Connect with us

Лайфстайл

УНСС изгражда Център за компетентност

Published

on

Официално стартира модернизацията на съществуваща научна инфраструктура на УНСС по проект „Дигитализация на икономиката в среда на Големи данни (ДИГД)“.

Целта на проекта е изграждане на научен комплекс на базата на върхови постижения в областта на ИКТ за работа с Големи данни, обвързан с национален и международен научноизследователски потенциал за целите на дигитализацията на икономиката в България. Общата стойност е 13 333 868,86 лв., от които 11 333 788.53 лв. са европейско и 2 000 080.33 лв. национално съфинансиране. Партньори по проекта са пет университета и един институт на БАН. Срокът за изпълнение е април 2018 г. – ноември 2023 г.

Събитието, организирано от УНСС – базова организация и бенефициент по проекта,  беше открито от ръководителя на проекта проф. д.ик.н.  Стати Статев. Ръководният екип представи целите на проекта, очакваните резултати и бъдещата инфраструктура на Центъра за компетентност в областта на големите данни.

Центърът, където ще се обработват Големите данни, ще разполага с множество сървъри. Амбицията е да се обедини социално-икономическата информация в страната. Със събирането на данни са ангажирани още БАН, ИУ-Варна, РУ, ТУ-Габрово.

В света има две организации, които движат Големите данни – Cloudera и Hortonworks. Преди дни университет стана партньор на Cloudera по линия на академичната програма.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Лайфстайл

Най-много подаръци се купуват през онлайн магазините

Published

on

В забързаното ежедневие рядко имаме възможността да излезем на любимата си обиколка по магазините. Пазаруването е любимо занимание за всяка жена, но трябва ли да сме тъжни, когато нямаме време за това? Отговорът разбира се е “Не”, защото живеем в 21-ви век и онлайн магазините, коита работят 24/7 са безброй.

Ще ви предложим само два от тях, но те са достатъчни, за да задоволят и най-странните ви капризи, а да не забравяме и, че годината едва започва и всички празници, за които трябва да намерите подходящи подаръци, тепърва предстоят.

Онлайн магазин Моник е първото ни предложение, с богатата си гама дрехи, обувки и аксесоари, той ще ви предложи една незабравима виртуална разходка в МОЛ-а и просто няма да усетите как сте напълнили количката с нови дрешки и някой дуг чифт модни обувки.

Ако искате нещо по-различно, можете да посетите City Style. Това е български сайт, който ви помага да пазарувате от Англия, без да напускате уютния си дом. В него ще намерите множество продукти на популярни марки, на добра цена и с бърза доставка, благодарение на екипа специалисти, който ви обслужва. Трябва само да проверите размера си, което можете да направите в приложената таблица и да изберете това, което ви харесва за вас, или някой от семейството.

Приятна изненада е разделът за деца, в който ще откриете свежи облекла и удобни обувки, дори и за бебета, а детето ви ще ги хареса, защото никой друг от класа му няма да има такива. Наред с това, за малките палавници, магазинът предлага и множество аксесоари, които да добавите към избраните дрешки, така че детето ви да се почувства неповторимо като супер герой.

Целият този необятен избор е тук, само на един клик разстояние и ви очаква, стига да посетите някой от онлайн магазините, за които ви разказахме. За доставката не бива да се притеснявате – тя е сигурна и точна, а избраните покупки ще са при вас навреме.

Continue Reading

Имоти

С правилното кухненско обзавеждане, дори малката кухня засиява

Published

on

Много често мечтаем за нов интериор в дома. Винаги когато се менят модните тенденции, нещо ни допада и желаем да го принесем вкъщи. Нормално е, всеки иска най-доброто за своето семейство. Когато настъпи моментът, в който наистина да сбъднем мечтите си и да реализираме това, което искаме, трябва да се подготвим добре и да се информираме преди да започнем.

При ремонт в кухнята е много важно да подберем всичко до последния детайл, така , че да ни харесва и да ни бъде удобно за ползване. Много предложения на пазара, биха могли да ни изкушат, но често се случва нещо да не ни достигне – дали цвета или дизайна, или самото разположение. Нормално е. Всеки си представя нещата по един начин и желае те да се случат така.

За да можете максимално бързо и лесно да се спрете на подходящ избор, то трябва да изчистите всичко в главите си. Да помислите относно формата на кухненското обзавеждане или цветовото му съотношение. Важно е да знаете какво точно търсите, за да може лесно да го откриете.

Ако кухнята ви е малка като помещение, не се притеснявайте от този факт. Не слушайте хората, които твърдят, че тя трябва да е бяла и стерилна. Дори най-малкото помещение може да бъде цветно и забавно, само ако развиете въображението си и изберете правилното кухненско обзавеждане.

Ние, от мебели ХОП представяме на клиентите си огромен избор от стандартни кухни и кухненско обзавеждане. Можете изцяло да оборудвате кухнята си директно от онлайн магазина ни, а ние ще доставим всичко до Вашия дом.

Когато става дума за компактните кухни, вероятно ще потърсите и по-малко по размер, кухненско обзавеждане. Ако харесвате и плотове, никой не е казал, че не може да поставите. Наличието на малък или тесен кът, който да използвате за закуска със семейството е истински приятно допълнение. Можете да заложите на интересни цветове и специално осветление.

Чар има и в малките пространства, стига те да са направени добре. Ако нямате достатъчно място за съхранение, винаги можете да използвате някоя ниша, като рафт. Но разбира се, не е хубаво да се прекалява, като наредите много рафтове по стената. Колкото по-прибрана и подредена е кухнята ви, толкова по-добре.

Заложете на семплите цветове, но като поставите различни акценти, които да говорят за вашата уникалност. Ключов фактор в оформянето на мечтаната кухня са именно цветовете, като последните тенденции са топли, землисти тонове.

Когато избирате кухненско обзавеждане е важно да съобразите цялостния интериор с него. Защото в противен случай, рискувате да получите некоординиран и стилово неиздържан външен вид. Ако сте артистични по душа, то малката ви кухня може да се превърне в истинско произведение на изкуството. Можете да експериментирате с елементи от необработено дърво, например, които ще допринесат за уютния и уникален облик на вашата кухня. Дървото придава особен комфорт и лукс, когато е съчетано и използвано правилно.

Вашето кухненско обзавеждане ще привлича всеки поглед още от прага на помещението. Направете синхрон със стила и малката ви кухня, ще се превърне в истински луксозен кът.

Continue Reading

Лайфстайл

Над 1 млрд. пътници са летели в ЕС през 2017 г.

Published

on

Air France

Това е около 71 млн. повече, отколкото през 2016 г.

През 2017 г. в Европейския съюз (ЕС) са пътували 1.043 милиарда пътници, което е с 7% повече в сравнение с 2016 г. и с 39% в сравнение с 2009 г., показаха последните данни публикувани от Евростат. През този период въздушният пътнически транспорт постоянно се е увеличил в ЕС.

През 2017 г. транспортът в границите на ЕС е почти половината (47%) от общия въздушен пътнически транспорт в ЕС, транспортът извън ЕС е над една трета (36%), докато националният транспорт е по-малко от 1 на всеки 5 пътници (17%).

 

През 2017 г. най-голям брой пътници е регистриран в Обединеното кралство (265 млн.), следвана от Германия (212 млн.), Испания (210 млн.), Франция (154 млн.) и Италия (144 млн.).

Броят на пътниците, превозени през 2017 г., се е увеличил във всички държави-членки на ЕС в сравнение с 2016 г.

Най-високи са увеличенията в Словения (+ 20%), Люксембург, Естония, България и Чехия (всички с по + 19%), Румъния, Хърватия и Малта (всички с + 18%), Полша и Португалия (и двете с по +17%).

Сред първите 5 държави-членки с най-голямо увеличение на въздушните пътници през 2017 г., са Испания (+ 8%) и Великобритания (+ 6%).

Лондон / Хийтроу остава най-натовареното летище за пътници в ЕС през 2017 г., с 78 милиона пътници, с леко увеличение нагоре (+ 3%) в сравнение с 2016 г.

Париж / Шарл дьо Гол (с 69 млн., с + 5% увеличение), Амстердам / Шипхол (с 68 млн., + 8%), Франкфурт / Майн (с 64 млн., + 6%) и Мадрид / Барахас (с 52 млн., + 6%) допълват топ 5 на най-натоварените летища в ЕС.

След тях Барселона / Ел Прат (с 47 млн., + 7%), Лондон / Гетуик (с 46 млн., + 6%), Мюнхен (с 45 млн., + 6%) и Рим / Фюмичино (с 45 млн., -2%).

 

Всяко от първите 30 летища в ЕС е регистрирало увеличение на броя на пътниците, обслужени през 2017 г., с изключение на Берлин / Тегел (-4%) и Рим / Фюмичино (-2%).

Най-високият ръст сред 30-те най-големи европейски летища пък е регистриран в Варшава / Шопина (+ 23%), Лисабон и Прага / Ружин (с по + 19%), Милано / Малпенса и Брюксел / Национални (и двете с + 14%), Малага / Коста дел Сол (+ 12%), Аликанте и Хелзинки / Вантаа (и двете с по + 11%).

 

През 2017 г. Лондон / Хийтроу (с 46 млн.) е обслужило най-много пътници за транспорт извън ЕС, Амстердам / Шипхол (41 млн.) – най-много за вътрешен ЕС транспорт, а Мадрид / Бахарас (с 15 млн.) е начело при националния транспорт.

Continue Reading

Лайфстайл

Българските семейства ще похарчат до 25% от доходите си за коледни подаръци

Published

on

Това нарежда страната ни на четвърто място в проучване проведено в 19 страни.

Според мащабното проучване Коледен барометър 2018 на Ferratum Group, българските домакинства ще похарчат до 25% от месечните доходи за коледни подаръци.

Това нарежда България на четвърто място по планирани разходи за предстоящите празници.

Проучването е проведено в 19 държави и анализира покупателните навици на повече от 23 000 потребители в световен мащаб.

Според него най-много от приходите си за Коледа ще похарчат в Мексико (48%), Бразилия (38%), Румъния (29%) и България (25%).

Страните, които пък ще похарчат най-малко за същото са: Дания (13%), Финландия (11%), Германия (10%) и Холандия (10%).

България се нарежда отновно в челните позиции за най-високи коледни разходи спрямо разполагаемия доход. Българите все още предпочитат традиционния начин на пазаруване, а 21% от анкетираните ще направят коледните си покупки онлайн” – коментира Ивет Димитрова, управител на Фератум Бъглария.

Най-популярният подарък за Коледа през 2018 г. ще бъдат дрехите – като този отговор е посочен от  16% от анкетираните.

Други предпочитани подаръци са играчките (10%), сладкишите (9%) и забавления за семейството (8%).

52% от респондентите посочват, че ще покрият разходите за коледните празници със спестявания.

Continue Reading

Джаджи

Microsoft спечели договор за 480 млн. долара на американската армия

Published

on

Microsoft HoloLens
Microsoft HoloLens. Снимка: MS.

Технологичният гигант ще достави на военните 100 хиляди броя от своите очила за аументирана реалност HoloLens.

Microsoft спечели договор в размер на близо 480 млн. долара, за да достави на армията на САЩ 100 000 очила HoloLens.

Те са първият самостоятелен, холографски компютър, който позволява на човек да работи директно с цифрово съдържание и да взаимодейства с холограми в света около него – т. нар. аугментирана или добавена реалност.

Microsoft победи няколко други компании, включително Magic Leap, за този договор.

Според документите за проекта “Интегрирана визуална аугментация” на армията целта е “да се създаде единна платформа, която войниците могат да използват, за да се бият, тренират и обучават. Тази платформа ще осигури повишено усещане за смътни опасности, мобилност и информираност за ситуациите“.

Технологията за добавена реалност ще осигури на войниците повече и по-добра информация за вземане на решения. Този договор разширява нашите дългогодишни, доверени отношения с Министерството на отбраната в тази нова област” – каза  Microsoft в изявление.

Агенция Bloomberg, която първа писа за спечеления договор, съобщава, че сделката ще доведе до драстично увеличение на производството на HoloLens. Договорът ще подкрепи много и работата на отдела за “смесена реалност” на компанията.

Позовавайки се на презентация за европейското патентно ведомство, Bloomberg съобщава, че от тази пролет досега Microsoft е продала общо около 50 000 устройства HoloLens.

Очилата за добавена реалност са предназначени повече за разработчиците и индустриалните потребители, отколкото за частните клиенти.

Сделката идва, след леко драматичен обрат за Microsoft в привличането и на държавни договори.

В момента технологичният гигант е и в процес на сключване на договор с Пентагона за 10 милиарда долара, за предоставяне на облачни услуги.

Continue Reading

Лайфстайл

Black Friday с рекордните 6,22 млрд. долара онлайн продажби в САЩ

Published

on

Black Friday

Пазаруването през интернет се е увеличило с 23.6% спрямо предната година, според данни на Adobe Analytics.

Black Friday е реализирал 6.22 млрд. долара онлайн продажби, което е с 23,6 процента повече от миналата година и е поставило нов връх според Adobe Analytics, които проследява транзакциите на 80 от 100-те най-големи интернет търговци в САЩ, сред които са такива като Walmart и Amazon.

Черният Петък, който тази година се падна и след Деня на благодарността в САЩ, е и първият ден в историята, с повече от 2 милиарда долара покупки, направени през смартфони, според Adobe.

Анализаторите са изчислили, че тази година 33,5% от продажбите са дошли от мобилни устройства, в сравнение с 29,1% през 2017 г.

Търговците на дребно са свършили своята част – да изградят по-добър мобилен опит за потребителите и да превърнат почти 10% повече посетители от смартфони в купувачи този черен петък в сравнение с последния“, заяви Тейлър Шрайнер, директор на Adobe Digital Insights.

С 73% от четвъртък до петък са се увеличили и покупките тип “кликни и прибери” от сайтовете на компаниите, отколкото във физическите им магазини.

Target, Kohl’s и Walmart са няколко компаниите, които са пуснали тази опция през тази година, надявайки се, че когато клиентите пристигнат да си приберат покупките, ще купят още неща на място.

Данните Adobe показват и друго – потребителите са купували все по-големи предмети като електроуреди, мебели и по-голяма електроника през телефоните си.

Тзи Black Friday с 8,5% на годишна база се е увеличила и средната стойност на поръчките им, достигайки $146 на клиент.

Continue Reading
Advertisement

Най-четени