Connect with us

Инвестиции

Сирма създаде иновативна информационна система за управление на безвъзмездните средства по Финансовия механизъм на ЕИП и Норвежкия фонд

Published

on

Tsvetan Alexiev

 

Българската компания Сирма Солюшънс разработи и внедри информационна система, която подобрява управлението и контрола на безвъзмездните средства, предоставени по европейските и норвежки финансови механизми

 

Сирма Солюшънс разработи и внедри уеб базирана информационна система наречена GrACE (Grants Administration and Collaboration Environment), предназначена за администриране и управление на безвъзмездни финансови средства и управлението на съвместна работа между заинтересованите страни.  В силна конкуренция от 19 участници, преди четири години, Сирма бе избрана за изпълнител на задачата по разработването, внедряването и поддръжката на уеб базираната информационна система.

 

Системата е предназначена за управление на безвъзмездни средства, предоставяни от държавите донори – Исландия, Лихтенщайн и Норвегия. Тя покрива цялостния жизнен цикъл на грантовия период, по управление на бизнес процесите, документите и финансовите потоци за EEA/Norway Grants – Financial Mechanisms, отпуснати за програмния период 2014-2021 г. GrACE ще бъде използвана и в следващите програмни периоди.

 

Първият етап от проекта беше приключен успешно в края на 2018 г. , след което възможностите и функционалностите на системата се разширяваха интензивно и надграждаха с нови издания на месечна база.

 

GrACE предоставя мощен и гъвкав инструментариум за отчитане и контрол, илюстрирайки напредъка и ефективността на финансовите механизми на различни нива. С помощта на софтуерната платформа се извършва цялостно финансово и оперативно управление на финансови механизми и грантовете, предназначени за държави бенефициенти и донори, както и за външни организации. В информационната база данни са включени програми, покани, проекти, двустранни инициативи, споразумения, бюджети. Чрез системата се извършва отчитане на резултатите, оценки, одити, наблюдения, установяват се нередности, управление на риска, създават се прогнози, работни планове, извършват се плащания и е налична банкова интеграция.

 

Приложението е достъпно чрез интернет до широк кръг разнородни участници – публични организации в държавите донори, различни видове организации (национални, регионални и местни, частни и публични) в държавите бенефициенти, персонала на EFTA/FMO и др.

 

По отношение на оперативното управление, наред с многобройните полезни функционалности,  GrACE е и персонализирана система за управление на документи и работни потоци. В нея се поддържат персонализирани структурирани документи, извършва се онлайн визуализация, редактиране и съавторство на документи на MS Office, налични са шаблони за документи, персонализирани работни BPMN потоци, известия и др. Основната част от функционалностите са свободно достъпни и през мобилни устройства.

 

Като техническа реализация, GrACE представлява уеб приложение, изградено върху Microsoft базиран технологичен стак (. NET, Microsoft IIS, MS SQL Server, MS Office 365 Server). Инфраструктурно, приложението е осигурено с висока степен на надеждност посредством хардуерна виртуализация, репликация и резервен сайт (VMware, Veeam).

 

За изпълнението на GrACE, екипът от Сирма включваше 15 експерти – 6 софтуерни разработчици, 3 бизнес анализатори, 3 специалисти за тестване и контрол на качеството и поддръжка, 1 Scrum Master, 1 създател на техническо съдържание и 1 DevOps инженер.

 

Организацията за финансов механизъм (FMO) се намира в Брюксел и представлява секретариат, управляващ предоставянето на безвъзмездни средства за всеки седемгодишен програмен период. FMO е свързано с EFTA (European Free Trade Association), но се управлява и докладва на външните министерства на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия. С общ бюджет от 2,8 млрд. евро трите държави донори, предоставят безвъзмездни средства за подкрепа на хиляди проекти, изпълнявани  в рамките на 125 програми в 15 държави-бенефициенти в ЕС. Средствата са в помощ  на проекти, които се изпълняват в периода 2017-2025 г.

Инвестиции

Сирма е сред основателите на „Зеления Център“

Published

on

 

Инициативата ESG вече има свой център в България. Учредителите подписаха и „Харта за устойчиво икономическо развитие на България“

 

Сред морето от притеснителни новини, свързани с глобалната пандемия, в София се случва нещо изключително положително. Сирма Груп Холдинг, представлявана от своя Изпълнителен директор Цветан Алексиев е сред учредителите на сдружението за устойчиви финанси и енергетика Green Finance and Energy Center („Зеления център“). Центърът е регистриран на 31.03.2021, по инициатива на Българската фондова борса и Българската независима енергийна борса с подкрепата на КФН, ресорните министерства, академичната общност и бизнеса.

 

„Зеленият център“ си поставя амбициозните задачи да разработва политики, да популяризира ESG практики, да взаимодейства със световните мрежи, да разработи национален индекс и да води обществения дебат по темите за устойчиви финанси и енергетика.

 

„Финансовата и енергийна устойчивост не са мода, а необходимост. Светът ще стане едно по-добро място, когато всеки има активна позиция и принос за превръщането на добрите пожелания в практика. Със „Зеления център“ искаме да помогнем на всяка подобна инициатива“ – сподели Цветан Алексиев, Изпълнителен директор на Сирма Груп Холдинг АД.

 

Учредителите и гостите на събитието дадоха символичен старт на дейността на Зеления център чрез дигитално подписване на „Харта за устойчиво икономическо развитие на България“.

Continue Reading

Рискови инвестиции

Платформата за дигитализация на заведенията TouchMenu навлезе и в сегмента на приложенията за хотели

Published

on

Софтуерът предлага редица иновации за хотелиерския бранш, създавайки безконтактна и по-безопасна среда за техните гости

 

Българската платформа за дигитализация на заведенията TouchMenu навлезе успешно и в хотелиерския бранш у нас. Софтуерът предлага редица нови възможности за управление на отношенията с гостите на хотелите и може да реши много от проблемите, възникнали заради пандемията от COVID-19. Припомняме, че платформата стартира като дигитално меню за заведения, която позволява на клиентите да си поръчват направо през телефона, както и да откриват подходящо заведение в близост до тях.

 

„През последните месеци разширихме много функционалността на TouchMenu и си дадохме сметка, че и други малки и средни бизнеси в България имат нужда от подобни технологични решения. Типичен пример са хотелите, които в момента са изправени пред редица предизвикателства. Затова и разработихме много нови функционалности, които улесняват работата на техния персонал и общуването с клиентите, създавайки цялостна безконтактна среда за поръчка на хотелски услуги “ – сподели Тодор Бобев, създател на платформата.

 

Тя позволява на хотелите да се представят по-добре пред потенциалните си клиенти, да общуват по-лесно с тях, както и да предлагат през него различни услуги – спа процедури, ски оборудване, поръчки от хотелските заведения и други. Тя поддържа също и разплащания с кредитни карти, като те се пренасочват директно по сметката на съответния хотел или ресторант, а TouchMenu не е посредник при транзакциите. Добавена е и опция при поръчка клиентът да избере сумата да се добави към сметката на стаята, наета от него. В близко бъдеще в приложението ще заработи и функционалност за запазване на часове.

 

За да подпомогне на българския туризъм в настоящия труден момент, софтуерната фирма предлага и зимен пакет. Той позволява на хотелите в зимните ни курорти, които започнат да използват TouchMenu до края на април, да го ползват безплатно за един месец. Целта е през този период те да се уверят в огромните предимства на платформата.

 

„Желанието ни е да помогнем на българския бизнес в настоящата ситуация и разполагаме с технологични решения за много от техните проблеми. Затова и логично искаме да ги направим много по-достъпни за заведения, хотели и други компании. Можем да спомогнем за създаването в тях на една безконтактна среда, за избягване струпванията на хора, за по-гъвкава комуникация и не на последно място – да им дадем нови канали за продажба“ – посочи още Тодор Бобев.

 

Основателят на TouchMenu добави още, че платформата може да бъде внедрена и да заработи в нов обект буквално за два работни дни. Междувременно през последните месеци тя е обновила изцяло и своята визия, лого и уебсайт. Променена е и политиката за дистрибуция, а компанията в момента е в процес на набиране на търговски партньори.

 

Continue Reading

Инвестиции

Новите инсталации на платформи за онлайн магазини през 2020 г. са се увеличили с 45.5 процента спрямо предходната година

Published

on

Ръст се наблюдава и при използването на домейни, подходящи за електронна търговия

Отиващата си 2020 година беше трудна за бизнеса, а една от малкото позитивни тенденции през нея e ръстът при електронната търговия както у нас, така и по света. Новите инсталации на платформи за онлайн магазини през 2020 г. са нараснали спрямо 2019 г. с 45.5 процента. Това показват данните на най-голямата българска хостинг компания СуперХостинг.БГ. Статистиката обхваща само проектите, които използват  платформи с отворен код и хостинг услуга за изграждане на електронни магазини, без да се включват магазините, направени на SaaS платформата Shopiko и custom разработките. Най-силните месеци за изграждане на нови онлайн магазини с CSM са били октомври и ноември, следвани от септември и април.

Най-предпочитаната платформа за изработка на сайтове за онлайн продажби през тази година е бил безплатният плъгин WooCommerce на системата с отворен код WordPress. 70.9% от новите проекти през 2020 година са създадени с него. На следващо място по интерес са платформите OpenCart (19.4%), PrestaShop (7.3%), Joomla / Virtuemart (1.3%), osCommerce (0.7%), както и Magento с 0.4 процента.

„Макар и първоначално да не е създадена за целите на електронната търговия, системата WordPress вече се наложи като предпочитана и в този онлайн подсегмент. Всичко това се дължи на богатата екосистема от разширения и международната общност от експерти, които я развиват и поддържат. Нашият екип инвестира много в поддръжката на тази платформа и днес разполагаме с изключително добри експерти в областта на WordPress. През 2020-та година близо 80% от всички сайтовете при нас, които използват CMS (система за управление на съдържанието), са изградени именно с WordPress и ние можем да предложим пълноценна поддръжка на всеки един от тях. Отдавна екипът ни не обслужва само и единствено казуси, свързани с работата на хостинг услугите. Днес преобладаващите въпроси, постъпващи в екипа на Техническа поддръжка, са свързани с работата на различни приложения и тяхната поддръжка.“ – посочва Любомир Русанов, управител на СуперХостинг.БГ.

Ръст има и при новите магазини, създадени с платформата Shopiko на хостинг компанията. Те са се увеличили с 18.4% спрямо 2019 г. Най-силен е бил интересът към създаване на нови магазини с нея през април, следван от ноември и октомври.

Данните за изработката на нови онлайн магазини се подкрепят и от статистиките за новозакупените домейни, подходящи за такива сайтове. При домейните в зоната .shop ръстът през 2020 г. спрямо предходната година е впечатляващите 52.3 процента. Любопитно е също, че употребата на думата „shop“ като част от името на домейните през посочения период се е увеличила с 29.8 процента. За сметка на това изглежда, че „store” не е особено привлекателна ключова дума за българските онлайн търговци. Закупуването на домейни в зоната .store отчита спад от 11.4% през 2020 спрямо 2019, а при тези, включващи думата „store” – спадът е 3.6 процента.

Continue Reading

Инвестиции

Wood & Co публикува свой доклад за инвестиционно проучване на Сирма Груп Холдинг АД

Published

on

 

Инвестиционното проучване е в рамките на Research Coverage Program, която е подкрепена от Европейската Банка за Възстановяване и Развитие и Българската Фондова Борса – София

 

На 03.11.2020 бе публикуван въвеждащият Доклад за инвестиционно проучване за Сирма Груп Холдинг АД от Wood & Co.

Инвестиционната банка Wood & Co фокусира своята дейност върху „възникващите пазари“ в Европа. Тя бе избрана за провеждане на инвестиционни проучвания на ограничен брой публични дружества в източна Европа по „Програма за покритие с анализи“ (Research Coverage Program). Програмата цели да се увеличи обществения достъп до инвестиционни проучвания на публични дружества. Включените компании в Програмата отговарят на критериите за растящи малки и средни публични дружества, така както са определени в MiFID II. Сирма Груп Холдинг АД е едно от четирите български дружества, участващи в програмата.

Докладът от инвестиционното проучване на Сирма Груп Холдинг АД включва оценка на Групата, финансови показатели, анализ на пазарите, финансови прогнози и описание на рисковете. Достъпът до пълния текст на доклада на английски език е безплатен и достъпен за всички заинтересовани от специализирания Хъб за инвестиционни проучвания по Програмата.

След Въвеждащия доклад, Програмата за покритие с анализи ще продължи през следващите две години с регулярни публикации всяко тримесечие, както и задълбочени анализи всяко полугодие.

Continue Reading

Инвестиции

  Децентрализираните финанси набират скорост

Published

on

 

Идеята за децентрализирани финанси (DeFi), която възникна през миналата година, вече сериозно набира скорост. Принос за това има растящата нестабилност по време и след кризата с коронавируса, която насочи вниманието на хората и бизнесите към търсенето на алтернативни финансови решения.

 

Това констатират експертите на Jarvis, блокчейн компания,  работеща за създаването на приложения и протоколи в областта на децентрализираните финанси.

 

Именно блокчейн технологията притежава потенциал да оптимизира паричните потоци както на всички съществуващи към момента бизнеси, така и на разрастващите се сектори. Така тя става основа за развитието на децентрализираните финанси, което представлява изграждането на прозрачна екосистема за финансови услуги с отворен код, където сделките могат да се извършват директно, без наличието на посредници. В тази система всеки „доставчик“ има своята репутация и икономически стимул да предоставя точна информация. Това значително намалява шансовете за финансови загуби, невалидни сделки и тайни споразумения.

 

DeFi едва ли ще измести традиционните финансови системи. Просто ще произведе паралелна такава, с нови възможности за създаване на стойност“ – споделя Паскал Таларида, главен изпълнителен директор на Jarvis. „Децентрализираните финанси ще имат реално влияние в нашия живот и могат да бъдат достъпни за всеки“ – допълва той.

 

Развитието на DeFi е свързано и с продължаващата дигитална трансформация във финансовия сектор. Очакванията са тези процеси да започнат да протичат още по-бързо.

 

 

Continue Reading

Рискови инвестиции

Първият франчайз партньор на веригата школи по програмиране Logiscool България е в Пловдив

Published

on

Международната верига школи по програмиране Logiscool, която стартира през септември 2019 г. дейността си в България, вече има първи франчайз партньор в страната. Това е школата Logiscool Марица, която стартира дейност този месец в европейската културна столица Пловдив. Той ще отвори и втора школа в града в края на годината. Градът под тепетата е логичната следваща стъпка за разширяване на веригата, предвид бързо развиващата се екосистема от български софтуерни компании, както и големи международни ИТ фирми, намиращи се там. Основателят на пловдивските школи – Калин Диев, е предприемач с опит в бранша и има собствена софтуерна компания.

“Привличането на първия ни франчайзополучател в сегашните трудни условия показва, че школите по програмиране Logiscool са много добре позиционирани и имат нужната гъвкавост, за да се развиват успешно дори при подобни обстоятелства. Ние успяхме за кратко време да създадем нова онлайн базирана платформа за обучение по програмиране Logiscool LIVE!, прехвърляйки обучителния процес към нея. По този начин отговорихме на изискванията за социална изолация, запазвайки същевременно нашите клиенти и служители. Тази устойчивост на бизнеса е от ключово значение и по всичко личи, че тя се оценява от онези предприемачи, които в момента търсят нови възможности за инвестиции” – споделя Николай Цонев, съосновател на Logiscool Bulgaria.

Веригата продължава да набира франчайз партньори у нас и вече има разговори с предприемачи от множество български градове. Фактът, че сред тях има софтуерни компании показва, че включването във веригата на Logiscool се разглежда от българския ИТ бизнес като добра възможност да затвори цикъла, създавайки си звено за изграждане на млади софтуерни специалисти. Основният фокус на школите по програмиране Logiscool у нас и по света е именно да спомогнат за решаване на проблема с недостига на ИТ кадри. Същевременно техният екип се стреми да направи обучението в по програмиране и други дигитални области по-достъпно, за да може всяко дете да се превърне от консуматор, в създател на своето време.

Междувременно образователната верига добави още три нови партньора на картата със свои школи – Словакия, Чешката република и централна Германия. По този начин Logiscool вече функционира в 18 страни на три континента, а броят на франчайз партньорите е стотици. Огромният международен опит на екипа е ключова ценност за бъдещите франчайзополучатели. В добавка те получават и успешна система за преподаване, технологична платформа, маркетинг на национално и международно ниво, както и подкрепа в редица други области.

Кандидатите за франчайз партньори на Logiscool не е нужно да имат ИТ опит и умения, но трябва да притежават бизнес усет и опит, да разбират стойността на дигиталното образование, както и да имат желание да станат част от водеща образователна система. Процесът по избор на нов партньор продължава около месец, след което може да стартира новата школа. Курсовете обикновено започват с началото на учебните срокове, а лагерите – през периода на ваканциите.

Всички желаещи да станат Logiscool франчайз партньори, могат да кандидатстват тук: https://www.logiscool.com/bg/franchise

Continue Reading
Advertisement

Най-четени