Свържете се с нас

Финанси

Швейцарците гласуваха срещу инициативата „суверенни пари“

Публикувана

на

Switzerland flag

Планът Vollgeld искаше да премахне „частичните резерви“ на частните банки за кредити и заеми.

Вчера на референдум в Швейцария местните гласоподаватели отхвърлиха радикалните предложения, целящи да направят финансовата система по-сигурна, като променят начина, по който частните банки предоставят заеми на икономиката, съобщава Financial Times.

В неделя само 24,3% от гласоподавателите подкрепиха инициативата Vollgeld или „суверенни пари“, която искаше да забрани на частните банки да „създават“ пари, когато отпускат заеми на потребители и предприятия.

Резултатът е облекчение за Швейцарската национална банка – Swiss National Bank (SNB), централната банка и други финансови институции в страната.

Томас Джордан, председател на SNB, заяви по време на кампания, че инициативата Vollgeld (Волгелд) е „ненужен и опасен експеримент„, който би навредил на швейцарската икономика.

В отговор на резултата от референдума Централната банка заяви, че гласуването „Да“ би направило работата и „значително по-трудна“.

Планът Vollgeld искаше да премахне „частичните резерви“ – основата на финансовите системи по света, при които само малка част от депозитите, държани от банките от името на клиентите, се обезпечават с банкноти и монети или депозити на банките в Централната банка.

Освен това, той бил дал правомощие на Швейцарската национална банка да отпуска пари на правителството от централната банка – или дори директно на обществеността.

Застъпниците на идеята изтъкнаха, че това би направило финансовата система на Швейцария по-сигурна, като намали задлъжнялостта и предотврати кредитните цикли на пикове и спадове.

Те също така твърдяха, че парите са „обществено благо“, коeто трябва да бъдат контролирани от държавна институция като SNB.

Поддръжниците на идеята Vollgeld заявиха, че неделното гласуване няма да сложи край на международния дебат за здравето на световните финанси.

Фактът, че около една четвърт от избирателите подкрепи инициативата Vollgeld показва, че има истински апетит за радикална реформа на паричната и банковата система, която като че ли не работи за повечето хора„, каза Фран Боайт, изпълнителен директор на Positive Money, лондонска група за кампании за изследвания и финансови реформи.

Противници на инициативата Vollgeld, сред които и основните политически партии в Швейцария, твърдяха, че ако беше приета, тя би разрушила изпитаната финансова система, която стимулира икономическия растеж.

Серджо Ермоти, главен изпълнителен директор на банка UBS, каза, че гласоподавателите трябва да са „самоубийци“, за да гласуват за подобна инициатива.

Хърбърт Шайд, председател на Швейцарската асоциация на банкерите, заяви в неделя, че ясното отхвърляне на плана показва, че швейцарските гласоподаватели подкрепят „съществуващата, стабилна и високопроизводителна икономическа и парична система„.

Натискът за реформиране на частичните банкови резерви се увеличи след световната финансова криза от 2007-2008 г. Сред подкрепящите тези промени е и Мервин Кинг, бивш гуверньор на Bank of England.

Предложенията на инициативата Vollgeld, са подобни на идеите, възникнали в САЩ през 30-те години на миналия век след Великата депресия. През 1935 г. икономистът Ървинг Фишър предлага система за „100% банкови резерви“, която да премахне банковите изтичания, да създаде гладки икономически цикли и да намали задлъжнялостта.

Банки

Петър Андронов стана „Банкер на годината 2018“

Публикувана

на

Петър Андронов, главен изпълнителен директор на ОББ, беше отличен с приза „Банкер на годината“ 2018 на вестник Банкер за отличното развитие на ОББ през изминалата година.

Това е третата награда „Банкер на годината“ за него. Отличието идва 3 години след предишната награда „Банкер на годината“, която получава през 2015 г. за утвърждаване на управляваната от него тогава СИБАНК.

Първият приз „Банкер на годината“ той получава през 2009 г.

Наградите „Банкер на годината“ се проведоха за 25-ти път и отличиха най-успешните банкови мениджъри за цялостната им дейност и представяне на управляваните от тях институции през годината и приноса им в стабилното развитие на финансовите институции.

Прочети още

Fintech

JPMorgan: Мечешкият криптопазар отблъсква институционалните инвеститори

Публикувана

на

bitcoin

Мечешкият пазар на криптовалутите не е проблем само за настоящите инвеститори. Той отблъсква и тези, които искат да навлязат в сегмента. Сред тях са и инстутиционалните инвеститори, казва екип от анализатори на JPMorgan, цитиран от CCN.

Те посочват, че ключови индикатори са показали „драматичен“ спад. Има рязко намаляване на обема на транзакции, инерция губят и Bitcoin фючърсите. Това влияе сериозно на целия пазар.

Другите, т.нар. алтернативни монети, също страдат, при това непропорционално. JPMorgan описва фазата на корекция като „криптозима“, която вече отказва дори „копачите“ на криптовалути. Това е така, защото цените са ниски, а разходите големи и не е икономически оправдано да се продължава.

Въпреки поредните критики, повечето привърженици на криптовалутите запазват оптимизъм. Майк Новограц все още очаква рекордни висоти на Bitcoin през 2019 г. Тогава и институционалните инвеститори ще навлязат на пазара, което допълнително ще го изстреля нагоре, смятат оптимистите.

Прочети още

Финанси

Германското правителство планира да вземе повече заеми през 2019 г.

Публикувана

на

Deutschland Finanzagentur

За целта то ще емитира държавни ценни книжа с фиксиран доход в размер на 199 млрд.

Германското правителство планира да вземе на заем повече пари през 2019 г., отколкото през тази година, обяви германската правителствена финансовата агенция – Bundesrepublik Deutschland Finanzagentur

С изключение на свързания с инфлацията дълг, агенцията планира да емитира държавни ценни книжа с фиксиран доход в размер на 199 млрд. през 2019 г., се казва в изявление на агенцията. За 2018, тази сума бе 173 милиарда евро.

Агенцията заяви, че планира да издаде 156 млрд. евро дългосрочни инструменти за номинален капиталов пазар и 43 млрд. евро инструменти за паричния пазар за финансиране на бюджета.

Федералното правителство планира да емитира и свързани с инфлацията ценни книжа с номинална стойност между 6 и 10 млрд.

Германското планира да изпълни планираните емитирания във възможно най-голяма степен, за да осигури на участниците на пазара надеждна ориентация за техните инвестиционни решения.

Актуализацията на планираните емисионни дейности през второто тримесечие ще бъде публикувана през третия десетдневен период от март 2019 г.

 

Повече детайли, относно плануваните емиции на държавни ценни книжа на Германското правителство, можете да намерите тук.

Прочети още

Финанси

Подготвят износ на български продукти за азиатския пазар за 300 млн. долара

Публикувана

на

Южнокорейската търговска компания Encyiks&Human Group Co., Ltd. подготвя износ на български продукти от хранително-вкусовата промишленост на стойност 300 млн. долара за азиатския пазар. Това стана ясно по време на среща на министъра на икономиката Емил Караниколов и Гилберт Лим, председател Южнокорейската компания.

Encyiks&Human Group Co., Ltd. е ексклузивен дистрибутор в Азия на български продукти като минерална вода, млечни продукти и пробиотици, органични продукти, кашкавал и сирене, лавандулово масло и продукти, базирани на розово масло от български компании.

Във връзка с подписването на договор преди месец за бизнес сътрудничество между южнокорейската търговска компания и базирана в Шънчжън китайска търговска компания се подготвя износ на български продукти на стойност 300 млн. щ.д. за Китай и Република Корея.

Гилберт Лим посочи, че компанията вече от две години работи с над 15  български партньора износители и подчерта, че българските продукти се приемат изключително добре на Азиатския пазар, поради изключителното им качество. По думите му целта на южнокорейската компания е да представи страната ни и нейните продукти като бранд за здравословни и био храни.

Караниколов изтъкна, че компанията може да разчита на пълна подкрепа от страна на Министерството на икономиката, както и че все повече фирми от двете страни проявяват засилен интерес за партньорство.

Това е поредният пример за положителното развитие на българо-корейските търговско-икономически отношения през последната година, в резултат на съвместните усилия на двете страни“, подчерта икономическият министър.

Прочети още

Fintech

Малта отваря блокчейн банка

Публикувана

на

Malta

Един от основните проблеми на криптовалутите е липсата на банки, които да работят с тях. Малта иска да реши този проблем с отварянето на блокчейн банка, съобщава CCN.

Островната държава, която през последната година активно се концентрира върху блокчейн и финансовите технологии, е готова за следващата стъпка.

OK Blockchain Capital Limited ще финансира RnF Finance Limited, които вече са подали нужните документи в регулаторите на Малта.

Компанията има доста опит в това, като е създала множество банки в страната. Изпълнителният ѝ директор Родерик Псайла коментира пред CCN, че блокчейн банката ще има четири основни направления.

Те ще са банкови услуги за корпоративни клиенти, заеми, частно банкиране и управление на активи. Банката ще е насочена едновременно към корпорации и крайни потребители, като ще е отворена към всички. Тя ще преценява всеки клиент поотделно и няма да изключва работа с дадена индустрия.

При положение, че получи необходимите разрешения, RnF цели банката да започне работа в средата на следващата година.

Прочети още

Банки

Датската Saxo Bank купува холандската онлайн банка BinckBank

Публикувана

на

Двете институции излязоха днес с общо изявление.

Холандската онлайн банка BinckBank и датската Saxo Bank обявиха днес, че е постигнато споразумение за препоръчителна ценова публична оферта в размер на 6,35 евро за емитирана и неизплатена обикновена акция и приоритетен дял на BinckBank, представляващ общо възнаграждение от 424 милиона евро.

Цената на предлагането представлява премия от 35% спрямо цената на затваряне от 14 декември 2018 г. и премия от съответно 42%, 43% и 38% спрямо среднопретеглената цена на акция през последния, два и три календарни месеца, предоставяйки незабавна, сигурна и значима стойност на акционерите на BinckBank

Сделката е подкрепена и препоръчана единодушно от изпълнителния и надзорния съвет на BinckBank.

Saxo Bank е поела ангажимент за финансиране на сделката чрез комбинация от капиталови инжекции от акционерите и налични парични средства

Страните се споразумяха за определени нефинансови ангажименти за акционерите на BinckBank за период от три години.

Проектът за сделката ще бъде представен в Нидерландски орган за финансовите пазари (AFM) не по-късно от края на първото тримесечие на 2019 г.

Предполага се, че сделката ще приключи през третото тримесечие на 2019 г.

Прочети още
Реклама

Най-четени