Connect with us

Бързи кредити

Три четвърти от българските картодържатели желаят да плащат с мобилния си телефон

Published

on

Mastercard

Най-голям интерес към мобилните разплащания заявяват потребителите между 18-24 и 35-44 години.

Българските картодържатели са силно заинтересовани от възможността за извършване на плащане чрез своите мобилни телефони, показва изследването на Mastercard MasterIndex 2018.

Според него три четвърти от активните картодържатели в България биха желали да използват своя смартфон за онлайн трансакции чрез мобилни приложения и за разплащания в търговската мрежа, като просто докоснат мобилното устройство до безконтактен терминал.

Най-голям интерес към мобилните разплащания (около 80%) заявяват потребителите във възрастовите групи 18-24 и 35-44 години.

Според данните от MasterIndex 2018 потребителите в нашата страна използват мобилния си телефон главно за обаждания (96%), достъп до социални мрежи (77,1%), сърфиране в интернет (71,9%), чат (59,8%), работа и достъп до електронна поща (58,7%) и правене на снимки (66,8%).

Когато имат възможността да използват своето мобилно устройство за разплащания, 50.0% от хората биха използвали услугата при пазаруване в супермаркети, 40.7% – за  плащане на сметки, 27.3% – за покупки на дрехи и обувки.

Всеки пети потребител би използвал мобилния си телефон за плащане в ресторанти, кафенета и барове, а всеки шести – за покупка на билети и други транспортни документи.

През последната година значително се е увеличил делът на картодържателите, които биха използвали мобилния си телефон за безконтактни плащания в супермаркетите (50% през 2018 г. срещу 42% през 2017 г.).

Нарастващият тренд за предпочитане на мобилните разплащания е най-забележим сред картодържатели на възраст между 35 и 44 години, сред жителите на големите градове и притежателите на дебитни карти.

Мобилните разплащания в страната стават все по-популярни, което се дължи както на положителните нагласи на потребителите към иновативни методи на плащане, така и на удобството и безопасността на мобилните трансакции.

Всеки трети българин използва повече от 10 цифрови услуги и прекарва повече от пет часа на ден пред своето мобилно устройство, което поставя България на лидерска позиция в Европа, показват данните от международното изследване на Mastercard Mastercard’s Innovation Study, проведено през 2017 г.

70% от българите посочват телефона като предпочитана алтернатива за извършване на плащане. Също така 34% от сънародниците ни биха използвали таблетите си за извършване на плащания, а 16% биха разчитали на смарт устройства, часовници и гривни.

Основният двигател на глобалната тенденция за развитие на пазара на мобилни разплащания е разработената от Mastercard платформа за токенизация Mastercard Digital Enablement Service (MDES).

Технологията позволява на издателите на платежни карти да заменят PAN номера на картите със защитени дигитални токен символи, които са уникални само за едно мобилно устройство. Така всяка карта става уникална за един мобилен телефон и в случай на кражба няма да работи с друг. По този начин данните от картата се съхраняват безопасно, а при загуба или кражба на устройството иновативната платформа на Mastercard блокира конкретното означение за съответното устройство.

Първият мобилен NFC портфейл на българския пазар се появява през 2016 г. Той е издаден от Първа инвестиционна банка и оперира под технология на Mastercard.

Две години по-късно, благодарение на добрата безконтактна инфраструктура, развитието на пазара и технологичния напредък, българските потребители вече могат  да избират между 4 мобилни портфейла: на мобилния оператор A1, myFibank, iCard и приложението phyre – всеки от тях базиран на технология на  Mastercard.

Страната ни е сред малкото европейски пазари, на които финтех компании, оператори на мобилни мрежи, небанкови институции и други нетрадиционни участници навлизат на пазара на мобилните разплащания. По този начин хиляди потребители ежедневно използват мобилния си телефон като безконтактна карта.

Банки

Броят на бързите кредити намалява

Published

on

Bulgarian National Bank

В края на декември 2018 година вземанията по заеми на дружествата, специализирани в кредитиране, са в размер на 2,446 млрд. лв. (2,3% от БВП), докато в края на декември 2017 година бяха за 2,748 млрд. лева (2,7% от БВП ), показват предварителните данни на Българската народна банка.

Те намаляват с 11% (302,3 млн. лева) на годишна база, а нарастват с 0,5% (12,6 млн. лева) в сравнение с края на септември 2018 година. Върху вземанията по кредити оказват влияние и нетните продажби на кредити от дружествата, които за последните дванадесет месеца са в размер на 92,4 млн. лева. На годишна база продадените кредити са в размер на 94,5 млн. лева (в т.ч. 18,5 млн. лева през четвъртото тримесечие на 2018 г.), а закупените – 2,1 млн. лева (в т.ч. 0,4 млн. лева през четвъртото тримесечие на миналата година).

За трето тримесечие банковата статистика регистрира забавяне на ръста на заемите от компании, отпускащи “бързи кредити”, след като в продължение на 12 поредни тримесечия, до март миналата година кредитирането на небанковите дружества непрекъснато растеше.

В матуритетната структура преобладават кредитите за над пет години, които са 1,073 млрд. лева в края на декември. Те се увеличават с 1,9% (19,9 млн. лева) в сравнение с година по-рано и с 1,2% (12,8 млн. лева) на тримесечна база.

Относителният дял на тези кредити в общия размер на вземанията по кредити нараства от 38,3% в края на декември 2017 г. до 43,9% в края на четвъртото тримесечие на 2018 година.

Към 31 декември 2018 г. вземанията по кредити с матуритет над една до пет години са 664 млн. лева. Те намаляват с 15,7% (123,8 млн. лева) на годишна база, а се увеличават с 1,7% (11,2 млн. лева) на тримесечна.

Вземанията по кредити с матуритет до една година в края на миналата година са 498,5 млн. лева, като за една година намаляват с 11,8% (66,5 млн. лева), а нарастват с 2,5% (12,2 млн. лева) в сравнение с края на септември миналата година.

 

Continue Reading

Бързи кредити

Как се развива пазарът на бързи кредити в България

Published

on

Пазарът на бързи кредити в България се развива все по-бързо и с огромни темпове, сочат данните за изминалата 2018 година. Оказва се, че българинът все повече предпочита този начин за набавяне на пари до заплата.

Многобройни изследвания, социологически проучвания и анкети сред гражданите са единодушни, че този начин на финансиране заема все по-солидно място в бюджетното планиране на домакинствата у нас, като страховете в това отношение намаляват с висока скорост за сметка на необходимостта.

Причините за ръста на потребление

Това явление е съвсем оправдано. В една толкова несигурна икономически среда, е напълно възможно и действително се случва човек да не успее да „свърже двата края“ само със заплатата, която получава всеки месец. Предвид инфлацията и голямото поскъпване на всички услуги и стоки за бита, изчерпването на едната заплата преди пристигането на другата е нещо, което вече сме свикнали да виждаме и да изпитваме на свой собствен гръб.

В този ред на мисли, все повече хора успяват да измерят плюсовете и минусите на едно решение като взимането на бързи кредити съвсем адекватно и правилно да се насочат към разумно решение, което да реши проблемите на домакинството.

Големият плюс несъмнено е това, че фирмите за бързи кредити ни осигуряват парите, от които се нуждаем, за максимално кратко време. Сумата се получава почти веднага, а размерът й е точно толкова, от колкото се нуждаете.

При всички случаи си спестявате много време, нерви и усилия. Както и неудобството от това да искате пари на заем от някой близък или роднина. Историята сочи, че това не винаги е добра идея и в повечето случаи може да доведе до повече главоболия, отколкото ползи.

Затова не е никак случайно, че пазарът на бързи кредити в България расте с главоломни темпове. Много е просто, когато човек избира удобството и сигурността. И ако още не сте се убедили в тази истина, можете с лекота да го направите още следващия път, когато се нуждаете от пари до заплата.

Continue Reading

Бързи кредити

Как да се справим с непредвидените разходи през януари?

Published

on

money

На всеки човек се случва да се сблъска с непредвидени разходи като ремонт у дома, замяна на повредени електроуреди или просто да има нужда от допълнителни средства, за да закърпи разклатения си бюджет след празничния декември.

 

Освен харчовете за подаръци и почивки по Коледа и Нова година, които компенсираме,във финансово тежкия януари, трябва да покрием и разходите си за храна, ток, вода, парно и други традиционнни плащания.

 

Когато ситуацията е спешна и разходите не търпят отлагане, едва ли решението да “стискаме зъби” до заплата е най-правилното. А през трудния януари вероятно не са много и приятелите и роднините, към които можем да се обърнем за помощ.

 

Бърз кредит от City Cash

 

Добър вариант в този случай е да се обърнем към услугите на някоя кредитна компания като например City Cash, която може да ни осигури бърз достъп до сумата, от която се нуждаем.

 

Фирмата е член на Асоциацията за отговорно небанково кредитиране и осигурява изгодни потребителски кредити от 200 до 3000 лева. Административните процедури при теглене

на заем са сведени до минимум като погасяването може да се извършва на седмична или месечна база, в зависимост от избрания от клиента продукт.

 

City Cash предлага и кредити за пенсионери, чието изплащане е съобразено с финансовите им възможности.

 

Кога тегленето на бърз кредит е наистина от помощ?

 

Кандидатстването за заем от небанкова финансова организация е много бързо и лесно и можем да го направим буквално за минути. Тегленето на бързи кредити обаче ще ни бъде от полза само, ако сме наясно с отговорностите, които произтичат от тях – а именно да преценим реалните си възможности да ги обслужваме коректно и навреме.

 

Финансовите специалисти съветват и през януари да планираме разходите си разумно, за да избегнем неприятни изненади през следващите месеци на годината. За да сме стабилни финансово, е важно да следим разплащанията си всеки месец, както и да сме наясно за какво харчим най-много и дали е разумно да си позволим дадена покупка.

 

Въпреки съветите на експертите, все повече българи прибягват до тегленето на бързи кредити с цел да изчистят други свои задължения към финансови компании. Това поведение крие опасност от попадане в сиралата на непрекъснато теглене на заеми и живот на кредит. В тези случаи финансистите съветват да подхождаме с повишено внимание при избора на кредит, както и към кредитната компания, на която се доверяваме.

Continue Reading

Fintech

Финтех пазара в Канада е нараснал със 159% през 2017 г.

Published

on

office, report, finance

Това сочи проучване на университета в Кеймбридж.

Алтернативният финансов пазар в Северна и Южна Америка е нараснал с 26% през 2017 г., значително подсилен от темповете на растеж на Канада с 159%.

В Северна, Централна и Южна Америка, на САЩ се падат 97% от растежа на пазара за алтернативни финанси през 2017 г., според доклада.

Той позовавана на данни, събрани от 376 алтернативни финансови платформи в 35 държави и територии на трите региона.

Във всички тях този финтех пазара е нараснал на 44,3 млрд. долара през 2017 г., което представлява увеличение от 26% от 35,2 млрд. долара през 2016 г.

На САЩ се падат 97% от пазара ($ 42,8 млрд.) заедно с Канада (868 млн. долара).

Латинска Америка и Карибите (663 млн. долара), представляват останалите 3%.

Балансовото потребителско кредитиране и peer-to-peer потребителското кредитиране са водещи фактори за доминиращия пазарен дял на САЩ. Извън Щатите, ръстът на пазара се дължи на алтернативното финансиране на бизнеса, насочено към подпомагане на малки и средни предприятия.

В Канада фонтех отбелязва значителен ръст със 159% от $ 335 млн. през 2016 г. до $ 868 млн. през 2017 г.

Основен двигател за това е алтернативното бизнес финансиране, което представлява 61% от растежа.

Това е значително по-високо от 35-процентния ръст на Обединеното кралство, посочен в британския доклад на университета.

Латинска Америка и Карибите отбелязват ръст със 78% за същия период, след като Бразилия стана лидер на пазара в региона, изпреварвайки Мексико и Чили.

Continue Reading

Бързи кредити

Credirect.bg – бъдещето на онлайн кредитирането

Published

on

Когато говорим за кредитиране, основното желание на потребителите е да получат желаната сума бързо и безпроблемно. Само за две години от своето създаване Credirect.bg се превърна в най-бързо растящата фирма за бързи кредити у нас, която напълно отговаря на тези клиентски потребности.

Със стремежа си да намира индивидуално решение за всяко финансово затруднение, Credirect чертае бъдещето на онлайн кредитирането в България. Иновативността на компанията се изразява в оптимизираните процеси по отпускане на заем, които се реализират изцяло онлайн. Credirect е и първата небанкова финансова институция в България, която предоставя възможност на кандидатите за кредит да проверяват онлайн до къде е стигнал процеса по одобрението им.

Условия, отговарящи на нуждите на клиента

Фирма Credirect предлага разнообразни решения за превъзмогване на финансовите затруднения на клиентите си като услугите й са достъпни за хора от цяла България. Бързият й темп на развитие се дължи не само на предлаганите изгодни условия по кредитите, а и на максимално опростеното им отпускане, което се осъществява без необходимост от посещение на офис.

Клиентите на дружеството могат да се възползват от различни видове кредитни услуги, най-популярната от които е потребителският кредит за суми до 3000 лева, който се връща на равни месечни вноски за срок от два до девет месеца. Другият най-предпочитан продукт на финансовата институция е “кредит до заплата”, който е за суми до 600 лева и се изплаща на една вноска за период от четиринадесет или двадесет и осем дни. Всеки нов клиент на фирмата има право да се възползва от изгодния безлихвен “кредит до заплата”.

Опростен процес на кандидатстване

Както вече споменахме, кандидатстването за кредит от Credirect става изцяло онлайн като от кандидатите не се изисква постоянен доход, трудов договор, гарант или обезпечения. Всичко, което е нужно да направите, ако желаете да кандидатствате за заем от филмата, е да въведете данните от личната си карта във формата за одобрение, достъпна на сайта й. Срокът, в който служителите на дружеството ще обработят заявката ви е гарантирано кратък като желаната сума можете да получите минути след одобрението.

Иновативен и прозрачен процес на одобрение

Credirect отваря широко вратите пред своите бъдещи клиeнти като въвежда иновативен и напълно прозрачен процес на одобрение, който може да се следи от тях през сайта на фирмата. Така те са напълно наясно какво се случва през цялото време – от заявката на кредита до неговото одобрение.

Обслужване с индивидуална грижа за клиента

Credirect фокусира усилията си върху предоставянето на обслужване, което се отличава със своята индивидуална грижа за всеки клиент.

Изграждането на патньорски отношения с кредитополучателите е важна част от мисията на фирмата. А екипът й се стреми да установи персонален контакт и да откликва с финансов съвет на всяка тяхна парична нужда.

Изцяло в услуга на потребителите са наложени гъвкави работни практики, при които на тях е предоставена възможността сами да определят срока на връщане и размера на вностите си по кредита. За тяхно удобство са осигурени и три варианта за плащане – по банков път, в брой или онлайн.

Да отговаряме своевременно и дискретно на потребностите на всички наши клиенти е основия ни приоритет. Надяваме се, че с усилията, които полагаме, в наше лице всеки ще може да припознае своя доверен партньор в трудни финансови ситуации. Удовлетворението, което наблюдаваме у нашите постоянни клиенти, е най-големият ни стимул да продължаваме да растем и да се усъвършенстваме споделят от ръководството на Credirect.

Занапред дружеството планира да поддържа лидерската си позиция в сектора като продължава да се фокусира върху бързината, качеството и прозрачността на обслужване на своите клиенти. Друг основен стремеж на фирмата е да бъде отлично място за работа, в което служителите са насърчавани да дават най-доброто от себе си.

Continue Reading

Бързи кредити

MasterIndex 2018: 65% от българските картодържатели плащат безконтактно

Published

on

Mastercard

За 80.8% от потребителите този вид транзакции са лесни и удобни.

Безконтактните плащания се употребяват все по-често от българските потребители – това показват данните от MasterIndex 2018, годишното проучване на Mastercard, което се провежда сред активните картодържатели в България.

Броят на потребителите, които плащат безконтактно през последната година, се е увеличил с цели 11% до 65%, докато само година по-рано делът им е бил 54%.

Увеличава се възрастта на потребителите, които плащат безконтактно – през 2018 г. безконтактните трансакции са най-популярни сред потребителите между 35 и 44 години, докато през 2017 – сред 18 – 24 годишни потребители (59%).

Основните предимства на безконтактните плащания, посочени от потребителите, са лесните и удобни трансакции (80.8%), по-бързото осъществяване на плащанията в сравнение с други методи (78.4%) и сигурността (29.1%).

8.9% от потребителите предпочитат безконтактни плащания, защото ги намират за забавни.

Повечето български потребители плащат безконтактно при пазаруване в хипермаркети и супермаркети (84%), търговски вериги (67%), бензиностанции (47%), парфюмерии и дрогерии (16%), както и кина и театри (4%). Всеки четвърти картодържател плаща безконтактно сметките си в ресторанти, кафенета и заведения за бързо хранене.

Проучването MasterIndex 2018 също така показва, че 94.3% от потребителите не са срещали проблеми при безконтактно плащане през последните 6 месеца.  

По-рано тази година паневропейско проучване на Mastercard за безконтактните разплащания на европейския пазар потвърди увеличението в ползването на безконтактните разплащания в цяла Европа като отчете ръст до 97% на безконтактните трансакции за последната година.

Българският пазар отбеляза впечатляващ ръст от 151%, което е далеч над средното, с тенденция за постоянен растеж.

Continue Reading
Advertisement

Най-четени