Свържете се с нас

Финанси

Швейцарците гласуваха срещу инициативата „суверенни пари“

Публикувана

на

Switzerland flag

Планът Vollgeld искаше да премахне „частичните резерви“ на частните банки за кредити и заеми.

Вчера на референдум в Швейцария местните гласоподаватели отхвърлиха радикалните предложения, целящи да направят финансовата система по-сигурна, като променят начина, по който частните банки предоставят заеми на икономиката, съобщава Financial Times.

В неделя само 24,3% от гласоподавателите подкрепиха инициативата Vollgeld или „суверенни пари“, която искаше да забрани на частните банки да „създават“ пари, когато отпускат заеми на потребители и предприятия.

Резултатът е облекчение за Швейцарската национална банка – Swiss National Bank (SNB), централната банка и други финансови институции в страната.

Томас Джордан, председател на SNB, заяви по време на кампания, че инициативата Vollgeld (Волгелд) е „ненужен и опасен експеримент„, който би навредил на швейцарската икономика.

В отговор на резултата от референдума Централната банка заяви, че гласуването „Да“ би направило работата и „значително по-трудна“.

Планът Vollgeld искаше да премахне „частичните резерви“ – основата на финансовите системи по света, при които само малка част от депозитите, държани от банките от името на клиентите, се обезпечават с банкноти и монети или депозити на банките в Централната банка.

Освен това, той бил дал правомощие на Швейцарската национална банка да отпуска пари на правителството от централната банка – или дори директно на обществеността.

Застъпниците на идеята изтъкнаха, че това би направило финансовата система на Швейцария по-сигурна, като намали задлъжнялостта и предотврати кредитните цикли на пикове и спадове.

Те също така твърдяха, че парите са „обществено благо“, коeто трябва да бъдат контролирани от държавна институция като SNB.

Поддръжниците на идеята Vollgeld заявиха, че неделното гласуване няма да сложи край на международния дебат за здравето на световните финанси.

Фактът, че около една четвърт от избирателите подкрепи инициативата Vollgeld показва, че има истински апетит за радикална реформа на паричната и банковата система, която като че ли не работи за повечето хора„, каза Фран Боайт, изпълнителен директор на Positive Money, лондонска група за кампании за изследвания и финансови реформи.

Противници на инициативата Vollgeld, сред които и основните политически партии в Швейцария, твърдяха, че ако беше приета, тя би разрушила изпитаната финансова система, която стимулира икономическия растеж.

Серджо Ермоти, главен изпълнителен директор на банка UBS, каза, че гласоподавателите трябва да са „самоубийци“, за да гласуват за подобна инициатива.

Хърбърт Шайд, председател на Швейцарската асоциация на банкерите, заяви в неделя, че ясното отхвърляне на плана показва, че швейцарските гласоподаватели подкрепят „съществуващата, стабилна и високопроизводителна икономическа и парична система„.

Натискът за реформиране на частичните банкови резерви се увеличи след световната финансова криза от 2007-2008 г. Сред подкрепящите тези промени е и Мервин Кинг, бивш гуверньор на Bank of England.

Предложенията на инициативата Vollgeld, са подобни на идеите, възникнали в САЩ през 30-те години на миналия век след Великата депресия. През 1935 г. икономистът Ървинг Фишър предлага система за „100% банкови резерви“, която да премахне банковите изтичания, да създаде гладки икономически цикли и да намали задлъжнялостта.

Прочети още
Коментирай

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Крипто

Спадът на цената на Bitcoin продължава

Публикувана

на

bitcoin

Стойността и е вече близо 20% надолу за по-малко от месец.

Спадът в цената на Bitcoin продължава. Криптовалутата загуби 8% за миналата седмица и слезе на цена под $5830, съобщава CCN.

С това спадът на Bitcoin за юни т.г. е близо 20% и засега няма изгледи тенденцията да се обърне. Свиването на Bitcoin води и до очакван спад в цената на другите криптовалути.

Ethereum загуби 11% от стойността си през миналата седмица въпреки решението на американската Комисия по ценни книжа и фондови борси (SEC), че криптовалутата Ether не е ценни книжа и не се регулира като такива.  Това потвърждава тезата на анализаторите, че решаващата роля за състоянието на криптопазара има Bitcoin, а другите криптовалути просто следват неговите амплитуди.

Целият пазар на криптовалути записа 13% загуби и спадна до 241 млрд. долара само за седмица.

Друга основна причина за това е сривът на новата криптовалута EOS. Тя се радваше на огромен интерес преди да тръгне, но поради опасения, че интересът е пресилен и съобщения за измами, в крайна сметка се срина с 13% само в неделя.

Така за 24 часа вчера пазарът на криптовалути загуби над 19 млрд. долара от стойността си.

Очакванията са, че Bitcoin ще продължи да пада докато стигне цена от около 5000 долара. Надеждите на инвеститорите са, че тогава пазарът вече ще започне да върви в положителна посока и ще се върне към растежа.

Прочети още

Крипто

Въпрос на време е блокчейнът да бъде декриптиран, смята топ анализатор

Публикувана

на

blockchain

Блокчейн технологията е в основата на криптовалутите и се смята, че има огромен потенциал и в много други сфери. Според топ анализатора Джордж Фрийдман обаче, е въпрос на време непробиваемата в момента защита на блокчейн да бъде декриптирана, съобщава CNBC.

Фрийдман е един от най-известните анализатори по геополитически въпроси. В интервю за CNBC по време на UBS CIO Global Forum в Ню Йорк, Фрийдман заяви, че технологията е полезна, но не е напълно неуязвима.

„Досега не съм виждал някоя технология за криптиране, която рано или късно да не е била пробита“, казва Фрийдман. Според него някой от САЩ, Русия или Китай ще е първият, който ще постигне това.

Фрийдман смята, че блокчейн е полезна технология, но „е една от тези мании, от които хората изкарват пари, като правят хиперболизирани твърдения за нея“. Той е на мнение, че е възможно накрая практичността и предимствата на блокчейн технологията да останат на заден план заради тази мания и когато тя отшуми, блокчейн да бъде забравен въпреки ползите си.

Прочети още

Банки

Fibank отчете 10,8% ръст на нетния доход от такси и комисиони

Публикувана

на

Общият размер на активите на Fibank (Първа инвестиционна банка) възлиза на 8,9 млрд. лв., а нетният доход от такси и комисиони е нарастнал с 10,8% спрямо предходната година. За 2017 г. нетните приходи от търговски операции отчитат ръст от 10%. Това стана ясно от провелото се на 21 юни редовно Общо събрание на акционерите на банката.

В него са взели участие Неделчо Неделчев, Главен изпълнителен директор Fibank, Светозар Попов, Главен директор Риск, Севдалина Василева, Главен директор ритейл, Чавдар Златев, Главен директор Корпоративно банкиране и Живко Тодоров, Главен финансов директор.

Fibank увеличава пазарните си позиции в банкирането на дребно и кредитирането на малки и средни предприятия, като се повишава и тежестта им в кредитния й портфейл. Балансовият собствен капитал на Първа инвестиционна банка също се увеличава с 10,6%. Базовият собствен капитал от първи ред (CET1) запазва темповете си на нарастване и достига 12,87%. Ръст се регистрира и по отношение на капитала от първи ред до 15,87% и общата капиталова база до 15.89 процента.

Акционерите са гласували реализираната нетна печалба от 92 млн. лв. за 2017 г. да бъде капитализирана, което допълнително ще увеличи капиталовата позиция на банката и ще осигури база за допълнителен растеж. С това решение капиталовите показатели се очаква да надминат 13,5% за базов собствен капитал от първи ред и 16,5% за обща капиталова база на консолидирана основа.

Общото събрание на акционерите на банката е избрало „БДО България“ ООД и „МАЗАРС“ ООД за одиторски дружества за 2018 г., а досегашният директор на „Вътрешен одит“ Ралица Богоева вече заема позицията Главен директор „Информационни технологии и операции“. Позицията директор на дирекция „Вътрешен одит“ ще бъде заета от Пламен Димитров, който притежава над 15 години професионален опит.

Прочети още

Fintech

Платформата за електронна търговия на TBI Bank с награда за иновация

Публикувана

на

TBI Bank е победител в категория „Иновативни продукти“ в наградите на b2b media за 2018 за своята нова платформа за електронна търговия.

Платформата, която отскоро е активна в Румъния, обогатява преживяването при пазаруване онлайн за търговците и клиентите. TBI Bank е първата банка, която предлага подобна услуга и съвсем скоро ще я представи на българския пазар. Продуктът предлага стоков кредит в рамките на минути. Той използва видео-идентификация и електронен подпис. Процесът е напълно дигитален, достъпен е 24/7, а кредитът се одобрява за 9 минути.

„Наградата е страхотно признание за екипа на TBI Bank, нашата посветена и тежка работа в последната година“ – заяви Надежда Михайлова-Коцинова, ръководител бизнес развитие електронна търговия, по време на церемонията по награждаване на победителите. Нашият продукт беше разработен за рекордно време от нулата, той е новаторски и е отличен пример за духа на Next Gen Digital Lender в компанията ни.

Прочети още

Еврофинансиране

Министерство на финансите: До края на 2020 не очакваме сериозен ефект от Брекзит

Публикувана

на

До края на 2020 година не се очаква сериозен ефект от Брекзит, заяви Маринела Петрова, заместник-министър на финансите, по време на дискусия, посветена на въздействието върху България от излизането на Великобритания от Европейския съюз.

Събитието се проведе в Софийския университет и беше организирано от Българската Чийвнинг асоциация. По време на дискусията Маринела Петрова говори за потенциалните директни и косвени ефекти, които Брекзит би оказал върху европейската и по-специално върху българската икономика.

„До края на този програмен период, който е до края на 2020 година, не очакваме съществен ефект върху бюджета на Европейския съюз, който би засегнал страната ни, доколкото всички държави, които вече са започнали изпълнението на тази рамка, са ангажирани и със съответните вноски към бюджета на ЕС,“ заяви заместник-министър Маринела Петрова по време на своето изказване. Тя припомни, че в момента стартират преговорите по многогодишната финансова рамка на Съюза за следващия финансов период, и в този смисъл може да се очаква финансов недостиг в бюджета на ЕС, който би могъл да се преодолее частично с увеличение на националните вноски, като се търсят и нови източници за финансиране на европейския бюджет. Според нея България няма да изпита сериозни затруднения от евентуално увеличение на вноската.

Маринела Петрова цитира данни на Министерството на финансите, според които при двустранната търговия не се очаква съществено влияние към общото икономическо състояние на страната, основно към брутния вътрешен продукт. Това се дължи на факта, че като дял от нашия износ и внос Великобритания заема съответно 11-то и 16-то място и обемите не са толкова високи, че да окажат някакъв значим ефект върху икономиката като цяло. Тя уточни, че „по отношение на инвестициите това, което забелязваме през последните години след кризата, е всъщност отрицателен инвестиционен и финансов поток към България, което означава, че не би следвало да изпитаме сериозен дисбаланс поради Брекзит. Въпреки това размерът на натрупаните британски инвестиции в България е около 2 млрд. евро, или около 5 % от всички преки чуждестранни инвестиции в страната,“ уточни още тя.

Що се отнася до влиянието върху работната сила и заетостта в страната, заместник-министърът на финансите отбеляза, че по данни на службите във Великобритания регистрираните заети българи, дългосрочно пребиваващи във Великобритания, са около 84 хил. души през 2017 година. Тя обясни, че предвид актуалното състояние на преговорите по Брекзит „не очакваме съществени сътресения, които да доведат до излизане на работна ръка от Великобритания, нито съществен прилив на работна ръка в България.“ Тя изрази мнение, че дори да се появи някакво ограничение пред наемането на труд от страни като България във Великобритания, по-скоро мигрантският поток би се насочил към други страни в ЕС, където заплащането на труда е относително по-високо спрямо това в България за съответната категория труд. Маринела Петрова допълни, че ефектът върху заетостта оказва влияние съответно и върху паричните плащания, но по тази линия също не се очаква значително влияние върху нашата икономика, тъй като към момента преводите от чужбина не са съществена сума и представляват около 0,1 % от БВП на България.

По отношение на туризма заместник-министър Петрова вижда известни рискове поради факта, че има вероятност да се въведат визови ограничения или друг вид ограничения пред свободното движение на хора от Великобритания към Европейския съюз, което би ни поставило в сравнително по-неблагоприятна позиция, засилвайки конкуренцията ни с други страни извън ЕС. Тя уточни, че МФ не очаква съществено влияние също и върху банковия сектор, доколкото няма регистрирани банкови институции от Великобритания, опериращи на територията на България. Според нея в по-дългосрочен план може да се очаква някакъв ефект по линия на европейските регулации.

Прочети още

Банки

EMEA Финанс: Райфайзенбанк е най-добра банка в България

Публикувана

на

Raiffeisenbank

Престижното международно финансово издание ЕМЕА Финанс връчи „Европейските банкови награди 2017“ и определи Райфайзенбанк за „Най-добра банка“ в България, както и за „Най-добра банка Частно банкиране“. В същото време Райфайзен Асет Мениджмънт (България) взе наградата за „Най-добро управляващо дружество“ в страната.
Групата РБИ получи общо 27 отличия, а Райфайзен Банк Интернешънъл бе определена за „Най-добра банка“ в Централна и Източна Европа, и в страните от ОНД.

Управляващото дружество на РБИ Райфайзен Кепитъл Мениджмънт взе наградата за „Най-добър продукт в ЦИЕ и ОНД“ за пускането на фонда „Raiffeisen Solution Fund“.

Освен в България, банките на РБИ в Австрия, Босна и Херцеговина, Хърватия, Унгария, Косово, Румъния, Сърбия, Словакия и Украйна бяха определени от ЕМЕА Финанс за „Най-добра банка“ в съответната страна. Банките на Райфайзен Албания, Беларус и Русия взеха отличието за „Най-добра чуждестранна банка“, а в Австрия, Беларус, Румъния и Русия Райфайзен бе отличена като „Най-добра инвестиционна банка“. В допълнение на впечатляващия списък с награди, 5 дъщерни банки получиха признание за частното им банкиране – България, Чехия, Унгария, Полша и Словакия, а в България и Словакия управляващите дружества на Райфайзен получиха наградата за „Най-добро управляващо дружество“.

“Според ЕМЕА Финанс РБИ е Най-добра банка в ЦИЕ и ОНД. Банката осъществи трансформационната си програма преди предвиденото, намали необслужваните си кредити, отчете впечатляващи резултати, отбеляза повече от двоен ръст на печалбата си и направи сериозно впечатление на капиталовите пазари в региона“, коментира Кристофър Мур, издател и главен изпълнителен директор на ЕМЕА Финанс.

Прочети още
Реклама

Най-четени