Свържете се с нас

Банки

Стартира конкурсът на Първа инвестиционна банка за най-добра българска фирма

Публикувана

на

За седми пореден път конкурсът на Първа инвестиционна банка „Най-добра българска фирма на годината“ ще отличи най-успешните български компании.

Мисията на надпреварата е да фокусира общественото внимание върху примерите за устойчив бизнес у нас и да популяризира широко добрите бизнес идеи и практики. Конкурсът цели още да стимулира развитието на българското предприемачество и да мотивира фирмите в тяхната конкурентоспособност и иновативност.

Журито ще отличи компаниите, които показват стабилен растеж, възможности за справяне в конкурентна среда, потенциал за навлизане на нови пазари и прогресивни бизнес идеи. Задължително условие за участие е фирмите да имат български капитал, български мениджмънт и да представляват български бранд.

Членове на журито са водещи имена от бизнеса и медийните среди у нас: Чавдар Златев – Изпълнителен директор и член на УС на Fibank, Венелина Гочева – собственик и управител на Медийна група България, Лъчезар Богданов – управляващ партньор в „Индъстри уоч“, финансистът Емил Хърсев, социологът Кънчо Стойчев – председател на „Произведено в България – съюз на малкия и среден бизнес“, Йордан Матеев – икономически журналист и изпълнителен директор на Сдружението за модерна търговия – България и Ваня Манова, мениджър на Mastercard за България и Македония.

Категориите, в които ще се състезават компаниите, са: „Микро и малка фирма“, „Средна и голяма фирма“ и „Най-успешна българка в бизнеса – награда за женско предприемачество“. Освен тях, както всяка година, ще бъде присъдена и специална награда на публиката, която ще избере своя фаворит измежду включилите се в конкурса с пряко онлайн гласуване.

Фирмите, които желаят да участват в надпреварата, е необходимо да попълнят кратък електронен въпросник, който може да бъде намерен на сайта на конкурса. Заявки за участие ще се приемат до 7 октомври 2018 г.

Прочети още
Коментирай

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Банки

Royal Bank of Scotland привлича мениджър от конкурента HSBC

Публикувана

на

Брус Флечър. Снимка: LinkedIn.

Брус Флетчър ще новия главен директор по оценка на риска.

Royal Bank of Scotland (RBS) назначи Брус Флетчър за нов главен ръководител по риска, съобщи банката на сайта си.

Назначението подлежи окончателно одобрение от страна на регулаторите.

Брус Флечър понастоящем е главен ръководител по въпросите на риска за бизнеса в конкурентната HSBC в отдела ѝ за глобално банкиране на дребно и управление на богатството.

Той ще замести Дейвид Стивън, който отива да работи в Westpac Banking Corporation (известна като Westpac, това е една от „големите четири“ банки на Австралия).

Главният изпълнителен директор на RBS, Рос Макюън, коментира: „За нас е удоволствие да посрещнем Брус на RBS; той носи значителен опит и експертиза на ролята. Брус е отлично допълнение към нашия екип и назначаването му допълнително ще засили функцията за оценка на риска“.

От своя страна Брус Флечър каза: „Радвам се, че се присъединявам към екипа на RBS. Банката е постигнала добър напредък, има голям потенциал и аз очаквам с нетърпение да се надграждам там в бъдеще“

.

Прочети още

Банки

HSBC в Хонг Конг глобена с $9.6 милиона от местен регулатор

Публикувана

на

HSBC-Hong_Kong-building
Сградата на HSBC в Хонг Конг. Снимка: HSBC.

Причината е системни регулаторни нарушения при продажба на облигации.

Комисията за ценни книжа и фючърси  (Securities and Futures Commission – SFC) на Хонг Конг глоби HSBC Broking Securities Азия с 9.6 млн. долара за системни недостатъци в практиките ѝ за продажба на облигации, съобщи финансовия регулатор в заявление на сайта си.

SFC е установила, че между април 2015 г. и март 2016 г. HSBC е извършила 378 сделки с облигации, които не отговарят на правилата.

Сред нарушенията са невъзможността на банката:

– да извършва правилна и адекватна проверка на облигации, преди да отправи препоръки или искания към своите клиенти;

– да разполага с ефективна система за оценка на рисковия профил на клиентите си;

– да предоставя адекватна продуктова информация на своя персонал по продажбите, за да гарантира, че те напълно разбират характеристиките и рисковете, свързани с тях;

– да  поддържа изрядни записи на инвестиционните съвети или препоръките, дадени на клиентите ѝ.

При налагането на дисциплинарната санкция SFC е взела предвид, че:

– HSBC не е успяла да въведе ефективна система за гарантиране на пригодността на облигациите, въпреки напомнянията на SFC към лицензираните банки за значението на спазването на техните задължения за пригодност и конкретни насоки при продажбата на продукти с фиксиран доход, сложни и високодоходни облигации;

– трябва да изпрати силно послание към пазара, за да се възпрепятства бъдещи подобни нарушения;

HSBC вече е предприела коригиращи мерки за подобряване на рамката си за съответствие и е сътрудничила на регулатора по време на разследването.

Прочети още

Банки

Райфайзенбанк: България се отправи по пътя към еврото

Публикувана

на

Райфайзенбанк (България) ЕАД публикува редовния си месечен икономически обзор с коментар на данните за паричния и банков сектор, налични към юли, както и с фокус върху очакваното присъединяване на България към банковия съюз и „чакалнята“ на еврозоната.

Анализаторите на банката отчитат готовността от европейските партньори да подкрепят приемане на България в Банковия съюз и „чакалнята“ на еврозоната (ERM II). „Влизането на България в еврозоната е положително, тъй като сега не се възползваме от предимствата на единната валутна зона, а де факто левът е тясно обвързан с еврото в режима на валутен борд. Със стартиране на механизма за тясно сътрудничество отново се намери значима национална политическа цел, която има потенциала да обедини усилията на институциите, необходима след приключване на председателството на Съвета на ЕС.“, коментира икономическият анализатор на Райфайзенбанк Емил Калчев.

В месечния икономически обзор на Райфайзенбанк анализаторите коментират и последните данни за ръста на кредитите и депозитите. Според публикуваната от БНБ парична статистика новоотпуснатите кредити отчитат годишен ръст от 5.1% (последните данни са към май), като това е двадесети пореден месечен ръст. Подобно на кредитите, депозитите отново нараснаха – с 9.2% на годишна база. Депозитите на фирмите растат по-бързо от тези на домакинствата, като този солиден повтарящ се ръст е индикатор за относително затруднен инвестиционен процес в стопанските предприятия.

Относителният дял на лошите и преструктурирани кредити (без овърдрафт) понижи нивото си с 3.1 пр.п. до 16.2%.
„Очакваме леко понижаване на дела на лошите и преструктурирани кредити в следващите месеци, тъй като банките продължават да „чистят“ стари лоши портфейли. От друга страна, кредитният портфейл расте, като качеството на новия бизнес е отлично.“, допълва Калчев.

Прочети още

Банки

България започва близко сътрудничество с ЕЦБ за банковия надзор

Публикувана

на

„Ще изпратим официалното заявление за осъществяване на близко сътрудничество с Европейската централна банка в съответствие с Регламент (ЕС) № 1024/2013, подписано от министъра на финансите по пълномощие, дадено ми днес от правителството“. Това съобщи министърът на финансите Владислав Горанов след края на тазседмичното заседание на Министерския съвет.

Той подчерта, че това формално решение е в резултат на дългогодишна комуникация между българските власти и страните от еврозоната, ЕК и ЕЦБ като част от пътната карта за присъединяването на България към еврозоната и на българския лев към механизма ERM 2.

Министър Горанов припомни, че на 12 юли 2018 г. от страна на държавите членки на еврозоната и Дания, която е в механизма ERM 2, беше подкрепена позицията, според която от сега занапред всички държави членки, които имат желание да се присъединят към еврозоната, респективно преди това към валутния механизъм ERM 2, трябва да установят близко сътрудничество с ЕЦБ по отношение на банковия надзор.

Прочети още

Банки

Райфайзенбанк предлага кредит за пенсионери

Публикувана

на

Raiffeisenbank

Райфайзенбанк предлага облекчени изисквания и безплатна застраховка „Живот“ за кредит, предназначен специално за пенсионери. Новият продукт на банката е единственият на пазара, който позволява отпускане на потребителски кредит за пенсионери без поръчител за суми до 15 хиляди лв. Максималният размер е 30 хиляди лева.

От предложението могат да се възползват всички, които имат доход от пенсия за прослужено време и възраст, и които към крайния срок на кредита няма да са навършили 75 години. Към кандидатите няма изискване за минимална възраст, стига да са пенсионери. Срокът на кредита е до 7 години, а минимално изискуемият доход за отпускане се равнява на минималната пенсия в страната – 208 лв.

Продуктът на Райфайзенбанк е с фиксирана годишна лихва от 6.95% за първата година. За оставащия период тя е плаваща и се формира от средносрочния лихвен процент (според статистиката на БНБ за привлечени депозити в лева от домакинствата) и фиксирана надбавка от 6.81%. За да се възползват от услугата, клиентите трябва да получават превода на пенсията си по сметка в банката и да си открият „Сметка за пенсия“ на Райфайзенбанк, която е без месечна такса, ако в текущия месец клиентите са получили по сметката превод над 145 лв. Пакетът с основни банкови услуги, предназначен специално за пенсионери, включва безконтактна дебитна карта без такси за откриване и обслужване, с която може да се тегли без такси от банкоматите на Райфайзенбанк в страната.

Прочети още

Банки

ДСК стана партньор на лятната академия за администратори на бази данни

Публикувана

на

Банка ДСК ще подкрепи лятната DBA Aкадемия на обучителния център SQL Master Academy. В ролята си на работодател банката ще съдейства в развитието на успешно завършилите студенти, давайки им възможност за подходящ кариерен старт.

Лятна DBA Aкадемия е безплатна образователна програма за администратори на бази данни (DBA). Инициатор на проекта е SQL Master Academy – обучителният център на Инспирит, единствения у нас, специализиран в SQL Server.

“Лятната академия за администратори на бази от данни е резултат на нашето разбиране за ролята, която можем да имаме в подобряване на профеисоналното образование в България. Това е нашият социален проект, който реализираме с огромно желание и ентусиазъм. Вярваме, че можем да помогнем на младите хора да намерят своя път, реализация и удовлетворение. Вярваме, че сме намерили правилната формула за това и се радваме, че имамe такъв партньор в лицето на Банка ДСК.” Маргарита Наумова, основател на SQL Master Academy.

Друга задача, която инициативата има за цел е да намери начин да запълни една проблемна област от липсваща на пазара на труда компетенция, каквато е тази на добре подготвени SQL Server администратори на бази данни.

В рамките на един месец одобрените кандидати, заедно с професионалния екип от инструктори на Маргарита Наумова ще преминат през редица обучения, които ще им дадат необходимите знания и умения, за да започнат работа.

Прочети още
Реклама

Най-четени