Свържете се с нас

Финанси

Столичният гаранционен фонд с награда за подпомагане на малкия и среден бизнес

Публикувана

на

Общинският гаранционен фонд за малки и средни предприятия (ОГФМСП) на Столична община получи отличие за активен принос в подпомагането на малките и средните предприятия в София.

Наградата бе връчена на официална церемония по време на Балканската конференция на малките и средни предприятия под егидата на  Българското председателство на Съвета на ЕС, която се проведе на 7 юни 2018 г. в София. Над 200 български МСП и над 150 предприемачи от Румъния, Гърция, Турция, Сърбия, Македония, Черна Гора, Босна и Херцеговина, Косово, Албания, както и от Италия, участваха във форума.

Столичната община и ОГФМСП получиха специалните поздравления на Дейвид Каро, президент на Европейския алианс на малкия бизнес (ESBA) – паневропейска организация, която има над 1,2 милиона членове от 36 страни.

„Искам да благодаря на Обединени бизнес клубове, както и на съорганизаторите в лицето на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия и Българската агенция за инвестиции за признанието за резултатите от активните действия на Столична община в подкрепа на малкия и среден бизнес“ – каза Ирина Йорданова, председател на Съвета за управление на Фонда, при получаването на наградата. Председателят на журито Мариана Печеян посочи, че ОГФМСП трябва да послужи като отличен пример за създаване на подобни структури към общините в България.

До момента ОГФМСП е подпомогнал 625 проекта на малки и средни предприятия в София, като е съдействал за отпускане на кредити за 117 млн. лева. С цел стимулиране на иновациите и стартиращите предприятия през м. май т.г. ОГФМСП стартира изцяло нова гаранционна схема „Програма за финансиране на иновативни стартиращи предприятия“.

Прочети още
Коментирай

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Крипто

Спадът на цената на Bitcoin продължава

Публикувана

на

bitcoin

Стойността и е вече близо 20% надолу за по-малко от месец.

Спадът в цената на Bitcoin продължава. Криптовалутата загуби 8% за миналата седмица и слезе на цена под $5830, съобщава CCN.

С това спадът на Bitcoin за юни т.г. е близо 20% и засега няма изгледи тенденцията да се обърне. Свиването на Bitcoin води и до очакван спад в цената на другите криптовалути.

Ethereum загуби 11% от стойността си през миналата седмица въпреки решението на американската Комисия по ценни книжа и фондови борси (SEC), че криптовалутата Ether не е ценни книжа и не се регулира като такива.  Това потвърждава тезата на анализаторите, че решаващата роля за състоянието на криптопазара има Bitcoin, а другите криптовалути просто следват неговите амплитуди.

Целият пазар на криптовалути записа 13% загуби и спадна до 241 млрд. долара само за седмица.

Друга основна причина за това е сривът на новата криптовалута EOS. Тя се радваше на огромен интерес преди да тръгне, но поради опасения, че интересът е пресилен и съобщения за измами, в крайна сметка се срина с 13% само в неделя.

Така за 24 часа вчера пазарът на криптовалути загуби над 19 млрд. долара от стойността си.

Очакванията са, че Bitcoin ще продължи да пада докато стигне цена от около 5000 долара. Надеждите на инвеститорите са, че тогава пазарът вече ще започне да върви в положителна посока и ще се върне към растежа.

Прочети още

Крипто

Въпрос на време е блокчейнът да бъде декриптиран, смята топ анализатор

Публикувана

на

blockchain

Блокчейн технологията е в основата на криптовалутите и се смята, че има огромен потенциал и в много други сфери. Според топ анализатора Джордж Фрийдман обаче, е въпрос на време непробиваемата в момента защита на блокчейн да бъде декриптирана, съобщава CNBC.

Фрийдман е един от най-известните анализатори по геополитически въпроси. В интервю за CNBC по време на UBS CIO Global Forum в Ню Йорк, Фрийдман заяви, че технологията е полезна, но не е напълно неуязвима.

„Досега не съм виждал някоя технология за криптиране, която рано или късно да не е била пробита“, казва Фрийдман. Според него някой от САЩ, Русия или Китай ще е първият, който ще постигне това.

Фрийдман смята, че блокчейн е полезна технология, но „е една от тези мании, от които хората изкарват пари, като правят хиперболизирани твърдения за нея“. Той е на мнение, че е възможно накрая практичността и предимствата на блокчейн технологията да останат на заден план заради тази мания и когато тя отшуми, блокчейн да бъде забравен въпреки ползите си.

Прочети още

Банки

Fibank отчете 10,8% ръст на нетния доход от такси и комисиони

Публикувана

на

Общият размер на активите на Fibank (Първа инвестиционна банка) възлиза на 8,9 млрд. лв., а нетният доход от такси и комисиони е нарастнал с 10,8% спрямо предходната година. За 2017 г. нетните приходи от търговски операции отчитат ръст от 10%. Това стана ясно от провелото се на 21 юни редовно Общо събрание на акционерите на банката.

В него са взели участие Неделчо Неделчев, Главен изпълнителен директор Fibank, Светозар Попов, Главен директор Риск, Севдалина Василева, Главен директор ритейл, Чавдар Златев, Главен директор Корпоративно банкиране и Живко Тодоров, Главен финансов директор.

Fibank увеличава пазарните си позиции в банкирането на дребно и кредитирането на малки и средни предприятия, като се повишава и тежестта им в кредитния й портфейл. Балансовият собствен капитал на Първа инвестиционна банка също се увеличава с 10,6%. Базовият собствен капитал от първи ред (CET1) запазва темповете си на нарастване и достига 12,87%. Ръст се регистрира и по отношение на капитала от първи ред до 15,87% и общата капиталова база до 15.89 процента.

Акционерите са гласували реализираната нетна печалба от 92 млн. лв. за 2017 г. да бъде капитализирана, което допълнително ще увеличи капиталовата позиция на банката и ще осигури база за допълнителен растеж. С това решение капиталовите показатели се очаква да надминат 13,5% за базов собствен капитал от първи ред и 16,5% за обща капиталова база на консолидирана основа.

Общото събрание на акционерите на банката е избрало „БДО България“ ООД и „МАЗАРС“ ООД за одиторски дружества за 2018 г., а досегашният директор на „Вътрешен одит“ Ралица Богоева вече заема позицията Главен директор „Информационни технологии и операции“. Позицията директор на дирекция „Вътрешен одит“ ще бъде заета от Пламен Димитров, който притежава над 15 години професионален опит.

Прочети още

Fintech

Платформата за електронна търговия на TBI Bank с награда за иновация

Публикувана

на

TBI Bank е победител в категория „Иновативни продукти“ в наградите на b2b media за 2018 за своята нова платформа за електронна търговия.

Платформата, която отскоро е активна в Румъния, обогатява преживяването при пазаруване онлайн за търговците и клиентите. TBI Bank е първата банка, която предлага подобна услуга и съвсем скоро ще я представи на българския пазар. Продуктът предлага стоков кредит в рамките на минути. Той използва видео-идентификация и електронен подпис. Процесът е напълно дигитален, достъпен е 24/7, а кредитът се одобрява за 9 минути.

„Наградата е страхотно признание за екипа на TBI Bank, нашата посветена и тежка работа в последната година“ – заяви Надежда Михайлова-Коцинова, ръководител бизнес развитие електронна търговия, по време на церемонията по награждаване на победителите. Нашият продукт беше разработен за рекордно време от нулата, той е новаторски и е отличен пример за духа на Next Gen Digital Lender в компанията ни.

Прочети още

Еврофинансиране

Министерство на финансите: До края на 2020 не очакваме сериозен ефект от Брекзит

Публикувана

на

До края на 2020 година не се очаква сериозен ефект от Брекзит, заяви Маринела Петрова, заместник-министър на финансите, по време на дискусия, посветена на въздействието върху България от излизането на Великобритания от Европейския съюз.

Събитието се проведе в Софийския университет и беше организирано от Българската Чийвнинг асоциация. По време на дискусията Маринела Петрова говори за потенциалните директни и косвени ефекти, които Брекзит би оказал върху европейската и по-специално върху българската икономика.

„До края на този програмен период, който е до края на 2020 година, не очакваме съществен ефект върху бюджета на Европейския съюз, който би засегнал страната ни, доколкото всички държави, които вече са започнали изпълнението на тази рамка, са ангажирани и със съответните вноски към бюджета на ЕС,“ заяви заместник-министър Маринела Петрова по време на своето изказване. Тя припомни, че в момента стартират преговорите по многогодишната финансова рамка на Съюза за следващия финансов период, и в този смисъл може да се очаква финансов недостиг в бюджета на ЕС, който би могъл да се преодолее частично с увеличение на националните вноски, като се търсят и нови източници за финансиране на европейския бюджет. Според нея България няма да изпита сериозни затруднения от евентуално увеличение на вноската.

Маринела Петрова цитира данни на Министерството на финансите, според които при двустранната търговия не се очаква съществено влияние към общото икономическо състояние на страната, основно към брутния вътрешен продукт. Това се дължи на факта, че като дял от нашия износ и внос Великобритания заема съответно 11-то и 16-то място и обемите не са толкова високи, че да окажат някакъв значим ефект върху икономиката като цяло. Тя уточни, че „по отношение на инвестициите това, което забелязваме през последните години след кризата, е всъщност отрицателен инвестиционен и финансов поток към България, което означава, че не би следвало да изпитаме сериозен дисбаланс поради Брекзит. Въпреки това размерът на натрупаните британски инвестиции в България е около 2 млрд. евро, или около 5 % от всички преки чуждестранни инвестиции в страната,“ уточни още тя.

Що се отнася до влиянието върху работната сила и заетостта в страната, заместник-министърът на финансите отбеляза, че по данни на службите във Великобритания регистрираните заети българи, дългосрочно пребиваващи във Великобритания, са около 84 хил. души през 2017 година. Тя обясни, че предвид актуалното състояние на преговорите по Брекзит „не очакваме съществени сътресения, които да доведат до излизане на работна ръка от Великобритания, нито съществен прилив на работна ръка в България.“ Тя изрази мнение, че дори да се появи някакво ограничение пред наемането на труд от страни като България във Великобритания, по-скоро мигрантският поток би се насочил към други страни в ЕС, където заплащането на труда е относително по-високо спрямо това в България за съответната категория труд. Маринела Петрова допълни, че ефектът върху заетостта оказва влияние съответно и върху паричните плащания, но по тази линия също не се очаква значително влияние върху нашата икономика, тъй като към момента преводите от чужбина не са съществена сума и представляват около 0,1 % от БВП на България.

По отношение на туризма заместник-министър Петрова вижда известни рискове поради факта, че има вероятност да се въведат визови ограничения или друг вид ограничения пред свободното движение на хора от Великобритания към Европейския съюз, което би ни поставило в сравнително по-неблагоприятна позиция, засилвайки конкуренцията ни с други страни извън ЕС. Тя уточни, че МФ не очаква съществено влияние също и върху банковия сектор, доколкото няма регистрирани банкови институции от Великобритания, опериращи на територията на България. Според нея в по-дългосрочен план може да се очаква някакъв ефект по линия на европейските регулации.

Прочети още

Банки

EMEA Финанс: Райфайзенбанк е най-добра банка в България

Публикувана

на

Raiffeisenbank

Престижното международно финансово издание ЕМЕА Финанс връчи „Европейските банкови награди 2017“ и определи Райфайзенбанк за „Най-добра банка“ в България, както и за „Най-добра банка Частно банкиране“. В същото време Райфайзен Асет Мениджмънт (България) взе наградата за „Най-добро управляващо дружество“ в страната.
Групата РБИ получи общо 27 отличия, а Райфайзен Банк Интернешънъл бе определена за „Най-добра банка“ в Централна и Източна Европа, и в страните от ОНД.

Управляващото дружество на РБИ Райфайзен Кепитъл Мениджмънт взе наградата за „Най-добър продукт в ЦИЕ и ОНД“ за пускането на фонда „Raiffeisen Solution Fund“.

Освен в България, банките на РБИ в Австрия, Босна и Херцеговина, Хърватия, Унгария, Косово, Румъния, Сърбия, Словакия и Украйна бяха определени от ЕМЕА Финанс за „Най-добра банка“ в съответната страна. Банките на Райфайзен Албания, Беларус и Русия взеха отличието за „Най-добра чуждестранна банка“, а в Австрия, Беларус, Румъния и Русия Райфайзен бе отличена като „Най-добра инвестиционна банка“. В допълнение на впечатляващия списък с награди, 5 дъщерни банки получиха признание за частното им банкиране – България, Чехия, Унгария, Полша и Словакия, а в България и Словакия управляващите дружества на Райфайзен получиха наградата за „Най-добро управляващо дружество“.

“Според ЕМЕА Финанс РБИ е Най-добра банка в ЦИЕ и ОНД. Банката осъществи трансформационната си програма преди предвиденото, намали необслужваните си кредити, отчете впечатляващи резултати, отбеляза повече от двоен ръст на печалбата си и направи сериозно впечатление на капиталовите пазари в региона“, коментира Кристофър Мур, издател и главен изпълнителен директор на ЕМЕА Финанс.

Прочети още
Реклама

Най-четени