Свържете се с нас

Крипто

Сривът на Bitcoin доведе до поевтиняване на видеокартите

Публикувана

на

bitcoin coins

Периодът на спад и задържане на ниските цени на Bitcoin доведе до поевтиняване на видеокартите от висок клас, съобщава ComputerWorld. В продължение на месеци цените на най-скъпите видеокарти скочиха значително заради огромното търсене.

Причината обаче не беше рязък скок на броя геймъри по света. Видеокартите са най-лесният и достъпен хардуер за „копане“ на криптовалути. Компютърни конфигурации с 6 и повече карти от висок клас могат да генерират сравнително прилично количество виртуални пари.

Огромният интерес към такива карти създаде недостиг на пазара. Nvidia и AMD избягваха да увеличават производството, защото знаеха, че еуфорията ще е временна и може да останат с пълни складове. Освен това увеличаването на производството изисква и инвестиции в заводите.

Това създаде допълнително напрежение на пазара и цените на видеокартите от висок клас почти се удвоиха. В резултат, доходите от продажби на видеокарти също почти се удвоиха.

През последните месеци обаче цените на криптовалутите не са в рамките на желаното от много инвеститори и „миньори“. Това обръща тенденцията и според Jon Peddie Research тенденцията на спад в цените на видеокартите ще продължи. Това е добра новина за геймърите, които отново ще могат да купуват видеокарти и да не плащат космически суми. Нещо, което беше почти невъзможно по време на големия бум.

Крипто

Gartner: Интересът към Blockchain намалява

Публикувана

на

blockchain

Интересът към Blockchain технологията намалява. Това смята анализаторската компания Gartner, цитирана от CoinDesk.

Според Gartner, Blockchain в момента преминава през фаза на „изчистване на илюзиите“. Това може да доведе до достигане на „плато на продуктивност“ за тази технология в  рамките на следващото десетилетие.

Анализаторите обясняват, че в момента създаващите продукти и услуги с Blockchain се отърсват от големите очаквания и започват да гледат по-реалистично. Някои от тях ще се „разтърсят“, докато други просто ще се провалят.

Gartner очаква, че инвестициите ще продължат само, ако „оцелелите“ компании подобрят продуктите и услугите си и техните първи клиенти са доволни. Макар да звучи страшно, в последствие Gartner допълва, че пазарът просто започва да узрява и това ще отнеме между 5 до 10 години.

Анализаторите посочват IoT, биохакерството и „демократизирания изкуствен интелект“ като други технологии, които преминават през същия процес в момента. Компанията обобщава, че технологиите с „дигитализирана екосистема“ ще минат през този цикъл по-бързо.

Прочети още

Крипто

Спадът на криптопазара няма да спре растежа, смята съосновател на Ethereum

Публикувана

на

Etherium logo

Спадът на цените на криптовалутите няма да навреди на дългосрочното развитие и растеж на криптопазара. Това смята Джоузеф Лубин, който е съосновател на Ethereum. Според него този срив не е нещо ново и винаги е бил фактор още от 2009 г., когато е създаден Bitcoin, казва Лубин в интервю за Bloomberg.

„Хората влизат в сектора бързо, защото виждат потенциала на технологията. След това изграждаме още фундаментална инфраструктура, виждаме корекция на пазара и потенциалът става още по-впечатляващ. Абсолютно смятам, че има силна връзка между ръста на цените и растежа на фундаменталната инфраструктура в екосистемата“, коментира Лубин.

Лубин напусна Ethereum преди време, за да основе ConsenSys, отбелязва CCN. Това е компания, която помага на други фирми да изграждат услуги и продукти на базата на платформата на Ethereum. Според него всеки подобен случай води до голям ръст на активността и помага за развитието на технологията.

„Усещаме експоненциалното увеличение на активността в нашата екосистема. Поразително е какво се случва от гледна точка на продукти, нови технологии, нови проекти, нови екипи и разработчици, които влизат в нашата екосистема. Нови големи компании, които се чувстват комфортно с нашата екосистема“, допълва Лубин.

Прочети още

Крипто

Една на всеки три британски компании е станала жертва на „криптоотвличания“

Публикувана

на

bitcoin, cryptocurrency

Една на всеки три компании във Великобритания е станала жертва на т.нар. „криптоотвличания“ през юли т.г. Това съобщава компанията Citrix, която е провела свое проучване.

Криптоотвличане е кибератака, която цели да превземе част от системните ресурси на компютър и да ги използва за генериране на криптовалути. Това става все по-популярен метод за хакерите да печелят от виртуалните пари без да инвестират в хардуер и без да имат разходи за сметки за ток и др.

Най-често това се прави чрез JavaScript компонент, който се вгражда във уебсайт. Сега обаче Citrix засича, че вече хакерите имат и използват все повече вируси, които да се „настанят“ директно в компютрите на жертвите си. Цели 59% от британските компании вече са открили поне един такъв вирус в мрежите си. 80% от тези открития са направени през последните 6 месеца, което подсказва за големия ръст на метода.

Засичането на тези вируси е трудно. В повечето случаи те са програмирани да използват малко ресурси от една машина, за да не привличат внимание. Други пък използват моментите, когато компютърът е оставен неактивен. Затова е нужно повишено внимание от компаниите и проактивни проверки и защити. Само 16% от жертвите са открили вирусите, след като са забелязали необичаен ръст на натовареността на машините си.

Прочети още

Крипто

Шефът на Pantera Capital: Ако Bitcoin е отрова за плъхове, банките са плъховете

Публикувана

на

bitcoin, cryptocurrency

Преди няколко месеца Уорън Бъфет обяви, че Bitcoin е „отрова за плъхове на квадрат“. Сега изпълнителният директор на Pantera Capital Дан Морхед му отговори по време на конферентен разговор с анализтори и журналисти, съобщава CCN.

„Ако Bitcoin е отрова за плъхове, то просто банките и компаниите за кредитни карти са плъховете“, казва Морхед.

Според него сегашното състояние на пазара на криптовалути е възможност за купуване. „Сега всъщност е добро време да увеличиш позициите си. Силно вероятно е, че това ще е най-ниската точка на индустрията. Очаквам, че Bitcoin ще се завърне към растежа си“, казва Морхед.

Той запазва оптимизъм и за дългосрочното състояние на криптовалутата. Блокчейн технологията ще има важна роля за това, защото според Морхед тя ще навлезе в много сфери.  „Ако инвестирате в блокчейн, не може да загубите всичко“, убеден е Морхед.

„Смятам, че се насочваме към ера на посткапитализъм. Ще имаме технологии, които са „кооперативно притежавани“ и са много ценни“, прогнозира още той.

Прочети още

Крипто

90% от криптовалутите ще изчезнат, обяви президентът на Xapo

Публикувана

на

bitcoin, cryptocurrency

Пазарът на криптовалути може да се намира в ситуация на „масово изчезване на криптовалути“. 90% от виртуалните пари може да изчезнат, прогнозира президентът на Xapo Тед Роджърс, цитиран от CCN.

Това означава край на около 1800 други виртуални валути. Според Роджърс „много максималисти“ са предвидили, че това ще се случи и „по-добре да се случи сега“.

Самият Роджърс е привърженик на Bitcoin. Той допълва, че в момента ниската цена на криптовалутата е „невероятна възможност да се купува още Bitcoin“.

През последните дни всички криптовалути отбелязват солиден спад. Почти всички са загубили около и над 80% от цената си спрямо пиковите си стойности. При Bitcoin спадът е най-малък – „само“ 70%.

Покрай големия ръст на криптовалутите миналата година, се появиха много по-малки имена с надежда да се възползват от търсенето. Сега пазарът обаче е по-спокоен и не толкова оптимистичен, което ще доведе до „изчистването“ му от повечето играчи.

Прочети още

Крипто

Facebook отрече да разработва криптовалута със Stellar

Публикувана

на

bitcoin, cryptocurrency

Facebook отрече пред онлайн изданието Cheddar, че планира и разработва криптовалута с протокола Stellar. Според слуховете в интернет през последните дни, социалната мрежа преговаря със Stellar за използване на протокола за създаване на своя блокчейн технология.

Говорител на Facebook обаче казва, че не са водени никакви разговори със Stellar и компанията не е обмисляла да използва тази технология за каквото и да е.  Според информация на BusinessInsider Дейвид Маркъс ръководи криптоотдела на Facebook, който обмисля различни възможности за бъдещите предложения на компанията в тази сфера.

Маркъс не отрича, че Facebook има екип, който работи по блокчейн проекти. Нито той, нито някой друг представител на компанията обаче дават каквито и да е повече подробности. За сега плановете на Facebook с блокчейн и криптовалутите остават успешно скрити в тайна, което е рядкост за ИТ индустрията в наши дни.

Прочети още

Най-четени