Свържете се с нас

Банки

Франкфурт очаква активи за 750-800 млрд. евро да преместят в него заради Брекзит

Публикувана

на

Frankfurt
Изглед от Франкфурт.

Ето защо Финансовият център привества постигнаното споразумение мебу37 финансови институции

Инициативата Frankfurt Main Finance (FMF) на Финансовия център на Франкфурт на Майн – водещ финансов център в Германия и еврозоната, приветства споразумението, постигнато миналия уикенд между Европейския съюз (ЕС) и Обединеното кралство.

Според него, то предоставя много по-голяма яснота, макар и все още незначителна. FMF се надява в интерес на всички заинтересовани страни на 11 декември и британският парламент да ратифицира договора.

Ратифицирането обаче не е сигурно и твърд Брекзит все още не е избегнат.

Нещо повече, Европейският съд трябва да реши дали Член 50 от Договора за Европейския съюз, може да бъде отменен преди финала на крайния му срок.

По този начин все още има надежда, че Обединеното кралство може да остане, ако решението на Европейският съд потвърди това.

За финансовите институции е ясно, че Брекзит идва. Макар че стана по-малко вероятно, крайният сценарий на твърд Брекзит без сключване на сделка не може да бъде изключен поради несигурното мнозинство в британския парламент.

От друга страна, не може напълно да се изключи и че Обединеното кралство ще остане в ЕС, но това трябва да се счита за много малко вероятно. Пътят за финансовите институции е начертан. Плановете за Брекзит вече се изпълняват„, казва Хуберт Ват, управляващ директор на FMF.

ЕЦБ вече обяви, че 37 банки и банки за търговия с ценни книжа са кандидатствали за нови лицензи или са разширили съществуващи такива, като повечето от тях вече са ги получили, а останалите ще ги получат съвсем скоро.

30 от тези финансови институции са избрали Финансовия център на Франкфурт за своите европейски щаб квартири.

Тъй като няколко от банките ще създадат клонове в много локации в ЕС, FMF вярва, че действителните цифри в крайна сметка ще стигнат повече от тези 37 банкови институции.

Франкфурт също ще се възползва от това разпределение, тъй като около 6 от тях, които са избрали местоположения в други държави от ЕС, все пак значително ще разширят и присъствието си във Франкфурт.

Общо взето, очакваме прехвърляне от Лондон към Франкфурт на активи от 750 до 800 милиарда евро, повечето от които ще бъдат прехвърлени през първото тримесечие на 2019 г.„, каза Хуберт Ват.

Понастоящем банките са изправени пред решението или да преместят само абсолютно необходимото или да се подготвят за преместването на целия си бизнес. Докато несигурността продължава, повечето институции вероятно ще предпочетат минималното решение. Във всеки случай е ясно, че ще последват значителни последици при втори кръг“ – продължава той.

Frankfurt Main Finance смята, че ефектите при един втори етап ще бъдат значителни.

Изправени сме пред потенциалното преместване на до 10 000 работни места, във Франкфурт, което оценихме в ден първи след референдума за Брекзит. Съществуват обаче признаци за втора фаза на преход, която се очаква да продължи до края на 2022 г. и следователно ще има още едно забавяне. Първоначално очакваните 5 години за преместване на работни места от времето на референдума през юни 2016 г. ще станат 8 години“ – обясни Хуберт Ват.

Значителен фактор за решението на финансовите институции да преместят бизнеса си във Финансовия център на Франкфурт беше готовността, изразена от германските политици, да преразгледат въпроса за защитата на труда за рисковите банки.

След включването на темата в коалиционните споразумения в министерствата се провеждат консултации с проектозакон, специално разработен за рискови банки.

Политиците чуха, обещаха и доставиха. Това е ясен знак, че преместването на банките в Германия е желателно. Това е знак, който се вижда и оценява“ – каза в заключение Хуберт Ват.

Банки

Германската икономика остава стабилна според Bundesbank

Публикувана

на

Bundesbank

Банката предвижда ръст на БВП от 1,5% за тази година.

Въпреки неуспеха през третото тримесечие на 2018 г., германската икономика ще продължи стабилния си растеж за момента, според оценката на Германската централна банка.

Bundesbank публикува есенната си прогноза, в която приписва лекото понижение на икономическата продукция през предходното тримесечие главно на временните трудности в автомобилната индустрия и смята, че ще то бъде преодоляно бързо.

Централна банка предвижда ръст на БВП от 1,5% през 2018 г. и 1,6% през 2019 г. и 2020 г. и потенциално 1,5% през 2021 г.

Президентът на Bundesbank Вайдман коментира, че за разлика от прогнозата от юни 2018 г. новите прогнози показват, че немският икономически растеж е малко по-висок от потенциалния ръст на производството през следващата година.

Един от ключовите фактори, които трябва да се следят през следващите няколко години, е прогресивното застаряване на населението, което води до увеличаване на дефицита на пазара на труда и спирачка на потенциала за растеж, според г-н Вайдман.

Също така намалява търсенето на жилища и склонността на предприятията да инвестират.

За икономистите на Bundesbank частната консумация е основната причина, поради която вътрешното търсене все пак е толкова оживено.

Благоприятното икономическо положение и ограничените условия на пазара на труда водят до силен ръст на заплатите, което от своя страна стимулира частното потребление. Икономистите на Бундесбанк заявяват, че вътрешното търсене ще бъде допълнително стимулирано от амбициозната фискална политика, особено през 2019 г.

По-високите разходи са планирани преди всичко за пенсии, здравеопазване и дългосрочни грижи, както и за образование, транспортна инфраструктура, вътрешна сигурност и отбрана. Наред със силната местна дейност, износът допринася за насърчаване на перспективите за растеж.

Централната банка прогнозира още, че процентът на инфлацията, измерен чрез Хармонизирания индекс на потребителските цени (ХИПЦ), първоначално ще спадне от 1,9% през 2018 г. на 1,4% през 2019 г., преди отново да достигне 1,8% през 2020 г. и 2021 г.

Цените на енергията и хранителните продукти ще бъдат основният фактор за спада между 2018 г. и 2019 г. „Докато през 2018 г. те нарастват силно, през следващата година ще виждат ограничен растеж„, допълва Вайдман.

Според икономистите на Вайдман несигурността, свързана с макроикономическите перспективи, е намаляла като цяло в сравнение с прогнозите за юни, но въпреки това все още е повишена.

Според тях непредвидимото развитие на бъдещите международни търговски отношения или твърд Брекзит например, може да доведе до отклонения от прогнозата.

 

Пълната прогноза на Bundesbank можете да намерите тук.

Прочети още

Банки

Германското правителство е обсъждало сливането на Deutsche Bank с Commerzbank

Публикувана

на

Deutsche bank

След тази новина акциите и на двете банки скочиха нагоре.

Германският финансов министър Олаф Шолц и главният изпълнителен директор на  Deutsche Bank Кристиан Сюинг, избран през април, са се срещнали, според агенция Bloomberg, за да обсъдят възможността за сливане на Deutsche Bank с Commerzbank.

Акциите на Deutsche Bank веднага поскъпнаха с 6,2%, след тази новина, след като преди това бяха паднали с повече от 50% през тази година, след като многобройните скандали, които разтърсиха кредитора.

Тези Commerzbank също нараснага с 5,9%.

В разговорите е станало дума за промяна на съществуващите данъчни закони, за се направи потенциалното сливане по-евтино.

Една от възможностите била Deutsche Bank да стане холдингово дружество, въпреки че това би могло да създаде голяма данъчна тежест за банката, ако се наложи тя да преоценява активите си.

Да се направи германското данъчно законодателство по-малко неблагоприятно за холдингови структури е сред темите, обсъдени в разговорите на високо равнище.

Германското правителство иска да има един слят германски заемодател, в опит да предотврати излизането на чуждестранен капитал от икономиката на страната.

Deutsche Bank бе въвлечена в няколко скандала тази година.

Наскоро централата ѝ във Франкфурт бе атакувана от германската прокуратура в рамките на разследването по Досиетата от Панама за интернационално пране на пари.

Също така миналия месец банката попадна и в центъра на скандала за изпирането на 150 милиарда долара, от клона на Danske Bank в Естония.

Смята се, че именно Deutsche Bank е изпрала по-голяма част от парите за Danske Bank идващи от Русия пред Талин на международните между 2007 и 2015 г.

Прочети още

Банки

Credit Suisse изкупува обратно свои акции за около 1.33 млрд. евро

Публикувана

на

Credit Suisse HQ

Банката приключва тригодишното си преструктуриране и повишава дивидентите си.

Вчера на т. нар. Деня на инвеститора, Бордът на директорите на една от най-големите швейцарски банки одобри обратно изкупуване на обикновени акции на Credit Suisse Group AG до 1.5 млрд. швейцарски франка (1.33 млрд. евро) през 2019 г.

С това действие бордът планира да увеличи дивидента на банката с най-малко 5% от 2019 г. нататък, потвърждавайки стратегията си, след края на тригодишното преструктуриране под ръководството на изпълнителния директор Тиджане Тиам.

Действията, предприети по време на преструктурирането, означават, че банката сега е по-устойчива в условията на турбулентност на пазара„, каза Тиам в изявление преди Деня на инвеститорите.

Успоредно с това засилихме капиталовата позиция на банката, намалихме рисковете и инвестирахме в укрепването на нашите регулаторни функции и функции за спазване на изискванията.

В резултат на тези действия, които са под нашия контрол, очакваме да постигнем поне 10% възвращаемост на собствения капитал без нематериалните активи, т.нар. return on tangible equity, (ROTE) през 2019 г.“ – каза в допълнение той.

Credit Suisse обяви миналата година нови цели за доходност и намерение да разпредели поне 50% от нетния си доход за 2019 и 2020 г. на акционерите си, главно чрез обратно изкупуване на акции или специални дивиденти, заявявайки, че е постигнала силен напредък в амбициите си да се превърне във водещ мениджър в инвестиционното банкиране.

 

Пълният доклад на Credit Suisse за обратното изкупуване на акции, можете да намерите тук.

 

Прочети още

Банки

Банки и полиция в съвместна кампания срещу финансовите “мулета”

Публикувана

на

За трета поредна година АББ и българските правоохранителни органи участват в Европейска кампания, посветена на борбата срещу финансовите “мулета” /European Money Mule Action – EMMA/.

Финансово “муле” е лице, което прехвърля незаконно придобити финансови средства между различни банкови сметки, често в различни държави, като за тази дейност получава комисионна. Според статистика на Европол, в 95% от случаите “финансовите мулета” се използват за усвояване на неправомерно трансферирани финансови средства, придобити от предходна киберпрестъпна дейност. Често средствата са предназначени за финансиране на други криминални дейности и изпиране на пари.

Кампанията е организирана от Европейския център за борба с киберпрестъпленията към Европол /EC3 – EUROPOL/ и координационният орган на ЕС за съдебно сътрудничество – Евроджъст, а партньор е Европейската банкова федерация, на която и АББ е член. Оперативни дейности са проведени на територията на 29 държави (Австрия, Белгия, България, Хърватска, Чехия, Дания, Естония, Финландия, Франция, Гърция, Германия, Унгария, Ирландия, Италия, Латвия, Малта, Холандия, Полша, Португалия, Румъния, Словения, Испания, Швеция, Австралия, Молдова, Норвегия, Швейцария, Обединено Кралство и САЩ) и са с цел предотвратяване и противодействие на финансови престъпления в Интернет, осъществявани чрез финансови “мулета“.

По информация от Европол, са установени 1504 финансови “мулета”, както и 26 376 неправомерни транзакции на обща стойност около 72,4 милиона евро, идентифицирани са повече от 24 500 жертви на престъпления, предшестващи последващото нареждане на парични средства към сметки на финансови “мулета” и са предотвратени щети в размер на 36,1 милиона евро. Задържани са 168 лица, проведени са 2409 разпита и са инициирани 837 разследвания. От страна на българските правоохранителни органи, съгласно информация от ГДБОП, са идентифицирани 112 финансови “мулета” и 52 жертви на престъпната дейност.

Банковият сектор подкрепя усилията на полицията и прокуратурата, като съдейства по всякакъв начин за ограничаването на такива измамни практики.

АББ смята, че сътрудничеството между държавните органи и частния сектор на европейско ниво е от изключително значение при борбата с финансовите “мулета“, тъй като престъпниците често действат трансгранично. Ето защо, Асоциацията на банките в България си партнира успешно с правоохранителните органи, както в България, така и на европейско ниво, за провеждането на информационни кампании относно рисковете и заплахите, свързани с финансови мулета. Тези кампании целят да подпомогнат интернет потребителите да различат съмнителните и потенциално опасни обяви, с които се набират “мулетата” с обещания за лесни печалби. Едно от основните средства за превенция на този род престъпления е повишаването на информираността по въпроса.

Как да се предпазим и какво трябва да направим в случай, че получим имейл със съмнително съдържание, в което се искат детайли за нас, например, банковата ни сметка, и имаме съмнения, че някой се опитва да ни въвлече в незаконна дейност – вижте в информационните брошури и клипове по-долу, които разкриват детайли относно механизмите на действие на финансовите “мулета“.

Прочети още

Банки

Италианската Banco BPM продаде лоши кредити за 7,8 млрд. евро.

Публикувана

на

Купувачи са американският фонд Elliott International и римската Credito Fondiario.

След уведомление до пазара от 30 ноември 2018 г., вчера Съветът на директорите на третата по големина банка в Италия – Banco BPM одобри офертата, подадена от Elliott International (американски инвестиционен фонд) и Credito Fondiario (римска банка, специализирана в управлението на необслужвани кредити).

Тя е за продажбата на портфейл от лоши кредити на Banco BPM за номинална сума от 7,8 млрд. евро в контекста на секюритизационна сделка;

Banco BPM ще има правото да намали размера на портфейла на 7 млрд. евро

Продажбата ще позволи на Banco BPM да намали проблемното съотношение на кредитите си от 15.9% до 10.6%.

Окончателното приключване на сделката се очаква до края на второто тримесечие на 2019 г.,

Deutsche Bank и Banca Akrosса били финансови съветници по сделката.

 

Пълният текст на публикацията на банката за сделката, можете да намерите тук.

 

 

Прочети още

Банки

БНБ пусна в обращение златна възпоменателна монета „Св. Първомъченик Стефан“

Публикувана

на

От 10 декември 2018 г. Българската народна банка пусна в обращение златна възпоменателна монета „Св. Първомъченик Стефан“ от серията „Българска иконография“.

Цената на монетата е 890 (осемстотин и деветдесет) лева.

Монетата ще се продава в Българската народна банка – на две каси на пл. „Княз Александър I“ № 1 и на четири каси в Касов център на БНБ на ул. „Михаил Тенев“ № 10, както и в офиси и клонове на Първа инвестиционна банка АД, Райфайзенбанк (България) ЕАД и Тексим Банк АД.

В периода от 10 декември до 12 декември 2018 г. включително всеки клиент (физическо или юридическо лице) ще може да закупи от Българската народна банка до 2 броя монети, след което възпоменателната монета „Св. Първомъченик Стефан“ ще се продава без ограничения.

 

Прочети още
Реклама

Най-четени