Connect with us

Рискови инвестиции

Съвета изработи регламент за проверка на стратегическите инвестиции в ЕС

Published

on

EU flags

Днес посланиците на ЕС постигнаха съгласие относно позицията на Съвета по предложения регламент за проверка на инвестициите.

Те поискаха председателството да започне преговори с Европейския парламент възможно най-скоро.

Предложеният регламент установява рамка за анализ на инвестициите от трети държави в стратегически за ЕС сектори.

Той създава и механизъм за сътрудничество между държавите-членки и Комисията за тези, които могат да засегнат сигурността и обществения ред.

Преките чуждестранни инвестиции са основен източник на иновации, растеж и работни места. Поддържането на ЕС отворен за инвестиции е от решаващо значение, но също така трябва да разполагаме с подходящите инструменти за защита на нашите ключови технологии от стратегически заплахи и да гарантираме, че основните ни интереси няма да бъдат подкопавани“ – каза Емил Караниколов, български министър на търговията.

Понастоящем по-малко от половината държави-членки имат законодателство, което им позволява да преразглеждат чуждестранни инвестиции.

Предложението, представено от Комисията през септември 2017 г., има за цел създаването на рамка за провеждане на скрининг от членовете на ЕС. Идеята е тя да повиши правната сигурност и прозрачността и да се справи по-ефективно с потенциалното въздействие на чуждите инвестиции върху сигурността и обществения ред.

ЕС е дестинация номер едно за преки чуждестранни инвестиции и е много отворен пазар. През последните години обаче има рязко нарастване на инвестициите, свързани с критични активи на Съюза, които не са резултат от нормални пазарни сили.

Например, непрозрачни държавни предприятия или частни фирми с тесни правителствени връзки купуват фирми от ЕС, използващи технологии за най-съвременна или двойна употреба (като например изкуствен интелект, роботика или нанотехнологии) или стратегически инфраструктурни активи, които биха могли да окажат въздействие върху сигурността и обществения ред в ЕС.

Предложението за инвестиционен скрининг бе определено като законодателен приоритет и от трите институции. Европейският съвет от март 2018 г. също призова Съвета и Европейския парламент да постигнат напредък по този въпрос.

Въз основа на текста, одобрен от посланиците на ЕС, председателството ще започне преговори с Парламента с оглед постигане на споразумение в рамките на текущия законодателен орган.

Банки

Goldman Sachs придобива United Capital

Published

on

Goldman Sachs

Това ще разшири бизнеса за управление на богатството на банката.

Вчера Goldman Sachs Group официално обяви, че придобива на United Capital Financial Partners, Inc. за 750 млн. dолара в брой.

United Capital е регистриран инвестиционен консултант, управляващ 25 млрд долара, с над 220 финансови консултанти, обслужващи 22 000 клиенти в над 90 офиса в САЩ. Компанията управлява и FinLife CX – цифрова платформа, която помага на независимите консултанти да развиват бизнеса си и да създават по-силни връзки с клиентите си.

Ние имаме водещ франчайз за управление на благосъстоянието, воден от нашата прекрасна компания за управление на частното богатство – Ayco, които ще служат като крайъгълен камък на нашия бизнес, докато изпълняваме дългосрочната си стратегия – да предложим на клиентите си решения в целия спектър на управление на богатствата”, каза Дейвид. М. Соломон, председател и главен изпълнителен директор на Goldman Sachs.

United Capital ще помогне за ускоряване на тази стратегия, като разшири обхвата ни, като позволи на повече клиенти да имат достъп до интелектуалния капитал и инвестиционните възможности на Goldman Sachs” – допълни той.

Ayco предоставя финансови консултации и услуги за управление на инвестициите на корпоративни ръководители и служители. Тя обслужва над 400 компании, включително около 60 от Fortune 100.

United Capital ще подобри способността на Goldman Sachs да покрие широк кръг клиенти в нарастващата корпоративна клиентска база на Ayco и в крайна сметка ще даде на банката възможността да предоставя пълен набор от услуги в целия спектър на управление на богатството.

Като част от сделката, Джо Дюран, основател и главен изпълнителен директор на United Capital, ще се присъедини към Goldman Sachs.

Банката ще приветства и екипа от служители на United Capital, включително неговите съветници в офисите си в САЩ.

Очаква се сделката да приключи през третото тримесечие на 2019 г. при спазване на обичайните регулаторни одобрения.

Continue Reading

Инвестиции

Почти 33 млн. евро е най-високата оферта за концесия на летище “София”

Published

on

Отворени бяха офертите от процедурата за концесия.

Предложенията на участниците в процедурата по концесиониране на летище София показват много сериозно отношение за развитието на летището и превръщането му в достоен авиационен хъб в Европа и извън Европа“. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков по време на днешното отваряне на офертите на участниците в откритата процедура за концесиониране на летище София.

Росен Желязков подчерта, че няма отстранени кандидати и направените от петте участника предложения ще бъдат сериозно и обстойно разгледани.

Относно срока за приключване на работата на комисията министърът заяви, че това е дълъг и сложен процес. „След като се види целия обем на документацията, както и детайлите по бизнес модела, техническите и икономическите предложения ще има по-голяма яснота, но трябва да се има предвид, че това не е процедура по Закона за обществените поръчки, а е процес, в който се изследват много елементи от предложенията за дългогодишно публично-частно партньорство, какъвто е Законът за концесиите“, допълни още той.

Министърът призова да не се правят спекулации и прибързани заключения, кой ще бъде избраният концесионер. „Предстои не лек и много отговорен процес, при който ще бъдат оценявани финансовите предложения, с относителна тежест от 55% и техническите предложения, с относителна тежест от 45%, като крайната оценка ще бъде комплексна“, уточни Росен Желязков.

Той подчерта, че както до сега ще се разчита и на експертната оценка на международните консултанти по процедурата от Международната финансова корпорация (МФК), част от групата на Световната банка, в партньорство с Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). „За нас е важно оценяването на офертите да е професионално и направено по всички международни стандарти за оценяване на подобен тип оферти, защото предложенията са комплексни и се разглежда бизнес модел за изключително дълъг период от време. Вярвам че процедурата ще оправдае очакванията, които обществото има към законосъобразното, целесъобразното и прозрачното ѝ провеждане“, каза министър Желязков.

Министърът изтъкна, че това е първата процедура, която е изцяло електронна като поясни, че заявленията и офертите са на електронни носители, а единствено на хартия са обвързващите предложения, които бяха отворени и прочетени публично.

Росен Желязков поясни, че е направено максималното, за да се гарантира сигурността и прозрачността на процедурата. По думите му всички документи се съхраняват в защитени сейфове, които са под 24-часово видеонаблюдение като е осигурено и 24-часово видеонаблюдение на сървърите, в които се съхраняват записите от видеонаблюдението.

Офертите на участниците в процедурата за концесия на летище София по реда на тяхното отваряне са:

1. Консорциум „Витоша“ с водещ член Манчестър Еърпорт Груп Оувърсийз Инвестмънтс Лимитид. Участник в консорциума е и BCEGI Кънстракшън (Великобритания) Лтд, с едноличен собственик Бейджин Кънстракшън Ейнджиниринг Груп:

Годишно концесионно възнаграждение: 19 948 052,75 евро или 26,01 %.
Размер на планираните инвестиции: 1 002 927 412 евро.

2. Консорциум „Соф Кънект“ с водещ член Меридиам Ийстърн Юръп Инвестмънтс САС. За изпълнение на изискването за летищен оператор е посочено Флугхафен Мюнхен:

Годишно концесионно възнаграждение: 24 542 010,30 евро или 32 %.
Размер на планираните инвестиции: 608 000 000 евро.

3. Консорциум ССБ София Еърпорт ДжейВи с водещ член ССБ Зауервайн & Шефер Бау АГ. За изпълнение на изискването за летищен оператор е посочено Копенхаген Еърпортс А/С:

Годишно концесионно възнаграждение: 26 050 000 евро или 30,97 %.
Размер на планираните инвестиции: в обвързващото предложение няма посочен конкретен размер.

4. „Фрапорт България“ ЕАД. За изпълнението на изискването за технически способности и финансови възможности е посочено Фрапорт АГ Франкфурт Еърпорт Сървисис Уърлдуайд:

Годишно концесионно възнаграждение: 21 000 000 евро или 27,39 %.
Размер на планираните инвестиции: около 615 000 000 евро.

5. Консорциум „Еърпортс Де Пари“ ЕС. ЕЙ и „ТАВ Хавалиманларъ Холдинг“ А. Ш. с водещ член „Еърпортс Де Пари“ ЕС. ЕЙ. За изпълнение на изискването за летищен оператор е посочено „Еърпортс Де Пари“ ЕС. ЕЙ:

Годишно концесионно възнаграждение: 32 824 938,77 евро или 42,80 %.
Размер на планираните инвестиции: 903 000 000 евро.

Continue Reading

Крипто

Криптофондът на Новограц е загубил $272 млн. през 2018 г.

Published

on

bitcoin coins

Фондът Galaxy Digital Holdings на милиардера Майк Новограц е загубил общо $272.7 млн. за 2018 г., съобщава CoinDesk. Това е първата пълна година на работа на фонда, като той записва загуби през всяко тримесечие.

По-голямата част от загубите не идват от погрешни инвестиции, а заради ниските цени на криптовалутите. Компанията е загубила $101.4 млн. през миналата година именно от продажби на дигитални активи. Нереализираните загуби от инвестиции са едва $8.5 млн. Фондът има и оперативни разходи в размер на $88.4 млн., както и $75.5 млн. загуба от спада на цените на виртуалните валути.

Въпреки това компанията все още има положителни очаквания за криптовалутите. През 2018 г. тя дори е увеличила количеството Bitcoin и Ether, с които разполага. Компанията е намалила загубите си и чрез продажби на криптовалути на късо, което ѝ е донесло $54.3 млн., но не уточнява кои виртуални пари е използвала за това. Тя казва, че е загубила почти $47 млн. заради залеза на токена Wax, който има за цел да улеснява търговията с виртуални продукти във видеоигри например.

Фондът е инвестирал милиони в няколко криптокомпании с най-различни дейности. Най-често става дума за разработка на протоколи, “копане” на криптовалути и ICO.

Continue Reading

Банки

Италиански банки в разговори с BlackRock за спасяването на Banca Carige

Published

on

Очаква се американският мениджър на активи да инвестира в закъсалата банка.

Днес италианските банки, чрез Фонда за гарантиране на влоговете, финансиран от тях, са преговаряли с BlackRock за възможна сделка за спасяване на проблемния кредитор Banca Carige, съобщи неговия президент Салваторе Макароне.

BlackRock е американска корпорация за глобално управление на инвестиции, базирана в Ню Йорк. Основана e през 1988 г., първоначално като мениджър за управление на риска и на активи с фиксиран доход. Днес е най-големият мениджър на активи в света с 6.29 трлн. долара активи към декември 2017 г.

През ноември миналата година италианските банки използваха схема за доброволно подпомагане, създадена чрез фонда на вложителите, за да помогнат за спасяването на Carige.

Чрез схемата, те купиха хибридни облигации за 320 милиона евро, необходими за увеличаване на общия капитал на банката. Преобразуването на акции в облигации сега ще подкрепи спасителния план на BlackRock за Carige.

Припомняме, че 2 януари тази година Европейската централна банка наложи временна администрация на Banca Carige. Тя назначи трима комисари: Фабио Иноченци, Пиетро Модианo и Рафаеле Ленер.

Мярката бе взета вследствие на оставката на мнозинството от членовете на Борда на директорите.

До там се стигна след като през декември 2018 г. Борда не успя да получи подкрепата на акционерите за издаването на акции от 400 милиона евро, като част от спасителен план срещу срив.

Лятото на 2018 г. ЕЦБ отхвърли капиталовия план на Carige и поиска от нея нови мерки до 30 ноември, които да ѝ позволят да спази задължителните капиталови нива до 30 декември, в условията на продължаваща криза в управлението ѝ.

Преобразуването вече е “много вероятно”, но решението все още не е взето, заяви президентът Макароне пред репортери след среща по въпроса, като добави, че преговорите продължават.

Blackrock, във всеки случай, “е единственият събеседник” на Фонда, уточни той. На въпрос дали американската компания има готовност да инвестира в Carige, Макароне отговори: „Те са се включили в плана на комисарите. Там вече беше направена оценка и сега те ще я видят. Капитализационните нужди ще се разглеждат с развитието на плана“.

Управителният съвет на Фонда за гарантиране на влоговете ще се върне за нова среща през първата половина на май, но точна дата още не е определена.

Салваторе Макароне призна, че все пак срещата ще бъде преди 17 май, защото това е крайния срок за представяне на оферта от BlackRock.

 

 

Continue Reading

Регулации

ЕК препоръча облекчаването на гръцките дългове с около 970 млн. евро

Published

on

Greek Flag Santorini

Това се случи след като страната изпълни исканите от кредиторите реформи.

Днес Европейската Комисия прие актуализацията на втория доклад за засилен надзор за Гърция, в който се описва напредъкът в изпълнението на политическите ангажименти след публикуването на доклада на 27 февруари 2019 г.

Той установи, че е постигнат значителен напредък в завършването на изпълнението на конкретни ангажименти за реформи.

Макар редица въпроси да остават нерешени, днешната актуализация заключава, че Гърция вече е предприела необходимите действия за постигане на всички конкретни ангажименти за реформи, до края на 2018 г.

Тази актуализация на доклада ще използва от Еврогрупата, която има среща този петък, за да обсъди освобождаването на първия транш от мерки за облекчаване дълга на Гърция.

Възвръщаемостта от тях ще бъде предоставена на страната в полугодишни траншове от около 640 млн. евро до средата на 2022 г. Отказът от увеличаването на лихвения марж за част от заемите по Европейския инструмент за финансова стабилност (EFSF) ще намали лихвените плащания с около 220 млн. евро годишно. Те ще бъдат отменени на шестмесечие до 2022 г. и постоянно след 2022 г.

Като се има предвид, че половината от миналогодишната и пълната сума на тазгодишните вноски от увеличаващия се марж понастоящем отговарят на условията за освобождаване, мерките за евентуално освобождаване на този етап възлизат на около 970 млн. евро.

Днешното решение на ЕК идва и след одобрението на гръцкия парламент от миналата седмица за реформа, с която ще улесни възстановяването на лошия дълг на банките, което се очаква да намали голямата тежест на необслужваните кредити по балансите на гръцките кредитори.

 

Пълният текст на втория доклад за засилен надзор за Гърция (Enhanced Surveillance Report), можете да намерите тук.

 

Continue Reading

Банки

Леонардо Ди Каприо влиза в Консултативния съвет на екологичнa банка

Published

on

Leonardo DiCaprio

Освен стратегически съвети, звездата ще осигури на Aspiration достъп до влиятелни личности.

Вчера Aspiration обяви, че холивудският актьор Леонардо Ди Каприо ще се присъедини към консултативния ѝ съвет и ще инвестира в нея.

Aspiration е алтернатива на големите банки, предназначена да помогне на хората да спасят планетата, докато спестяват пари. Компанията предлага устойчиви банкови услуги и инвестиционни продукти. Те се бори срещу традиционната банкова система, при която клиентите на големите банки често не знаят, че техните депозити се използват за финансиране на петролопроводи или че таксите им се превръщат във вноски за кампании на политици, които те не може да не подкрепят.

Ди Каприо е дългогодишен защитник на климата и основател фондация за екологична осведоменост „Леонардо ди Каприо”. През последните 20 години, тя подкрепя глобални проекти, предназначени да защитят уязвимите диви животни и застрашени екосистеми.

Като част от застъпничеството си, ди Каприо е инвестирал в няколко устойчиви компании, като Beyond Meat, AllBirds, Runa и др.

По случай неговото участие в дейността на Aspiration, звездата заяви: “Всяка година тръбопроводи, сондажи и други проекти за добив на изкопаеми горива на стойност 100 млрд. долара се финансират с пари, депозирани в традиционни банки. За да постигнем дългосрочни решения за нашата планета, се нуждаем от алтернативи, които дават възможност на ежедневните потребители да предприемат действия срещу изменението на климата. Aspiration помага на хората да защитават нашата планета, като гарантират, че техните депозити не се инвестират в проекти с изкопаеми горива и чрез възнаграждаване на социално-съзнателните разходи. Горд съм, че съм част от Aspiration и тяхната работа, за да помогна за спасяването на планетата.

Като член на консултативния съвет Леонардо Ди Каприо ще дава стратегически съвети относно управлението на компанията и най-важното – ще осигури на Aspiration достъп до влиятелни личности. Така той ще помогне за разпространението на мисията на компанията и ще разшири мрежата ѝ от контакти.

Continue Reading

Най-четени