Свържете се с нас

Fintech

Финтех дружеството Ant Financial привлече цели 14 млрд. долара финансиране

Публикувана

на

Дружеството за електронни финансови услуги Ant Financial, което има афилиейт партньорство с китайския гигант Alibaba, е успяло да затвори нов рунд (Серия С) за рисково финансиране, привличайки впечатляващите 14 млрд. щ. долара за своето развитие.

Предварителната цел на стартиращата финтех фирма, според TechCrunch е била да набере 9 млрд. щ. долара нов капитал, с което да повиши своята пазарна оценка на над 100 млрд. щ. долара, превръщайки се в една от водещите технологични компании по този показател в света.

Сред инвеститорите в новия финансов рунд са сингапурските фондове GIC и Temasek, малайзийският държавен фонд Khazanah Nasional Berhad, канадски пенсионен фонд, както и още няколко инвестиционни фонда – Warburg Pincus, Silver Lake и General Atlantic.

Средствата ще бъдат използвани за задълбочаване на присъствието на Ant Financial на китайския пазар, както и за глобалната експанзия на дружеството, включително за развитието на нови технологични решения и наемането на нови специалисти.

Прочети още
Коментирай

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fintech

Платформата за електронна търговия на TBI Bank с награда за иновация

Публикувана

на

TBI Bank е победител в категория „Иновативни продукти“ в наградите на b2b media за 2018 за своята нова платформа за електронна търговия.

Платформата, която отскоро е активна в Румъния, обогатява преживяването при пазаруване онлайн за търговците и клиентите. TBI Bank е първата банка, която предлага подобна услуга и съвсем скоро ще я представи на българския пазар. Продуктът предлага стоков кредит в рамките на минути. Той използва видео-идентификация и електронен подпис. Процесът е напълно дигитален, достъпен е 24/7, а кредитът се одобрява за 9 минути.

„Наградата е страхотно признание за екипа на TBI Bank, нашата посветена и тежка работа в последната година“ – заяви Надежда Михайлова-Коцинова, ръководител бизнес развитие електронна търговия, по време на церемонията по награждаване на победителите. Нашият продукт беше разработен за рекордно време от нулата, той е новаторски и е отличен пример за духа на Next Gen Digital Lender в компанията ни.

Прочети още

Fintech

Групата Intesa SanPaolo инвестира в мобилно банково приложение

Публикувана

на

Финтех стартъпа Oval Money се подготвя за серия А набиране на средства, след като привлече значителна инвестиция от Intesa SanPaolo.

Това е италианска банкова група, създадена през 2007 г. от сливането на Banca Intesa и Sanpaolo IMI със седалище в Торино, Италия. През 2014 г. тя е била най-голямата банкова група в Италия по пазарна капитализация и втора по общи активи.

Oval Money пък е основана от бившия главен изпълнителен директор на Uber Италия Бенедета Аресе Лучини, с идеята да помага на хората да пестят и инвестират автоматично, като същевременно им дават по-добър контрол върху финансовото им състояние.

През януари тази година компанията събра £ 1,3 млн.  (около 1.5.млн. евро) чрез Crowdcube – британска инвестиционна платформа за crowdfunding, надминавайки целта си от £ 500 000.

От тях общо 788.2 хил. паунда са от малки участници, а останалите пари са от частни инвеститори.

Вчера изданието TechCrunch съобщи, че инвестиционните продукти на приложението вече са на активни.

Intesa SanPaolo не за първи път се включва с инвестиции във финтех сектора. Миналата година банката започна да предлага кредитните продукти на компанията Fintech Iwoca на своите клиенти от малките и средни предприятия.

По подобен начин, заедно с поемането на миноритарен дял в Oval Money, Intesa SanPaolo ще предложи инструментите на приложението на 20 000 тютюнопроизводители в Италия чрез дъщерното си дружество Banca 5.

Работата с толкова важна банкова група като Intesa SanPaolo и изграждането на инфраструктурата на Banca 5 ни позволява да гарантираме на нашите клиенти по-добра производителност и дори по-високи стандарти за безопасност и сигурност. Взаимодействието на цифровото решение с физическото разпространение също така ни позволява да изпълним мисията си да бъдем по-достъпно и всеобхватно решение„, заяви Бенедета Аресе Лучини в изявление.

 

Прочети още

Fintech

Мирослав Божилов, Paysafe „Безконтактните разплащания вече имат значително влияние“

Публикувана

на

Мирослав Божилов, генерален директор на Paysafe България

За бъдещето на финтех индустрията, навлизането на изкуствен интелект в нея, както и развитието на Paysafe разговаряме с генералния директор на Paysafe България Мирослав Божилов.

ВЪПРОС: Какви са целите зад създаването на новата корпоративна идентичност на Paysafe? Какви послания носи тя?

ОТГОВОР: Новата ни идентичност е следващата стъпка в развитието на компанията и е основна част от нашата стратегия за растеж. Това започна през 2015 г., когато компанията премина към групата на Paysafe. Тази следваща стъпка изразява намерението ни да продължим развитието на Paysafe и да станем водещата платформа за разплащания в модерната икономика.

Новото ни мото „Plug into Paysafe” подчертава как един търговец може да се „включи“ към уникалната и различна платформа на Paysafe. Тя покрива всеки аспект на разплащанията (кешово разплащане, предплатени карти, мобилно предплащане, кредитни възможности, дигитални портфейли и POS технологии). Нашата нова стратегия за марката е много повече от просто маркетинг промяна, а по-скоро представлява значителен крайъгълен камък в нашата еволюция като компания и символизира следващия етап от развитието ни.

ВЪПРОС: Бихте ли разказали повече за новата разплащателна услуга Paysafecash?

ОТГОВОР: Paysafecash позволява на клиентите да използват кеш за онлайн пазаруване, вместо да предоставят банкова сметка или информация за кредитни карти онлайн. Това е първото решение за кешово разплащане, което може да бъде използвано за добавяне на средства в дигитални портфейли, включително нашите собствени Skrill и NETELLER. Това означава, че Paysafe предлага на клиентите, които желаят, една цяла сфера на разплащанията, която изцяло работи с кеш. Тя изключва нуждата от ползването на банкова сметка или споделянето на финансова информация онлайн. Освен това, новото решение предоставя на потребителите възможността да плащат за стоки в точни суми, вместо да се налага да закръглят сумата до предварително фиксирана стойност.

Как работи:

1. Генериране на баркод: Потребителят избира “Paysafecash” като метод за плащане в онлайн магазина, зарежда генерирания QR/баркод в неговия портфейл, праща го до мобилния си телефона или го принтира.

2. Намиране на платежна локация: използвайки търсачката на www.paysafecash.com, клиентът намира най-близката такава точка на Paysafecash.

3. Сканиране и плащане: Потребителят дава QR/баркод-а си да бъде сканиран от служител и плаща дължимата сума. Онлайн магазинът обработва поръчката веднага след плащането.

ВЪПРОС: Вашата платформа Skrill напоследък успя да се наложи като ключов играч в онлайн разплащанията и според мнозина има потенциала да конкурира PayPal и другите водещи играчи. Какви са плановете ви за нея?

ОТГОВОР: Ние постоянно инвестираме в добавянето на нови функционалности, уеб-базирани и мобилни, които според нас биха били привлекателни за настоящите и потенциалните ни клиенти. Съвсем скоро например ще можем да предложим на нашите клиенти възможността да купуват и продават криптовалути в портфейлите си. В допълнение планираме да продължим да разширяваме обхвата ни в нови географски зони (например САЩ) и да развиваме партньорства с доставчици на платежни услуги, които предлагат популярни местни възможности за разплащане. Също така постоянно се стремим да подобряваме опита, както на клиенти, така и на търговци, при работата с нашите решения. Така улесняваме регистрацията и транзакциите, като същевременно поддържаме необходимите процеси по управление на риска и спазването на нормативните изисквания.

ВЪПРОС: Каква е визията ви за развитието на финтех пазара през тази и следващата година – както у нас, така и по света?

ОТГОВОР: Финтех пазарът ще продължава да е много динамичен, като аз очаквам увеличение на иновативните партньорства в сферата на разплащанията. Например един от видовете партньорства, където очаквам развитие, е между финтех компаниите и традиционните банкови институции. Artificial Intelligence (AI) и Machine Learning ще продължават да заемат все по-голямо място от гледна точка на тяхното приложение за повишаване на ефективността на важни процеси във финтех сектора, като например за управлението на риска при онлайн разплащанията.

ВЪПРОС: А какви са прогнозите ви конкретно за развитието на мобилните плащания – един сегмент, в който доскоро мнозина залагаха на NFC технологията, но изглежда, че тя няма да се наложи?

ОТГОВОР: Безконтактните разплащания вече имат значително влияние и потребителите оцениха удобството им. Според скорошно проучване, което проведохме за нашия доклад Lost in Transaction 2018, 54% от потребителите във Великобритания са използвали метода tap-to-pay в последния месец. В международен план потребителите, използвали този метод, са 24%. Според мен следващата стъпка в тази насока е потребителите да извършват разплащания с доближаване на телефона до безконтактен POS терминал (през Apple Pay, Google Pay, Samsung Pay и др.) директно в магазина. Така използването на биометрика като TouchID ще осигури удобство и сигурност. Според нашето проучване една от основните пречки за приемането на технологията са опасенията дали устройството няма да бъде откраднато (30%). Въпреки това 85% от потребителите на мобилни портфейли вярват, че в следващите две години ще използват телефоните си много повече за разплащания.

ВЪПРОС: Как се позиционира вашата компания сред разнообразието от нови решения за е-разплащания?

ОТГОВОР: Нашите дигитални портфейли Skrill и NETELLER предлагат обхват, възможности и удобство, благодарение на които сме световни лидери в глобалните разплащания за бизнес и развлечения, както за депозиране на средства в гейминг сайт, така и за онлайн пазаруване или изпращане на пари до роднини или приятели. Skrill Send Direct, нашето решение за P2P разплащания, позволява на клиентите да изпращат парични средства директно до банковата сметка на получателя (например, ако получателят няма портфейл в Skrill) до много държави в света, включително и в България. Тези преводи се извършват по изключително конкурентен, удобен и прозрачен начин. Нашата разрастваща се мрежа за разплащателни партньорства в света ни позволява да предложим на клиентите ни множество местни, специфични за съответната локация разплащателни опции. Това ни отличава от много от нашите конкуренти.

ВЪПРОС: През последните години Paysafe се наложи като един от водещите български работодатели в ИТ сектора. Какви са предимствата на работата при вас?

ОТГОВОР: Ние предоставяме възможност на българските ИТ специалисти да участват в разработката и поддръжката на нашия дигитален портфейл, Skrill, който е един много иновативен продукт, използващ се по цял свят. Работата при нас е свързана с постоянно взаимодействие с колеги от нашите офиси в Лондон, САЩ, Канада и други места, което я прави предизвикателна, но и много интересна. Също така сме горди и с нашата работна среда, част от която е и нашият офис. Преди около година той бе отличен от едно водещо глобално онлайн издание за офис дизайн като 7-то най-добро в цял свят и 2-ро в Европа.

Прочети още

Fintech

Райфайзен Банк ще внедри иновативно решение на победител от Elevator Lab 2017

Публикувана

на

Райфайзен Банк Интернешънъл и австрийският стартъп kompany са подписали договор за развитието и внедряването на решение от ново поколение в сферата “Опознай своя клиент” (Know your customer). Проектът на стартиращата компания представлява облачно базирана платформа, която предоставя бърз достъп до база данни от над 150 търговски регистъра, включително от България.

Както уточниха от пресцентъра на банката, проектът на Kompany е един от петте победителя от миналогодишното издание на финтех акселератора на РБИ Elevator Lab. Иновацията на австрийския стартъп ще бъде въведена в цялата група Райфайзен.

„Нашата цел беше да оптимизираме времето и разходите за регулаторно съответствие. Сътрудничеството с kompany ни помогна да постигнем тази цел чрез опростяване на стъпките по процеса, благодарение на технология от последно поколение. Това ни дава конкурентно предимство по отношение на обслужването на нашите клиенти“ – заяви Йохан Щробл, главен изпълнителен директор на Райфайзен Банк Интернешънъл.

„Райфайзен Банк Интернешънъл беше страхотен партньор по време на Elevator Lab и нямаме търпение да работим заедно и по оптимизирането на процесите по съответствие в банката“ – посочи Ръсел Пери, основател и изпълнителен директор на kompany. Припомняме, че българските стартиращи компании могат да кандидатстват в регионалното предизвикателство в рамките на глобалния акселератор на Райфайзен до 17 юни на www.elevator-lab.com/bg.

Прочети още

Fintech

Десет дни до крайния срок за кандидатсване в акселератора на Райфайзенбанк

Публикувана

на

Raiffeisenbank

Дванадесет стартъпа вече са се включили в регионалното издание на финтех акселератора на Райфайзен Банк Интернешънъл – Elevator Lab Challenge България, а други 15 компании са в процес на кандидатстване, съобщиха днес от банката. Платформата за кандидатстване е отворена до 17 юни на адрес www.elevator-lab.com/bg. През миналата година в глобалната програма на банковата група участваха осем български компании.

Нарастващият интерес към Elevator Lab е свързан както с ползите от участието в акселераторската програма, така и с новия формат на проекта, който предоставя по-голям шанс на местните стартъпи да достигнат до финалната фаза, посочват още представители на финансовата институция.

Петте финалиста в българската надпревара ще бъдат обявени на 26 юни, а победителят ще бъде избран на 2 юли, като освен парична награда в размер на 5 хиляди евро, той ще получи право за участие директно за полуфинала на глобалната програма, където ще се конкурира с идеи на стартъпи от цял свят. Ако се нареди сред отличените в Elevator Lab 2018, иновацията на българска стартираща компания може да стане достъпна за над 16.6 милиона клиенти на групата.

„С първото издание на финтех акселератора Elevator Lab доказахме и на практика, че успешното партньорство между банка и стартиращи компании е възможно. Райфайзен Банк Интернешънъл вече работи активно по въвеждането на иновациите от проектите, които станаха победители през 2017 г.“ – разкрива Оливер Рьогл, председател на УС на Райфайзенбанк – „Ние вярваме в успешното сътрудничество с финтех иноваторите, защото по отделно – както ние, така и самите финтех компании, не можем да се справим със съвременните предизвикателства.“

Според съоснователят на СофтУни и член на експертното жури на Elevator Lab България Светлин Наков, големите компании могат да дадат на стартиращите солиден финансов гръб, маркетингова подкрепа и мениджърски опит, да им отворят нови пазари, както и да им осигурят сериозни контакти с ключови клиенти, инвеститори и партньори.

„Програмата на Райфайзенбанк Elevator Lab може да е ракетата-носител за всяка една млада компания, която предлага решения, насочени към финансовия сектор“, казва изпълнителният директор на Майкрософт Балкани Калин Димчев, който също е член на журито на българското предизвикателство в рамките на Elevator Lab.

Сред външните за банката експерти, които ще разглеждат иновативните идеи на българските стартъпи, са още Атанас Райков, директор бизнес развитие на Viber за Централна и Източна Европа и страните от ОНД и Тодор Брешков, съосновател на Launchub Ventures. Във всеки един проект менторите ще търсят иновативно решение, практичност, фокус върху конкретно решение, акцент върху оптимизация на процесите и подобряване на потребителското преживяване.

Финтех акселераторът Elevator Lab е създаден от Райфайзен Банк Интернешънъл, за да идентифицира най-добрите стартъп компании в областта на финансите, с които да изгради дългосрочно сътрудничество. Наскоро Райфайзен Банк Интернешънъл обяви и създаването на Elevator Ventures – дружество с инвестиционен капитал от 25 милиона евро, което ще инвестира директно в иновативни проекти на финтех компании от региона на Централна и Източна Европа.

Прочети още

Fintech

Fintech компанията Paysafe с нова корпоративна идентичност

Публикувана

на

Компанията за разплащателни технологии Paysafe, която има сериозно присъствие в България, представи новото си глобално мото – „Plug into Paysafe“, заедно с новите си лого и корпоративна идентичност.

Новият бранд на Paysafe беше показан за първи път на две спортни събития, проведени наскоро – на американското автомобилно състезание „500-те мили на Индианаполис“ (Indy500) и на ръгби мача на „Барберианс“ (Barbarians) – Англия в Лондон.

„Новото ни лого включва двоеточието като символ на това, че предлагаме връзка с неограничен избор от модерни решения и възможности. Новата ни идентичност представя и множеството елементи от портфолиото на Paysafe, които могат да бъдат организирани по различни начини. Така се създават най-подходящите и персонализирани разплащателни решения“ – заяви Оскар Нибоер, главен директор „Маркетинг“ в Paysafe Group.

Мотото „Plug into Paysafe“ подчертава как един търговец може да се „включи“ към платформата на Paysafe, която покрива всеки аспект на разплащанията. Paysafe продължава да разширява своя бизнес – придобиването на iPayment затвърди позицията на фирмата като един от петте водещи небанкови процесора на платежни транзакции в САЩ и като предпочитан партньор за бързо развиващия се сектор на малките и средните предприятия.

Позиционирането на новия бранд съвпадна и с глобалното представяне на новата онлайн услуга на Paysafe за кешово разплащане, Paysafecash. Тя дава възможност на потребителите да плащат в брой, когато пазаруват онлайн, вместо да въвеждат банковите си данни или тези от кредитната си карта. Paysafecash е първият онлайн кешов метод, чрез който може да се зареди дигитален портфейл, включително тези на Paysafe – Skrill и NETELLER.

Решението на Paysafe за разплащателни услуги чрез вноски или след получаването на фактура, Payolution, също беше ребрандирано на Paysafe: Pay Later.

„През годините компанията се разви във водещ глобален доставчик на разплащателни решения. Българската фирма се разрасна в съответствие с този глобален растеж, като ключовото за 2018 г. е да продължим увеличението на екипа ни, най-вече по софтуерно разработване на продуктите ни за дигитално разплащане. Мисля, че новата ни идентичност ще допринесе за затвърждаване на имиджа ни на водеща глобална компания в областта на онлайн разплащанията, както и на работодател, който предоставя уникални възможности за работа с дигитални платежни продукти, използвани на практика в цял свят“ – посочи Мирослав Божилов, генерален директор на Paysafe България.

Прочети още
Реклама

Най-четени