Connect with us

Uncategorized

Франсоа Вилерой де Галхау: „Централните банки не могат да правят чудеса“

Published

on

Francois Villeroy De Galhau
Франсоа Вилерой де Галхау, Гуверньор на Banque de France. Снимка: Банката.

Според гуверньора на Централната банка на Франция основната заплаха за глобалния растеж в момента е несигурността.

Управителят на Централната банка на Франция заяви пред CNBC в събота, по време на икономическа конференция в Екс-ан-Прованс в Южна Франция, че паричната политика не може да компенсира напрежението в търговията, а политическите лидери трябва да действат, за да отблъснат днешните икономически заплахи.

Франсоа Вилерой де Галхау, който и член на Управителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) подчерта, че основната заплаха за глобалния растеж в момента е несигурността. “И нека бъдем ясни, несигурността, създадена от търговските напрежения“.

Така че приоритетът е да се намали тази несигурност и тук ще изпълним задълженията си като централни банкери, но паричната политика не може да направи всичко. Паричната политика няма магическа пръчка, тя не може да прави чудеса. Политическите лидери трябва да намалят тази несигурност”, добави той.

Двете най-големи световни икономики САЩ и Китай вече са в търговска война, която навреди на глобалния растеж и заплашва да се прехвърли в други региони.

Тази седмица американското правителство увеличи натиска си и върху Европа, като заплаши с мита за 4 милиарда долара някои допълнителни стоки от ЕС.

ЕЦБ се опита да сложи край на ерата на паричното облекчаване в края на 2018 г., но търговската несигурност може означава обратен завой за много централни банки по света.

ЕЦБ вече предостави провизии за ликвидност за своите банки и проправи пътя за повече стимули, като дори не изключи друга програма за количествено парично стимулиране.

Франсоа Вилерой де Галхау каза още, че ЕЦБ ще изпълни мандата си за ценова стабилност, но не може да надхвърли този мандат. Той обясни също, че от решаващо значение е законодателите също да провеждат последователна икономическа политика при наличието на тези протекционистки мерки.

Паричната политика не може да бъде единствената игра в града или на световната сцена” каза той и повтори, че ЕЦБ все още не е решила какви действия ще предприеме, за да се бори със незначителния растеж и слабата инфлация.

Много неща са възможни, но днес не се решава нищо. Нека бъдем прагматични в следващите си заседания на ЕЦБ“ – каза още Вилерой де Галхау.

Uncategorized

Deutsche Bank планира радикално преструктуриране

Published

on

Christian Sewing
Кристиян Севинг, CEO на Deutsche Bank. Снимка: банката.

Кредиторът възнамерява да прехвърли € 50 млрд. в “лоша банка”.

Deutsche Bank е изготвила планове за радикално преструктуриране, които включват създаването на „лоша банка“, която да държи десетки милиарди евро лоши активи, както и сериозни съкращения на инвестиционните ѝ банкови операции.

„Лошата банка“ ще държи или ще продаде активи на стойност до 50 млрд. евро, които се състоят предимно от дългосрочни сделки, които са основен воденичен камък за баланса на банката, съобщи Financial Times, позовавайки се на свои вътрешни източници.

Създаването на „лоша банка“ – тактика, използвана от фалиралите британски банки след кризата от 2008 г. – ще даде възможност на изпълнителния директор Кристиян Севинг да смени фокуса на кредитора от високодоходния, но рисков свят на инвестиционното банкиране, към основното банкиране и управлението на частния капитал.

Като част от преструктурирането, много от търговските единици и операциите на банката извън континентална Европа ще бъдат силно свити или изцяло затворени, се казва още в публикацията.

Банката планира да съкрати бизнеса си с акции в САЩ, включително първокласните брокерски и капиталови деривати, за да спечели отново акционерите, които са недоволни от нейното представяне.

Преструктурирането на банката може да доведе до големи загуби на работни места във Великобритания, където за нея работят 8500 души и в САЩ, където тя има около 10 000 служители.

Както обявихме на Общото събрание на 23 май, Deutsche Bank работи по мерки за ускоряване на нейната трансформация, за да подобри устойчивата си рентабилност. Ще уведомим всички заинтересовани страни, ако и когато е необходимо”, заяви Deutsche Bank в изявление, изпратено по електронна поща в неделя в отговор на статията на FT.

Очаква се Кристиян Севинг официално да обяви готвените драстични промени заедно с полугодишните резултати на Deutsche Bank в края на юли, съобщава още FT.

 

Continue Reading

Uncategorized

ЕК очаква подобряване на икономическия растеж у нас

Published

on

Европейската комисия прогнозира известно подобряване на икономическия растеж в България през 2019 година до 3,3% от 3,1% година по-рано, но при “зимна прогноза” за по-добра експанзия от 3,6%. За следващата година ЕК очаква по-нататъшно подобрение на растежа на БВП в нашата страна до 3,4%, но при очаквания през февруари за повишение с 3,6 на сто.

Подобряването на икономическия растеж в България вероятно ще се ограничи донякъде от намаляващото чуждестранно търсене, затегнатият пазар на труда и известно ограничаване на потребителските нагласи. Очаква се износът да се възстанови от миналогодишния спад, тъй като започват да изчезват някои временни негативни ефекти върху експорта. При отсъствието на външни ценови шокове инфлационният натиск в България се очаква да намалее. Правителственият финансова баланс ще остане в излишък, а публичният дълг трябва да продължи да намалява.

Ръстът на реалния БВП в България се забави през 2018 година до 3,1% от 3,8% през 2017-а година, посочват от ЕК. Вътрешното търсене подкрепи растежа на БВП, докато нетният износ беше неблагоприятен за икономическата активност. Положителните резултати на пазара на труда, силната кредитна активност и потребителското доверие стимулираха частното потребление през първите три тримесечия на миналата година.

Въпреки това, частното потребление загуби инерция през последното тримесечие на предходната година, тъй като потребителското доверие се влоши, макар и от високи нива. Инвестиционната активност, както частна, така и публична, допринесе за силното вътрешно търсене през 2018-а година, подкрепено от благоприятни условия за финансиране, високо използване на капацитета и по-голямо използване на средствата от ЕС.

През 2018 година износът се оказа по-слаб, главно поради по-ниския износ за Турция, отрицателен базов ефект при износа за Русия и временното спиране на нефтената рафинерия “Нефтохим” през пролетта. Ръстът на реалния БВП обаче се очаква да се възстанови слабо до 3,3% през тази и до 3,4% през 2020-а година, прогнозира Комисията. Вътрешното търсене следва да продължи да се разширява, но с по-бавни темпове, поради по-умереното частно потребление. потребителското доверие остава потиснато през първите няколко месеца на 2019-а година, което предполага по-предпазливо поведение на разходите през годината, смята ЕК.

Continue Reading

Най-четени