Свържете се с нас

Fintech

Форум за блокчейн технологии ще се проведе в София

Публикувана

на

CEE Blocк София ще се проведе на 25 и 26 октомври в София Тех Парк и ще събере топ политици и водещи международни компании.

Целта на форума е обсъждане на блокчейн стратегията на Европейската комисия и страните членки от правна, регулаторна, данъчна, икономическа, социална и обществена гледна точка, в духа на единния европейски цифров пазар и нуждите на бизнеса, който работи върху блокчейн технологията.

В рамките на форума ще бъдат представени различни гледни точки на експерти от блокчейн общността, технологичната екосистема, академичните среди, консултанти, инвеститори, финансови институции.

Ще бъдат представени най-добрите практики в блокчейн средата от водещите технологични компании, както и старт-ъпи с работещи продукти и решения, насочени към бизнеса.

CEE Blocк София ще бъде открит от Мария Габриел, еврокомисар по цифрова икономика и общество, която ще представи визията на Европейската комисия за блокчейн технологията. Събитието се организира от CEE Block в партньорство със Sofia Tech Park, СофтУни, ЛаймЧейн, Industria, Solutions for the Future и Дигитална Национална Коалиция.

Сред лекторите на форума ще бъдат президентът Росен Плевнелиев, министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова, заместник-министрите на Образованието и науката Деница Сачева и проф. Иван Димов, както и представители на министерствата на Икономиката, Транспорта, информационните технологии и съобщенията и Агенцията за електронно управление.

Очакват се министри и представители на правителствата на 22-те страни членки, подписали споразумение за блокчейн сътрудничество в Европа.

CEE Block София е естествено продължение и надграждане на засилената активност на блокчейн общността в България, Централна и Източна Европа и една от многото стъпки, които България прави в стремежа си да се утвърди като дигитален хъб за Централна и Източна Европа.

Прочети още
Коментирай

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fintech

В България стартира една от първите три магистратури по блокчейн в целия Европейски съюз

Публикувана

на

В България стартира една от първите три магистърски програми по блокчейн в Европейския съюз. Тя се нарича „Бизнес и дигитална трансформация – блокчейн иновации“ и е създадена от водещи технологични консултанти и експерти в партньорство с Висше училище по застраховане и финанси (ВУЗФ). Подходяща е за всеки, който има желание да придобие дълбоки методологични и технологични познания за блокчейн и да стане конкурентен специалист в тази перспективна област.

Новата магистърска програма не изисква предишен опит в областта на програмирането. Тя е с бизнес насоченост и ще създава специалисти в актуалната област на внедряването, консултирането, продажбата и стратегическото управление на блокчейн – една от най-значимите за развитието на света технологии, която стана разпознаваема за широката аудитория най-вече около навлизането на криптовалутите. За незапознатите – блокчейн е отворена и напълно прозрачна технология, на която са базирани биткоин и останалите криптовалути, но нейният потенциал отива много отвъд тях. С нея могат да се управляват активи, компании и дори цели общности, а все повече институции и организации по света тестват блокчейн в своите проекти. Затова и завършването на магистърска програма в тази сфера може да предостави изключително добри възможности за реализация в бъдеще.

Сред лекторите в програмата са специалисти с дългогодишен опит в сферата на технологиите, финансите и бизнеса като Николай Живанкин, Радой Стоянов, Александър Захариев и Ангел Парасков. Повече информация за лекторите е достъпна на адрес: http://bdt.vuzf.bg/%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8/.

По време на обучението си студентите ще изучават основите на блокчейн технологията, крипто-портфейлите, криптовалутите, крипто-борсите, умните договори (Smart Contracts) и иновациите в контекста на блокчейн технологията. Освен специализираните предмети, свързани с блокчейн технологиите, те ще придобият знания, свързани с традиционните икономически и бизнес специалности, което ще ги превърне в завършени професионални кадри за технологичните и финансови компании, както и ще ги улесни при стартирането на собствен бизнес в тази област.

Магистратурата във ВУЗФ представлява най-изгодната възможност, в целия западен свят, за придобиване на европейска магистърска степен по блокчейн. Освен това, oрганизаторите ще предложат стипендии и възможности за разсрочено плащане за участниците в нея.

Крайният срок за кандидатстване в магистърската програма „Бизнес и дигитална трансформация – блокчейн иновации“ е 1 октомври.

Прочети още

Fintech

Германска финтех брокерска платформа дава бързи кредити до 750 000 евро

Публикувана

на

Compeon, германска платформа за кредитно посредничество за малки и средни предприятия (МСП), представи нов продукт под името Digitaler Mittelstandskredit (DMK) – „дигитални кредити за МСП“.

Той представлява цифров корпоративен заем до 750 000 евро, който отнема максимум 48 часа за одобрение.

Кредити в размер  до 100 000 евро могат да бъдат договорени само за 24 часа. Тази скорост е възможна благодарение на данните, извлечени от регистъра на компанията, кредитните агенции и електронния баланс, който се подава във всяка оферта.

Compeon твърдят, че DMK предлага най-бързото изплащане на кредити на пазара.

Кредитите идват от SolarisBank, като Compeon действа като техен изключителен търговски представител.

SolarisBank е една от първите финтех компании с пълен банков лиценз в Германия, основана през март 2016 г. Тя е бизнес тип „банкирането като платформа“. Продуктовото ѝ портфолио включва три продуктови линии: цифрово банкиране и карти; финансови и кредитни услуги; услуги за плащане и доверителни услуги

Compeon и SolarisBank са подготвили дълбока интеграция, от проверката на клиентите до изплащането на заема.

С приемането на този нов продукт в сътрудничество с SolarisBank, ние можем да предложим на нашите клиенти заем, който да бъде адаптиран към финансовите нужди на дружеството изключително бързо, удобно и гъвкаво. Финансирането за  срок от 6 до 60 месеца е възможно за заеми от 10 000 евро и нагоре. Номиналният лихвен процент по заемите започва от 2,7%, без да е необходимо обезпечение„, заяви Нико Петерс, управляващ директор на Compeon.

Compeon е финтех брокерска платформа, която работи с повече от 220 банки и алтернативни финансови фирми, за да улесни редица финансови услуги за бизнес кредитополучатели, включително заеми и лизинг, факторинг, мецанин капитал, финансиране и финансиране на проекти.

Компанията събра 12 млн. евро в серия Б, в която са участваха фондовете за набиране на средства през октомври миналата година.

Прочети още

Fintech

ЕИБ проведе 48-часово блокчейн състезание в централата си (видео)

Публикувана

на

Участниците в блокчейн предизикателството в централата на ЕИБ. Снимка: ЕИБ.

Там 56 програмисти в 12 отбора трябваше са използват иновативната технология за редизайн на обработката на транзакции.

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) – финансиращата институция на Европейския съюз, заедно с Telindus (доставчик на ИКТ, финтех и телекомуникационни решения и услуги) проведоха двудневно блокчейн предизвикателство, събирайки 56 програмисти (12 отбора) от 15 държави в централата на банката в Люксембург между 9 и 10 август.

Събитието се проведе едновременно с ежегодния форум, които ЕЦБ организира за 25-те основни европейски контрагенти в банковия сектор.

На откриването на ЕИБ блокчейн предизвикателството, Пиер Граменя, министър на финансите на Люксембург заяви: „Перфектната проследяемост, която е в основата на блокчейн технологията, има много потенциални употреби за финансите, които надхвърлят криптовалутите. В това отношение приветствам факта, че ЕИБ стартира първото блокчейн предизвикателство тук в Люксембург, един от водещите европейски финтех центрове, за да разработим нови интелигентни решения, които ще бъдат от полза за финансовите институции и ще спомогнат за навлизането на финтех иновациите в ЕС“.

От своя страна заместник-председателят на ЕИБ, Александър Щуб заяви: „Ще има значителни ползи от използването на нови технологии като блокчейн, създадени от опростяването и рационализирането на съществуващите финансови процеси. Новите перспективи, открити от цифровизацията и технологиите на Distributed Ledger, трябва да бъдат оценени и всички трябва да сме готови да ги използваме. Като финансова институция на ЕС решихме да бъдем активни, да се учим от опита и да караме нещата да се случват, да бъдем фасилитатор и да се присъединим към нашите банкови партньори, за да проправим пътя за бъдещата финансова индустрия„.

48-часовото предизвикателството за програмистите бе да използват блокчейн технологията за подобряване на транзакционния процес на търговски документ – краткосрочен финансов инструмент (дългови ценни книжа, емитирани на паричния пазар).

Те се използват в световен мащаб в операции със съкровищни бонове и все още разчитат на „архаичен“ и сложен процес.

За ЕИБ предизвикателството беше да се проучи потенциалът на блокчейн за такъв инструмент и на участниците в семинарите на годишния финансов форум да се покажат потенциалните ползи от блокчейн за тяхната собствена дейност.

Банкерите, касиерите и адвокатите участваха в редовни обмени с програмистите, като предоставиха експертна информация за финансовите процеси.

Тъй като предизвикателството се случваше в централата на ЕИБ, Telindus предостави на програмистите сигурна свързаност, отделена от мрежата на ЕИБ.

Състезанието бе спечелено от екипа на Ernst & Young (EY) с иновативно решение за подобряване на транзакциите, като използва комбинация от блокчейн инструменти, роботика и изкуствен бизнес интелект, за да оптимизира процеса на издаване и да намали броя на трансакциите между ЕИБ и нейните контрагенти, докато всеки от тях запази ролята си в екосистемата.

Наградата им бе 5000 евро и договор с ЕИБ, за да доразвиване на т. нар. proof of concept, работеща концепция на решението.

Прочети още

Fintech

Банките драстично след тех гигантите в надпреварата за финтех патенти

Публикувана

на

Technology_fintech

Много големи банки освен като компании за финансови услуги се описват и като високотехнологични. Нов доклад на британската Cipher – консултант по бизнес разузнаване за интелектуална собственост за извличане на стойност от инвестициите в патентни активи, публикуван преди дни, показва, че това съвсем не е така.

Докладът показа, че технологичната компания IBM има пет пъти повече финтех патенти, отколкото 15те най-големите банки в света взети заедно (23864 патента срещу 4697).

Microsoft има около четири пъти повече финтех патенти или 19670, а Google държи 9757.

В списъка с 15-те най-големи банки попадат: Bank of America, Barclays, BNP Paribas, Capital One, Citigroup, Deutsche Bank, Goldman Sachs, Japan Post Bank, JP Morgan Chase, Mitsubishi UFJ, Morgan Stanley, RBC, TD Bank, UBS и Wells Fargo.

Найджъл Суйчър, главен изпълнителен директор на Cipher, заявява в доклада: „Тази патентна пропаст оставя банките в уязвимо положение. Fintech е ключът към бъдещето на парите и той ще промени всички аспекти в сектора на финансовите услуги. Без силно патентно портфолио банките ще имат по-малък контрол и влияние, оставяйки на технологичните компании да държат всички карти. Това би могло да им струва скъпо, тъй като ще са принудени да плащат огромни суми пари за патентни и лицензионни такси, само за да си осигурят позиция в сектора“.

Сред 15-те най-големи банки в света, разгледани в този доклад, Bank of America има най-много финтех патенти – 2547, а нейните конкуренти средно притежават едва 6% от нейния брой.

Докладът показва още, че като цяло американските банки имат повече патенти, отколкото останалите банки по целия свят.

Например немската Deutsche Bank има само един финтех патент, френската BNP Paribas има само три, а Japan Post Bank има 44.

От европейските банки в списъка – лидер е швейцарската UBS с 76 патента.

Сред останалите големи американски банки по брой на патентите след Bank of America, изпъкват банки JP Morgan Chase с 515 и Capital One с 335 патента.

Според доклада в рамките на финтех, изкуственият интелект (AI) е най-популярната област, в която банките събират патенти, следвана от блокчейн и Internet of Things.

Друг интересен факт е, че от всички финтех патенти на технологичните компании най-много е броят на тези свързани с OCR (Optical character recognition) – технологиите за оптично разпознаване на символи и изображения.

Пълният доклад на Cipher, можете да видите тук.

Прочети още

Fintech

Mastercard: Над половината картодържатели в България ще пътуват в чужбина през 2018 г.

Публикувана

на

Mastercard

Българите планират да пътуват дори повече през 2018 г. според данни на проучването на Mastercard – MasterIndex. Тази година 58% от картодържателите в България планират да посетят чужбина, което бележи ръст в сравнение с 2017 г. (55%). Данните от проучването показват и ръст в доверието при плащания с карта в чужбина, като 66% от картодържателите вярват, че картовите разплащания в чужбина са безопасни. В сравнение с резултатите от миналата година, когато 61% от потребителите бяха съгласни, че е безопасно, българите са все по-отворени към осъществяването на бързи и безопасни трансакции извън страната, без да се притесняват за своята сигурност.

Кои са основните причини за пътуване?

Изследването на Mastercard представя поводите за пътуване сред българските картодържатели, като 55% от тях пътуват за почивка, 15% по работа и 10% за посещение на роднини. Данни на Националния статистически институт показват, че за българите Гърция е най-предпочитаната дестинация не само за почивка, но също така и за работа, следвана от Турция за ваканция и Румъния по работа.

Как се разплащат българите при пътувания в чужбина?

Проучването MasterIndex 2018 на Mastercard показва, че докато пътуват в чужбина българските картодържатели плащат с карта предимно за настаняване (69%) и пазаруване (68%), като потребителите използват кредитна карта предимно за нощувки, а дебитната за покупки в магазини. Храната и напитките в ресторантите също се заплащат предимно с кредитна карта (43%), докато дебитната карта е предпочитания разплащателен метод за забавления (31%) като входове за музеи, клубове, увеселителни паркове и т.н. Според данни на Националния статистически институт за първото тримесечие на 2018 г. българите са похарчили 87 757 000 лева при пътувания в чужбина, което е с 36% повече в сравнение с 2017, като най-високите разходи са за транспорт (29 357 000 лв.).

Къде планират да пътуват българите?

Според данни на MasterIndex 2018 най-предпочитаната туристическа дестинация за българите остава Гърция като 49,5% от картодържателите планират да посетят южната ни съседка. Италия се нарежда на второ място с 28%, а Турция заема третата позиция при най-предпочитаните дестинации с 27% от отговорите. Гърция е и най-предпочитаната дестинация и за съседите ни от Сърбия (53%), като при сърбите е следвана от Черна гора (24%) и Босна и Херцеговина (15%).

ТОП 10 на най-предпочитаните туристически дестинации за българските картодържатели също така включва:

Гърция (49,5%)
Италия (28%)
Турция (27%)
Германия (20,6%)
Испания (20%)
Англия (16,8)
Румъния (12,8%)
Франция (9,6%)
Австрия (7,9%)
Сърбия (7,3%)

„Българските картодържатели оценяват все по-високо сигурността, удобството и бързината, които им дават картовите разплащания по време на пътувания в чужбина.“ заяви Ваня Манова, мениджър на Mastercard за България и Македония. „Едно от допълните предимствата, за което потребителите не винаги се сещат е, че плащането с карта в чужбина им гарантира и най-изгодния обменен курс, когато заплащането се извършва в местна валута“

Резултатите от проучването сочат, че 28 % от жителите на столицата планират да пътуват извън България два пъти в годината. 71% от пътуващите от София смятат, че картовите разплащания в чужбина са безопасни, което бележи ръст от 20% в доверието в плащанията с банкови карти извън страната в сравнение с резултатите от миналата година (59%).

Прочети още

Fintech

Barclays сключва сделка с финтех компания за финансиране на фактури

Публикувана

на

MarketInvoice

Банката купува стратегически миноритарен дял в MarketInvoice.

Една от най-големите британски банки Barclays, сключи споразумение с местната финтех компания MarketInvoice, финансиране на фактури в бъдеще, което ще помогне на средните предприятия (МСП) във Великобритания управляват паричните си потоци, за да ускоряват растежа си, съобщи MarketInvoice на сайта си.

Обикновено при продажба на стоки или услуги се издава фактура, която дълъг период на изплащане, който може да достигне до 120 дни. Това междувременно оставя много предприятията без парични средства в брой и често им пречи да работят нормално.

Тук се намесва решението на основаната през 2011 г. MarketInvoice – онлайн платформа, която позволява на компаниите да качват или синхронизират своите единични фактури и да ги продават на инвеститорите, като така получават бърз достъп до пари в брой за текущите си нужди.

Досега MarketInvoice е финансирала фактури на стойност над 2,7 милиарда лири стерлинги, като е увеличила паричния поток за хиляди британски компании.

Barclays е първата банка, която се ангажира със значителен миноритарен в MarketInvoice, за да осигури на МСП клиентите си безпроблемен достъп до иновативни форми на финансиране.

Партньорството позволява на банката ще продължи плановете си да инвестира в нови бизнес модели за растеж, а на MarketInvoice да разшири обхвата си в цялото Обединено кралство.

Предложението ще бъде представено на МСП клиентите на Barclays през следващите месеци, като пълната версия на платформата ще стане достъпна през 2019 г.

Анил Стокър, главен изпълнителен директор на MarketInvoice, заяви: „Интересно е да комбинирате знанията и опита на 325-годишна британска банкова институция с технологичните решения на MarketInvoice за онлайн финансиране. Това стратегическо партньорство може да означава само добри новини за британския бизнес, като сегментът, към който се насочваме, отговаря за над 60% от заетостта в Обединеното кралство.

Barclays имат дълга история на иновациите, те са първата банка, която въвежда кредитната карта и банкомата. Ето защо е много разумно да си партнираме и да представим нашите решения за онлайн бизнес финансиране на тяхната голяма клиентска база“.

Иън Ранд, главен изпълнителен директор на Barclays, заяви: „Финансирането на фактури е продукт от ерата на цифровите технологии, той е ефикасен, ефективен и контролируем за малкия бизнес.

Редица от нашите клиенти ни казаха, че се чувстват принудени да предлагат по-дълги срокове за плащане, за да останат конкурентни. Това връзва техните парични потоци, като им пречи да се възползват от възможностите за растеж.

Финансирането на фактури дава възможност на малките фирми да получат финансиране по бърз и иновативен начин и да капитализират тези моменти. Нашата корпоративна банка вече предлага финансиране на фактури за големи фирми, така че това е чудесна новина, че можем да разширим предложението и да работим и за нашите клиенти от МСП „.

Тази нова услуга на банката, допълва портфолиото ѝ за МСП. Наскоро тя предложи на този клиентски сегмент достъп до удвоен максимум от необезпечени бизнес кредити от £50,000 на £100,000.

Класираните МСП вече могат да вземат кредит до 25 000 британски лири в движение чрез мобилно приложение или онлайн банкиране и да полувачат парите същия ден.

Прочети още

Най-четени