Connect with us

Uncategorized

Утре започва кандидатстването за безплатен безжичен интернет по инициативата WiFi4EU

Published

on

Free Wi-Fi for Europeans

Точно в 14 ч. часа българско време на 15 май започва онлайн кандидатстването за финансиране на проекти по инициативата на Европейската комисия за безплатен безжичен интернет на обществени места WiFi4EU. Тов съобщи Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Очаква се 222 български общини, което е 84% от общия брой, да участват в първия конкурс по инициативата.

Ресорното ведомство е във всекидневна връзка с представителите на местните власти за уточняване на процедурите по кандидатстване. Документите на много общини вече са качени в онлайн платформата и на 15 май само ще трябва само да бъде натиснат съответния бутон за кандидатстване. Това е от много голямо значение, защото принципът, на който ще се отпуска финансиране е „първи дошъл, първи обслужен“, уточняват от там.

Вече почти една година се провежда информационна кампания за популяризиране на възможността за безплатно финансиране на безжичен интернет на обществени места. До този момент над 17 270 общини от цяла Европа са се регистрирали в онлайн платформата. В рамките на първия конкурс ще бъдат финансирани около 1000 общини.

Uncategorized

ЕЦБ представи новите банкноти от 100 € и 200 €

Published

on

Ив Мерш, член на УС на ЕЦБ с новата банкнота от 100 евро по време на церемонията по представянето им. Снимка: ЕЦБ.

Те ще влязат в обращение на 28 май 2019 г.

Европейската централна банка (ЕЦБ) представи вчера новите банкноти от 100 € и 200 €, които ще влязат в обращение на 28 май 2019 г.

След банкнотите от 5 €, 10 €, 20 € и 50 € тези са последните два купюра от серия „Европа“, с които тя ще завърши.

Новите банкноти ще съдържат иновативни защитни елементи – сателитна холограма и усъвършенствано смарагдовозелено число

Новата банкнота от 200 евро. Снимка: ЕЦБ.

Холограмата е разположена най-горе в сребристата ивица, където се виждат миниатюрни символи „€“, които се движат около числото и се открояват по-ясно на пряка светлина. В сребристата ивица се виждат също портрет на Европа, архитектурното изображение и голям символ „€“.

Смарагдовозеленото число е включено във всички останали банкноти от серия „Европа“, а усъвършенстваният му вариант съдържа и символи „€“ в цифрите.

Новите банкноти от 100 € и 200 € са с различен размер от старите купюри.

Двете имат същата ширина като банкнотата от 50 €. Дължината им е непроменена – колкото по-дълга е банкнотата, толкова по-голяма е номиналната ѝ стойност.

След като банкнотите от 50 €, 100 € и 200 € вече имат еднаква ширина, те ще могат да се обработват по-лесно от машини.

Те ще се побират по-удобно в портфейлите и ще бъдат по-трайни, тъй като ще се износват по-малко.

Новите банкноти от 100 € и 200 € съдържат и нови машинно-четими елементи, които  позволяват по-бързото обработване и проверка за истинността им.

В речта си по повод представянето им, членът на Изпълнителния съвет на ЕЦБ Ив Мерш изтъкна, че с преминаването към новите банкноти от 100 € и 200 € всички евробанкноти ще продължат да бъдат добре защитени срещу фалшифициране. Това ги прави още по-сигурни, но те също така ще се проверяват по-лесно и с тях ще се борави по-лесно.

Continue Reading

Uncategorized

Борика и UnionPay подписаха меморандум за сътрудничество

Published

on

Борика и UnionPay International подписаха в София Меморандум за сътрудничество, с цел стартиране на проект за осигуряване на приемане на чип картите на UnionPay на всички ПОС и АТМ терминални устройства в България, както и обслужване на безконтактната им технология.

Обсъдено беше и потенциално сътрудничество за издаване на ко-бадж карти – карти с две съвместени марки: UnionPay и Bcard, осигурявайки възможност на членовете на Българската Схема да издава карти Bcard с по-широко международно приемане. Това сътрудничество се постига в контекста на все по-задълбочаващото се партньорство между Китай и страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) и е в списъка на резултатите от двустранното споразумение между Китай и България.

От създаването на Механизма за сътрудничество Китай-ЦИЕ (Сътрудничество “16+1“) през 2012 г., сътрудничеството между Китай и страните от Централна и Източна Европа в различни области, включително инвестиции, търговия и туризъм, започна да бележи бърз растеж. В продължение на тази тенденция, UnionPay International си сътрудничи с големите институции в региона, за да ускори експанзията на бизнеса.

Досега UnionPay присъства в 12 от 16-те страни от ЦИЕ. В България, една от водещите страни в Сътрудничество “16+1”, платежните карти UnionPay се приемат на ПОС терминално устройство в някои търговски центрове и специализирани магазини, посещавани от туристи.

Continue Reading

Uncategorized

Американският съд разреши сливането на AT&T и Time Warner

Published

on

Money_packs

Американският федерален съд разреши сливането на AT&T и Time Warner. Сделката е на стойност 85.4 млрд. долара, съобщава CNBC.

Съдът не е наложил никакви допълнителни условия на сливането. Съдия Ричард Лион призовава и правителството да не се намесва със забрана на сделката.

Очаквано от AT&T са доволни от решението на съда. Главният юристконсулт на компанията Дейвид МакАтий казва, че целта е сливането да приключи напълно до 20-ти юни т.г. Акциите на Time Warner се повишиха с около 5% след новина, докато тези на AT&T изненадващо се понижиха с около 2%.

От Департамента по правосъдие заявиха недоволство от решението на съда. Според тях сливането на двете компании ще намали конкуренцията и иновациите на пазара на платена телевизия. Институцията казва, че ще прегледа внимателно аргументите на съда преди да реши следващите си стъпки.

Разглеждането на делото продължи 6 седмици след като Департаментът по правосъдие го заведе миналата година. Притесненията на институцията са, че сливането на двете компании може да доведе до злоупотреба с позицията им на пазара спрямо по-малките конкуренти.

Решението на съда е близо 200 страници, като в него съдия Лион не вижда подобни проблеми. Той смята още, че правителството не е успяло да представи основателни аргументи, че сделката може да навреди на конкуренцията.

Continue Reading

Uncategorized

Microsoft придобива GitHub за 7.5 млрд. долара

Published

on

microsofts-logo

Microsoft потвърди, че ще придобие платформата за програмисти GitHub. Стойността на сделката е 7.5 млрд. долара, съобщава The Verge.

През 2015 г. беше последната публична оценка на GitHub и тя беше в размер на 2 млрд. долара. Microsoft плаща доста повече за платформата, в която 28 млн. програмисти по целия свят обменят програмен код и си помагат в най-различни проекти, включително за големи ИТ компании.

Само Microsoft има над 1000 служители, които активно използват GitHub и публикуват отворен код, дело на компанията.

До миналата година софтуерният гигант имаше свой конкурент на GitHub – Codeplex, но го закри през декември. От тогава Microsoft активно работи с GitHub и е компанията с най-голямо участие и редовно публикуване на програмен код.

Ще ускорим разработчиците на ентърпрайз ниво в GitHub с нашите директни продажби, партньорски канали и достъп до глобалната клауд инфраструктура и услуги на Microsoft“, коментира Сатя Надела, изпълнителен директор на Microsoft.

Надела допълва, че добре помни обещанията и отговорностите, които компанията му е поела с придобиването на GitHub. Той каза, че платформата ще запази своя начин на работа и ще работи независимо от останалата част на Microsoft и ще остане отворена. “Винаги ще слушаме обратната връзка от разработчиците, както за фундаменталните елементи, така и за новите функции“, допълни той.

Continue Reading

Uncategorized

Standard & Poor’s повиши перспективата за кредитния рейтинг на България

Published

on

Международната рейтингова агенция S&P Global Ratings повиши перспективата за кредитния рейтинг на България от стабилна на положителна. Дългосрочният и краткосрочен кредитен рейтинг на страната в чуждестранна и местна валута се потвърждават на ‘BBB-/A-3’.

Положителната перспектива сигнализира за успешно подобряване на финансовите условия, както и за засилване на фискалните и външните буфери в страната. Анализаторите от S&P Global Ratings очакват стабилния икономически растеж да продължи, в съответствие с възходящата динамика на износа и благоприятните условия за кредитиране. Нетният държавен дълг ще продължи да намалява през 2018 г., за четвърта година поред. Външната задлъжнялост е оценена като ниска и текущата сметка ще остане на излишък. От Агенцията изразяват очакване, че продължителността на политиката ще бъде гарантирана дотогава, докато управляващата коалиция e стабилна.

Според S&P Global Ratings основните фактори, които биха довели до повишаване на кредитния рейтинг на България през следващите 12-24 месеца, включват продължаващото намаляване на необслужваните кредити в банковия сектор, съчетано с допълнителен прогрес от нарастване на кредитирането за подпомагане на икономическия растеж.

Положително влияние за рейтинга ще окаже също засилването на фискалната позиция над заложените очаквания на Агенцията, както и присъединяването на лева към Валутен механизъм II (ERM II), което би засилило допълнително доверието в политиката.

Рейтинговата агенция би предприела действия за ревизиране на перспективата до стабилна, при наличие на натиск върху платежния баланс на страната, отслабване на фискалните буфери или при обръщане на низходящата тенденция при необслужваните кредити.

Негативни кредитни действия биха възникнали и в случай на рязко поскъпване на реалния ефективен валутен курс, което би довело до загуба на конкурентоспособност и влошаване на външната позиция на страната.

Continue Reading

Uncategorized

МФ очаква излишък в размер на 1452, 3 млн. лв. по консолидираната фискална програма към май 2018 г.

Published

on

На база на предварителни данни и оценки се очаква салдото по консолидираната фискална програма (КФП) на касова основа към май 2018 г. да бъде положително в размер на 1 452,3 млн. лв. (1,4 % от прогнозния БВП). Това съобщи Министерството на финансите.

Приходите и помощите по КФП към май 2018 г. се очаква да бъдат в размер на 16 006,1 млн. лв. (41,9 % от годишния разчет), като спрямо май 2017 г. се отбелязва ръст от 1 289,6 млн. лева. Ръстът спрямо предходната година се дължи основно на по-високите данъчни и неданъчни приходи, които нарастват с 1 336,8 млн. лв. (9,4 %), докато постъпленията в частта на приходите от помощи са по-ниски.

Разходите по консолидираната фискална програма (вкл. вноската на Република България в бюджета на ЕС) към май 2018 г. са в размер на 14 553,8 млн. лв., което е 37,0 % от годишния разчет. За сравнение разходите по КФП за същия период на 2017 г. бяха в размер на 13 033,1 млн. лева. Номиналното нарастване се дължи както на по-високия размер на разходите по националния бюджет, така и на нарастването на разходите по сметките за средства от Европейския съюз.

Ръстът на разходите по националния бюджет се дължи основно на по-високия размер на здравноосигурителните и социалните плащания (базов ефект при разходите за пенсии от увеличението от юли 2017 г. и увеличението на две стъпки през 2017 г. на размера на минималната пенсия от юли и октомври), по-високите разходи за персонал основно поради увеличението на възнагражденията на педагогическия персонал в системата на средното образование и др., докато по сметките за средства от ЕС нарастват основно капиталовите разходи.

Частта от вноската на Република България в бюджета на ЕС, изплатена към 31.05.2018 г. от централния бюджет, възлиза на 456,5 млн. лв.

Continue Reading
Advertisement

Най-четени