Свържете се с нас

Рискови инвестиции

Съвета изработи регламент за проверка на стратегическите инвестиции в ЕС

Публикувана

на

EU flags

Днес посланиците на ЕС постигнаха съгласие относно позицията на Съвета по предложения регламент за проверка на инвестициите.

Те поискаха председателството да започне преговори с Европейския парламент възможно най-скоро.

Предложеният регламент установява рамка за анализ на инвестициите от трети държави в стратегически за ЕС сектори.

Той създава и механизъм за сътрудничество между държавите-членки и Комисията за тези, които могат да засегнат сигурността и обществения ред.

Преките чуждестранни инвестиции са основен източник на иновации, растеж и работни места. Поддържането на ЕС отворен за инвестиции е от решаващо значение, но също така трябва да разполагаме с подходящите инструменти за защита на нашите ключови технологии от стратегически заплахи и да гарантираме, че основните ни интереси няма да бъдат подкопавани“ – каза Емил Караниколов, български министър на търговията.

Понастоящем по-малко от половината държави-членки имат законодателство, което им позволява да преразглеждат чуждестранни инвестиции.

Предложението, представено от Комисията през септември 2017 г., има за цел създаването на рамка за провеждане на скрининг от членовете на ЕС. Идеята е тя да повиши правната сигурност и прозрачността и да се справи по-ефективно с потенциалното въздействие на чуждите инвестиции върху сигурността и обществения ред.

ЕС е дестинация номер едно за преки чуждестранни инвестиции и е много отворен пазар. През последните години обаче има рязко нарастване на инвестициите, свързани с критични активи на Съюза, които не са резултат от нормални пазарни сили.

Например, непрозрачни държавни предприятия или частни фирми с тесни правителствени връзки купуват фирми от ЕС, използващи технологии за най-съвременна или двойна употреба (като например изкуствен интелект, роботика или нанотехнологии) или стратегически инфраструктурни активи, които биха могли да окажат въздействие върху сигурността и обществения ред в ЕС.

Предложението за инвестиционен скрининг бе определено като законодателен приоритет и от трите институции. Европейският съвет от март 2018 г. също призова Съвета и Европейския парламент да постигнат напредък по този въпрос.

Въз основа на текста, одобрен от посланиците на ЕС, председателството ще започне преговори с Парламента с оглед постигане на споразумение в рамките на текущия законодателен орган.

Крипто

Стив Возняк създаде фонд за блокчейн инвестиции

Публикувана

на

Steve Wozniak

Стив Возняк е един от съоснователите на новия фонд за блокчейн инвестиции EQUI Global. Това обяви самият той в публикация в Medium.

Возняк планира да има активна роля във фонда. Той казва, че ще търси технологични компании, които имат потенциал да са „технологичните звезди“ на бъдещето. Също така ще разглежда и кандидатури за финансиране.

Това е първата компания, към която Возняк се присъединява, след напускането на Apple. Според него идеята за EQUI Global го е убедила, че фондът действително може да „промени играта“.

Той казва още, че в момента, заедно с екипа на фонда, разглеждат 20 компании, които може да са част от официалния старт на EQUI Global. Освен финансиране, те ще получават и допълнителна помощ и ментори. „Ние сме учителите и аз вярвам в този подход много, защото Apple също имаше силни ментори. Удоволствието, което имахме, страстта, започването на компанията, вълнението, това е най-вълнуващата част“, казва още Возняк.

Той е съосновател на фонда заедно с Мишел Мон и Дъглас Бароуман. Те са големи привърженици на криптовалутите и блокчейн, като дори искаха да създадат EQUI Capital чрез ICO финансиране. След като събраха само $7 млн. при планирани $80 млн., промениха името на EQUI Global и направиха класически фонд с Возняк. Капиталът на фонда не е обявен.

Прочети още

Дялово финансиране

Пенсионният фонд на HSBC UK инвестира 250 млн. паунда във възобновяема енергия

Публикувана

на

solar panels

Те ще бъдат за изграждането на фотоволтаични и ветрогенераторни  паркове.

Един от най-големите инвеститори на Обединеното кралство във възобновяеми енергийни източници с над 2 милиарда лири под управление, Greencoat Capital спечели мандат от пенсионния фонд на HSBC в Обединеното кралство, съобщава realassets.ipe.com.

Greencoat Capital ще управлява 250 млн. паунда (284,7 млн. евро) от инфраструктурните активи на фонда.

Те ще бъдат инвестирани в големи соларни и по-малки вятърни активи на сушата.

Ричард Нурсе, управляващият съдружник в Greencoat Capital, заяви: „Радваме се да си партнираме с един от най-големите пенсионни фондове в страната и да подпомогнем финансирането на изпълнението на целите на Обединеното кралство в областта на климата. Пенсионната схема на HSBC Великобритания е в челните редици на отговорните инвестиции“.

Чрез своите различни фондове Greencoat се съгласил да придобие, притежава и експлоатира за дългосрочни клиенти повече от 40 ветрогенераторни парка и 70 соларни ферми.

Марк Томпсън, главен изпълнителен директор на HSBC Bank Pension Trust Великобритания, заяви: „Разглеждаме нови екологични възможности, защото те имат ясен финансов смисъл. Схеми като нашата искат постоянни потоци от приходи, коригирани спрямо инфлацията.

Възобновяемите инфраструктурни активи осигуряват този профил на възвръщаемост и до голяма степен не са свързани с традиционните капиталови пазари. Greencoat Capital са опитни мениджъри в този сектор и очакваме да изградим дългосрочни отношения„.

Пенсионният фонд на HSBC Великобритания управлява активи от името на 190 000 души.

Прочети още

Рискови инвестиции

SEC е изпратила призовка на Tesla след туита на Елън Мъск

Публикувана

на

Elon Musk

Тя ще бъде една от първите стъпки в официално разследване.

Американската Комисия по ценни книжа и фондови борси (U.S. Securities and Exchange Commission – SEC) e връчилa призовка на компанията Tesla, след като изпълнителният ѝ директор Елън Мъск пусна туит, че възнамерява да я направи частното дружество и че разполага с необходимото финансиране, според репортаж на New York Times, публикуван в сряда, съобщава CNBC.

По-ранни репортажи вече съобщиха, че комисията веднага е насочила вниманието си към автомобилния производител след спорния туит. Призовката ще бъде една от първите стъпки в официално разследване срещу него.

След тази новина, акциите на Tesla се понижиха с 3% в следобедната търговия.

Миналата седмица Мъск публично пусна слуха, че има възможност да направи компанията частна в туит, който разколеба акциите ѝ и обърка ръководството.

Твърдението му, че има „обезпечено финансиране“, попада под особен контрол, тъй като с него, той може да е нарушил регулация на SEC, която казва, че всяко публично изявление на ръководител на компания трябва да бъде истина.

Мъск обясни по-рано тази седмица, че Фондът за държавни инвестиции на Саудитска Арабия е изразил интерес да направи Tesla частна. Засега фондът отказва коментар.

Чарлз Гаспарино от Fox Business Network съобщи за призовката в сряда, няколко часа преди доклада на New York Times, като по този начин допринесе още за загубите на Tesla за деня.

 

 

Прочети още

Крипто

Огромен ръст на инвестициите в блокчейн проекти в САЩ тази година

Публикувана

на

money

Броят им надвиши тези за цялата минала година.

Инвестициите в блокчейн проекти в САЩ отбелязват стабилен ръст през тази година. Те вече са надвишили инвестициите в блокчейн за цялата минала година, показва доклад на KPMG, цитиран от CCN.

Има голям ръст на инвестициите в блокчейн, но инвеститорите са насочени предимно към вече действащи компании и консорциуми. Интересът към стартъпи е по-малък поне в този сектор.

KPMG отчита ръст на интереса и инвестициите в блокчейн и в други региони и държави. САЩ обаче засега запазват лидерска позиция. Финансирането на финтех проекти също вече е надвишило инвестициите за миналата година.

KPMG прогнозира, че инвестициите във финтех имат шанс да надскочат и пика от 2015 г. Само за първата половина на годината те са 57,9 млрд. долара. Това ще се отрази благоприятно и на блокчейн проектите, както и на останалите инициативи. Това е и ясен признак, че инвеститорите отново виждат голям потенциал за развитие във финтех индустрията.

Прочети още

Рискови инвестиции

Германия – облекчаването на гръцкия дълг ще струва 34 млрд. евро

Публикувана

на

Greek Flag Santorini

Това е изчислило местното финансово министерство.

Германското правителство изчисли за първи път, че мерките за облекчаване на дълга на Гърция, договорени от министрите на финансите на ЕС миналия месец, ще струват около 34 милиарда евро през следващото десетилетие, съобщи немския вестник Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) в сряда.

FAZ цитира документ на финансовото министерство, според който цитираната цифра зависи от условията по лихвените проценти.

Обемът на допълнителните лихвени отсрочки в продължение на 10 години зависи от действителните лихвени условия и понастоящем се оценява от федералното министерство на финансите на около 34 милиарда евро„, заяви немското министерство в писмен отговор на парламентарен въпрос.

То добави, че всички авансови плащания на лихвите ще бъдат възстановени от правителството на Атина след 2033 г.

Според вестника, това отсрочване на лихвите би довело до намаляване с до 230 млн. евро годишно на приходите от Европейския механизъм за финансово стабилизиране (ЕМФС) – (European Financial Stability Facility – EFSF) – фонд, създаден за справяне с дълговата кризата на еврото.

Освобождаването от печалби от облигации, държани от други централни банки, ще струва 417 милиона евро само в бюджета на Германия за 2018 г.

През юни министрите на финансите на Еврозоната и Международния валутен фонд (МВФ) удължиха падежите и отсрочените лихвени плащания на гръцкия дълг в размер на 96 млрд. евро, което представлява около една трета от общата структура на дълга на страната.

Сделката включваше и по-нататъшно удължаване на срока на кредита, като средният му срок бе 42,5 години, като същевременно позволи отсрочването на лихвите и изплащането им с 15 години.

Гърция има най-високо съотношение на държавен дълг спрямо БВП в еврозоната от 180%.

Споразумението от миналия месец бе отхвърлено от бизнес партията на Германия „Свободни демократи“ (FDP) и от крайнодясната “Алтернатива за Германия” (AfD).

FAZ цитира уважавания икономист Фридрих Хайнман от Центъра за европейски икономически изследвания, който подкрепи критиките им.

Хайнеман заяви, че непрекъснатото удължаване на падежите и отсрочените лихвени проценти в крайна сметка е „забавяне на фалита„, добавяйки, че повечето от заемите ще трябва да бъдат отписани.

Идеята, че последната сделка за спасяване няма да струва на Германия или на останалите заемодателите и гаранти пари, е икономически абсурдна. Номиналната стойност на вземанията от Гърция е чисто обещание на хартия и те по никакъв начин не могат да бъдат възстановени„, заяви в заключение Хайнеман.

 

Прочети още

Крипто

Само 44% от компаниите оцеляват след ICO процедура

Публикувана

на

coins

ICO (Initial Coin Offering) процедурите придобиват популярност сред стартиращите компании като по-лесно средство за набиране на финансиране и привидно по-малко отговорности. Въпреки това, реалността е по-сурова и за повечето подобни компании се оказва доста трудно да оцелеят дори сред успешно ICO, показва проучване на College Carroll School of Management.

Проучването е разгледало над 4000 ICO процедури през периода януари 2017 г. – март 2018 г., като тези процедури общо са генерирали $12 млрд. капитал. Данните показват, че ICO пазарът още е много незрял и заради това често цените са доста по-ниски от очакваното.

Една успешна ICO процедура средно генерира около $11.5 млн., но това е заедно с шепата „мега ICO“ процедури, които генерираха по няколкостотин милиона. Когато те се махнат от статистиката, тогава средната сума пада на $3.8 млн.

Освен това само 48% от ICO процедурите в проучването реално са постигнали целите си или са казали колко пари са събрали. Другите 52% или не са казали колко пари са получили и са продължили работа, или не са успели да достигнат минималните си цели и са върнали парите. В по-големият процент влизат и измамите.

Проучването е изчислило, че само 44.2% от компаниите с успешна ICO оцеляват след 120 дни. Компаниите, които искат ICO, средно са на около 9.4 месеца.

Прочети още
Реклама

Най-четени