Connect with us

Банки

УниКредит в България с нова карта с възможност за разсрочено плащане на покупките

Published

on

 

 

УниКредит в България предоставя нова банкова карта на своите клиенти, която съчетава стоковото кредитиране с характеристиките на кредитните карти. Visa Classic Shopping Card е съвместен продукт на УниКредит Булбанк, УниКредит Кънсюмър Файненсинг и Visa. Картата е международна безконтактна кредитна карта, която дава възможност за разсрочване на покупките на вноски с такса за разсрочване, която е фиксирана и е процент от стойността на покупката.

 

Всеки картодържател може да избере да плати своите покупки на стойност над 100 лева на вноски за 3, 6, 9, 10, 12, 18, 24 или 36 месеца. Покупката може да бъде разсрочена на момента в съответния магазин на ПОС терминал на банката. За да улесни допълнително клиентите, УниКредит Булбанк предоставя възможност на разсрочване на покупки и през Булбанк Мобайл и Булбанк Онлайн.

 

„Дигитализацията в полза на клиента е приоритет за УниКредит Булбанк. Дигиталните решения, които предлагаме са опростени и сигурни. Иновациите, които въвеждаме са базирани на данни и затова се приемат много добре от клиентите. В тази връзка по данни за пазара клиентите използват все по-често карти, за да заплатят желаните от тях стоки. Смятаме, че възможността за разсрочването на покупки на стойност над 100 лв. ще даде допълнителна свобода на клиентите да получат важните за тях неща без това да натоварва излишно бюджета им“, коментира Теодора Петкова, главен изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на УниКредит Булбанк.

 

“Много сме щастливи, че си сътрудничим с УниКредит в България. Вярваме, че партньорството ни потвърждава целта на Visa да осигуряваме решения, които отговарят на потребностите на нашите клиенти. Visa вече предлага подобни продукти в други страни от региона и опитът ни показва, че те се приемат много добре от потребителите“, коментира Севдалина Василева, генерален мениджър на Visa за България, Гърция и Кипър.

 

По данни на БНБ и ЕЦБ ръстът на разплащанията на физически терминални устройства за 2019 година е 27%. За същия период разплащанията с кредитни карти през 2019 г. са нараснали с 33%. Според данни на УниКредит в България от над 1 млн. индивидуални клиенти в Банкиране на дребно 800 хил. имат активни дебитни карти, а 120 хил. имат активни кредитни карти.

Профилът на картодържателя с кредитна карта е 44-годишен мъж със средно образование и среден месечен доход от 1500 лв. Клиентите с този профил имат среден лимит на кредитната карта от 2200 лв.

„По данни на УниКредит Булбанк 89% са разплащанията на ПОС терминали с кредитни карти спрямо общия брой трансакции за периода септември 2019 – юли 2020, а всяка 6 трансакция на ПОС терминал с кредитна карта, надвишава 100 лева. Смятаме, че новият продукт ще улесни допълнително клиентите, които биха искали за закупят желана стока разсрочено или предпочитат да купуват стоки на изплащане, като ще им спести процедурата по кандидатстване и одобрение за всеки продукт, който изберат да платят на изплащане.“, обясни Ивайло Главчовски, изпълнителен директор на УниКредит Кънсюмър Файненсинг.

Според данни на УниКредит Булбанк след COVID кризата клиентите най-често плащат с карта покупки в супермакетите, бензиностанциите и шопинг. Статиската показва, че мъжете са склонни да похарчат по-големи суми  – около 91 лв., при жените сумата е 72 лв.

 

 

Стоките на изплащане са предпочитан вариант и по данни на УниКредит Кънсюмър Файненсинг за 2020 г. Клиентите, които предпочитат да пазаруват на изплащане предимно са мъже със среден доход 1200 лв. на постоянен трудов договор. Средният размер на покупките, които правят е 850 лв.

Клиентите най-често са взимали на изплащане домакински електроуреди с дял от 20.4%, следвани от смарт телефони с 20% и електроника с дял от 16%.

Новата Visa Classic Shopping карта ще разшири възможностите на клиентите, които искат да разсрочат покупките си. Клиентите ще  могат да я ползват в различни обекти като супермаркети, магазини за дрехи, обувки, бижута, козметика, книжарници, бензиностанции и др. Освен това картата предоставя и всички възможности на стандартните кредитни карти като плащане на ПОС терминал, интернет разплащания, плащане на битови сметки, резервации и теглене на банкомат.

Заявяването на Visa Classic Shopping Card става лесно и през всички канали на банката – уеб сайта на банката, с обаждане на кратък номер 0700 11 660 или във всеки клон на УниКредит Булбанк. Клиентите на УниКредит Булбанк могат и да получат тяхната банкова карта, включително и Visa Classic Shopping Card в техния дом офис или на друг удобен за тях адрес в България и да я активират посредством Е-ПИН в Булбанк Мобайл.

 

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Банки

Борислав Генов ще е новият директор Банкиране на дребно в УниКредит Булбанк

Published

on

 

 

Борислав Генов, в момента главен изпълнителен директор на УниКредит Кънсюмър Файненсинг Румъния, ще е новият директор Банкиране на дребно в УниКредит Булбанк от 1 май. Борислав ще се присъедини и като член на Управителния съвет на УниКредит Булбанк, след получаване на одобрение от регулаторните органи .

 

Борислав ще замести Джакомо Волпи, който ще продължи кариерата си в УниКредит като зам.-главен изпълнителен директор на УниКредит банк Унгария. Назначението му ще влезе в сила от 1 юни, след получаване на необходимите регулативни одобрения.

 

„Много топло посрещаме Борис у дома. Сигурни сме, че с целия натрупан опит, ще донесе много нови идеи и енергия, за да изпълним нашата цел – да сме най-предпочитаните от клиентите банка като предлагаме лесно банкиране. От името на целия Управителен съвет на банката, благодаря на Джакомо за всеотдайността му в това УниКредит Булбанк да затвърждава лидерската си позиция в страната. Пожелаваме му успех и на новата позиция“, каза Теодора Петкова, главен изпълнителен директор и председател на УС на УниКредит Булбанк.

 

Освен това, от 1 май, Сандра Войнович ще застане начело на дирекция Финанси на УниКредит Булбанк. Сандра Войнович e избрана за член на УС на банката, като изборът подлежи на одобрение от регулаторните органи.

 

Сандра ще замести Ясна Мандац, която ще продължи кариерата си като главен финансов директор на Загребачка банка в Хърватия, откъдето и започва професионалния си път в УниКредит през 1997 г.

 

„От името на борда приветствам Сандра с добре дошла начело на силния екип на дирекция „Финанси”. Благодарности на Ясна – нейната финансова експертиза и професионализъм са безспорни и допринесоха много за високите стандарти, които следваме в УниКредит Булбанк. Пожелаваме им успех на новите им позиции!“, коментира Теодора Петкова.

 

Continue Reading

Банки

Райфайзенбанк помага за практическата подготовка на студенти от Стопанския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“

Published

on

 

 

Партньорството между банката и най-авторитетното българско висше учебно заведение продължава с решаването на казуси от реалния бизнес чрез иновации

 

Студентите от Софийския университет ще имат възможност за още по-качествена практическа подготовка в сферата на иновациите във финансовия сектор, благодарение на ново споразумение между Райфайзенбанк и Стопанския факултет.

Партньорството предвижда експерти от банката да се включат активно в учебната програма на магистърските програми, ориентирани към анализ на данни и приложения в бизнеса. В модерните програми се подготвят млади специалисти в различни аспекти от финансовата сфера, като електронно банкиране, финтех, управление и анализ на бази данни, приложение на изкуствения интелект в бизнеса и др.

Студентите ще получат реални казуси и менторска подкрепа за намирането на решения от експерти на Райфайзенбанк в рамките на практически курс с фокус върху анализа на бази данни в банковата сфера.

„Една от ценностите на Райфайзенбанк е ученето чрез споделяне на опит. Новото партньорство със Стопанския факултет ще ни позволи да продължим да споделяме нашия опит и знание със студентите и така да им бъдем полезни за по-бързото и успешно навлизане в практиката на реалния бизнес. От друга страна, ние също ценим тяхната енергия и модерен подход към казусите – неслучайно се стремим да привличаме като наши служители някои от най-добре представилите се студенти“, казва Недялко Михайлов, изпълнителен директор с ресор Операции и ИТ.

„Стопанският факултет е една от най-горещите точки, в които преподаватели, студенти и водещи компании се срещат, за да осигурят връзката между наука, знания, умения и практика. В партньорство с Райфайзенбанк ще продължим да работим заедно за развитие на нови и високоперспективни направления като приложението на изкуствения интелект в бизнеса и финансите. Активно работим за създаване на такива партньорства с водещи компании от всички сектори на икономиката, за да затвърдим лидерството ни при подготовката на най-добрите мениджъри и специалисти“, споделя доц. д-р Атанас Георгиев, декан на Стопанския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.

Райфайзенбанк и Стопанския факултет на СУ си сътрудничат успешно от 2018 г. с различни инициативи за практическа подготовка на студентите в сферата на иновациите във финансовия сектор. Сред темите на програмата на Райфайзенбанк за партньорство с български университети Think Tank, по които работиха кандидат-магистри от Софийския университет, бяха анализа на големи бази данни и приложението им в банковата сфера.

Continue Reading

Банки

УниКредит България удължава двойно платеното бащинство за своите служители

Published

on

 

  • Промяната ще е валидна от април тази година

 

УниКредит България удължава двойно периода на платения полагаем отпуск за бащите – служители на групата в България. Допълнителният отпуск важи след раждане и изписване на детето/децата им от лечебно заведение и при осиновяване на дете до 5-годишна възраст от деня на осиновяването.  До момента бащите, които работят на трудов договор в УниКредит България, ползваха 15 календарни дни платен отпуск за бащинство.

От април тази година, по желание на служителя, периодът, който бащата, назначен на трудов договор в УниКредит България, ще може да ползва като платен отпуск е 4 календарни седмици (30 календарни дни). Отпуските за майките във връзка с бременност и раждане остават в настоящия размер, определен от българското законодателство от общо 410 дни.

Сред основните приоритети на УниКредит Булбанк е да бъде предпочитан работодател на българския и европейския пазар. Банката предлага редица социални придобивки, свързани със здравеопазване, свободно време, кариера и консултации, свързани с житейски проблеми, ипотеки, подпомагане за майчинство и бащинство и други семейни потребности, платени отпуски, програми за благосъстояние. Всички тези допълнителни стимули помагат на служителите да постигнат баланс между работата и личния живот, а в същото време насърчават разнообразието и приобщаването.

„Изминалата година беше предизвикателна и трудна не само за нашите клиенти, но и за нашите служители. Затова за нас е важно не само да бъдем банка, с която се банкира лесно, но и предпочитан работодател. За мениджърския екип на УниКредит Булбанк колегите са важни и ние искаме да ги подкрепяме както по време на трудности, така и при щастливи събития каквото е родителството. Надяваме се колегите да се възползват от удълженото бащинство, за да имат повече време да са до семействата си във важните моменти“ коментира Андреа Тониети, директор Човешки ресурси в УниКредит Булбанк.

Освен в България УниКредит подкрепя своите служители по време на майчинство и бащинство на всички пазари, на които работи. Банковата група установи минимални стандарти за гледане на дете, които включват 16 седмици платен отпуск за майките и 4 седмици по желание за бащите. Политиката се прилага и в съответствие с местните закони и регулации, където банката е представена и ще е в сила от април 2021 година.

„Ангажирани сме да подобряваме благоденствието на колеги в групата и да ги подкрепяме през всички етапи  на техния живот и тяхната кариера. Предизвикателствата, пред които сме изправени в този критичен момент, откроиха още по-ясно колко е важна подкрепата, която предоставяме на нашите служители и техните семейства“, коментира Паоло Корнета, директор Човешки ресурси на УниКредит.

Continue Reading

Банки

Ново приложение превръща телефона в ПОС терминал

Published

on

 

Миналата година постави бизнеса пред неочаквани предизвикателства, които светът, преди появата на COVID-19 не си представяше дори в измислен сценарий. Кризата създаде необходимост от спешни решения, с които малкият бизнес – гръбнакът на европейската икономика – да се адаптира към новата реалност и да реагира динамично и гъвкаво с нови и оптимизирани финансови решения, отговарящи на изискването на потребителите за дигитални плащания. Същевременно пандемията допълнително натовари малките търговци и завари много от тях без финансов ресурс и готовност за дигитални плащания.

Иновативното решение myPOS Glass дава възможност на средни, малки и нано търговци да приемат бързо и сигурно плащания чрез апликация за Android устройства, без да се налага допълнително закупуване на хардуер или кабели, т.е. без да се налага допълнителна инвестиция в ПОС терминал. Преди седмица приложението myPOS Glass спечели награда за иновация във финтех индустрията на The FinTech Breakthrough Awards в Лос Анжелис, САЩ. В тазгодишното издание престижният форум оцени най-добрите идеи сред общо 3850 подадени предложения.

„Отличаването ни сред водещи компании в индустрията за втора поредна година категорично показва мисията ни да участваме в динамиката на финтех пазара като бранд с иновативни и оптимизирани решения, подкрепящи бизнеса във възможността да бъде гъвкав за икономически промени дори и във време на пандемия. myPOS Glass подпомага търговците да правят бизнес навсякъде и по всяко време, подходящ е за професионалисти в движение, доставчици и куриери, заведения за улична храна, сезонни пазари, фитнес и уелнес консултанти и други“, коментира Христо Георгиев – основател на myPOS.

Приемането на безконтактни плащания е ключова предпоставка за конкурентоспособността на търговците, гарантира по-голяма сигурност и удобство както за служителя на касата, така и за купувача на опашката. Mastercard отчита нови рекорди в цял свят за навлизане на безконтактните плащания като дял от всички картови плащания, като страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) са шампиони по този показател с 89% дял на безконтактните плащания при средно 84% за Европа. Все повече потребители ползват мобилен портфейл – плащат директно със смартфона си – 18% от всички безконтактни плащания в Европа.

Фокус на Mastercard навсякъде по света, както и в България е малкият бизнес. Сега е времето големите да помагат на малките. Точно затова, взимаме ролята си на технологичен лидер много сериозно и въпреки мащаба, в който оперира Mastercard, винаги се стремим да улесняваме с решенията си и най-малките. През последната година работихме активно за създаване на гъвкави и иновативни решения за дигитализация на търговците. myPOS Glass е специален технологичен продукт, който вярваме, че отговаря на новата икономическа реалност след появата на COVID-19. Това, че компанията работи с

 

български финтех за няколко пазара в Европа с това решение е повод за гордост за цялата екосистема у нас.“, Ваня Манова, Мениджър на Mastercard за България, Северна Македония, Албания и Косово.

За да подкрепят местните търговци в приемането на безконтактни плащания, двете компании започнаха кампания, която насърчава търговците да се запознаят с  ползите от новото софтуерно решение – как на практика превръщането на смартфона в ПОС терминал улеснява процеси в търговията. От март до юни 2021-ва всеки търговец, свалил и инсталирал приложението myPOS Glass, и приел поне 15 плащания с Mastercard, всяко с минимална сума от 5 лева, автоматично участва в томбола за смарт часовник – стилен, модерен и умен. Как да участвате за смарт часовник, вижте в страницата на кампанията.

Continue Reading

Банки

ЕИФ и Райфайзенбанк подписаха ново гаранционно споразумение за 85 млн. евро в подкрепа на българските малки и средни предприятия по време на COVID-19 пандемията

Published

on

 

 

  • Райфайзенбанк е първата българска банка, която се възползва от подкрепата на Европейския гаранционен фонд
  • Банката ще отпуска кредити при облекчени условия
  • Европейския гаранционен фонд е подкрепен от България и останалите страни членки на ЕС

 

Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ) и Райфайзенбанк (България) ЕАД подписаха ново гаранционно споразумение в размер на 85 млн. евро за подкрепа на българските малки, средни и междинни предприятия (с по-малко от 500 служители). Гаранцията е подкрепена от Европейския инвестиционен фонд.

 

В рамките на споразумението, компаниите ще имат достъп до финансиране със 70% гаранция за всеки нов кредит, която е осигурена от ЕИФ. Максималната сума на кредита е 7.5 млн. евро, а срока за кандидатстване до 31 декември 2021 г.

Алан Годар, главен изпълнителен директор на ЕИФ отбеляза: “Пандемията COVID-19 оказа тежки последици върху малките и средни предприятия в целия Европейски съюз. Групата на Европейската инвестиционна банка и страните членки създадоха Европейския гаранционен фонд (ЕГФ), за да смекчат икономическото въздействие върху тези компании и да им помогнат да продължат своя растеж и развитие в средносрочен и дългосрочен план. Първата операция в рамките на ЕГФ в България ще осигури на малките, средни и междинни компании необходимото финансиране при по-благоприятни условия. Щастливи сме да продължим дългогодишното си партньорство с Райфайзенбанк в подкрепа на българската икономика в тези трудни времена.“

Лиляна Павлова, вицепрезидент на ЕИБ, коментира: „Първата сделка с българска банка в рамките на Европейския гаранционен фонд е отлична новина за българската икономика. Искам да благодаря на нашите партньори в Райфайзенбанк, че постигнаха този важен етап с нас. Това се случва след рекордна година, в която ЕИФ ангажира около 328 млн. евро за нови операции, което се очаква да отключи 1.8 млрд. евро за малките и средни предприятия в България и по-голямата част от тази сума ще подпомогне тези, които пострадаха най-много от пандемията. Нашата финансова подкрепа спомага за подобряване на живота на хората и запазване на работни места, като същевременно играе важна роля за стимулирането на икономическото развитие в България по време на пандемията. Уверявам ви, че сме готови да подкрепяме малки и средни компании за създаване на работни места и просперитет в цяла България.

Оливер Рьогл, главен изпълнителен директор на Райфайзенбанк каза: “Благодарение на отличното ни партньорство с ЕИФ, от началото на пандемията подписахме споразумения за над 380 млн. евро свеж капитал за подкрепа на българските предприятия, засегнати от кризата. На тях, Райфайзенбанк предоставя широк спектър от финансови продукти при облекчени условия.”

Continue Reading

Банки

Райфайзенбанк тества плащане с лицево разпознаване

Published

on

 

Пилотният проект се реализира с приложение на стартъпа PayByFace в рамките на Visa Innovation Program

Карти, чипове, телефони, аксесоари… Развитието на безконтактната технология прави възможна появата на пазара на все по-разнообразни високотехнологични решения за плащане. Непрестанната еволюция в картовите разплащания е факт, а един от двигателите е успешното партньорство между финтех компании и утвърдени финансови организации с голяма клиентска база. След като през 2020 г. въведе редица подобрения по мобилното и онлайн банкиране и пусна дигитални портфейли за удобно плащане със смартфон за всички свои картодържатели, Райфайзенбанк стартира пилотен проект за плащане единствено с помощта на лицево разпознаване. Целта е да се видят нагласите на потребителите в България към плащането по този иновативен начин.

Тестовете се реализират в партньорство със стартъпа PayByFace като част от Visa Innovation Program – инициатива на Visa и Eleven Ventures за подкрепа на навлизането на последните финтех иновации в реалния бизнес на утвърдените компании.

„За нас е изключително вълнуващо да тестваме плащания с лицево разпознаване и да видим каква е нагласата на българските потребители към един от най-новите методи за идентификация. Този пилотен проект, съвместно с PayByFace, за нас е поредната стъпка в посока предоставяне на още по-интересно, сигурно и удобно плащане за нашите клиенти, тъй като банковата карта на клиентите реално е тяхната усмивка.“ – казва Мариела Атанасова, директор „Индивидуално банкиране“ в Райфайзенбанк.

Михай Драгичи – основател и изпълнителен директор на PayByFace, заяви: „В PayByFace сме развълнувани, че имаме възможност да тестваме нашата система за разплащане, базирана на разпознаване на лица, в партньорство с Райфайзенбанк България. Този пилотен проект представлява изключителна възможност за нас да спечелим доверие чрез асоциация“. Емануеле Конти-Веки, съосновател на PayByFace и финансов директор, добави: „Много сме благодарни на Рене и нейния екип в Eleven, както и на екипа на Райфайзенбанк. Програмата за  иновации на Visa беше ключова при координирането на взаимодействията между Райфайзенбанк и PayByFace.“

„Радваме се, че работата ни със стартъпите в Програмата за иновации на Visa, която ръководим през последните две години, дава своите плодове и затвърждава хипотезата, че между стартъпите и големите компании може да има много добро партньорство, от което всички печелят, най-вече клиентите.” – отбелязва Рене Томова, Дизайн Партньор в Eleven Ventures.

За да могат да плащат само с разпознаване на лицеви черти, потребителите трябва да се регистрират в приложението на PayByFace, където да си направят селфи и да въведат данните на платежната си карта. На касата пък е монтирано устройство – таблет, който разпознава лицевите черти на клиента, за да разреши плащането. Така клиентът получава продукта без да се докосва до нито едно устройство, а лицето му замества платежната карта.

Засега иновативната услуга е в тестови период и е достъпна за клиентите на Райфайзенбанк, които плащат в бистро „Луна“ в офис център ЕКСПО 2000, където се намира и централата на банката. Тестовият период на услугата ще продължи до края на април 2021 г.

 

Continue Reading

Най-четени