и съществен елемент в металургията.

 

Системата за отпуски и съпътстващи модули е интегрирана с ползваната ERP система на SAP в предприятието. На по-късен етап системата може да обхване и интеграция по управление активи ползвани от служителите (компютри, телефони, автомобили…)

 

„Много се радвам, че предприятие в традиционно консервативен бранш като металургията се променя толкова бързо чрез иновации и инвестиции в дигитализация на процесите. Работи се изключително леко с колегите от КЦМ, амбициозен и професионален екип от специалисти, които мислят напредничаво и модерно! Благодаря им!“ – заяви Филип Дечев, основател на Си Дотс.

 

 

Continue Reading

Uncategorized

Нов YouTube канал ще повишава финансовата грамотност на българите

Published

on

Как да инвестираме в недвижими имоти или в злато, какво са облигациите, как се променя усещането за риск във времето, как работи пенсионната система в България – това са част от темите, засегнати в новия YouTube канал Investilia, който стартира с цел да повиши финансовата грамотност на българите.

Автор на клиповете е Илия Пацев, професионалист с дългогодишен опит и експертиза в областта на финансите, включително като експерт в банковия сектор. Той е и обучител на персонала на една от водещите търговски банки у нас в области като новости във финансовите системи, състоянието на пазарите, различни финансови продукти и други. Илия Пацев е магистър по финансов мениджмънт от Стопанска Академия “Д.А. Ценов“, гр. Свищов и през годините е преминал през различни позиции в бранша, свързани с ипотечно и потребителско кредитиране, спестовни и инвестиционни програми, придобивайки комплексен опит в множество ключови области на финансите.

„Днес повишаването на финансовата грамотност е по-важно от всякога. Банковите и финансови продукти стават все по-сложни, пазарът се развива динамично, дигитализира се, навлизат нови финтех решения, а икономическата ситуация става все по-непредвидима. Същевременно базовите принципи на финансите, валидни от стотици години, не са се променили и тяхното разбиране може да улесни живота ни значително. В тези условия аз приемам като лична мисия да участвам в повишаването на финансовата грамотност на българското общество, защото съм уверен, че това може да подобри живота на огромен брой хора, да им помогне да живеят по-пълноценно и да взимат по-добри решения за себе си и близките си“ – споделя Илия Пацев.

Това убеждение го провокира да създаде YouTube канала Investilia, чрез който той възнамерява да предаде своите знания и опит, достигайки чрез новите технологии до възможно най-много хора. В него експертът ще публикува регулярно образователни видеоматериали по интересни теми, свързани с финансите, инвестициите и риска. Съдържанието е на максимално достъпен език, за да могат да го разберат всички, които имат желание да подобрят своите знания по темата.

„Повишаването на финансовата грамотност е още по-важно във време, когато светът е изправен пред безпрецедентна икономическа криза, свързана с пандемията и изискванията за социално дистанциране, но също и с редица други фактори – от търговските войни, през Брекзит, до политическото напрежение в редица региони на планетата. В тези условия от ключово значение за нашето благосъстояние е да се информираме ежедневно, да повишаваме познанията си в областите, които засягат живота ни и да полагаме необходимите усилия, за да гарантираме по-добър живот за нас и хората около нас“ – добавя още Илия Пацев.

Още в първия клип от поредицата финансовият специалист описва особеностите на риска, психологията на инвестирането и как те се променят с времето.

Други материали са свързани с особеностите на облигациите, тяхната лихва, цена и доходност, както и с инвестициите в злато или в недвижими имоти, тяхната ликвидност и особености.

Continue Reading

Uncategorized

ERP.BG пусна нова услуга – онлайн ERP система за малки фирми на значително по-достъпна цена

Published

on

Българският разработчик на системи за управление на бизнеса ERP.BG пусна на пазара нова услуга – онлайн ERP система за малкия бизнес, която е много по-лесна за внедряване, а цената й е с до 30% по-достъпна. Това става възможно заради цялостно оптимизиране на процеса по продажба и внедряване, който преминава изцяло онлайн. Условията на социална изолация и отдалечена работа през последните седмици промениха много българския пазар, създавайки възможност за подобни оптимизации. Важно е да се отбележи, че макар новата услуга да се въвежда сега, то тя ще остане дългосрочно като предложение за употреба на ERP от малкия бизнес.

 

„Убедени сме, че оптимизацията на собствените процеси и разходи е важна част от предоставянето на иновативни продукти. Този подход винаги е бил важна част от дейността ни, но в сегашната ситуация той се засили още повече. Също така, кризата стимулира значими промени в редица български бизнеси и те са много по-отворени да приемат един модел, изцяло базиран на онлайн взаимоотношения. Това ни позволи да предложим нова услуга, насочена към малкия бизнес, която предлага много повече възможности и съответно понижава цената за използване на ERP система. Изводът е, че дори в настоящите трудни времена някои организации могат да се възползват и да подобрят своите предложения, извличайки много позитиви за себе си и за клиентите си“ – споделя Иван Аржентински, управляващ съдружник в ERP.BG.

 

Занапред целият процес по презентиране, продажба и внедряване на услугата ERP.net Small Business ще премине онлайн. Резултатът е повече свободно време както за екипа на софтуерната компания, така и за този на нейните клиенти. Освен това малките фирми, които заложат на този вариант, ще имат ясно определени потребители, които ще могат да работят на съответните работни места (т.нар. именовани потребители). Въвежда се и годишно предплащане за използването на ERP системата, елиминирайки нуждата от екип, който да събира евентуални забавени плащания.

 

В крайна сметка всичко това позволява новата услуга за малки фирми да се предлага дългосрочно на до 30% по-ниска цена, започваща на практика от 39 евро за един потребител месечно. Това прави предложението особено подходящо за малки фирми с между 5 и 15 потребители.

 

„Преминаването на бизнес процесите и комуникацията към интернет среда позволява малките фирми да получат много достъпна цена за една онлайн ERP система от сериозен клас с всички функционалности и модули, както и с премиум хостинг. В добавка те получават система, която могат да надграждат в последствие, да я доразвиват гъвкаво в зависимост от променящите се нужди на бизнеса си, както и в зависимост от разрастването или свиването на дейността“ – добавя още Иван Аржентински.

Continue Reading

Uncategorized

УниКредит Булбанк осигурява преференциални кредити за МСП чрез нова гаранционна схема

Published

on

UniCredit Bulbank

 

Банката подписа ново споразумение с Националния гаранционен фонд за улесняване на достъпа до финансиране

 

УниКредит Булбанк осигурява преференциални условия за кредитиране на своите клиенти малки и средни предприятия. Това става благодарение на ново споразумение, което банката подписа с Националния гаранционен фонд. Според постигнатите договорености, фондът издава гаранция, допълваща обезпечението по инвестиционни и оборотни кредити, отпускани на МСП, която покрива до 50% от размера на кредита, но не повече от 1.5 млн. лв. за кредитополучател и свързаните с него лица.

Подписаното споразумение между УниКредит Булбанк и Националния гаранционен фонд е за 70 млн. лева гарантиран лимит.

По тази схема могат да се гарантират кредити за инвестиции и за оборотни средства, лимити за банкови гаранции, включително и за авансови плащания, плащане на ДДС и др. Програмата обхваща също и мостово финансиране за бенефициенти с проекти по различни оперативни програми (като „Иновации и конкурентоспособност”, “Развитие на човешките ресурси” и др.)

Кредитите са в лева и евро като се допуска до 30% от размера на новия кредит да бъде използван за рефинансиране на съществуващ дълг.

„Благодарение на споразумението с НГФ, можем да предложим на малките и средни предприятия улеснен достъп до финансиране, подобрени кредитни параметри, намалени изисквания за обезпечение и бърза процедура за одобрение“, обясняват експертите от УниКредит Булбанк.

Преференциалните кредити са предназначени за микро-, малки и средни предприятия по законовата дефиниция за тях (с персонал до 249 души и годишен оборот до 97.5 млн. лева или стойност на активите до 84 млн. лв.)

 

Continue Reading

Uncategorized

Сирма пусна безплатното приложение Medrec:M – личен медицински картон на бъдещето  

Published

on

 

 

Сирма, най-голямата българска софтуерна група (Сирма Груп Холдинг АД, BSE:SKK), обяви новия си продукт Medrec:M.

 

Medrec:M продължава серията от продукти на компанията, които са насочени към осигуряване на по-добро здравеопазване и по-пълноценен и дълъг живот.

 

Философията на Сирма е, че в съвременното свръх-информирано общество основната грижа за здравето е в ръцете и възможностите на самия човек. За всеки човек е важно да събере възможно най-пълни данни за здравето си – симптоми, резултати от изследвания, провеждани лечения и диагнози, които при необходимост да бъдат предоставени за присъствен или дистанционен преглед от лекар. Данните са ключът към правилната диагноза и успешното лечение. В същото време, те са лична и неприкосновена собственост на всеки от потребителите.

 

Подобно на другите продукти на компанията и тук ще бъдат интегрирани техники от областта на изкуствения интелект. Тази технология ще се грижи потребителите да са по-добре информирани, тя ще асистира лекарите за по-добро диагностициране и лечение. Ще следи за опасни състояния и ще предупреждава за тенденции в изменението на важни здравни показатели в по-дълги периоди от време, които иначе биха останали незабелязани. Medrec:M осигурява канал за комуникация със здравните власти – възможност потребителят да предостави анонимна информация с цел оценки и предвиждания, свързани със здравословното състояние на населението. Продуктът дава възможност да се участва на доброволен принцип в анкети и проучвания за преход към по-добро здравеопазване. Medrec:M, Diabetes:M, Cardiac:M, Clinic:M са част от “Сирма Здравен Пакет” (Sirma Medical Suit) –цялостното решение на Сирма за по-добро здравеопазване.

 

“Аз вярвам, че след тази пандемия светът никога няма да е същият. Много стереотипи ще се разбият, много процеси ще се променят. Специално, здравеопазването ще става все по-технологично и по-ефикасно, което ще доведе до по-добър начин на живот и дълголетие. Инсталирайте си Medrec:M. Този продукт поставя Вашето здраве във Вашите ръце. Той е безплатен, надежден, създаден с грижа за опазването на вашите данни. Очаквайте обновяванията и ни следвайте в развитието на продукта, който ще става все по-полезен. Станете част от бъдещето на здравеопазването!”, апелира Цветан Алексиев, Изпълнителен директор на Сирма.

 

Продуктът се състои от мобилно приложение – в момента достъпно за Андроид платформа (притежателите на iPhone, ще могат да имат достъп до приложението след 10 дни) и Medrec:M Monitor – портал за лекари.

 

Как работи Medrec:M?

 

Потребителят използва мобилното приложение, за да събира и записва свои медицински данни, симптоми, резултати от изследвания, приемани медикаменти, диагнози, епикризи и т.н. При необходимост потребителят много лесно може да сподели данните си с лекар. За целта използва функцията “споделяне” в мобилното приложение, като посочва лекаря само с въвеждане на имейл адреса, с който той се е регистрирал в Medrec:M. Една от функционалностите на системата е, че лекарят може да не приеме поканата за достъп до данните на пациента. Пациентът вижда дали поканата му за споделяне е приета.

 

Изпозването на приложението и попълването регулярно на данните за здравословния статус ще бъдат полезни както за потребителите, така и за здравните власти, които ще имат поглед върху актуална статистическа информация, предоставена им на база на анонимизираните данни. Попълвайки регулярно анкетите в приложението, потребителите допринасят за изграждането на едно по-добро здравеопазване, а в условията на пандемия – за по-адекватни реакции.  В приложението е използвана и ще се използва огромната експертиза и разнообразните технологии на Сирма в областта на науките за живота и здравеопазването.

Continue Reading

Uncategorized

Какви са основните принципи при купуването на нова техника, споделят от Ардес

Published

on

Купуването на нова ИТ техника обикновено е сериозен разход и е добре да го обмислим хубаво, преди да пристъпим към действие. Без значение дали избираме лаптоп, смартфон, телевизор или друго устройство, предварителното проучване е задължително, за да избегнем грешки и импулсивни покупки.

Кои са първите стъпки, които трябва да направим преди покупка

  • Да определим бюджет;
  • Да изберем продукт и да проучим характеристиките му;
  • Да сравним продукта с няколко от същия клас;
  • Да разберем има ли консумативи и колко струват те.

Определянето на бюджет при купуване на нова техника е първата стъпка, която трябва да предприемем. На пазара има много варианти и в ниския, и във високия ценови клас, затова не е трудно за всеки да определи ориентировъчна сума, която може да отдели и да търси най-добрия баланс между цена и качество в тези рамки.

След определяне на сумата идва ред да разгледаме продуктите, които влизат в този ценови клас. Всички брандове се стремят да обхванат пълния сегмент от потребители, затова ако сме фенове на определена марка, със сигурност ще можем да купим тяхна нова техника, без значение колко пари сме готови да отделим по план.

Но дори избирайки конкретен модел от конкретен бранд, не бива да пристъпваме импулсивно към купуване, без да сме сравнили характеристиките на продукта с други от същия клас. Често в един ценови клас има минимални разлики между моделите на различните брандове. Освен това не бива да оставяме сляпото предпочитане на една марка да диктува поведението ни, защото добри продукти се намират при всеки бранд.

Последното, което трябва да проучим преди да пристъпим към купуването на нова техника, е да разберем има ли нужда от консумативи, каква е цената им и дали се намират лесно. Понякога един продукт се предлага на ниска цена, но за да функционира добре, се налага да инвестираме ежемесечно пари в него. Такива са например цветните принтери, чиито пълнители са голямо перо в бюджета. За да не изпадаме в такова положение, е важно да проучим този въпрос преди купуването.

Как да се уверим, че продуктът е качествен

При купуването на нова техника винаги има известна доза риск. С цел да минимизираме този риск, най-напред трябва да сме сигурни в търговеца, от когото купуваме. Другото, което можем да направим, е да изгледаме и прочетем ревюта онлайн, но това трябва да се прави с критична мисъл, защото известна част от ревютата се пишат от платени автори, чиято работа е да привличат клиенти с положителни отзиви.

Кои са най-често правените грешки

Импулсивното купуване на нова техника е най-честата грешка. При толкова голям избор в магазините в днешно време, покупка без предварително проучване най-често означава изхарчване на доста пари, които могат да бъдат спестени.

Кого да изберем за да сме доволни

За да сме доволни след купуването на нова техника и тя да ни служи дълго и безпроблемно, трябва да подберем добър търговец с отлична репутация и в това отношение не бива да се правят компромиси. Ardes оперират на пазара за ИТ стоки повече от две десетилетия и притежават огромен каталог от продукти. В онлайн магазинът им ardes.bg можем да разгледаме невероятното разнообразие от стоки на отлични цени, а бързата доставка, отличното обслужване и професионалната консултация правят Ардес най-добрия избор за закупуване на нова техника.

Continue Reading
Advertisement

Най-четени