Connect with us

Инвестиции

Трезорът за злато на Deutsche Börse натрупа 180 тона запаси

Published

on

Gold

Xetra-Gold дава на инвеститорите право на доставка на физическо злато.

Deutsche Börse Commodities GmbH (съвместно предприятие между Deutsche Börse AG и банковите партньори Commerzbank Aktiengesellschaft, Deutsche Bank AG, DZ BANK AG, B.Metzler seel. Sohn & Co. KGaA и швейцарската Vontobel AG), отчита растеж от шест тона от началото на годината на нейната електронна платформа за търговия със злато – Xetra-Gold, съобщи вчера компанията на сайта си.

Тя е част от Xetra, системата за електронна търговия, създадена през 1997 г. и ръководена от акционерното дружество Deutsche Börse AG, което държи и Франкфуртската фондова борса (Frankfurter Wertpapierbörse, съкр. FWB).

Платформата Xetra предлага по-голяма гъвкавост за поръчки на пазарите и предлага търговия с акции, фондове, облигации, ордери, гаранции и договори за стоки.

Xetra-Gold пък гарантира облигации в евро срещу злато на склад. Така тя дава право на притежателя на облигацията да претендира за доставка на 1 грам злато.

Трезорът е натрупал златни запаси в размер на 181,34 тона в края на първото полугодие. В началото на годината те са възлизали на 175.04 тона.

Според Deutsche Börse Commodities запасите винаги се увеличават, когато инвеститорите купуват дялове на Xetra-Gold чрез фондовата борса. При това им действие, точно един грам злато се депозира в централния трезор за германски ценни книжа във Франкфурт за всяка единица.

Управляваните активи на Xetra-Gold в момента възлизат на около 6,3 милиарда евро, което я прави водещия златен трезор в Европа с физически депозит.

От всички стоки, търгувани на Xetra, Xetra-Gold е ценнатата книга с най-голям оборот.

През първата половина на 2018 г. оборотът на поръчките е бил 1,29 милиарда евро.

Инвеститорите на Xetra-Gold имат право на доставка на физическото злато. От въвеждането и през 2007 г. те са се възползвали от този вариант 991 пъти. Така са били доставени 4,9 тона злато.

През септември 2015 г. Федералният фискален съд обяви, че печалбите от продажбата или обратното изкупуване на Xetra-Gold облигации след период на задържане от една година не биха подлежали на облагане с данък върху печалбата (Abgeltungssteuer).

По този начин, за данъчни цели, покупката и обратното изкупуване или продажбата на Xetra-Gold облигации се третират като директна покупка или директна продажба на физическо злато или в кюлчета или в монети.

Еврофинансиране

Отпускат нови 14 млн. лв. за развитие на туризма в пограничния район с Македония

Published

on

Нови близо 14 млн. лв. ще бъдат инвестирани за развитие на пограничния регион между България и Македония. Това стана ясно на шестия Съвместен комитет за наблюдение на програмата за трансгранично сътрудничество, който се проведе в гр. Берово, Македония.

Форумът бе председателстван от зам.-министъра на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова и Миелма Мехмети – Петерсен от македонското Министерство на местното самоуправление. Сред официалните гости на комитета бяха Гилеш Кител – представител на ГД „Регионална и градска политика“ в ЕК, и Никола Бертолини – ръководител на отдела за сътрудничество на Делегацията на ЕК в Скопие.

Средствата се отпускат от Министерството на регионалното развитие и благоустройството по Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ – ИПП България – Македония 2014 – 2020 г. Комитетът одобри финансирането на 17 проекта в областта на развитието на туризма, опазването на околната среда и подобряване на конкурентоспособността, чиято реализацията ще допринесе най-много за изпълнение на индикаторите на програмата и ще има траен ефект върху трансграничния регион.

Сред одобрените проекти за развитие на туризма са: „Културен мост през вековете“ на Народно читалище „Георги Тодоров“ и Център за развитие на източен планов регион – Македония на стойност от малко над 800 хил. лв. Вторият проект е „Опазване на духовните светилища в Струмица и Кюстендил“ на стойност близо 1 млн. лв. Близо 200 хил. лв. получават по проект за развитие на културния туризъм Търговско-промишлената палата в Кюстендил и Фондация за малки и средни предприятия в Куманово.

Одобрен бе и проектът „Младите хора – новите промоутъри на културата в трансграничния регион на туристическо сдружение „Струмица“ и Сдружение „Бизнес информационен и културен център“ – Сандански. Близо 220 хил.лв. се отпускат за проекта „Младежите от България и Македония заедно с туризъм за по-добро здраве“ на Фондация профилактика за здраве и Център за развитие на Североизточния планов регион в Македония.

С близо 1 млн. лв. ще се финансира проект на общините Дупница и Куманово – „Обща история на културен мост отвъд границите“. Над 1,1 млн. лв. получава и община Гоце Делчев за съвместен проект с Центъра за развитие на Източния планов район и др. Бяха одобрени и проекти по оста за конкурентоспособност.

Целият бюджет на програмата в периода до 2020 г. е над 37 млн. лв., които се влагат за засилване на трансграничното сътрудничество между хората и институциите в региона, за съвместно решаване на общите проблеми и оползотворяване на неизползвания потенциал по три оси, като достига до население от над 1 млн.души в двете държави.

Continue Reading

Инвестиции

Британска компания стартира ИТ проект в България

Published

on

Британската ИТ компания Viafik стартира проект за създаване и внедряване на дигитална платформа в България, която ще обединява всички транспортни средства на едно място и ще дава възможност за закупуване на билети онлайн за тях.

Инвестицията ще надхвърли 1 млн. лв., а страната ни е избрана за базиране на целия проект и неговото управление като той ще обхване няколко държави в региона. Това стана ясно по време на среща на заместник-министърът на икономиката Александър Манолев с ръководството на компанията.

Предвиждаме дигиталната система да бъде внедрена в пет държави – България, Унгария, Сърбия, Румъния и Хърватия, като ще започнем от автобусните превози, обясни Кент Мосбек, директор на компанията.

По думите му след анализ те са избрали целият проект да бъде разработен и управляван от нашата страна, заради много високото ниво на специалистите ни в ИТ сектора. Те ще бъдат базирани във Варна, а плановете са им до средата на тази година услугата им да се предлага за българските потребители.

Сегашният фокус на дигиталната система е основно върху междуградските и международните автобусни пътувания. Чрез платформата потребителите ще могат да закупуват билети за автобусните направления изцяло онлайн, без промяна в крайната цена и ще могат да предоставят билета си дигитално на мобилния си телефон или друго устройство на водача. По този начин ще се спести време, консумативи и др.

От британската компания вече са провели предварителни разговори с някои от най-големите автобусни превозвачи, които са изразили сериозен интерес за партньорство.

Според разчетите на Viafik, годишно в България се продават над 100 млн. билета за всички транспортни средства, а над 7,9 млн. са издадените кредитни карти.

Същевременно над 3,9 млн. българи имат смартфони, което според тях е сериозна индикация за потенциала на бизнес модела, който са разработили.

Зам.-министър Манолев подчерта, че могат да разчитат на пълна подкрепа при реализирането на своя проект в нашата страна. Той им предостави и допълнителна информация за ИТ сектора и за нивото на заплащане в него.

Обсъдени бяха и възможностите за съдействие за организиране на срещи с транспортния бранш и координирането на действията им с други институции.

Кент Мосбек благодари за цялата подкрепа, която до този момент е получил от Службата ни по търговско-икономически въпроси в Лондон и подчерта, че е впечатлен от качеството на специалистите, с които си партнира в нашата страна.

Continue Reading

Дялово финансиране

113 общини получават ваучери за безплатен високоскоростен интернет

Published

on

Сто и тринадесет български общини, ще получат ваучери от Европейската комисия за безплатен интернет на обществени места по инициативата WiFi4EU. Общо 215 представители на местните власти успешно подадоха кандидатурите си в обявения през ноември конкурс.

Класираните победители от България са успели да кандидатстват в първите 10 секунди от отварянето на конкурса и са се преборили с конкуренцията на останалите почти 13 000 кандидати. Основният принцип за избор на победителите „пръв кандидатствал – пръв спечелил“.

Българските общини ще получат финансиране в размер на 1 695 000 евро, което представлява приблизително 4.04% от общия бюджет на конкурса. Европейската комисия е подготвила и списък с резервни общини, които ще получат ваучер, в случай на оттегляне на някоя община.

Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС) уведоми всички победители в конкурса и им изпрати проект на Споразумение за предоставяне на ваучер с Комисията. Списъкът с всички печеливши български общини е публикуван на страницата на МТИТС.

 

Continue Reading

Инвестиции

ЕМФС събра 3 млрд. eвро с нова 7-годишна облигация

Published

on

EU flags

Европейския механизъм за финансово стабилизиране (ЕМФС) в понеделник набра 3 млрд. евро с нова 7-годишна облигация, в първата си емисия за годината.

Нашата седемгодишна облигац днес е първата евро SSA бенчмарк облигация, издадена през 2019 г. Въпреки факта, че е много рано в годината, успяхме да съберем целевата сума от 3 млрд. евро бързо и безпроблемно. Емитирането беше добре прието от нашите инвеститори, които оцениха ясните насоки за размера и цената”, каза Зигфрид Рул, директор на ЕМФС за финансиране и връзки с инвеститорите.

Спредът на облигациите с 0,4%, чийто падеж е на 26 януари 2026 г., беше фиксиран на средни суапове плюс 1 базисна точка за доходност от повторно предлагане от 0,464%.

Книгата с поръчки мина над 4 милиарда евро.

HSBC, J.P. Morgan и UniCredit бяха водещи мениджъри на сделката.

Continue Reading

Капиталови пазари

Швейцарските компании са скептични за перспективите за еврото

Published

on

Credit Suisse HQ

Една трета от тях предпочитат да не хеджират валутните рискове.

За трета поредна година между 15 октомври и 30 ноември 2018 г., банка Credit Suisse проведе проучване сред 766 свои корпоративни клиенти, вариращи от еднолични търговци до големи корпорации, за да прецени очакванията им за икономическото развитие и развитието на валутните курсове, както и да разбере как се справят с валутните рискове.

По-голямата част от тях (58%) очакват швейцарския икономически растеж да бъде равен на този от предходната година, а почти една трета (32%) от тях очакват той да се забави. Този резултат в общи линии е в съответствие с оценката на икономистите на Credit Suisse.

Почти половината от анкетираните очакват Швейцарската национална банка да повиши лихвените проценти най-късно до четвъртото тримесечие на 2019 г.

Участниците остават скептични и по отношение на перспективите за еврото и предвиждат обменния курс EUR/CHF от 1,15 до края на 2019 г., докато прогнозата на Credit Suisse за тази валутна двойка е 1.20.

За вносителите сред участвалите дружества валутните рискове са преди всичко в договорите за покупка, защото 71% от тях се обработват в чуждестранна валута. Продажбите в по-голямата си част са в швейцарски франкове.

При износителите, 72% от продажбите и 57% от покупките се извършват и в чуждестранни валути – предимно евро или щатски долари. Ето защо, износителите са много по-добре позиционирани, когато става въпрос за „естественото“ хеджиране на валутните рискове.

От компаниите с дял в евро с най-малко 20% (като валута за покупка или продажба) едва 27% използват финансови инструменти за хеджиране на валутните рискове, докато малко под една трета изобщо не участват в тази практика.

За дружества с експозиция в щатски долари съотношението на хеджиране е значително по-високо. В много случаи това се дължи на факта, че тези компании не купуват стоки и услуги в същата валута, в която продават продуктите си, което означава, че те не се възползват от „естественото“ хеджиране на валута.

 

Пълното проучване на Credit Suisse, можете да намерите тук.

Continue Reading

Дялово финансиране

Компанията на Alphabet за науки за живота събра 1 млрд. долара в инвеститорски кръг

Published

on

Те ще послужат за растеж и иновации.

Verily, компания на холдинга компания Alphabet Inc., създадена от технологичният гигант Google, обяви вчера на сайта си, че е набрала $1 милиард инвестиции.

Verily е научноизследователска и инженерна организация, насочена към подобряване на резултатите от здравеопазването чрез прилагане на най-новите научни и технологични постижения.

Преди това беше част от отдела за изследвания и развитие на Google.

Кръгът бе воден от инвестиционната компания Silver Lake, която управлява около 45,5 милиарда долара комбинирани активи и има екип от над 100 инвестиционни специалисти в Силиконовата долина, Ню Йорк, Лондон и Хонг Конг.

Сред новите инвеститори в кръга бе и фонда „Пенсионен план на учителите от Онтарио“ и други фирми за управление на инвестиции.

Набраният капитал ще подпомогне растежа в ключови стратегически области, включително инвестиции в стратегически партньорства, възможности за глобално развитие на бизнеса и потенциални придобивания.

Рут Порат, главен финансов директор на Alphabet и Егон Дърбан, управляващ директор на Silver Lake, ще бъдат номинирани да се присъединят към оперативния съвет на Verily.

Ние използваме външно финансиране, за да увеличим гъвкавостта и опционалността, докато разширяваме основните си стратегически насочени области,” каза Андрю Конрад, главен изпълнителен директор на Verily.

Уникалните способности, партньорствата от световна класа и смелата визия позволяват на компанията да се справи с най-значимите проблеми, които оказват влияние върху световното здравеопазване“, каза Егон Дърбан.

Финансовите условия на сделката не бяха оповестени.

Goldman Sachs бе финансов съветник по нея.

Continue Reading
Advertisement

Най-четени