Свържете се с нас

Почивка

Служителите в ИТ компании масово страдат от претоварване

Публикувана

на

Cryptocurrency, bitcoin

Служителите в ИТ компании масово страдат от т.нар. burnout или симптоми на претоварване, демотивация, емоционално и физическо изтощение. Това показват данните на платформата Blind в нейно проучване сред 11 000 служители в 30 от най-големите ИТ гиганти, цитирано от BusinessInsider.

Проучването е съдържало само един въпрос – дали даденият участник страда от претоварване на работа, като отговорите са само „да“ и „не“. Средно 57.16% от всички респонденти отговарят положително.

Резултатите са разделени и на компании. Така ИТ фирмата с най-много претоварени служители е Credit Karma, където 70.73% отговарят положително. Самата компания обаче отговаря, че според нейното вътрешно проучване над 90% от служителите казват, че натоварването е в рамките на очакванията или дори по-добро.

На второ място е платформата Twitch. Там 68.75% от участниците в проучването са казали, че са претоварени.

В класацията са още:

Nvidia – 65.38%

Expedia – 65%

Oath – 63.93%

Oracle – 63.25%

Intuit – 62.75%

Snapchat – 60.40%

Lyft – 60.16%

Cisco – 59.70%

Amazon – 59.53%

Малко по-надолу в класацията са още Microsoft – 57.61%, Apple – 57.46%, Google – 53.83%, Facebook – 48.97%.

Най-доволни се оказват служителите на Netflix и PayPal. Те са на последните две места и са с най-нисък дял на претоварени служители. Той е 41.82% за PayPal и 38.89% за Netflix.

Почивка

Сейшелските острови издадоха първата синя държавна облигация в света

Публикувана

на

Seychelles - Praslin

Сумата събрана от нея, ще се инвестира в устойчиви морски и риболовни проекти.

Република Сейшели пусна първата държавна синя облигация в света – пионерски финансов инструмент, предназначен да подкрепи устойчиви морски и риболовни проекти, съобщи Световната банка на сайта си.

Облигацията, която вече събра 15 млн. долара от международни инвеститори, демонстрира потенциала страните да използват капиталовите пазари за финансиране на устойчивото използване на морските ресурси.

Световната банка помогна за разработването на синята облигация, както и за това тя да достигне до тримата си инвеститори: Calvert Impact Capital, Nuveen и американската централа на Prudential Financial, Inc.

За нас е чест да бъдем първият народ, който е пионер в такъв нов финансов инструмент. Синята облигация е част от инициатива, която съчетава публични и частни инвестиции, за да мобилизира ресурси за подсилване на  местните общности и бизнеса. Тя ще подпомогне значително Сейшелите в прехода към устойчиво рибарство и опазването на нашите океани, докато устойчиво развиваме синята си икономика“ – заяви каза Винсент Меритон, заместник-председател на Република Сейшели, който обяви облигацията на конференцията „Нашият океан“ в Бали.

Световната банка е развълнувана да участва в старта на тази държавна синя облигация и смята, че тя може да служи като модел за други малки развиващи се островни и крайбрежни държави. Това е мощен сигнал, че инвеститорите все повече се интересуват от подкрепата на устойчивото управление и развитие на нашите океани за следващите поколения„, каза Лаура Тък, вицепрезидент на отдел „Устойчиво развитие“ на Световната банка.

Сейшелските острови са островна нация, състояща се от 115 гранитни и коралови острови, с обща площ от 455 кв. , сред изключителна икономическа зона от приблизително 1,4 милиона квадратни километра.

Като едно от световните горещи точки за биологично разнообразие, Сейшелските острови балансират необходимостта, както да се развият икономически, така и да защитят природните си дадености.

Морските ресурси са от решаващо значение за икономическия растеж на страната. След туризма, рибарството е най-важната индустрия в страната, допринасяйки значително за годишния БВП и давайки заетост на 17% от населението.

Рибните продукти представляват около 95% от общата стойност на вътрешния износ.

Сейшелската синя облигация е частично гарантирана от Световната банка с гаранция от 5 милиона щатски долара.

Прочети още

Почивка

Как да възстановим бюджета на домакинството след летните разходи

Публикувана

на

Заговорим ли за лятото, неизбежно в съзнанието ни изникват авантюристични пътувания, лазурни плажове и свежия полъх на морския бриз. То е сезонът, който винаги чакаме с нетърпение, за да презаредим батериите след изтощителната зима и да се измъкнем, макар за малко, от рутината на работното ежедневие. Увлечени във вихъра на летните емоции и непрекъснатите забавления обаче, лесно можем да изтървем контрола над бюджета си и неусено значително да надвишим предвидените разходи. Ако се разпознавате в този сценарий, не губете ценно време във притеснения – нищо не е непоправимо! Всеки финансов проблем е разрешим, особено с помощта на добър план. Можете да възстановите финансовото си състояние лесно, следвайки няколко прости стъпки:

  1. Да оценим щетите

За начало, след като вече знаем, че сме надскочили бюджета си, добре е да установим с колко точно. Опитайте да пресметнете каква част от разходите ви са били непланирани – това ще бъде и минималната сума, която ще трябва да наваксате.

Защо минималната? Защото за да спре да нараства, трябва занапред да ограничите разходите. Ако досега не сте си водили писмен бюджет, най-добре използвайте повода, за да започнете. Бюджетирането е един от най-добрите подаръци, които можете да направите на самите себе си. То ще ви ориентира каква част от разполагаемите средства можете да харчите без никакви притеснения и ще ви позволи да планирате предварително всички по-големи разходи в бъдеще.

  1. Да влезем в режим на спестяване

След разточителното лято, от решаващо значение е да намалим разходите, поне временно. Не е нужно обаче спестяването да се превръща в синоним на скуката – напротив! За да ви е по-лесно да харчите по-малко, е важно да откриете начини да се забавлявате, докато го правите.

Вместо скъпите вечери навън, можете да приготвите домашна храна заедно с любимите си хора. Поканете ги на филмов маратон и пуканки на дивана, вместо в киното. Организирайте си вечери с настолни игри – отделеното време за забавления заедно ще ви остави не само безплатни, но и безценни спомени. Възползвайте се максимално и от остатъка от хубавото време – излезте на пикник, поиграйте в парка или просто се насладете на разходка сред природата. Ще откриете, че освен с по-пълни джобове, безплатните неща в живота често ви оставят и с повече удовлетворение.

  1. Не пренебрегвайте дълговете

Лятото носи куп допълнителни разходи със себе си, освен дългоочакваните ваканции. Не случайно е познато като сезона на сватбите и домашните ремонти. При такива обстоятелства, не е трудно различните харчове да надвишат размера на разполагаемите средства. Ако при покриването на разходите си сте прекалили с използването на кредитната си карта или сте прибегнали към друг тип кредит, не забравяйте да се погрижите за своевременното му изплащане.

Плащайте погасителните си вноски редовно и на време – в противен случай може да се наложи да плащате и „наказателни“ такси. Нещо повече, ако просрочите задълженията си, това ще се отрази на кредитния ви рейтинг и може да навреди на финансовото ви състояние дългосрочно.

Ако се затруднявате с изплащането, можете да потърсите варианти за увеличаване на срока или рефинансиране на задължението с по-нисък лихвен процент или по-малка месечна вноска.

  1. Не забравяйте да заделяте и за бъдещето

В случай, че точка 3 се отнася за вас и тепърва ви предстои изплащане на задължения, можете за сега да пропуснете тази. Ако обаче ситуацията не е такава, добре е да помислите и за дългосрочните си цели, които изискват финансова подготовка.

Първата цел, която можете да си поставите, след като възстановите бюджета си от летния преразход, е да натрупате своя „авариен фонд“. Постарайте се постепенно той да достигне размера на разходите, които правите на тримесечие и дръжте тази сума под ръка. Така следващия път, когато се струпат повече разходи, ще можете да ги поемете с част от този своеобразен защитен буфер, без да нарушите баланса на бюджета си и без да се налага да теглите кредити.

След като се справите с натрупването на своя фонд „за черни дни“, можете да помислите и за по-далечното бъдеще. Ще разполагате ли с достатъчно средства, когато настъпи моментът за вашето пенсиониране? Ще ви бъдат ли нужни пари за образованието на децата? Тук всъщност няма правилни или неправилни цели, които да си поставите. Просто решете кое е наистина важно за вас, и ако то изисква финансова подготовка, погрижете се за нея. Не забравяйте, че средствата, които заделяте за по-дълги периоди, лесно стават жертва на инфлацията. Научете се да ги инвестирате, за да запазите и дори повишите тяхната стойност. Бъдещото ви аз ще ви бъде благодарно.

  1. Не се съдете твърде строго

Колкото и сложна да е ситуацията, чувството за вина само може да ви попречи в процеса по нейното разрешаване. Вместо да изпадате в самообвинения, концентрирайте енергията си върху това да съставите своя план за възстановяване на бюджета и се въоръжете с търпение, за да го следвате.

Без значение дали сте изпаднали в дългове или просто ще се наложи да затегнете коланите временно, използвайте ценния опит от това преживяване като мотиватор за бъдещия ви успех. Поддържането на ясен бюджет, спестяването и планирането за бъдещето са навици, които веднъж усвоени, ще ви се отблагодаряват многократно.

Дори да се хванете в „прегрешение“ тук-там в процеса, не се отказвайте и не се натоварвайте излишно. Просто се усмихнете и опитайте пак. В постоянството е тайната не само на успеха на този план, но и на успеха по принцип.

Прочети още

Почивка

Ефектът Кристиано Роналдо върху финансовото положение на Ювентус

Публикувана

на

Снимка: Официална страница на Ювентус във Facebook

Надали има футболен фен или изобщо някой, който да не е разбрал за трансфера на века. Става дума за грандиозното преминаване на мегазвездата на Португалия Кристиано Роналдо, който бе продаден от Реал Мадрид на италиянския хегемон Ювентус, срещу зашеметяващата сума от 100 милиона евро.

Естествено, Роналдо е нещо повече от един от най-добрите футболисти на планетата, той е марка и име, което продава. Факт, е че португалеца със сигурност ще донесе още футболна класа в тима на старата госпожа, но освен това той вече носи и доста солидни приходи на отбора от северна Италия.

Интересно е да се отбележи, че още преди да беше представен официално, Роналдо започна да носи финансови ползи за своя нов отбор. Само за едно денонощия бяха продадени впечатляващите 520,000 фланелки с новия номер 7 на Ювентус. Всъщност, малко след неговото привличане, на всяка минута в клубните магазини на Ювентус се е продавала фланелка на Кристиано Роналдо.

При средна цена от 100 евро за една фланелка, сами можете да си представите за какви грандиозни печалби става дума. На фона на това, определено тези 100 милиона дадени за привличането на португалската мегазвезда не изглеждат никак много. Кристиано определено вече се оказва печеливша карта в ръцете на Масимилиано Алегри, още преди да е започнал новия сезон в италиянското първенство.

А той започва съвсем скоро, като ако става дума за футболни залози за тези, които обичат емоцията, то вероятно не е изненада за никой, че коефициента на Роналдо и компания за спечелване на калчото през идния сезон е най-ниско от всички отбори – 1.40. Вече с футболис от ранга на Кристиано, може да се очаква поредна титла за бианконерите и още един рекорд, като в момента те имат спечелени седем поредни титли от Серия А, което е безпрецедентен рекорд.

Една от причините за невероятние успех на старата госпожа е именно много стабилното финансово положение, в което се намира клуба. Отбора винаги е имал достатъчно средства за скъпи трансфери на футболисти от световна класа, но това винаги е било съобразено с редица други фактори за да може Ювентус и техните привърженици да се радват на успехите, които те имат.

Снимка: Официална страница на Ювентус във Facebook

Освен фамозния брой продадени фланелки обаче, пристигането на Роналдо подпомага финансово положение на отбора и по друг начин. Самата информация за трансфера на Роналдо в Ювентус вдигна акциите на отбора с цели 5.89%, като това е било базирано единствено на спекулации свързани с трансфера, който все пак стана реалност.

Това пък е било и най-добрия показател за торинци на финансовата борса за изминалите четири месеца, което допълнително е затвърдило тяхната финансова мощ. Няма как да не тръпнем в очакване относно представянето на италиянския гранд през новия сезон, като определено стабилните им финансови показатели, както и привличането на един от най-добрите футболисти в историята на играта, са фактори, които определено накланят везните в тяхна полза.

На всички ни е ясно, че парите са основна част от футбола и на трансферните пазари се водят ожесточени преговори и сделки, свързани с много пари. Но е повече от очевидно, че отбора на Ювентус знае как да играе тази игра, като финансовото състояние на тима е показателно за успехите и амбициите на клуба.

Прочети още

Бързи кредити

Над 1/3 от хората в ЕС не са ходили на почивка през 2016 г.

Публикувана

на

Traveling, airport

Недостигът на финансови средства е овновната причина за половината от тях.

През 2016 г. 62% от населението на ЕС (на 15 или повече години) е пътувало поне един път на туризъм за лични цели, сочат публикувани днес данни на Евростат.

Половината (50%) са ходили на туризъм в собствената си страна с поне една нощувка, а почти една трета (32%) са пътували поне един път в чужбина.

Почти половината (48%) от европейците, които не са пътували никъде, са отговорили, че това се дължи на финансови причини, за 20% пречката е била здравословни проблеми, а за други 20% –  нежеланието да пътуват.

Сред другите причини, за отказ от почивка, са служебните или учебни ангажименти – 16%, а за 13% семейните причини.

Финансовите проблеми са цитирани като основна пречка за всички възрастови групи, с изключение на тези на възраст над 65 години, където логично здравословните проблеми са най-често споменаваната бариера.

В повечето държави-членки финансовите затруднения са най-честата причина да не се предприемат туристически пътувания. Най-голям е делът на Гърция (75%), Португалия (66%) и Хърватия (62%).

Липсата на интерес или мотивация за пътуване е най-често срещана причина за Швеция (60%), Словакия (57%) и Португалия (53%), следвана от Белгия (44%), Австрия (38% %), Германия и Финландия – двете с по 35%.

В Чешката република (40%) и Германия (39%) здравословните проблеми са основната причина за оставане у дома, а ангажиментите за работа или обучение са най-честата в Португалия (31%), Белгия, Германия и Австрия (всичките 25%).

В България делът на населението, което не ходи на туризъм е стряскащите 70.2% (преди нас са само Румъния с 76% и Португалия с 74.4%).

У нас поради финансови причини не пътуват 50,1% от хората, поради здравословни проблеми – 15,8%, заради липса на мотивация едва 0,7%, поради служебен или учебен ангажимент – 18,1%, а по семейни причини – 9,3%.

 

Прочети още

Лайфстайл

България се нарежда на седмо място по прогнозни разходи за лятна почивка тази година

Публикувана

на

Според резултатите от най-мащабното международно проучване за потребителски навици на Фератум Груп Летен барометър – 2018, българските семейства ще похарчат 55,6% от месечните си доходи за лятна почивка, в сравнение с миналата година, когато резултатът е бил 72%. С тези цифри България се нарежда на седмо място по прогнозни разходи сред близо 22 000 домакинства, участвали в проучването, като най-голямата част от средствата ще отидат за пътувания в чужбина (19,8%).

Летният барометър се провежда за осма поредна година и включва 18 държави. Норвегия е държавата, в която това лято ще бъдат похарчени най-много средства за почивка (до 68,5%). Скандинавската страна е следвана от Хърватия (67%) и Мексико (60.3%), а най-малко финанси от месечната си заплата ще отделят жителите на Финландия (39.7%), Швеция (37.9%), Полша (14%) и Бразилия (13.1%).

България, Бразилия и Дания ще похарчат най-много за пътувания в чужбина, което ще се равнява средно на 15% до 21% от месечните им доходи. Средно около 40% ще бъдат разходите за пътуване от целия бюджет за лятна почивка на участниците в проучването, което бележи 7% ръст спрямо миналата година. Най-много се очаква да пътуват гражданите на Германия (50.8%), България (45.8%), Финландия (41.1%) и Полша (40.1%).

11,3% от всички участници в проучването поставят пътуването на първо място сред летните разходи, следвани от дрехи и лятно облекло (10,7%), както и тези за социални дейности като обиколки на различни плажове, партита и заведения (10%). Анкетираните от Норвегия (99.43%) споделят, че биха похарчили над 100 евро за нощувка в хотели, докато Германия (72.18%), Чехия (52.03%) и България (48.72%) ще използват предимно услуги за настаняване като АirBnb.

Не е изненада, че и плащанията в брой вече не са най-предпочитани.  70% от участниците в Норвегия и Швеция предпочитат картовото разплащане пред това в брой, като не само в скандинавските държави плащането в брой губи своите позиции. Повече от 50% от участниците в проучването са отговорили, че ще се разплащат с карта вместо с банкноти това лято.Над 60% от всички анкетирани в проучването са отговорили, че ще използват мобилно банкиране за своите финансови операции по време на летния си отпуск.

Прочети още
Реклама

Най-четени