Connect with us

Банки

Фондация „УниКредит“ ще подкрепи с над 1 млн. евро най-добрите таланти по икономика и финанси

Published

on

UniCredit Bulbank

Фондация „УниКредит“ стартира 8 нови конкурса за 35 стипендии и предоставя безвъзмездни средства за научноизследователска дейност с цел подкрепа на най-добрите таланти по икономика и финанси за над 1 млн. евро. Фондацията подкрепя академичното обучение и научноизследователската дейност както в социалната, така и в хуманитарната област от 2003 г.

За подкрепа на академичното обучение:

2 стипендии „Crivelli Europe“, 18-то издание – насочени са към завършилите висше образование по икономика, банково дело и финанси с най-добър успех, които имат желание да се обучават в докторантски програми в чужбина за академичната 2020/2021 година. Общата стойност на всяка стипендия е 65 000 евро. Освен това фондацията предлага и специална стипендия „Crivelli“ на стойност 20 000 евро с частично покриване на разходите за докторантски програми в чужбина. Краен срок за онлайн регистрация – 15 ноември 2019 г.

3 стипендии „Marc Fanno“ 2019 г. – насочени са към студенти по икономика, банково дело и финанси, които се обучават в европейски университети в рамките на обхвата на УниКредит и които имат желание да кандидатстват за докторантура за академичната 2020/2021 година. Всяка стипендия е за общата сума от 65 000 евро (преди облагане с данъци) и покрива всички университетски такси. Краен срок за онлайн регистрация – 15 ноември 2019 г.

15 стипендии за програми за обмен в чужбина, 9-то издание – насочени са към студенти, обучаващи се за придобиване на бакалавърска степен, или магистри, записани най-малко в предпоследна година в програма по икономика, финанси или право в европейски университет (в рамките на обхвата на УниКредит) и които имат желание да се обучават в чужбина от 3 до 6 месеца. Всеки спечелил стипендията студент получава месечна сума от 700 евро за продължителността на обмена и 1000 евро за покриване на пътните и други разноски. Краен срок за онлайн регистрация – 15 ноември 2019 г.

За подкрепа на научноизследователска дейност:

3 стипендии за научноизследователска дейност „Top-Up Foscolo Europe“, 5-то издание – ще бъдат присъдени на трите най-добри катедри по икономика и финанси, участващи в кариерния панаир за докторанти през 2019/2020 г. Основната цел на конкурса е привличането обратно в Европа на най-добрите млади икономисти. Фондацията ще присъди на всяка катедра-победител годишна сума от 50 000 евро като допълнение към възнаграждението и другите условия по договора, предложени от катедрата на избрания кандидат. Краен срок за кандидатстване – 30 септември 2019 г.

2 стипендии „Borse Marco Fanno“, 2-ро издание – насочени са към най-добрите катедри по икономика и финанси в италианските държавни университети, които присъждат научни звания (старши изследовател) до 31 декември 2020 г. Основната цел на конкурса е да помогне на италианските държавни университети да привлекат и задържат най-добрите млади икономисти в Италия. Фондация „УниКредит“ ще награди изследователите, избрани от катедрата-победител, с годишна сума от 15 000 евро за срок от три години. Краен срок за участие в конкурса – 31 декември 2019 г.

4 научноизследователски стипендии „Modigliani“, 10-то издание – за изследователи, които работят в европейски университет за разработване на научноизследователски проект по икономика или финанси за максимален период от две години. Четирите най-добри научноизследователски проекта по икономика и финанси ще получат по 10 000 евро (бруто) годишно. Наградата се изплаща директно на победителя на годишна база и се подновява за максимален период от 2 години. Краен срок за участие в конкурса – 15 ноември 2019 г.

4 награди „ECON Job Market Best Paper Awards“, 6-то издание – насочено е към млади докторанти по икономика или финанси, които ще участват в европейския кариерен панаир за икономисти в Ротердам през декември 2019. Четиримата победители ще получат награда от 1000 евро и ще могат да присъстват на церемонията по връчването на наградите в Ротердам. Краен срок за изпращане на разработките – 1 октомври 2019 г.

2 награди SUERF/Фондация „УниКредит“, 6-то издание – двете най-добри разработки на тема „Пасивно и активно управление на портфейл от активи: тенденции, движеща сила, рискове“ ще получат по 2500 евро. Победителите ще бъдат поканени да представят работата си по време на специалната конференция на същата тема, организирана от Фондация „УниКредит“ и SUERF (Европейски паричен и финансов форум) в Милано в централата на УниКредит през февруари 2020 г. Краен срок за изпращане на разработките – 15 октомври 2019 г.

За повече информация относно конкурсите и процедурата по кандидатстване, моля, посетете: www.unicreditfoundation.org.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Банки

УниКредит: Телевизори и и компютрите са най-предпочитаните стоки на Черния петък

Published

on

Телевизори и компютри са най-търсените стоки на Черния петък тази година. Веднага след тях се нареждат мобилните телефони. Общият дял на тези три продукта от всички продажби на Черния петък е 56%, това показва статистика на дружеството за потребителско кредитиране УниКредит Кънсюмър Файненсинг.
И тази година дружеството отчете сериозен интерес и се очертаха нови тенденции в клиентското поведение. Все повече клиенти предпочитат онлайн пазаруването. В рамките на Черния петък е отчетен е ръст с над 150% в сравнение с 2018г. и висока активност на покупките през целия уикенд.

Дружеството за потребителско кредитиране забелязва и висок ръст в сферата на стоковите кредити – тази година те са нараснали с 41% повече спрямо 2018г. общо за Черния петък и уикенда след него. Освен това покупките не се ограничават само в самия Черен петък – стоковите кредити през уикенда са с 59% повече спрямо тези през същия уикенд на миналата година.

Според анализа тази година повече от половината клиенти, който са избрали да направят покупка със стоков кредит, са кандидатствали онлайн, спрямо една трета през миналата година. Според УниКредит Кънсюмър Файненсинг това се дължи на опростения процес, който дружеството за потребителско кредитиране предлага на клиентите и все по-атрактивните онлайн предложения и промоции.
По данни на извадката мъжете все още са по-активни потребители по време на Черния петък, като делът им е с близо 7% повече. Все пак тенденцията е броят на жените да се повишава – тази година делът им нараства с 1% спрямо 2018г.

Повечето клиенти, закупили стока с финансиране, са на възраст 28 – 37 години, като делът им расте с повече от 3% спрямо данните от миналата година. От друга страна броят на потребителите на възраст над 58 години, ползвали финансиране, спада с близо 3% спрямо 2018г.

Потребителските кредити отбелязваха ръст през цялата седмица, предхождаща Черния петък – с 12% повече в сравнение с 2018г, показва още извадката на УниКредит Кънсюмър Файненсинг.
Очакванията са по време на коледните празници пазаруването да продължи със същите темпове, като предвижданията са фокусът на клиентите да се запази в сферата на електрониката.

Continue Reading

Банки

The Banker: Райфайзенбанк е „Банка на годината“ в България за четвърта поредна година

Published

on

 

 

  • РБИ е „Банка на годината“ в Централна и Източна Европа
  • Освен в България, Райфайзен е банка на годината в Украйна и Босна и Херцеговина

 

 

Райфайзенбанк бе определена от списание The Banker за „Банка на годината“ 2019 в България. Тя печели наградата за четвърта поредна година.

 

„Стратегията ни да растем разумно и устойчиво дава своя резултат – кредитите ни растат над средното за пазара, а показателят необслужвани заеми е на много ниски и здравословни нива“, каза Оливер Рьогл, главен изпълнителен директор на Райфайзенбанк (България). „Мисията на Райфайзенбанк е да превръщаме постоянните иновации в изключително клиентско преживяване и през тази година направихме значителни стъпки в тази посока“, допълни Рьогл.

 

От своя страна Райфайзен Банк Интернешънъл (РБИ) взе наградата за „Банка на годината“ 2019 за региона Централна и Източна Европа – за дванадесети път. В допълнение на това, банките Райфайзен в Босна и Херцеговина, и Украйна получиха отличието за съответната страна. Престижното издание на The Financial Times връчи наградите на церемония, която се проведе в Лондон.

 

Само преди няколко седмици друго финансово списание – Global Finance определи дъщерното дружество на Райфайзен в Словакия – Татра банка за най-иновативна дигитална банка в света.

 

„За мен тези награди са потвърждение на фокуса ни върху клиентското преживяване, най-вече по отношение на дигитализацията“, коментира главният изпълнителен директор на РБИ Йохан Щробл.

 

Continue Reading

Банки

Fibank пусна първата платформа за open banking в България, изцяло базирана на директивата PSD2  

Published

on

 

Клиентите на Първа инвестиционна банка са първите, които могат да се възползват от предимствата на open banking („отвореното банкиране“), разработено на основата на възможностите, предоставени от директивата PSD2 на ЕС, която влезе в сила през септември 2019 г. Потребителите вече имат възможност да добавят сметките си от друга банка към мобилното приложение My Fibank.

През My Fibank за Android OS, а впоследствие и iOS, и интернет банкирането, клиентите на Fibank могат да извършват следните операции със сметките си в друга банка:

  • Добавяне на сметка от друга банка;
  • Проверка на наличност;
  • Нареждане на преводи;
  • Справки за движенията по сметките си в други банки.

Сметки от други банки могат да бъдат добавяни само когато тези банки са технически готови и отговарят на всички регулаторни стандарти и изисквания. Към момента новата функционалност предоставя възможност за добавяне на сметки от една банка, оперираща на българския пазар, а впоследствие обхватът на услугата ще бъде разширен. Новите функционалности са достъпни за клиентите физически лица.

Посредством надграждането на My Fibank, клиентите могат да банкират удобно и сигурно със сметките си в различни банки, само с използването на едно приложение. My Fibank се характеризира с лесен и интуитивен интерфейс и множество полезни функционалности.

При разработването на решението за open banking, Fibank отговаря напълно на всички регулаторни изисквания и етични стандарти. Първа инвестиционна банка затвърждава своето име като синоним на надеждност, качествено обслужване и внедряване на иновативни високотехнологични решения за своите клиенти.

 

 

Continue Reading

Банки

Банка ДСК защити два световни стандарта за сигурност на картовите разплащания

Published

on

Банка ДСК успешно защити два световни стандарта за сигурност и безопасност на картовите трансакции и разплащания в интернет – PCI DSS (Payment Card Industry Data Security Standard) и PCI 3DS (Payment Card Industry 3-D Secure).

Международният стандарт за сигурност на картовите трансакции PCI DSS включва списък от изисквания в шест основни области – изграждане и поддържане на сигурна мрежа, защита срещу кражба на данни, разработване и поддържане на програма за управление на уязвими места, прилагане на мерки за контрол на достъп, наблюдение и тестване на мрежата, и поддържане и прилагане на политика за информационна сигурност. Съответствието с PCI DSS означава, че ИТ инфраструктурата и използваните системи за обработка на картовата информация на Банка ДСК отговарят на критериите на стандарта и съхраняват по сигурен начин чувствителни данни като номер на карта, валидност, код за верификация, имена на клиента, данни, свързани с ПИН кода и др.

Въвеждането на стандарта за сигурност на картовите разплащания е от изключителна важност за Банка ДСК, включително и в контекста на предстоящата интеграция с Експресбанк, която се очаква да приключи в средата на 2020 г. Тогава Банка ДСК ще обслужва още близо 500 000 клиента с карти, за които потвърдената надеждност на картовите разплащания в банката е допълнително предимство и гаранция за изключително клиентско преживяване.

Правилата на стандарта PCI DSS се обновяват постоянно, така че Банка ДСК остава с постоянен ангажимент да проверява редовно и да следи дали са спазени всички изисквания за осигуряване на сигурността на картовите трансакции.

Паралелно на успеха от сертифициране по PCI DSS, Банка ДСК успя да се сертифицира по още един сериозен международен стандарт за сигурност, свързан с картовите трансакции – Payment Card Industry 3-D Secure (PCI 3DS). Като притежател на този сертификат, финансовата институция гарантира прилагане на логически контроли за сигурност на клиентите, които да поддържат целостта и конфиденциалността на процеса по картовите им разплащания в интернет. Основната цел на PCI 3DS протокола е да улесни и гарантира сигурен обмен на данни между интернет търговци и клиенти, които използват банкови карти като средство за разплащане.

И двата сертификата – PCI DSS и PCI 3DS, са разработени от PCI Security Standards Council. Съветът е основан през 2006 г. от пет световни бранда за разплащане – American Express, Discover Financial Services, JCB International, Mastercard Worldwide и Visa Inc., и отговаря за развитието, управлението и поддържането на информация за стандартите за сигурност PCI.

Continue Reading

Банки

Fibank отличи най-добрите български фирми

Published

on

Наградите в бизнес конкурса „Най-добра българска фирма на годината” бяха връчени за осми пореден път – на церемония в галерия „Оборище 5″. Инициативата е на Fibank и има за цел да популяризира най-вдъхновяващите и устойчиви модели на предприемачество у нас.

Тази година към приза за женско предприемачество имаше и допълнителна награда – едноседмично делово пътуване до ЮАР с цел обмяна на опит и срещи с успели жени. То бе осигурено от една от най-влиятелните бизнес дами на Южна Африка – Одри Мотупи, която е партньор на конкурса.

Първа награда в категорията „Средна и голяма фирма” спечели Антибиотик-Разград АД – едно от най-големите фармацевтични предприятия в България с над 60-годишен опит в разработването и продажбите на генерични лекарства за хуманно и ветеринарно приложение. На второ място се класира Гидо ООД – производител на обувки от Пещера, който продължава традициите на този занаят в града и реализира 90% износ за Евросъюза. Екстрапак ООД – лидер у нас в производството на опаковки и чанти – с 24 г. история, 3 завода и постоянно обновяващо се портфолио, зае третото място.

Отличието за най-добра „Микро и малка фирма” отиде при Ботрон софтуер солюшънс ООД – разработчик на иновативни софтуерни решения с клиенти като Tesla, NASA, Audi, Apple, VMware, Netflix и над 3000 други компании. Второто място журито отреди на АТМ ООД – производител на инструментална екипировка, нестандартно оборудване и резервни части. Микро-макс ООД, които произвеждат уплътнители за машини и съоръжения във всички индустрии, са трети в надпреварата.

Димитър Маджаров 2 ЕООД спечели убедително Наградата на публиката, която се определя чрез онлайн гласуване. Добре познатата българска фирма произвежда 50 вида месни продукти и над 20 вида млечни изделия.

Призът „Най-успешна българка в бизнеса”, с който организаторите от Първа инвестиционна банка стимулират жените предприемачи у нас, отиде при Татяна Бояджиева, управител на Гардения 2006 ООД – фирма с над 15 г. опит в проектирането, изграждането и поддръжката на закрити и открити паркови и дворни пространства.

Победителите в надпреварата бяха определени от жури в състав: Чавдар Златев, Изпълнителен директор и член на УС на Fibank, финансистът Емил Хърсев, социологът Кънчо Стойчев, председател на Съюз Произведено в България, собственикът на „Медийна група България” Венелина Гочева, главният редактор и издател на Forbes България Йордан Матеев и Ваня Манова – мениджър на Mastercard за България, Северна Македония, Албания и Косово.

Според условията на конкурса в него участват само компании с български капитал и български мениджмънт, представляващи български бранд. Сред номинираните тази година над 300 фирми имаше много промишлени предприятия, произвеждащи оборудване, инструменти и елементи за машиностроенето, земеделски производители и транспортни фирми. Отново се включиха множество строителни, софтуерни и телекомуникационни компании, козметични и фармацевтични предприятия, инженерингови и проектантски фирми, производители на хранителни продукти и напитки, на мебели и текстил.

Continue Reading

Банки

В международната класация на Global Finance за най-добра банка за частно банкиране: УниКредит взима отличието за Централна и Източна Европа

Published

on

UniCredit Bulbank

 

 

УниКредит е отличена от Global Finance в международната класация на списанието като най-добра банка за частно банкиране в Централна и Източна Европа. В региона УниКредит предлага и най-доброто частно банкиране за предприемачи. Групата взима и още три отличия – за най-добра частна банка в Австрия (с Schoellerbank), Чехия и Румъния.

Победителите, според описаното от Global Finance, са банките, които най-добре обслужват специфичните потребности на физически лица с големи доходи в техния стремеж да увеличат, запазят и предадат своето богатство. Според международното жури на класацията, победителите невинаги са най-големите институции, а по-скоро са най-добрите – тези, чиито качества потребителите оценяват най-високо, когато избират доставчик.

Церемонията по награждаване ще се състои през февруари 2020 в Ню Йорк.

„За нас е голяма чест да бъдем отличени като най-добра банка за частно банкиране в ЦИЕ, както и това, че получихме и други отличия за отделни страни като Австрия, Чехия и Румъния“ , коментираха Джанфранко Бизани и Николо Убертали, директори на УниКредит за ЦИЕ. “Горди сме със способността да изграждаме устойчиви взаимоотношения с клиентите, така че те да продължават да избират нас. Тези награди доказват високата стойност на непрекъснатите ни усилия да бъдем лидер в предоставянето на иновативни и инвестиционни решения, съответстващи на потребностите на нашите частни клиенти с високи доходи на всички наши пазари“, допълниха те.

Continue Reading
Advertisement

Най-четени