Свържете се с нас

Дялово финансиране

UniCredit Group с до половин млрд. евро заеми за МСП, гарантирани от ЕИБ

Публикувана

на

Заместник-председателят на Европейската комисия и комисар за работните места, растежа, инвестициите и конкурентоспособността Юрки Катайнен. Снимка: ЕК

Финансирането е от Европейския инвестиционен фонд  за иновативни малки фирми в Централна и Източна Европа.

Вчера в Люксембург Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ), част от групата на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и UniCredit Group подписаха споразумение за увеличаване размера на гаранциите по линията InnovFin.

То ще позволи на финансовата институция да предложи, чрез своите банки и лизингови дружества, допълнително финансиране на стойност 340 млн. евро за иновативни компании в България, Хърватия, Чехия, Словакия, Унгария, Румъния, както и в Сърбия и Босна и Херцеговина.

Заедно с първоначално подписаното рамково споразумение в размер на 160 милиона евро, МСП и дружествата със средна пазарна капитализация в изброените държави ще имат достъп до финансиране равняващо се на половин милиард евро.

Споразумението се осъществява с подкрепата на Хоризонт 2020, Рамкова програма на ЕС за научни изследвания и иновации и Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ), които са в основата на Плана за инвестиции за Европа.

Заместник-председателят на Европейската комисия и комисар за работните места, растежа, инвестициите и конкурентоспособността Юрки Катайнен отбеляза: ”Географският обхват на Европейския фонд за стратегически инвестиции е от първостепенна важност и по силата на споразумението с UniCredit ще подпомогне шест страни-членки от Централна и Източна Европа (ЦИЕ). МСП в тях, както и тези в две съседни държави могат да кандидатстват в UniCredit за кредити, гарантирани от бюджета на ЕС с цел стартиране и разширяване на техния бизнес.”

Главният изпълнителен директор на ЕИФ Пиер Луиджи Гилиберт заяви: “С увеличението на гаранционното споразумение, повече от 500 иновативни МСП ще се възползват от новите възможности за финансиране, предоставени от UniCredit в осем държави чрез 13-те дъщерни дружества на Групата.

UniCredit може да разчита на своя опит в досегашното си споразумение с  InnovFin, силния фокус върху МСП и малки дружества със средна пазарна капитализация, както и внушителната си мрежа от клонове в страните от ЦИЕ с цел да развива компании с висок потенциал за ръст и да насърчава иновациите и предприемачеството. ”

Карло Вивалди, Директор на UniCredit за ЦИЕ подчерта: “По силата на увеличението на гаранционното споразумение, можем допълнително да подпомогнем развитието на иновативни МСП в държавите, в които Групата присъства, като улесним достъпа до финансиране и подпомогнем местната икономика. С това още веднъж потвърждаваме нашата ангажираност при обслужването на клиенти в региона на Централна и Източна Европа.”

Увеличеното финансиране отговаря на стремежа и ангажираността на Европейския съюз да стартира бързо конкретни инициативи целящи ускоряването на кредитни и гаранционни споразумения за насърчаване на заетостта и растежа в ЕС.

Програмата за гаранции InnovFin е част от „InnovFin – ЕС финансиране на иновации“, инициатива  по линия на Хоризонт 2020. Тя предоставя гаранции и контра-гаранции за дългово финансиране между 25 000 евро и 7.5 млн. евро, с цел подобряване на достъпа до кредити на иновативни малки и средни предприятия и малки дружества със средна пазарна капитализация (до 499 служители).

InnovFin се управлява от ЕИФ и се осъществява чрез финансови посредници – банки и други финансови институции в държавите членки на ЕС и асоциираните страни.

На финансовите посредници по Програмата се предоставят гаранции от ЕИФ.

­­

Банки

Blackstone Group купува 60% от Luminor Bank от Nordea и DNB

Публикувана

на

Двете скандинавски банки продават дял от литовския си бранд на американския фонд.

Днес Nordea и DNB обявиха, че като част от стратегията на Nordea за съсредоточаване на операциите ѝ върху северните пазари, заедно с DNB са сключили споразумение за съвместна продажба на 60% от Luminor на консорциум, ръководен от фондове за дялово участие, управлявани от Blackstone.

Nordea Bank AB или Nordea, е голяма шведска финансова група, оперираща в Северна Европа.

DNB е най-голямата група за финансови услуги в Норвегия.

Luminor Bank е голяма литовска банка, със централа в Рига, собственост на Nordea Bank AB Baltic. От 1 октомври 2017 г. активите и пасивите на нейниет клонове в балтийските страни бяха придобити от DNB Bank, като част от консоциума на Nordea и DNB в Балтийския регион. DNB Балтийски банки (преименувани на Luminor Banks) са лицензирани да използват търговските марки на Nordea.

Blackstone е американски фонд. Той е един водещите световни инвестиционни посредници, упраляващ приблизително 440 милиарда щатски долара активи.

Продажбата е естествената следваща стъпка след създаването на Luminor през 2017 г., когато Nordea и DNB създадоха третата по големина банка в балтийския регион. С тази транзакция ние можем допълнително да консолидираме фокуса и усилията си към нашите основни северни пазари и това ни позволява да пренасочим капитал към тези северни пазари през следващите години „, казва Топи Манър, ръководител на Personal Banking в Nordea.

В резултат на сделката всеки от Nordea и DNB ще задържат приблизително. 20% от Luminor и ще поддържат постоянно представителство в Борда на директорите на Luminor.

Nordea и Blackstone сключиха допълнително споразумение за продажбата на останалите 20% от Nordea в близък до средносрочен план.

Сделката подлежи на обичайните регулаторни одобрения и се очаква да приключи през първата половина на 2019 г.

Договорената покупна цена при предварителна продажба на приблизително 36% от акциите на Nordea възлизат на 600 млн. евро

Прочети още

Дялово финансиране

Китайската банка за развитие е подкрепила проекти в България за близо 300 млн. евро

Публикувана

на

Проекти за близо 300 млн. евро са подкрепени до този момент от Китайската банка за развитие в страната ни.

Финансирането е допринесло за развитие на важни за икономиката на България проекти в областта на транспорта, възобновяемите източници, строителство, промишленост и други сектори.

Това стана ясно по време на среща на министъра на икономиката Емил Караниколов и г-н Уан Уейдонг, директор на Китайската банка за развитие, клон Чунцин, отговарящ за България.

Г-н Уан Уейдонг е на посещение в страната ни във връзка с договарян нов двустранен заем с Българската банка за развитие. Той изтъкна, че България е важен партньор на Китайската банка за развитие, като представителите на банката виждат силен потенциал и възможности в страната ни.

Министър Караниколов и Уан Уейдонг обсъдиха възможностите за подкрепа от страна на банката и на ключови проекти в България в сферата на телекомуникации, земеделие, енергетика и инфраструктура. Икономическият министър представи Индустриалните зони в страната ни, като посочи, че те предлагат отлични условия на китайските инвеститори.

Двамата оцениха високо развиващото се сътрудничество между Китайската и Българската банка за развитие, които през 2017 г. подписаха споразумение за получаване на дългосрочен междубанков заем в размер на 80 милиона евро.

През тази година, в присъствието на премиерите на България и Китай, между двете банки бе подписано и Рамково споразумение за 1,5 милиарда евро, което предвижда договаряне на финансиране за следващите 5 години по инициативата „Един пояс, един път“.

Прочети още

Автомобили

Aston Martin планира IPO на Лондонската фондова борса

Публикувана

на

Aston Martin

Луксозният британски автомобилен производител ще продаде акции за около 1 млрд. лири.

Aston Martin планира да се появи на Лондонската фондова борса в сделка, която може да оцени марката на любимия спортен автомобил на Джеймс Бонд на около 5 млрд. паунда, разказва The Guardian.

Луксозният автомобилен производител съобщи, че планира да продаде около 1 млрд. eвро акции в първоначалното публично предлагане (IPO), което главният изпълнителен директор Анди Палмър описва като „ключов крайъгълен камък“ в историята на компанията, която е основана в малка лондонска работилница през 1913 г., за да се превърне в една от най-големите световни за марки спортни автомобили.

Aston Martin още обсъжда дали да продава акциите си в Лондон или Ню Йорк, но вече е планирал да публикува проспект с пълни подробности за продажбата на акции на 20 септември.

Служители и клиенти на автомобилния производител също ще могат да купуват от тях, по цени на предлагане.

Това IPO ще бъде тест за апетита на инвеститорите да подкрепят британска компания, тъй като преди Брекзит през март 2019 г. се очакват много малко публични предлагания в Обединеното кралство.

Анди Палмър заяви още, че Брекзит не грижа за компанията, тъй като тя продава сравнително малко коли в континентална Европа, но за сметка на това внася около две трети от частите си за тях от там.

 

Прочети още

Банки

Японската SoftBank инвестира $100 млн. в китайски онлайн застраховател

Публикувана

на

Той ще инвестира същата сума в съвместна компания.

Фондът Vision на япнската Softbank ще направи инвестиция от 100 млн. долара за разширяване на технологичния бизнес на китайския онлайн застраховател ZhongAn.

Той ще притежава мажоритарен дял от съвместния бизнес, като планира да използва технологията на ZhongAn в редица от своите инвестиционни проекти, като например в Uber и неговия китайски кокурент Didi Chuxing.

Платформата ZhongAn също ще инвестира 100 млн. долара в съвместното предприятие.

ZhongAn първоначално беше пусната през 2013 г. от китайските Ant Financial, Tencent и Ping An Insurance и веднага привлече вниманието, като предложи необичайни засрахователни продукти, като полица за покритие на клиенти, които са получили алкохолно отравяне по време на Световната купа по футбол през 2014 г.

Напоследък платформата разнообри портфилиото си, като голяма част от биснеса ѝ е насочен към блокчейн, изкуствения интелект и други разработки.

В тези нови технологични бизнеси работят над 1500 инженери и техници – повече от половината от персонала на ZhongAn.

Досега нейните операции бяха ограничени предимно в Китай. Ето защо една от целите на сделката със SoftBank е технологията на ZhongAn да изнесе към чуждестранни застрахователни компании, групи за финансови технологии и здравни оператори.

Главният фокус обаче, ще бъде как другите компании, в които фонда Vision е инвестирал, могат да използват нейниет технологии, каза Франсис Танг, главен финансов директор на ZhongAn.

Те използват мрежата си; ние използваме нашата технология. Естествената стратегия беше да бъдем включени в портфолиото на Softbank. Това ще ни помогне да направим компанията глобална“, каза още той.

Фондът Vision има подкрепата на огромни играчи като: публичния инвестиционен фонд на Саудитска Арабия, Apple и Qualcomm. Той инвестира десетки милиарди долари в компании като WeWork, Paytm и Uber.

SoftBank е основен инвеститор и в първичното публично предлагане на ZhongAn на стойност над 1,5 милиарда долара през 2017 г.

Прочети още

Дялово финансиране

100 000 лева се предвижда да бъдат инвестирани за добив на гнайси от находище „Плаки“

Публикувана

на

writing

„Геотул“ ЕООД, гр. София, ще добива скалнооблицовъчни материали – гнайси, от находище „Плаки“, разположено в землището на с. Кобилино, община Ивайловград.

Концесионната площ е с размер от 28.6 декара. На база количествата на утвърдените запаси и ресурси и предвидения средногодишен добив, концесията се предоставя за срок от 35 години.

За този период концесионните плащания ще надхвърлят 411 хил. лв. без ДДС. По закон те постъпват в държавния бюджет и в бюджета на общината по местонахождение на концесионната площ – в случая Ивайловград.

Кандидат-концесионерът предвижда инвестиции в размер на 100 хил. лв. за осигуряване на производствената си дейност.

Прочети още

Банки

ЕК одобри държавните помощи и продажбата на Nova Ljubljanska Banka

Публикувана

на

Nova Ljubljanska Banka

Банката ще бъде продадена на два транша.

След задълбочено разследване, започнало на 26 януари 2018 г., Европейската комисия (ЕК) постанови, че помощта на Словения за Nova Ljubljanska Banka (NLB) е съвместима с правилата на ЕС за държавните помощи въз основа на нов пакет от ангажименти, представен от словенските власти на 13 юли 2018 г.

Словения твърдо се ангажира с амбициозен график за продажбата на NLB.

Първият транш от най-малко 50% плюс една акция ще бъде продаден до края на 2018 г., а словенското правителство ще намали своя дял в NLB до 25% плюс една акция до края на 2019 г.

Освен това Словения удължи ключовите си ангажименти и също предложи нови ангажименти за компенсиране на забавената процедура за продажба и преструктуриране на NLB.

Комисар Маргрет Вестгер, отговарящ за политиката в областта на конкуренцията, заяви: „Продажбата беше важен крайъгълен камък на плана за преструктуриране на НЛБ, което ни позволи да одобрим над 2 млрд. евро държавна помощ за банката през 2013 г. Благодарение на това Комисията днес може да одобри новия пакет от ангажименти на Словения за NLB, като гарантира, че банката ще бъде жизнеспособен дългосрочен играч на словенския банков пазар“.

NLB е най-голямата банкова група в Словения с баланс от 13 милиарда евро (по данни от края на 2017 г.). Тя получи три рекапитализации от държавата: 250 милиона евро през март 2011 г., 383 милиона евро през юли 2012 г., а през декември 2013 г. – трета рекапитализация в размер на 1558 милиона евро заедно с прехвърляне на обезценени активи в лоша държавна банка, което се явява елемент на помощ от 130 милиона евро.

Въз основа на плана за преструктуриране на банката и свързаните с нея ангажименти, декември 2013 г. ЕК одобри съгласно правилата на ЕС 2.32 млрд. евро държавни помощи за тези три рекапитализации – равняващи се на 20% от рисковопретеглените активи на банката към декември 2012 г.

Като ключова част от плана за преструктуриране Словения се ангажира да продаде 75% или един дял от NLB до края на 2017 г.

През май 2017 г. Комисията прие искането на Словения за постепенна продажба на NLB.

Прочети още
Реклама

Най-четени