Свържете се с нас

Финанси

Швейцарците гласуваха срещу инициативата „суверенни пари“

Публикувана

на

Switzerland flag

Планът Vollgeld искаше да премахне „частичните резерви“ на частните банки за кредити и заеми.

Вчера на референдум в Швейцария местните гласоподаватели отхвърлиха радикалните предложения, целящи да направят финансовата система по-сигурна, като променят начина, по който частните банки предоставят заеми на икономиката, съобщава Financial Times.

В неделя само 24,3% от гласоподавателите подкрепиха инициативата Vollgeld или „суверенни пари“, която искаше да забрани на частните банки да „създават“ пари, когато отпускат заеми на потребители и предприятия.

Резултатът е облекчение за Швейцарската национална банка – Swiss National Bank (SNB), централната банка и други финансови институции в страната.

Томас Джордан, председател на SNB, заяви по време на кампания, че инициативата Vollgeld (Волгелд) е „ненужен и опасен експеримент„, който би навредил на швейцарската икономика.

В отговор на резултата от референдума Централната банка заяви, че гласуването „Да“ би направило работата и „значително по-трудна“.

Планът Vollgeld искаше да премахне „частичните резерви“ – основата на финансовите системи по света, при които само малка част от депозитите, държани от банките от името на клиентите, се обезпечават с банкноти и монети или депозити на банките в Централната банка.

Освен това, той бил дал правомощие на Швейцарската национална банка да отпуска пари на правителството от централната банка – или дори директно на обществеността.

Застъпниците на идеята изтъкнаха, че това би направило финансовата система на Швейцария по-сигурна, като намали задлъжнялостта и предотврати кредитните цикли на пикове и спадове.

Те също така твърдяха, че парите са „обществено благо“, коeто трябва да бъдат контролирани от държавна институция като SNB.

Поддръжниците на идеята Vollgeld заявиха, че неделното гласуване няма да сложи край на международния дебат за здравето на световните финанси.

Фактът, че около една четвърт от избирателите подкрепи инициативата Vollgeld показва, че има истински апетит за радикална реформа на паричната и банковата система, която като че ли не работи за повечето хора„, каза Фран Боайт, изпълнителен директор на Positive Money, лондонска група за кампании за изследвания и финансови реформи.

Противници на инициативата Vollgeld, сред които и основните политически партии в Швейцария, твърдяха, че ако беше приета, тя би разрушила изпитаната финансова система, която стимулира икономическия растеж.

Серджо Ермоти, главен изпълнителен директор на банка UBS, каза, че гласоподавателите трябва да са „самоубийци“, за да гласуват за подобна инициатива.

Хърбърт Шайд, председател на Швейцарската асоциация на банкерите, заяви в неделя, че ясното отхвърляне на плана показва, че швейцарските гласоподаватели подкрепят „съществуващата, стабилна и високопроизводителна икономическа и парична система„.

Натискът за реформиране на частичните банкови резерви се увеличи след световната финансова криза от 2007-2008 г. Сред подкрепящите тези промени е и Мервин Кинг, бивш гуверньор на Bank of England.

Предложенията на инициативата Vollgeld, са подобни на идеите, възникнали в САЩ през 30-те години на миналия век след Великата депресия. През 1935 г. икономистът Ървинг Фишър предлага система за „100% банкови резерви“, която да премахне банковите изтичания, да създаде гладки икономически цикли и да намали задлъжнялостта.

Fintech

PayPal завърши придобиването на шведската финтех iZettle за $ 2.2 млрд.

Публикувана

на

Чрез сделката компанията се надява да разшири продуктите и услугите си за малкия бизнес.

Най-големият оператор на онлайн плащания в света PayPal Holdings завърши придобиването на компанията iZettle за около $ 2.2 млрд. на 21 септември, съобщава compelo.com.

Чрез сделката PayPal ще обогати пофтфолиото си от продукти и услуги за малкия бизнес, за да помогне за ускоряване на растежа му.

Главният оперативен директор на PayPal Бил Рейди заяви: „Развълнувани сме да посрещнем екипа на iZettle в семейството на PayPal и сме развълнувани да разширим начина, по който обслужваме нашите клиенти от малкия бизнес.

iZettle предлага набор от продукти и услуги, които позволяват на търговците да посрещнат своите клиенти, където са – онлайн, на склад или чрез мобилни устройства. Това е още една стъпка в нашето пътуване към демократизиране на инструментите за търговия, за да помогнем на бизнеса от всякакъв мащаб да се развива„.

С приключването на сделката Якоб де Гийър, съосновател и главен изпълнителен директор на iZettle, се присъединява към PayPal и ще продължи да ръководи iZettle. Магнус Нилсон, съосновател и изпълнителен председател на iZettle, също се присъединява към PayPal.

Днес е много голям ден – за мен и за всички в iZettle.  Ние споделяме твърдата вяра на PayPal в силата на малките предприятия. Заедно ще бъдем по-силни и ще се движим още по-бързо, за да помогнем на малките фирми да успеят в този свят на гиганти“ – каза Якоб де Гийър.

iZettle е финтех компания основана през 2010 г. в Стокхолм, Швеция. Тя революционизира мобилните плащания с първия в света четец на карти с мини чип и софтуер за мобилни устройства.

Достъпна на повече от 200 пазари по целия свят и с над 250 милиона активни абонати, платформата PayPal, включително брандовете ѝ Braintree, Venmo и Xoom, позволява на потребителите и търговците да получават пари в повече от 100 валути, да теглят средства в 56 валути и да държат салда в своите PayPal сметки в 25 валути.

Чрез комбинация от технологични иновации и стратегически партньорства, PayPal създава по-добри начини за управление и придвижване на пари. Целта е по-голям избор и гъвкавост при нареждане на плащания, плащане или получаване на платени средства.

Прочети още

Банки

Американският банков гигант Wells Fargo ще съкрати 26 500 работни места

Публикувана

на

Wells Fargo

Причината е промяна в предпочитанията на клиентите и дигитализацията.

Американският банков гигант Wells Fargo планира да прекрати до края на следващите три години близо 26 500 работни места  в цялата си работна сила по света, за да рационализира дейността си, разказва compelo.com.

Банката очаква да намали близо 5-10% от почти 265 000 служители, работещи в 38 страни.

Сред причините за това решение са променящите се предпочитания на клиентите, като увеличаването на възможностите за самообслужване и други.

Според главния изпълнителен директор на Wells Fargo Тим Слоун банковата група извършва  фундаментални промени, за да стане по-фокусирана върху клиентите и по-оптимизирана и по-добре поставена за дългосрочен успех и оперативно съвършенство.

Част от промените са засилване на управлението на риска, опростяване на операциите, повече дигитална автоматизация и продажба на не-основни компании, за да се псотигне по-голяма ефективност.

Един от бизнесите, които банковият гигант продава е Banco Popular de Puerto Rico, която има активи за около 1.7 млрд. долара на чрез сделка, обявена през февруари 2018 г.

Последното съобщение за съкращаване на работни места следва решението на американския банков гигант от януари 2018 г. да закрие още 800 клона до 2020 г.

Тим Слоун заяви: „Wells Fargo приема много сериозно всяка промяна, която включва членовете на екипа й и както винаги, ще бъдем внимателни и прозрачни и ще се отнасяме с уважение към членовете на екипите си.

Имаме сериозни програми, за да накараме засегнатите членове на екипа да осъзнаят други възможности за работа в Уелс Фарго и да им окажем подкрепа при преминаването към следващата фаза на кариерата им. Дори когато стане по-ефективна, Wells Fargo ще остане един от най-големите работодатели в САЩ“.

Wells Fargo е основана през 1852 г. Тя е базирана в Сан Франциско и предлага банкови, инвестиционни и ипотечни продукти и услуги чрез 8050 локации и 13 000 банкомата в целия свят.

 

Прочети още

Финанси

Стокообменът между България и Германия достигна рекордните над 7 млрд. лв.

Публикувана

на

Двустранният стокообмен между България и Германия достигна рекордни стойности и надхвърли 7 млрд. евро годишно, което е индикатор, че германските инвеститори виждат в страната ни надежден и стабилен икономически партньор.“  – това заяви заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов по време на официалния прием „25 години германска икономика в България“, организиран от Германо-българската индустриално-търговска камара (ГБИТК).

България доказа през годините, че може да бъде остров на финансова и макроикономическа стабилност, достатъчно гъвкав в решаването на поставените от инвеститорите проблеми, предвидим и адаптивен към предизвикателствата на глобалната икономика“, подчерта още заместник-министърът.

Той благодари на Германо-българската индустриално-търговска камара за отправната точка, която Министерството на икономиката получава от тях по посока на препоръките, идващи от инвеститорите, техните изисквания, впечатления и очаквани резултати.

По думите му доказателство, че двете страни си партнират успешно и се чувстват удовлетворени от бизнес средата в България, е и привличането на няколко големи компании в рамките на тази година, като една от най-мащабните ще бъде оповестена следващата седмица, за реализирането на която са работили основно Министерството на икономиката, Министерството на здравеопазването и целият парламент.

От своя страна Хелге Толкосдорф, ръководител на реферат във Федералното министерство на икономиката и енергетиката, поздрави Министерството на икономиката за отличната работа по привличането на стратегически германски инвеститори и за преодоляването на пречките, довели до избора на България за инвестиционна дестинация.

Прочети още

Крипто

BIS: Цените на криптовалутите зависят от действията на регулаторите

Публикувана

на

bitcoin

Цените на криптовалутите продължават да са основна тема за мнозина. Виртуалните пари не успяват да задържат ръст за дълго време и сякаш са чувствителни към всяка тема. Според доклад на Bank for International Settlements (BIS) това е така и важи особено много от действията на регулаторите, съобщава CCN.

BIS смята, че действията на регулаторите се отразяват на цените на виртуалните пари и то постоянно. Всяко действие, коментар или липсата на такива влияе.

Най-много влияят новините за потенциални забрани на криптовалути, по-строги регулации или съдебни дела на институции срещу криптокомпании, борси и ICO. Това важи за всички пазари, без значение откъде идва новината. Подобна информация може както да срине цените, така и да ги увеличи.

Влияят и по-малки новини. Например, когато дадена криптоборса е получила разрешение или отказ на достъп до банкови услуги. Изявленията с обобщен характер от страна на банки и институции по адрес на криптовалутите и техния сектор също се отразяват на цените.

BIS заключва, че така, макар и криптовалутите и криптоактивите да не са регулирани и да са смятани за независима алтернатива на традиционния финансов пазар, те всъщност се влияят от традиционните финансови институции и разчитат на тях за някои от операциите си. Това прави и цените им зависими от регулираните финансови институции.

Прочети още

Банки

Deutsche Bank със специален надзор срещу прането на пари

Публикувана

на

Deutsche bank

За първи път BaFin използва подобна мярка за германска банка.

Днес германският орган за финансов надзор BaFin, оповести на сайта си, че е наредил на 21 септември на Deutsche Bank да предприеме специални мерки срещу прането на пари и финансирането на тероризма.

За целта регулаторът ще използва специален свой представител в банката. Това се случва за първи път в Германия, разказва в-к Spiegel.

Представителят ще контролира изпълнението на зададените мерки.

За пръв път BaFin поръчва подобна надзорна мярка за банка в областта на предотвратяването на изпирането на пари„, се казва в изявление на регулатора, след което следва заповедта към банката да предприеме подходящите вътрешни предпазни мерки и да спазва общите изисквания за надлежна проверка.

Говорител на Deutsche Bank, заяви: „Ние твърдим, че процесите на идентифициране на нашите клиенти отговарят на регулаторните изисквания по всякакъв начин. Съгласни сме с BaFin, че трябва да подобрим по-нататък тези процеси в корпоративната и инвестиционна банка„.

Банката ще работи като финансов надзорник с одиторската фирма KPMG, които ще бъдат специални представители, за да може тя да „отговори на регулаторните изисквания възможно най-бързо и в рамките на сроковете„, каза още говорителят.

Само преди няколко дни финансовата институция обяви, че е намерила заместник на предишния си най-висш служител в отдела срещу прането на пари.

Сега тя ще назначи на този пост Стефан Вилкен, който преди това е работил 24 години като мениджър на риска за най-голямата германска парична къща.

Предшественикът на Вилкен, Филип Волот отива в разтърсената от скандал за пране на пари датска Danske Bank, където ще е член на борда ѝ.

Според Spiegel на Стефан Вилкен му предстои много работа. Въпреки известния напредък, проверките за пране на пари в Deutsche Bank далеч не работят, така като самата банка би искала това.

Например, все още има проблеми с идентифицирането на клиентите – важна предпоставка за откриване на случаи на пране ма пари и ефективното им проследяване след това, допълва в заключение вестникът.

Прочети още

Финанси

ЕК праща Великобритания за съд за митнически измами

Публикувана

на

Brexit

Изчислено е, че досега те са ощетили бюджета на ЕС с поне 2,7 млрд. евро.

След предложение на члена на Комисията по бюджет и човешки ресурси Гюнтер Отингер, Европейската комисия (ЕК) реши днес да изпрати мотивирано становище до Обединеното кралство поради невъзможността му да внесе в бюджета на ЕС мита, които са изискуеми според Законодателство на ЕС.

Това е втората стъпка, която Комисията предприема във формалната процедура за нарушение по този случай, за да защити финансовите интереси на ЕС.

През март тази година тя започна процедура за нарушение вследствие на доклад от страна на органа на ЕС за борба с измамите OLAF от 2017 г., според който вносителите в Обединеното кралство са избегнали голяма част от митата чрез използване на фиктивни и фалшиви фактури и неправилни декларации за митническата стойност при внос.

Допълнителни инспекции на ЕК потвърдиха широкия обхват на схемата за измами с по-ниска декларирана стойност, която е действала през британските пристанища между 2011 г. и 2017 г.

Въпреки че e информирано за рисковете от измами, свързани с вноса на текстил и обувки с произход от Китайската народна република от 2007 г. насам и въпреки че е помолено да предприеме подходящите мерки за контрол на риска, Обединеното кралство не е предприело ефективни действия за предотвратяване на измамите.

Комисията изчислява, че нарушението на Обединеното кралство е довело до загуби за бюджета на ЕС в размер на 2,7 милиарда евро за периода от ноември 2011 г. до октомври 2017 г.

Освен това Обединеното кралство е нарушило и законодателството на ЕС за данък добавената стойност, което е довело до допълнителни потенциални загуби за бюджета на съюза.

Обединеното кралство има два месеца да внесе дължимите суми, в противен случай Комисията може да отнесе случая до Съда на ЕС.

 

Прочети още
Реклама

Най-четени