Connect with us

Почивка

Служителите в ИТ компании масово страдат от претоварване

Published

on

Cryptocurrency, bitcoin

Служителите в ИТ компании масово страдат от т.нар. burnout или симптоми на претоварване, демотивация, емоционално и физическо изтощение. Това показват данните на платформата Blind в нейно проучване сред 11 000 служители в 30 от най-големите ИТ гиганти, цитирано от BusinessInsider.

Проучването е съдържало само един въпрос – дали даденият участник страда от претоварване на работа, като отговорите са само “да” и “не”. Средно 57.16% от всички респонденти отговарят положително.

Резултатите са разделени и на компании. Така ИТ фирмата с най-много претоварени служители е Credit Karma, където 70.73% отговарят положително. Самата компания обаче отговаря, че според нейното вътрешно проучване над 90% от служителите казват, че натоварването е в рамките на очакванията или дори по-добро.

На второ място е платформата Twitch. Там 68.75% от участниците в проучването са казали, че са претоварени.

В класацията са още:

Nvidia – 65.38%

Expedia – 65%

Oath – 63.93%

Oracle – 63.25%

Intuit – 62.75%

Snapchat – 60.40%

Lyft – 60.16%

Cisco – 59.70%

Amazon – 59.53%

Малко по-надолу в класацията са още Microsoft – 57.61%, Apple – 57.46%, Google – 53.83%, Facebook – 48.97%.

Най-доволни се оказват служителите на Netflix и PayPal. Те са на последните две места и са с най-нисък дял на претоварени служители. Той е 41.82% за PayPal и 38.89% за Netflix.

Лайфстайл

1/3 oт българите не могат да си позволят почивка

Published

on

Около 30 процента от населението у нас или почти всеки трети български гражданин не е могъл да си позволи през 2018 г. едноседмична почивка извън дома, показват данните на Евростат за тенденциите при пътуванията с цел туризъм и почивка на жителите на страните от ЕС през миналата година.

Данните на Евростат показват, че 28,3 на сто от населението на ЕС на възраст 16 или повече години не е могло да си позволи едноседмична годишна почивка извън дома през въпросния период. Анализът на европейската статистика отчита обаче, че страната ни е единствена в ЕС, в която броят на хората, които не могат да си позволят почивка извън дома, е намалял близо два пъти за 5-годишен период. Докато през 2014 г. броят на българите, които не са могли да си позволят лукса да почиват е бил цели 66 процента, то през 2018 г. техният брой е спаднал до 30 на сто. Така например през 2015 г. процентът на българите, които не са могли да почиват е бил 60 на сто, през 2016 г. – 56 на сто, през 2017 г. – 53 на сто, за да спадне почти два пъти през миналата година до 30 процента. Тоест, почти двойно се е увеличил броят на сънародниците ни, които за 5 години са могли да си позволят да пътуват с цел туризъм или почивка поне една седмица у нас или в чужбина.

За тези 5 години значително се увеличават и разходите, които отделят българите за пътувания с цел туризъм или почивка: през 2014 г. – 1,2 млрд. лева, следващите две години – по 1,1 млрд. лева, през 2017 г. – 1,8 млрд. лева и през миналата година – също 1,8 млрд. лева като разходи за туризъм у нас или в чужбина. През миналата година българинът е похарчил за туристически пътувания в страната около 1,2 млрд. лева, докато разходите на сънародниците ни за туризъм в чужбина са били малко над 600 млн. лева.

Според данните на Евростат 28,3 на сто от хората в ЕС на 16 и повече години не са могли да си позволят през миналата година едноседмична ваканция с цел туризъм или почивка. През 2014 г. делът на европейците с подобни негативни възможности е бил около 40 на сто, тоест отчитат се 12 пункта в посока подобряване възможностите на европейците да почиват.
Сред 28-те членки на ЕС, страните които през миналата година са регистрирали най-висок дял лица в ситуация да не могат да си позволят едноседмична почивка са следните: Румъния – 59 процента, Хърватия, Гърция и Кипър – по 51 процента, Унгария и Италия – по 43 процента не са могли да си позволят едноседмична ваканция. Топ 5 на страните, в които най-малко жители изпитват финансови притеснения с цел туризъм и почивка са: Швейцария – 6 на сто, Швеция – 9 на сто, Люксембург – 10 на сто, Австрия и Дания – по 12 на сто.

При съседите ни също се наблюдават значителни аномалии при задоволяване финансовите потребности за едноседмична почивка извън дома: в Република Северна Македония – 62 на сто, в Турция – 60 на сто и в Сърбия – 57 на сто от жителите на тези страни не могат да си позволят 7-дневна почивка извън дома. Данните за Румъния са – 59 на сто и за Гърция – 51 на сто, отчита Евростат. Южната ни съседка е и единствената страна в ЕС, в която делът на хората, които не могат да си позволят почивка извън дома нараства за 5-годишен период от 49 на сто през 2014 г. – до 51 на сто през миналата година.

Continue Reading

Лайфстайл

Започва мащабна международна кампания, свързана с правата на потребителите

Published

on

Европейската комисия започва мащабна международна кампания, свързана с правата на потребителите. Инициативата е под наслов „Имаш право“ (“You’re Right”) и цели да информира потребителите за правата, които Европейският съюз им гарантира, за най-често срещаните нелоялни практики и как да реагират при такива ситуации. Голяма част от българските потребители не са запознати с правата си, като разликата в информираността в малките и големите градове е двойна – едва 30% от хората в малките населини места смятат, че ги познават.* Чрез серия дигитални и офлайн активности, както и със създаването на специализиран уебсайт по темата, кампанията се стреми да промени това.

В духа на летния сезон, в България кампанията стартира с фокус върху пакетните туристически пътувания и свързаните пътнически услуги, като началото бе дадено вчера с лайфстайл събитие в София.

Според данни на НСИ броят на българите, пътуващи в чужбина продължава да бележи ръст и тази година – само през месец май 2019 г. пътуващите зад граница са били с 4.6% повече спрямо същия период миналата година. Това прави нуждата от информираност сред потребителите все по-голяма. Допълнителните права, резултат от промените в Директивата на ЕС за пакетните пътувания, влезли в сила в България през 2018 г., дават по-голяма сигурност на пътуващите. Те включват гаранция за застраховка и връщане на пари, ако организаторът обяви фалит, както и ясни правила относно увеличение в цените. Установените в договора цени не подлежат на промяна освен ако изрично не е предвидена такава опция. Дори в такъв случай промяна е възможна до 20 дни преди пътуването, а увеличение над 8% от общата цена на пакета дава на потребителите възможност да се откажат от договора. При невъзможност за пътуване пък е възможно прехвърлянето на туристическия пакет на друг потребител, стига това да е в разумен срок.

Директивата осигурява по-големи права, свързани и с анулирането на резервация, и очертава ясната отговорност на организатора за извършване на пътническите услуги, представляващи част от пакета. Тя предоставя също частична защита за свързани пътнически услуги, например, когато пътуващият закупи транспортна услуга, а компанията го улеснява за намирането на втора, например хотел, но са закупени поотделно в рамките на 24 часа.

„Нивото на осведоменост на българските потребители за основните им права като европейски граждани, все още е доста нискo. Кампанията „Имаш право“ е част именно от усилията за предоставяне на повече информация на потребителите, за да пазаруват по-уверено в целия Европейски съюз. Разбира се, важно е не само да познават правата си, но и да знаят как да ги прилагат, за да се предпазят от нелоялни търговски практики. Това е още по-важно през летния сезон, когато потребителите трябва да са много внимателни за проблеми, относно пакетни пътувания и свързани пътнически услуги.“ – коментира Богомил Николов, Изпълнителен директор на асоциация „Активни потребители“.

Continue Reading

Лайфстайл

Българите ще похарчат най-много пари за пътувания в страната

Published

on

Българите ще похарчат най-много пари за пътувания в страната (17%), летни занимания (16%) и не малка част от тях за обзавеждане за дома и вилата (14%). Това показва проучване измежду над 22 000 домакинства, участвали в проучване на Фератум Груп, което изследва поведението на потребителите през лятото в 17 страни, на възраст от 18 до над 61 години.

Международното проучване за потребителски навици Летен барометър – 2019 нарежда Мексико на първо място по прогнозни разходи за лятна почивка, следвани от България (56%), Испания (51%) и Латвия (43%). Най-ниски разходи в тази категория имат Финландия (28%) и Дания (26%), следвани от Бразилия (13%) и Румъния (12%).

Пътуването в страната е с най-висока разходна активност това лято, какъвто беше случаят и през 2018 г, като Германия (65%), Дания (61%) и от Холандия (57%) са страните, които са планирали да отделят по-голямата част от своя летен бюджет за пътуване, а пътуването в чужбина се нарежда едва на 8-о място в списъка за разходите на респондентите. Участниците от Канада (54%) са най-склонни да похарчат повече от 100 евро за нощувка в хотел, докато Германия (73%), България (45%) и Румъния (37%) са по-отворени към възможности като Airbnb за тяхното пътуване.

Над 60% от анкетираните предпочитат да плащат с карта. 85% от участвалите в проучването в Швеция, Дания и Норвегия, ще изберат плащане с карта пред плащане с пари в брой. Тази тенденция обаче не се ограничава само до Скандинавските страни. Повече от 60% от участниците в проучването посочват, че предпочитат плащането с карта пред плащането с пари в брой това лято, в сравнение с малко над 50% през 2018 година.

Домакинствата, използващи мобилни банкови услуги също са нарастнали: над 80% от анкетираните от Швеция, Холандия, Канада, Великобритания, Полша и Бразилия заявяват, че през този период ще използват мобилно банкиране. Изследването показва, че все повече пазари използват мобилно банкиране.

Някои страни са се променили драстично в сравнение с предишни години. Норвегия заемаше една от първите позиции с най-голям размер на похарчени пари (от разполагаемия доход на домакинствата) 68%, измерен през 2018г, а през 2019 Норвегия  заема 10-то място, като само 36% от доходите на домакинствата са използвани за лятната ваканция през 2019 година.

Румъния е изостанала с единадесет позиции, като се е придвижила от 6-то място към последното в класацията. Румънските респонденти са били готови да похарчат 58% от разполагаемия си доход през 2018 г., но този процент е спаднал до едва 12% през 2019 г.

Continue Reading

Инвестиции

6% ръст на приходите от туризъм

Published

on

tourism

„През 2018 година приходите от туризъм са 8,4 млрд. лева, което е с 6% повече, в сравнение с предходната година. За последните три години – от 2015 насам, 34% е ръстът на приходите от международен туризъм в страната”. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова по време на шестата годишна среща на Националния борд по туризъм (НБТ), която се провежда в София под мотото „2019 г. – година на вътрешния туризъм, инвестициите и иновациите“.

По думите на министъра по различни данни над 9 млн. са чуждестранните туристи, които са дошли у нас през изминалата година. Тя подчерта, че страната ни се стреми да развива всичките си видове туризъм, а целта е да се превърне в утвърдена целогодишна туристическа дестинация.

Ангелкова прогнозира, че 2019 година също ще бъде динамична за този сектор, а борбата ще бъде „за всеки един турист“.

„Правителството продължава да работи за намаляване на административната тежест. Много е важно да помагаме на бизнеса с намалените административни процедури. Горда съм, че Министерството на туризма е първото, което през ноември месец 2018 г. представи всички услуги електронно достъпни, така че максимално да се пести време и ресурс“, заяви Ангелкова. Тя припомни, че предстои и промяна в наредбата за категоризацията и прекатегоризацията на местата за настаняване и хранене, които отново си поставят за цел да намалят административната тежест и да облекчат бизнеса.

Николина Ангелкова отбеляза и друг важен факт – освен зимния и морския, които са основните видове туризъм у нас, страната ни полага усилия за развитието и на конгресен туризъм, както в София, така и в курортите. На 31 май Министерство на туризма организира и международен инвестиционен форум с участието на много от големите хотелски вериги и туроператори, където ще бъде предложено в „Слънчев бряг“ да бъде изграден конгресен център, който да стане домакин на различни събития.

По време на срещата НБТ поиска бюджетът за реклама на туризма да бъде 1% от приходите, които секторът генерира годишно в икономиката на страната.

Според организацията до момента инвестициите са значително по-малки и това рефлектира върху конкурентоспособността на страната ни. „Заложеният в момента бюджет е крайно недостатъчен за ефективно провеждане на националния туристически маркетинг, непропорционален на приходите и е значително по-малък от този на конкурентните туристически държави“, подчерта Полина Карастоянова, изпълнителен директор на НБТ.

 

Continue Reading

Почивка

Сейшелските острови издадоха първата синя държавна облигация в света

Published

on

Seychelles - Praslin

Сумата събрана от нея, ще се инвестира в устойчиви морски и риболовни проекти.

Република Сейшели пусна първата държавна синя облигация в света – пионерски финансов инструмент, предназначен да подкрепи устойчиви морски и риболовни проекти, съобщи Световната банка на сайта си.

Облигацията, която вече събра 15 млн. долара от международни инвеститори, демонстрира потенциала страните да използват капиталовите пазари за финансиране на устойчивото използване на морските ресурси.

Световната банка помогна за разработването на синята облигация, както и за това тя да достигне до тримата си инвеститори: Calvert Impact Capital, Nuveen и американската централа на Prudential Financial, Inc.

За нас е чест да бъдем първият народ, който е пионер в такъв нов финансов инструмент. Синята облигация е част от инициатива, която съчетава публични и частни инвестиции, за да мобилизира ресурси за подсилване на  местните общности и бизнеса. Тя ще подпомогне значително Сейшелите в прехода към устойчиво рибарство и опазването на нашите океани, докато устойчиво развиваме синята си икономика” – заяви каза Винсент Меритон, заместник-председател на Република Сейшели, който обяви облигацията на конференцията “Нашият океан” в Бали.

Световната банка е развълнувана да участва в старта на тази държавна синя облигация и смята, че тя може да служи като модел за други малки развиващи се островни и крайбрежни държави. Това е мощен сигнал, че инвеститорите все повече се интересуват от подкрепата на устойчивото управление и развитие на нашите океани за следващите поколения“, каза Лаура Тък, вицепрезидент на отдел “Устойчиво развитие” на Световната банка.

Сейшелските острови са островна нация, състояща се от 115 гранитни и коралови острови, с обща площ от 455 кв. , сред изключителна икономическа зона от приблизително 1,4 милиона квадратни километра.

Като едно от световните горещи точки за биологично разнообразие, Сейшелските острови балансират необходимостта, както да се развият икономически, така и да защитят природните си дадености.

Морските ресурси са от решаващо значение за икономическия растеж на страната. След туризма, рибарството е най-важната индустрия в страната, допринасяйки значително за годишния БВП и давайки заетост на 17% от населението.

Рибните продукти представляват около 95% от общата стойност на вътрешния износ.

Сейшелската синя облигация е частично гарантирана от Световната банка с гаранция от 5 милиона щатски долара.

Continue Reading

Почивка

Как да възстановим бюджета на домакинството след летните разходи

Published

on

Заговорим ли за лятото, неизбежно в съзнанието ни изникват авантюристични пътувания, лазурни плажове и свежия полъх на морския бриз. То е сезонът, който винаги чакаме с нетърпение, за да презаредим батериите след изтощителната зима и да се измъкнем, макар за малко, от рутината на работното ежедневие. Увлечени във вихъра на летните емоции и непрекъснатите забавления обаче, лесно можем да изтървем контрола над бюджета си и неусено значително да надвишим предвидените разходи. Ако се разпознавате в този сценарий, не губете ценно време във притеснения – нищо не е непоправимо! Всеки финансов проблем е разрешим, особено с помощта на добър план. Можете да възстановите финансовото си състояние лесно, следвайки няколко прости стъпки:

  1. Да оценим щетите

За начало, след като вече знаем, че сме надскочили бюджета си, добре е да установим с колко точно. Опитайте да пресметнете каква част от разходите ви са били непланирани – това ще бъде и минималната сума, която ще трябва да наваксате.

Защо минималната? Защото за да спре да нараства, трябва занапред да ограничите разходите. Ако досега не сте си водили писмен бюджет, най-добре използвайте повода, за да започнете. Бюджетирането е един от най-добрите подаръци, които можете да направите на самите себе си. То ще ви ориентира каква част от разполагаемите средства можете да харчите без никакви притеснения и ще ви позволи да планирате предварително всички по-големи разходи в бъдеще.

  1. Да влезем в режим на спестяване

След разточителното лято, от решаващо значение е да намалим разходите, поне временно. Не е нужно обаче спестяването да се превръща в синоним на скуката – напротив! За да ви е по-лесно да харчите по-малко, е важно да откриете начини да се забавлявате, докато го правите.

Вместо скъпите вечери навън, можете да приготвите домашна храна заедно с любимите си хора. Поканете ги на филмов маратон и пуканки на дивана, вместо в киното. Организирайте си вечери с настолни игри – отделеното време за забавления заедно ще ви остави не само безплатни, но и безценни спомени. Възползвайте се максимално и от остатъка от хубавото време – излезте на пикник, поиграйте в парка или просто се насладете на разходка сред природата. Ще откриете, че освен с по-пълни джобове, безплатните неща в живота често ви оставят и с повече удовлетворение.

  1. Не пренебрегвайте дълговете

Лятото носи куп допълнителни разходи със себе си, освен дългоочакваните ваканции. Не случайно е познато като сезона на сватбите и домашните ремонти. При такива обстоятелства, не е трудно различните харчове да надвишат размера на разполагаемите средства. Ако при покриването на разходите си сте прекалили с използването на кредитната си карта или сте прибегнали към друг тип кредит, не забравяйте да се погрижите за своевременното му изплащане.

Плащайте погасителните си вноски редовно и на време – в противен случай може да се наложи да плащате и „наказателни“ такси. Нещо повече, ако просрочите задълженията си, това ще се отрази на кредитния ви рейтинг и може да навреди на финансовото ви състояние дългосрочно.

Ако се затруднявате с изплащането, можете да потърсите варианти за увеличаване на срока или рефинансиране на задължението с по-нисък лихвен процент или по-малка месечна вноска.

  1. Не забравяйте да заделяте и за бъдещето

В случай, че точка 3 се отнася за вас и тепърва ви предстои изплащане на задължения, можете за сега да пропуснете тази. Ако обаче ситуацията не е такава, добре е да помислите и за дългосрочните си цели, които изискват финансова подготовка.

Първата цел, която можете да си поставите, след като възстановите бюджета си от летния преразход, е да натрупате своя „авариен фонд“. Постарайте се постепенно той да достигне размера на разходите, които правите на тримесечие и дръжте тази сума под ръка. Така следващия път, когато се струпат повече разходи, ще можете да ги поемете с част от този своеобразен защитен буфер, без да нарушите баланса на бюджета си и без да се налага да теглите кредити.

След като се справите с натрупването на своя фонд „за черни дни“, можете да помислите и за по-далечното бъдеще. Ще разполагате ли с достатъчно средства, когато настъпи моментът за вашето пенсиониране? Ще ви бъдат ли нужни пари за образованието на децата? Тук всъщност няма правилни или неправилни цели, които да си поставите. Просто решете кое е наистина важно за вас, и ако то изисква финансова подготовка, погрижете се за нея. Не забравяйте, че средствата, които заделяте за по-дълги периоди, лесно стават жертва на инфлацията. Научете се да ги инвестирате, за да запазите и дори повишите тяхната стойност. Бъдещото ви аз ще ви бъде благодарно.

  1. Не се съдете твърде строго

Колкото и сложна да е ситуацията, чувството за вина само може да ви попречи в процеса по нейното разрешаване. Вместо да изпадате в самообвинения, концентрирайте енергията си върху това да съставите своя план за възстановяване на бюджета и се въоръжете с търпение, за да го следвате.

Без значение дали сте изпаднали в дългове или просто ще се наложи да затегнете коланите временно, използвайте ценния опит от това преживяване като мотиватор за бъдещия ви успех. Поддържането на ясен бюджет, спестяването и планирането за бъдещето са навици, които веднъж усвоени, ще ви се отблагодаряват многократно.

Дори да се хванете в „прегрешение“ тук-там в процеса, не се отказвайте и не се натоварвайте излишно. Просто се усмихнете и опитайте пак. В постоянството е тайната не само на успеха на този план, но и на успеха по принцип.

Continue Reading
Advertisement

Най-четени