Connect with us

Имоти

С правилното кухненско обзавеждане, дори малката кухня засиява

Published

on

Много често мечтаем за нов интериор в дома. Винаги когато се менят модните тенденции, нещо ни допада и желаем да го принесем вкъщи. Нормално е, всеки иска най-доброто за своето семейство. Когато настъпи моментът, в който наистина да сбъднем мечтите си и да реализираме това, което искаме, трябва да се подготвим добре и да се информираме преди да започнем.

При ремонт в кухнята е много важно да подберем всичко до последния детайл, така , че да ни харесва и да ни бъде удобно за ползване. Много предложения на пазара, биха могли да ни изкушат, но често се случва нещо да не ни достигне – дали цвета или дизайна, или самото разположение. Нормално е. Всеки си представя нещата по един начин и желае те да се случат така.

За да можете максимално бързо и лесно да се спрете на подходящ избор, то трябва да изчистите всичко в главите си. Да помислите относно формата на кухненското обзавеждане или цветовото му съотношение. Важно е да знаете какво точно търсите, за да може лесно да го откриете.

Ако кухнята ви е малка като помещение, не се притеснявайте от този факт. Не слушайте хората, които твърдят, че тя трябва да е бяла и стерилна. Дори най-малкото помещение може да бъде цветно и забавно, само ако развиете въображението си и изберете правилното кухненско обзавеждане.

Ние, от мебели ХОП представяме на клиентите си огромен избор от стандартни кухни и кухненско обзавеждане. Можете изцяло да оборудвате кухнята си директно от онлайн магазина ни, а ние ще доставим всичко до Вашия дом.

Когато става дума за компактните кухни, вероятно ще потърсите и по-малко по размер, кухненско обзавеждане. Ако харесвате и плотове, никой не е казал, че не може да поставите. Наличието на малък или тесен кът, който да използвате за закуска със семейството е истински приятно допълнение. Можете да заложите на интересни цветове и специално осветление.

Чар има и в малките пространства, стига те да са направени добре. Ако нямате достатъчно място за съхранение, винаги можете да използвате някоя ниша, като рафт. Но разбира се, не е хубаво да се прекалява, като наредите много рафтове по стената. Колкото по-прибрана и подредена е кухнята ви, толкова по-добре.

Заложете на семплите цветове, но като поставите различни акценти, които да говорят за вашата уникалност. Ключов фактор в оформянето на мечтаната кухня са именно цветовете, като последните тенденции са топли, землисти тонове.

Когато избирате кухненско обзавеждане е важно да съобразите цялостния интериор с него. Защото в противен случай, рискувате да получите некоординиран и стилово неиздържан външен вид. Ако сте артистични по душа, то малката ви кухня може да се превърне в истинско произведение на изкуството. Можете да експериментирате с елементи от необработено дърво, например, които ще допринесат за уютния и уникален облик на вашата кухня. Дървото придава особен комфорт и лукс, когато е съчетано и използвано правилно.

Вашето кухненско обзавеждане ще привлича всеки поглед още от прага на помещението. Направете синхрон със стила и малката ви кухня, ще се превърне в истински луксозен кът.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Имоти

България вече не е в топ 10 на жилищните пазари с най-бърз ръст на цените

Published

on

По данни на консултантската компания Knight Frank България вече не е в топ 10 на жилищните пазари с най-бърз ръст на цените в света, като заема 12-та позиция в Глобалния индекс на цените на жилищата. Според публикуваните данни, цените на жилищата в България през второто тримесечие на 2018 г. са нараснали с 8,2% на годишна база и с 3,6% спрямо четвъртото тримесечие на 2017 г.

Националният статистически институт (НСИ) също публикува данни за индекса на цените за второто тримесечие на 2018 г., според които годишният ръст на цените достига 7,5% за периода. За съпоставка, данните от първото тримесечие отчетоха годишен ръст от 7,1% за периода. Спрямо предходното тримесечие ръстът е 2,8% или това означава почти двойно повишение, тъй като съгласно данни от НСИ ръстът през първото тримесечие спрямо последното на 2017 беше 0,94%.

Въпреки това раздвижване в цените, ако разгледаме движението на годишния ръст на цените през предходните три тримесечия, а именно Q3-2017 – 8,9%, Q4-2017 – 8,2% и Q1-2018 – 7,1% ще установим, че ръстът вече се движи в рамките на 7%, а не както е било през тримесечията на 2017 г., когато този ръст е бил между 8 и 9%.

Търсене

Arco Real Estate отчита ръст в броя на постъпилите запитвания за покупка на имот в размер на 52,48% за третото тримесечие на 2018 г., спрямо периода април-юни на 2018 г. и ръст, който е почти три пъти по-голям спрямо аналогичния период на 2017 г.

И през третото тримесечие се наблюдава поддържане на повишен интерес към покупка на парцели, който се изразява в увеличаване на броя запитвания с почти 87% спрямо предходното тримесечие и 2,5 пъти спрямо същия период на изминалата година. Търсенето е основно на парцели за къщи, както и на такива за автосервиз. Постоянно е търсенето на парцели от инвеститори за сгради с РЗП от 1000 до 3000 кв.м.

Водещо остава търсенето на апартамент за покупка – около 90% от нашите клиенти се разделят между различните видове апартаменти. Анализът от регистрираното в Агенцията търсене показва, че през третото тримесечие на 2018 г. най-предпочитани отново са двустайните апартаменти, които представляват 23% от общото търсене при средна цена от 65-70 000 евро, следвани от тристайните жилища – 21% от общото търсене при средна цена от 100 000 евро.  Предпочитани са сградите в строеж с предстоящо до края на годината разрешение за ползване.

Прави впечатление интереса на чужди граждани за закупуване на имоти – някои за живеене, други за инвестиция. За живеене се търсят 3-стайни апартаменти, а за инвестиция 2-стайни.

Задържа се търсенето на евтини къщи в Софийска област, но заедно с това се появи и търсене за къщи близо до София в по-висок ценови клас – около 200 000 евро.

Предлагане

Предлагането на жилищни имоти на територията на град София за третото 3-месечие на 2018 г. отчита ръст от 9% спрямо предходното тримесечие на 2018 г. Около 2% от продавачите предлагат къщи, а основната група продавачи – 96% – апартаменти, останалите жилищни имоти (ателие, мезонет, етаж от къща) представляват около 2% от общото предлагане.

Най-голямо предлагане и през третото тримесечие се отчита при 3-стайните жилища (48%), като общо за Столицата средната им офертна цена е 1000 Е/кв.м., следвани от 2-стайните апартаменти (41%) и средна офертна цена от 1030 Е/кв.м. В дъното на класацията остават многостайните и едностайните. Най-активно сред нашите клиенти – продавачи е предлагането в район Дружба 2 със средна офертна цена от 960 Е/кв.м., следван от кв. Малинова долина – 870 Е/кв.м.; кв. Кръстова вада – 1136 Е/кв.м; кв. Слатина – 1103 Е/квм.; кв. Витоша – 1000 Е/кв.м; кв. Павлово – 1160 Е/кв.м.

Oфис площи

Пазарът на офис площи запази висока активност през третото тримесечие на 2018 г., показват данните на консултантската компания Cushman & Wakefield Forton. Главната движеща сила продължават да са IT компаниите и центровете за споделени услуги.

Нивата на наемите на търговските и офис площи се запазват:

Средните наемни нива за клас А офис площи са стабилни – 13 евро /м2 за CBD, 12 евро/м2 – широк център и 11 евро/м2 – квартални и крайградски зони.

Наемите при сгради клас Б сгради остават в диапазона от 6 до 10 евро/м2 в зависимост от местоположението и състоянието на вложените системи и материали в сградите.

Запазват се и нива между 12 до 14 евро/м2 за клас ААА проекти, които отговарят на изискванията на международните компании.

Ваканционни имоти – българско Черноморие

В края на летния сезон окончателно се потвърди доминиращото влияние на българския купувач на морето.

Най-голям е интересът към покупка на имоти в Слънчев бряг – предимно студия, а когато се търсят по-луксозни имоти купувачите се насочват основно към Свети Влас. Друга положителна тенденция при купувачите е разбирането от тяхна страна на необходимостта от поддръжка на комплекса, която до преди време се приемаше като допълнителен разход, който те се опитваха да избегнат.

Най-търсените имоти директно от строителя, са тези с възможност за по-голям срок за разсрочено плащане и тези, които се предлагат на акция с намалена цена. Тенденцията от предходната година за акции в разгара на летния сезон, се наблюдава при някой новостроящи се проекти.

Пловдив

По данни на агенцията най-търсеният район в град Пловдив с цел инвестиция е кв. Смирненски, за който са и почти от запитванията постъпили в агенцията. С цел покупка на жилище интерес представляват Център, Кършияка, Каменица и Гагарин.

Най-търсените като тип имоти са тристаен между 80 и 100 000 евро апартамент в кв. Кършияка за живеене и двустаен до 50 000 евро в кварталите Смирненски и Западен за инвестиция.

Възобновиха се търсенията за покупка на апартаменти в строеж, те формират около 1/3 от общите търсения в агенцията.

Бюджетът на клиентите в най-честия случай е до 50 000 евро, като банковото финансиране е основния източник на средства.

Continue Reading

Банки

KPMG публикува деветият си Property Lending Barometer за 2018

Published

on

KPMG logo

Той покрива 14 държави в ЕС.

Излезе деветото издание на цялостното проучване на KPMG, което оценява перспективите за отпускане на заеми в сектора на недвижимите имоти в 14 държави в Европа.

Property Lending Barometer (Барометърът за кредитиране на имоти) на KPMG за 2018 има за цел да осигури аналитичен преглед на текущия подход на банките при финансирането на недвижими имоти в Европа.

Той също така докладва за предпочитаните класове активи на банките, оценява ефекта, който алтернативните заемодатели оказват върху тези пазари и как кредитните институции продължават да действат, когато става дума за обезценени заеми.

В проучването са анкетирани 70 представители на кредитни институции от Австрия, България, Хърватия, Кипър, Чехия, Унгария, Ирландия, Холандия, Полша, Румъния, Сърбия, Словения, Словакия и Швеция.

Юлиана Матеева, специалист по недвижими имоти в KPMG България, коментира резултатите от проучването: “Финансирането на недвижими имоти е нарастващ стратегически фокус на българските банки. Те посочиха предпочитанията си към офисния сегмент. Докато класа индустриални / логистични активи също придобива популярност в региона на Централна и Източна Европа (ЦИЕ)”.

Предпочитания на банките за осигуряване на финансиране
Както и през предходните години, жилищният сектор е най-предпочитаният клас активи сред анкетираните на по-утвърдени пазари, особено в Ирландия, Холандия и Австрия.

В Централна и Източна Европа офисния сектор е най-предпочитан, особено в Унгария и България.

Сред пазарите в Централна и Източна Европа популярността на класа индустриални / логистични активи значително се е подобрила в повечето пазари, спрямо предишното проучване, особено в Чехия, Румъния и Словакия.

Най-малко предпочитан клас активи беше хотелският сектор, с изключение на Хърватия и Кипър, където представителите на банките изразяват силно предпочитание към този клас.

Алтернативни заемодатели
Участниците в проучването разглеждат чуждестранните търговски банки като ключов конкурент в повечето страни.

Частните капиталови / дългови фондове се считат за силно конкурентни, както в Централна и Източна Европа, така и в други европейски пазари.

Застрахователните / пенсионните фондове са признати конкуренти при кредитиране на недвижими имоти предимно на други европейски пазари.

По отношение на това, че алтернативните заемодатели вероятно ще увеличат кредитната си дейност най-много, отговорите показват, че най-силния ръст в тази област може да се очаква от фондовете за частни капиталови инвестиции / дългове, следвани отблизо от чуждестранните търговски банки.

 

Сближаване на Централна и Източна Европа
Проучването разглежда и начина, по който финансирането на пазарите на недвижими имоти в Централна и Източна Европа се извършва спрямо западноевропейските показатели, и то вече не открива пропуски.

Предполага се, че в резултат на успешно преструктуриране на портфейлите си, всички участващи държави са имали подобрение в структурата на своите портфейли за заеми за недвижими имоти.

С няколко изключения всички страни от Централна и Източна Европа са успели да достигнат западноевропейските нива от гледна точка на дела на напълно съвместимите заеми за недвижими имоти до 2018 г., като всички бележат подобрение до над 85%.

Въпреки че и в Хърватия и България положението се е подобрило, те все още изостават – съответно с подобрения от 68% и 78%.

 

Пълният текст на английски на Property Lending Barometer 2018, можете да си свалите оттук.

Continue Reading

Имоти

Цените на жилищата са се повишили с 4,3% в ЕС и еврозоната

Published

on

Houses

Сравнението е между Q2 на 2018 г. спрямо Q2 на 2017 г.

Евростат публикува последните си данни за цените на жилищата в ЕС.

През второто тримесечие на 2018 г. в сравнение със същото тримесечие на предходната година, те са се повишили с 4,3% както в ЕС, така и в еврозоната.

В сравнение с Q1, спрямо Q2 на тази година, цените на жилищата са се повишили с 1,4% както в ЕС, така и в еврозоната.

Сред държавите-членки, за които има данни, най-високи годишни увеличения на цените на жилищата през второто тримесечие на 2018 г. са регистрирани в Словения (+ 13,4%), Ирландия (+ 12,6%), Португалия (+ 11,2% %).

Спад на годишна база на тези цени има в Швеция (-1.7%) и Италия (-0.2%).

В сравнение с предходното тримесечие на 2018 г. най-голямо увеличение има в Словения (+ 4,2%), Малта (+ 3,2%), Латвия и Румъния (+ 3,1%).

Единственият спад се наблюдава в Хърватия (-0,2%).

 

За България данните показват следното.

Увеличението на цените на жилищата за Q2 спрямо Q1 на 2018 г. е 2.8%.

На годишна база, увеличението на цените за второто тримесечие на тази година спрямо същия период на миналата е от 7.5%.

 

Continue Reading

Имоти

Спад на сделките на пазара на жилища в София

Published

on

Гергана Тенекеджиева, оперативен директор на АДРЕС. Снимка: АДРЕС.

Леко охлаждане на пазара на жилища в София, отчитат от АДРЕС Недвижими имоти.

През второто и третото тримесечие на 2018 се наблюдава лек спад на сключените сделки спрямо същия период на 2017 година. На фона на понижението, активността на купувачите се задържа висока. Доказват го значителният брой огледи и запитвания. Не всички клиенти обаче имат реална готовност за покупка. Интересът им се обуславя от желанието да бъдат информирани и ориентирани за случващото се на пазара.

Два са факторите, които ще определят пазара на имоти в следващите месеци и трябва да се вземат предвид от всички участници. Единият е отчетеният спад на сделките през второто тримесечие на годината. Ако той продължи и в следващите три месеца, ще станем свидетели на рецесия за пазара на имоти. Вторият ключов елемент е промяната в поведението на купувачите. Макар да продължават активно огледите и запитванията, те вече не са склонни да купуват на всяка цена, а по-скоро се интересуват от предлагането към момента.“, коментира Георги Павлов, изпълнителен директор на АДРЕС.

 

КРЕДИТИРАНЕ

Ипотечното кредитиране, което дава най-силен тласък на жилищния пазар, през 2018 надхвърля значително обема от миналата година. По данни на БНБ през август отпуснатите жилищни заеми растат с 9.6% на годишна база и вече достигат 10.15 млрд. лв. В същия месец се очертава и друга тенденция. За първи път от 12 месеца лихвените нива по жилищните кредити леко се покачват месец, след като бе отчетено най-ниското им равнище. Друг показател – индексът „Моите пари“, също дава сигнал, че може би идва краят на падането на лихвите. За периода юни-август стойността му не се променя.

Ако вземем предвид високата инфлация и решенията на Федералния резерв на САЩ, напълно възможно е лихвите по кредитите у нас да тръгнат нагоре, макар и незабележимо в началото. Осезаемо отражение на жилищния пазар обаче можем да очакваме най-рано в края на 2019 г., тъй като прогнозите за затягане на паричната политика на Европейската централна банка (ЕЦБ) към момента са за средата на следващата година.“, уточнява Георги Павлов.

Експертите на компанията уточняват, че купувачите стават все по-уверени относно взимането на кредит. „Ако през 2017 г. клиентите разчитаха предимно на банково участие между 50% и 80%, то през тази година зачестява търсенето на 100% финансиране на сделката“, посочва оперативният директор на АДРЕС Гергана Тенекеджиева и допълва: „По-младите клиенти и семейства, които не разполагат със спестени средства, избират възможности за пълно финансиране на покупката. Често съчетават жилищен с потребителки кредит, за да компенсират самоучастието в ипотеката“.

Все пак голям е делът на покупките със собствени средства – 46%. „С покачването на инфлацията и ниските лихви по депозитите, хората все повече търсят изгодни алтернативи за спестяванията си, като ги влагат в активи, които не губят стойността си. Най-често това са недвижими имоти, от една страна заради дългосрочната перспектива на инвестицията, а от друга – заради народопсихологията на населението по отношение на жилищата.“, добавя Тенекеджиева. По думите й доходността от инвестицията в имот в големите градове достига 4-5% при лихви по депозитите доста под 1%, на фона на годишна инфлация от около 3.5%.

 

ЦЕНИ

Цените на имотите в столицата отбелязват умерен ръст спрямо края на миналата година – 7.7% В не толкова привлекателните райони за живеене поскъпването е минимално за разлика от предпочитаните квартали и тези с експанзия на новото строителство, където ръстът е по-голям. Най-ясно се отличават Дружба и Овча купел. Доскоро по-слабо търсени и извън полезрението на купувачите, те вече дават заявка за по-добро позициониране сред предпочитанията на клиентите.

В Овча купел влияние оказва изграждането на метрото. Свързването на квартала с подземния транспорт ще улесни значително придвижването, което е предпоставка за по-голям интерес за покупка. А цените в района все още са далече под средните за София и имотите се позиционират в нисък към среден ценови клас. Освен това кварталът предлага добри възможности за инвестиционна покупка, заради близостта до Нов български университет и търсенето на наеми наоколо.

Промяната в Дружба до определена степен също се обуславя от развитието на транспортната мрежа. Освен с изградената вече метростанция, кварталът привлича купувачи и заради близостта до две от основните офис зони – Бизнес парка и бул. Цариградско шосе. Развитието на Дружба 2 и реализирането на множество проекти ново строителство позволиха да се промени и самият имидж на района.

Continue Reading

Имоти

Цените на жилищата в ЕС са се повишили над 4,7% за Q1 на 2018 г.

Published

on

Real estate

Измерването е спрямо Q1 на 2017 г. 

Цените на жилищата, измерени по индекса на цените на жилищата, се повишиха и с 4,7% в ЕС и с 4,5% в еврозоната през първото тримесечие на 2018 г. в сравнение със същото тримесечие на предходната година, обяви днес Евростат.

Сравнението спрямо четвъртото тримесечие на 2017 г. е повишение с 0,7% в целия ЕС и с 0,6% в еврозоната.

Сред държавите-членки, за които има данни, най-високи годишни увеличения на цените на жилищата през първото тримесечие на 2018 г. са регистрирани в Латвия (+ 13,7%), Словения (+ 13,4%), Ирландия (+ 12,3%) и Португалия (+12.2%), докато цените са паднали в Швеция и Италия (и двете с -0.4%), както и във Финландия (-0.1%).

В сравнение с предходното тримесечие, най-голямо увеличение е регистрирано в Латвия (+ 7.5%), Унгария и Словения (с по + 4.4%)и в Португалия (+ 3.7%). Най-голям спад пък има в Малта (-4.7 %), Кипър (-1,8%) и Швеция (-0,8%).

За България статистиката показва увеличение с 0.9% за Q1 на 2018 спрямо Q4 на 2017 и увеличение от цели 7.1% спрямо същото тримесечие на миналата година.

 

Continue Reading

Имоти

Цените на жилищата в ЕС са се повишили с над 4,5% през Q4 на 2017

Published

on

Houses

За Еврозоната повишението е 4,2%.

Евростат, статистическата служба на Европейски съюз публикува вчера данни, че
цените на жилищата, измерени по индекса на цените на жилища, са се повишили с 4,2% в еврозоната и с 4,5% в ЕС през четвъртото тримесечие на 2017 г. в сравнение със същото тримесечие на предходната година.

През Q4 на в сравнение с Q3 а 2017 г. повишението на тези цени е с 0,9% в Еврозоната и с 0,7% в ЕС.

При страните-членки, за които има данни, най-високите годишни увеличения на цените на жилищата през четвъртото тримесечие на 2017 г. са регистрирани в: Ирландия (+ 11,8%), Португалия (+ 10,5%) и Словения (+ 10,0%), докато цените са паднали само в Италия (-0,3%).

При сравнение с предходното тримесечие тази година пък най-голямото увеличение е регистрирано в: Словения (+3.7%), Хърватия (+3.2%) и Кипър (+2.7%), докато намаление се наблюдава в Швеция (-2.8%), Дания (-1.7%), Белгия (-0.4%) и Финландия (-0,3%)

Continue Reading
Advertisement

Най-четени